2018-11-21 1409 瀏覽
燒味都寫下食評lol,因為呢間係元朗長期都排長龍,燒味店做到咁多生意,仲要有兩間,睇黎唔簡單,今晚就斬料加餸試下佢!燒味店內外是日星期六晚,人龍唔短,都排左15-20分鐘!價錢可以一件件咁叫,又或者半斤/一斤今次試左一條滷水豬頸肉、兩件滷水豆腐、滷水大鵝翼同一件滷水豬耳,共$68。滷水豬頸肉 $98/斤份量都唔少,但唔算醃得好入味,正正常常無咩驚喜。滷水豆腐  $8/件一件其實算大件,所以收$8/件都可以接受,豆腐當然比豬頸肉容易入味,但對我黎講都唔太夠,不過豆味好出,同埋以硬豆腐黎講唔會太老。滷水大鵝翼  $19/大隻大隻斬開都有5件左右,上哂色,不過冇乜肉食,都係食汁同埋「損骨」為主。滷水豬耳  $98/斤最有嚼勁,豬耳每件都帶有一點肥膏肥肉,有豬耳既彈牙又有肥膏肥肉既咬口,最好食係呢款。我就覺得正常,中規中矩,斬料加餸以呢個價錢食到四款係咁上下,都係街坊味道。

燒味店內外

是日星期六晚,人龍唔短,都排左15-20分鐘!

價錢

可以一件件咁叫,又或者半斤/一斤

一條滷水豬頸肉、兩件滷水豆腐、滷水大鵝翼同一件滷水豬耳

滷水豬頸肉 $98/斤
滷水豬頸肉(斤)

份量都唔少,但唔算醃得好入味,正正常常無咩驚喜。

滷水豆腐  $8/件
滷水豆腐(件)

滷水大鵝翼  $19/大隻
滷水大鵝翼(大隻)

滷水豬耳  $98/斤
滷水豬耳(斤)

2018-11-17
20 分鐘 (外賣自取)
滷水豬耳(斤)
2018-09-18 1106 瀏覽
今天經過元朗又新街,遠遠也看見了一條很長的人龍,原來是一間在元朗開了很久的老字號,出名時吃鹵味的,這間店舖的鹵味在元朗已經深入民心!當然我也要去買來當晚餐加餸,我買了$30的豬耳,份量已經很多,而且鹵水汁很有味道,而且又不鹹,鹵水汁已經係深深進入了豬耳中,令每條豬耳都食到鹵水的味道!而且每隻豬耳也很大隻豐滿,豬耳不會很淋,每隻都食到脆脆聲,果然是新鮮,難怪就算不是元朗人都會特地入來朝聖!
2018-09-15 681 瀏覽
個門口女人好唔掂,兩次都漏俾滷水汁,返到去距離間舖30分鐘的屋企打開,先知佢又無俾,只俾三包芥辣。打去投訴,一啲謙意都無!我買嘅係滷水墨魚,唔係淨墨魚呀,大佬!
2018-09-15
2018-07-11 667 瀏覽
$196 worth of salty marinated goodness bought to add to the family dinner. The goose meat was a little too dry for my taste but the eggs and tofu were perfect.The queue was long at 6:45pm tonight but service was fast and seemed hygienic. Will try their other marinated goods next time !

2018-07-06 813 瀏覽
朋友嚟我屋企食晚飯,買咗新順興滷味嚟加餸🤤今次呢盒合共$119。元朗人一定識呢間嘢啦,次次經過都一定見到有人排緊隊買嘅🤣朋友嚟我屋企食晚飯,買咗新順興滷味嚟加餸🤤元朗人一定識呢間嘢啦,次次經過都一定見到有人排緊隊買嘅🤣.呢到嘅選擇都好多,基本滷水鴨、鵝同乳鴿之外,有滷水豬腸、豬手、豬腳、豬脷、豬頭肉、五花肉等等😂仲有我唔識食嘅滷水鵝頭、鵝頸同鴨下巴🤣我都係最鐘意食滷水豆腐☺️買一份滷水豆腐俾我直接送飯已經可以搞掂一餐☺️我對滷水鵝腎、鵝肝同墨魚都有興趣,下次有機會就買嚟試吓啦!呢到嘅選擇都好多,基本滷水鴨、鵝同乳鴿之外,有滷水豬腸、豬手、豬腳、豬脷、豬頭肉、五花肉等等😂仲有我唔識食嘅滷水鵝頭、鵝頸同鴨下巴🤣我都係最鐘意食滷水豆腐☺️豆腐滷得幾咸,所以一定要送飯食🍚買一份滷水豆腐俾我直接送飯已經可以搞掂一餐☺️鵝翼、鴨舌、豬頸肉同豬耳就相對滷得冇咁咸,就咁食都得😛我對滷水鵝腎、鵝肝同墨魚都有興趣,下次有機會就買嚟試吓啦!
元朗人一定識呢間嘢啦,次次經過都一定見到有人排緊隊買嘅🤣
朋友嚟我屋企食晚飯,買咗新順興滷味嚟加餸🤤
元朗人一定識呢間嘢啦,次次經過都一定見到有人排緊隊買嘅🤣
我對滷水鵝腎、鵝肝同墨魚都有興趣,下次有機會就買嚟試吓啦!
鵝翼、鴨舌、豬頸肉同豬耳就相對滷得冇咁咸,就咁食都得😛
我對滷水鵝腎、鵝肝同墨魚都有興趣,下次有機會就買嚟試吓啦!
2017-12-06 984 瀏覽
Boyfriend and I were in Yuen Long and we saw this long queue of people buying the most surprising item. Chinese marinaded products. Things like duck, goose, feet, tongue. All Chiu Chow style.I LOVE this type of thing. So, I lined up.新順興潮汕滷味專門店 (English name: Sun Shun Hing Chiushan Salty Food Shop).  It's a take away shop so there is no where to sit. Items are shown in front of you so you can just point what you want and order from one person while you pay another person at the cashier while some

新順興潮汕滷味專門店 (English name: Sun Shun Hing Chiushan Salty Food Shop).  It's a take away shop so there is no where to sit. Items are shown in front of you so you can just point what you want and order from one person while you pay another person at the cashier while someone will hand you the food. It's pretty efficient so the line went quickly.

I ordered marinaded duck tongue because OMG I love it. I know it sounds gross but honestly, it's amazing. At least to me. I ordered 3 taels (they use Chinese measurement units so I have no idea what that is but I think 1 tael = 37 g) and it was a decent size portion. The size of each tongue was  a bit small compared to other shops but wow. The marinade was amazing. Rich and strong. Salty without being too salty. It was packed with flavor the tongues soaked it all up. I can see why people lined up for this place. If I'm ever in Yuen Long again, I'll buy some more.
2017-12-02
5 分鐘 (外賣自取)
$42 (其他)
2017-06-09 1461 瀏覽
元朗掃街首推又新街,又新街我的最愛就一定係新順興潮汕滷味,每次去到買,咩都想叫,咩都想食!一食就停唔到口!每次都要排隊,但好彩今日條隊唔算長價錢來講唔算貴,種類都幾多無得堂食,一定要外買我叫左鵝翼、墨魚、鵝肝、鴨舌鵝翼: 有肉,好有𡁻口。 愈𡁻愈香墨魚: 勁爽口,勁厚肉,好明顯係新鮮墨魚鵝肝: 我的最愛,齒甲流香,愈食愈甘香,愈食愈想食。唔會鞋口!鴨舌: 細細條,好食,滷水汁,醋。(佢有時會畀埋黄介辣,但如有潮州辣椒油就完美喇)

每次都要排隊,但好彩今日條隊唔算長

價錢來講唔算貴,種類都幾多

無得堂食,一定要外買

翼、墨魚、肝、鴨舌

我叫左鵝翼、墨魚、鵝肝、鴨舌

鵝翼: 有肉,好有𡁻口。 愈𡁻愈香

墨魚: 勁爽口,勁厚肉,好明顯係新鮮墨魚

鴨舌: 細細條,好食,

2017-06-08
10 分鐘 (外賣自取)
翼、墨魚、肝、鴨舌
2017-02-07 1538 瀏覽
團拜落元朗買鹵水鵝斬料加餸,買了一隻重四斤幾嘅平頭鵝,約六百幾蚊,鵝大而不肥。另加鹵水拼盤同豆腐。師傅刀功爐火純青,鵝肉每件厚薄一樣。鵝肉有嚼勁,因為鵝肉是斬件厚切,當然沒有鵝片般軟綿綿啦。此店的鹵水比其他潮州鹵水店更為深色濃郁和咸身,多得用上了十幾年廿年的鹵水膽,所以說吃鹵水就是品嚐它的歷史和堅持!咬一口鵝頭肉,呷一啖紅酒,真是人生一大享受。鵝皮軟綿綿滲有濃厚的鹵水咸香味,正!欣賞新順興做鹵水的認真,店內有五鍋人咁高嘅鹵水,分別鹵不同食物。拼盤夾雜了鵝腎、鵝肝、豬耳、鵝腸、豬腸。鵝腸太瘦,豬腸有羶味,最好是豬耳,爽脆又入味!還有大量滋味鵝肝,正合我意!

鹵水鵝
豆腐

鹵水拼盤
2017-02-05
15 分鐘 (外賣自取)
鹵水鵝
鹵水拼盤
2017-01-02 1194 瀏覽
滷水蛋不是流心,有點失望。滷水鴨米缐,滷水鴨入味。可惜湯太清淡,掛住湯汁的米線,非常啖口。但係$30蚊一個下午茶,包一個飲品,非常抵食。羊腩飯,其實是羊膝飯。可惜唔夠腍!可能晚上來就比較適合。附上例湯是夠味的,可惜有點咸。
滷水蛋不是流心,有點失望。
羊腩飯
卤水鸭米缐
2017-01-02
15 分鐘 (堂食)
卤水鸭米缐
2016-12-16 1032 瀏覽
先母廚藝了得, 連搵好野食都1樣耍家!在小妹讀書時期, 當她不想下廚的時候,也總會買好野番黎比我呢個宅女食第1次嘗到新順興就是託她的福 找到這間最合我意的滷水!相隔多年, 小妹已嘗過無數潮式滷水店, 大多都淡而係味,肉質又靱又無口感,這裡的滷水真是最令我回味無窮! 味道偏濃和帶咸, 送飯1流! 所以為了它, 決定專程從屯門乘輕鐵到元朗😅想不到有這麽受歡迎, 十分多人幫襯 排隊也要用上半小時😅食物方面:滷水汁和醋分別是小袋形式包裝的~豬大腸很亁淨,唯一缺點切得比較大舊鴨肉實淨帶肉汁~不鞋口, 點些少附上白醋可中和番滷水的咸味! 味道非常好非常開心多年後都是同樣的味道~令我更懷念與母親的點滴!溫馨提示: 價錢並不便宜2個人的話可以試鴨>鵝, 會化算一點
先母廚藝了得, 連搵好野食都1樣耍家!
在小妹讀書時期, 當她不想下廚的時候,
也總會買好野番黎比我呢個宅女食

第1次嘗到新順興就是託她的福

找到這間最合我意的滷水!

相隔多年, 小妹已嘗過無數潮式滷水店,
大多都淡而係味,肉質又靱又無口感,
這裡的滷水真是最令我回味無窮!
味道偏濃和帶咸, 送飯1流!
所以為了它, 決定專程從屯門乘輕鐵到元朗😅

想不到有這麽受歡迎, 十分多人幫襯

排隊也要用上半小時😅

食物方面:
滷水汁和醋分別是小袋形式包裝的~
豬大腸很亁淨,唯一缺點切得比較大舊
鴨肉實淨帶肉汁~不鞋口, 點些少附上白醋
可中和番滷水的咸味! 味道非常好

非常開心多年後都是同樣的味道~

令我更懷念與母親的點滴!

溫馨提示:
價錢並不便宜

2個人的話可以試鴨>鵝, 會化算一點

2016-12-11 688 瀏覽
昨天去大棠睇紅葉,天氣一流,行山好舒服,紅葉仍未夠紅,可能要等凍些才靚!睇完紅葉返回元朗市中心,人頭湧湧,元朗真熱閙。準備回家時路經新順興潮汕鹵水専門店,入親元朗也見這間店門口排了很多人,心想買也懶得排,但昨天祇有兩個客排,咁即時試買半隻鹵水鴨回家加餸!那時才三點鐘,但晚飯在8點半吃,鹵水鴨仍肉嫩可口,半隻份量很夠,這鴨應該有3斤重多些,比平時在燒臘店買啲這裡夠哂斤両,味道不錯!下次要試鹵水鵝和鵝肝!
2016-05-11 1340 瀏覽
朋友仔去開元朗,竟然順道買左我最喜歡的滷味,滾動! 滷味有豬耳, 鵝腸, 鴨舌, 豬大腸係必食~~~~豬耳仔爽口脆身, 鴨舌淋身嫩滑, 鵝腸同醋大腸唔肥彈牙唔會似橡筋咬唔斷唔會韌!呢間滷味真係好好味!!!!!!
朋友仔去開元朗,竟然順道買左我最喜歡的滷味,滾動!
滷味有豬耳, 鵝腸, 鴨舌, 豬大腸係必食~~~~
呢間滷味真係好好味!!!!!!
2016-04-17 1088 瀏覽
食得太多西餐,有時都會食到悶。入到元朗,梗係要買返啲手信返去做晚餐,而前就會斬义燒,而我就會買鹵水買親呢間鹵水,排10分鐘隊係常識吧。通處都係食店,但唯獨呢個門口咁多人,點都會搵到每樣食物點賣,賣幾錢都會係問口見到一清二楚,一路一路惗定食咩,有位哥仔轉頭就會行出寫落定單,排到去,就有另位姐姓一路嗌單,一路計錢,入面斬鹵味既叔叔們就馬不停蹄咁不斷斬斬斬廚房係舖頭最入面,只見鹵水耳,腸等等不斷進出廚房同出面出品部鹵水豬耳1隻,豆腐1舊,鵝腸2両,豬大腸1條,鴨舌2両,共120蚊雖然豬大腸同豬耳斷隻斬,但斬前都會磅比你睇同埋話你聽幾錢,唔會失預算一盒滿滿咁,份量好足,已經可做4人份量既主要餸。鹵水味剛好,唔咸,唔會濕淋淋,凍左亦唔會積埋一舊。豬耳好爽唔硬,咬口好好。豆腐有手掌咁長,切開5舊,好入味,又大舊。鵝腸爽,不過2両28蚊有點貴。鴨舌都好好味,都幾大隻,唔會太細食極都係骨舖頭乾淨整齊,排隊有秩序,而侍應亦唔會hea住做,雖然等10分鐘先買到,但一啲hard feeling都買,最緊要買到好味既斬料返屋企,會再黎,一定會

鹵味雜

2016-04-16
10 分鐘 (堂食)
鹵味雜
2016-01-11 760 瀏覽
經過多次都排長龍冇緣一試,竟然今日黃昏經過排隊人數只有幾位,馬上排隊買! 成個櫉窗掛滿唔同種類的滷味,選擇極困難!最終買左:滷水鵝上裝,豬大腸,鴨舌,豬耳,豆腐,雞蛋。鵝上裝切片,啖啖肉,又唔騷; 豬耳,好嫩滑,同平時食既硬硬地感覺完全唔同! 鴨舌味道剛好,唔會過咸死實,好香嫩; 豬大腸,又一要讚,完全唔會韌,林身得黎又唔會漏! 豆腐同雞蛋味道不過不失。最要給力讚係豬耳,豬大腸同鴨舌!難怪要大排長龍!
  • 豬耳,豬大腸
2015-04-25 711 瀏覽
好耐無買過滷味食 想話幫襯下以前食開個間普通幾款料 有豆腐 魷魚 雞腎 蛋 之類既野以前其實都幾鍾意呢間野 覺得味道幾好點知甘耐無食過 d味道變曬!淡而無味!點左滷水都仲係無乜味個掌又孩十十 d雞腎又硬到乜甘十分之失望😞以後都唔會幫襯了
好耐無買過滷味食 想話幫襯下以前食開個間
普通幾款料 有豆腐 魷魚 雞腎 蛋 之類既野
以前其實都幾鍾意呢間野 覺得味道幾好
點知甘耐無食過 d味道變曬!淡而無味!點左滷水都仲係無乜味
個掌又孩十十 d雞腎又硬到乜甘
十分之失望😞
以後都唔會幫襯了
2015-04-25
10 分鐘 (外賣自取)