2022-11-01 333 瀏覽
環境確係唔錯,好有泰國feel,可惜夜咗到,無時間影相,可惜。天氣涼涼地可以坐outdoor,都唔錯。雖然差𣎴多last order先到,職員都好好無嫌棄我哋咁遲因為夜咗唔敢叫啲太複雜嘅食物,簡單叫咗青咖哩豬,蝦餅,炒通菜,辣肉碎生菜包,煎蠔餅,菠蘿炒飯。我個人較為欣賞青咖哩,佢做個汁較為濃稠,食到有微微辣味(一般食唔到有辣味,汁嘅質地都係較稀),煎蠔餅嘅蠔仔好飽滿,好好味,如果墊底芽菜係泰國肥肥矮矮嗰隻咁就perfect,其他都不過不失可以做得更好。
2022-10-25 390 瀏覽
呢間餐廳如果唔係揸車入真係唔建議食,淨係搵路搵車都揾死人🫠但如果揸車又要煩泊車位😂不過真係好有度假feel,感覺上真係有少少似去咗泰國咁,勁多打卡位😳不過因為餐廳得露天位,夏天去食真係可能會熱少少🥹不過去一次體驗下係絕對值得嘅😚.🐷炭燒豬頸肉 $98豬頸肉真係好難唔好食,叫呢個一定冇食🤫呢到更加係整到脆邊嘅效果🥰加埋泰式辣醬,真係好開胃🥹.🥄泰式蝦醬炒飯 $108味道未去到特別好,不過都算係幾有鑊氣🫡同埋有啲炒蛋碎配埋啲飯都幾好食😝不過以呢個價錢嚟講就覺得份量偏少🫠.💰人均消費:~$250.🍽味道: 3/5🏙環境: 3.5/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3/5
🐷炭燒豬頸肉 $98
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 3/5
2022-10-19 341 瀏覽
🌟有揸車會方便d🌟錦田🌟泰式風情我又食泰國菜😚🫣🙈💁🏻‍♀️餐廳 有分戶外戶内位置❣️一入去 好有氣氛好似去緊旅行咁🤣🌼咖喱軟殼蟹農夫包 $268-農夫包整得好脆 就算有咖喱汁浸冧左 都一樣咁脆-好濃咖喱汁味 唔辣-配埋軟殼蟹 味道好夾🌼冬陰功鱸魚爐 $208-冬陰功湯本身已經熱好 再擺上爐上面 同鱸魚一齊翻熱-鱸魚魚質鮮嫩 唔會鞋囗-但冬陰功湯 蕃茄味濃 略嫌太甜 冇咗冬陰功嘅辣味-額外仲有多一碗冬陰功湯🙈🌼青木瓜沙律 $88-呢個沙律勁開胃 份量多- 又酸又辣又甜 好正-我仲要不斷食不斷食😂🌼珍珠椰菜苗炒香菇 $98-用蒜蓉炒香 一定好食!-但略嫌普通🌼芒果糯米飯 $68-可以揀黑糯米或白糯米-正常發揮 芒果夠甜-但椰漿可以稍為太稀 椰汁味唔夠濃!
🌟有揸車會方便d

-呢個沙律勁開胃 份量多
- 又酸又辣又甜 好正
-我仲要不斷食不斷食😂

🌼珍珠椰菜苗炒香菇 $98
-用蒜蓉炒香 一定好食!
-但略嫌普通

🌼芒果糯米飯 $68
-可以揀黑糯米或白糯米
-正常發揮 芒果夠甜
-但椰漿可以稍為太稀 椰汁味唔夠濃!

2022-10-15
2022-09-28 462 瀏覽
·特色斑斕鐵鍋飯·綠咖喱雞肉拉餅·泰式豪華湯河粉 +套餐/泰式檸檬紅茶 泰式奶茶鐵鍋飯真的是沒吃過,感覺有混白醬在裡面,飯偏糊糊的感覺,端出來的爛糊燉飯哈哈哈哈哈哈,調味上來說不難吃,但就是飯糊糊的很讓人在意…….拉餅蠻好吃的欸,麵粉香很讚,像那種很會做抓餅的早餐店老闆做出來的,但綠咖喱就是不知道來幹嘛的,沒有咖哩的香氣,溫度吃起來也太溫,然後雞肉也不嫩,完全不懂這個好吃的抓餅配這個根本不像咖哩的東西的意義是什麼,讓它泡過然後變得濕濕的嗎,我真的發自內心在困惑這個組合的意義是什麼,阿問題是泡過之後沒有比較好吃啊==?如果說前面兩個還有可取之處那這個海鮮河粉我真的是更困惑,這輩子沒吃過這麼軟的河粉,感覺像泡它個三天三夜的那種,然後料就不用說了,不好吃的火鍋料和不新鮮的海鮮,好啦雖然我知道是不能要求什麼,阿但就真的不好吃咩。泰奶意外的其實還不錯(雖然對我這種不愛甜的人來說還是偏甜)檸檬紅茶其實也是有點甜,但檸檬的味道有出來,而且在襯托下它顯得特別清爽哈哈哈哈。
·特色斑斕鐵鍋飯

·綠咖喱雞肉拉餅
·泰式豪華湯河粉
+套餐/泰式檸檬紅茶 泰式奶茶

係元朗錦田,發現咗間好靚既泰國菜餐廳😍,有室內玻璃屋和戶外位,感覺好似去咗清邁或華欣咁❣️,打卡一流😍。今次黎食lunch,價錢唔貴和合理,食物款式都好多選擇,味道算中上,推介大家來chill下哦。1. 馬沙文甜咖啡牛腩配白飯 (Lunch set $72)⭐️⭐️⭐️2. 乾炒泰式金邊粉 (Lunch set $68)⭐️⭐️⭐️3. 馬拉盞炒通菜 (Lunch set 小食加配 $38)⭐️⭐️⭐️4. 泰食炸蝦餅 (Lunch set 小食加配 $45)⭐️⭐️⭐️5. 青檸梳打 (Lunch set 餐飲)⭐️⭐️6. 泰式咖啡 (Lunch set 餐飲) ⭐️⭐️

5. 青檸梳打 (Lunch set 餐飲)⭐️⭐️
6. 泰式咖啡 (Lunch set 餐飲) ⭐️⭐️
2022-08-24 783 瀏覽
今晚又帶媽媽去了數次的元朗錦上路的旦王花泰國餐廳,食她至愛的焗咖哩蟹農夫包, 除了這道菜外,我們還叫了青木瓜沙律,沙嗲串燒和 咸魚炒芥蘭青木瓜沙律 有青木瓜絲,紅蘿蔔絲,腰果,番茄等, 酸酸甜甜,爽爽脆脆, 夏天食, 很開胃呢!焗咖哩蟹農夫包這是我媽媽至愛的一道菜 ,蟹肉鮮甜多肉 ,農夫包外脆內軟,配上椰香味濃的咖哩汁, 真是 又飽又好味, 且媽媽食得特別津津有味。沙嗲串燒 串燒有雞肉,豬肉和牛肉, 串燒沾上香濃的沙爹醬汁,味道不錯。咸魚炒芥蘭 芥蘭脆嫩, 鹹香味濃,不過略嫌鹹了一點。
青木瓜沙律
焗咖哩蟹農夫包
沙嗲串燒
咸魚炒芥蘭
芥蘭脆嫩, 鹹香味濃,不過略嫌鹹了一點。

2022-08-18 742 瀏覽
不嬲都知道元朗錦上路呢邊有一間裝修好靚好精緻嘅泰國餐廳! !😆😆😆咁趁放假就約埋朋友過嚟食個午餐順便打卡啦🤭我哋喺錦上路西鐵站落車然後坐的士去到餐廳-1入到門口已經覺得好靚🥳真係好似去咗泰國一樣啦咁我哋一坐低揀咗個靚位之後就開始點菜!我哋嗌咗一個椰子雞湯、泰式炒金邊粉、同埋一個米紙卷,嘢飲方面我哋就分別叫咗泰式凍奶茶同埋椰汁冰!呢個份量其實兩個人食都好夠!而且個椰子雞湯份量非常多好多雞肉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻嚟到呢度真係又有得食有得影滿足晒我哋啲港女呀😋
嚟到呢度真係又有得食有得影滿足晒我哋啲港女呀😋
2022-08-18 511 瀏覽
坐咗喺露天,今日天氣好熱,但係好彩佢嘅風扇好夠涼。因為要打卡一定要坐出邊喇原來呢間嘢十幾年前已經有見到YouTuber介紹所以就去咗環境唔錯 有泰國特色試咗佢個冬陰功湯,好正宗啊~唔算辣的,小食拼盤有蝦片有春卷蝦餅串燒好有誠意,咖喱雞飯、好岩我口味,但友人話一般可能每個人鍾意食嗰個咖喱味道都唔同最後佢個燒雞都好好食,你問我嘅話我覺得食物同環境都好既,如果唔係咁遠嘅話都一定會成日黎, 因為係隱世餐廳一定要揸車嚟但係好值得嚟嘅尤其鍾意打卡嘅人啦但係你話抵食嘅話一定唔會及九龍城㗎啦😬
坐咗喺露天,今日天氣好熱,但係好彩佢嘅風扇好夠涼。
因為要打卡一定要坐出邊喇
原來呢間嘢十幾年前已經有
見到YouTuber介紹所以就去咗
環境唔錯 有泰國特色
試咗佢個冬陰功湯,好正宗啊~
唔算辣的,小食拼盤有蝦片有春卷蝦餅串燒
好有誠意,
咖喱雞飯、好岩我口味,但友人話一般
可能每個人鍾意食嗰個咖喱味道都唔同

但係好值得嚟嘅尤其鍾意打卡嘅人啦
但係你話抵食嘅話一定唔會及九龍城㗎啦😬
  • 青咖喱雞
2022-07-30 614 瀏覽
如果冇車真係好難呢間餐廳.但係入到嚟之後真係好似去咗外國咁樣.露天好靚嘅裝修,不過坐出邊嘅就熱啲啦.但係如果冬天我又凍喎🤦‍♂️春天又驚有蚊所以我都係打個卡,坐返裏邊算.呢間嘢其實食泰國嘢嘅但係呢都有印度嘢食個喎.燒豬頸肉有種炭火嘅香味唔係乾裏面仲好幼嫩但係不過咸咗啲個炒飯分量好多都好足了味道一般最有驚喜嘅係印度燒雞紅色嗰隻.通常出邊食呢就好乾但係好香忍唔住叫出嚟食.但係次次都食到講粗口.今次又係忍唔住又叫咗反而有驚喜裏面啲肉超級亂同香 呢個真係國家級食物蒜蓉包同薄餅呢啲就真係好普通冇咩特別燒魷魚就普通可能CP值唔係咁高
如果冇車真係好難呢間餐廳.
但係入到嚟之後真係好似去咗外國咁樣.
露天好靚嘅裝修,不過坐出邊嘅就熱啲啦.

呢間嘢其實食泰國嘢嘅但係呢都有印度嘢食個喎.

燒豬頸肉有種炭火嘅香味唔係乾裏面仲好幼嫩但係不過咸咗啲

個炒飯分量好多都好足了味道一般

蒜蓉包同薄餅呢啲就真係好普通冇咩特別

燒魷魚就普通可能CP值唔係咁高
🌈之前上網睇到呢一間泰國餐廳嘅相感覺非常吸引,於是同朋友特登入到元朗試食。餐廳分為室內和室外兩部份,由一間村屋和戶外花園搭建玻璃天幕而成。室內有冷氣提供,室外部份非常適合打卡,有玻璃天幕🤩和大象水池💯裝飾,勁有泰國渡假feel。中午時份在玻璃天幕底下會比較熱,職員建議在戶外帳篷位置用餐會比較涼快。🌈食物方面價錢屬於中等,職員話呢度有印度師傅即場做印度烤餅和串燒,非常受歡迎,不過我嗰日去咁啱師傅請假。🌈午市套餐(價錢包$38以下飲品):泰式乾炒豬肉河粉+龍眼冰$68乾炒豬肉河粉分量足,有鑊氣,味道偏甜🌈醃肉碎生菜包$98肉碎和生菜份量多,味道中規中矩整體食物味道中等,泰式中的酸辣鹹風味未夠到位,適合口味偏淡人士食用😌🌈公共交通工具🚌:地鐵錦上路站可轉乘小巴72號/268C/269 C到餐廳門口錦上路站搭的士🚕約$40就到泰國餐廳🌈泊車🚙:餐廳大約有12個泊車位免費提供給食客📍旦王花地址:元朗錦上路148號電話:2488 3263營業時間:星期一至日下午12點至晚上11點#錦上路#吃貨地圖#foodiemap#泰國餐廳#偽渡假#元朗透明玻璃屋#元朗泰國餐廳#旦王花#元朗美食推介#旦王花泰越

乾炒豬肉河粉分量足,有鑊氣,味道偏甜

🌈醃肉碎生菜包$98
肉碎和生菜份量多,味道中規中矩

🌈公共交通工具🚌:

地址:元朗錦上路148號
電話:2488 3263
營業時間:星期一至日下午12點至晚上11點

#錦上路#吃貨地圖#foodiemap#泰國餐廳#偽渡假
#元朗透明玻璃屋#元朗泰國餐廳#旦王花#元朗美食推介#旦王花泰越鍾情#元朗餐廳推介 #元朗美食 #元朗泰國餐廳 #元朗餐廳 #元朗打卡 #元朗打卡餐廳#泰國菜#元朗
泰國菜
午餐
上次介紹左西貢海邊泰國菜 今次介紹一間又係泰國風情既泰菜☺️餐廳位於元朗 雖然無海景 但環境好Chill好舒適 好似置身泰國咁 餐廳平日仲有Lunch set 印象中最平大約$5X就有個Set 而且每個set都好大份 價錢又吾貴 食物質素就不過不失 ✨乾炒泰式金邊粉炒得岩岩好 吾會太濕 食落酸酸甜甜 味道就不過不失 炒得吾夠鑊氣✨印度咖哩牛腩 & 牛油nann 牛腩好嫩 一啲都吾會鞋 但咖哩就有少許咸 配搭nann食都可以接受 牛油烤餅好軟熟 咬落好鬆化🫓✨冬陰功海南雞湯麵冬陰功味吾夠濃郁 比較淡 只有淡淡既酸味 椰味較重 而辣味則無咩📍旦王花 - 泰越鍾情 (元朗)元朗錦上路148號地下

✨乾炒泰式金邊粉

✨印度咖哩牛腩 & 牛油nann

✨冬陰功海南雞湯麵

📍旦王花 - 泰越鍾情 (元朗)
元朗錦上路148號地下
2022-06-20 599 瀏覽
後久沒發文,最近天氣不好,忘了連續多少天下雨,只記得沒見過彩虹。一早相約,即使天氣不似預期也準時岀發。錦上路站坐的士,巴士64k只需5分鐘。到了是另個世界,泰國的世界,正當盛夏,椰林樹影,泰國🇹🇭風情,玻璃屋頂,大象陳設,可惜天雨潮濕,所以蚊患非常嚴重,而且室内造串燒,所以油煙味濃。冬陰功118我地要咗少辣,真係唔太辣,料多,原煲上,份量大。串燒肉唔太新鮮烤餅 42熱辣辣咖哩雞118馬拉盞通菜88椰青 48新鮮椰青當然無得頂自選糕點 18一件要咗斑斕糕,少見嘅南瓜糕, 口感一般。芒果糯米飯 68
一早相約,即使天氣不似預期也準時岀發。
錦上路站坐的士,巴士64k只需5分鐘。

冬陰功118
我地要咗少辣,真係唔太辣,料多,原煲上,份量大。

串燒

馬拉盞通菜88

椰青 48
新鮮椰青當然無得頂

自選糕點 18一件
要咗斑斕糕,少見嘅南瓜糕, 口感一般。

芒果糯米飯 68
2022-06-11
午餐
2022-06-14 647 瀏覽
🔹️旦王花 - 泰越鍾情🔹️到了這餐廳彷如去了一趟偽旅行,充滿泰國風情,有大象,水池,佛像等的泰式佈置。餐廳的裝修怖置很舒服,空間很寬敞。地理位置比較偏僻,我跟朋友都是答的士入去的。而餐廳亦有泊車位提供,駕駛人士可以預先跟餐廳預留😞😭由於前多天也是有雨的日子,晚上我去吃的時候,天氣都是悶熱,完全係露天情況下,蚊蟲飛蟻伴隨我食物飛來飛去,而且十分焗熱,整頓用餐時間都在出汗,令用餐感受不太好。🔹️軟殼蟹芒果米紙卷👍🔹️冬陰功烏頭魚爐👍🔹️泰式珍寶拼盤👍🔹️越式香茅牛油雞翼🔹️醃酸辣無骨鳳爪🔹️炭燒豬頸肉👍🔹️醃肉碎生菜包🔹️菠蘿海鮮炒飯🔹️青咖哩配烤餅🔹️無骨海南雞👍🔸️椰青🧉 (吃泰國餐必點的飲品)👍
🔹️旦王花 - 泰越鍾情🔹️

🔹️無骨海南雞👍
無骨海南雞

🔸️椰青🧉 (吃泰國餐必點的飲品)👍
2022-06-12 441 瀏覽
同朋友去錦田搵食本來唔係食呢間因為近近地就揸車揀咗呢個我哋分別幾年同十幾年之前都食過覺得一般嘅但今次兩個食完都覺得好差囉叫咗三樣嘢呢個黃咖喱雞!最垃圾!另外嘅串燒又硬又咸!難食!炒金邊粉叫不過不失!正常!好彩只叫左少少呢幾樣野食!落街口泰式餐廳都好食過佢!
同朋友去錦田搵食
本來唔係食呢間
因為近近地就揸車揀咗呢個
我哋分別幾年同十幾年之前都食過覺得一般嘅
但今次兩個食完都覺得好差囉

叫咗三樣嘢
呢個黃咖喱雞!最垃圾!

另外嘅串燒又硬又咸!難食!
炒金邊粉叫不過不失!正常!

好彩只叫左少少呢幾樣野食!
落街口泰式餐廳都好食過佢!

黃咖喱雞
2022-06-11
「隱世本地泰國風情玻璃屋泰菜」放低生活煩囂,輕鬆放空嘆個下午茶疫情下無法外遊,有時候都想比自己放下煩囂都想寧靜地享受用餐時光已經好滿足今日放假又想搵下間舒適既餐廳食個泰菜午餐,禁就選左呢間裝潢具特色玻璃屋既泰菜,果然有驚喜,去到又有舒爽涼風感覺自己身處泰國咁休閒我點左個lunch 香葉辣肉碎煎蛋飯$6x,都好好味😂😂價格又親民👍👍👍快點約埋閨蜜男友去感受一下啦!旦王花 – 泰越鍾情地址:元朗錦上路148號地下營業時間:星期一至日 12:00 – 23:00電話號碼:2488 3263
「隱世本地泰國風情玻璃屋泰菜」
放低生活煩囂,輕鬆放空嘆個下午茶

旦王花 – 泰越鍾情
地址:元朗錦上路148號地下