位於元朗的摩登士丹里,是一間走港式懷舊路線的台式珍珠奶茶店。店舖主售茶品和芋圓甜品,開店在青山公路,乘搭巴士時常常看到呢。是日搭巴士去元朗購物,到達元朗市中心後,在第二個站下車,走幾步路就來到啦,非常方便呢。餐廳以綠色為主調,份外搶眼,牆上用懷舊子體寫上飲品名字,感覺鮮明特別。雖但主力外賣,但店內設有長桌子,客人也可在店內進食。紅豆小芋圓牛乳 $32台灣小芋圓x澳洲3.6牛乳,有四種囗味可選,分別是 紅豆,烏龍,奶綠,黑糖等。坊間的珍奶,大多使用日本牛乳,這裡則主打澳洲牛乳,味道不太一樣啦。牛乳方面,奶味偏重,奶被打熱後更為香滑,紅豆份量奇多,質感偏硬,嚼嚼嚼個不停呢。我最喜愛芋圓 $43超足份量的芋圓甜品,獨吃一份令人很滿足阿。這份甜品,包括: 三色芋圓,仙草,紫薯蓉,珍珠,小丸子,紅豆沙,花奶。不論是材料,還是份量,都是非常豐富呢。芋圓和紫薯蓉分開裝,貼心服務哦。 主打的芋圓,味道頗濃,蕃薯圓的蕃薯味特出,很喜歡呢,若能煙靭一點更好。作為主調的紅豆沙,甜而不膩,煮至起沙,很美味呀。

紅豆小芋圓牛乳 $32

我最喜愛芋圓 $43

2019-03-23
2019-03-22 43 瀏覽
有幾個朋友係好耐之前已經係咁同我講摩登士丹里啲芋圓好好食,叫我一定要試下,我一直都搵唔到機會試。今日終於經過,咁岩少人排緊隊,就諗住買返份黎試一試🤤🤤🤤佢有好多唔同種類嘅野飲,連芋圓都有勁多款唔同嘅配搭,搞到我心思思唔知簡咩好!🤩🤩🤩最後簡左🍀芋圓3號 ($29)佢有芋圓、紅豆、珍珠、豆花凍。芋圓係用另一個盒裝住,食之前先倒落去芋圓大大粒煙煙韌韌,可以食到芋頭同地瓜嘅味道,珍珠都好Q彈,好有咬口,正!👍紅豆同豆花凍好夾,係我鐘意嘅味道,有下次!😋

🍀芋圓3號 ($29)

紅豆同豆花凍好夾,係我鐘意嘅味道,有下次!😋
外賣自取
$29 (宵夜)
2019-03-16 56 瀏覽
第一次食,芋圓超Q,豆腐花很滑,而且紅班超好食,不會化開,剛剛好!讚。買的時候不多人,很快就買到了,拿回家吃,也是非常好吃,沒有軟化或化開,因為是分開的外帶。👍
2019-03-15 76 瀏覽
每次經過呢一間台式飲品 ,都總係有衝動入去買杯試下,但每次都好多人。今晚食完晚飯見到人唔係太多,終於決定入去試下呢間舖成間綠色為主,門口仲擺放咗一杯巨型既綠色飲品(半個人咁高)非常顯眼店係主打台式既小芋圓飲品及甜品,正合我心意,於是同太太一人點咗一樣試試飲品同甜品既選擇都好多!我點既係黑糖珍珠小芋圓牛乳,只看賣相都夠晒精緻,杯則就見到琥珀色既黑糖花紋,飲落每一口都有軟腍既珍珠同有層次既小芋圓,牛乳搭黑糖可以話係奶滑出色!每一口飲完都想追住飲,好似有少少著魔!太太就試了份量超多三色芋圓仙草喜愛仙草朋友一定要試下,大半碗都係仙草底,份量超多好滿足!仙草口感爽滑,味道濃郁,真係足料先會夠味道。食完成碗即時下了火,啱曬肝火盛嘅人。降火怕寒涼?唔怕!加左養生軟糯芋圓,又暖胃又飽肚。口感雖沒有珍珠Q彈,但係都好黏韌同啖啖芋香。甜品控值得試呀!
飲品同甜品既選擇都好多!
太太就試了份量超多三色芋圓仙草

2019-03-13
2019-03-14 55 瀏覽
來到元朗摩登士丹里奶茶,地點位於大馬路,近元朗西鐵站,店面不太大,門外見到一個巨型士丹里奶茶杯,應該是用來打卡用的。平日晚上7點多的時候,見店內都有不少人。我們被poster有得揀仙草芋圓吸引了,所以選了一份凍三色芋圓+仙草底+任選3款配料$33,而配料選了珍珠+椰果+小丸子。三色芋圓分開獨立去裝,雖然有少少不環保,但可以方便讓客人拿回家時仍保持最佳口感。店內有一張長bar企枱供給客人在店內食,不過通常客人都是打包回家吃。小bar枱牆身位置有充電插頭可以供給客人充電,十分貼心﹗芋圓大大粒,夠煙韌頗有咬口,能夠食出芋圓香味,芋圓控男友說這裡的芋圓是香港數一數二,有驚喜。加埋其他配料一齊食,十分滿足。而在三種配料中,我自己最鐘意小丸子,因為好夠煙韌QQ。不過如果可以在芋圓內加入煉奶味道就會更佳﹗

三色芋圓+仙草底+任選3款

不過如果可以在芋圓內加入煉奶味道就會更佳﹗
2019-02-27
10 分鐘 (堂食)
$17 (宵夜)
三色芋圓+仙草底+任選3款
2019-03-13 95 瀏覽
每次坐車經過呢間店,都有衝動叫返杯珍珠奶茶飲下。 佢個位置好方便,大部分巴士一入到元朗市,第一個站落車就係佢。 今日終於帶埋阿囡黎揀下有咩食,事關阿囡成日話想飲珍珠奶茶,但人仔細細又點可以飲奶茶呢,所以呢度好,有牛乳珍珠比佢飲,健康得黎又滿足到佢,媽媽好放心。 餐牌,真係花多眼亂,仲有自由配撘,有排諗。 黑糖珍珠小芋圓牛乳 - 這個感覺好健康,黑糖甜甜的配上芋圓,軟糯彈牙(台灣叫Q彈) ,十分喜歡這口感,加上珍珠爽彈和牛奶的軟滑,三個口感一同入口,連小孩都愛喝。榴槤皇仙草王皇牌d24榴槤 - 榴槤很香,用上真正的榴槤,仙草很大碗,已經甜甜的,女兒都很愛吃。

餐牌,真係花多眼亂,仲有自由配撘,有排諗。

2019-03-12 66 瀏覽
而家台灣甜品係香港愈開愈多,但係就硬係唔太似台灣既味道。今日試左士丹里既芋圓,真係有d似台灣九份果到果間呀婆芋圓😍而且份量都唔少,仲有舊芋泥,唔會太甜,味道非常好😍
2019-03-10 60 瀏覽
逛街的時侯經過士丹里的門口就被門前的大杯擺設吸引着了, 店舖內裏不算大,但是周圍的光線十分光猛,容易看見。看了一會餐牌, 其實他們選擇的種類都算多,除了珍珠奶茶外,還有兒童鴛鴦, 凍檸賓等特色飲品可以選擇。點了一杯小芋圓珍珠奶烏龍, 飲品的烏龍茶味和奶味相當平衡,比起時下的台式飲品奶味沒有那麼重,比較易入口。 芋圓和珍珠也非常有嚼勁 , 比起外面很多芋圓都算好食,大小也剛剛好。士丹里其實也很有潛力,期待他們在港島開分店。

士丹里其實也很有潛力,期待他們在港島開分店。
2019-03-07 46 瀏覽
今日經過摩登士丹里,見有D口痕就想入去買D野咬下。依度餐牌都幾多選擇,對於有選擇困難症既我都幾頭痕XD最後我買左一個芋圓3號。呢度嘅芋圓非常煙韌,好有咬口,口味比較甜,不過無論係芋圓或者蕃薯圓都一樣咁出色,珍珠亦非常彈牙,29蚊黎講真係幾抵食!
今日經過摩登士丹里,見有D口痕就想入去買D野咬下。
依度餐牌都幾多選擇,對於有選擇困難症既我都幾頭痕XD
最後我買左一個芋圓3號。
呢度嘅芋圓非常煙韌,好有咬口,口味比較甜,
不過無論係芋圓或者蕃薯圓都一樣咁出色,
珍珠亦非常彈牙,29蚊黎講真係幾抵食!
2019-03-03 53 瀏覽
想試呢間芋圓好耐!🥳今天行開又新街、特地去買了一杯黑糖珍珠芋圓鮮奶!足料又好味!很喜歡它的濃濃黑糖味; 加上鮮奶后跟芋圓的配搭很合適。絕對係會再回頭的店舖!下次要試芋圓甜品!
想試呢間芋圓好耐!🥳
今天行開又新街、特地去買了一杯黑糖珍珠芋圓鮮奶!
絕對係會再回頭的店舖!下次要試芋圓甜品

黑糖珍珠芋圓鮮奶
2019-03-03
2 分鐘 (外賣自取)
黑糖珍珠芋圓鮮奶
2019-03-03 123 瀏覽
呢間台式飲品多種類到令我眼花撩亂,不論係芋圓、珍珠、仙草、紫薯、小丸子,都應有盡有,我就好似有選擇困難症咁,掙扎左好幾分鐘,既然係咁我何不揀一個大雜燴呢😂最後我揀咗一個叫我最喜愛芋圓,材料又真係幾豐富,有芋圓、珍珠、仙草、紫薯、小丸子、花奶,紅豆沙。芋圓紫薯特別用另一個盒載,待食用時先撈下糖水,花奶都係另外盛載,十分貼心。三色芋圓係蕃薯、紫薯、芋頭味,芋圓、珍珠跟小丸子都好煙韌,好入味,仙草滑溜溜的質感也不會過淡,加上紅豆蓉跟紅豆,整個配搭有咁豐富既材料絕不會有違和感,兩個字:美味!朋友想飲凍飲,佢揀咗一杯小芋圓珍珠奶烏龍,份量好多,小芋圓同珍珠差不多佔咗杯嘅三份一,小芋圓可以好似珍珠咁,用大飲管吸就食到啦,珍珠好煙韌,小芋圓再配上奶烏龍很美味,雖然我冇指定甜度,但飲落都沒有過甜,奶味好重茶味夠香,下次經過都必定會飲一杯。
呢間台式飲品多種類到令我眼花撩亂,
既然係咁我何不揀一個大雜燴呢😂

最後我揀咗一個叫我最喜愛芋圓,
我最喜愛芋圓

朋友想飲凍飲,佢揀咗一杯小芋圓珍珠奶烏龍,
份量好多,小芋圓同珍珠差不多佔咗杯嘅三份一,
小芋圓可以好似珍珠咁,用大飲管吸就食到啦,
珍珠好煙韌,小芋圓再配上奶烏龍很美味,
雖然我冇指定甜度,但飲落都沒有過甜,
奶味好重茶味夠香,下次經過都必定會飲一杯。
小芋圓珍珠奶烏龍
2019-03-02
小芋圓珍珠奶烏龍
2019-03-03 38 瀏覽
一直都好中意飲士丹里嘅奶茶,幾肥都好,每次行過都忍唔住買。佢地啲奶茶茶味好濃,奶又好滑!不過最吸引我嘅都係佢地啲芋圓。因為每次行過都已經食到好飽,所以嗰胃都冇位俾芋圓😂。 今次終於係喺食飯前去買,試仙草芋圓+紅豆+小丸子+脆珍珠($33)。啲芋圓超級chewy呀,真係有芋頭味同埋番薯味; 小丸子又好香糯米味; 脆珍珠咬到卜卜聲,口感好得意。不過紅豆如果再棉少少就好啦!整體黎講,我覺得可以encore!!!!!!!!!!

整體黎講,我覺得可以encore!!!!!!!!!!

2019-02-28 53 瀏覽
女朋友上次向我大讚呢度嘅食過呢度嘅好好食好足料,所以我今次就再黎呢度買糖水比佢,而我就叫左個黑糖珍珠小芋圓牛乳自己飲。黑糖珍珠小芋圓牛乳一入口就有勁香濃嘅奶味,同平時飲果D 唔同,而黑糖珍珠甜甜地好煙靱,芋圓同蕃薯圓亦相當唔錯。由於芋圓同黑糖珍珠好足料嘅關係,我飲到一半而經飽飽地啦買比女朋友嘅就係有得簡竽圓系列,我就簡左仙草底再加豆花凍、紅豆同埋寒天比佢,佢食完之後話最好食就係個豆花,仲叫我下次要再返個豆花底比佢咁話

2019-02-23
10 分鐘 (堂食)
2019-02-23 62 瀏覽
路過這家「摩登士丹里」時單看本門面以為是台式優閒飲品店,但看真些原來是芋圓甜品加飲品店,我老公是位芋圓控,他雙眼即時放大再繼而走到收銀處...餐牌上選擇眾多,有已定配搭,亦有自選配搭,總有一款岩你口味...點了一碗《芋圓二號 $29》內已有雙色芋圓、紅豆、仙草和小丸子,正是我們想要的。芋圓比預期多,口感煙韌,能給合格的分數,但如果可以做到軟身彈牙的話更能接近台灣的芋圓。再點一杯小芋圓飲品《黑糖珍珠小芋圓牛乳 $34》,大杯奶味重而且質感夠厚,內有芋圓和珍珠,多重咩感。

點了一碗《芋圓二號 $29》

2019-02-21
5 分鐘 (堂食)
$34 (宵夜)
2019-01-31 83 瀏覽
食完晚飯散下步,見個肚仲有位喎,食碗糖水先😬😬不過可能週末關係,周圍糖水舖都大排長龍😓於是決定買返屋企慢慢嘆!見呢間新開嘅 摩登士丹里。聽個名就知道係台灣野!原來主打係芋圓,仙草之類......其實呢度可以買完之後立食,不要我鍾意買返屋企慢慢睇電視食😬😬揀咗兩款主打。一個黑糖芋圓珍珠奶,很香奶味,有別於其他的珍珠奶茶,而且芋圓很有咬口,黑糖珍珠甜甜地啱啱好,而且好飽肚呢😋😋另一個仙草底加芋圓,仲有紅,出奇地夾🤭🤭天氣凍凍地飲杯熱先做感覺唔錯感覺很降火👍👍下次試埋其他系列

下次試埋其他系列