2019-10-12 636 瀏覽
一家人第一次來這裏吃晚飯,食物選擇尚算多,個價錢中等,地方都坐得舒服。星期六晚上六時左右來到,都很快入座。我們叫咗幾款小菜(芥蘭煲和魚香茄子煲)都不鑊稍嫌不足,份量尚可。很記得叫了一個蠔仔肉碎粥,不夠熱,而且有些材料很一硬。另外,侍應服務態度一般,反應幾次都無人加茶。⋯⋯同陳根記難以相提並論⋯⋯很可惜陳根記已不在這裏了。總括而言,我認為這間餐廳適合一家人或者朋友相聚,也不要對食物期望太高,整體水平一般。
2019-08-29 844 瀏覽
今晚有老細請食飯,就去咗禾輋冬菇亭食海鮮。因為係閒日所以唔使等位,入到去就等食唔使我發板。第一道餸冇影到首先來其實係一煲魚仔湯,煲湯好濃,因為佢用咗30斤魚仔去報一煲湯所以個味係非常非常之濃。但係呢度餸要事先預訂,因為都要用成30斤魚仔先可以報到出嚟所以要預訂。跟住嘅就係開邊大蝦蒜蓉蒸,好新鮮啲肉好爽,份量十足,絕對冇欺詐,啲蝦有膏嘅,肉都好飽滿,好大隻。之後係黃金鮑魚,蛋黃漿炸鮑魚,鮑魚好爽之餘,又買啲鹹蛋黃醬係好香口嘅。但係膽固醇係一樣好邪惡嘅嘢。鮑魚有𠝹過先來咋,所以成隻都熟晒,啱啱好。之後有豉汁蟶子皇,睇啲繩子學就知啲聖子皇好大好大,好爽口唔會韌。之後又係啲好邪惡嘅嘢,黃金蟹。同黃金鮑魚一樣,又係鹹蛋黃醬去炸蟹。一如上面啲海鮮,蟹肉好飽滿,而且仲有蟹汁,好鮮味,唔會比啲油份遮蓋晒。跟住係另一煲湯,又係非常非常足料嘅湯,係大蜆湯,基本上成煲湯都係大蜆,沉底嘅有啲粉絲。基本上成煲湯都係蜆咁滯,之前好新鮮好飽滿,紅卜卜脹卜卜。非常鮮味。兩煲湯都好美味去到蜆湯嗰度其實都已經飽到嘔咁滯,但仲有幾咩嘢未上。有椒鹽賴尿蝦,賴尿蝦就比較細隻,但係就有驚喜隻隻都有膏嘅,所以食落隻隻都好香濃。跟住
今晚有老細請食飯,就去咗禾輋冬菇亭食海鮮。
因為係閒日所以唔使等位,入到去就等食唔使我發板。

跟住嘅就係開邊大蝦蒜蓉蒸,好新鮮啲肉好爽,份量十足,

絕對冇欺詐,啲蝦有膏嘅,肉都好飽滿,好大隻。

鮑魚有𠝹過先來咋,所以成隻都熟晒,啱啱好。

跟住就到滷水鵝,隻鵝好好大隻而且好靚,滷水汁就喊咗啲,鵝需然大但肉就唔會太韌。

之後有象拔蚌仔蒜蓉粉絲蒸,又係非常之足料嘅份量多到嚇死人,蚌仔肉好爽,但係就有啲洗唔乾淨因為食到有少少沙,但好鮮味。

之後就到甜酸班球啦,個人認為嘥咗啲石斑,因為食得出啲魚係好新鮮,但係咁新鮮嘅嘢走去渣呢就會蓋咗佢個鮮味,所以就覺得有啲嘥。

但係都食到魚肉嘅鮮味,全部野好新鮮。

就咁睇上面啲餸菜其實足夠兩圍人食有餘,食到魚嗰陣,其實我哋已經截咗三四道菜,因為費事嘥,真係食唔晒。我哋呢一台大概有10個人到,都食到呆哂。我估係啱啱休漁期完咗之後先會有啲咁靚咁飽悶嘅海鮮食,大家如果食海鮮不妨都黎試吓禾輋冬菇亭。相信會平過去鯉魚門一半,而且呢度啲餸食得出係冇落味精嘅。
禾輋邨係以舊式屋邨同好味既大排檔聞名。不過當知道‘冬菇亭’要拆個時,都好擔心以後會無野好食。自從‘冬菇亭’重新裝修後,一直都好期待會開D乜野類既餐廳。早排終於見佢開左,裝飾後既‘冬菇亭’真係令人耳目一新!首先係店鋪仍然保留‘冬菇亭’既外型,而店裡都燈光火猛!店鋪全部都團晒玻璃窗,識揀就一定係揀窗口位。日頭同夜晚都可以欣賞到出面舊式屋邨環境。而且店內好乾淨企理,地面唔會有油同水,唔怕會跣親!唔好以為新店比唔上舊店!黎呢度食野一定要提早book定枱!雖然明記佔左兩個‘冬菇亭’,但係日日都迫爆人!如果唔想係店外等禁耐,就要記得提早book定位喇!其實之前都飲過呢間既早茶,但我始終覺得明記晚飯小菜既小準係最好既!以下係我今晚嗌既幾款小菜。豉油皇海蝦呢碟海蝦夠大隻!調味用既豉油係靚野!蝦唔會炒得太乾身!食個時隻蝦仲可以由頭‘損’到落尾!個汁真係認真正!菠蘿生炒骨個汁酸酸甜甜,仲帶有微辣,大大提升食慾!不過可能排骨提早炸好,所以食落影響左個口感。令到成碟餸失色左少少。薑蔥生蠔煲生蠔煲一上枱,薑蔥味一下子充滿成張枱既範圍,因為煲裡面既薑蔥蠔仲係滾緊嫁!食薑蔥生蠔煲,識食就一定係先試佢D薑蔥!薑蔥煮得
禾輋邨係以舊式屋邨同好味既大排檔聞名。

不過當知道‘冬菇亭’要拆個時,都好擔心以後會無野好食。

自從‘冬菇亭’重新裝修後,一直都好期待會開D乜野類既餐廳。

早排終於見佢開左,裝飾後既‘冬菇亭’真係令人耳目一新!

首先係店鋪仍然保留‘冬菇亭’既外型,而店裡都燈光火猛!

店鋪全部都團晒玻璃窗,識揀就一定係揀窗口位。

日頭同夜晚都可以欣賞到出面舊式屋邨環境。

而且店內好乾淨企理,地面唔會有油同水,唔怕會跣親!

唔好以為新店比唔上舊店!

黎呢度食野一定要提早book定枱!

雖然明記佔左兩個‘冬菇亭’,但係日日都迫爆人!

如果唔想係店外等禁耐,就要記得提早book定位喇!

以下係我今晚嗌既幾款小菜。

豉油皇海蝦

呢碟海蝦夠大隻!調味用既豉油係靚野!

蝦唔會炒得太乾身!

食個時隻蝦仲可以由頭‘損’到落尾!

個汁真係認真正!

菠蘿生炒骨

個汁酸酸甜甜,仲帶有微辣,大大提升食慾!

不過可能排骨提早炸好,所以食落影響左個口感。

令到成碟餸失色左少少。

薑蔥生蠔煲

食薑蔥生蠔煲,識食就一定係先試佢D薑蔥!

薑蔥煮得夠乾身夠香!

蠔夠大夠肥!

呢個煲簡直令我視覺味覺嗅覺全享受!

啫啫唐生菜

如果覺得大排檔最好食一定係肉食類,我諗呢個生菜煲一定會令大家改觀!

呢個煲一上枱,香味四溢!

食落去好有鑊氣,而生菜則唔會煮得太熟,仲保留到生菜爽口既感覺!

總結:
個人覺得晚晚爆客並唔係無道理。

晚飯小菜真係好過附近既酒樓食肆。

老實講,以前陳根記太多味精,個人唔太鐘意,所以以前好少過去食飯。

但係宜家一唔煮晚飯,諗去邊度食既話就一定會諗起呢間先!

最後,我覺得啫啫唐生菜係必嗌既野食!係一定要嗌!
2019-05-30 748 瀏覽
此大排檔老闆除左做飲食之外,主力是做海鮮批發的,所以在此店所食的海鮮食材也来自批發市場,海鮮生猛,可比美西貢,三門仔,價格方面也比起同區的食店便宜,在鄰近街市自設海鮮檔口,即買即煮,非常方便講到海鮮,黃金蝦就食得多,黃金龍蝦這種食法其他酒樓比較少食到,鹹蛋黃份量適中唔會太油膩,一般龍蝦菜式烹調方法不能把腳爪完全食晒,而這種做法可完全把整隻龍蝦食得的部份都食完,這款菜是此店招牌菜之一,至於蒸海鮮這方面,各種海鮮蒸出嚟的時間都啱啱好,能發揮海鮮的鮮味。如果想食海鮮的話,沙田區這一間大排檔都係一個好嘅選擇,又免加一,值得一試
黃金龍蝦
蒜蓉粉絲蒸元貝
金銀蒜蒸蟶子
2019-05-30
黃金龍蝦
蒜蓉粉絲蒸元貝
金銀蒜蒸蟶子
2019-05-19 737 瀏覽
門面,非常光鮮光猛,始終新開亦因為咁吸引左我入去試試餐牌,排面與前手陳根記90%相似,同樣要客人自己手寫而價錢貴左唔少,款式亦少唔少味道,偏向重口味,廚房師傅重手左啲,炸物傾向番炸,一碟簡單咕嚕骨,都食得出啲排骨係炸完又炸,又硬又乾...失望性價比,叫得大排檔真心唔會預太貴我而6,70一個小菜左右,雖然叫做斑片但13x叫個西蘭花炒斑片對屋村大排檔黎講又貴左少少...另一個重點係,大排檔以我理解小菜上啲蔬菜可以互換,即係叫西蘭花炒斑片可以炒做菜心斑片,呢度員工話無,只可以跟餐牌叫...叫得大排檔但無得咁樣點,就有啲失望...講到呢度,提番自己手寫點菜,呢度自己手寫係要寫code, 即係餐牌上炒麵類如果只有時菜肉片炒麵code no. 001, 你只可以食肉片炒麵,無牛肉炒麵,呢個幾失望下唯一要讚既係,個炒麵的確幾好食,或者...係岩岩開業啦,對我黎講以後只會外賣炒麵...晚飯小菜? NO LA😂
門面,非常光鮮光猛,始終新開亦因為咁吸引左我入去試試