2023-05-04 527 瀏覽
好耐冇食過咁好食嘅台灣菜🤩🤩🤩🤩蕃薯條🌟🌟新鮮熱辣炸起外皮💯💯💯脆調味有啲太咸不過都仲食到蕃薯嘅淋同甜😋豆乳鹽酥雞便當🌟雞肉多汁炸衣好脆🤩仲有特製大澳蝦醬,不過應該有溝其他醬所以接受度高嘅配菜同飯就無乜特別半筋半肉乾拌麵(麻辣)🌟🌟又係好好味😋麻辣有層次得黎又唔會太重口味😋出面少有嘅好味!牛筋好淋🤩Earl grey waffle正正常常,唔會失望又唔會特別滿意咁仲有一球抹茶雪糕,味道唔算好出,一般質素
好耐冇食過咁好食嘅台灣菜🤩🤩🤩🤩

蕃薯條🌟🌟
新鮮熱辣炸起外皮💯💯💯脆
調味有啲太咸不過都仲食到蕃薯嘅淋同甜😋
蕃薯條

豆乳鹽酥雞便當🌟
雞肉多汁炸衣好脆🤩
仲有特製大澳蝦醬,不過應該有溝其他醬所以接受度高嘅
配菜同飯就無乜特別

半筋半肉乾拌麵(麻辣)🌟🌟
又係好好味😋麻辣有層次得黎又唔會太重口味😋出面少有嘅好味!
牛筋好淋🤩
半筋半肉乾拌麵(麻辣)

Earl grey waffle
正正常常,唔會失望又唔會特別滿意咁
仲有一球抹茶雪糕,味道唔算好出,一般質素
Earl  grey  waffle
蕃薯條
豆乳鹽酥雞便當
半筋半肉乾拌麵(麻辣)
  • 豆乳鹽酥雞
2023-04-23 400 瀏覽
旅窩 唔洗加一!良心!(平日晚餐食)味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)☄️招牌豆乳鹽酥雞便當 $88 超豐富既便當🔥5粒大大舊既鹽酥雞👀外脆有調味,內滑啖啖肉🍖碗內仲有3款指定既配菜&半隻唐心蛋(見圖4)另外可以加配特制大澳蝦醬❤️‍🔥私心推薦❤️‍🔥一定要加!大大咁升華左鹽酥雞既味道😍好好食!個蝦醬食落鹹鹹地,好惹味😌個蝦醬單食會覺得太鹹(應該冇人會單食既🤣🤣)點都好啦 佢配鹽酥雞/撈飯都一流🥰亦會附送一小碟木耳噢🥢❤️‍🔥餐廳分兩層 地下既設計好温暖&温馨🍀2/F 係摩洛哥風塌塌米(今次我冇坐到下次一定要去打卡🤩)❤️‍🔥圖5是豆乳鹽酥雞定食(大家可以自由選擇便當vs定食)
旅窩
唔洗加一!良心!(平日晚餐食)

招牌豆乳鹽酥雞便當

☄️招牌豆乳鹽酥雞便當 $88
超豐富既便當🔥
個蝦醬食落鹹鹹地,好惹味😌
個蝦醬單食會覺得太鹹(應該冇人會單食既🤣🤣)
點都好啦 佢配鹽酥雞/撈飯都一流🥰
亦會附送一小碟木耳噢🥢

❤️‍🔥餐廳分兩層
地下既設計好温暖&温馨🍀
2/F 係摩洛哥風塌塌米(今次我冇坐到下次一定要去打卡🤩)
2023-04-19
招牌豆乳鹽酥雞便當
2023-04-20 292 瀏覽
今次係第二次係依間餐廳食第一次係朋友替我慶祝生日依次係我帶另一個朋友黎食鹽酥雞真係好好食 仲要加埋個腐乳醬 錦上添花 一試難忘同埋涼拌泰式米粉個汁 好正!最重點係個麻醬拌麵 都係好好食唔會太鹹 份量適中新穎既配搭 加埋一齊都唔會覺得奇怪而且樣樣都好好食因為依間既麵類都太出色 無試到依間既便當 便當有套餐價但以台式餐廳 覺得散叫價錢略貴 不過係中環地區 算係差唔多味道已經勝過一切係會再想幫襯既一間店野飲方面 都好多選擇 仲有甜品都值得一試
今次係第二次係依間餐廳食
第一次係朋友替我慶祝生日
依次係我帶另一個朋友黎食
鹽酥雞真係好好食 仲要加埋個腐乳醬
錦上添花 一試難忘
同埋涼拌泰式米粉個汁 好正!
最重點係個麻醬拌麵 都係好好食
野飲方面 都好多選擇
仲有甜品都值得一試
2023-03-25
  • 招牌豆乳鹽酥雞配涼拌泰式米粉
呢間cafe位於PMQ 對面,樓高兩層,下層走小清新路線,上層走土耳其風,食物則以台灣菜為主,再配上不同地方小食,好符合餐廳的名字 — 旅窩,集合唔同國家的特色。以cafe來講,食物質素超出我預期,環境非常舒適,價錢相宜,非常適合放工同朋友嚟放鬆。🍱 招牌豆乳鹽酥雞定食 ($108) 👅:95.46 分 鹽酥雞不愧為招牌菜,豆乳味唔係太突出,但炸得非常香脆,雞肉嫩滑juicy,比出面餐廳整的鹽酥雞更好食。隨餐配埋特製大澳蝦醬,雖然鹹香味同鹽酥雞個味道唔係話太夾,但拌飯食就一流。定食仲包了炸香芋球,蕨餅,沙律,味道都相當不錯,呢個價錢嚟講,實在非常扺食。🍱 滷香鹽酥豬扒乾拌麵 ($88) 👅:96.44 分 除咗鹽酥雞之外,鹽酥豬扒同樣有質素,豬扒肥瘦適中,口感鬆軟。朋友一致認為乾拌麵味道最出色,麵質帶點煙靭,醬汁調校得剛剛好,帶點微辣,推薦大家試吓。🍱 滷肉拼台灣香腸便當 ($82) 👅:86.47分 🧇 焦糖脆脆香蕉忌廉糯米窩夫 ($148) 👅:94.22分飲料🥤呢度嘅選擇可以媲美好多台灣手搖飲品店,仲要係足料同有質素!🍹百香多多白珍珠 ($44)🍹荔枝白珍珠四季春茶 ($42)

🍱 招牌豆乳鹽酥雞定食 ($108) 👅:95.46 分

🍱 滷香鹽酥豬扒乾拌麵 ($88) 👅:96.44 分

🍱 滷肉拼台灣香腸便當 ($82) 👅:86.47分

飲料🥤

呢度嘅選擇可以媲美好多台灣手搖飲品店,仲要係足料同有質素!

🍹百香多多白珍珠 ($44)
🍹荔枝白珍珠四季春茶 ($42)
招牌豆乳鹽酥雞定食
滷香鹽酥豬扒乾拌麵
焦糖脆脆香蕉忌廉糯米窩夫
甘梅番薯條
2023-03-25 262 瀏覽
中環台式小店🤓間鋪頭唔係好大 下面個層加加埋埋應該得15個位 而留上個層應該係流比有定位既朋友😬好似係榻榻米 如果係著裙既女仔就要注意下 呢間餐廳中午時段都幾多人 雖然我哋無定位都等左大概半個鐘 但係我見到有d人有訂位都要等大概15分鐘🥲建議如果食飯時間唔長要早少少到👍🏻去到間餐廳見到佢哋主打便當同埋拌面(有少少似泰式嗰隻)當然唔少得台灣 最著名既炸物 例如炸豬排 鹽酥雞等等😍🇹🇼佢哋lunch set都幾抵食架 大概$80-100 就包埋冷盤(海帶)同埋飲品🧃飲品選擇都唔少🤣包括:冬瓜茶 竹蔗茅根 四季春茶 其他飲品就要額外加錢招牌豆乳鹽酥雞便當🍱($88)呢個餐係佢地既no. 1 招牌菜🪄🎊果然無推介錯 以上菜已經見到老闆花左幾多心思係裡面每一樣嘢都超級精緻 就連配菜 都係自己醃過 真心欣賞🥰先講佢個豆乳鹽酥雞 食落去超級脆 唔會太鹹 雞肉都非常嫩💙 仲有我懷疑佢個炸粉應該係自己調配的 上面仲有少少香料 簡直係100分🤩而且佢啲配菜都用咗好多心思每一樣嘢都係有醃過 同埋自己條配過 包括韓式粉絲、牛蒡、同埋野菜 佢哋令到成個便當唔會太油膩😌 仲有佢個溏心蛋真係 世一💓最後最後就係個豆
中環台式小店🤓
雖然我哋無定位都等左大概半個鐘
但係我見到有d人有訂位都要等大概15分鐘🥲
建議如果食飯時間唔長要早少少到👍🏻

去到間餐廳見到佢哋主打便當同埋拌面
(有少少似泰式嗰隻)
當然唔少得台灣 最著名既炸物 例如炸豬排 鹽酥雞等等😍🇹🇼
飲品選擇都唔少🤣
包括:冬瓜茶 竹蔗茅根 四季春茶 其他飲品就要額外加錢

招牌豆乳鹽酥雞便當🍱($88)
呢個餐係佢地既no. 1 招牌菜🪄🎊
果然無推介錯 以上菜已經見到老闆花左幾多心思係裡面
每一樣嘢都超級精緻 就連配菜 都係自己醃過 真心欣賞🥰
最後最後就係個豆乳醬 真係成個飯既精髓🤪

一定會再來 同埋推介比朋友😗

📍旅窩 (中環)
地址:中環鴨巴甸街42號地舖
豆乳鹽酥雞便當
20 分鐘 (堂食)
2023-03-09 280 瀏覽
呢間嘢好似開咗冇幾耐,行過見到啲嘢食,好似幾吸引就試吓。樓上其實裝修幾靚,不過就要除鞋坐地下,舖頭座位不太多,樓下就要等位。豆乳鹽酥雞set $88Lunch set 包嘢飲,同埋一個前菜,都幾豐富。雖然佢係台式餐廳,但係佢啲嘢食其實有啲fusion嘅感覺。豆乳鹽酥雞炸得好脆,好Juice!!!!🥹🥹鹽酥雞都醃製得好好,有九層塔嘅香味,亦都有雞味。雖然佢叫豆乳鹽酥雞,但係其實識落完全同豆乳冇乜關係🤣份量亦都好多有五件大大嚿嘅鹽酥雞,飯同餸嘅比例幾乎1:1,唔會係好多飯喺底嗰種便當🍱除咗飯之外,佢有好多配菜,有啲粉絲,蘿蔔絲等等,啱晒啲鍾意乜嘢都食幾啖嘅人!😋炸雞仲有配一個看似蝦醬定南乳咁樣嘅醬汁俾你點,味道幾特別,不過本身個鹽酥雞其實已經好好味,所以我自己就冇特別點醬食。飯係用珍珠米,煮得啱啱好!最後仲想大讚一下佢嘅飲品,叫咗黑糖冬瓜茶,出奇地一啲都唔Hea,仲可以揀少甜少冰等,係好好飲嘅台式飲品!無論係配菜定係飲品都好有質素✨✨👍🏻

豆乳鹽酥雞set $88
Lunch set 包嘢飲,同埋一個前菜,都幾豐富。

2023-03-09
2023-02-20 392 瀏覽
𝟘𝟟.𝟘𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟛💮 旅窩 (中環)中環鴨巴甸街42號地舖🔎#hkfoodieat_上環 #hkfoodieat_中環 💸人均消費: $100-150📚評分: 4.1/5🈚️加一服務費餐廳分類🔖 #hkfoodieat台灣菜🧋#hkfoodieat_cafe☕️旅窩係主打新派無味精台灣菜餐廳✨店舖係喺PMQ斜對面再行上少少🎃雖然地理位置唔算好方便但食物嘅質素都絕對值得一去👻店舖入面擺咗好多旅行相關嘅書籍同埋特色擺設📚另外閣樓仲係土耳其民族風嘅裝修風格🫧如果想去閣樓食可能就要打電話訂座先啦🔥𐂂 豆乳鹽酥雞定食 ($108)有別於一般用炸粉包裹嘅鹽酥雞🐔佢哋用咗脆米嚟代替令到口感更加特別同豐富👍🏻炸得脆得嚟入面嘅雞肉亦都保留到佢嘅肉汁同埋嫩滑🌟個人覺得調味做得唔錯不過啲粉灑得唔係幾均勻🍃所以淨係得面嗰幾舊會比較重口味啲而下面就咁食就會冇乜味咁🎃但如果揀咗跟埋大澳蝦醬整成嘅蛋黃醬嘅話個鹹味就啱啱好🍳絕對推介大家跟埋呢個大澳蝦醬🦐至於定飯跟配嘅米飯就係正常嘅飯加咗啲汁🍚而日替三小碟嘅涼菜就係胡麻醬日式沙律🥗沙律菜都幾新鮮而且有豆腐粒喺入面都幾特別🥳炸物就係幾好食又唔太膩嘅炸地瓜芋泥球🍠甜品就係
𝟘𝟟.𝟘𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟛
💮 旅窩 (中環)
中環鴨巴甸街42號地舖

💸人均消費: $100-150
📚評分: 4.1/5
🈚️加一服務費

豆乳鹽酥雞定食

𐂂 豆乳鹽酥雞定食 ($108)

至於定飯跟配嘅米飯就係正常嘅飯加咗啲汁🍚而日替三小碟嘅涼菜就係胡麻醬日式沙律🥗沙律菜都幾新鮮而且有豆腐粒喺入面都幾特別🥳炸物就係幾好食又唔太膩嘅炸地瓜芋泥球🍠甜品就係煙韌得嚟唔痴牙嘅抹茶日式蕨餅🍵
滷肉拼台灣香腸便當

𐂂 滷肉拼台灣香腸便當 ($82)
就算嗌咗少飯便當嘅份量都好足🙀滷肉飯調味適中唔會太鹹再加上滷肉肥瘦比例平衡🐷所以撈埋啲飯食真係好香口👏🏻台灣香腸就同預期中一樣咁好食😹另外就係佢嘅配菜款式同份量都好多🫢有香甜椰菜、金平牛蒡、韓式醬粉絲同埋日式糖心蛋🙊其中我最鍾意就係佢個甜甜哋嘅韓式醬粉絲💜

另外呢個便當配嘅日替涼菜係涼拌雲耳😗本身個人來講真係唔太鍾意醋但佢呢個醋同雲耳嘅比例調較得啱啱好唔會過酸🥰食落係非常之開胃同埋有想追住食嘅感覺😼

跟餐會送一杯飲品而我哋揀咗凍黑糖冬瓜茶🫖即使冇揀到少甜都唔算好甜🍬同埋會飲到淡淡的黑糖香味😌
草莓&藍莓蜜糖伯爵茶糯米窩夫配自選雪糕

𐂂 草莓&藍莓蜜糖伯爵茶糯米窩夫配自選雪糕 ($138)
由於我同我朋友都好鍾意食窩夫🧇所以就算好飽都想試吓佢哋嘅窩夫🤣窩夫嘅伯爵茶味非常之香濃不過就唔係好食到蛋香嘅味道🍂士多啤梨好甜但係藍莓真係好酸🫐不過啲蜜糖同埋電糕可以中和返嗰種酸嘅味道🌷同埋啲酸味都令到成個窩夫食落冇咁膩😋不過個人覺得呢個窩夫唔算好特別🙈冇乜必要喺呢間專食台灣菜嘅餐廳試🤧
豆乳鹽酥雞定食
草莓&藍莓蜜糖伯爵茶糯米窩夫配自選雪糕
  • 豆乳鹽酥雞
2023-01-30 411 瀏覽
蕃茄紅酒牛肋肉定食 💰128 ❤️‍🔥9/10分蕃茄醬好香蕃茄味,唔會太甜,亦唔會太稠/太稀,啱啱好🤤牛助肉冧得嚟有咬口,有牛味😍蕨餅煙韌但唔算好有抹茶味,應該就咁加一層抹茶粉?唔係好識🤣薯餅再熱啲同沙律菜再新鮮啲會俾10分!🤪台灣腸🌭 加💰20 ❤️‍🔥9/10分好有肉香味,很喜歡〰️不過應該唔係自家製所以無俾滿分🤣⚜️兩人食(當時唔係好肚餓) 好似免加一 共$148⚜️整體性價比 9/10分 對學生黨一個人食會有少少少貴😭但真係好食嘅,間唔中奢侈一次都OK😼
蕃茄紅酒牛肋肉定食 💰128 ❤️‍🔥9/10分
蕨餅煙韌但唔算好有抹茶味,應該就咁加一層抹茶粉?唔係好識🤣
薯餅再熱啲同沙律菜再新鮮啲會俾10分!🤪

台灣腸🌭 加💰20 ❤️‍🔥9/10分
好有肉香味,很喜歡〰️不過應該唔係自家製所以無俾滿分🤣

⚜️兩人食(當時唔係好肚餓) 好似免加一 共$148
⚜️整體性價比 9/10分
對學生黨一個人食會有少少少貴😭
但真係好食嘅,間唔中奢侈一次都OK😼
網上見有人推介這間餐廳,有土耳其民族風裝潢,去不了旅行沒關係,可以來此感受土耳其風!提提一定要打電話給餐廳才能book到閣樓的座位呀本來以為餐廳打卡為主,食物不過不失已經接受,誰知另有驚喜🥢招牌豆乳鹽酥雞 配 涼拌泰式米粉(加配特制大澳蝦醬) $82🥢鹽酥雞炸得非常鬆脆,雞又嫰滑又入味,再點大澳蝦醬,味道更上一層樓;涼拌米粉好爽口,夏天食一流🥢焦糖脆脆花生醬糯米窩夫配自選雪糕(抹茶) $138🥢窩夫一上已傳出濃濃的花生醬香味,窩夫加入糯米粉,使口感更加鬆軟有咬口,非常推薦🥢荔枝白珍珠四季春茶(凍)$42🥢草莓多多白珍珠(凍)$44🥢兩杯飲品甜度剛剛好,有茶香,亦無藥水味,加上珍珠很煙韌,好好飲好難得遇到一間環境靚可以打卡,而且食物質素同樣高質的餐廳,只是餐廳位置偏遠,是在斜坡上,需走一段斜路才到達,但都無阻我再來訪!

招牌豆乳鹽酥雞 配 涼拌泰式米粉(加配特制大澳蝦醬)
焦糖脆脆花生醬糯米窩夫配自選雪糕

2022-10-04
招牌豆乳鹽酥雞 配 涼拌泰式米粉(加配特制大澳蝦醬)
焦糖脆脆花生醬糯米窩夫配自選雪糕
  • 招牌豆乳鹽酥雞配涼拌泰式米粉
2022-12-02 411 瀏覽
Finally here for 午市!! - 招牌豆乳鹽酥雞便當($88) - 香蔥半筋半肉 配 涼拌泰式米粉 ($102) - 古早味台灣腸 (+$22) - 黑糖抹茶蕨餅(5 pcs) (+$20)  完全係中上環lunch time嘅好選擇arh😋 鹽酥雞相當脆口個樣脹卜卜😻 牛筋軟腍好食! !!古早味台灣腸煎到脆皮但唔會太油 hahaa黑糖抹茶蕨餅雖然唔係我鍾意嘅口感 但賣相同味道都唔錯😊
Finally here for 午市!!
- 招牌豆乳鹽酥雞便當($88)

- 香蔥半筋半肉 配 涼拌泰式米粉 ($102)

- 古早味台灣腸 (+$22)

- 黑糖抹茶蕨餅(5 pcs) (+$20)

完全係中上環lunch time嘅好選擇arh😋
鹽酥雞相當脆口個樣脹卜卜😻 牛筋軟腍好食! !!
古早味台灣腸煎到脆皮但唔會太油 hahaa
黑糖抹茶蕨餅雖然唔係我鍾意嘅口感 但賣相同味道都唔錯😊
2022-11-26 309 瀏覽
聽朋友講呢度啲嘢好食,專登出嚟試下,果然無失望😊店舖雖然細小,但佈置簡潔舒服,服務員都很有禮貌,好像是家庭式經營,我點了甘梅蕃薯條、招牌豆乳鹽酥雞便當、香葱半筋半肉便當,仲有最想試嘅草莓🍓藍莓🫐蜜糖伯爵茶糯米窩夫,全部都好好味,窩夫真係好正,我會再嚟試其他口味。
2022-11-01
  • 窩夫
2022-11-23 255 瀏覽
推介指數:🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️|Comment|一間要行上山食的台灣餐廳因為餐廳喺斜坡上面路途有啲遙遠 係PMQ 對面今次事先係Open rice app book 定枱不過其實去到都唔係太多人店舖細細 好cozy 舒服😌餐牌Menu好得意 😎 門口仲有人手畫嘅餐牌|食咗咩|🍱招牌豆乳鹽酥雞便當🍟黑松露醬薯條🍜半根半肉乾拌麵佢啲便當有少少似韓國日本Mix台灣既fusion 菜有日本嘅中華沙律同埋韓國嘅粉絲🤣好似仲有泰式米粉 不過冇叫不過幾好食 所以行上山都值得📍Location🚇相近地鐵站:上環站...

推介指數:🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️

不過幾好食 所以行上山都值得

📍Location
🚇相近地鐵站:上環站
2022-11-23 717 瀏覽
⁣⁣⁣之前摸過幾次門釘 今次意外地book到 仲有閣樓民族位tatami坐 超開心🥳‼️記得要book先有呀🥰⁣⁣. 豆乳鹽酥雞定食 . $108⁣呢個台日定食好吸引 有涼菜 炸物 甜品三小碟 豆腐乳鹽酥雞炸得好脆又乾身 唔厚粉又唔油 幾新鮮👍🏻 豆乳味又唔覺 只係覺得比平時個種鹽酥雞無咁咸 配特製大澳蝦醬就幾特別又 好濃郁 雞肉幾滑 小碟係藜麥蛋沙律 煙韌抹茶蕨餅 同蟹肉忌廉餅 全部都好食⁣⁣. 半筋半肉配涼拌泰式米粉 . $88⁣可選原味/麻辣 牛肉幾有口感唔老 牛筋都幾淋 個汁幾濃郁 米粉爽口 泰式個種酸甜 幾開胃 天氣熱黎食唔錯👍🏻⁣⁣. 古早味台灣腸 . $48⁣台灣腸幾肥美 少少油 不過還好 熱辣辣幾新鮮⁣⁣. 草莓🍓&藍莓🫐蜜糖伯爵茶糯米窩夫🧇 . $138⁣呢個係最推介‼️佢配自選雪糕🍦糯米窩夫外脆內煙韌 有少少綿 好有口感 仲有淡淡earl grey味 生果幾新鮮 雪糕有4種味 揀左我favourite rum raisin😍😍⁣⁣. 百香多多白珍珠 . ⁣飲落唔會好甜 剛剛好 幾鍾意 💛⁣⁣

[中環摩洛哥風塌塌米cafe💛]⁣

. 豆乳鹽酥雞定食 . $108⁣

. 半筋半肉配涼拌泰式米粉 . $88⁣

. 古早味台灣腸 . $48⁣
台灣腸幾肥美 少少油 不過還好 熱辣辣幾新鮮⁣

. 草莓🍓&藍莓🫐蜜糖伯爵茶糯米窩夫🧇 . $138⁣

. 百香多多白珍珠 . ⁣
飲落唔會好甜 剛剛好 幾鍾意 💛⁣

因為工作需要,今日去港島~餐廳位於鴨巴甸街,呢條超級斜路真係少啲體力都頂唔順 😵‍💫 朋友帶我金鐘轉小巴上堅道落車,由頂頂行返落去雖然無咁辛苦,但條路太斜,下雨天都要小心~!餐廳入口雖然不太顯眼,但入到去就覺得好清新舒服~裝飾簡潔,以旅行為主題 🌎🌏🌍 鐘意旅行 chill 下嘅朋友仔真係值得到此一遊 👍🏻樓下位置約5張枱,但原來仲有2樓 😍 樓上同樓下的小清新係兩種風格啦!好開心,上到2樓係中東風裝飾!! 好靚~坐喺度食野真係特別有味道 🤣 不過要 book 枱... 我地只可以坐樓下,食完先上去影下相 📸🧚🏻‍♀️起初以為食西餐,原來係台灣 fusion 菜 😮 嗌咗豆乳鹽酥雞便當 $88 , 本身以為啲雞無汁點會好乾,但咬落去外脆內 juicy, 同埋啲配料都有啲汁,所以食落都好惹味 🤤 加$20配咗酥炸花枝丸,3粒好似都有啲唔同味~但一樣都好足料又彈牙 🤪 飲品跟餐免費,嗌咗無糖四季春茶,食完熱氣野配茶就剛剛好 ☕️最後最後都係受唔住誘惑,嗌咗個焦糖脆脆香蕉糯米窩夫配提子冧酒雪糕 $138 😱!!! 唔係誇張,呢個甜品必食!!! 唔食正餐都要食 🧇♥️ 個窩夫唔甜,所以配上朱古力醬、

最後最後都係受唔住誘惑,嗌咗個焦糖脆脆香蕉糯米窩夫配提子冧酒雪糕 $138 😱!!! 唔係誇張,呢個甜品必食!!! 唔食正餐都要食 🧇♥️ 個窩夫唔甜,所以配上朱古力醬、香蕉同焦糖脆脆好夾又唔會太「漏」🤤👍🏻

如果可以坐2樓,食住個甜品配上精緻裝飾就就 perfect 啦 😎 但位置唔多,真係要記得 book 枱!!
招牌豆乳鹽酥雞便當+花枝丸
焦糖脆脆香蕉糯米窩夫配提子冧酒雪糕
2022-11-11
招牌豆乳鹽酥雞便當+花枝丸
焦糖脆脆香蕉糯米窩夫配提子冧酒雪糕
  • 焦糖脆脆香蕉糯米窩夫
2022-11-06 121 瀏覽
很喜歡這間餐廳的主題「喜歡旅行的你我一起窩在這裏」💕店內的裝飾很溫暖,放滿了店主從各地選購的小物,如手信、明信片和書籍讓人一下子有了旅行的感覺😆😆🐣招牌豆腐鹽酥雞配涼拌泰式米粉點了招牌鹽酥雞,配上充滿香港特色的蝦醬,鹹鹹香香,令人胃口大開,停不下來。每件鹽酥雞都很大件,炸得香脆而且完全不會油膩,豆乳的調味雖然不太突出,但增添的一些鹹香亦令口感層次跟風。配上泰國酸辣汁,酸酸甜甜的米線和鹹香的鹽酥雞平衡得剛剛好,夠晒清爽,非常好食😙😙無論是環境和食物及很有心思和特色,非常值得一試(*¯︶¯*)
很喜歡這間餐廳的主題「喜歡旅行的你我一起窩在這裏」💕

招牌豆腐鹽酥雞配涼拌泰式米粉