2018-09-09 598 瀏覽
去到上水又自己一個人,唔洗諗。街市樓上既熟食中心其實都臥虎藏龍!今日黎到梗係食久違既燒味飯。舖頭細細只食燒味,無其他!今日就食叉燒燒鴨飯,叉燒有幾好食就吾洗講,而燒鴨都係一流既!等幾分鐘就有得食!熱辣辣。好正!另外仲有湯飲!但無影到。佢個湯亦真材實料。食幾多次都吾會悶!環境就吾講啦。去到熟食中心就預左有地道既味道!價錢就40蚊有找!視乎你食一碟定一碗啦。12點幾都賣得7788。如果2點後去就算啦!預左賣哂!堂食既人多,外賣既仲多!
叉燒  燒鴨飯

叉燒  燒鴨飯
2014-04-27 1875 瀏覽
唔明點解呢間屹立上水咁多年,有口皆碑既老店只係得一個食評呢度燒味飯比同區賣貴一半有多但依然座無虛席自然有其可取之處燒味飯份量十足,例湯可隨意添飲配菜用上比較特別既咸酸菜看似不倫不類,但同燒味出奇地夾,減低了燒臘既油膩感推介叉燒(肥叉)-個人認為呢度既叉燒比灣仔再興仲好燒肉-雖然比不上同區陳六記,亦比較肥,但也算是皮脆肉嫰燒鴨-醃得很入味美中不足既係燒臘水準比較飄忽,偶然會很差
唔明點解呢間屹立上水咁多年,有口皆碑既老店只係得一個食評

呢度燒味飯比同區賣貴一半有多但依然座無虛席
自然有其可取之處
燒味飯份量十足,例湯可隨意添飲
配菜用上比較特別既咸酸菜
看似不倫不類,但同燒味出奇地夾,減低了燒臘既油膩感
推介叉燒(肥叉)-個人認為呢度既叉燒比灣仔再興仲好
燒肉-雖然比不上同區陳六記,亦比較肥,但也算是皮脆肉嫰
燒鴨-醃得很入味
美中不足既係燒臘水準比較飄忽,偶然會很差

題外話/補充資料: 只做午市,Openrice中的圖應是晚市另一檔人做的潮州打冷
  • 叉燒
  • 燒肉
  • 燒鴨
2012-03-20 688 瀏覽
昨晚看電視的時候媽媽話想吃叉燒飯,所以我們今日決定來吃。這間是我們以前常常去的,叫餐時有少少感慨,因為自從爸爸走了後,都有三年多都沒有來這間來吃了!言歸正傳講回食物,我叫了:切雞髀飯,平時出街我絕少叫髀飯的,因為太貴,但這間改髀飯只需加三元,所以我才叫!好好味,不錯,好滑,好好味,而蔥油粒好正!(不過唔記得影雞髀相)媽媽叫了:叉燒飯,好正,叉燒不太瘦,正!好多汁!D例湯好正,好多連偶在這這,正,好清甜!服務不錯呀!下次再來!
昨晚看電視的時候媽媽話想吃叉燒飯,所以我們今日決定來吃。
言歸正傳講回食物,

媽媽叫了:叉燒飯,好正,叉燒不太瘦,正!好多汁!
D例湯好正,好多連偶在這這,正,好清甜!
服務不錯呀!下次再來!
2012-03-20