2023-09-24 322 瀏覽
新泰東南亞係馬鞍山嘅一間泰國料理餐廳,佢嘅特別之處係芒果糯米飯非常好食,今次我就試咗佢嘅午餐,但係佢嘅晚市就更多選擇。- 馬拉盞通菜:呢道菜以泰式馬拉盞醬炒熟嘅通菜。馬拉盞醬有獨特嘅香料味道,係泰國菜中常見嘅調味料。通菜爽脆,加埋香辣嘅馬拉盞醬,味道鮮美,適合辣味愛好者。- 越南蝦米紙卷:呢道菜以新鮮嘅蝦仁同埋脆口嘅蔬菜包裹喺越南米紙入面。可以配以特製嘅醬汁一齊食,味道清新,口感爽脆。- 泰式乾炒牛河:呢道菜以河粉炒熟嘅牛肉同埋蔬菜。炒好嘅牛河有獨特嘅泰式風味,微辣微甜,配合牛肉嘅鮮嫩口感,非常開胃。- 泰式蝦炒金邊粉:呢道菜以金邊粉炒熟嘅蝦仁同埋蔬菜。金邊粉係泰國傳統嘅寬粉,口感彈牙,與鮮嫩嘅蝦仁一起炒熟,味道鮮美,是泰國料理中受歡迎嘅一道菜。- 芒果糯米飯:呢個係新泰東南亞餐廳嘅招牌甜點。芒果糯米飯以糯米同新鮮嘅芒果搭配而成,糯米飯軟糯香甜,芒果清新多汁,兩者結合,口感極佳。係一道完美嘅結尾,令人回味無窮。新泰東南亞餐廳嘅菜式種類豐富,提供多款道地嘅泰國美食。特別係佢嘅芒果糯米飯,絕對係一個不容錯過嘅甜點。如果你鍾意泰國菜同埋芒果,呢個餐廳絕對值得一試。

2023-09-23 219 瀏覽
本身叫咗4樣嘢食同兩杯嘢飲嘢飲好快送到 但食物就等咗45分鐘都未嚟其實餐廳爆場要等下都好正常 但45分一樣嘢都未嚟就有啲過份,而且我地叫嘅都係大路餐牌推薦嘢,叫嘅時候餐廳亦都冇咩提示話係特別需時🧭之後追單只係話整緊 而唔係漏單明白焗南瓜海鮮飯焗可能需時但鴨肉生菜包需要整45分鐘嗎🫠難道椰汁青檸雞湯又是特登幫我地呢枱而煲嗎燒鱔也許要精心炮製吧🙃可能係因為我地張枱係死角 叫天不應叫地不靈催咗幾次都係咩都冇最後頂唔緊都要埋單走盛惠80蚊兩杯嘢飲😉
本身叫咗4樣嘢食同兩杯嘢飲
最後頂唔緊都要埋單走
盛惠80蚊兩杯嘢飲😉

2023-09-23
2023-09-14 234 瀏覽
上菜超慢,等咗廿幾分鐘,問個中年呀叔經理,佢話:廿分鐘緊係未得啦,再等等啦!!去到接近三十分鐘,上咗第一道椒鹽軟殼蟹,極之咸,又細份。去到五十幾分鐘,上咗豬肉炒河,一字記之,仍然好咸。 最後上埋炒通菜,咸到狂飲水都唔掂。最後仲有一道餸,生菜包,未等到就走咗。成餐飯最精彩就係留意邊枱嘢食上咗邊枱未。埋單,加兩杯嘢飲三百幾蚊。要講番,其他侍應好有禮貌,會講唔好意思,係個經理態度惡劣,明知廚房冧檔都係咁入人。

2023-08-25 246 瀏覽
今日黎到位於馬鞍山廣場(木馬商場)一間泰國餐廳,同朋友搵地方食晚飯,亂打亂撞入左去試下出面已經見到餐廳裝修好靚,好有泰國風味,到處都有泰國系裝飾好好彩唔駛等就有位了,泰國籍員工面帶笑容帶位入坐,感覺相當不錯裡面燈光亦有氣氛,同朋友傾計放鬆下一流椰青沙冰,估你唔到咁大‘’杯‘’仲要好好飲芒果沙冰越式蝦米紙卷,好清新可解膩感拼盤,炸物香口,香料十足,配合酸酸甜甜既醬汁一試回味拼盤已包的生菜包門口仲有好可愛既猩猩歡迎你

出面已經見到餐廳裝修好靚,好有泰國風味,到處都有泰國系裝飾

好好彩唔駛等就有位了,泰國籍員工面帶笑容帶位入坐,
感覺相當不錯

裡面燈光亦有氣氛,同朋友傾計放鬆下一流

椰青沙冰,估你唔到咁大‘’杯‘’仲要好好飲

芒果沙冰

越式蝦米紙卷,好清新可解膩感

拼盤,炸物香口,香料十足,配合酸酸甜甜既醬汁
一試回味

拼盤已包的生菜包

門口仲有好可愛既猩猩歡迎你

2023-08-13 210 瀏覽
今日我來到馬鞍山呢一間餐廳,就嚟食嘢試下佢地嘅菜式。因為只有兩個人,所以叫嘅菜式唔多。首先嚟緊嘅係香茅豬扒河粉,味道算係正常嘅水準。豬扒唔會太乾身,而河粉亦有彈牙嘅口感。整體嚟講,呢個菜式算係合格。不過,青咖喱就真係令我有啲失望。裡面嘅雞肉好韌,食落口感唔好。而且,個南瓜係有種臭縮嘅味道,令人唔舒服。 呢個菜式明顯有改進嘅空間。除咗食物嘅問題,上菜時間都係一個問題。我哋叫嘢食嘅時候,要等咗整整30分鐘先有得食。呢個等待嘅時間有啲長,有啲不方便。希望餐廳可以加快上菜速度,提升服務效率。另外,反映完個南瓜嘅問題之後,員工有say sorry 話入廚房睇睇~之後就冇主動提供其他解決方案,有啲冷淡。 至於飲品方面,我哋叫咗凍咖啡同埋凍奶茶。味道都係普普通通,冇咩特別之處。不過,我記得之前試過嘅熱咖啡係好飲啲,味道濃郁香濃。如果你鍾意咖啡,可以試下熱咖啡。總括而言,今日嘅食評唔算好。雖然香茅豬扒河粉正常,但青咖喱同南瓜嘅問題令人失望。上菜時間耐同員工態度都有待改進。飲品方面嘅凍咖啡同埋凍奶茶都冇特別之處。希望餐廳可以改善呢啲問題,提供更好嘅食物同服務。

而且,個南瓜係有種臭縮嘅味道,令人唔舒服。
 呢個菜式明顯有改進嘅空間。

2023-08-07
2023-08-09 191 瀏覽
喺馬𩣑山廣場想食泰國餐,呢間係可以一去的。環境算舒適不壓迫,冷氣也是足夠不會太凍。Lunch 香茅豬扒湯河75蚊包飲品湯底係足味,豬扒就可能我影耐左相啦😂唔夠趣口嘅~青咖喱雞飯lunch 75包野飲淡淡椰香,唔辣夠味~你睇到各類配菜都有心機整嘅~鐘意食青咖哩嘅可以一試~及後有個小插曲~咁佢個南瓜可惜係有小小變味,唔嚴重嘅~咁同左職員講聲,但後來到走嘅時候都無任何跟進的。
喺馬𩣑山廣場想食泰國餐,呢間係可以一去的。

環境算舒適不壓迫,冷氣也是足夠不會太凍。

Lunch 香茅豬扒湯河75蚊包飲品

湯底係足味,豬扒就可能我影耐左相啦😂
唔夠趣口嘅~

青咖喱雞飯lunch 75包野飲

淡淡椰香,唔辣夠味~
你睇到各類配菜都有心機整嘅~
鐘意食青咖哩嘅可以一試~

及後有個小插曲~
咁佢個南瓜可惜係有小小變味,唔嚴重嘅~
咁同左職員講聲,但後來到走嘅時候都無任何跟進的。

2023-07-25 227 瀏覽
諗住試吓呢間馬鞍山泰菜 點知叫完餐之後 等完又等等完又等我 等寂寞到夜深~都未嚟個冬陰功 真陰功 催一次冇乜反應 隔離嗰台成枱都嚟晒啦 我哋一個餸都未有 再催佢多一次態度就唔係咁好啦 好啦重點嚟啦 佢嘅嘢食根本就唔好味 叫個冬陰功湯隻蝦仲係霉嘅添 最搞笑係聽到有台客話你隻青口壞咗喎 即刻想行過去同佢講咁啱呀我都係啊 係霉蝦同壞青口相遇 仲唔係命運你仲敢唔敢食🙂 總結 諗住可以試吓新嘢 點知中大伏 想食泰菜有其他選擇囉 唔推薦唔推薦唔推薦
2023-07-24 209 瀏覽
第一食物質素我嗰陣嗌咗個冬陰功湯入邊有幾隻蝦啲蝦全部都係有霉味,我仲要聽到前一台,佢哋個青口變壞咗,食物根本唔安全,隨時唔知有冇發霉,變壞。第二餐牌問題因為女兒唔食得辣,特登睇咗個餐牌嗌咗個南瓜飯,隔離冇辣椒,嗌出嚟成個飯都係辣汁,跟住個囡完全食唔到嘢。第三等候時間我想講間嘢三個餸可以等咗我成一個半鐘,趕時間啲人真係唔好去食,然後我哋吹個侍應叫佢快啲送菜嚟,根本冇用!跟住諗住另外加一個菜,又話跟訂單嚟,又要等,但係我啱啱先見到隔離個枱遲坐低過我哋,啲嘢食快過我哋嚟齊,根本間餐廳就係睇吓邊個餐多人嗌煮咗邊個餐先,所謂嘅跟訂單嚟,只不過係大話!第四侍應服務態度/人手問題如果你枱面唔係嗌咗好多嘢食,啲侍應根本唔會對你好聲好氣,我唔係嗌咗好多嘢食,跟住想問個侍應攞餐牌,個侍應成塊餐牌劈咗落張枱度,勁大聲,勁冇禮貌,樓面仲要得幾個人根本都唔夠人,導致嘢食要等好耐,到最後啲侍應見到你銀包多錢嘅話咪對你好聲好氣啲囉,跟住我諗住嗰幾蚊佢會找返俾我,佢以為我唔要,當小費,嗰度都$20雞呀,然後直接冇俾返我,真係有冇搞錯!大家真係千祈唔好去食。
第一食物質素

第二餐牌問題

第三等候時間

第四侍應服務態度/人手問題

大家真係千祈唔好去食。

2023-07-24
150 分鐘 (堂食)
2023-07-18 198 瀏覽
冬蔭功(細) $78有兩隻蝦,好多菇,都好足料,唔係好食得辣都可以食到。越式蝦米紙卷 $68比較清淡,需要依靠酸辣醬,去到調味,眼見每一塊都有一隻蝦🍤醃無骨鳳爪沙律 $68好爽口的鳳爪,係有好多隻。我覺得酸辣度岩岩好。泰式柚子蝦沙律 $98值得推薦,醬汁調度得好,柚子亦係大大塊,好有口感。馬沙文咖哩(牛腩)$88咖哩比較順滑,配搭酥餅好夾,牛腩都好煙韌,亦都有好多塊。泰式蝦炒金邊粉 $108有驚喜的金邊粉,上枱已經好精緻,第一啖係甜甜地,食多兩啖就好好味😋芒果沙冰 $38沙冰🍧平時食開比較大粒,今次係好香滑的芒果味的沙冰,唔會太甜,大家不妨一試!印度酥餅 $32暖粒粒的酥餅,亦好鬆軟,唔想食飯都係一個好選擇。
冬蔭功(細) $78
有兩隻蝦,好多菇,都好足料,唔係好食得辣都可以食到。

越式蝦米紙卷 $68
比較清淡,需要依靠酸辣醬,去到調味,眼見每一塊都有一隻蝦🍤

醃無骨鳳爪沙律 $68
好爽口的鳳爪,係有好多隻。我覺得酸辣度岩岩好。

泰式柚子蝦沙律 $98
值得推薦,醬汁調度得好,柚子亦係大大塊,好有口感。

馬沙文咖哩(牛腩)$88
咖哩比較順滑,配搭酥餅好夾,牛腩都好煙韌,亦都有好多塊。

泰式蝦炒金邊粉 $108

芒果沙冰 $38

印度酥餅 $32
暖粒粒的酥餅,亦好鬆軟,唔想食飯都係一個好選擇。
2023-07-18 163 瀏覽
馬鞍山向來一直都有美食沙漠之稱而泰國野食更係買少見少今日行過見到裝修不錯所以決定入去試一試我覺得味道不錯叫左3個小食鳳爪沙律-味道酸酸甜甜-鳳爪爽-前菜黎講好多隻柚子蝦沙律-柚子酸甜幾開胃-蝦有鮮味-都係份量足蝦米紙卷-同出面吾同,細細件有8件-每件都有蝦-食落好清新主菜馬沙文牛腩-好足椰香味-牛腩好滑似半筋腩位-薯仔有炸過印度酥餅-配合個馬沙文牛腩一流-熱辣辣-足兩大塊,切開8小塊泰式蝦炒金邊-食泰國野必叫之選-色香味俱全-蝦應該用沙律個蝦,一樣有鮮味冬陰功湯-又係泰國野必叫-微微辣-香料味十足-好多好多菇-都有一隻蝦原本諗住最後叫埋芒果糯米飯但是佢啲野食實在比出面泰國鋪份量多所以只好留番下次
馬鞍山向來一直都有美食沙漠之稱

-足兩大塊,切開8小塊

泰式蝦炒金邊
-食泰國野必叫之選
-色香味俱全
-蝦應該用沙律個蝦,一樣有鮮味

冬陰功湯

但是佢啲野食實在比出面泰國鋪份量多
所以只好留番下次
  • 泰式蝦炒金邊粉
2023-07-14 156 瀏覽
去了新泰東南亞餐廳 (馬鞍山廣場) (馬鞍山),整體而言,我對這裡的菜品和味道感到非常滿意。這家餐廳提供了多種東南亞料理,包括泰國、越南和印尼菜。菜單上的選擇非常豐富,無論你喜歡辣味、酸味還是清淡口味,都能找到合適的菜式。我品嚐了他們的泰式綠咖喱雞和越南春卷,兩者的味道都非常正宗。咖喱雞的口感鮮嫩,配料豐富,咖喱的香氣和辣度恰到好處。春卷的皮脆而內餡爽口,搭配特製的蘸醬更加美味。東南亞餐廳,這些都是必食菜式。

東南亞餐廳,這些都是必食菜式。
2023-07-07
午餐
2023-07-09 132 瀏覽
剛去了這家,點了三個菜:豬肉生菜包,椰汁雞湯和明爐烏頭魚。冰凍豬肉沒味道,冰凍雞淹得很咸。第一口烏頭魚就覺得不對勁,很甜,放了很多糖。跟那個男經理反應,他居然用🥄連續三次直接插進魚汁裡撓起來放進自己咀裡,惡心至極!說這就是他們原來的味道!我們剛開始用餐就馬上買單。他沒有一句道歉。這種食物品質,服務態度!發誓以後不再光顧!!!
2023-07-09
2023-07-04 175 瀏覽
呢間餐館喺馬鞍山廣場,位置比較偏,但夠寧靜,裝潢好靚,非常有泰國feel平日有午市套餐,$75有1 set,好抵食,特飲加$8,多一份小食加$28泰式海南雞飯雞肉夠滑嫩,雞油飯夠香,蔬菜夠多,但碗湯就比較多咗味精泰式蝦炒金邊粉蝦肉夠彈牙,味道夠晒開胃整體:環境非常好,食物味道好,擺盤靚,價錢合理,服務ok

泰式海南雞飯
雞肉夠滑嫩,雞油飯夠香,蔬菜夠多,但碗湯就比較多咗味精

泰式蝦炒金邊粉
蝦肉夠彈牙,味道夠晒開胃

整體:環境非常好,食物味道好,擺盤靚,價錢合理,服務ok

2023-07-03
2023-06-27 126 瀏覽
難得嚟到沙田行街,突然間好想嚟食泰菜,聽過朋友講馬鞍山有一間泰菜性價比都幾高,特登搭車過嚟馬鞍山食泰菜!而呢間泰菜餐廳嘅名就係新泰。呢度嘅職員都幾熱情,服務態度都幾好,有介紹有邊樣泰菜推介。由於今次好肚餓嘅關係,我哋叫咗好多嘢食!首先,我哋叫咗個青木瓜沙律,酸酸甜甜咁樣,加上青木瓜爽脆嘅口感,令人好開胃!之後我哋仲叫咗細嘅冬陰功,酸辣嘅比例剛剛好,唔會好酸,唔會好辣!我地仲叫左鴨肉生菜包,平時多數都係得豬肉生菜包,鴨肉真係比較少見,味道都唔錯,幾好食!食泰國野當然要食下串燒啦!有豬牛雞各2串,唔會好乾唔會好柴口,加埋串燒汁食不得了!最後仲叫左馬拉盞炒通菜,食得太多肉都要食返啲菜中左下,呢間餐廳啲份量都唔錯,都幾抵食,大大碟好夠飽!
呢度嘅職員都幾熱情,服務態度都幾好,有介紹有邊樣泰菜推介。
由於今次好肚餓嘅關係,我哋叫咗好多嘢食!
2023-06-23 104 瀏覽
餐廳燈光柔和,營造出一個舒適、放鬆的用餐環境。店員都係泰國人菜式嘅口味都幾正宗。菜單上的選擇非常多樣化,從小吃到主菜,從肉類到素食都有,讓每個人都能找到自己喜歡的菜式。冬陰功魚煲是一道結合了泰國和中國菜式特色的美食,以新鮮的鱸魚、椰子奶、香茅、辣椒、薑和檸檬葉等作為主要材料。這道菜式的特色在於酸辣清香的湯汁,湯汁中的酸度和辣度非常適中,味道清爽而不失味覺層次。鱸魚肉質鮮美,當鱸魚與湯汁融合在一起時,鱸魚的清甜和湯汁的酸辣完美結合,越式蝦米紙卷:這是一道非常傳統的越南小吃,由透明的米紙卷起蝦仁、生菜、泰國香葉、薄荷、味道清新,健康,適合作為開胃菜椰青 味道甜美 仲有好多椰肉可以食夏天非常適合,可以幫助消暑解渴。椰青pancake 味道就比較甜少少🤏🏻入邊啲餡有一絲絲嘅椰青肉

椰青 味道甜美 仲有好多椰肉可以食
夏天非常適合,可以幫助消暑解渴。