2006-07-06 9 瀏覽
昨晚8:30pm我想去天后吃甜品,因為很多甜品店^^我考慮擇明記甜品,因為有榴槤甜品,我鍾意^^1)榴槤甘露-見榴槤肉很大,吃得十分美味,很飽可惜環境很差,有點很舊爛下次我會再幫襯, 我未吃榴槤雪葩和榴槤布甸
昨晚8:30pm我想去天后吃甜品,因為很多甜品店^^
我考慮擇明記甜品,因為有榴槤甜品,我鍾意^^

1)榴槤甘露-見榴槤肉很大,吃得十分美味,很飽

可惜環境很差,有點很舊爛

下次我會再幫襯, 我未吃榴槤雪葩和榴槤布甸
2006-05-06 18 瀏覽
昨晚到過這裡吃榴枝金露,就係因為榴金歲月沽清了,今晚同男友又再食了,我們今次叫了外賣,我們都覺得份量好像少了,下次都是堂食好一點呢! 今次榴槤的味道淡了啦!可能好像男友般說! 在製造榴槤肉冰粒時,過程加多了水呢!
2006-05-05 6 瀏覽
今晚打算叫榴金歲月,點知可能太晏的關係(1130),全部沽清了,所以我們點了榴枝金露,但味道都不錯呀!只是入面的榴槤是比較硬和味道淡了一點,總括而言, 也是值得推介的美食!!
2006-05-03 10 瀏覽
最近兩次試過這裡的榴金歲月後,簡直愛上了它呢! 我們都很欣賞這款甜品呀!內裡有黑糯米,少少椰汁,芒果和我致愛的榴槤肉呵!份量和價錢都算合理呀! 而且另外一款叫做榴槤雪芭也不錯,但當員工呈上這款甜品時,嘗試用力去刮一羮是很因難的事, 因為還未解凍呀! 但稍遜的是環境比狹窄呢!
份量和價錢都算合理呀!
但稍遜的是環境比狹窄呢!
2006-04-15 0 瀏覽
環境:比較狹窄.冇辦法,香港地寸金尺土,唯有坐得辛苦D.味道:我叫咗馳名木糠布甸,真係幾好食.凍食,好似食雪糕.芝士味剛剛好.抵讚.服務:沒有什麼特別可以提及.抵食:木糠布甸$19,幾經濟抵食.衛生:冇辦法,阿K叫了椰果涼粉,之後勁肚痛,一定要俾零分.
環境:
比較狹窄.冇辦法,香港地寸金尺土,唯有坐得辛苦D.

味道:

服務:
沒有什麼特別可以提及.

抵食:
木糠布甸$19,幾經濟抵食.

衛生:
冇辦法,阿K叫了椰果涼粉,之後勁肚痛,一定要俾零分.
食完宵夜嚟呢度食糖水,未嚟過呢度,不過之前好似聽過呢間野。叫咗過朱古力木糠布甸,個樣幾似tiramisu,仲以為拎錯咗!味道同質地完全唔似布甸,面果層係朱古力粉,底果d食落嘅口感似mousse多d,同埋細兜咗d,貴咗少少,唔係咁抵!
2005-12-30 1 瀏覽
成班friend一齊去,叫左芒果西米露,木糠布甸,凍芝麻糊,芒果糯米磁和XO醬蘿白糕(雖然唔係甜品)一齊share.芒果西米露:麻麻地..木糠布甸: 勁正!仲好吃過澳門九如坊果D!>_<凍芝麻糊:不錯,不過就普通D.....芒果糯米磁:勁掂!皮夠軟熟,又多芒果!XO醬蘿白糕: 好吃,不過對我太spicy la~ ***地方都很乾凈企理啊***
芒果西米露:麻麻地..
木糠布甸: 勁正!仲好吃過澳門九如坊果D!>_<
凍芝麻糊:不錯,不過就普通D.....
芒果糯米磁:勁掂!皮夠軟熟,又多芒果!
XO醬蘿白糕: 好吃,不過對我太spicy la~
***地方都很乾凈企理啊***
2005-12-14 7 瀏覽
其實我就住o係o個一頭,於是成日幫襯~我叫o左三次西米露.真係唔係好掂...-_-"""但係佢d特色甜品就真係好正~!1) 南瓜西米露(必食,唯一一間食唔到有南瓜渣)2) 木槺布丁(老闆會問你要軟定硬,唔同口感,一樣好食)3) 芒果糯米(芒果無分季節都咁甜)仲有好多...
但係佢d特色甜品就真係好正~!

1) 南瓜西米露(必食,唯一一間食唔到有南瓜渣)
2) 木槺布丁(老闆會問你要軟定硬,唔同口感,一樣好食)
3) 芒果糯米(芒果無分季節都咁甜)

仲有好多...
2005-11-23 16 瀏覽
正當我o地仲估緊'瀟瀟洒洒的給我瀟洒的上機' 歌名我o地不知不覺間已經到o左明記!好搞笑地, 估野王問o左o的自稱朝偉fan屎都估無到個歌名我叫o左個木糠布甸, 一路食一路估'chorus chorus要易記易唱...' 收音機響度播'流行曲'我o地洗晒腦'記住要 重複 重複又重複 重複...''仲要 repeat又repeat 這旋律先算最強''chorus chorus要易記易唱'有人打黎開估!!.......一生一心!!唉.. 真係估你唔到呀!!
正當我o地仲估緊'瀟瀟洒洒的給我瀟洒的上機' 歌名

我o地不知不覺間已經到o左明記!

好搞笑地, 估野王問o左o的自稱朝偉fan屎都估無到個歌名

我叫o左個木糠布甸, 一路食一路估

'chorus chorus要易記易唱...'

收音機響度播'流行曲'
我o地洗晒腦

'記住要 重複 重複又重複 重複...'
'仲要 repeat又repeat 這旋律先算最強'

'chorus chorus要易記易唱'

有人打黎開估!!

!
!

唉.. 真係估你唔到呀!!

食完潮州鹵水鵝肝,就一干人等去食甜品。天后的甜品選擇也多,少說都有五、六間,但娜姐已一早言明要吃榴槤,所以大家不假思索,立即來了明記,因為還記著西灣河店那個不能在舖內吃的榴槤布甸。已十點幾,仍然係幾多人,幾旺場。人未坐低,教練T、娜姐同我都不約而同的叫了榴槤雪葩,但店主的答覆是「唔夠硬」,所以無得食。想吃的沒有得吃,擾攘一輪也想不出吃什麼,見Olivian那碗多渣的綠豆沙也差不多吃完,娜姐同我先至有頭緒,分別叫了什果綠豆沙及椰汁涼粉冰。好快有得食,我碗什果綠豆沙,坦白講,睇落好似一碗泥漿﹝圖下方果碗野﹞,賣相真係幾差。不知是不是之前Olivian要「多渣」,就連我這碗綠豆沙也相當多渣,好像是一碗泥似的杰撻撻,幾難至找得到有生果在內的。一吃之下,味道卻又不錯,不太甜,臭草味香,亦有點點陳皮味,想不到這個其貌不揚的綠豆沙,味道也真不錯,有水準,就連Olivian也說她的熱綠豆沙,味道也是不錯的。生果不少,有西瓜、蜜瓜、火龍果粒、芒果等,幾款都甜美,凍吃也美味。吃了一口娜姐的椰汁涼粉冰,真的很涼,因為有粒粒冰粒。碗什果綠豆沙21蚊,味道不錯,食完涼浸浸,食得過。吃完鹵水鵝肝,加碗綠豆沙,談談

碗什果綠豆沙21蚊,味道不錯,食完涼浸浸,食得過。

吃完鹵水鵝肝,加碗綠豆沙,談談笑笑,又是愉快的一晚。
2005-07-19 0 瀏覽
原本想食南瓜粟米露ai....好不幸,佢地冇囉剛剛食完飯又唔想食西米露果d所以揀左木瓜雪耳呢到比MK0既老友記好食好大碗,而且好多木瓜木瓜好甜,雪耳0既size剛好成個糖水唔太甜服務態度都ok佢見我食唔到南瓜粟米露都有sell下其他奈何唔arm我口味~but我覺得木瓜雪耳好似貴左d~
原本想食南瓜粟米露
ai....好不幸,佢地冇囉
剛剛食完飯又唔想食西米露果d
所以揀左木瓜雪耳

呢到比MK0既老友記好食
好大碗,而且好多木瓜
木瓜好甜,雪耳0既size剛好
成個糖水唔太甜
服務態度都ok
佢見我食唔到南瓜粟米露
都有sell下其他
奈何唔arm我口味~

but我覺得木瓜雪耳好似貴左d~
2005-06-04 0 瀏覽
星期六下午五點幾入去,無乜人,又可以開懷大吹~ 朋友叫了芒果紫糯米、珍珠涼粉...等等(已經唔記得左),佢地既comment 係: 咁大碗既......... (真係大碗),我地果時又唔肚餓。味道就無乜特別啦~ 不過不失。因為唔食得凍品既關係,想叫合桃糊加麻蓉湯圓,個姐姐一聽到湯圓就話無湯圓喎~,再叫合桃糊啦,er... 我地無合桃糊喎=3= ... 咁點呀... 佢介紹左南瓜粟米露,都ok,不過... 係唔熱既,唯有叫佢叮囉~ 搞左成兩個字,唔通係用煲煲過??
2005-04-10 0 瀏覽
第一次來這裡吃,當然不會吃太貴的,不知道好不好吃。所以朋友order左椰汁西米露,最基本的甜品,質數一般,無乜特別。本人要了蜜瓜涼粉,賣相即係蜜瓜加涼粉囉,都幾多蜜瓜,很甜、夠凍、新鮮!侍應問要不要椰汁,他提議我可吃了原汁原味再叫他落,幾細心。另外要了什果xx甘露(27元正的),朋友說都不俗啦,有珍珠的。芒果糯米池,一碟三粒岩岩好,好吃!!環境方面比想像中好,因為遠望見到地下好多污水,以為間野好污糟,原來係隔離間酒樓的洗地水.... 舖頭外有兩三張台,我們坐入面,星期五晚十一時多,人不多,我相信店外是吸煙區吧?看到出面煙煙霧漫,登時覺得他們的設計對non-smoker 很好,但..再入dd又有學生哥係度煲煙? 由於人少關係,坐得耐少少,嘆得很,不用被人摧著收碟,侍應夠smart,整體印像幾好~~
2005-02-08 3 瀏覽
星期五晚在中環飲完野,順道送同事歸家,稍坐片刻,行番出來已是十二時許。佢忽然想食甜品,見晶晶剛關門,雪之甘味又係,行入清風就找到這裡。可能係星期五晚,加上行年宵的人,所以呢度係坐滿人,連行人路都坐埋。糖水選擇不少,亦可吃都及米線等食物。叫了南瓜粟米露及芒果糯米,南瓜粟米露熱熱又濃濃的,南瓜味都算香濃,不太甜,可惜是晚不算冷,如果不是更佳。不過跟內裡的粟米有點格格不入,硬硬的,似乎係同南瓜露分頭煮的;芒果糯米煙煙韌韌,都幾好食。內裡的芒果不酸,冬天的芒果當然質夏天的不可同日而語。不過十蚊三粒,都算抵食。同事請,好似係24蚊,都算唔貴,一試無妨。
同事請,好似係24蚊,都算唔貴,一試無妨。
(非會員)
2004-10-20 3 瀏覽
環境好舒服, 木糠布甸一流, 楊枝甘露亦很好味, 總之係平. 靚. 正!