2008-11-11 11 瀏覽
琴日同男友去左呢度食下午茶, 我地叫左個吉列豬扒烏冬、野菜蝦天婦羅、帶子壽司、鰻魚蛋壽司同埋一個蟹籽沙律壽司, 餐飲就叫左個凍柚子蜜同埋熱咖啡.吉列豬扒烏冬: 豬扒脆口得黎有汁, 雖然油膩左d, 但都唔錯野菜蝦天婦羅: 我未見過碗天婦羅汁成碗湯咁大架, 味道夠, 野菜蝦亦脆卜卜壽司方面亦好抵食, 十幾蚊有兩件飲品方面: 凍柚子蜜冇乜特別; 如果有黃糖配熱咖啡會更好囉最後我地叫左個櫻花雪糕 share, 好香好滑, 掂埋單百一蚊, 有小食, 有主菜, 有飲品, 仲有甜品, 非常好

壽司方面亦好抵食, 十幾蚊有兩件
飲品方面: 凍柚子蜜冇乜特別; 如果有黃糖配熱咖啡會更好囉
最後我地叫左個櫻花雪糕 share, 好香好滑, 掂
  • 野菜蝦天婦羅、鰻魚蛋壽司及櫻花雪糕
2008-11-07 6 瀏覽
** 此 食 肆 的 第 八 個 笑 **尋晚(6-11-2008 Thur)放o左工去醫院睇媽媽後,匯合男友o黎呢間食晚飯.約8:00pm到o黎,有三枱客,我o地又坐返上次我同女友人EL o黎o個張枱,同樣對住o個個型資深師傅,不過後生靚仔資歷應該低小小o既師傅仔就o係另一邊鐵板.我o地睇睇menu,同男友揀o左兩個幾乎同上次一模一樣o既一人套餐,要o左$110.00 o既燒銀雪魚同$135.00o既安格斯牛,揀雞肉炒烏冬,章魚燒餅.1. 不久,沙律到o黎,係薯仔沙律吧,雪到好凍.食食吓有件近半透明類似海鮮o既o野,應該係帶子刺身,不過冇乜味.2. 之後o黎個安格斯牛,肥o既部份冇今次上次咁多,但細碟o左,同樣燒得o岩o岩好,不過唔係o個個型仔師傅整.3. 燒銀雪魚,唔係好大件,同樣伴以蕃茄片,青瓜同洋蔥,呢個亦係一般啦.4. 麵豉湯,今次好似冇o左蘿蔔,同樣味道唔濃.5. 炒什菜味道同上次差唔多啦,不過份量少過上次.6. 雞肉炒烏冬我覺得雞肉太入味,鹹o左.7. 章魚燒餅呢碟係唯一一樣由型仔師傅主理o既,今次唔知點解個餅底硬o左,但又冇上次咁多粉,o岩o岩好.8. 後加$42.00
** 此 食 肆 的 第 八 個 笑 **

4. 麵豉湯,
今次好似冇o左蘿蔔,同樣味道唔濃.

5. 炒什菜
味道同上次差唔多啦,不過份量少過上次.

6. 雞肉炒烏冬
我覺得雞肉太入味,鹹o左.
7. 章魚燒餅

8. 後加$42.00 o既燒原隻帆立貝
見人o地o既大大隻,於是都另叫一隻,有炒過o既洋蔥粒同金菇墊底,裙邊都炒粉過畀返你.帆立貝算大隻,洋蔥粒亦炒得好好味.

最後係甜品,由於上次我食過櫻花雪糕,所以今次我食橙凍,一碟三件,味道唔太甜,OK呢.男o既櫻花雪糕同上次一樣,冇乜問題吖.

今次埋單$316.00,o衣o家至發覺個餐冇飲品,只有綠茶.

又有小插曲:
話說同一張鐵板枱,另一邊客人要燒三文魚,唔知係咪條魚多水,落o左鐵板o度,啲油彈o左去個女人o度,見佢好痛,要用凍啤酒樽敷.諗諗吓其實坐呢啲枱都有風險,我都即刻不時留意師傅整o野時,要縮一縮.

上次食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1929443
2008-10-11 7 瀏覽
前個排出開旺角百老匯買野, 見銀城上面開左幾間食肆, 好就腳咁上左唻食dinner. 之前去過太子新世紀個間, 銀城呢間應該係新開無耐o既. 明將出面價錢平, 當然質素可能比板長/峰個d差d, 不過都算過得去, 擺得落口個隻.我同男朋友食左幾碟壽司, 有我最愛o既生文魚子, 海膽魷魚, 明太子, 芥辣墨魚, 正! 但軟穀蟹&鵝肝手卷麻麻, 太淋.見佢$45板海膽咁平, 叫左但唔得, 唔新鮮, 千其唔好貪平.辣燒三文魚頭, 個辣味好得, 推介! 碟蟹子沙律10幾蚊但好大碟!另外叫左個生蠔火煱, 都ok架, 要唻飽肚用.食左咁多野先個二百鬆, 真係勁抵, 仲可以o係邊道搵呀~
另外叫左個生蠔火煱, 都ok架, 要唻飽肚用.
食左咁多野先個二百鬆, 真係勁抵, 仲可以o係邊道搵呀~

2008-10-10 2 瀏覽
點了個滑蛋豬扒窩和海鮮窩; 兩個午餐($35 each再加一)都會跟前菜,白飯,麵豉湯,甜品和餐飲.先講講那兩個窩. 豬扒都幾大塊,而且夠厚;蛋則煮的時候已被打散成碎蛋. 味道是不俗的,不過略嫌窩裡太多湯了,吃剩一兩件時由於已浸了很久,或會覺得過鹹. 至於海鮮窩都OK,算多料且有蝦;不過和豬扒窩出現同樣問題,太多水了...有點驚喜的是前菜竟然有三片三文魚刺身,味道不差;不過不是每次都是刺身,要看你彩數. 甜品是o者喱; 餐飲更有珍珠奶茶或其他台式飲品選擇(不需加錢). 要改進的是那杯凍珍珠奶茶一點也不凍,因為一粒冰也沒有.記得上次在和民食豬扒窩有爐邊煮邊吃,這樣做可以蒸發多餘的湯而不會出現這次過鹹的情況... 可能這就是平與貴的分別吧...不過話說回頭,$35甚麼也有且味道不錯,我都幾滿意.
不過話說回頭,$35甚麼也有且味道不錯,我都幾滿意.
星期日個日帶我個外國朋友到旺角個間食, 本身其實唔係首選的. 因為之前係沙田個間過覺得麻麻同埋沙田個度環境又黑又迫, 所以男朋友提議去mk個間時我都有啲保留, 不過, 佢話佢之前同一個朋友食過, 覺得ok. 佢地2個人食都只係2百左右但係食多好多野, 所以我就試下啦..星期日6點幾都已經滿左一大半, 好彩唔駛等位, 我地3個食左15碟壽司, 一個燒三文魚頭, 一個肥牛鍋, 都係290. 其中海膽魷魚壽司我地叫左幾碟正

2008-09-30 1 瀏覽
知道MK開左間明明鏘...所以今晚心思思就同ling去試!!!我地黎到個陣大約夜晚8點幾度....都有幾個人排緊隊啦!!大約10mins度就到我地啦!!!我地坐2人位...細細地..不過如果係情侶都幾岩既^^我地叫左....三文魚壽司 - 口感唔錯!!加洲卷 - 感覺上佢面層d蟹子好少,但味道還可以!!鰻魚壽司 - 味道幾好!但夾起舊飯就散左...唔多好!!櫻花魷魚壽司 - D櫻花魷魚好似唔係太新鮮..冇咩口感!辣味雞翼 - 色香味都幾好啊!!仲好吸引人食添螺肉 - 螺肉真係好大粒...但..凍既!!好似岩岩係雪櫃拎出黎咁!地獄湯炸三文魚頭火鍋(豬骨湯底) - 本身覺得e鍋野真係好正嫁!!!!d料又多..三文魚頭又夠大隻!!但....就俾我地"不"到d雞腳既骨出黎!!!!咁我就即刻搵個話得事既人黎問...我問佢"e個咩湯底"佢答我豬骨湯底...之後我就問佢....點解有雞骨!!!佢話....d湯底有時落左豬骨&雞骨個d去整!!聽完O晒嘴lo~~事後阿ling話....豬骨湯底冇可能有雞骨嫁!!!唉.......如果下次再住咁....一定要佢搵先得!!!!!!因為我地問完之後....個
我地黎到個陣大約夜晚8點幾度....都有幾個人排緊隊啦!!
大約10mins度就到我地啦!!!
我地坐2人位...細細地..不過如果係情侶都幾岩既^^

我地叫左....
三文魚壽司 - 口感唔錯!!
加洲卷 - 感覺上佢面層d蟹子好少,但味道還可以!!
鰻魚壽司 - 味道幾好!但夾起舊飯就散左...唔多好!!
櫻花魷魚壽司 - D櫻花魷魚好似唔係太新鮮..冇咩口感!
辣味雞翼 - 色香味都幾好啊!!仲好吸引人食添

地獄湯炸三文魚頭火鍋(豬骨湯底) -
但....就俾我地"不"到d雞腳既骨出黎!!!!

咁我就即刻搵個話得事既人黎問...我問佢"e個咩湯底"

佢答我豬骨湯底...之後我就問佢....點解有雞骨!!!

如果下次再住咁....一定要佢搵先得!!!!!!

因為我地問完之後....個waiter每次行過我地台都啤一啤我地lo..
但...明明唔係我地錯ma....過份!!!
外表好吸引!!!!正
好足料..但有雞骨
外表好吸引!!!!正
(非會員)
作為一間餐廳要比到客人好味既野食同埋良好既服務..咁呢間先叫一間好餐廳.....但係我去呢間餐廳一心抱住好開心既心情去...換來一肚氣...話說....我一入到呢間餐廳...同個朋友兩個人...同出面個侍應講兩個....話要坐回轉位....唔坐ORDER台....佢帶左我地入去之後...之後自己又話...回轉回轉...你咩水呀....我聽先之後真係好嬲...以家我係一個食客...幫親你地...我係要用錢埋單...換言之...我簡接比緊人工嫁....但係佢咁既態度我真係好滿意....加上食物嗎嗎.....所以呢間野有一次冇兩次喇~
08.08.21 鹽燒三文魚扒定食午餐@旺角明將前天才剛來過今天又帶著另一班同事來好吃又大碗的東西當然要介紹給大家嘛今天點的是鹽燒三文魚扒這裏有關燒魚的定食終於都被我吃過了,呵呵全部都很不錯耶!今天的前菜是中華沙拉三文魚扒烤的巳經看不到油脂,外皮也是脆脆的,很好吃!月底我就離職了新公司在尖沙咀那邊巳經沒有機會再來明將吃這麼好吃又便宜的日式午餐了…照片及詳細網誌請看這:http://www.wretch.cc/blog/foodiebarbie/10394201
08.08.21 鹽燒三文魚扒定食午餐@旺角明將

前天才剛來過
今天又帶著另一班同事來
好吃又大碗的東西當然要介紹給大家嘛

今天點的是鹽燒三文魚扒
這裏有關燒魚的定食終於都被我吃過了,呵呵
全部都很不錯耶!

今天的前菜是中華沙拉
三文魚扒烤的巳經看不到油脂,外皮也是脆脆的,很好吃!

月底我就離職了
新公司在尖沙咀那邊
巳經沒有機會再來明將吃這麼好吃又便宜的日式午餐了…

照片及詳細網誌請看這:
  • 鹽燒三文魚扒
08.08.18 鹽燒鯖魚午餐@旺角明將又來明將吃午餐了日本料理比較清爽沒負擔就算在節食中,只要好好挑對食物就沒問題啦!今天點了鹽燒鯖魚定食燒魚沒加油去烤,最健康不過了今天的前菜是鮭魚碎刺身,比中華沙拉貴!賺到了鹽燒鯖魚,一人份量巳經很夠;皮脆肉鮮,擠上檸檬汁非常好吃!照片及詳細網誌請看這:http://www.wretch.cc/blog/foodiebarbie/10394141
08.08.18 鹽燒鯖魚午餐@旺角明將

又來明將吃午餐了
日本料理比較清爽沒負擔
就算在節食中,只要好好挑對食物就沒問題啦!

今天點了鹽燒鯖魚定食
燒魚沒加油去烤,最健康不過了
今天的前菜是鮭魚碎刺身,比中華沙拉貴!賺到了

鹽燒鯖魚,一人份量巳經很夠;皮脆肉鮮,擠上檸檬汁非常好吃!

照片及詳細網誌請看這:
  • 鹽燒鯖魚
08.08.01 銀鱈魚西京燒午餐@旺角明將前天才跟B來過,今天帶著好知己T來上次B點的鹽燒鯖魚很好吃這次我點了銀鱈魚西京燒定食推介T點那超多肥牛肉的咖喱牛肉拉麵T果然不喜歡喝港式飲料,點了可樂上次點的像泡味奶茶的冰奶茶很是好喝,今天又再encore銀鱈魚西京燒定食有兩小片燒銀鱈魚白飯一碗、味噌湯、前菜中華沙拉及甜品果凍豐盛的咧!!!主角銀鱈魚用帶點甜味的醬汁去烤雖然有部份油脂巳經被迫出來了但還是有點油不過魚類的油脂是好脂肪吃了也不怕最喜歡吃這樣連著大骨刺的魚中間的魚骨挑去就是一大片的魚肉我不會吐魚骨頭,所以帶著小魚刺的魚我是不會吃的囉味噌湯有白蘿蔔、若布及豆腐粒可是湯頭淡的像帶點味道的白開水還是峰壽司的味噌湯最讚!!!果凍給了不用減肥的T,還好這不是冰淇淋,不然我才不會割愛呢詳細食評及圖片請看這:http://www.wretch.cc/blog/foodiebarbie/10310919
08.08.01 銀鱈魚西京燒午餐@旺角明將

前天才跟B來過,今天帶著好知己T來
上次B點的鹽燒鯖魚很好吃
這次我點了銀鱈魚西京燒定食
推介T點那超多肥牛肉的咖喱牛肉拉麵
T果然不喜歡喝港式飲料,點了可樂
上次點的像泡味奶茶的冰奶茶很是好喝,今天又再encore

銀鱈魚西京燒定食有兩小片燒銀鱈魚
白飯一碗、味噌湯、前菜中華沙拉及甜品果凍
豐盛的咧!!!

主角銀鱈魚用帶點甜味的醬汁去烤
雖然有部份油脂巳經被迫出來了
但還是有點油
不過魚類的油脂是好脂肪
吃了也不怕
最喜歡吃這樣連著大骨刺的魚
中間的魚骨挑去就是一大片的魚肉
我不會吐魚骨頭,所以帶著小魚刺的魚我是不會吃的囉

味噌湯有白蘿蔔、若布及豆腐粒
可是湯頭淡的像帶點味道的白開水
還是峰壽司的味噌湯最讚!!!

果凍給了不用減肥的T,還好這不是冰淇淋,不然我才不會割愛呢

詳細食評及圖片請看這:
  • 銀鱈魚西京燒
2008-09-10 1 瀏覽
08.07.30 午市日式火煱套餐@旺角明將最近如果約了同事們出去吃的話都喜歡來明將客人比較少,套餐選擇多,價格OK而且味道都不錯今天點了個海鮮火煱湯頭可以選豬骨、味噌或醬油豬骨湯好喝,可以很油膩點了味噌的同事點的鹽燒鯖魚定食五分鐘就到了我的卻等了近半小時而且火鍋還不是熱的,要放在電子爐上加熱午休時間才一小時對著還沒熱起來的火鍋真是百般滋味在心頭勒…開最猛的火,才讓火鍋冒泡泡裏面的海鮮,其實只有一只蝦子、幾片花枝、蟹棒及日式魚片主要都是青菜囉不過這才是我點海鮮鍋的原意我喜歡吃菜咩底層是烏龍麵蝦子放到湯裏一下子就變紅色蝦子雖然是冰鮮的,但也很好吃!不過才一只太小氣了啦同事B喜歡吃花枝,全都給了她其他配料也不錯吃烏龍麵一直在鍋裏泡著,把面層的菜跟海鮮清掉了才能吃很滑很有韌性,一定不是超市買到的那種烏龍麵條囉這個火煱真的不錯吃只是如果午休時間像我才一小時的萬萬點不得今天回公司就晚了近半小時…(老闆千萬別看到我這篇報報勒...)詳細食評及圖片請看這:http://www.wretch.cc/blog/foodiebarbie/10310799
08.07.30 午市日式火煱套餐@旺角明將
最近如果約了同事們出去吃的話
都喜歡來明將
客人比較少,套餐選擇多,價格OK而且味道都不錯

今天點了個海鮮火煱
湯頭可以選豬骨、味噌或醬油
豬骨湯好喝,可以很油膩
點了味噌的

同事點的鹽燒鯖魚定食五分鐘就到了
我的卻等了近半小時
而且火鍋還不是熱的,要放在電子爐上加熱
午休時間才一小時
對著還沒熱起來的火鍋
真是百般滋味在心頭勒…

開最猛的火,才讓火鍋冒泡泡
裏面的海鮮,其實只有一只蝦子、幾片花枝、蟹棒及日式魚片
主要都是青菜囉
不過這才是我點海鮮鍋的原意
我喜歡吃菜咩

底層是烏龍麵
蝦子放到湯裏一下子就變紅色
蝦子雖然是冰鮮的,但也很好吃!
不過才一只太小氣了啦
同事B喜歡吃花枝,全都給了她
其他配料也不錯吃
烏龍麵一直在鍋裏泡著,把面層的菜跟海鮮清掉了才能吃
很滑很有韌性,一定不是超市買到的那種烏龍麵條囉

這個火煱真的不錯吃
只是如果午休時間像我才一小時的
萬萬點不得

詳細食評及圖片請看這:
  • 日式火鍋
明將壽司o既評價相信大家都好清楚本身去呢間鐵板燒度食都有d怕怕地~人一世物一世~見佢menu又好似幾吸引咁~死就死啦見佢個舖面~都幾乾淨~我同老公去個陣冇咩人坐低睇下個menu~我地叫左厚燒和牛,薄切和牛(和牛級數唔記得1個$2xx.1個$1xx).泡菜吊筒.劍魚腩刺身個陣唔多人~d野都算黎得快~頭盤我地叫左刺身我唔多敢食架~叫我老公試左先~哈佢話~ok喎~唔差架..我先試左件三文魚~都合格o既之後黎左個炒雜菜~同麵豉湯唔..可能我食得比較濃味啦~硬係覺得淡左d o者不過賣相都幾好~如果濃味返少少就最好啦個湯哩...唔..都係好淡..不過個配料 : 豆腐就好滑~可惜太細粒跟手黎埋個鰻魚炒飯同烏冬我個人就比較鍾意炒飯多d~味道均勻~d飯乾身最鍾意佢d 菜粒好細粒~好好食烏冬唔太靚~似食麵粉條咁..冇口感可言和牛終於登場啦入口啖啖牛油~好香~又有牛味份量唔太大~不過食太多會好"漏"如果厚切同薄切~我比較鍾意薄切多d感覺靚過厚切雖然厚切眼睇價錢貴d~但係計返size~薄切先係貴個份--------------------------------------------------------
明將壽司o既評價相信大家都好清楚

本身去呢間鐵板燒度食都有d怕怕地~
人一世物一世~見佢menu又好似幾吸引咁~死就死啦

見佢個舖面~都幾乾淨~我同老公去個陣冇咩人
坐低睇下個menu~
個陣唔多人~d野都算黎得快~

頭盤我地叫左刺身
我唔多敢食架~叫我老公試左先~哈
佢話~ok喎~唔差架..我先試左件三文魚~都合格o既

之後黎左個炒雜菜~同麵豉湯
唔..可能我食得比較濃味啦~硬係覺得淡左d o者
不過賣相都幾好~如果濃味返少少就最好啦
個湯哩...唔..都係好淡..
不過個配料 : 豆腐就好滑~可惜太細粒

跟手黎埋個鰻魚炒飯同烏冬
我個人就比較鍾意炒飯多d~味道均勻~d飯乾身
最鍾意佢d 菜粒好細粒~好好食
烏冬唔太靚~似食麵粉條咁..冇口感可言

和牛終於登場啦

入口啖啖牛油~好香~又有牛味
份量唔太大~不過食太多會好"漏"
如果厚切同薄切~我比較鍾意薄切多d
感覺靚過厚切
雖然厚切眼睇價錢貴d~但係計返size~薄切先係貴個份

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
主菜就講完啦~講下個泡菜吊筒同埋劍魚腩刺身
泡菜吊筒好惹味~辣辣地~吊筒又唔會太un
唔錯架~

劍魚腩刺身~上碟好靚~砌到成朵花咁上碟~而且份量好多
我老公係劍魚腩愛好者~
佢話夠肥美喎~又唔腥..$4x蚊好抵食

甜品~
我揀左黑芝麻雪糕~好香芝麻味
好似食緊芝麻糊咁

總括黎講真係唔錯~
對明將改觀!!....而且又可以睇下師傅整野食
不過坐爐位有樣野唔太好~就係d野食好快凍
始終佢有個風閘~下次都係坐卡位~
服務態度都算好~問佢menu都好肯解釋~
希望可以keep到個水準!!

埋單幾錢唔太記得啦~好似5xx-6xx
2008-08-14 6 瀏覽
夜晚 跟朋友到明將壽司, 大概等了15分鍾的時間因為晚上7時半左右都比較多人入到去, 我們慢慢的點了一個火鍋 (牛肉)普通, 下次可以不點 , 不過有烏東, 而且只是三十多元, 都比較抵食另外,迴轉壽司碟碟$ 11因為是碟計 , 相信不會比深水步那間差三文魚極大件, 抵食希靈魚也不錯 , 蟹子很多, 滿瀉三文魚魚味道不錯 , 有咬口飯是用機壓出來, 而且醋的味道不太討好, 不過是小問題推介炸蝦炸蠔, 這兩個即炸, 很好吃2個人吃了9碟 加多一個火鍋 飽晒
夜晚 跟朋友到明將壽司, 大概等了15分鍾的時間
因為晚上7時半左右都比較多人
入到去, 我們慢慢的點了一個火鍋 (牛肉)
另外,迴轉壽司碟碟$ 11
因為是碟計 , 相信不會比深水步那間差
三文魚極大件, 抵食
希靈魚也不錯 , 蟹子很多, 滿瀉
三文魚魚味道不錯 , 有咬口
飯是用機壓出來, 而且醋的味道不太討好, 不過是小問題
推介炸蝦炸蠔, 這兩個即炸, 很好吃
2個人吃了9碟 加多一個火鍋
飽晒
  • 炸蝦炸蠔三文魚
2008-08-14 1 瀏覽
** 此 食 肆 的 第 四 個 OK **尋晚(13-8-2008 Wed)同女友人EL o黎個一年一度o既晚飯.佢朋友之前o黎過,話覺得唔差,所以我o地就揀呢o度.我o地接近7點去到,時間尚早,店內一個客人都冇,侍應安排我o地到鐵板枱坐,好開心啊,從未試過坐鐵板枱o架.我o地見啲一人餐又平又多o野食,於是揀兩個o黎share,就係:$8X.00o既煎三文魚扒同$13X.00o既安格斯牛.我飲凍柚子蜜,EL要凍檸樂.好奇怪,佢o地冇畀匙我去攪勻黐晒o係杯底o既柚子蜜,要叫至畀.好,order完好快就有前菜食.1. 三色刺身有甜蝦,北寄貝各兩件,一件三文魚.2. 鴨胸薯仔沙律呢兩樣賣相精緻,味道就冇咩特別,亦冇乜問題.3.炒什菜呢碟唔係o係我o地面前炒,到最後我o地食完o野齋睇師傅表演時,見到佢炒什菜,我至同EL講點解我o地o個碟唔係o係我o地面前炒?佢答o係隔離枱炒拎過o黎.大大碟o既什菜,有少量芽菜,金菇同大量椰菜,不過覺得太淡,冇乜味.4.麵豉湯有好多料,有豆腐,海帶同蘿蔔.可惜又係過淡之餘,海帶未腍,豆腐同蘿蔔都冇咩味.除o左炒什菜外,其他o既都係由資深啲o既型仔師傅主理.5.
** 此 食 肆 的 第 四 個 OK **

好,order完好快就有前菜食.
1. 三色刺身
有甜蝦,北寄貝各兩件,一件三文魚.
2. 鴨胸薯仔沙律
呢兩樣賣相精緻,味道就冇咩特別,亦冇乜問題.

3.炒什菜

4.麵豉湯

除o左炒什菜外,其他o既都係由資深啲o既型仔師傅主理.
5.煎三文魚扒
伴以洋蔥,青瓜同蕃茄,師傅擺落o黎時畀埋一碟醬汁,提我o地話係點呢隻食.
唔,雖然有落黑椒,不過都唔覺有味,三文魚亦係OK.

6. 安格斯牛
脂肪部份集中o係中間,我自己就覺得肥,唔係好鍾意呢個部位,不過燒得o岩o岩好,唔太熟.不過好似冇咩牛味喎.

7.鰻魚炒烏冬
加o左燒汁o既炒烏冬,亦都係一般,不過味道係有返,冇其他o個啲咁淡而無味.

8.章魚燒餅
眼見師傅煎一件蛋餅,然後將章魚燒餅放上面,咁就可以黐住,然後反轉加沙律醬,燒汁同木魚即成.
食落,好漏,係件燒餅有太多粉喇,而且都係冇乜味.

最後叫甜品,有櫻花雪糕,我o地梗係唔放過呢個機會,食櫻花雪糕啦.啊,味道有少少似淡紅豆雪糕味,內裡有啲小葉片,食得出有味道,有啲似臭草味.

總括o黎講,呢o度o野食味道真係偏淡,不過咁平就食到飽同睇到師傅整,都OK o既.

不過其實可以唔使燒得咁快手,我o地根本食唔切,攤凍o左唔係幾好.

小插曲:
最初o個個型資深師傅整完我o地o既o野食後,佢就返入去’廚房’,佢隔離後生靚仔資歷應該低小小o既師傅仔,走o左o黎我o地面前整其他客人o既o野食.咁我o地就可以繼續睇表演.而當佢放火燒安格斯牛時,我就把握時機影相(因之前我錯過o左),佢亦都好識做咁等我.

服務:
其實最主要serve我o地o既就係個師傅,因為佢燒完o野上碟後,就係佢直接交畀我o地,而俄應都只係幫我o地執o野.

最後我o地主動叫甜品後,一個應該係高級啲o既侍應走o黎提我o地有甜品,我答佢叫o左.但等o左幾耐吓(當時全店只有14個客人,3個侍應)唔明點解可以咁耐都未到,於是問開頭o個個女侍應(我估佢唔記得o左),佢話’o畢’o緊.講完就即到,咁根本就係佢唔記得.

然後我同高級o既侍應講埋單,佢當時係落o緊我隔離位o既order,等o左陣,佢走埋o黎同我o地唔好意思,佢唔記得我o地要埋單.(咁至係o架嘛,唔記得就係唔記得,咁我都唔怪佢,因為佢真係忙.)

環境:
雖然坐鐵板枱對著煮o野食o既鐵板,但一啲都煙唔到我o地,座位亦舒適,唔錯.

埋單總數:$237.00
左:炒什菜,右:煎三文魚
安格斯牛
鰻魚炒烏冬
章魚燒餅
2008-08-04 3 瀏覽
因為搬舖前俾左張八折 coupon , 前幾日去食了 ~碟碟 $11 就都冇咩要求, 見碟就拎, 於是,兩個人就食了 13碟 ~超飽加多左個 牛油炒什菌 , 可惜唔好食 !全場最好味係 炸蝦壽司 . 必食 !
因為搬舖前俾左張八折 coupon , 前幾日去食了 ~

超飽

加多左個 牛油炒什菌 , 可惜唔好食 !

全場最好味係 炸蝦壽司 . 必食 !
牛油炒什菌
食前物