2019-11-02 301 瀏覽
今日要介紹一間小店日日蒸腸粉!是幾個年輕人的開的有心小店有時無乜胃口唔想食太多飯,購物完後行入旺角中心一樓美食巷的日日蒸腸粉,發現有全港首創芫茜皮蛋腸🤤腸粉即製,都好滑。入口成芫茜味,配皮蛋好清新的感覺,加了黑蒜䜴油又不會太咸,加了雞蛋,所以配料也很豐富。不過味道係淡了一點,但正正因為咁食到所有食材都好新鮮,食完成晚都嗝番芫茜味!喜歡重口味嘅朋友一定唔可以錯過。另外朋友的蝦仁雞蛋腸,蝦仁也很爽口彈牙!
今日要介紹一間小店日日蒸腸粉!是幾個年輕人的開的有心小店

另外朋友的蝦仁雞蛋腸,蝦仁也很爽口彈牙!
2019-11-02 150 瀏覽
潮流興掃黃,今晚放工後特意到旺角中心「日日蒸腸粉」,支持良心小店。餐牌有十多款選擇,價錢由$20-32不等, 想追加配料的話每款$3。我望了望,就隨意點了個蔥花蜆肉腸($26)作light dinner。皺皮腸粉即叫即造,新鮮熱辣,皮薄又白滑,扭作一條的皺紋很有口感;蜆肉細細粒,甜豉油多得浸住腸粉,非常滋味。說實話,男生至少要吃1.5份量才夠飽。6月9日起,小店已支持「反送中」運動,期間更參與罷工和推出$20優惠,助養學生胃口;現場所見,收銀機屏幕有「加油」兩字。這麼有良心的小店,要多多支持,共渡時艱。

蔥花蜆肉腸

2019-10-18
蔥花蜆肉腸
2019-10-24 210 瀏覽
平時去酒樓食最多都係叉燒腸、牛肉腸、蝦腸等等,但係呢一間野有好多特別嘅腸粉。有芫荽皮蛋腸粉、雞蛋腸粉等等,非常之特別。之前上網見到呢間腸粉都已經好想試,但Bookmark咗一直都冇黎,今日咁啱嚟到旺中終於有機會試吓。我叫咗個五寶腸粉,其實都唔係好記得 exactly有咩,好似有粟米、生菜、雞蛋、蝦米同埋豆豉?我第一次食咁多材料嘅腸粉,味道唔錯,仲超滑。唔知佢係咪即叫即整嘅呢,我哋叫咗都要等一陣先有得攞,仲熱辣辣超好食。下次一定會試吓佢嘅芫荽腸粉

外賣自取
2019-10-22 188 瀏覽
星期六去旺中行街同揾食~去到旺中一樓發現呢間小食店比起其他店好像相對"健康"因為主要都是賣蒸腸粉 其他都是賣煎炸食物為主腸粉的款式也很多 大概有10多款每款都是20多元 也不貴!最後點了一份雞蛋鮮肉腸 -$26熱辣辣的!!皮不算厚而且很滑配上豉油和小量的菜 很美味!!肉碎和蛋的組合永遠是我的心水!但是小食店附近的人太多而家檯也不多 很擠擁我們只好很去前幾步 去另一個小食店租下的檔攤食下次大家可以去那邊吃 比較鬆動
星期六去旺中行街同揾食~
去到旺中一樓發現呢間小食店

比起其他店好像相對"健康"
因為主要都是賣蒸腸粉
其他都是賣煎炸食物為主
腸粉的款式也很多 大概有10多款
每款都是20多元 也不貴!

最後點了一份雞蛋鮮肉腸 -$26
熱辣辣的!!
皮不算厚而且很滑
配上豉油和小量的菜 很美味!!
肉碎和蛋的組合永遠是我的心水!

但是小食店附近的人太多
而家檯也不多 很擠擁
我們只好很去前幾步 去另一個小食店租下的檔攤食
下次大家可以去那邊吃 比較鬆動
2019-10-09 248 瀏覽
話說琴日畀小巴司機喺先達放低左一路行返去奧海城。中途經過旺角中心,記得有人介紹過呢間蒸腸粉唔錯,就去試下啦。佢開得晏,一直冇機會買嚟做早餐。反正都到lunch Time,就上咗去一樓買咗盒蜆肉蒸腸粉。我唔食蔥,店員就好友善咁話可以幫我走蔥。嗰時冇乜人,即叫即整都唔算等左唔係好耐。腸粉唔止夠滑,個汁都唔係普通豉油,有啲似我上次去廣島買嗰隻蠔汁,真係勁正!$26來講真係試得過,份量夠一個女仔食,男士們一份未必唔夠飽。下次可以試埋其他味!
外賣自取
  • 蜆肉腸粉
2019-09-25 247 瀏覽
旺角中心多嘢食,不過自製腸粉好似得呢間有做😲呢間小食店會做好多款腸粉:雞蛋、蔥花、粟米等等,仲有芫荽味!雖然唔係啱每個人口味,勝在夠特別❤而且每款都係28蚊左右,完全唔係覺得貴。😜個人推介試下芫荽皮蛋腸粉,因為佢菜味好香濃,仲唔覺得芫荽太碎,入口一定滑,仲有一陣皮蛋香 !
旺角中心多嘢食,不過自製腸粉好似得呢間有做😲

而且每款都係28蚊左右,完全唔係覺得貴。😜
雞蛋鮮肉腸
2019-09-13
5 分鐘 (堂食)
雞蛋鮮肉腸
  • 芫荽皮蛋腸粉
1K
2019-09-24 196 瀏覽
日日蒸腸粉 #旺角呢間位於新之城,開舖短短幾個月,就已經係Facebook見過人介紹,佢最特別之處係賣皺皮腸粉,仲有個芫荽蒸腸粉,不過我唔係特別好芫荽所以就冇試。雞蛋碎牛腸粉配蜆肉 $29皺皮腸粉比起一般香港食到嘅齋腸粉薄,所以更加滑脫脫,呢間嘅腸粉都算滑嘅,不過個粉漿就有啲黐,食落去有少少一pat pat嘅感覺。好在佢碎牛同蜆肉嘅份量都唔算少,所以食落去都有返少少咬口。另外佢哋唔係用豉油作調味,而係加咗一支味道似XO醬嘅油落去,都算幾好味,不過就有啲油膩。另外有一個唔係幾好嘅位,就係佢嘅雞蛋分布唔平均,所以食嘅時候有一啲係完全冇雞蛋,有一啲就係好多雞蛋,啲雞蛋最埋一齊搞到嗰個部份會好厚,冇咗皺皮腸粉嗰種滑脫脫嘅感覺。味道: 3.8/5性價比: 3.5/5
日日蒸腸粉 #旺角

雞蛋碎牛腸粉配蜆肉 $29

味道: 3.8/5
性價比: 3.5/5
碎牛雞蛋腸粉配蜆肉
碎牛雞蛋腸粉配蜆肉
2019-06-08 567 瀏覽
芫茜雞蛋腸粉🍳($32)以腸粉黎計佢都算比較貴,而且味道唔算太特別,腸粉本身既芫茜味唔濃,芫茜既味道全部都係黎自腸粉面頭既芫茜,而且腸粉既皮本身唔滑,可能係因為佢係皺皮腸粉既關係🙈而且同個雞蛋完全唔夾🤭醬油味道偏鹹,不過好彩有幾條生菜陪襯,味道中和返少少整體黎講係唔推薦呢個腸粉😶舖頭都有其他口味腸粉不過價錢都偏高🙈
芫茜雞蛋腸粉🍳($32)

芫荽雞蛋腸粉
2019-06-08
2019-06-05 378 瀏覽
鋪頭相片好吸引,又似內地出名嘅腸粉,今日試咗蔥花蝦米腸,賣相唔差,不過有點兒咸,太散好難夾,都比較多油,有一片生菜望落吸哂油唔敢食,辣醬好味食完有點濟住唔太享受
食完有點濟住唔太享受

又係睇facebook推薦話有芫茜腸粉即叫即拉,好好食好特別咁平時去飲茶都會叫叉燒腸啊牛肉腸 加上男友係芫茜控咪試下佢到底係咪咁好食 明明OP話12點開門,我1215到都未有人大約係1230先有個收銀哥哥收錢其實以腸粉尼講佢都幾貴,我買左3盒腸粉已經要$9x收完錢店員就會比個牌你,大家都可以擇要唔要辣,多汁同蔥同埋要等10分鐘啦,因為即叫即拉嘛我今次叫左招牌既芫茜腸粉,八寶腸粉同埋蝦米腸粉其實每盒腸粉嘅份量都唔多,兩條腸粉一隻蛋加生菜我都係食左蝦米腸粉,浸住個汁有d咸又有少少甜,奇奇怪怪腸粉口感粗糙無咩味,一句講晒,同大家平時係酒樓食既手拉腸粉係2回事至於馳名既芫茜腸粉就交左比男友試佢話無咩特別,都有芫茜味既,但試一次好啦小結。係香港而言係特別既即叫即整手作腸粉,但真係無想像中咁好食 吹得太大啦建議大家如果真係食,試一盒好啦

平時去飲茶都會叫叉燒腸啊牛肉腸

加上男友係芫茜控
咪試下佢到底係咪咁好食
明明OP話12點開門,我1215到都未有人
大約係1230先有個收銀哥哥收錢

其實以腸粉尼講佢都幾貴,我買左3盒腸粉已經要$9x

收完錢店員就會比個牌你,大家都可以擇要唔要辣,多汁同蔥

同埋要等10分鐘啦,因為即叫即拉嘛

我今次叫左招牌既芫茜腸粉,八寶腸粉同埋蝦米腸粉
其實每盒腸粉嘅份量都唔多,兩條腸粉一隻蛋加生菜
我都係食左蝦米腸粉,浸住個汁有d咸又有少少甜,奇奇怪怪

蝦米腸粉

至於馳名既芫茜腸粉就交左比男友試
芫茜手拉腸粉

佢話無咩特別,都有芫茜味既,但試一次好啦

吹得太大啦
建議大家如果真係食,試一盒好啦
2019-04-29
15 分鐘 (外賣自取)
2019-05-12 451 瀏覽
位於旺角中心一樓小食集中區開了一間日日蒸腸粉。店內主打售賣近期內地都幾興嘅皺皮腸粉。皺皮腸粉與平時蒸腸粉最大分別是配料舖上面,而不是卷在內。十多款口味嘅腸粉,價錢分別由$26至$32左右。可加錢追加配料。今次過黎主要目的就是一嚐期間限定的芫荽雞蛋腸,看落圖片非常吸引。青靑綠綠,幾靠譜,盛惠$32 一打開盒蓋,芫荽香氣的確濃烈。但作為芫荽愛好者來說食落荽味唔算突出,而且雞蛋比例略嫌少左點,配料還有少量冬菇。以一個無肉腸粉索價$32,個人就覺得太進取!
位於旺角中心一樓小食集中區開了一間日日蒸腸粉。

店內主打售賣近期內地都幾興嘅皺皮腸粉。
皺皮腸粉與平時蒸腸粉最大分別是配料舖上面,而不是卷在內。

2019-05-12
5 分鐘 (堂食)
2019-05-05 437 瀏覽
🌿芫茜雞蛋腸($32)🔻推薦指數:🌕🌕🌕🌑🌑甜度:鹹味🌑🌑🌑🌑🌑質地:滑溜 嫩腍🔺新開係旺中一樓立食街嘅蒸腸粉🥢依到係賣皺皮腸粉同平時食開一碌碌蘸甜醬麻醬不同,腸粉即叫即蒸👍所以晏就去都預左要等候一下🙈(新開依家客源人潮都好旺!)皺皮腸粉入口嫩滑,幾乎不用嚼就滑入喉嚨🤤很滑溜,皮薄有淡米香,不會一夾就破,略帶少許彈性,但如果更有咬口會更合我口味~我選的是限定每日 三十份嘅芫茜雞蛋腸😛🌿我個人就好鐘意芫茜陣味,雖然將芫茜打碎混入米漿,但我都覺得唔算好重芫茜味😯望落個色水就好重綠😏淨望都好正🤭估唔到加埋雞蛋🥚增加咬口又幾夾,加埋自家秘制辣汁辣醬為清淡嘅腸粉變得惹香,吃著吃著🤭覺得現在整體感覺有點像吃蚵仔煎質感但無咁熱氣😛腸粉底還有些生菜🥬下次要試下五寶腸😍更多配料在內~~

🌿芫茜雞蛋腸($32)
🔻
推薦指數:🌕🌕🌕🌑🌑
甜度:鹹味🌑🌑🌑🌑🌑
質地:滑溜 嫩腍
🔺

2019-05-04 246 瀏覽
近年新興皺皮腸粉,個個便跟風開腸粉鋪。前幾天在雜誌看到旺中又開了一間腸粉店,更以獨創的芫荽雞蛋腸粉及每日限定30份作為噱頭。講到咁吸引,當然要和為食隊友一試究竟啦。店舖關於旺中一樓,與其他小食店逼在一起。所有食客都聚集在衆店對出的狹小空間,擠得有點水洩不通。餐牌選擇不多,既然是慕名而來,便試雜誌推介的芫荽雞蛋腸吧!店內貼著雜誌報導,說負責人致力創作不同口味的新產品,以及芫荽雞蛋腸很足料。大概10分鐘,萬眾期待的腸粉便出來了!從翠綠色的外皮便可看出芫荽份量很足,但聞到的竟然是乾貨的海鮮味?!濃稠的醬汁用上蝦米,可能想彌補腸粉只有芫荽及雞蛋的單調,但這個醬汁完全蓋過腸粉的米香、芫荽香及蛋香 腸粉皮不算滑溜,也不煙韌,夾起來很快便斷掉。由於沒有其他餡料,吃起來口感較單調。雖然雜誌吹捧得很厲害,不過期望越大失望越大,試過一次就好^^”
近年新興皺皮腸粉,個個便跟風開腸粉鋪。

餐牌選擇不多,既然是慕名而來,便試雜誌推介的芫荽雞蛋腸吧!

?!

芫茜雞蛋腸

芫茜雞蛋腸
2019-05-04
2019-05-03 220 瀏覽
近數月內地皺皮腸大熱,不需捲起裝扮直接由蒸櫃上檯,率性自然有鄉土味。無人認領是何市何村的風味小食,是野婆婆。早前吃過是內地人拉的出品,街邊檔口風格。今次是城市化的,在商場內立食。特色是醬汁,不用豉油,用了煮餸的豉汁,不咸,保持了米香。向店員說明你要求的辛辣度會更好,如微或小辣。醬汁不算頂呱呱,但有其特色,勝在汁液豐盈。很會做生意,服務好,款式多至10款。另有齋腸,加3元可加食材。我食牛腸,當然有蛋和唐生菜。牛肉粒很碎不滑。份量不算多。最吸引是荽茜雞蛋腸,似「史力加」,茜味澎湃,平生未嚐。
早前吃過是內地人拉的出品,街邊檔口風格。

今次是城市化的,在商場內立食。

醬汁不算頂呱呱,但有其特色,勝在汁液豐盈。

蛋牛腸

很會做生意,服務好,款式多至10款。

另有齋腸,加3元可加食材。

我食牛腸,當然有蛋和唐生菜。牛肉粒很碎不滑。

份量不算多。

茜蛋腸

最吸引是荽茜雞蛋腸,似「史力加」,茜味澎湃,平生未嚐。

2019-05-03
12 分鐘 (堂食)
蛋牛腸
茜蛋腸