2007-10-28 18 瀏覽
上次來, 好像是十幾年前, 但實際歷史一定更久。十幾年前同十幾年後一樣都係咁多人, 裝修過幾次, 食物水準一樣和十幾年前不相伯仲, 以前老前半夜後才過來吃豉椒大蜆, 而家過來試晚飯, 好多人排隊外賣他們的雞。不想點菜, 隨便叫了A餐, 有豉油王煎中蝦和蒸頭腩, 加多個例湯西洋菜陳腎。頭腩夠新鮮, 中蝦比較細隻但都入味, 例湯好甜懷疑有味精, 但飲後全晚都不覺口渴喎!!!係到咁多年, 一直咁旺場, 但又冇人寫, 我想大家都唔想好店俾阿SO提名...

2005-10-10 1 瀏覽
幾個朋友食晚飯,有人話明記抵食,立刻飛車落灣仔∼去到0岩0岩有最後一張吉檯,好彩!5個人,叫0左:金銀蛋莧菜﹣唔係唔好食,但都幾咸∼食完有D口渴。白切雞﹣正!皮同肉都曉彈架喎!炸大腸﹣可能唔係我心目中想食果隻,所以唔係咁欣賞。(我食過最正0既係0係廟術檔小販,可惜唔係日日開檔,開0左檔又唔知佢擺響邊∼)椒鹽炸豆腐﹣哈哈∼除0左個樣似用萬年油炸出0黎之外,真係無0野可以再彈!實在太好味∼蒜蓉蒸開邊蝦﹣蝦唔夠新鮮,D肉霉霉地...無蝦味...落蒜蓉其實都係詭計...個人一直認為海鮮清蒸已經最好食。一支啤酒,兩罐汽水,埋單$350幾,好似唔係好抵∼

5個人,叫0左:
金銀蛋莧菜﹣唔係唔好食,但都幾咸∼食完有D口渴。

白切雞﹣正!皮同肉都曉彈架喎!

一支啤酒,兩罐汽水,埋單$350幾,好似唔係好抵∼
2005-07-30 1 瀏覽
搶灘蕉船wakeboard 潛水做齊之後,再來個晚飯,雖然之前每次上水都嗌住肚餓掃野食然後再落水。但無影響晚飯意欲,E然有雞有魚再掃多局。之後仲有力行書展,最重要的,係弟朝訓醒仲可以再開波。鐵人耐力賽咁。明記無野好,好在街坊,無硬sale開魚,豐儉由人。真係諗起焚化爐時代,食野邊識分好壞,求其有野就食,飽就得。估唔到而家偶然都仲可以咁。
搶灘蕉船wakeboard 潛水做齊之後,再來個晚飯,
雖然之前每次上水都嗌住肚餓掃野食然後再落水。
但無影響晚飯意欲,E然有雞有魚再掃多局。
之後仲有力行書展,最重要的,
係弟朝訓醒仲可以再開波。
鐵人耐力賽咁。
明記無野好,好在街坊,
無硬sale開魚,豐儉由人。
真係諗起焚化爐時代,
食野邊識分好壞,
求其有野就食,飽就得。
估唔到而家偶然都仲可以咁。
2005-02-26 4 瀏覽
星期五晚同食友雖然來了個食以外的活動,但結尾當然還是要找吃的。因為就在附近,不想多諗,就一行八人來了這裡。上次來不是我點菜,今之來看清楚菜單,原來以前的招牌菜如生根鯪魚角及風沙雞/鹽焗雞等已沒有了。結果要了兩煲例湯、生炒骨、臘味炒芥蘭、粉腸魚卜煲、煎蠔餅、鹹蛋蒸肉餅、油鹽雞腳同金銀蛋浸菠菜。菜色好像比上次來更細碟了,當然比起裝修前縮水更多。例湯是蘋果紅蘿蔔煲豬橫利,落單的阿叔話是不下味精的老火湯,渴落又真的不錯,甜美又足料,不過其實八個人叫一煲已足夠,叫兩煲可以一人飲多一至兩碗;生炒骨新鮮熱辣,酸甜度適中又炸得脆口,不過骨多肉少,影響食趣;臘味炒芥蘭材料沒問題,問題出在味道上,因為少了燒酒的味道;砵酒三杯雞是落單阿叔在沒有魚卜後推介的,仲話食過都讚好,但吃落只一般,雞件沒什特別,食友甚至伙記也以為是肉排,味道亦不見出色,建議不用叫;煎蠔餅賣相有睇頭,但面頭脆底下腍,蠔仔雖然幾大隻,但明顯是煎的那位功力不足;鹹蛋蒸肉餅反而穩紮穩打,幾受食友歡迎。不過肉餅做得太實,相信有點入廚經驗的也比這裡做得好吃;油鹽雞腳味道不足,是油鹽水的問題,亦是火候的問題;伙記服務不錯,但落單就好有問題;如煎蠔餅
伙記服務不錯,但落單就好有問題;如煎蠔餅是明顯的落漏單,又歸家途中忽然醒起亦漏了另一味椒鹽百花豬大腸,真係唔係太掂!
沒有叫魚蝦及雞,埋單不用五百,每人不用七十蚊,都可算是經濟抵食。但論食物水準,就大不如前了。提議大家來,真有點不好意思,下次再試間好的。
2004-11-25 2 瀏覽
在呢度裝修前幫襯左唔少次,覺得小菜不錯,價錢又唔貴,裝修後反而無來過。尋晚同波友在修頓打完波,幾條友四圍搵食,就來試試看裝修後水準能否維持。裝修過後,地方靚左又光猛左,連出面個魚缸都醒神左好多。已不像從前一般在牆上寫有菜色,係要自己睇紙。在座除了本人都是食得之人,五個人都叫左幾多菜,分別有燒鵝半隻、東山羊片、牛柳粒、清湯腩、咕嚕肉、味菜生根豬大腸、砵酒焗吊片、椒鹽九肚魚同肉碎菜甫蛋。燒鵝最先上,熱辣辣油水十足,幾時都話新鮮熱辣的燒鵝,幾難食都有個譜。半隻上,碟頭大但原來唔係咁㩒食,一人兩三舊就所剩無幾;東山羊片係老細推介,羊肉連皮,切成細塊,醮由蔥及紅椒造成的辣醬汁,看似好吃,但吃落沒什麼味道,有點失望;牛柳粒給鬆肉粉好好的招呼過,肉味全無,不吃也罷,反而伴碟的蕃茄給香草炒過,味道不錯,所以幾個波友在吃牛柳,我淨吃香草蕃茄;清湯腩大大煲,用上坑腩,半肥廋而又夠軟腍,還有不少是有咬口又厚厚的邊位,加上白蘿蔔及清湯,呢味食得過;以前的咕嚕肉是做得很好的,現在的是一片片而不是一舊舊,差不多全廋,仍脆身,甜酸味也恰可,不過我還是懷念那圓碌碌又半肥廋的咕嚕肉;味菜生根豬大腸,最好味的還是味菜,豬
燒鵝最先上,熱辣辣油水十足,幾時都話新鮮熱辣的燒鵝,幾難食都有個譜。半隻上,碟頭大但原來唔係咁㩒食,一人兩三舊就所剩無幾;東山羊片係老細推介,羊肉連皮,切成細塊,醮由蔥及紅椒造成的辣醬汁,看似好吃,但吃落沒什麼味道,有點失望;牛柳粒給鬆肉粉好好的招呼過,肉味全無,不吃也罷,反而伴碟的蕃茄給香草炒過,味道不錯,所以幾個波友在吃牛柳,我淨吃香草蕃茄;清湯腩大大煲,用上坑腩,半肥廋而又夠軟腍,還有不少是有咬口又厚厚的邊位,加上白蘿蔔及清湯,呢味食得過;以前的咕嚕肉是做得很好的,現在的是一片片而不是一舊舊,差不多全廋,仍脆身,甜酸味也恰可,不過我還是懷念那圓碌碌又半肥廋的咕嚕肉;味菜生根豬大腸,最好味的還是味菜,豬大腸腍腍的,沒有咬口,味道又欠奉,一般;砵酒焗吊片是吊片走酒再焗,吊片幾乾身,亦薄薄的,喜歡吃的朋友就不住的吃,我吃了一塊就收手了;椒鹽九肚魚炸得非常治味香脆,送啤酒真係一流,不過送飯的話,還是好肉厚身一點的九肚魚會較美味;肉碎菜甫蛋是另一個吃得過的菜色,略嫌蛋煎得過火了一點;
送的木瓜糖水,甜是甜了一點,但都算清潤;
連啤酒四支,埋單四百八十蚊,一人一百也不到,都算抵食。雖然味道算不錯,但不知怎的仍是覺得以前的明記是好一點,大碟抵食又夠鑊氣,而家好似失色左少少。
2003-11-21 1 瀏覽
好耐無幫襯,今晚又拉隊來食飯。近八點還未到一半滿,看來生意並不是十分之好。十個人坐低,叫了十個菜:西湖牛肉羹、一隻雞、咕嚕肉、砵酒焗生蠔、沙拉雞翼、豆豉鯪魚油麥菜、炆斑頭腩、蒸肉餅、金銀蛋浸豆苗。其中咕嚕肉仍然很有水準,茨汁不太厚又不失香脆口感,一致公認是必叫的菜;雞很嫩滑,又夠大隻,食到夠哂皮;砵酒焗生蠔以錫紙包生蠔上碟,有酒香,生蠔炸過亦治味;沙拉雞翼的雞翼先炸熟,再上沙拉汁,香口好吃,效果唔錯,不過碟頭不大,一人一隻實在唔夠喉;斑頭腩有酒香,能同時滿足喜歡啃骨或啖啖肉的食魚之人;飯後送紫米露作甜品,味道不太甜,不錯。可能我地耐唔時都來幫襯,伙記招呼好好,有傾有講仲有求必應。最後果窩紫米露剛好一人一碗,席上有人覺得好食,叫佢再添,阿叔立時奉來半窩,皆大歡喜。連啤酒八支汽水幾罐,埋單八百幾,幾抵食。近十點先見客人陸續蒲頭,走的時候已經有人在等位。雖然呢度只屬街坊小菜館,門面不及一眾新晉食肆,但食物有水準,始終都有一班奉場客的。
連啤酒八支汽水幾罐,埋單八百幾,幾抵食。
2003-08-01 0 瀏覽
這裡的食物真的不錯, 價錢又便宜, 但待應的面口卻扣了一大分, 不禁要說句:"今時今日的服務態度係唔夠!"
果日同三個波友在修頓踢完波來到,叫左炸鯪魚角、菠蘿咕嚕肉、清湯腩、菜甫蛋及臘味炒芥蘭。炸鯪魚角係將鯪魚釀入麵筋再炸,加埋附送的蜆蚧一陣就清碟,值得大力推薦。咕嚕肉用半肥廋去骨炸過再煮,又好快無埋。其餘菜色俱有水準。小菜碟頭不小,五碟菜四個大漢完全夠食,飯後仲有糖水送tim!埋單近四百,幾經濟。要留意就係呢度舊式酒家格局,衛生環境一般,檯布不是太潔白,加上不設禁煙區,故四周煙霧彌漫。
埋單近四百,幾經濟。