2011-01-09 68 瀏覽
Love the fishball noodles. I take this everytime I'm in Hong Kong. Because the fishballs are handmade, it adds a little bit of springy feeling to the meat. The portion is just right and the soup base is great. Must try their chilli. The way I eat it is to mix the chilli into the soup base. Their noodles is not over or under cooked...just right for me.Paid HKD29 (21 + 8 for beverage or vegetables) per person.
QQ fishballs

2011-01-01
QQ fishballs
  • 魚蛋面
2010-09-02 57 瀏覽
Not much customer service there, the cashier particular, another money scavenger!The pin noodles were hard and tasteless.

外賣自取
2010-08-21 45 瀏覽
首嚐牛腩河,牛腩味道濃郁,但口感未算軟腍。河粉口感彈牙,放湯後亦不會過腍走樣。至於鮑魚響螺豬骨湯底,雖未能吃出鮑魚響螺味,但豬骨味仍能淡淡吃出,而且不會過鹹,都OK。

[21/8/2010; /sat; iPhone]
牛腩河
2010-08-21
2009-08-03 40 瀏覽
茶記早餐...做得難食..比做得好食更難......呢間真係"出眾"...呢位水吧師傅..你新入行定唔願做呢???腸仔煎蛋:....腸仔係炸既,已呈黑色...煎蛋多油到浮哂面...蛋已經索油架啦...仲有咁多油响碟....你落左半碗呀?沙爹牛麵....都唔駛講...大家睇張相豬潤麵......佢煮左個麵之後其他野好忙??????...唔關人客事架喎....呢碗麵,淋既程度可以餵初生嬰兒...d 豬潤就好似搭抬既咁...唔'啦更'既....豬潤都新鮮既...單以早餐計....咁差既茶記真係好難搵可能佢 d 魚蛋牛什好出色啦

沙爹牛麵....都唔駛講...大家睇張相

單以早餐計....咁差既茶記真係好難搵

可能佢 d 魚蛋牛什好出色啦
2009-04-23 15 瀏覽
這店近排裝修完畢﹐所以是晚進店內試試。入到店內發現徐了魚蛋,牛什粉麵外﹐還有很多款炒粉麵飯﹐茶餐﹐焗粉麵飯﹐盅飯兼小菜。不知是裝修後才有那麼多種款式還是之前以有。食物點了筋腩米。在等食其間﹐見到其他客人所叫的不同食物的份量也合格﹐算幾大份﹐不錯。自己的筋腩米份量也不少﹐面頭灑上炸蒜頭另味道香很多。牛筋炆得淋兼入味﹐腩亦是瘦腩。份量夠﹐食物質素兼味道不過不失。 本人亦認同其他食評給這店服務的評語。服務好過普通茶餐廳﹐每位後生仔女會被叫靚仔靚女﹐上了年紀則會被稱呼做老闆。下次會試試這店的炒粉麵和小菜的質素﹐但這次的筋腩米沒有什麼驚喜﹐只算是ok.

2009-03-09 33 瀏覽
係灣仔修頓睇香港籃球銀牌賽南華 VS 永倫, 仲有兩分鐘, 已經好多人離場因為永倫大幅領先對手 (結果都係永倫嬴波)睇完波, 近近地就去新豐記醫肚一個牛什河 + 芥蘭 $27, 價錢係灣仔區來講, 算係合理牛什河, 賣相OK, 但味道只係一般般牛膀還可以牛腸唔肥唔粉牛肚得個咸未牛肺又係得個咸字河粉又唔夠滑唯一比較可取的係個芥蘭, 唔會過熟, 招呼 : 伙計好熱情, 老闆前老闆後, 埋單俾錢個時又有講多謝, 值得稱讚環境 : 一般茶餐廳的格局啦, 甘岩星期六晚又有足球睇, 逼人係預左的了
係灣仔修頓睇香港籃球銀牌賽
南華 VS 永倫, 仲有兩分鐘, 已經好多人離場
因為永倫大幅領先對手 (結果都係永倫嬴波)
睇完波, 近近地就去新豐記醫肚
牛什河, 賣相OK, 但味道只係一般般
牛膀還可以
牛腸唔肥唔粉
牛肚得個咸未
牛肺又係得個咸字
河粉又唔夠滑
唯一比較可取的係個芥蘭, 唔會過熟,

差, 牛什偏咸, 唔多推介
芥蘭湯上, 唔錯
芥蘭湯上, 唔錯
2008-12-15 33 瀏覽
呢日因為好朋友D返咗學之後, 仲要幫朋友做嘢, 所以就求其搵間粉麵舖食完就走~行到地鐵站附近見到有間, 就係咁入咗去啦!坐低時, 我見到個卡位側邊有好多'積' 唉! 當睇唔到~我哋睇咗好耐都唔知想食乜, 但伙計叔叔又問咗我哋好鬼多次, 於是但是叫咗啲野食算數~ 魚蛋米係好朋友D叫0既, 我淨係食咗白魚蛋啫~不過啲魚蛋無味+好淋唔彈牙 肥牛撈麵好大碟! 不過啲麵黏住一餅嘢, 我'了'咗好耐都仲係一餅野啲麵食到一半時, 我已經覺得有啲淋了, 原來仲有水唔夠乾呀肥牛係打邊爐嗰隻, 無味要點蠔油, 厚咗啲同有啲'un' 油菜我哋叫咗通菜, 菜面'淋'咗啲疑似腐乳汁, 但唔似腐乳味, 淨係咸咸哋~雖然啲嘢係好大好多都幾抵, 但只能夠為持生命囉我都係想食返啲有質素好食味啲0既嘢, 因為唔想晒quota啦~
行到地鐵站附近見到有間, 就係咁入咗去啦!

坐低時, 我見到個卡位側邊有好多'積'
唉! 當睇唔到~
我哋睇咗好耐都唔知想食乜, 但伙計叔叔又問咗我哋好鬼多次,
於是但是叫咗啲野食算數~

魚蛋米
係好朋友D叫0既, 我淨係食咗白魚蛋啫~
不過啲魚蛋無味+好淋唔彈牙

肥牛撈麵
好大碟! 不過啲麵黏住一餅嘢, 我'了'咗好耐都仲係一餅野

啲麵食到一半時, 我已經覺得有啲淋了, 原來仲有水唔夠乾呀

肥牛係打邊爐嗰隻, 無味要點蠔油, 厚咗啲同有啲'un'

油菜

雖然啲嘢係好大好多都幾抵, 但只能夠為持生命囉

2008-10-25 31 瀏覽
今日專程去試下新豐記的食物有沒有改進, 因為以前食過普通料, 希望有改進,但答案令人好失望. 不但食物冇改進, 伙記的態度十分之差, 做野時在大聲唱歌, 我叫完個早餐, 他好大聲重覆比水吧的同事聽, 搞到成間餐廳都好嘈吵, 而且地方好像很污漕, 實在沒有心機食呢個平凡之中最平凡的早餐.只叫了腸仔煎蛋,牛油方飽, 雪菜肉絲麵及熱杏霜, 結果十分之普通.腸仔煎蛋: 普通, 但多油牛油方飽: 無味, 但較軟新鮮雪菜肉絲麵: 雪菜甜甜地, 不是雪菜的原味, 肉絲尚可, 麵就非常普通, 毫無吸引,食了兩口便 放下了熱杏霜: 淡而無味, 像飲清水一様, 飲咗幾啖就無飲了總括來說都是差, 吃完沒有滿足的感覺, 下次亦唔會再去了.
實在沒有心機食呢個平凡之中最平凡的早餐.

腸仔煎蛋: 普通, 但多油
牛油方飽: 無味, 但較軟新鮮
放下了
熱杏霜: 淡而無味, 像飲清水一様
, 飲咗幾啖就無飲了

總括來說都是差, 吃完沒有滿足的感覺, 下次亦唔會再去了.
2008-07-19 29 瀏覽
每次經過新豐記....都覺得佢d煲仔飯好香...今次終於試左1.窩蛋牛肉煲仔飯+凍檸茶:窩蛋牛肉煲仔飯...蛋同飯分開上...隻蛋自己打落煲飯度,再落豉油...正2.炒銀針粉+凍檸茶:銀針粉炒得好乾身...有鑊氣...好好味價錢唔貴...食物好味

價錢唔貴...食物好味
2K
2008-06-12 34 瀏覽
頂唔順金鐘的無啖好食 (我當然知道金鐘有間 Triple O's, 但 burger 呢 d 0野, 無理由日日食吧!?), lunch hour 逃到灣仔碰碰運氣. 見呢度叫自己做「魚蛋牛什大王」, 入0黎試試, 簡單叫個魚蛋牛肚米 ($24).坐低兩分鐘就有得食, 但未食就聞到人造味精味, 呷一啖湯底, 喉嚨即「也母」, 唯有硬著頭皮去食... 米粉淥得爽口, ok; 魚蛋食落彈牙鬆泡, 有淡淡的魚味, 幾好食, 不過雙併係得兩粒, 食得幾無癮; 牛肚就勁多 (成 10 塊!), 好韌0下, 味道勁鹹, 但完全唔係柱侯0既味道, 又唔係鹵水喎, 得個鹹字, 食得更無癮. 唉, 早知淨係叫魚蛋啦! 自稱「大王」0既食店, 果然...Lunch hour 環境迫夾, 預料之內; 招呼就意料之外地好, 阿叔們有求必應, 多謝前多謝後, 好好禮貌, 呢類食店0黎講實在難得.$24 一碗雙併, 幾平, 不過味道麻麻, 試過就算了.離開時先見到門口大大隻字寫住「金牌」雞飯... 咁即係我又叫錯0野? @_@"

$24 一碗雙併, 幾平, 不過味道麻麻, 試過就算了.
魚蛋牛肚米 ($24)
2007-12-24 24 瀏覽
昨天一大清早由中環行上山頂, 再繼續行至港島徑中段, 在黃泥涌水塘搭的士落到灣仔已接近兩點了, 在金鳳附近落, 間間都人頭湧湧, 行到莊士敦道, 不想再行, 本來入海皇, 但服務只顧安排客人入座, 落單全不理會, 唉...為方便就走到此間試試吧!老公叫了午餐, 臘腸油雞飯, 連湯, 茶, $30, 油雞有骴, 臘腸吃了一口, 硬硬地! 奶茶夠茶味, 接受!我叫了紫菜水餃米, 灼菜芯, $30, 水餃內既蝦唔夠爽, 菜芯又係硬少少!二人選了面向牆草草解決了這頓飯, 雖然環境麻麻, 味道一般, 但總算在飢餓中得到飽足!

2007-12-18 34 瀏覽
叫o左個セ野四樣野加魚面,個湯好味...精,果四樣野都好普通,魚面唔夠魚味而且分量都唔多.唯一算好o既就係個辣椒油,唔夠香都夠辣,碗面3O幾蚊加番佢大半支辣椒油個心理先平衡返d.
(非會員)
2007-11-19 43 瀏覽
今日同朋友來這間餐廳試下食lunch。朋友聽聞這裡的魚蛋幾有名,就叫了一個set lunch,$25已經包括一碗魚蛋+一碟油菜+一杯熱飲。我唔係好肚餓,只叫了一碗雲吞河($17)。上菜速度算幾快,但係等左好耐先叫到個人來寫野...朋友認爲個set lunch味道一般,沒有驚喜,不過價錢ok。我的意見都差不多,味道真係好一般,沒有特別之處。環境衛生方面有待改善,望落都覺得不太乾淨...
今日同朋友來這間餐廳試下食lunch。

我唔係好肚餓,只叫了一碗雲吞河($17)。

上菜速度算幾快,但係等左好耐先叫到個人來寫野...

環境衛生方面有待改善,望落都覺得不太乾淨...
2007-11-18 33 瀏覽
2007年11月14日,新豐記。四寶米粉。未食都聞到陣味好味精,感覺不好。D丸麻麻,又唔特別平,應該少幫襯。
2007年11月14日,新豐記。

四寶米粉。未食都聞到陣味好味精,感覺不好。
D丸麻麻,又唔特別平,應該少幫襯。
2007-09-11 18 瀏覽
快餐一頓, 地鐡站一出, 沿路行見到呢間, 見佢有粉麵飯, 就咩都唔理走入去啦.灣仔十幾蚊一碗麵, 唔貴wo, 款色又齊. 食魚旦貢丸, 普普通通啦, 一間粉麵店, 算係咁啦. 不過味精都幾重, 食完之後幾口渴.