2012-12-02 74 瀏覽
今日我好得閒,所以就落Starbucks飲杯野,見有新出既mocha praline, gingerbread latte 同toffee nut latte,所以我就叫左杯mocha praline 試下,頭一啖都OK,但飲落去都唔覺有hazelnut味,好似只係一杯好甜既mocha,建議好甜品人士飲,下一次就等我試下toffee nut latte 先
2012-12-02
5 分鐘 (外賣自取)
2012-10-10 114 瀏覽
在星巴克,除了喝咖啡及上網之外,我最喜歡是他們的早餐食物-玉桂多士.叫店員幫你烘一下,肉桂味香濃,還有甜甜的提子乾,香香甜的非常可口,如果塗上專用的花型奶油,卡路里已拋諸腦後.
2012-08-02
外賣自取
$16 (早餐)
勁宅既一個long holiday . 日日都好努力去搵d 野做, 搵地方for 一個人hea. 但係日日周車勞動都唔係辦法, 但係頹極, 我都唔想響屋企樓下麻甩食個tea, [ 我有我既生活態度] , 最終搵番間最common 既hea 點 . 前後去左兩日, 中間隔左一day . 9月23日, 我選擇左 新出品ice salted caramel mocha 同scramble egg & baco . 杯coffee 似乎同普通mocha 無咩分別, 定係囝為我叫左without cream but ice ? 分包既旦當然做唔到滑旦啦, 烘得太乾身, 不過都係預料之中, 只係將食物暖番熱想有幾有水準丫. 整體接受到既. 9月25日, 今次都係叫salted caramel mocha 不過要熱既, 睇下會唔會比凍飲好d, 點知勁甜. 原來都係加冰好d . 食品我竟然叫左個暖心朱古力旦糕, 原來成30蚊ga , 又唔好食, 無流心不特止, 暖都唔暖下, 我都唔知點解自己會叫d 自己唔係最prefer 既野, 事實chocolate not my
9月25日, 今次都係叫salted caramel mocha 不過要熱既, 睇下會唔會比凍飲好d, 點知勁甜. 原來都係加冰好d . 食品我竟然叫左個暖心朱古力旦糕, 原來成30蚊ga , 又唔好食, 無流心不特止, 暖都唔暖下, 我都唔知點解自己會叫d 自己唔係最prefer 既野, 事實chocolate not my good favor, 對我黎講太太甜啦, 要將整件吞晒真係難頂, 唔食又唔抵ma. 又無留意咁貴, 真係勁後悔 !

其實一路都有d 傳言話starbucks 同pacific coffee 都相繼水準下降, 果然 . 真係有d 失望, 以後都係叫非咖啡類穩陣d .
0 分鐘 (堂食)
2012-08-16 47 瀏覽
忽發其想,想自己一個人靜下走到呢度,坐住BAR 檯那邊,從高處望著外邊世界流動好好思考一下更點了一份車打芝士咖哩牛肉枇叫侍應姐姐加熱好熱辣辣聞起來也好香一切下來,豐富既咖哩牛肉餡就潟下來外層十分的牛油香造起黎既酥皮更香脆香濃既咖哩一口咬就非常可口而且仲有D 辣tim~不過呢個程度既辣絕對係接受到的熱辣辣又惹味,feel so cool~
忽發其想,想自己一個人靜下
走到呢度,坐住BAR 檯那邊,從高處望著外邊世界流動
好好思考一下
更點了一份車打芝士咖哩牛肉枇侍應姐姐加熱
好熱辣辣
聞起來也好香
多餡
一切下來,豐富既咖哩牛肉餡就潟下來
外層十分的牛油香造起黎既酥皮更香脆
香濃既咖哩一口咬就非常可口
而且仲有D 辣tim~
不過呢個程度既辣絕對係接受到的

熱辣辣又惹味,feel so cool~
多餡
2012-07-14 34 瀏覽
飯後再黎一個drink~ Hazelnut latte 係我既至愛香噴噴又唔會太濃既咖啡岩晒有D 夜既時候唔會怕訓唔著味道又夠甜,豐富左剛剛放下淡身既日本野既味蕾好rich 既朱古力試左一口,飲完心情都會大好坐係bar 檯上傾下計好寫意
飯後再黎一個drink~
凍朱古力 ︳Hazelnut latte
Hazelnut latte 係我既至愛
香噴噴又唔會太濃既咖啡岩晒有D 夜既時候
唔會怕訓唔著
味道又夠甜,豐富左剛剛放下淡身既日本野既味蕾
凍朱古力
好rich 既朱古力
試左一口,飲完心情都會大好

坐係bar 檯上傾下計好寫意
$33 (宵夜)
2012-07-07 36 瀏覽
第一眼望到 Banner 上的 "紅豆抹茶星冰樂" 時已兩眼發光, 今天在炎夏的中午飯後為心情打打氣 以信用咭消費還可以升一Cup (相信女士們最喜歡) 以抹茶做作為冰底挺有新鮮感, 在不想渴咖啡的日子, 也可以一杯在手。 茶味甘香清新配以粒粒甜美紅豆, 非常消暑可口 同時亦推出了“日式焙茶伯爵啫喱星冰樂” 可以供選擇。
今天在炎夏的中午飯後為心情打打氣

以信用咭消費還可以升一Cup (相信女士們最喜歡)

茶味甘香清新配以粒粒甜美紅豆, 非常消暑可口

同時亦推出了“日式焙茶伯爵啫喱星冰樂” 可以供選擇。

2012-07-04
5 分鐘 (外賣自取)
$36 (其他)
2012-06-05 42 瀏覽
因為夜晚有野做又唔夠時間反屋企同約人出黎所以係starbucks解決因為本人好細食,所以夜晚都唔會食一個戲咁多今次試飲個特濃咖啡星冰樂$33未試過expresso,唔知味道係點?原來呢個係冇cream,個店員好好免費加比我跟住我覺得好似淡左d,所以自己整d朱古力粉上去飲第一口覺得真係幾苦,又唔係覺得好濃,只係苦跟住我試左混埋d cream 同朱古力粉,味道就好好多多反d甜味,不再覺得苦,不過咁樣會唔會失去左本身expresso的味道?我就唔知道啦合桃朱古力丹麥酥$17見到幾大件又唔係太貴,所以叫了原來真係勁酥勁脆,我覺得有d難切開本人好中意丹麥酥or麵面,所以我覺得呢個幾好食但入面d涵味道有d奇怪我係食到有朱古力味,但合桃就冇我竟然食到一d類似的蘋果批味道同口感點解會咁?我好唔中意食蘋果批,所以覺得唔好食
因為夜晚有野做又唔夠時間反屋企同約人出黎
所以係starbucks解決
因為本人好細食,所以夜晚都唔會食一個戲咁多
expresso 星冰樂
今次試飲個特濃咖啡星冰樂$33
未試過expresso,唔知味道係點?
原來呢個係冇cream,個店員好好免費加比我
跟住我覺得好似淡左d,所以自己整d朱古力粉上去
飲第一口覺得真係幾苦,又唔係覺得好濃,只係苦
跟住我試左混埋d cream 同朱古力粉,味道就好好多
我就唔知道啦
朱古力合桃丹麥酥

合桃朱古力丹麥酥$17
見到幾大件又唔係太貴,所以叫了
原來真係勁酥勁脆,我覺得有d難切開
本人好中意丹麥酥or麵面,所以我覺得呢個幾好食
但入面d涵味道有d奇怪
我係食到有朱古力味,但合桃就冇
我竟然食到一d類似的蘋果批味道同口感
點解會咁?我好唔中意食蘋果批,所以覺得唔好食
1 分鐘 (堂食)
2011-09-16 23 瀏覽
對啖如水的咖啡不感興趣, 今天買了一個芝士菠菜批作為午餐, 原來很久沒有嚐過星記的咸食了, 還是有點期望吧。 批面以一橫一直蓋著, 從空隙中可以看到那豐滿而青綠的菠菜蓉。以刀叉切開後慢慢品嚐, 感覺到粒粒芝士混在菠菜中打滾著, 芝士味不太濃, 菠菜一絲一絲的, 味道咸咸香香的, 而且批皮半點油膩感也沒有, 感覺是一頓健康又夠挺飽肚的午餐, 最後以自家咖啡作結, 絕對是滿足非常了。
對啖如水的咖啡不感興趣, 今天買了一個芝士菠菜批作為午餐,
原來很久沒有嚐過星記的咸食了, 還是有點期望吧。

以刀叉切開後慢慢品嚐, 感覺到粒粒芝士混在菠菜中打滾著,
2011-09-08
0 分鐘 (堂食)
2011-06-22 34 瀏覽
呵~~ 今次只試咗一件今期出的<伯爵紅茶慕司>,不過都試咗個09年6月出嘅<煙肉洋蔥雞蛋批>,真係好久不見,突然見返不如一試啦,因為唔知會唔會下次再去又冇咗嘛。<伯爵紅茶慕司 Earl Grey Tea Mousse ($29)>見唔見呢個Mousse頂部有塊白朱古力呢?本以為上面的黑色物體係黑朱古力的花紋,點知食落去原來係伯爵紅茶葉,wow....又幾Match個Mousse喎!叉落件Mousse時覺得好實的的又啜住隻叉,並唔似平時食的輕Mousse般幼滑軟身。最外面一層令身的好似係紅茶啫哩質感,好得意,甜甜的;啫哩包著一層厚厚實的的伯爵紅茶Mousse,都幾甜,但有好濃伯爵紅茶味,好食;之後到朱古力海綿蛋糕同朱古力威化脆餅做底,雖然係朱古力不過已經被豐富的伯爵紅茶味遮蓋喇,好食!!<煙肉洋蔥雞蛋批 Quiche Lorraine ($20)>呢個曾於09年夏季推出嘅蛋批,呢期係海洋中心比我見返喎,上次推出時冇試過呀,今次點都要試一試嘅!!批皮的油份望落去較其他批多,濕潤程度也多,可能是蛋批加入車打芝士o卦,加熱後有些蛋液同芝士令批皮濕潤而不脆邊。批餡好簡單,只有雞蛋、煙肉和洋蔥,3

批餡好簡單,只有雞蛋、煙肉和洋蔥,3款餡料成份應該係一比一,有好豐富嘅煙肉味,可惜煙肉唔脆唔燶,應該冇先煎香才加入批內喇,洋蔥也多,食落香香不會過淋,整體都幾好食,如果翻焗後可以係脆邊就更好啦!!
煙肉洋蔥雞蛋批 Quiche Lorraine ($20)
2011-06-15
5 分鐘 (堂食)
煙肉洋蔥雞蛋批 Quiche Lorraine ($20)
  • 伯爵紅茶慕司
  • 煙肉洋蔥雞蛋批
2011-04-02 24 瀏覽
是日心血來潮選了一件豬肉批回公司當作午餐從來對 酥皮物體敬而遠之 是為健康又好怕肥又好, 總之唔選今日要破介了 份量唔細既豬肉批沒有番熱也香脆, 一層層薄薄的酥皮很有牛油香 ( 今回定必肥死了) 豬肉錎有點像麥當當的豬柳 的味道口感又頗實在 一是夠撐幾粒鐘的午餐讚哦
是日心血來潮選了一件豬肉批回公司當作午餐
從來對 酥皮物體敬而遠之
是為健康又好怕肥又好, 總之唔選

今日要破介了
份量唔細既豬肉批
沒有番熱也香脆, 一層層薄薄的酥皮
很有牛油香 ( 今回定必肥死了)

豬肉錎有點像麥當當的豬柳 的味道
口感又頗實在 一
是夠撐幾粒鐘的午餐

讚哦
2011-03-14
外賣自取
2011-03-31 17 瀏覽
一直都係星爸爸ge fans 改logo後都沒有時間食而出左好耐ge 40th Anniversary Chocolate Dome 今天終於食左啦~~有種好match ge feel 入面係橙味同有脆脆一開始都覺得會好甜, 但入口唔算甜飲多杯野就一流今日有喲suprise! 15% off of purchasing mugs and tumblers忍不住不多買一隻了/ . \ 哈不過真係好抵!!APM d staff真係好好!次次都未出聽就知我要咩!!!so nice!!
一直都係星爸爸ge fans 改logo後都沒有時間食
今天終於食左啦~~
有種好match ge feel
cross cut
入面係橙味同有脆脆

一開始都覺得會好甜, 但入口唔算甜
飲多杯野就一流
忍不住不多買一隻了/ . \
多到成日比人罵
哈不過真係好抵!!
2011-03-31
cross cut
多到成日比人罵
2011-03-23 22 瀏覽
知道Starbucks 出左新野, 我地中堅份子仲吾第一時間去試 40週年朱古力蛋糕 $32 固名思義是為了Starbucks 40週年而提名的蛋糕賣相確是攞滿分,太空管形而且朱古力醬好像上左光油一樣連個Logo 都食得, 海棉蛋糕白朱古力咖啡mousse, 咖啡甜酒香橙果醬, 白朱古力脆珠, 榛子醬, 底層是杏仁蛋白脆。層次感確實相當豐富, 但可惜每層味道也不突出只是感到不同口感, 而且甜度高到上山頂。價錢係合理, 但我情願食返平時正正常常的一件朱古力蛋糕 。

40週年朱古力蛋糕 $32
固名思義是為了Starbucks 40週年而提名的蛋糕

賣相確是攞滿分,太空管形而且朱古力醬好像上左光油一樣
香橙果醬, 白朱古力脆珠, 榛子醬, 底層是杏仁蛋白脆。

價錢係合理, 但我情願食返平時正正常常的一件朱古力蛋糕 。
2011-03-22
0 分鐘 (外賣自取)
$32 (宵夜)
2011-02-23 28 瀏覽
等待朋友的時候,都肚餓,所以飲下野同食少少野嗌0左個棒子鮮奶咖啡同埋雞肉磨菇批批的味道很好^_^ 又香不太滯,咖啡上次飲過了,依次批勝過咖啡!!
等待朋友的時候,都肚餓,所以飲下野同食少少野

嗌0左個棒子鮮奶咖啡同埋雞肉磨菇批
咖啡係加大杯,再加一個批,盛惠57大元
叫批時,店員已幫我再將批燼熱,我攤0左一段時間,食時仲熱的
2011-02-17
3 分鐘 (堂食)
咖啡係加大杯,再加一個批,盛惠57大元
叫批時,店員已幫我再將批燼熱,我攤0左一段時間,食時仲熱的
  • 棒子鮮奶咖啡
2011-01-06 64 瀏覽
上次吃過恐怖的Blueberry Cheesecake後,今次試了其他...Apple Fritter Doughnut外層是甜甜的,脆脆的,糖造的'衣'~然後就是Doughnut...內裡夾著一些蘋果肉,是蘋果批的那種~Doughnut比市面售的實身~整個不會太油,也不太甜,吃完整個也已經很飽...好吃程度:((5分滿Caramel Macchiato上層是焦糖和泡沫...下層自然就是咖啡~略嫌焦糖味不足...要從開始和到底才能真正嘗到焦糖味咖啡很香濃~好喝程度:Chocolate Cake表面是可可粉...然後是Chocolate Mousse,朱古力海綿蛋榚,再是Mousse,就是蛋榚底了~很濃的朱古力味,對普通人而言會有點過甜...對我來說是剛剛好~吃到旁邊的位置,就是蛋榚圍邊的位置,有些香草味,可能是店員無意間碰到其他的批或是撻吧...:$若有白朱古力味就真的太好了~好吃程度:服務方面,店員看見了也不來收拾剩餘的盤子...
Apple Fritter Doughnut
外層是甜甜的,脆脆的,糖造的'衣'~
然後就是Doughnut...
內裡夾著一些蘋果肉,是蘋果批的那種~

Doughnut比市面售的實身~
整個不會太油,也不太甜,吃完整個也已經很飽...

((5分滿

Caramel Macchiato
上層是焦糖和泡沫...
下層自然就是咖啡~

略嫌焦糖味不足...
要從開始和到底才能真正嘗到焦糖味

咖啡很香濃~

好喝程度:

Chocolate Cake
表面是可可粉...

很濃的朱古力味,對普通人而言會有點過甜...
對我來說是剛剛好~

若有白朱古力味就真的太好了~
好吃程度:

服務方面,店員看見了也不來收拾剩餘的盤子...
Caramel Macchiato~OK
Apple Fritter Doughnut~
View is not good~- -"
2011-01-06
Apple Fritter Doughnut~
View is not good~- -"
2011-01-06 34 瀏覽
Apple Fritter Doughnut
外層是甜甜的,脆脆的,糖造的'衣'~
然後就是Doughnut...
內裡夾著一些蘋果肉,是蘋果批的那種~

Doughnut比市面售的實身~
整個不會太油,也不太甜,吃完整個也已經很飽...

((5分滿

Caramel Macchiato
上層是焦糖和泡沫...
下層自然就是咖啡~

略嫌焦糖味不足...
要從開始和到底才能真正嘗到焦糖味

咖啡很香濃~

好喝程度:

Chocolate Cake
表面是可可粉...

很濃的朱古力味,對普通人而言會有點過甜...
對我來說是剛剛好~

若有白朱古力味就真的太好了~
好吃程度:

服務方面,店員看見了也不來收拾剩餘的盤子...
2011-01-06