2024-07-21 158 瀏覽
朋友仔生日,天氣雖然炎熱,但這間火鍋店,除了湯底出色之外刺身也非常好味。老闆話鱆紅魚今日新鮮。果然冇介紹錯,一入口非常清甜。湯底今次叫個椰汁雞鍋,鍋一上枱已經聞到一浸濃烈的椰汁味道,建議鍋底滾起之後,正碟雞件放進鍋𥚃,關火等6分鐘左右,這時候入口的雞件非常嫩滑,吃完鍋裏的雞件再開始品嚐其他火鍋食物,本地大牛,又是每次來到都必點的食物,今次也沒有令我失望,牛肉的油脂分布非常均勻,在香濃的椰子雞湯下燙三、四下,放入口有一種衝擊味蕾的感覺😝,椰油、雞油,再加上牛肉味。午餐肉雖然是一件很普通的食物,但這裏的厚切感覺加上炸過後浸一浸湯底,又再次衝擊我的味蕾😃,這店的黃沙豬膶也非常爽脆,還有這裏有一件竹笙的物體,他一件的份量相當驚人,大家如果還有位置的話一定要叫來試吓。吃到差不多,店員也主動為我們清潔好枱面,準備我們帶來的小小生日蛋糕慶祝朋友的生日氣氛也非常之好👍🏻
2024-07-20
生日
  • 厚切午餐肉
  • 黃沙豬膶
  • 鮮雞雜
上星期我哋一班好朋友決定去食打邊爐,真係享受到了一頓飽食一頓嘅晚餐。首先,我係個湯底控,所以一定要點個特色湯底先得。我哋選左個香濃嘅蕃茄豬骨湯,湯頭真係夠哂鮮味,每啖湯飲落去都好似喺度吸收維他命C咁,夠晒醒胃。至於食材方面,我密切留意咗幾樣餸。炸雲吞絕對係必食之選🤤,外皮炸得金黃酥脆,內裏嘅餡料又豐富又惹味。而個人非常推薦手切肥牛,質感軟嫩,幾乎係入口即溶,搭配啲蔬菜一齊煮,好有層次感。我地仲嘗試咗點一啲創意小吃,比如墨魚丸。我第一次試Wasabi 墨魚丸,真係一大驚喜😍。一開始感受到墨魚嘅鮮味,緊接着Wasabi嘅味道爆炸咁湧出,刺激又過癮,感覺好正!食完所有,我地都攬住個肚子好滿足地笑。餐廳嘅環境又舒適,唔使趕,可以慢慢嘆,真係食嘅心情都好舒服。下次再約埋其他朋友,一齊嚟啦!简直係夜晚湊腳嘅完美去處👍。

2024-03-21 181 瀏覽
天氣凍凍地,一定諗緊主場打邊爐,頭盤一定食,我的至愛象拔蚌刺身,爽口彈牙。話說近期有新搞作大扇雞,人手拆肉,還有雞皮、肉嫩皮脆簡直係人間極品,加埋個湯底五指毛桃,湯滾起試啖湯,雞都未嚟,湯已飲了一大半😃一隻雞差不多六斤幾夠晒大堆頭😍,雞件薄切很快便會熟透,雞肉很嫩滑,還有雞皮分開,灼熟雞皮食非常爽脆。下次訂枱前,一定問吓老闆有冇大扇雞先😜
2023-12-27 306 瀏覽
細佬生日姪仔介紹位於詩歌舞街的新華記,我哋order 羊腩煲份量十足羊腩不羶之外,每件羊腩均勻地帶有皮、筋亦有骨令每件羊腩有嚼口之餘肉質又軟腍相當好食! 極力推介👍食完羊腩煲,隨即點選火鍋配料每樣食材都相當新鮮老闆介紹牛胸爽果然十分爽口仲親自操刀一碟靚牛是牛眼周邊的嫩牛肉油脂分布細密牛味亦相當重!真係無得輸👍眼見隔籬座龍蝦刺身大概有兩三斤重都是$800以下好抵食,下次試吓龍蝦刺身😋其他配料款款都好新鮮再加上老闆熱情的款待當晚晚餐在開心滿足的情況下渡過!
2023-10-22 316 瀏覽
天氣轉涼,一行六人,相約去打邊爐來到主場新華記,首先叫咗椰子湯底半隻雞,椰子湯底有椰子和海底椰,所以湯底非常香濃,湯一滾起關火放計件落鍋等7分鐘,見到雞片為湯底加了一點雞油更加香。這時候的雞片很嫩滑,吃完雞片,一定要飲返啖湯先知道什麼是鮮甜😛。本地大牛,一字骨脆鯇魚、大大條竹笙、芫荽水餃、手打牛肉球,貢丸、芝士獅子狗、還有響鈴都是必點。見到新華記,今日有新出品羊腩煲,一定試吓,羊腩炆得入味,羊腩份量也不少👍🏻大家吃完都抱着肚子温溫的感覺非常實在😜一定會返來再吃😉😉
都是必點。
2023-10-21
  • 羊腩煲
  • 椰子雞湯湯底
2023-10-07 269 瀏覽
本地手切牛肉好食,鬆化有牛味。炸蝦丸內有原粒蝦肉用料十足好味。各樣食物質素滿意。三文魚腩刺身,新鮮好味。牛坑腩肥瘦適中,有咬口好味。冷氣足夠食得舒服,沒有限時交枱。😋👍
炸蝦丸
😋👍
2023-10-06
炸蝦丸
  • 手切本地牛肉,炸蝦丸
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #大角嘴 - 新華記 𝗦𝘂𝗻 𝗪𝗮𝗵 𝗞𝗲𝗲 🍲近排天氣反覆,時熱時涷,忽然就想打邊爐 🍲 位於大角咀這間火鍋店,雖然位置較偏僻,但都聚集好多街坊,一齊 烚 吓 烚 吓 🥢 湯底有 10多款選擇,另有 刺身 / 本地牛肉 / 多款啤酒🍻 更有獨立包廂,盡情飲杯!-·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 象拔蚌刺身(中)$988|8/10 🌟非常大盤,砌得好有心思 🫶🏻 象拔蚌好新鮮,可選 烚熟 / 蘸醬油生吃🥢 ◐ 薑蔥撈魚皮 $68|6/10好香麻油味,當飯前小食/涼拌都唔錯,爽口彈牙,味道正常◐ 蕃茄薯仔豬骨湯鍋 $88|7/10番茄薯仔湯係我嘅愛湯之一 🍅 個人覺得蕃茄味可以再濃 再酸啲👀 不過認真足料!豬骨足足擺滿3碗,食湯料都夠飽◐ 本地手切肥牛 $288|7/10屬於好重牛/騷味(本人無食開牛肉 唔慣)但朋友話厚度適中,咁大盤 打邊爐好爽~ P.S. 評分係朋友俾◐ 野生竹笙 $68|8/10人生第一次見咁長條竹笙 (●°u°●)​ 索曬湯汁perfect

推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑
📍HK #大角嘴 - 新華記 𝗦𝘂𝗻 𝗪𝗮𝗵 𝗞𝗲𝗲 🍲
-·-·-
【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】
◐ 象拔蚌刺身(中)$988|8/10 🌟

◐ 薑蔥撈魚皮 $68|6/10
好香麻油味,當飯前小食/涼拌都唔錯,爽口彈牙,味道正常

◐ 蕃茄薯仔豬骨湯鍋 $88|7/10

◐ 本地手切肥牛 $288|7/10

◐ 野生竹笙 $68|8/10
人生第一次見咁長條竹笙 (●°u°●)​ 索曬湯汁perfect 池

◐ 雜菜拼盤 $55
打邊爐想「扮」健康都會點 🥬 好多皇帝菜 ✨

◐ 招牌四寶丸 $88
有牛肉丸 / 豬肉丸 / 蟹籽丸 / 花枝丸!各款2 粒,全部都手打,有汁有味 🫶🏻 食得出唔係攞雪藏肉丸嚟hea 你

◐ 華記雲吞 $88

🏷️
地區:#laymao_大角嘴
分類:#laymao_火鍋
2023-05-16 235 瀏覽
今日我哋中同聚會+farewell朋友仔去移民,又來到主塲新華記打個邊爐,餐廳很貼心安排了一間大房給我們.今次因為多人,所以試了很多他們的佐酒小食,原來都非常好味👍🏻,我們今次叫了藥膳醉雞湯底和招牌蕃茄湯底,一如以往雞肉很滑,湯底非常足料😜其他火鍋湯底都一樣新鮮,萵筍、淮山、大大條的竹笙完全冇得輸。他們的水餃有三種口味,都是自家製的,大大隻😂,還有他們的牛肉,每次上枱都好似藝術品一樣,今次又食到飽飽😋

真鯛魚刺身
炸雲吞
一口炸豆腐
薑蔥撈魚皮
2023-05-12
真鯛魚刺身
炸雲吞
2023-05-15 595 瀏覽
大角咀有唔少港式火鍋店。佢哋成十幾款湯底選擇,又有唔少款式嘅刺身。連龍蝦、象拔蚌、璋紅魚刺身都有。多人嘅話仲可以book獨立VIP房。🦞龍蝦 $488上到枱仲識郁,新鮮到誇張。先食刺身,再將龍蝦頭、腳打邊爐。龍蝦肉鮮甜又爽彈。大家都覺得刺身好食啲。🍅蕃茄薯仔豬骨湯鍋 $88除咗有平時食開嘅番茄🍅,仲有又甜又飽滿嘅葫蘆番茄。湯底酸甜又唔會太鹹太濃。🥩本地手切肥牛 $288睇紋理似牛小扒,食落去又嫩又重油香。不過食得多會膩,起碼都要四個人先食得晒一碟。🐟鯇魚片 $48口感爽脆,味道唔腥,不過都幾多碎骨。🥬雜菜拼盤 $55大大盤蔬菜夠晒三個人食。✨野生竹笙 $68大隻爽脆,吸晒酸甜嘅湯底。✨招牌四寶丸 $88墨魚丸、蝦丸、牛丸、貢丸。牛丸彈牙又多汁。蝦丸好鮮甜,用嘅蝦肉都幾靚。🥟華記雲吞 $88大隻飽滿,而且最特別係餡料有唔少蝦籽,比普通雲吞多咗份鹹香。📍新華記 Sun Wah Kee 大角咀詩歌舞街83號亮賢居地下9-11號舖

🦞龍蝦 $488

🍅蕃茄薯仔豬骨湯鍋 $88

🥩本地手切肥牛 $288

🐟鯇魚片 $48
口感爽脆,味道唔腥,不過都幾多碎骨。

🥬雜菜拼盤 $55
大大盤蔬菜夠晒三個人食。

✨野生竹笙 $68
大隻爽脆,吸晒酸甜嘅湯底。

✨招牌四寶丸 $88

🥟華記雲吞 $88

📍新華記 Sun Wah Kee
大角咀詩歌舞街83號亮賢居地下9-11號舖
2023-05-12 429 瀏覽
天氣漸熱,但都無阻對打邊爐嘅熱愛,老爸一向喜歡土炮火鍋,呢間港式火鍋店就啱晒心水😌.火鍋店有十多款湯底選擇,亦有佐酒小食及時令刺身供應,另店內設有獨立房間,私隱度高之餘,坐得又舒適,一班朋友聚餐就最適合不過。.🔥日本真鯛刺身($708)鱆紅魚當日無貨,所以店員推薦日本真鯛。魚肉本身比較淡口,但肉質新鮮肥美,各人都搶住食🤭🔥老友鬼鬼($68)油炸鬼釀有蝦膠,口感豐富唔會咁單一,配泰式辣醬好惹味😌🔥蕃茄薯仔豬骨湯鍋($88)蕃茄湯底色澤鮮紅,賣相吸引,另薯仔及豬手均煲得又腍又入味😌🔥本地手切肥牛($288)肥牛有均勻雪花紋,輕輕焯一陣就食得,入口有肉嘅香甜且帶點咬口😌🔥一條骨脆骨腩($72)脆骨腩入口彈牙脆口,厚切令口感更好,但要小心魚骨😌🔥招牌四寶丸($88)四寶丸分別有手打墨丸、蝦丸、牛丸及豬肉丸,口感新鮮彈牙😌.🔥華記雲吞($88)雲吞內有蝦肉、豬肉及蝦子,味道帶點鹹鮮味,確實唔錯😌🔥野生竹笙($68)竹笙好大條,吸收咗湯汁後顯得更巨型,入口帶番茄味及爽脆😌🔥雜菜拼盤($55)拼盤有三款菜,分別係白菜、生菜及西洋菜,賣相翠綠且洗得乾淨😌
🔥日本真鯛刺身($708)

🔥老友鬼鬼($68)
油炸鬼釀有蝦膠,口感豐富唔會咁單一,配泰式辣醬好惹味😌

🔥蕃茄薯仔豬骨湯鍋($88)
蕃茄湯底色澤鮮紅,賣相吸引,另薯仔及豬手均煲得又腍又入味😌

🔥本地手切肥牛($288)

🔥一條骨脆骨腩($72)
脆骨腩入口彈牙脆口,厚切令口感更好,但要小心魚骨😌

🔥招牌四寶丸($88)
四寶丸分別有手打墨丸、蝦丸、牛丸及豬肉丸,口感新鮮彈牙😌
🔥華記雲吞($88)
雲吞內有蝦肉、豬肉及蝦子,味道帶點鹹鮮味,確實唔錯😌

🔥野生竹笙($68)
竹笙好大條,吸收咗湯汁後顯得更巨型,入口帶番茄味及爽脆😌

🔥雜菜拼盤($55)
大角咀港式火鍋刺身店 — 新華記呢間係位於大角咀嘅港式火鍋店,佢哋嘅湯底有十多款選擇,除咗火鍋配料之外,亦都刺身供應,見到佢哋仲設有獨立VIP房間~鱆虹魚刺身($588)入口清新且不油膩,必食!蕃茄薯仔豬骨湯鍋 ($88)好重茄膏味~本地手切肥牛($288)好新鮮嫩滑!會好想再食多啲🤣唔夠喉!白鱔片($72)肉質幾彈滑!野生竹笙($68)夠曬大條,同平時食嘅竹笙差好遠!先落咗去湯底等佢慢慢索汁雜菜拼盤($55)招牌四寶丸($88)四寶丸包括有豬肉丸、蝦丸、牛丸同墨魚丸,牛丸好紮實,個人最鍾意蝦丸~真係見到有原隻嘅蝦身,而且咬落都好爽口華記雲吞($88) 好大粒飽滿😍老友鬼鬼($68)即係油炸鬼桂花蚌($108)好新鮮珊瑚蚌($108)夠爽脆!
大角咀港式火鍋刺身店 — 新華記

鱆虹魚刺身($588)
入口清新且不油膩,必食!

蕃茄薯仔豬骨湯鍋 ($88)
好重茄膏味~

本地手切肥牛($288)
好新鮮嫩滑!會好想再食多啲🤣唔夠喉!

白鱔片($72)
肉質幾彈滑!

野生竹笙($68)
夠曬大條,同平時食嘅竹笙差好遠!先落咗去湯底等佢慢慢索汁

雜菜拼盤($55)

招牌四寶丸($88)

華記雲吞($88)
好大粒飽滿😍

老友鬼鬼($68)
即係油炸鬼

桂花蚌($108)
好新鮮

珊瑚蚌($108)
夠爽脆!
2023-05-09 79 瀏覽
大角咀嘅🌟新華記🌟,有齊火鍋♨️、刺身🦞、佐酒小食🍗等🇭🇰港式邊爐嘅重要元素!餐廳冷氣夠❄️,大熱天時打邊爐都唔怕👍🏻!仲設有獨立房間,每間房都有唔同嘅裝修theme,真係聚會👨‍👩‍👧‍👦嘅好去處!🌶️醬料 $15/位|🥜小食 $10港式火鍋嘅湯底唔會太濃,🧄醬料變得相當重要!🦞龍蝦刺身 $488鮮活嘅🦞龍蝦即劏即食,上菜時個🦞龍蝦頭仲郁下郁下,超級新鮮😍!龍蝦刺身🦞清爽,甜味優雅!配🇭🇰港式邊爐必備嘅濃味刺身豉油同埋超攻鼻嘅💚wasabi,成浸🇭🇰港式佬味出晒嚟,勁啱麻甩嘅我🤪!🦞椒鹽 另加工$98個龍蝦頭🦞、殼、觸鬚都仲黐住好多肉,當然唔好晒!斬件🔥炸完再落🌶️椒鹽炒,又要開多幾支啤酒喇🍻!♨️蕃茄薯仔豬骨湯鍋 $88以清甜嘅🍅蔬菜湯底,去突顯返食材嘅原味!內含大量🍅鮮茄、🥔薯仔、同埋🐖豬手!🐂本地手切肥牛 $288手切嘅特色就係起雙飛🥩!有一定厚度,食喺上嚟特別Juicy💦!🍄野生竹笙 $68超巨型,夠爽口,連埋網狀🥅底,好索湯!🐟一條骨脆骨腩 $72同樣都係超巨型,勁厚切,爽嫩肥美👍🏻!🥖老友鬼鬼 $68即食嘅🍻佐酒小菜,配無敵嘅🇹🇭泰式甜辣醬,唔錯!🧆招牌四寶丸 $88🐂牛、🐖豬、🦐
🌶️醬料 $15/位|🥜小食 $10
港式火鍋嘅湯底唔會太濃,🧄醬料變得相當重要!
🦞龍蝦刺身 $488

♨️蕃茄薯仔豬骨湯鍋 $88
🍄野生竹笙 $68
超巨型,夠爽口,連埋網狀🥅底,好索湯!

🐟一條骨脆骨腩 $72
同樣都係超巨型,勁厚切,爽嫩肥美👍🏻!

🧆招牌四寶丸 $88
🐂牛、🐖豬、🦐蝦、🦑墨魚,手打丸嘅口感嘅特別軟綿!

🥟水餃 $88
大大粒嘅🥟鮮餃,內含大量🐖豬肉、🦐蝦肉、🦐蝦籽等鮮味食材!

🥗雜菜拼盤 $55
白菜、🥬生菜、西洋菜,💚翠綠又夠健康!
2023-05-09 82 瀏覽
今日黎到大角咀既港式火鍋店🥘餐廳既裝潢非常舒適 燈光柔同設有獨立房間以不同風格的圖案裝飾牆身 打造有趣既用餐體驗型造輕鬆既用餐氣氛 令人感到非常放鬆🎈火鍋既配料擺放整齊 菜色鮮豔🥗湯底有十多款選擇 另亦供應刺身 🐟佐酒小食🍶蕃茄薯仔豬骨湯鍋🐷🥔湯底有超濃厚既蕃茄味🍅飲左之後覺得舒服😌象拔蚌刺身味道鮮美 肉質鮮嫩爽口🤤肉質有彈性又鮮甜本地手切肥牛🐮由於係手切嘅 所以比較厚 入口牛肉有彈性😋招牌四寶丸🍡真係特別有彈性 每粒都係好足料例如蝦丸真係有成隻蝦係入面咖🦐華記雲吞🥟應該係雲吞界既經典 餡料豐富 皮薄餡多 😚野生竹笙清脆可口 🥗配上雜菜拼盤真係絕配😌骨脆骨腩🐟肉質爽口 非常容易咬動 同埋係無咩骨 啖啖肉☺️薑蔥撈魚皮🐠風味獨特 做前菜令人食起來非常開胃🥳📍新華記 Sun Wah Kee 大角咀詩歌舞街83號亮賢居地下9-11號舖
今日黎到大角咀既港式火鍋店🥘

風味獨特 做前菜令人食起來非常開胃🥳

📍新華記 Sun Wah Kee
大角咀詩歌舞街83號亮賢居地下9-11號舖
2023-05-09 76 瀏覽
大角咀出名多火鍋店,4個朋友中有人想打邊爐,有人想吃刺身,亦有人想飲番杯,來到詩歌舞街亮賢居的【新華記】,一次過可以滿足各人的願望。食店地方倘大,牆身海盜王與火鍋的畫作有趣吸睛。全場大大小小圓枱並設數個獨立房間,很適合與朋友家人共聚,慢慢吃,開懷暢談。蕃茄薯仔豬骨湯鍋 ($88)湯底有廿多款選擇,當中蕃茄薯仔湯是店內招牌,可配牛尾、大眼雞、豬骨等食材。蕃茄薯仔豬骨湯用上多種蕃茄熬製,肉厚味濃,加上三大件豬骨非常足料。湯底酸甜天然,用來淥海鮮蔬菜可帶出食材天然鮮味。象拔蚌刺身 中 ($988)大大一兜以冰鎮奉上,每片都晶瑩剔透,蘸些Wasabi豉油,吃下肉質脆嫩,新鮮爽口,鮮甜美味。薑蔥撈魚皮 ($68)工序繁複,灼後放入冰水浸泡,保留了魚皮的爽滑質感。上面灑上芝麻及大量葱絲薑絲,配以熟油醬油撈勻,令味道層次升華,滿口滋味。本地手切肥牛 ($288)打邊爐牛肉真的很重要,"本地手切肥牛"色澤紅潤,切得厚薄適中,輕輕一淥肉質綿滑嫩口不會韌,牛味和油香都不俗。一條骨脆骨腩 ($72)對於脆肉鯇的喜好,真的很見人見智,有人喜歡它的質感,有人嫌它魚味不夠突出。"一條骨脆骨腩"肉質緊密、爽脆軟滑帶

蕃茄薯仔豬骨湯鍋 ($88)
象拔蚌刺身 中 ($988)
薑蔥撈魚皮 ($68)
本地手切肥牛 ($288)
一條骨脆骨腩 ($72)
對於脆肉鯇的喜好,真的很見人見智,有人喜歡它的質感,有人嫌它魚味不夠突出。"一條骨脆骨腩"肉質緊密、爽脆軟滑帶韌性,放入蕃茄薯仔豬骨湯滾熟,不用再蘸醬料也很好味。
招牌四寶丸 ($88)
有牛丸、貢丸、墨魚丸、海蝦丸各2粒,最適合心多多每款都想試試的我。四寶丸手打,吃下特別爽囗彈牙。

華記雲吞 ($88)
一客8粒,皮薄足料,大大粒好飽滿。

野生竹笙 ($68)
卜十質地結實厚身,像毛巾般盡吸湯底精華,入口Q彈爽滑,吃得到鮮味。
雜菜拼盤 ($55)
份量不少,有齊唐生菜、西洋菜、白菜仔,全部新鮮翠綠,沒有不好吃的理由。
今次一行四人去咗呢間港式火鍋店打邊爐🍲有好多款高質火鍋配料可以叫,有本地手切牛肉🐮、時價海鮮等等,仲有有得叫新鮮刺身😚!.新華記刺身除咗平時常見嘅三文魚、油甘魚、帶子、海膽、生蠔之外,仲有象拔蚌刺身、日本空運黑池魚、海鯛魚刺身、活紅甘魚刺身、阿拉斯加蟹、花竹蝦刺身等等,選擇好多😍今次我哋叫咗份象拔蚌刺身($988)😍象拔蚌刺身肉質爽脆鮮美,真係好正😚.湯底有十多款選擇,我哋叫咗蕃茄薯仔豬骨湯鍋($88),入面好多蕃茄同埋豬手,係足料嘅湯底。牛肉我哋叫咗本地手切肥牛,朋友都大讚呢個牛肉好食,推薦!我哋亦都叫咗野生竹笙、脆骨腩、雲吞同埋四寶丸,雲吞入面滿滿蝦同豬肉,唔錯。野生竹笙好大棵,吸咗湯底之後好食,值得叫👍🏻我哋都叫咗個餐前小食薑蔥撈魚皮,魚皮爽又脆,鍾意食撈魚皮嘅人要一試~.呢到仲有獨立房間,book位嘅時候可以問吓餐廳~
今次一行四人去咗呢間港式火鍋店打邊爐🍲

牛肉我哋叫咗本地手切肥牛,朋友都大讚呢個牛肉好食,推薦!

野生竹笙好大棵,吸咗湯底之後好食,值得叫👍🏻

呢到仲有獨立房間,book位嘅時候可以問吓餐廳~