2022-08-08
大角咀一向比人一個舊區感覺,唔熟呢頭嘅可能以為只有好多舊式嘅餐廳,但其實呢一帶陸陸續續有重建項目,成個感覺年輕晒,亦為呢區嘅飲食界帶黎好多新血😃中午放lunch又過黎搵下有咩新野食,今次食嘅呢間餐廳開業冇耐,主打西餐, set lunch包左餐湯,沙律,main course同甜品因為一份set lunch實在太豐富嘅關係,兩個人叫左一份set lunch同單點左個意粉😆今日餐湯係蕃茄羅宋湯,就咁睇張相都見到個湯有幾濃幾足料,再加左d麵包碎增加口感,個味調教得適中,唔會話太甜太酸👍沙律唔係就咁幾條菜加d汁就算,上面放左兩塊香煎吞拿魚, 成碟野即刻高級晒,佢嘅沙律菜應該都唔係用平野,食落好爽口🤩main course叫左個炸軟殼蟹青豆意粉配蟹籽忌廉汁,軟殼蟹炸得好挺身,好脆好好味,唔似出面好多都整到淋晒冇左個口感,而蟹籽係大大粒果種飛魚子,落左好多,一d都唔孤寒,配埋意粉隻味又幾夾💯單點嘅意粉叫左卡邦尼意粉,又係見到圖都知落重料,啖啖都食到好濃嘅汁同大量煙肉碎,意粉又掛汁,平凡嘅菜式做到不平凡😎甜品係一個自家製蛋糕,細細件嘅蛋糕都見到廚師會落足心思去擺設,蛋糕冇咩cream但有好香雲尼拿
甜品係一個自家製蛋糕,細細件嘅蛋糕都見到廚師會落足心思去擺設,蛋糕冇咩cream但有好香雲尼拿味,好似食緊一舊唔凍嘅雲呢拿雪糕咁
p.s. 老闆話set lunch大約會每星期更新菜式,所以下次黎食可能又會有新驚喜🙈