2022-10-23 115 瀏覽
儲齊印花,夠6人就可以用印花優惠,食到片皮鴨。計上次的酸菜魚,今次又來這店鋪食,順便試試其他菜式。😋這兒樓底高,坐位寬敞,乾淨衛生。小食上次提過,魚乾及烘乾脆口的秋葵,好食又特別。👍XO醬鵝片炒布河粉帶有點點微辣,加上XO醬炒得野味,配有鵝肉及三色椒,唔錯!黃金蝦球這道菜是ENCORE款。蝦身大隻爽口彈牙,外層炸到脆口,加上粒粒咸香咸蛋黃味,一流!👍👍蝦球蟹籽粉絲煲蝦球同樣大隻彈牙,配上蟹籽提了整道菜的鮮味,粉絲夠味唔咸,葱夠粗身有咬口。片皮鴨即場片皮感覺升華,脆皮有膏,多汁肉嫩。片皮鴨醬料有4款。菠蘿汁連菠蘿肉粒、芝麻醬、清新柚子醬、普通片皮鴨黑色醬汁。菠蘿醬酸酸甜甜,好特別,跟片皮鴨原來都可以好夾,片皮鴨油脂多,加上這個醬就不會太膩。柚子醬清新,不用多說。芝麻醬用在片皮鴨較少見,但都OK。包片皮鴨的皮,帶淺黃色。口感有點像蛋皮。薄而有彈力,食落都幾特別。片皮鴨,鋪出一朵大花形狀,上面有幾款配菜。盤身厚重有份量,鋪排有氣勢見得下人!😂左面2個配菜都幾特別,最左面是子薑,左二是山楂味的糕切成條狀。都是開胃消滯的,配上右邊2款清新配菜一齊食,就是消滯開胃清新又帶點油脂的口味。多重口感:青

這兒樓底高,坐位寬敞,乾淨衛生。

小食上次提過,魚乾及烘乾脆口的秋葵,好食又特別。👍

XO醬鵝片炒布河粉
帶有點點微辣,加上XO醬炒得野味,配有鵝肉及三色椒,唔錯!

黃金蝦球

蝦球蟹籽粉絲煲

片皮鴨
即場片皮感覺升華,脆皮有膏,多汁肉嫩。

片皮鴨醬料有4款。
菠蘿汁連菠蘿肉粒、芝麻醬、清新柚子醬、普通片皮鴨黑色醬汁。

柚子醬清新,不用多說。

芝麻醬用在片皮鴨較少見,但都OK。

多重口感:青瓜及葱爽口,山楂糕軟淋,蛋皮彈,鴨皮脆,膏油,肉嫩!🤤正!

切完餘下的鴨肉。

海參帶子粒煮滑豆腐
這個餸很好送飯,豆腐多,餸汁味道適中。
入面有海參粒及帶子粒,令這道菜帶點鮮味。

又是一餐滿足飽肚又特別的晚餐。
最開心片皮鴨是免費!
不過有店員服務OK,亦有態度有點差。
2022-10-22 88 瀏覽
秋高氣爽,最適合去郊外,今日同屋企人去咗黃金海岸散步,夜晚就去咗星小宴食雞煲,然後打邊爐😋天氣好涼快,所以我哋都揀咗坐出邊,呢度嘅環境好靚,可以望住海旁食飯,心情特別開心。我哋叫咗一個秘制香辣雞煲,佢用炭去處理,令到雞肉入味,首先雞肉一啲雪藏味都冇,肉質鮮嫩,加埋洋蔥芫荽好野味。食完雞煲就準備打邊爐!手切特級安格斯牛肉牛肉油花均勻,肉質軟嫩,好香牛肉味,高質👍🏼紅薯粉熟透之後,晶瑩剔透,有嚼勁,好入味。鴨血細膩而嫩滑巧手韭菜餃皮薄餡靚手打爽滑牛肉丸口感彈牙,好香牛肉味,手打果然唔同啲👍🏼炸魚皮,香脆無腥味魚片肉質鮮嫩,有驚喜整體感覺不錯,適合一大班朋友食下飯飲下酒傾偈👍🏼

雪藏味都冇,肉質鮮嫩,加埋洋蔥芫荽
好野味。

食完雞煲就準備打邊爐!

手切特級安格斯牛肉
牛肉油花均勻,肉質軟嫩,好香牛肉味,高質👍🏼

紅薯粉
熟透之後,晶瑩剔透,有嚼勁,好入味。

鴨血細膩而嫩滑

巧手韭菜餃皮薄餡靚

手打爽滑牛肉丸
口感彈牙,好香牛肉味,手打果然唔同啲👍🏼

炸魚皮,香脆無腥味

魚片肉質鮮嫩,有驚喜

整體感覺不錯,適合一大班朋友食下飯飲下酒傾偈👍🏼

📍 📍 📍 星小宴 (屯門)屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖天氣開始涼涼地,去到黃金海岸昨見到有有炭爐雞煲,仲要係坐室外,仲要落到海!兩話不説,今晚就寵幸佢啦🤭👉 秘製雞煲香辣雞煲(1隻)💰$298😋😋😋😋.5/5個雞煲係用砂煲,最吸引既係用炭爐😍😍,炭爐用慢火烹調,但受熱均勻,同埋好快就滾。一開蓋雞煲超香!食落都好有香味,叫左小辣,有辣椒既香味又唔會太辣,香辣俱備,雞皮爽脆,雞肉嘅份量都相當充足而且雞件勁嫩滑,又無雪味又無味精味,好食呀喂☺️☺️食到7788,店員主動幫我地加湯完雞打邊爐,🤭打邊爐都仲好有雞煲的味道,而且佢個湯係好奶白既湯,唔係就咁加水㗎👍🏻所以個邊爐都好夠味,岀色!👉 手韭菜餃💰68😋😋😋😋.5/5入面好足料,有大量韭菜、豬肉還有爽口蝦肉卡,大大隻🤭鮮味十足👉 鴨血💰48😋😋😋😋.5/5鴨血大細適中好易入口!快熟得黎又唔會散,而且唔會有臭味,好味!👉 手打爽滑牛肉丸💰$68😋😋😋😋.5/5手打牛丸係牛肉球質地,有成6粒大大粒,抵食!食落好爽口👍🏻👍🏻👉 紅薯粉💰20😋😋😋😋.5/5薯粉配個雞煲湯好味好入味,必叫👉 本地生菜💰$43😋😋😋😋.5/5新鮮💕💕👉 炸魚
📍 📍 📍 星小宴 (屯門)
屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖

👉 秘製雞煲香辣雞煲(1隻)
💰$298

💰$68

👉 紅薯粉
💰20
😋😋😋😋.5/5
薯粉配個雞煲湯好味好入味,必叫

👉 本地生菜
💰$43
新鮮💕💕

👉 炸魚皮
💰$48
😋😋😋😋.5/5
非常脆口,唔會有油味,無論係浸湯定就咁食都好好味🤭

回頭: yesYesyes!!!食物質素好高,而且景色宜人,係室外好舒服,戶外打邊爐好有風味,味道正宗,非常高質,無論係拍拖都一家大細聚餐都好適合🫶🏾🫶🏾,絕對要翻桌🫶🏾🫶🏾💕

#kermit食在屯門

#Grand Bistro #星小宴 #雞煲 #黃金海岸
2022-10-18 74 瀏覽
最近天氣轉涼,立刻同三五知己去食雞煲打邊爐就最適合不過了。我地去左位於星小宴 (屯門)屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖環境非常優美,舒服。用岸爐既秘制痳辣雞煲,別有一番風味,而且肉質細嫩卻略有嚼頭,越吃越有味,越吃越想吃,就連骨頭裡都香飄四溢。香味撲鼻,味道鮮美。雞肉比一般的雞隻更有彈性,雞肉更滑嫩 。食完雞煲之後可以打邊爐~~~手切特級安格斯牛肉牛肉非常新鮮,牛肉大小厚道脂肪比例均勻,肉質非常細緻柔嫩,口感細緻手打爽滑牛肉丸鮮味彈牙,牛味香濃,肉丸不會太實也不會太鬆巧手韭菜餃餃子的皮非常好,不會太簿太厚,配搭韭菜,非常鮮甜魚片魚片非常意外,魚肉似豆腐般滑。既去除了魚的腥味,又保持了魚的鮮嫩炸魚皮,本地生菜,午餐肉魚皮香脆,午餐肉和生菜非常新鮮🥬紅薯粉紅薯粉和火鍋香辣湯底搭配在一起,簡直好吃到不得了,紅薯粉一直是我的喜愛。
最近天氣轉涼,立刻同三五知己去食雞煲打邊爐就最適合不過了。
我地去左位於星小宴 (屯門)
屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖
環境非常優美,舒服。

用岸爐既秘制痳辣雞煲,別有一番風味,而且

食完雞煲之後可以打邊爐~~~

手切特級安格斯牛肉

手打爽滑牛肉丸
鮮味彈牙,牛味香濃,肉丸不會太實也不會太鬆

巧手韭菜餃
餃子的皮非常好,不會太簿太厚,配搭韭菜,非常鮮甜

魚片
魚片非常意外,魚肉似豆腐般滑。
既去除了魚的腥味,又保持了魚的鮮嫩

炸魚皮,本地生菜,午餐肉
魚皮香脆,午餐肉和生菜非常新鮮🥬

紅薯粉
2022-10-10 89 瀏覽
一般串燒細細吋都成十幾廿蚊啦 如果放題就正喇🤪🤪朋友介紹位於黃金這間星小宴。因為地理位置非常優越,有好大個outdoor就可以做到真正炭火串燒仲要係放題添 二話不說同屋企人過嚟試下😍😍一落order掂完即刻起炭火燒咗15分鐘左右,燒到透亮先至擺上枱 非常有誠意 ,288蚊位食到爽 最愛燒雞翼 開曬邊非常之細心而且雞肉嫩滑 佢想知然粉獨家醬油獨家自製醬油 牛肉串 細細川 一啖一串 唔使就住食爽呀 羊肉都係串燒嘅 常客 想惹味配自然分就最match啦 全部自己加海鹽行到自己選擇 夠曬健康 豬腩肉,非常之推介 👍👍炭火將油脂逼曬出嚟 非常甘香 油脂分佈均勻 厚切非常惹味 🥰🥰仲有雞軟骨、雞腎 都係我哋嘅之外我諗我哋四個人食咗有六七十吋巴哈哈 非常之抵食 邊食邊吹著海風 非常 秋天嚟啦🤩
一般串燒細細吋都成十幾廿蚊啦 如果放題就正喇🤪🤪

仲要係放題添 二話不說同屋企人過嚟試下😍😍

一落order掂完即刻起炭火
燒咗15分鐘左右,燒到透亮先至擺上枱 非常有誠意

佢想知然粉獨家醬油
獨家自製醬油 牛肉串 細細川 一啖一串 唔使就住食爽呀

羊肉都係串燒嘅 常客 想惹味配自然分就最match啦

非常之抵食 邊食邊吹著海風 非常 秋天嚟啦🤩
公眾假期前一晚 最relax 🤩🤩明天不用返工返學. 一家大細 嚟到黃金海岸 嘆住海風炭火串燒放題爽呀🥳🥳秋涼時節夜晚 一啲都唔熱 原來陣陣海風 真正炭爐串燒 288蚊一位 48蚊任飲生啤添不過揸咗車留下次🥺🥺豬牛 羊雞一應俱全,仲有刁鑽部位 牛腩當然最受歡迎 牛味好濃,一串串真係爽 食住仲有炭火香添😋😋雞翼 開邊 比較軟熟 食起來非常方便👍👍仲有好多款蔬菜🍆🥬菇類 秋葵脆肉瓜等等最鍾意食雞髀菇估唔到燒完都一樣咁鍾意呀仲有佢哋嘅秘製信醬油都非常之野味😛😛羊嘅部位最為刁鑽 有羊羹藥牛腸等等氣氛一流 而且地方夠大坐得舒服 戶外炭爐仲可以打邊爐添當然室內 小菜亦都非常之精美啦即刻bookmark星小燕 遲啲冬天可以再嚟呀

不過揸咗車留下次🥺🥺

雞翼 開邊 比較軟熟 食起來非常方便👍👍

仲有佢哋嘅秘製信醬油都非常之野味😛😛

羊嘅部位最為刁鑽 有羊羹藥牛腸等等

即刻bookmark星小燕 遲啲冬天可以再嚟呀
黃金海岸食市不多,中菜食市真的要試下呢間星小宴。由於價錢比另一間略貴,會容易些有位,但假日還是最好有訂位。今次我們晚上來食飯,主因是因為儲夠印花,可以免費換一客招牌酸菜滑魚片。要夠4人入座才能換這個優惠。我們另加幾味餸菜。酦菜魚一上菜就很興奮,真的好大盤,我們叫最小辣,不太麻,亦不太辣,一家大細就合適,老人家都食到! 魚片很滑,無骨,酸菜吸收了湯汁味道,盤底有很多粉,滑溜好食!👍起筷後我們不停夾,連不吃辣的都忍不住狂食!份量又夠多夠大。用印花換真的非常超值!👍另外叫了一碟黃金泡飯。剛上菜時覺得飯的份量很少,而且看上去不怎特別。但食落口就真係唔同,原來整個飯表面都係焦脆飯焦,好香好脆。配上圍邊的上湯,清甜有味,好好食!👍😂本來還以為叫錯了,下次不會叫,但食過後就覺得下次會想再叫! 很特別的湯飯,不防一試!還有一碟黃金蝦球。不失所望,就是脆炸外層很有咸蛋黃的口感及咸香味,內裏的蝦爽口彈牙,😂忍不住連碟上餘下的咸蛋黃碎都夾來食!小腩仔,睇相都知靚仔。不會太肥或太瘦,有適當的肥瘦比例。肉不韌,用來添腩仔的芥末醬都好,出面的醬很多都像加了很多水的很稀,但這兒的醬夠傑身,就是醬汁應有的濃度。順帶一

我們另加幾味餸菜。

順帶一提,這兒的前菜不HEA。是脆口秋葵及小魚乾。比較特別,兩味有好吃。

茶水就叫了麥綠茶,

由於酸菜魚是免費,一家幾個人食都不貴。真的起級抵!😂但首先要儲夠印花,凡惠顧滿$100就有一個印花。

招牌酸菜滑魚片
黃金泡飯
黃金蝦球
2022-09-30 128 瀏覽
來到海金海岸行下 見到有間中餐廳入來試下 有串燒/雞煲/火鍋同朋友揀左燒烤 自助任燒 仲可以坐係無敵大海景前燒 真係chill爆 有魚仔同秋葵乾做前菜 兩樣都好脆口 改變左我對秋葵睇法環境係幾chill 的確裡面裝修典雅 冷氣好夠涼樓底高 空間大 外面就異國風情海邊燒烤 幾寫意 黃昏🌆時間望住日落食野 有feel!海風吹埋尼 涼涼地 氣氛岩哂一家大細 朋友 情人都得!好多選擇 有牛 羊 雞 等等我選擇左牛肉 羊肉 雞肉 雞腎 雞軟骨 等等仲可以根據自己喜歡落辣椒粉 孜然粉燒烤汁牛肉食落香濃惹味羊肉就唔騷 喜歡食羊既可以試多啲主要食 雞腎同雞軟骨 燒耐都唔怕食落一樣爽口 脆口
來到海金海岸行下 見到有間中餐廳

環境係幾chill 的確
裡面裝修典雅 冷氣好夠涼
樓底高 空間大
外面就異國風情
海邊燒烤 幾寫意 黃昏🌆時間望住日落食野 有feel!
海風吹埋尼 涼涼地
氣氛岩哂一家大細 朋友 情人都得!

好多選擇 有牛 羊 雞 等等

羊肉就唔騷 喜歡食羊既可以試多啲
主要食 雞腎同雞軟骨 燒耐都唔怕
食落一樣爽口 脆口
2022-09-27 111 瀏覽
食物質素ok、茶種選擇少、最普通嘅香片、壽眉都欠奉、最離奇係八達通都冇、樓面服務唔掂、由經理至普通員工、口黑面黑、啲枱主要留畀熟客、真相永遠要求加斟水、通常歪面、時運高、好多朋友都係咁嘅評語。
2022-09-26 112 瀏覽

平時去黃金海岸大多數都係早上,今次同朋友2估人入去食個飯!
估唔到會咁chill咁舒服既感受!

坐一坐飲下野傾下計好舒服!

之後我都叫咗一個口水雞,味道唔錯有少少辣,好惹味🥰

總結來講,如果再去黃金海岸都可以再嚟食!有不錯的感覺!
2022-09-26 82 瀏覽
星小宴平時去黃金海岸大多數都係早上,今次同朋友2估人入去食個飯!估唔到會咁chill咁舒服既感受!我今次去左星小宴,可以食下中菜,9.食雞煲或者食串燒!我揀左食串燒,可以坐室外,又慢慢食,hea 下,休息下!坐一坐飲下野傾下計好舒服!餐廳經理好有禮貌,仲不時黎睇睇有地有冇咩需要,絕對唔會因為坐咗喺室外而搵唔到服務員!點菜之後,嘢食好快到!因為我食串燒,估唔到佢嘅調味料都有唔少,梗有一款啱你!之後我都叫咗一個口水雞,味道唔錯有少少辣,好惹味🥰總結來講,如果再去黃金海岸都可以再嚟食!有不錯的感覺!
星小宴

平時去黃金海岸大多數都係早上,今次同朋友2估人入去食個飯!
估唔到會咁chill咁舒服既感受!

坐一坐飲下野傾下計好舒服!

之後我都叫咗一個口水雞,味道唔錯有少少辣,好惹味🥰

總結來講,如果再去黃金海岸都可以再嚟食!有不錯的感覺!
2022-09-25 88 瀏覽
見食評好多都話酸菜魚好好食,特登去試,可惜失望而歸。屋企人唔食得辣,想要走辣,店員話唔辣嘅,完全唔辣會唔好食。上菜之後就會明點解唔可以全走辣,因為佢哋用最平價嘅鮎魚做,好腥!我哋已經無走辣,都覺好腥。店員服務亦差,啱啱入去好好招呼叫你點海鮮,點完之後話之理,沖熱水都要叫先有,唔叫唔會主動斟(茶壺是透明,明明可以睇到有無水),埋單亦等好耐(當時其實無乜客)。絕對無下次👋🏻👋🏻👋🏻
見食評好多都話酸菜魚好好食,特登去試,可惜失望而歸。
絕對無下次👋🏻👋🏻👋🏻
2022-09-24
某日同男朋友放假去咗海灘玩,晚餐諗住喺附近解決,見到呢間餐廳有人喺戶外嘅座位食串燒勁香孜然味,俾佢吸引咗就諗住試試佢。菜單選擇唔算多,全點嗌晒試渾晒蔬菜類係幾有意外驚喜,燒到冧左岩岩出水食到蔬菜嘅甜味,雞脾菇係必試牛肉同埋雞翼發揮到正常水準,最特別係有好多未試過既羊部位,聽都未聽過但全部都係好食同埋值得一試!即使係內臟類都唔會太騷,外脆內軟的口感,加埋孜然粉燒好有食街邊串燒嘅感覺!第二round我地都專攻羊肉類LOL秋風起夜晚坐出面燒肉都完全唔會熱,食完我地都坐左陣係到傾計,環境好舒服。建議大家日落黃昏時間黎,望住日落食感覺再正D!
某日同男朋友放假去咗海灘玩,晚餐諗住喺附近解決,
見到呢間餐廳有人喺戶外嘅座位食串燒勁香孜然味,

俾佢吸引咗就諗住試試佢。
菜單選擇唔算多,全點嗌晒試渾晒

牛肉同埋雞翼發揮到正常水準,

最特別係有好多未試過既羊部位,聽都未聽過

2022-09-08 99 瀏覽
人均消費:$200-400pp (dinner)適合:串燒推薦指數:8/10呢間喺黃金海岸既星小宴,室內有中菜食(片皮鴨同小菜嗰啲),室外就有煲仔飯鍋物同串燒。今日天氣幾好,我地坐室外,佢有串燒120分限時任食串燒套餐 ($288),加$48可無限飲啤酒。串燒款式都係大路嗰啲豬牛羊,唔算特別好食😅但勝在可以喺海邊吹住海風望住月亮咁自助燒烤,算係咁。一切都好自助😂,最好味係雞脾菇串燒。🍢🍡🍻🍺
人均消費:$200-400pp (dinner)
適合:串燒
推薦指數:8/10

2022-09-06 108 瀏覽
偶爾轉換一下新環境 和家人去了黃金海岸商場星小宴食晚飯 平時家人最喜歡在這裏飲茶 這裏環境絕對係五星級 裝修看得出是經過精心設計 高雅有品味 配上大型裝飾 闊落無柱的大廳 加上出面無敵大海景 環境絕對攞滿分當然食物也很有水準 價錢更可說得上經濟實惠的確係不錯的選擇招牌酸菜滑魚片酸菜魚魚片最緊要嫩滑 材料要新鮮 這裏都做得很好 味道也很正宗 而且份量係超大蝦球蟹子粉絲煲$98這個很抵食 蝦球晶瑩通透爽脆 黃金蝦球$108這個鹹蛋黃味很香很濃 上枱熱辣辣 香味四溢上湯杞子瑤柱浸時蔬$108清清地 超多瑤柱 湯也很甜鎮江水晶牛肉拼雲南木耳$68草莓意大利黑醋骨$98很開胃的一道菜式 小朋友最喜歡 士多啤梨甜甜的 和黑醋骨互相配合得很好香辣麻婆豆腐滑豆腐$98蒜香口水雞$68醬料調配得很好很有麻香 家人都說這是食過最好食的口水雞這裏的性價比真的很高 以每人百幾元的價錢 享用這個級數的環境食物服務 可能只是僅僅比茶餐廳貴一點 絕對係超值

當然食物也很有水準 價錢更可說得上經濟實惠
的確係不錯的選擇