2022-05-22 168 瀏覽
本人到訪2次(隔15min再去),安排混亂,收銀答分賣哂,之後我在門口等車時,發現有5個剩,有人去問佢可以買嗎?員工話ok呀入去比錢啦!!真心嬲左!!以前一定不去幫襯
真心嬲左!!
以前一定不去幫襯
2022-05-12 206 瀏覽
上網睇到呢間鋪咁特別整左個布甸蛋撻出黎,心思思一直想買黎試,終於有日咁岩係附近即刻買黎試下😍當日都要排一排隊等,但唔洗等好耐,因為佢keep住會新鮮出爐😍到我買個陣咁岩係新一盤,所以我買個陣仲超級熱手😍但我無即時食🤣我都有問職員食唔哂可以點做?職員都話 可以放雪櫃凍食或拎出黎微波爐叮番熱黎食👍🏻最後我買左3個回家食布甸蛋撻$12 - 打開盒嘩~比一般嘅蛋撻大好多😍布甸味道唔算好重蛋味但就超滑,加埋個曲奇餅底完全係好夾,好好食😋本身想留一個試下凍會係點,好食到食哂3個,下次會再買黎食

2022-05-06 248 瀏覽
長沙灣新開手作麵包店,限定布甸蛋撻前日去咗長沙灣探朋友,見到有間麵包店排晒長龍,所以我又排埋一份. 店舖面積唔太大,入去買麵包手踭撞手踭,又要避開新鮮出爐嘅蛋撻.不過講返$12來講係超值. 足料大件又重手,拎到返屋企比屋企人問我係咪嗰啲,30幾蚊一件嘅蛋撻,遠超物超所值.但記得先俾錢後排隊拎蛋撻呀.
長沙灣新開手作麵包店,限定布甸蛋撻

但記得先俾錢後排隊拎蛋撻呀.

2022-05-04 301 瀏覽
🍫🍩 朱古力#冬甩 💞 #chocolatedonutʜᴋᴅ💰12@1 {❤️❤️❤️❤️🧡9/10} (超大個!)朱古力脆皮很澎湃,牛奶朱古力鋪滿整個donut,朱古力脆脆配搭得宜,不死甜,牛奶朱古力味很出,不是cheap cheap 朱古力🍫💓🍵🍩綠茶冬甩 💕#matchadonut ʜᴋᴅ💰13@1 {❤️❤️❤️❤️💛8.5/10}綠茶白朱古力皮相比朱古力的沒這麼澎湃,帶濃濃的綠茶牛奶味🍵🥛白朱古力脆脆配搭得宜,整體綠茶味和牛奶味參半,甜度也較高一點。包體來說,正常味道,體型偏大和厚身!計上性價比是要回頭的!!還有很多其他選擇和口味,會再去試試,再和大家分享💓
🍫🍩 朱古力#冬甩 💞
#chocolatedonut
ʜᴋᴅ💰12@1
{❤️❤️❤️❤️🧡9/10} (超大個!)

🍵🍩綠茶冬甩 💕
#matchadonut
ʜᴋᴅ💰13@1
{❤️❤️❤️❤️💛8.5/10}

還有很多其他選擇和口味,會再去試試,再和大家分享💓
綠茶冬甩
綠茶冬甩
📍 #星味坊 (深水埗)深水埗元州街149號地舖🥧巨型布甸蛋撻💞ʜᴋᴅ💰12@1 {❤️❤️❤️❤️🧡9/10} (強烈建議熱食!!) 拿到手時 #布甸蛋撻 是熱的,當然要即刻開動😂打開蓋香味撲鼻(帶着口罩),與朋友在街上無人的一角試食,是totoro最愛的牛油曲奇皮!整個撻的曲奇皮做得很好,可口但不鬆散,有牛油香,唯撻皮甜味頗重。另外,有著美美又葡撻似的蛋皮外表,內餡比普通蛋撻結實一點,不會過甜。整體來說,一個布丁撻份量似3個普通蛋撻之和,所以朋友認為是一口氣吃了3個蛋撻😂是大滿足的!最好是熱呼呼地吃,放涼了就有點普通~~🕋 排隊小秘訣~星期日下午來到只需排隊5分鐘❣️(小確幸~可能因為雨天?知道有朋友要排1小時!)需先付款取單據,再排隊拿撻。除了蛋撻,還有他們的donut! 在另外一篇食評~💕🚶🏻‍♀️: 長沙灣站A2出口步行6分鐘回頭: 9/10❤️‍🔥 整體: 9/10❤️‍🔥性價比: 9/10❤️‍🔥人均: ~ ʜᴋᴅ💰10-50
📍 #星味坊 (深水埗)
深水埗元州街149號地舖

🥧巨型布甸蛋撻💞
ʜᴋᴅ💰12@1
{❤️❤️❤️❤️🧡9/10} (強烈建議熱食!!)

🕋 排隊小秘訣~

🚶🏻‍♀️: 長沙灣站A2出口步行6分鐘

回頭: 9/10❤️‍🔥
整體: 9/10❤️‍🔥
性價比: 9/10❤️‍🔥
人均: ~ ʜᴋᴅ💰10-50
2022-05-01
5 分鐘 (堂食)
$50 (其他)
  • 布甸蛋撻
💚布甸蛋撻💚💵$12去開深水埗,所以就順便去埋依排都幾hit嘅布甸蛋撻~佢一件真係好大件😳😳一個等於2-3件普通蛋撻嘅size🤩$12咁大件真係幾平民價~重要我去買嗰日係假期嚟,都只係排咗5-10分鐘就買到,我覺得都算唔洗點排隊🤣食落去其實我覺得就係巨大化咗嘅蛋撻😂😂甜度適中,蛋香味唔算好強烈但係蛋漿質感都係滑嫩嘅~曲奇撻皮都鬆化,唔錯☺️可以一試~
💚布甸蛋撻💚
💵$12

2022-05-02 115 瀏覽
紅日的深水埗,一去到就見到長長嘅人龍第一排10分鐘左右,買完之後即場試呢一個出名蛋撻。佢係傳統嘅曲奇皮配合新式嘅布甸做法,外脆內軟。另外他的拿破崙皮薄,層次分明。值得一試。
布甸蛋撻,拿破崙
2022-05-02
10 分鐘 (外賣自取)
$48 (其他)
布甸蛋撻,拿破崙
2022-04-30 252 瀏覽
去之前已經預咗要排隊, 好彩只不過要排25分鐘至30分鐘左右,便買到12蚊一隻布甸蛋撻, 蛋撻大大隻, 布甸餡料亦很多,就算隔晚返熱叮嚟食亦很好吃, 味道不是很甜,完全滿足喜歡吃蛋撻餡料較多的人 ,一定會再幫襯。
2022-04-29 163 瀏覽
安排混亂,起初話要買飛30分鐘後再回店拎,咁就無買,唯有下一次再去。昨天再去買,點知又有其他安排,話要等出爐先有得賣,無得買定飛,問店員仲話一直都係咁安排暈而家睇左評論話一般唔太好味,唔會再去試

而家睇左評論話一般唔太好味,唔會再去試
2022-04-28
2022-04-28 146 瀏覽
上網見到人氣布甸蛋撻,諗住黎試試佢,嚟到見到排隊人龍5、6個左右,剛好前面有2個人離隊離開了,等了5分鐘店員出嚟截龍只賣比4位客人剛好包括我。心諗咁幸運唔使排咁耐,因為當時氣溫30度,再等我可能會放棄😂入去比錢店員話比4個入唔比我媽咪入黎,我話入嚟買其他麵包都唔得?佢即時話可以,以為咁大陣仗要買蛋撻先比入?比錢時問佢可唔可以Apple pay又話得,之後禁左出黎又話唔得😂(我不是用消費卷,只係貪方便)比完錢又再出嚟門口排隊等呀店員姐姐入盒,一位啡色短髮中年店員姐姐一邊正在放蛋撻入盒,一邊同排我前面個位叔叔係度吹水,等佢入盒仲耐過排隊,然後個位啡色短髮中年店員姐姐命令式叫我入去買飛先可以出黎拎蛋撻,我回答佢我已買飛,等緊你入盒。(其實得4個客人可以買到咁都唔認得呢4位客人會唔會太離譜😂間鋪又不是十分大)佢即時好大反應話個客問我嘢我更要答佢啦,我話你係同叔叔係度傾計喎,傾計無問題,問題係可唔可以快手少少,我話天氣咁熱仲要等你慢慢吹住水入盒,跟住佢態度勁差即時話:我都熱架,咁個客問我野,我咪答佢(但明明店內有冷氣,係客人係出面排隊,佢地企既位置係有冷氣)我同佢講你咁既態度係趕客,我即時入去收

我同佢講你咁既態度係趕客,我即時入去收銀櫃檯同店員比個意見佢,其實中途比完錢已經有另一位叔叔入嚟買蛋撻,店員都態度不太好話賣哂,個叔叔同佢爭論話又20分鐘有而家又話賣哂,店員話係呀就係咁快賣哂!

由此可見,佢地客人態度咁差好難再番去幫襯,蛋撻食落口同普通蛋撻無咩太大分別,係大個少少同埋曲奇皮,$12一個買左半打仲要受氣😂😂😂試一次都嫌多。
蛋撻
蛋撻
2022-04-28
15 分鐘 (外賣自取)
2022-04-23 219 瀏覽
布丁蛋撻係網上見到有人介紹星味坊既蛋撻,好似好吸引咁,特登過黎排隊買蛋撻。黃昏時份人唔算特別多,大概有五至六個人排緊隊。蛋撻去貨去得好快,只見師傅keep住將一盤又一盤新鮮出爐既蛋撻捧出黎。蛋撻攞上手熱辣辣。蛋撻係曲奇餅底,一咬就碎開,唔算特別鬆脆香口。但係佢勝在特別高身,蛋漿比平時見到既蛋撻多出接近一倍。食落非常滑溜,好似燉奶咁。岩哂中意食蛋撻餡既朋友。
布丁蛋撻

2022-04-23
外賣自取
🔸⭐️布甸蛋撻⭐️(💰$12)超大個!我覺得大到可以當一餐飯食😂因為熱辣辣,我都忍唔住真係要即食啦!個牛油皮好香,布甸震騰騰,甜度適中,好味👍🏻推薦👍🏻真係要趁熱食!評分: 8.5/10⭐️🔸草莓拿破崙(💰$34)個三層餅係幾脆嘅,每層都有士多啤梨,不過佢只係用忌廉,無用吉士,就爭啲啦。評分: 7/10🔸芒果芝士餅(💰$34)太膩啦😵‍💫😵‍💫而且無乜芝士味。評分: 5/10 注意⚠️要先購票再排隊攞蛋撻。大約排15分鐘。其實門口要排隊,係因為店員要將蛋撻包裝好,但整蛋撻個位太細啦,而且店員有啲生手。建議搵多個店員做包裝😅

🔸⭐️布甸蛋撻⭐️(💰$12)

超大個!我覺得大到可以當一餐飯食😂
因為熱辣辣,我都忍唔住真係要即食啦!

評分: 8.5/10⭐️

🔸草莓拿破崙(💰$34)

評分: 7/10

🔸芒果芝士餅(💰$34)

太膩啦😵‍💫😵‍💫而且無乜芝士味。

評分: 5/10

注意⚠️要先購票再排隊攞蛋撻。
大約排15分鐘。
2022-04-21 3059 瀏覽
布甸是飯後甜品,不甘心淪為人後,屈居第三線。布小姐很著意食客說:「太漏了,太滯吧!嚥不了」。布小姐和西米是青梅竹馬,如膠似漆,你中有我,我中有妳。世局大變,鴛鴦分飛,布小姐決定不做飯後,要當皇后,一舉成名天下知。 曲奇是奇妙的一曲,峰廻路轉,四海名揚,但侷促在這間starssy cafe店內,卻被牛角包的牛角「頂」了出去,心都碎了。牛角包說:「在元朗總店,我已是阿姊,最有口碑。」蝴蝶酥在他耳朵旁譏諷:「這裏是我們騰飛的天地!妳看上圖的罐子。在隔鄰姊妹店,飲咖啡都送蝴蝶酥。」在八彩星空下,奇哥和布小妹偶遇。熱脆的曲奇醉片組裝在滑溜的布甸身上,如鐵甲奇俠變身。從此,奇哥去油健身,變薄切fit爆,布小姐日日用牛奶淋浴,脂香嫩滑。 布小姐要奇哥做入贅女婿。他們的兒子便是布甸蛋撻。曲奇脆邊無比鬆化,呈薄片形,香脆口感比曲奇更過癮。一般而言,焦面情況會較上圖多。以往我愛酥皮蛋撻,是因自少習慣吃青山道新華的出品,近來,覺得減少油膩感更重要。現在覺得,最重要是脆!趣!蛋撻液布甸化,如有中式燉蛋的香,如燉奶的滑,如西式布甸的軟糯。最大優點是比普通蛋撻大,內涵大一倍。酥軟味腴,令我饞涎欲滴。蛋香迂迴盪漾,

在八彩星空下,奇哥和布小妹偶遇。

布小姐要奇哥做入贅女婿。他們的兒子便是布甸蛋撻。

蛋撻液布甸化,如有中式燉蛋的香,如燉奶的滑,如西式布甸的軟糯。最大優點是比普通蛋撻大,內涵大一倍。酥軟味腴,令我饞涎欲滴。蛋香迂迴盪漾,歷久不散。

我的前文曾介紹青山道街邊《蛋撻皇后》,她瞬間已爆紅。
布甸蛋撻是皇帝,被鎖在保溫櫃,不見廬山真面目,香飄只一呎,仍開始為元州街街坊賞識。
他較穩重,火山熔漿不及傳統蛋撻多,盪漾感也較低。老街坊較難接受,年青一代則喜其能刺激味蕾,奶滑和蛋香平衡得很好,份量比傳統蛋撻充盈。女士則喜其比布甸包小,如熊貓烘焙店的,高達6厘米,而且太甜了。

很多人都是看到人龍,才留意「元朗國」蛋撻皇帝。

服務很好,先入店買票才排隊,此機制肯定你會買得到。

下圖左方不是等巴士人龍,正是等取蛋撻的。

店員很注意衞生,不會接觸到蛋撻紙托。每個獨立包裝,並可使用八達通,比舊式茶餐廳遠勝。

12元一個,約1厘米高,性價比高。此文面世時,人龍應已更長。但不似嘉多莉只出爐一次,你一定買得到熱騰騰的。中午12時去較佳,嚐嚐新一代食之星吧。

另一位皇帝拿破崙也不錯。元朗餐廳的分店在隔鄰。餐廳附設麵包西餅部的形式,很有懷舊氣氛。

你快來朝拜「元朗國」蛋撻皇帝吧。
  • 布甸蛋撻
最近真係好紅布甸麵包、蛋撻、冬甩等🤣之前試過長沙灣金園茶餐名物128層酥皮蛋撻,今次就試呢間星味坊,以布甸蛋撻突圍而出,小店分左兩條隊,一條比錢買蛋撻,一條係等攞蛋撻,可能因為早去,成個過程10分鐘就有得食🤤店內除左布甸蛋撻之外,其實仲有好多特色麵包同蛋糕,例如紫薯吐司、花生冬甩、德國豬手包,都係比較少見🤪布甸蛋撻|$12/個|8.5/10暫時冇限每人買幾多個,出爐都好快,接住一盤接一盤咁賣,攞上手都感受到蛋撻好夠份量,表面焗到有點似葡撻焦面😍不過曲奇皮比較軟腍,有d位都爛左,切開睇蛋漿比例佔好多,重蛋香味而且幾滑,不過我覺得如果曲奇皮脆d會更好,但$12一個係值得食同埋幾滿足😆

布甸蛋撻|$12/個|8.5/10
2022-04-16
10 分鐘 (外賣自取)
2022-04-20 304 瀏覽
每次經過這家麵包店都看到人們在排隊,終於今天有空來朝聖。布甸蛋撻蛋撻外層是傳統蛋撻曲奇皮,味道不錯,但中間布甸餡是中式燉蛋的味道⋯⋯而且不算嫩滑,真的有點被驚訝到,就是糖水舖中式燉蛋的味道!芒果拿破崙個人感覺就是芒果+酥皮+蛋糕上的忌廉🤔 不是差但也不算好,酥皮不是淋但也不算十分酥脆。平日的中午,小店內人頭湧湧,購買蛋撻要先入內排隊購票,再出店外在馬路邊排隊;到訪當日店內幾位職員態度都一般,對顧客的提問都沒有反應😑 今趟朝聖之旅真的有點失望
每次經過這家麵包店都看到人們在排隊,終於今天有空來朝聖。

芒果拿破崙