2006-05-03 20 瀏覽
最近,自己一個經常去coffee shop看書,地點就是這間APM,去了三次多了,第一次光顧時,當日是星期六下午兩時多店內很少人!所以感覺不錯呀!但當第二次, 時間是星期日五點多,很多人客呀!而且有的學生在這裡温書呢! 他們應該坐了很長時間呀!因為我看到職他們的態度有點反感呀,而且他們的枱上有很多水杯呢!每次我光顧,也是叫朱古力咖啡呀!間中飲下starbuck的mocha也是不錯!
2006-04-25 15 瀏覽
這間Starbucks先天已經不足,沒有view,地方細、嘈,多鳥蠅(數次觀察所得),加上這間特別多人客會買一杯飲品坐他三四個鐘(見過有人拿著lap top做公司野,學生傾project,媽媽餵奶,仲有Miss改簿!!!!), 所以每次都一位難求. 星期日陪男友去apm買點東西,之前一晚玩得夜,咖啡癮又起,行過見剛好有張小檯有人剛走,即刻飛身坐下. 不肚餓,只叫了一杯caramel macchiato,一杯mango frap和blueberry cheesecake. Cheesecake保持水準,mango frap的冰打得唔夠碎味道都係咁,但杯caramel macchiato真係未試過咁難飲,咖啡有燶味焦糖有怪味,同平時飲開的有天淵之別,話晒都三十幾蚊杯架!!!!!本來想投訴,但見bar台兩個小朋友忙到踢晒腳,條人龍又鬼咁長就算數. 早知過隔離Oliver's,咖啡都難飲,但豈碼平一大截.

早知過隔離Oliver's,咖啡都難飲,但豈碼平一大截.
2006-03-29 12 瀏覽
而家既lamington大粒左, 所以亦都貴左, 見到有檸檬味lamington, 我同細妹都一齊試下! 檸檬味幾fresh, 唔酸, 不過, 我個人都係鍾意朱古力味同紅豆味多d, 可惜, 而家冇左紅豆味!
2006-02-21 21 瀏覽
星期日跟同事看早場,看戲前來買點東西做早餐\,要了蘑菇批和一支西柚汁,蘑菇批唔係好夠熱(雖然已經叮過),所以餡料汁凝涸晒,批皮唔夠酥化,都幾難食;西柚汁飲得出係用西柚鮮搾,但又苦又澀,最後我只係飲o左三分一。
2006-02-19 22 瀏覽
CoffeeShop 要緊要是杯咖啡但這店的咖啡真的麻麻地叫了杯latta 奶水一般coffee又唔夠濃滑另外一杯mocha 甜過糖水是但一間餐\廳都好過佢\ 唔值30蚊一杯
CoffeeShop 要緊要是杯咖啡

但這店的咖啡真的麻麻地

叫了杯latta 奶水一般coffee又唔夠濃滑

另外一杯mocha 甜過糖水

是但一間餐\廳都好過佢\ 唔值30蚊一杯
2005-12-19 15 瀏覽
我就飲左杯coffee 食左$8同$5飲既desert!!都幾好味既!!檸檬旦糕幾好味!!!試下喇!!!
我就飲左杯coffee 食左$8同$5飲既desert!!
都幾好味既!!
檸檬旦糕幾好味!!!試下喇!!!
2005-08-26 13 瀏覽
觀塘呢間starbucks 唯一可取o既地方就係景觀不錯,若然有幸可以坐在窗口的梳化位,挺寫意的。星期日上午來apm看早場,見時間尚早,未吃早餐之餘又大雨,於是便到來一hea,要了一杯iced americano 和一件薯蓉牛肉批,之後看到窗口的梳化位剛巧有人走,便急步走過去,邊嘆咖啡邊欣賞窗外雨景。可惜的是,虍分店的沖調技術實在有待改善,杯咖啡無聞無味,而且落得太多糖水,幸而薯蓉批不俗,幾香口,只是餡心不夠熱,是為失色之處。
2005-08-18 14 瀏覽
行街行到攰攰地, 走左去starbuck買杯mocha valencia 飲, 呢間starbuck相比起其他的分店明顯小人, 星期六下午五點幾都會有位坐, 不過mocha valencia 就好似無harbour city咁好, 個杯的橙味好淡好淡同埋唔夠涷呢, anyway呢間都係一間好好坐又有d view的starbuck, 不錯不錯

2005-08-14 12 瀏覽
到此消費看書, 忍唔住叫左個我一向鐘意既味道- cinnamon; 美國讀書時, 一向喜歡cinnamon flavour; 呢個Danish 好好味, 口感好鬆化, 焗暖左食, 仲正! 肉桂味夠, 又唔太甜, 好香! 食完忍唔住食多個! service 都好!
2005-08-11 17 瀏覽
雖然係light,但都好濃=)不俗冰好碎,比上一次好飲呀my frd試左mocha frap. light唔多重coco0既?~可能係因為試左一啖唔夠喉XP口講話貴,最後又咪係買~有新LAMINGTON---瑰玖呀~好想試
雖然係light,但都好濃=)不俗
冰好碎,比上一次好飲呀

my frd試左mocha frap. light
唔多重coco0既?~可能係因為試左一啖唔夠喉XP

口講話貴,最後又咪係買~

有新LAMINGTON---瑰玖呀~好想試
2005-05-31 18 瀏覽
尋晚灘床三粒鐘, 唔會訓到過哂鐘, 因為冇訓過。今早要去搵D藥食下, 咩藥?o米咖啡lor, 都知連鎖店都唔會有咩特別, 不過落車時剛巧落緊滿, 唯有走上apm 去搵早餐食, 其實唔駛搵, 心裡都知只得三兩間揀下, 就因呢度未幫襯過, 就走左入黎, 要左個大偉與小慧最討厭o既玉桂味多士, 都烘得幾脆口, 幾甜, 因為有提子。而個mocha 面忌廉幾滑, 熱度不足, 朱古力味過重, 蓋過哂d咖啡味, 未飲巳諗起beanstalk, 始終都係Ester 調o既咖啡最合個人口味。
尋晚灘床三粒鐘, 唔會訓到過哂鐘, 因為冇訓過。
2005-05-11 24 瀏覽
昨晚來APM睇戲,臨入場前走來買了一杯mocha frapuccinno。入到戲院安坐好後,呷了一口,差點想吐番出o黎,因為好甜,未試過入咁甜o既frap,飲落完全分不到咖啡味和朱古力味,只知道甜>_<。 正因為這樣,我要等到o的冰溶掉三分二我才敢繼續飲,雖然好了一點,但我只是覺得自己在飲緊一杯稀釋了的糖水!!
2005-04-14 12 瀏覽
mostly 加左$1而家買short latte 唔方便由來$20 變$21, 找番好多coins不過starbucks 依然好過pacific 好多今日食"Quiche"..... 不俗最重要toast, 不要mircowave reheat
mostly 加左$1
而家買short latte 唔方便
由來$20 變$21, 找番好多coins

不過starbucks 依然好過pacific 好多
今日食"Quiche"..... 不俗
最重要toast, 不要mircowave reheat
2005-04-13 21 瀏覽
第一次來APM,感覺很“又一城”,尤其是電梯的設計。那次是正值星期日的中午時段,人流極多,大概也是跟我一樣貪新鮮,況且觀塘真的沒有像樣的商場。閒逛了一會,咁停在starbucks 門口,於是便入去飲杯咖啡歇歇。裡面很開揚,落地玻璃,望舊式的市區,格外悅目。這分店的店員很有禮,但沖調技術認真麻麻,要了一杯short o既hot hazelnut syrup coffee,飲了一淡,但唔知係乜,完全冇hazelnut 香味,coffee又唔夠濃滑;另外要了一杯mocha frappucinno,好甜,冰還是一舊舊的。最重要就係,呢間分店o既飲品仲貴了$2,唔通全線starbucks都加o左價?
2005-03-31 16 瀏覽
今次係我第一次幫親, 因為本人原本係唔鍾意飲咖啡~ ~但今朝早心血來潮, 買左一杯新出既"棉花糖朱古力咖啡" hot and regular size.....都唔錯, 又唔會太甜!!!不過朝早無咩人係個度, 外買人又唔多, 我去個時仲無人tim....之後先有小貓幾隻黎幫親....所以都唔洗等好耐....值得一讚既係....佢地d 服務好好, 我入到去唔知叫咩好, 佢地會介紹d野俾你....又會問你洗唔洗少甜, 服務態度非常好~ ~笑容又夠~ 好nice~ ~