2023-08-27 587 瀏覽
老細招呼態度一流,同朋友聚會不可少. 大排檔風氣, 香港而家好少有啲咁嘅地方.,食物種類多,價錢唔貴,夠曬鑊氣,真係食得一去.老細仲係大廚出生的,所以會落場炒,尤其是佢嗰個醉鴨同魚皮,真係正到飛起🤭
2023-08-26
  • 醉鴨
  • 生魚皮
2022-05-29 1107 瀏覽
味道可以,鑊氣夠。個雞煲漏咗單,要坐多15分鐘。本來唔趕時間,冇乜所謂,但係入邊有人食煙,就唔係好大興趣坐落去啊。同老闆娘講,佢話我揼低頭做嘢,睇唔到;我哋走咗之後,佢會同個客講番~

是日為公眾假期,難得一家人可以約齊人食飯所以媽媽便提議到屋企附近的<明發雞煲火鍋>簡單的吃一餐,貪依度不像其他酒樓般在紅日只設套餐不可散叫。地點在宜安街的大斜路中段,對面就是街市。好肯定明明book咗八點,佢就話我哋係book七點半,睇佢個樣仲差啲以為佢想話冇位而趕我地走由於未等齊人又有點肚餓,所以便先叫原盅燉花膠雞湯翅。嘩!這個完全不行,油油地米黃色的所謂湯其實很腥,而那些所謂花膠根本不知是什麼,連稍為正常的魚肚也不是。終於人齊,先來一個雞煲。平心而論,這個雞煲是好吃的。雞件是有肉的而且亦有雞煲應有的香濃和惹味。油鹽水浸花甲。基本上所謂的油鹽水就是剛才那個花膠翅的湯底但另外加了胡椒和粉絲及唐芹等其他調味料。花甲是OK的,而且只是久不久有一兩隻有沙,算是可接受的範圍內。士多啤梨拔絲骨,第一士多啤梨在哪裏?不要企圖說是用士多啤梨醬整,因為完全沒有士多啤梨味。而且有沒有拔絲的效果。說是甜醬咕嚕肉會比較合適。另一一個要讚的是黃金豆腐,一道只是用雪藏豆腐拿去炸好變成的現成食材。豆腐外皮香脆惹味,而且內裏的豆腐依然保持嫩滑。蓮藕片豬爽肉比較油,但是蓮藕只要不煮得過火是很難不好吃的

地點在宜安街的大斜路中段,對面就是街市。

原盅燉花膠雞湯翅

由於未等齊人又有點肚餓,所以便先叫原盅燉花膠雞湯翅。

招牌農家土雞煲

油鹽水浸花甲

油鹽水浸花甲。

士多啤梨拔絲骨

說是甜醬咕嚕肉會比較合適。

黃金豆腐

豆腐外皮香脆惹味,而且內裏的豆腐依然保持嫩滑。

蓮藕片豬爽肉

蓮藕片豬爽肉比較油,但是蓮藕只要不煮得過火是很難不好吃的。這道菜我給合格再高一點的分數。

避風塘茄子

避風塘茄子不好吃。內裏的茄子是糊掉的那種感覺,即使有大量避風塘金沙去調味嘅補救不了。

德國鹹豬手

最後的德國鹹豬手絕對是伏!雖然很大碟而且只是$148好像很抵,但其實肉不多而且大量的根

皮是脆的,但是肉的部位又多根又實又硬

六個大人一起吃大約是$1800結帳,但其實準確的是多少錢我也不知道,因為是爸爸搶着埋了單。雖然好像不貴,但咁嘅質素我是不想再回頭吃的啦

2017-10-02
20 分鐘 (堂食)
招牌農家土雞煲
黃金豆腐
蓮藕片豬爽肉
2016-12-04 3205 瀏覽
從來唔寫食評, 不過真係好㷫。 非常個隻。 所以一定要鬧。尋晚去打邊爐,叫咗一條象拔蚌 。話優惠價三百九十八蚊, 拎到出嚟 ,成條象拔蚌切埋都唔夠十塊。 六個人望住啲象拔蚌,o曬嘴。肥牛更加唔洗講 ,差不多三百蚊一碟。 拎到出嚟, 好似俾下欄嘢我哋食。極之唔新鮮 ,第一次去呢間店 ,同人嘈都冇用。 隔離枱嘅熟客, 嗰啲肥牛好好多, 差天共地 ,就知道呢間店點樣。 街市咁槽,環境好差,服務一般。收咗千八蚊。都冇乜嘢食, 完全中伏, 千祈唔好去。
2016-12-03
2016-10-02 2724 瀏覽
老媽不在家跟哥哥二人外出覓食心電感應之下我們都想吃雞煲記得朋友跟我說過觀塘有一間不錯的雞煲是她在附近實習的時候的午食飯堂我們來到的時候剛好有人結帳不用等候就入座了環境就有點類似「打冷」的感覺有點擁擠 幸好不用拼桌 我們自成一角招牌土雞煲(半隻)118半隻雞的份量也頗驚人 而且除了配料之外是真的多雞肉雞肉很嫩很入味 雞煲料調味很棒 雖然顏色看起來深但並沒有很鹹 我跟哥哥沒料到雞煲份量這麼飽滿 所以又叫了兩道菜菠蘿生炒骨  68目前為止還沒發現有一家餐廳的生炒骨是相當出色這間的味道有點淡 不夠酸甜的感覺 而且排骨咬開也都是肥肉上湯浸菜遠  60為了平衡一下營養也叫了個菜上湯不死鹹 菜心夠軟也夠多粉絲吸收了清甜的湯汁後也很對味最後我們全部吃光光一直喊太飽了一直啃掉我們兩人的胃口實在有限感覺一大群朋友來更能盡情的叫菜店面雖然非常繁忙 但啊姨們都有求必應而且笑容親切 實在非常難得以上。
老媽不在家

我們來到的時候剛好有人結帳

不用等候就入座了
環境就有點類似「打冷」的感覺
有點擁擠 幸好不用拼桌 我們自成一角
招牌土雞煲(半隻)
招牌土雞煲(半隻)118

但啊姨們都有求必應

而且笑容親切 實在非常難得

以上。
2016-10-01
招牌土雞煲(半隻)
上湯浸菜遠
2016-09-14 1708 瀏覽
今晚同老友聚一聚,就返2位大忙人,決定在他們工作的觀塘區食飯。有人介紹呢間邊爐。。。就去攞位啦。閒日的7點半,不用等位。有位朋友仔餓到抽筋。。。先黎一碟涼拌魚皮,同沙薑雞腳魚皮爽脆又夠味,正雞腳都唔錯,但少左啲啲。豬骨湯底味道不太咸,唔錯湯有3舊大豬骨,朋友食左2隻。鱔片夠厚身,響鈴新鮮炸。手打丸都算唔錯,不過未夠彈牙。牛肉好靚,叫夠食品500以上,牛肉半價。粟米爽甜,雞件夠滑,脆鯇就一般。黑豚肉似食豬頸肉。蘿蔔甜,涼瓜不太苦。鮮唯山打邊爐我就第一次食,又唔錯啊。屋企煲湯果啲乾貨我唔食的。冬瓜,菜,都係咁上下,無特別。炸魚皮都幾好,幾脆。鋪頭地方算幾清靜,店內亦乾淨。不過行上去條街就唔算乾淨。估計好多司機大佬,係果條街方便。服務都唔錯,有禮貌,工作又快手。賣啤酒的女仔,都好有禮貌。我覺得可以推薦比啲朋友去。
有人介紹呢間邊爐。。。就去攞位啦。
閒日的7點半,不用等位。

有位朋友仔餓到抽筋。。。
先黎一碟涼拌魚皮,同沙薑雞腳
魚皮爽脆又夠味,正
雞腳都唔錯,但少左啲啲。

豬骨湯底味道不太咸,唔錯
湯有3舊大豬骨,朋友食左2隻。
鱔片夠厚身,響鈴新鮮炸。
手打丸都算唔錯,不過未夠彈牙。
牛肉好靚,叫夠食品500以上,牛肉半價。
粟米爽甜,雞件夠滑,脆鯇就一般。
黑豚肉似食豬頸肉。
蘿蔔甜,涼瓜不太苦。
鮮唯山打邊爐我就第一次食,又唔錯啊。
屋企煲湯果啲乾貨我唔食的。
冬瓜,菜,都係咁上下,無特別。
炸魚皮都幾好,幾脆。

鋪頭地方算幾清靜,店內亦乾淨。
不過行上去條街就唔算乾淨。
估計好多司機大佬,係果條街方便。

服務都唔錯,有禮貌,工作又快手。
賣啤酒的女仔,都好有禮貌。

我覺得可以推薦比啲朋友去。
2016-09-13
  • 響鈴
  • 涼拌魚皮
  • 手切牛肉
2014-02-17 2989 瀏覽
大眾化價錢吃高質數食物, 環境裝修都ok, 坐廳冇被蒸汽蒸面感覺, 抽氣做得好好,但房間就有少少蒸面感覺,但可接受, 大力推薦肥牛,重牛味又軟,開頭眼望只是肥牛一碟,但一吃,真的有驚喜!
題外話/補充資料: 可book房間,可坐8-10人
2014-02-16