2024-08-04 113 瀏覽
意大利人嘅惡夢,湯意粉~但係作為香港人一直都幾鍾意食呢一樣嘢,叉燒湯意粉都係雖然呢排好熱,但係其實坐喺街市個人唔太燥嘅話,都正正常常係食到嘢嘅咁嗰日就同同事食個lunch 就叫咗呢個常餐啦,都唔係啲咩花巧嘢,但係就好鍾意食呢個餐啦(我諗香港人都係咁樣)都係其實佢嘅扒,係真係幾Juicy又入味,間唔中想食吓茶記,經過都可以嚟啊冬天就會食得特別多 哈哈

雖然呢排好熱,但係其實坐喺街市
個人唔太燥嘅話,都正正常常係食到嘢嘅

咁嗰日就同同事食個lunch

都係其實佢嘅扒,係真係幾Juicy
又入味,間唔中想食吓茶記,經過都可以嚟啊

冬天就會食得特別多 哈哈
2024-05-04 309 瀏覽
果日喺附近,諗住是但揀間粉麵食,最近揀咗新東園落單果陣,有野向店員查詢,點知佢黑晒面,態度好串咁回應,之後又另一個店員插咀,一齊串答😓然後聽到店主同隔離台既對話,店主態度好串!😰咁樣對待客人真係第一次見!影響我哋成餐飯既心情😪豬扒酸辣米線見到整好咗,但等咗一陣先有人去拎過嚟…湯底好敷衍,酸辣既酸竟然加好多醋係面就係,最後一食係覺得好酸🤮豬扒好乾!!食食下仲見到條頭髮🤮一定唔會再去👎🏻
果日喺附近,諗住是但揀間粉麵食,最近揀咗新東園

然後聽到店主同隔離台既對話,店主態度好串!😰
咁樣對待客人真係第一次見!
影響我哋成餐飯既心情😪

豬扒酸辣米線
見到整好咗,但等咗一陣先有人去拎過嚟…

豬扒好乾!!

食食下仲見到條頭髮🤮

一定唔會再去👎🏻

2023-09-07 1136 瀏覽
過咗2點, 天氣好彩唔熱, 吹住電風扇,食午餐/下午茶餐。發表一下食後感受:蔥油煎豬扒蛋飯,(加埋熱飲$55)那片薄既豬扒,因有期望,只是一般般勉強接受;蛋,一般,接受.葱油,正常發揮,整碟只是一般水準.沙律生炸雞脾(下午茶餐加埋熱飲$50)等了很久,雞脾仍有血水,一般般,沙律係罐頭貨.重本喎.超級鹹牛蛋治($36)即是鹹牛蛋治上面加多一層係餐肉,即時令你飽咗.午餐肉,鹹牛肉,蛋,白面包,各自各有既味道.腦內,如果我做的話,抹些牛油在內,午餐肉面停火後加少少brown sugar;鹹牛肉蛋,加少少葱花。重本少少,加一片半片芝士在午餐肉片上。perfect!奶茶,冇茶味,少少澀,差過一般茶記水準,奶都是一般貨色.感覺整杯奶茶,褪了味和色.
過咗2點, 天氣好彩唔熱, 吹住電風扇,食午餐/下午茶餐。
發表一下食後感受:

蔥油煎豬扒蛋飯,(加埋熱飲$55)

沙律生炸雞脾(下午茶餐加埋熱飲$50)
等了很久,雞脾仍有血水,一般般,
沙律係罐頭貨.重本喎.

超級鹹牛蛋治($36)

2023-09-07
午餐
2023-09-01 602 瀏覽
今日黎到尖沙咀熟食市場食嘢,本身想飲瓦煲奶茶同埋食秘制豬扒,但係華香園原來休息一個半月,所以就試下隔離新東園1️⃣常餐💰49煎豬扒米粉、火腿奄列、牛油方包,凍奶茶🧋煎豬扒幾好食,唔係用鬆肉粉整到塊肉冇晒味,食落肉質緊緻,淡淡醬油味道。火腿奄列、牛油方包普通,本身想轉多士,話今日冇得轉。凍奶茶幾好飲,茶香奶濃,唔錯👍2️⃣椒鹽雞扒蛋撈麵💰63呢個我覺得幾出色,椒鹽撈麵真係好正,我覺得雞扒無豬扒咁好食,但係份量多,有兩塊,不過個面出色所以我覺得都唔錯,出面好少見🥰熱奶茶都幾好飲3️⃣咖央西多士💰34平時都鍾意食咖央多士,見到呢個係西多士,就試下。西多士炸得好好,蛋香味超級濃,爭少少掩蓋左咖央嘅味道。味道整體都唔錯,成碟清晒。消費價錢:2人💰146,人均💰73結論:(10分為滿分)味道:7/10性價比:8/10回頭指數:7/10餐廳名稱:新東園餐廳地址:尖沙咀海防道390號熟食中心地下CF6號舖

1️⃣常餐💰49
煎豬扒米粉、火腿奄列、牛油方包,凍奶茶🧋

2️⃣椒鹽雞扒蛋撈麵💰63

3️⃣咖央西多士💰34

消費價錢:2人💰146,人均💰73

結論:
(10分為滿分)

味道:7/10
性價比:8/10
回頭指數:7/10

餐廳名稱:新東園
餐廳地址:尖沙咀海防道390號熟食中心地下CF6號舖
2023-04-03 941 瀏覽
This was my first visit at this food count inside TST wet market.This stall is famous for the spring onion sauce and I had the deep fried pork chop rice with spring onion sauce and egg.The spring onion sauce was the same as the one we had together with Chinese BBQ meat, not special at all to be honest. The deep fried pork chop was better than I expected. Well seasoned and deep fried a la minute, crispy on the outside.This is a place of people who love Cha Chaang Tang and quick meals.

2022-10-14 1206 瀏覽
今日去咗海防道熟食市場嘅新東園食午餐,因為冇曬河粉嘅關係,我就食咗個豬扒炒意粉,意粉同豬扒都係新鮮炸起同炒起,夠曬鑊氣加埋秋天有少少涼風,周不時去熟食市場食lunch都係一個好好嘅選擇!
2022-10-13
5 分鐘 (堂食)
2022-06-08 1299 瀏覽
紅雨、睇完醫生、肚餓、去左同場另一間食左啲野而感覺麻麻既我決定同場再試另一間,由頭行到尾,隨心決定就呢間啦,伏多次都要食番啲想食既野,一座低就點了下午茶餐生炸雞脾🍗薯條🍟加凍奶茶🧋。店員好熱情送來一碗例湯,免費的,盛情難卻,拒絕不果,來了就試飲吧,花生眉豆豬骨雞腳湯,料好足,味道都夠,少鹽就更加好👍🏻雞脾係夠味既,略嫌乾左少少🤏,總括係中上質素;薯條係有波浪紋既,年少時回憶馬上回來補償番我剛才缺失的那一塊兒。凍奶茶,茶底對了、顏色對了、少甜少冰都剛剛好,我唔敢話佢超好飲,但起碼都要甘先叫質素!值得再encore下次試試佢既凍鴛鴦凍咖啡先

補償番我剛才缺失的那一塊兒。

下次試試佢既凍鴛鴦凍咖啡先

2022-03-05 1398 瀏覽
貪食、為食驅使我食完個Lunch,行左幾個圈5點再去食個咁肥嘅TEA😂係尖沙咀,想坐低飲杯檸茶,要飲好飲嘅檸茶要去熟食中心啦!!蔥油豬扒蛋撈麵$50都一段時間冇食過啦!係就係油左啲,但真係幾好味😋豬扒有咬口唔係死淋個啲,而且醃到好入味!蛋煎得好好,有蛋漿!麵都爽爽的,唔會淋晒!熱檸茶呢餐主要係為左杯檸茶而黎!感恩冇令我失望,仲覺得唔夠喉😂想叫多杯…不過一日只可以飲一杯,唔可以破壞規矩嘅😏
係尖沙咀,想坐低飲杯檸茶,要飲好飲嘅檸茶要去熟食中心啦!!

蔥油豬扒蛋撈麵$50
蛋煎得好好,有蛋漿!
麵都爽爽的,唔會淋晒!

熱檸茶

蔥油豬扒撈麵
2021-10-15
蔥油豬扒撈麵
2021-12-03 797 瀏覽
12月3曰,難得要出尖沙咀返工,當然要去海防道熟食中心食下午餐,今次食左新東園既乾炒豬扒河粉,豬扒數量都吾少份量足夠,因為係新鮮炸起關係夠曬多肉汁,加埋用我最鐘意食既粗河粉,韭菜同芽菜炒得唔耐仲係好爽口,真係吾錯選擇!
真係吾錯選擇!
乾炒豬扒河粉
2021-12-03
乾炒豬扒河粉
今日朋友介紹話帶我去食lunch,然後走咗入去海防道街市,我先知道原來呢度有個熟食中心!!😆😆真係喺度返咗工咁耐都唔知😂😂見到呢間新東園嘅店員服務幾好,而且餐牌都好吸引,所以就坐低食咗!!😊😊今次我叫咗個蔥油豬扒蛋撈公,一嚟到勁大碟,而且價錢非常抵食,絕對係良心小店。味道方面,勁香蔥油味,豬扒煎得啱啱好加埋蔥油一齊食,鹹鹹地,又煎到好脆,個口感一流阿!煎蛋雖然唔係流心,但係好重蛋味,撈埋啲蔥油食,超正阿!我連埋啲麵一齊食,超級香,味道超夠!勁讚阿。坦白講,以食物質素來講,呢度絕對好適合香港人嘅口味而且價錢咁貼地,可以變成我哋尖沙咀返工嘅飯堂之一❤️❤️

2021-06-11 866 瀏覽
好Yeah做完一個大project老闆請早餐!!😍呢度係我哋成公司最鍾意食嘅早餐落腳點我哋每個人都覺得成個尖沙咀早餐來講呢度係性價比最高,而且又好味,同老闆熟咗又有感情❤️我就叫咗雞扒面配煎蛋 多士 $33佢塊雞扒好出色㗎,又大塊又厚身😋佢塊雞皮次次都係燒得啱啱好 有少少燶 有少少脆但係雞皮仲有蜜糖味😍好特別好正裏面啲雞肉嘅雞油好豐富 我一啖咬落去啲雞油都跌咗落枱度🤤其實每次我食完個雞扒我都飽飽地真係好大件。👍🏻👍🏻
好Yeah做完一個大project
老闆請早餐!!😍
呢度係我哋成公司最鍾意食嘅早餐落腳點

我就叫咗雞扒面配煎蛋 多士 $33
佢塊雞扒好出色㗎,又大塊又厚身😋
佢塊雞皮次次都係燒得啱啱好 有少少燶 有少少脆
但係雞皮仲有蜜糖味😍好特別好正
裏面啲雞肉嘅雞油好豐富
我一啖咬落去啲雞油都跌咗落枱度🤤
其實每次我食完個雞扒我都飽飽地
真係好大件。👍🏻👍🏻
2021-06-06 499 瀏覽
這麼多年有一個習慣都改不掉就是每天早上都要吃一個港式早餐才會充滿能量😻😻今天我如常去我最愛的尖沙咀熟食中心新東園的公仔麵和雞扒,一定唔會失望😌🥰公仔麵不會煮得太淋身有彈性有咬口 還有重麻油味😌另外雞扒很大件 非常厚身 一口咬下去雞油爆滿整個嘴巴👄而且雞扒煎得好香,啖啖肉!好滿足!!🤩🤩而且仲有兩隻太陽蛋,最鍾意食呢啲半山熟嘅太陽蛋,一啖擺一個蛋黃入口,成個感覺好正!!港式奶茶真的很好飲😉好香濃,而且好重奶味😍😌非常香滑!!
這麼多年有一個習慣都改不掉
就是每天早上都要吃一個港式早餐
才會充滿能量😻😻

今天我如常去我最愛的尖沙咀熟食中心
新東園的公仔麵和雞扒,一定唔會失望😌🥰

公仔麵不會煮得太淋身
有彈性有咬口 還有重麻油味😌
另外雞扒很大件 非常厚身 一口咬下去
雞油爆滿整個嘴巴👄
而且雞扒煎得好香,啖啖肉!好滿足!!🤩🤩

港式奶茶真的很好飲😉好香濃,而且好重奶味😍😌非常香滑!!
2021-06-06 448 瀏覽
今日熱到傻阿,係尖沙咀行到身水身汗,仲要等個朋友黎,唯有搵個地方食個下午茶抖下算啦。😙又想平平哋,又想高質素,一諗就諗到海防道街市既新東園啦😜🤪諗都唔使諗呀,識食一定食蒜香生炸雞髀沙律啦!生炸雞髀根本冇得輸!😙保存到佢嘅肉汁,吾單止食到皮嘅脆、D肉都會特別嫩、肉汁都會特別正特別多!😌雞髀加埋蒜香,冇得輸,會食上癮!一啖咬落去嘅時候,熱辣辣、脆皮加埋雞既嫩滑,啲汁必晒出,嗰種感覺你一定明,會食到唔停口!😋😋加埋個沙律,好足料,味道勁正,最緊要夠凍...食熱氣野都會想食返啲凍野,呢個組合簡直係絕配!味道好鮮明。🤣🤣🤣如果大家喺附近食下午茶hea下,又想高質素又想平平哋,呢間嘅蒜香生炸雞髀沙律值得一試!一定會食到停唔到口!
又想平平哋,又想高質素,一諗就諗到海防道街市既新東園啦😜🤪
諗都唔使諗呀,識食一定食蒜香生炸雞髀沙律啦!

2021-06-03 360 瀏覽
同男朋友都係尖沙咀返工嘅今日難得夾到lunch時間係一齊我哋就打算一齊去熟食市場去搵好嘢食啦佢就叫咗佢最愛嘅咖喱吉列豬扒飯而我就叫咗我最鍾意嘅蔥油豬扒撈麵 我哋呢兩個都係$50咋係尖沙咀來講呢度算性價比好高啦我哋share嚟食嘅咖喱味勁濃 佢絕對唔係水溝咖喱粉咁兒戲㗎佢嘅咖喱醬真係用真材實料熬製出嚟所以每次經過佢舖頭都聞到而且豬扒勁大塊佢係真係肉質勁大嚿肉質又鮮嫩炸粉得好少咋!另外豬扒撈麵塊豬扒同咖喱豬扒一樣都係大大份 仲要有好強烈嘅香茅味道 蔥油撈面仲要好滑口 好正😍
同男朋友都係尖沙咀返工嘅

而且豬扒勁大塊
佢係真係肉質勁大嚿肉質又鮮嫩
炸粉得好少咋!
2021-06-02 207 瀏覽
今日返工冇耐已經好肚餓啦所以lunch嘅時候已經諗定要食啲咩我同同事都諗住去熟食市場揀下有啲咩自己鍾意食一去到我就已經發現咗<<新東園>>有好香嘅咖喱味所以就坐低咗試吓佢咖喱豬扒飯啦佢嘅吉列豬扒超級大分同個份量係一比一㗎即係佢有半隻碟咁大另外一切落去就知道炸粉唔多肉質極厚 咬落去勁有口感而且仲有好多油脂係個口度豬扒最怕最怕就係炸得太乾佢絕對唔會囉仲濕濕地好好食呀!另外咖喱味勁龍我就係聞到舖頭有好重咖喱味所以先坐低 辣辣地勁開胃好快我就食晒成碟飯啦🤤
今日返工冇耐已經好肚餓啦

另外一切落去就知道炸粉唔多
肉質極厚 咬落去勁有口感
而且仲有好多油脂係個口度
豬扒最怕最怕就係炸得太乾

佢絕對唔會囉仲濕濕地好好食呀!