今日同朋友嚟到附近gathering,見到呢間越南餐廳好似都唔錯,而且午餐set選擇非常多,所有嘢飲,包括特飲都唔洗加錢💯我哋一行五人,每人都嗌咗一個lunch set,另外仲嗌咗一個小食拼盤😆lunch set我嗌咗海鮮蝦醬炒飯同龍眼冰🤗炒飯夠哂大份,一個女仔應該唔會食得哂😂入面有唔同嘅海鮮,好似係魷魚、蝦、青口同帶子🦑🦐加入咗蝦醬去炒,食落口有啖啖嘅咸香味☺️龍眼冰夠哂消暑,而且甜度適中👍🏼小食拼盤包括有蒸粉包,雞翼同春卷...雞翼同春卷雖然都係炸,但係唔會好油膩👍🏼不過份量都唔足夠個人share😟2-3人會比較好

2019-09-08
  • 越式特選細拼盤
2019-09-08 57 瀏覽
之前約咗朋友喺紅館有聽歌活動, 去之前咁我哋兩個就喺紅磡到想搵啲嘢食食下咁見到有間越南嘢叫早安越南咁我哋兩個就貪得意去試下。我哋叫咗鮮茄海鮮湯檬,越式炒金邊粉,飲品方面我哋嗌咗椰汁綠豆冰及龍眼冰 。小食就有越式軟殼蟹米紙卷。鮮茄海鮮湯檬:個蕃茄湯我覺得真係新鮮嘅, 我自己都幾like ,蕃茄汤幾鮮甜。 唔可以唔提佢個粉,粉非常之幼細,我自己試過其他店舖都是冇呢啲咁幼細且滑嘅粉,十分抵讚!越式炒金邊粉: 個粉都炒得幾好,因為佢唔算係太油,同埋乾身,我最鍾意就係啲蝦,蝦食落都幾爽 ,同埋我覺得佢加咗啲蛋,我感覺非常好! 因為我自己好鍾意食蛋再加埋個蝦,好似食蝦仁炒蛋, 當然如果啲蛋再加多啲,我就更加鍾意 ,我覺得整體感覺良好。.越式軟殼蟹米紙卷:係你啦, 我最愛食嘅軟殼蟹🦀,軟殼蟹炸得幾脆, 算係炸得幾好同香脆, 個米紙卷記住點少少汁食令到口感同風味一流,呢個我覺得一定要試。整體嚟講如果有朋友行開紅磡, 可以試下早安越南,因為我自己覺得, 個水準同埋食物都啱返我哋香港人嘅口味純粹個人意見。😊

2019-09-08 50 瀏覽
今日同朋友去咗早安越南食晚飯我哋一共兩個人簡簡單單去咗紅磡上邊環境好清幽 入到去我哋叫咗幾個小菜 有特色的 越式通菜 無骨鳳爪海鮮炒飯 扎肉粉皮 每一樣嘢都非常之好味粉皮熱辣辣裏面仲有啲肉鬆 越式通菜裏面好香嘅xo醬辣辣地鹹鹹地 海鮮炒飯裏面好多海鮮 飯都好乾身唔會太濕總括來說簡簡單單喺嗰度食番一餐都係一個唔錯的選擇
2019-09-06 96 瀏覽
自從有咗地鐵之後確實真係多咗去黃埔食飯,黃埔紅磡一帶真係好多美食,今日就選擇咗依間餐廳坐位都舒服,唔會有壓迫感晚餐有set選擇,我地就一人㨂一個睇落已經俾佢色澤吸引,好多金邊粉得個顏色,食落可以冇味嘅,但依個又唔錯喎,酸酸甜甜咁,炒得亦好香,好食湯底夠濃味,但唔會死鹹,而豬扒都醃得入味,肉質都唔會好鞋,整體係不錯嘅我地套餐外仲叫多左個雞翼,真係幾香蒜蓉味喎,雞肉都仲可以保持嫩滑,外脆內軟👍🏼👍🏼👍🏼最後飲返個鹹檸梳打,爽~今餐都好滿足了

坐位都舒服,唔會有壓迫感
晚餐有set選擇,我地就一人㨂一個

香茅豬扒湯河

蒜蓉牛油雞翼

我地套餐外仲叫多左個雞翼,真係幾香蒜蓉味喎
,雞肉都仲可以保持嫩滑,外脆內軟👍🏼👍🏼👍🏼
鹹檸梳打

最後飲返個鹹檸梳打,爽~今餐都好滿足了
香茅豬扒湯河
2019-09-05 39 瀏覽
黃埔美食坊有一間裝修非常特別嘅越南餐廳,於是本人妻帶同小鮮肉老公試一試呢度嘅美食如何越式拼盤小鮮肉老公話想試吓呢度嘅雞腳,所以我哋就叫咗個越式拼盤,貪佢可以試多幾樣唔同嘅款式,呢度嘅無骨鳳爪酸辣開胃,作為頭盤,真係非常出色法式牛柳粒紅飯職員將飯餸送過嘅時候香氣迫人,牛柳粒煮得剛剛好肉質唔會太過韌,紅飯味道酸甜,非常可口開胃鵝肝醬帶子炒飯呢度嘅炒飯令人非常驚喜,飯粒粒分明,鵝肝醬配帶子出奇地非常之夾,帶子粒嘅數量又唔會非常之吝嗇,感覺每兩三啖飯就有一粒帶子粒,可以話係一個非常抵食嘅菜式色越菜—早安越南

越式拼盤

法式牛柳粒紅飯

鵝肝醬帶子炒飯

已經好多年無踏足黃埔,印象最深刻嘅係黃埔有一架大遊船響地面,小時候好鐘意呢度,覺得呢個商場好靚好特別。難得朋友仔相約去黃埔睇場戲,佢話睇戲前帶我到黃埔天地美食坊食飯,呢度有好多好嘢食黃埔天地美食坊就響戲院隔離,大遊船對面,非常易搵。到達後見倒一間名字好特別嘅越南餐廳 「早安‧越南」睇倒佢門面同裝修已經非常吸引,復古型格玩味十足,店內光線柔同埋座位睇落都幾舒適,決定食呢間喇門口有一架車仔,上面放滿越南特式G啤酒、調味料、粉麵等,可以供食客購買。響餐廳試完覺得好味G嘢都可以買返屋企嘆~~坐低後我用咗9秒時間便諗到主食要點乜嘢菜式,因為而家做緊Promo係「十勝和牛湯河」係蕃薯妹最愛G和牛呀!!!連餐牌都好靚~湯粉上檯之後,店員攞咗個調味料架俾我地,係青檸、辣椒同埋豉油,佢話可以加落湯粉度食~另外每檯檯面仲有越南特色嘅辣椒醬,有紅色同綠色,好得意。呢度上菜速度好快,蕃薯妹每次仲影緊食物相嘅時候,第二度菜式就已經嚟咗。柚子大蝦沙津 $76清新嘅柚子配上各種蔬菜絲,汁料酸酸的,好好味,非常開胃。峴港酸辣海鮮湯黑粉絲 $73呢個值得一讚!湯底飲落去有少少似泰國冬蔭公湯,好好飲。海鮮有大蝦、帶子、青

黃埔天地美食坊就響戲院隔離,大遊船對面,非常易搵。

到達後見倒一間名字好特別嘅越南餐廳 「早安‧越南」

響餐廳試完覺得好味G嘢都可以買返屋企嘆~~

係蕃薯妹最愛G和牛呀!!!

連餐牌都好靚~

佢話可以加落湯粉度食~

另外每檯檯面仲有越南特色嘅辣椒醬,有紅色同綠色,好得意。

柚子大蝦沙律

柚子大蝦沙津 $76
清新嘅柚子配上各種蔬菜絲,汁料酸酸的,好好味,非常開胃。

峴港酸辣海鮮湯黑粉絲 $73
呢個值得一讚!湯底飲落去有少少似泰國冬蔭公湯,好好飲。海鮮有大蝦、帶子、青口、鮮魷,黑粉絲好特別,有少少似食緊薯粉。

晚市一人套餐跟一杯飲品,選了龍眼冰唔需要加錢,抵食!

北海道十勝和牛湯河粉

北海道十勝和牛湯河 $118
和牛肥瘦適中,上檯嘅時候係半生熟,厚度比起一般生牛肉湯河/肥牛嘅牛肉厚身,咬落去口感較柔軟,牛味重,正呀!

肉骨茶(一人份量) $61
平時去馬來西亞最愛食肉骨茶,今次第一次食越南肉骨茶,原來係完全唔同。
呢度嘅肉骨茶比較甘口,食得出有好多藥材熬製而成,藥材味偏重,無乜甜/咸味,
一人份量有兩條肉排,肉排已經煲到好淋好入味。唔錯。

椰青

椰青 $38
椰青汁非常清甜,椰肉厚身

埋單每人大約$200左右,食到好飽,本來仲想食佢地一個嘅好特別雪條~ 下次嚟咗試嚕~~
最後影咗部份餐牌俾大家參考下↓↓↓

2019-09-02
柚子大蝦沙律
北海道十勝和牛湯河粉
椰青
2019-08-29 61 瀏覽
黃埔發現新大陸!原來有一個地方係咁多野食。今次就試左呢間越南🇻🇳餐廳。係門口既裝飾己經知道係一間越南餐廳。同朋友2個人就衝左入去啦!無骨海南雞例牌有3個醬汁俾你粘。甜酸、甜豉油、蒜。個人最鐘意為係甜酸!因為夠開胃!而啲雞就好滑!好食!香茅豬扒湯河&香茅雞翼湯河好 大 份 !我同朋友2個人應該可以一齊食一碗!真係落足料!份量十足!講塊豬扒先,完全吾hea!新鮮熱辣,好入味!軟硬適中!另外雞翼又大大隻!吾似係營養不良!啖啖肉!Yummy!越南咖啡見就見得多!飲就真係第一次!大大杯!係你面前滴滴滴,其實好治癒!滴完之後記得搞下啲煉奶!如果吾夠可以問佢拎多啲煉奶!係真越南味道!雖然附近好多餐廳,但下次我都會再黎!因為都真係好抵食!
黃埔發現新大陸!
原來有一個地方係咁多野食。
今次就試左呢間越南🇻🇳餐廳。
係門口既裝飾己經知道係一間越南餐廳。
同朋友2個人就衝左入去啦!

無骨海南雞例牌
有3個醬汁俾你粘。甜酸、甜豉油、蒜。
個人最鐘意為係甜酸!因為夠開胃!
而啲雞就好滑!好食!

香茅豬扒湯河&香茅雞翼湯河
好 大 份 !
我同朋友2個人應該可以一齊食一碗!
真係落足料!份量十足!
講塊豬扒先,完全吾hea!
新鮮熱辣,好入味!軟硬適中!
另外雞翼又大大隻!吾似係營養不良!
啖啖肉!Yummy!

越南咖啡
見就見得多!飲就真係第一次!
大大杯!係你面前滴滴滴,其實好治癒!
滴完之後記得搞下啲煉奶!
如果吾夠可以問佢拎多啲煉奶!
係真越南味道!

雖然附近好多餐廳,但下次我都會再黎!
因為都真係好抵食!
2019-08-27 84 瀏覽
越南菜色,在香港一向不陌生,但加上和牛就十分不一般,所以就被吸引進內。十勝牛(日本和牛)由“北海道生育,是十勝成長”的黑毛“日本和牛”。以吃食陽光充足的十勝的鮮美牧草和麥蒿為主的優質飼料為主培育生長。粗飼料以十勝幹草和麥蒿為主,濃縮料為高品質且添加了維生素C的肥育飼料為主。卓越的肥育技術和精心的管理生產出頗受歡迎的十勝牛(日本和牛)肉。就把普通的肥牛河粉推上更高層次,半生熟的肥牛十分嫩滑,又可以根據自己喜好,於牛肉湯裹浸出自喜好生熟度。牛肉湯麵,加上嫩滑和牛,清甜牛肉湯配上越南香草,絕配
牛肉湯麵,加上嫩滑和牛,清甜牛肉湯配上越南香草,絕配
十勝和牛湯河
十勝和牛湯河
2019-08-27 1173 瀏覽
約左朋友買野🛍,買完去左港鐵附近嘅美食坊搵食。越南野喎,好耐無食啦,有晚市套餐喎!?包埋飲品價錢唔算貴,餐廳空間闊落,玩味年青嘅餐廳設計,ok,go!🔆青木瓜沙律 Green Papaya Salad $56 - 爽脆木瓜絲酸酸地,有d花生碎,香口又腥胃,份量都幾多,抵食!🔆辣椒膏炒雜菜🥦🥬 Assorted Vegetables Stir-Fly $66 - 唔辣架!剩係食到少少辣椒香味同惹味調味,雜菜都炒得幾混循爽口,不過不失。🔆越式海鮮蝦膏炒飯 Fried Rice with Shrimp, Vietnamese Salami and Shrimp Paste $88 - 略帶香料同蝦膏味嘅炒飯,每啖都有少少海鮮同蝦膏嘅汁滲出黎,用料豐富爽口,有蝦🦐、青口、魷魚🦑,係一個頗濃味嘅炒飯😋~🔆峴港酸辣海鮮湯黑粉絲 Da Nang Seafood with Black Glass Noodle in Sour and Chili Soup $73 - 佢唔係冬蔭公,但有類似酸辣度,係惹味嘅酸辣;用上類似韓式粉絲,索哂湯汁有咬口,海鮮一樣都係有蝦🦐、青口、魷魚🦑等等😋~🔆餐飲叫左椰汁三色
辣椒膏炒雜菜
越式海鮮蝦膏炒飯
椰汁三色冰、鹹檸可樂
🔆餐飲叫左椰汁三色冰、鹹檸可樂🍹🍹,兩杯都走冰,味道更加濃,三色冰變左珍多冰😆,糯米粉製作嘅珍多質感爽滑,味道清甜,仲有紅豆、綠豆,超飽肚!鹹檸可樂嘅鹹檸切片上,味道ok,不過我都係鍾意飲平時一整粒嘅鹹檸多d🤭。
✌🏻食飽飽攞住戰利品,行5分鐘唔洗就到港鐵,真係方便!
辣椒膏炒雜菜
越式海鮮蝦膏炒飯
椰汁三色冰、鹹檸可樂
2019-08-26 57 瀏覽
紅磡可以食越南嘢嘅地方唔多, 越南早安係每逢我想食越南嘢必到嘅地方😋因為佢嘅晚餐好抵, 幾十蚊就有一碗粉或者飯連越式飲品法式牛柳粒紅飯牛柳粒好多, 加入蒜蓉去炒好香, 米飯炒得好乾爽, 唔會黐牙, 唯一係茄味可以濃D越式蝦餅用新鮮蝦人手打成, 又彈牙又香, 仲要大大塊😋抵!鮮茄海鮮湯檬好足料, 有魷魚有蝦有青口, 加上湯底好甜好重蕃茄味, 勁開胃😋生牛肉湯河生牛肉係安格斯牛肉, 小肥多瘦, 因為係生牛肉所以好滑, 有好多洋蔥同配菜, 湯頭用牛骨湯整, 好香濃👍🏻又夠大碗, 兩個人share都冇問題
因為佢嘅晚餐好抵, 幾十蚊就有一碗粉或者飯連越式飲品

法式牛柳粒紅飯
越式蝦餅
用新鮮蝦人手打成, 又彈牙又香, 仲要大大塊😋抵!

鮮茄海鮮湯檬

生牛肉湯河
2019-08-26 37 瀏覽
今日獨家村食飯,諗住求其食碗麵就算,記得有friend推介過越南野,就來試試早安越南啦。一個人嗌唔到多啲乜,嗌咗個雞絲扎肉河粉,扎肉仲要係厚切㗎,好有口感,雞絲嫩滑又唔會好硬,吸收晒成個湯嘅精華,最重要係個湯底,唔會好似勁味精但又好鮮甜,有越南風味。另外嗌咗個翡翠貴妃苗,呢個貴妃苗唔係間間都有,仲要炒得好有鑊氣,又健康又唔老。嘢飲就嗌左個青檸梳打,不過不失,係一餐滿意嘅獨家村晚餐。而服務方面,侍應會不停為你添加水而且會為你講解餸菜嘅名稱非常專業。
2019-08-15
2019-08-25 29 瀏覽
今天和朋友出來吃飯來了幾次感覺這裡的食物很乾淨很好吃,覺得這裡值得一等,服務也是一流的,和藹可親。越式炒金邊粉單從賣相就能得出高分,這款炒金邊絲很香很地道,吃起來卡卡響很有節奏感,味道很好,真的很香脆。凍咖啡香濃的咖啡味,瞬間讓人提神不少,一直都是喝熱咖啡,今天喝凍咖啡別有一番風味。蛋黃黃咖喱軟殼蟹有股誘人的咖喱味,配上蛋黃色澤養眼,咸香十足的軟殼蟹很入味,口齒留香這種感覺真好。青木瓜沙律青木瓜有股淡淡的清香吃著甘甜爽口,沙律口感順滑,很養胃。朋友第一次來也感覺這裡好,她說這麼親民的地方,坐得舒服,吃著舒心。
今天和朋友出來吃飯

凍咖啡

蛋黃黃咖喱軟殼蟹

青木瓜沙律
青木瓜有股淡淡的清香吃著甘甜爽口,沙律口感順滑,很養胃。

2019-08-25 43 瀏覽
今次和女友找了這間高質越南菜一試,地點位於地鐵站旁,非常方便。餐廳很大,裝修也很有越南風,貼滿很多有關越南的posters 。生蝦刺身首先叫了個頭盤,生蝦非常新鮮,入口非常爽口,而且非常大隻,比一般的泰國餐廳水準還高。軟腳蟹沙律木瓜沙律酸酸辣辣的,非常開胃,而且木瓜絲清甜爽口,口感一流。配上它的酥口軟腳蟹,完全不覺得有殻,炸得非常香酥,配搭真的一流。豬頸肉河豬頸肉煎得很香口,外酥內軟,加上豬頸肉原本的爽口感覺,真是非常好味,配上它清淡的雞湯河粉,讓人停不了口。再叫多一杯青檸梳打,真是滿足!

生蝦刺身

軟腳蟹沙律

豬頸肉河

2019-08-23 44 瀏覽
黃埔美食多 今晚試下哩間越南野1)泰式生蝦生蝦夠凍 好彈牙 2)酸辣湯海鮮黑粉絲一開始比個湯既顏色嚇親 以爲好辣 點知飲落椰奶味好重 好香 仲一啲都唔辣 黑粉絲夾住芽菜一齊食 正3)豬頸肉湯河河粉個湯底好清香 豬頸肉好鬆脆 價錢又平 推4)軟殻蟹沙律沙律汁有少少辣 木瓜爽脆 軟殻蟹新鮮炸起

黃埔美食多 今晚試下哩間越南野

河粉個湯底好清香 豬頸肉好鬆脆 價錢又平 推

4)軟殻蟹沙律
沙律汁有少少辣 木瓜爽脆 軟殻蟹新鮮炸起

2019-08-23 43 瀏覽
今日收工,住係紅磡嘅地膽朋友就帶我去試一間越式餐廳 - 早安越南。餐廳嘅裝修幾有格調,幾舒適。我地一坐底就逼不及待點餐。蝦醬脆雞翼($67)相信不喜歡食蝦醬嘅朋友都會喜歡食呢個蝦醬雞中翼,蝦醬嘅味道過猶不及,唔會話成隻雞翼都係蝦醬味,陳腔濫調,味道適中,加埋雞翼入邊嗌出嘅肉汁,十分之滿足。題外話呢碟蝦醬雞中翼嘅份量絕對超乎想像,大件夾抵食。北海道十勝和牛湯河($118)十勝和牛即是北海道生育,十勝成長嘅和牛,用優質資料培養,肥瘦適中肉味濃郁。唔單止是牛,呢個湯河嘅湯同河都同樣出色。湯底肉味濃,河粉唔會過熟,有咬口。整體來講係一個高質嘅湯河。熱香茅蘆薈($28)香茅作調味精就食得多,沖嚟飲就真係等一次。飲落帶有淡淡檸檬甘香,飲落口非常舒服潤喉。再加埋粒粒蘆薈,好有口感。味道特別,值得一試。

蝦醬脆雞翼($67)

北海道十勝和牛湯河($118)

熱香茅蘆薈($28)