2004-07-02 17 瀏覽
以前都喺雜誌同電視見過呢間食店,平時好少去香港島,都係咁啱遊行完搭車去到北角先搵到佢。酸辣湯好味~!酸同辣都控制得好好,多料,有水準!炸排骨菜飯-夠腍,入味,但有少許咸,不過撈埋d菜飯又好啱味~蕃薯苗餃-好多汁,好大粒,而且新鮮嫩雞餵麵-ok白汁蕃薯鍋餅-最欣賞佢呢個~入口好香蕃薯味,有蕃薯蓉加埋蕃薯粒,唔甜,又大件又扺食~$32等於人地兩客豆沙鍋餅咁大~最欣賞呢個~
酸辣湯好味~!酸同辣都控制得好好,多料,有水準!
蕃薯苗餃-好多汁,好大粒,而且新鮮
嫩雞餵麵-ok
(非會員)
2004-06-30 18 瀏覽
The food are less oily than other places in North Point.The dumpling is good. Can try!
2003-07-11 19 瀏覽
又係我呀~今次我試左個酸棘湯,酸棘度剛好,不太酸也不太棘,連平時不太喜歡喝這湯的我也覺得不錯!怕棘的人也不妨可以一試。另外值得一提的是那兒水餃做的時間比較久一點,所以最好一去到就落左單先,因為有時人賣哂要即做即煮,所以會比較耐。我昨晚去就一去到就叫,但頭果兩碟野食哂,水餃都未來,等了很久呢。服務態度都唔錯,雖然有侍應冇乜笑容,但都有一些較親切的,來了幾次,已經記得我們了。
又係我呀~
2003-06-20 9 瀏覽
我已經到過這間店三次,每次試不同的東西。這兒的水餃不錯,見有些單身人仕也叫一碟當一餐,美味又夠飽肚。另外他的牛腩也不錯,很大件,但十分"淋",又滑,他說是用美國牛肉的。擔擔麵也不錯,不會像黃埔那間太濃花生醬味,味道適中,且只有少少辣,愛辣的朋友可能會覺得不夠刺激。小食方面,牛展不錯,切得很薄。但醉雞翼就好似不夠入味。洗手間亦很乾淨,可看見店的"後欄"也算ok。
小食方面,牛展不錯,切得很薄。但醉雞翼就好似不夠入味。
洗手間亦很乾淨,可看見店的"後欄"也算ok。
2001-09-01 22 瀏覽
上星期六到此店吃飯。未夠七時, 整店已坐滿食客。點了炸排骨菜飯, 蕃薯苗餃, 蒜頭炒蕃薯苗。排骨菜飯夠熱, 但論美味香口, 就不及銅鑼灣的美味廚的招牌排骨菜飯了。蒜頭炒蕃薯苗是頭一次吃, 蕃薯苗的味道很像壅菜, 也頗可口, 而蕃薯苗餃就像一般的水餃, 都幾好食。看見鄰桌叫了菊花魚, 好像很美味似的, 橙色汁淋上像五柳鮮斑的魚上, 賣50多塊錢, 下次一定要試試。踏出食店, 回頭一望, 發覺隔著玻璃, 放置了一個蕃薯, 蕃薯中長出了嫩綠的蕃薯苗, 很有趣啊! 此店很多好像是北方人的家庭惠顧, 我想食品也頗正宗, 唯一美中不足的是此店的侍應勤力斟水有餘, 但笑容不足, 黑口黑面。