2024-01-12 50 瀏覽
呢間係食新加坡菜嘅餐廳,都有一段時間冇去新加坡,都有心思思想食嗰度嘅菜式🇸🇬🎣馬來參巴烤魔鬼魚烤魔鬼魚既係新加坡嘅街頭小食,亦係小販攤位既熱門海鮮菜式,但香港就比較少見於是我哋都嗌咗一份💙魔鬼魚以厚厚既參巴醬醃製,香烤後外脆內軟,肉質幾有口感!柚子蝦沙律🥗四大隻新鮮嘅蝦,配上柚子,好有清新嘅感覺🐠鹹蛋黃炸魚皮 呢個係最吸引嘅菜式,係人氣潮流嘅味道❤️❤️一塊塊鮮炸魚皮,遠遠已經聞到濃郁嘅鹹蛋黃味咬落香鬆脆口,鹹味適中,鮮味十足🫣幾個人一齊食就最啱!🐣新加坡海南雞飯食新加坡菜又點少得食又滑又嫩嘅海南雞,呢個份量都唔少,配上醬汁,係新加坡正宗嘅口味油飯嘅味道合適,仲有碗湯🍍鳳梨水果茶

🎣馬來參巴烤魔鬼魚
於是我哋都嗌咗一份💙
魔鬼魚以厚厚既參巴醬醃製,香烤後外脆內軟,肉質幾有口感!

柚子蝦沙律🥗四大隻新鮮嘅蝦,配上柚子,好有清新嘅感覺

一塊塊鮮炸魚皮,遠遠已經聞到濃郁嘅鹹蛋黃味
咬落香鬆脆口,鹹味適中,鮮味十足🫣幾個人一齊食就最啱!

🐣新加坡海南雞飯
油飯嘅味道合適,仲有碗湯

🍍鳳梨水果茶
餐廳:星怡地點:尖沙咀iSQUARE菜式:新加坡菜餐牌:小食,沙律,多士,海鮮,肉類,菜類,素菜,肉骨茶,喇沙,湯麵,湯類,飯,麵,油酥餅,甜品,飲品參巴燒大雞扒 $88 另加一參巴燒大雞扒好大塊,雞扒連皮燒,燒得皮脆肉嫰。個參巴醬好惹味,呢度個味同出面唔同,係甜甜地又微微辣,好易入口,呢個醬配雞扒好夾。伴有加左白色沙律醬既雜菜沙律配車厘茄可解膩。馬來參巴烤魔鬼魚 $128 另加一馬來參巴烤魔鬼魚一大件連骨, 不過食落好易起骨,肉質嫩滑多汁,其實真係可以連骨食埋,因為大部份係軟骨。配有大量參巴醬,好夠味。同參巴燒大雞扒一樣伴有雜菜沙律配車厘茄。我係第一次食魔鬼魚,原來係幾好食架wor。伴有桔仔一粒比你自己調味。馬拉盞炒通菜 $78 另加一馬拉盞炒通菜熱辣辣上枱,通菜莖脆口,而通菜葉嫩口,炒得好夠味,加有蒜蓉同指天椒,味道少少辣,好惹味。新加坡魚蛋喇沙 $68 另加一新加坡魚蛋喇沙湯色水呈橙色,灑上香草,飲啖湯先,好香椰漿味而辣度剛好。配料有白魚蛋四大粒,好彈牙又健康。都有魚餅4片,口感都唔錯。仲有淋滑蛋半隻。油麵夠淋,都好滑溜,份量唔少,加埋爽口芽菜有多重口感。另外仲有3件豆卜。呢個價
餐廳:星怡

馬拉盞炒通菜 $78 另加一
馬拉盞炒通菜

新加坡魚蛋喇沙 $68 另加一
新加坡魚蛋喇沙

新加坡魚蛋喇沙湯色水呈橙色,灑上香草,飲啖湯先,好香椰漿味而辣度剛好。配料有白魚蛋四大粒,好彈牙又健康。都有魚餅4片,口感都唔錯。仲有淋滑蛋半隻。油麵夠淋,都好滑溜,份量唔少,加埋爽口芽菜有多重口感。另外仲有3件豆卜。呢個價錢好抵食。
餐廳裝修唔錯,景觀開揚。上菜快速,今餐食物質素唔錯,而價錢算好抵食。
2024-01-11
馬拉盞炒通菜
2024-01-08 43 瀏覽
去尖沙咀附近行下,未諗到食咩,所以諗住睇下ISQUARE入面有咩食,見到有一家新加坡菜,見咁耐無食過,當然要食下啦☺️魔鬼魚辣死你媽椰漿飯 $108見到個名就已經笑翻了😂見到個辣字,唔好以為真係會好辣,問左職員先知原來係得個名,實際上係唔辣架😉魔鬼魚真係比較少見,食落去啖啖肉,真係幾正下,主要係得中間一條骨,岩矖我呢種唔鐘意Lun魚骨既人🤞🏻好味指數:8/10性價比指數:7/10餐廳名稱:星怡餐廳地址:尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場3樓303號舖電話:21171300

魔鬼魚辣死你媽椰漿飯 $108

好味指數:8/10

性價比指數:7/10

餐廳名稱:星怡

電話:21171300

2024-01-05
2024-01-06 41 瀏覽
本黎呢個場樓上買外賣飲品,咁𡙡去呢到揾食。望落無乜邊間下午茶吸引我,咁就求其間最近厠所嘅,哈。入去之前已唸定要試佢千層糕,因為呢個虺唔正宗,好唔好食,一試就知。呢個,比我食林身,出面食好多時唔知係咪放耐左,較硬,而呢個就真係覺得一種新鮮感,有蛋糕feel不死實,斑蘭味啱啱好。等左少少耐,見佢出左幾次外賣都末到碗麵。原來值得等。碗喇沙味道唔算好濃,都正宗嘅,不過相對淡味左2成左右,同埋辣度唔夠,但反而家喜歡無咁辣嘅。最值得等嘅係個炸豆腐,真係外脆內較,因為係山水豆腐質感,再配薄炸漿,上枱食熱辣辣正。杯黑糖寒天椰汁冰,椰汁配寒天原來絕配,整體一個下午茶價,配靚景,再加好好座,有機會再來。

馬來千層糕

黑糖寒天椰汁冰

馬來千層糕
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 𝕊𝕒𝕥𝕚𝕤𝕗𝕪𝕚𝕟𝕘 𝕊𝕚𝕟𝕘𝕒𝕡𝕠𝕣𝕖𝕒𝕟 𝕒𝕟𝕕 𝕄𝕒𝕝𝕒𝕪𝕤𝕚𝕒𝕟 ℂ𝕣𝕒𝕧𝕚𝕟𝕘𝕤 @ 🌟 星怡《👽食神大媽食新加坡菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Roti Pratha with Curry Chicken Drumstick HKD 98Baked Devil Fish with Sambal HKD 128Stir Fried Shrimp Noodles HKD 98Pandan Kaya Butter Toast HKD 48.👽 呢間主打星馬菜嘅餐廳,裝修嘅顏色主調好清新,令人覺得好放鬆,同埋坐得好舒服。.🐔 呢款「油酥餅配咖喱雞腿」真係好正!油酥餅係咖哩嘅絕配,外脆內軟。咖喱雞腿係用新加坡咖喱,配上雞腿好嫩滑,咖喱香辣惹味,仲有薯仔起入面。.🐠 好特色嘅「馬來參巴烤魔鬼魚」真係值得一試!魔鬼魚烤得外皮好香脆,但魚肉非常嫩滑。參巴醬好特別,香辣開胃,配合桔仔嘅微酸味道,令魚肉更加鮮美。.🦐 「乾炒馬來蝦麵」嘅蝦夠彈牙,油麵炒得香口,蛋同芽菜增添咗層次感。加入參巴醬更加有風味。微辣,好滿足。.🧈 最經典嘅「斑斕咖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:

Baked Devil Fish with Sambal

Stir Fried Shrimp Noodles

🧈 最經典嘅「斑斕咖央」作為甜品真係一流,多士烤得香脆,斑斕咖央同鮮油嘅結合,夾起中間,一啖咬落去真係爆醬,超正!

Pandan Kaya Butter Toast

😍 呢間餐廳企理乾淨,食物真係幾好味,有機會記得試下。

📍 尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖
Baked Devil Fish with Sambal
Stir Fried Shrimp Noodles
Pandan Kaya Butter Toast
2024-01-03 35 瀏覽
朋友去完泰國旅行返嚟聚會,好掛住東南亞食物,我特登提議食呢間之前已經試過嘅iSquare星怡,因為佢價錢非常合理,又食到正宗星加坡菜,果然今日weekday嚟到都好多人,好熱鬧🎡今日嚟試咗佢以下菜式:🥢魚露花甲- 蜆肉鮮甜,配上魚露令鮮味更出,清清地當前菜好好食🥢辣死你媽雞脾椰漿飯- 呢個上次都試過今次一定要encore!好鍾意佢嘅炸魚仔同椰漿飯,椰漿飯食到啖淡椰漿香味,另外個雞髀真係有手板咁大,啱啱新鮮炸起脆卜卜,雞肉有微辣,食落去非常惹味🥢新加坡海南雞飯- 呢個相對係比較清啲,雖然佢係配油飯但係唔會太油膩,而個雞肉就好嫩滑,配合埋佢嘅醬汁,好啱味🥢怡保白咖啡- 最後梗係一人一杯怡寶白咖啡作結尾,啡味好濃香,配合煉奶,暖笠笠夠晒醒神

今日嚟試咗佢以下菜式:

午餐
2024-01-03 30 瀏覽
平時食星馬菜都離不開喇沙/海南雞飯。但這裡有超多菜式選擇,還有一些是罕有款式。環境:坐落於尖沙咀Isquare , 地點超方便,跟一般街鋪的星馬餐廳比較,這裡環境顯然十分寛敞,足夠空間感,讓人座得舒服。🙂麥皮大虎蝦(😋超推)看名字真的完全不知道味道是怎樣,因為這個原因,好奇心推使下,我點了這道菜。甜甜的脆脆的燕麥,非常好味,使我不禁把蝦殼也「損」了。虎蝦很大隻,肉質彈牙。下次來我都會再點!🙂魔鬼魚辣死你媽椰漿飯單看名字會認為這是很辣的飯,其實只是Nasi Lemak 釋音😂。我沒有吃過魔鬼魚,平時也很少餐廳可以吃得到。魔鬼魚煎得挺香脆,上面淋了微辣帶甜的醬汁,再自己擠柑桔汁在上面,魚質滑滑的,完全沒有腥味,椰醬飯很有椰香。🙂斑斕咖央多士多士焗得很脆,夾住斑斕咖央醬與厚厚的牛油,非常罪惡,同時非常美味。🙂馬來西亞拉茶拉茶很滑,與一般拉茶一樣都很甜。

🙂麥皮大虎蝦(😋超推)
麥皮大虎蝦

🙂魔鬼魚辣死你媽椰漿飯

🙂斑斕咖央多士

🙂馬來西亞拉茶
拉茶很滑,與一般拉茶一樣都很甜。

麥皮大虎蝦
  • 星洲麥皮蝦
又嚟咗呢個商場 shopping,買完嘢有啲肚餓,要覓食,諗一諗,記起呢間星加坡🇸🇬餐廳,於是就同朋友👧🏻去開餐😆$88「海鮮釀油條」:材料包括 蝦、蝦膠、油條、雜菜,全部釀喺油條裏邊,油條脆脆哋,香口好食🤩,仲有酸甜辣椒醬 可以沾🤣$48「肉鬆蛋黃醬多士」:多士🥪上邊有肉鬆(我哋叫咗走煉奶)、裏邊有一大片牛油、蛋黃醬,多士🥪脆脆哋,幾好食🤩$88「蒜片炒青龍菜」:「青龍菜」外觀有啲似韭菜,味道亦有啲似韭菜/青蒜,口感爽脆,顏色嫩綠,不過再嫩一啲同埋清淡一啲😋;「青龍菜」係咪新栽培出嚟嘅呢?上網見到咁樣介紹:「這種類似韭菜的青龍菜,其實一直以來都存在的,只是沒有人引進種植,所以沒有在市場出現。其實「青龍菜」的原名是叫 「龍篙菜」,源自西伯利亞和阿拉伯國家。也是法國餐里的高檔蔬菜之一。 這種菜的出現,是在幾年前,由一位退休劉姓的農業科學家,引進到金馬倫高原(馬來西亞)種植」🤩;「青龍菜」真係清新好味😋$140「黑松露香煎鮑魚4隻」:鮑魚切成小粒,放番喺鮑魚殼裏邊🤣,鮑魚煎得幾香口,加埋香噴噴嘅黑松露醬,好好味😋

2023-12-28 38 瀏覽
在isquare看電影前先醫好個肚先選了星怡吃星馬菜 環境寬敞價錢相宜馬來參巴烤魔鬼魚香港雖然星馬餐廳多卻不是每間都有這星馬招牌美食這裡做得不錯 醬汁惹味魚肉鮮嫩 好有巴剎風味新加坡魚蛋喇沙麵湯頭帶點微辣 越吃越開胃新加坡白魚蛋爽滑彈牙 粗芽菜特別爽脆蒜片炒青龍菜好喜歡這款蔬菜 口感清爽味道清甜美祿煉奶沙糖多士極度邪惡但又極度好味呀!!香脆多士夾著厚厚的咖央醬和厚切鮮牛油上面灑滿美祿粉和煉奶 喜歡甜食的不可錯過美祿恐龍味道香濃又不會過甜 加了美祿脆脆增加口感
在isquare看電影前先醫好個肚先

新加坡白魚蛋爽滑彈牙 粗芽菜特別爽脆

蒜片炒青龍菜
好喜歡這款蔬菜 口感清爽味道清甜

美祿煉奶沙糖多士
極度邪惡但又極度好味呀!!
香脆多士夾著厚厚的咖央醬和厚切鮮牛油
上面灑滿美祿粉和煉奶 喜歡甜食的不可錯過
美祿恐龍
味道香濃又不會過甜 加了美祿脆脆增加口感

趁住嚟緊聖誕節🎄,收工約下朋友仔👭🏽出去食飯。搵間就腳嘅,揀咗尖沙咀iSquare入面食新加坡菜🍽️。餐廳以淺藍色🧊為主,感覺好舒服。😻💫 馬來參巴烤魔鬼魚比較少見餐廳有魔鬼魚食,大大件嘅魚肉口感滑溜。🤤蘸埋參巴醬一齊食🤗,甜酸嘅味道好特別。🤓💫 巴東牛肉牛肉🐮軟腍入味。😎味道有小小辣🌶️,加埋椰漿調味。整體味道夠香夠惹味。😙用嚟撈飯或者襯住油酥餅食超正。🤩💫 黏蛋油酥餅 配 咖喱雞球估唔到蛋🍳同油酥餅🫔都幾夾。黏蛋油酥餅特別又好食。😉咖喱味道唔太辣。☺️雞球份量多🥳,薯仔🥔又腍又入味。🤭🍵 薏米蓮子百合茶 (熱)有凍有熱選擇,朋友仔話近排咁凍嘅天氣要飲熱嘅。😛薏米、蓮子、百合份量多,健康有益。💪🧉 美祿恐龍 (凍)同樣有凍或熱選擇,我堅持✊揀飲凍嘅。美祿波波 + 美祿粉嘅份量多。🫶🏽小朋友👦🏻🧒🏻👧🏻見到好開心。🥰
趁住嚟緊聖誕節🎄,收工約下朋友仔👭🏽出去食飯。
搵間就腳嘅,揀咗尖沙咀iSquare入面食新加坡菜🍽️。

餐廳以淺藍色🧊為主,感覺好舒服。😻

💫 馬來參巴烤魔鬼魚
比較少見餐廳有魔鬼魚食,大大件嘅魚肉口感滑溜。🤤
蘸埋參巴醬一齊食🤗,甜酸嘅味道好特別。🤓

💫 巴東牛肉
牛肉🐮軟腍入味。😎
味道有小小辣🌶️,加埋椰漿調味。
整體味道夠香夠惹味。😙
用嚟撈飯或者襯住油酥餅食超正。🤩

💫 黏蛋油酥餅 配 咖喱雞球
估唔到蛋🍳同油酥餅🫔都幾夾。
黏蛋油酥餅特別又好食。😉

咖喱味道唔太辣。☺️
雞球份量多🥳,薯仔🥔又腍又入味。🤭

🍵 薏米蓮子百合茶 (熱)
有凍有熱選擇,朋友仔話近排咁凍嘅天氣要飲熱嘅。😛
薏米、蓮子、百合份量多,健康有益。💪

🧉 美祿恐龍 (凍)
同樣有凍或熱選擇,我堅持✊揀飲凍嘅。
美祿波波 + 美祿粉嘅份量多。🫶🏽
小朋友👦🏻🧒🏻👧🏻見到好開心。🥰

2023-12-26 63 瀏覽
又到聖誕當然要去尖沙咀睇燈飾啦尖沙咀要食飯我哋就搵咗isquare入面其中一間食星加坡嘢嘅餐廳室內環境坐得都幾舒適打開餐牌選擇都幾多我哋就叫咗一個海南雞飯,一個咖哩雞配煎餅,同埋叫咗個咖吔多士海南雞飯隻雞都算唔錯有奉送雞湯海南雞嘅肉質都嫩滑食起上嚟好爽口最緊要係唔肥啱曬食得健康嘅朋友咖哩雞嘅味道都幾濃郁雞肉厚切啖啖肉食落就相當暢快而重點就係個黏蛋油鬆餅好少油鬆餅會加蛋配上咖哩食,個層次更加豐富美極鮑魚仔鮑魚仔嘅肉質好彈牙可見佢都幾新鮮最後我哋以咖吔多士作為甜品大家睇相就知道個牛油好邪惡食落當然係好滿足牛油同埋咖央醬都好澎湃值得推薦

又到聖誕

雞肉厚切啖啖肉

食落就相當暢快

而重點就係個黏蛋油鬆餅

好少油鬆餅會加蛋

配上咖哩食,個層次更加豐富

美極鮑魚仔

食落當然係好滿足

牛油同埋咖央醬都好澎湃

值得推薦

2023-12-26 27 瀏覽
魚露花甲Clam w Fish Sauce$168.00這是一個冷盤的菜式,有精緻的擺盤,花甲清洗得好乾淨,圍繞着盤子擺放好,中間有一些沙律菜作為點綴每一隻花甲都非常飽滿,上邊都有越南特色的醬汁。醬汁酸酸甜甜,平均分布在每一隻花甲上面。作為餐前菜式十分開胃。特級北海道帶子海鮮喇沙Clam w Fish Sauce$158.00強烈越南風味的特色料理,湯底非常濃郁,有椰汁香。伴着油面一起吃。馬來西亞拉茶(熱)$25.00又夠熱又香濃十足。跟港式奶有不同的風味,有冷熱選擇,跟馬來口味食物🥘非常配搭。
魚露花甲Clam w Fish Sauce
$168.00

馬來西亞拉茶(熱)$25.00
前牌先介紹過一次嘅新加坡菜咁啱路過尖沙咀發現原來有分店就同朋友入咗去食今次試咗好多新嘅菜式當中朋友最推介嘅就係肉骨茶同埋黑松露鮑魚肉骨茶唔會好苦澀藥膳味好濃鬱而且餐牌有兩款選擇( 藥膳/胡椒)滿足唔同風味嘅食法黑松露鮑魚充滿牛油香同黑松露味並存而且煮法仲係切粒上令到每一粒都更加容易入味咖央多士塗滿咖央醬再夾上一大塊牛油邪惡美食大滿足呢間餐廳嘅菜品種類都真係幾多今次雖然冇叫好好味嘅喇沙但帶嚟嘅係一個嶄新嘅美食體驗#星怡 #新加坡菜 #尖沙咀美食
前牌先介紹過一次嘅新加坡菜
咁啱路過尖沙咀發現原來有分店
就同朋友入咗去食

今次試咗好多新嘅菜式
當中朋友最推介嘅就係肉骨茶同埋黑松露鮑魚

肉骨茶
唔會好苦澀
藥膳味好濃鬱
而且餐牌有兩款選擇( 藥膳/胡椒)
滿足唔同風味嘅食法

但帶嚟嘅係一個嶄新嘅美食體驗

#星怡 #新加坡菜 #尖沙咀美食
2K
2023-12-24 43 瀏覽
🥢星馬風味小吃🥢作為九龍人 唔鍾意行山 唯有成日行街逛商場 今晚又係去尖沙咀 到食飯鍾點 喺iSQUARE揾咗間平平哋又坐得舒服嘅星馬餐廳-🧆娘惹蘿蔔糕 $78正宗街頭風味 雞蛋🥚洋蔥🧅芽菜葱花 再加甜黑醬油 香氣誘人 只可惜蘿蔔糕嘅蘿蔔粒唔多唔明顯-🫓手抓餅 $48煎得金黃酥脆 入口柔軟 唔油膩反而幾有層次感 淨食滲出濃濃嘅牛油香味 如果有咖喱汁點吓 咁就更加好啦😬-🐔海南雞飯 $88雞皮薄而滑 雞件去骨有好香麻油味 雞肉嫩滑 雞胸雞下脏部位都有 油飯香同三黃雞皮有得fight😬-🐟馬來參巴烤魔鬼魚 $128參巴醬用途廣泛 炒麵醃肉都得 今次醃魚肉 醬汁顏色似味增麵豉醬 味道鹹香BB辣 魔鬼魚肉結實-📍 星怡尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖
🥢星馬風味小吃🥢

🧆娘惹蘿蔔糕 $78
🫓手抓餅 $48
🐔海南雞飯 $88
🐟馬來參巴烤魔鬼魚 $128

📍 星怡
尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖
2023-12-18 27 瀏覽
⭐️評分:7/10-✳️星洲麥皮蝦👍👍👍必點大虎蝦肉質肥美,厚實有彈性🦐蝦頭蝦膏鮮美🤤油香味滿足燕麥片與糖粉散落平衡虎蝦濃郁口味甜而不膩乾爽中被濃郁醬汁包裹-✳️班蘭咖央多士👍焗多士香脆咔咔聲😍夾著甜蜜班蘭咖央醬冷冷的牛油形成強烈對比滑身綿密增加層次感-✳️海南雞飯去骨雞肉方便肉質滑身,冬瓜湯濃郁-✳️炸榴槤湯丸👍愛榴槤的也必吃!流心榴槤漿湯丸炸得香脆熱辣辣更豐富口味榴槤香包裹口腔--⭐味道 7.5/10⭐️特色 7/10⭐️環境 6.5/10⭐️性價比 7/10 ⭐️賣相 7/10
⭐️評分:7/10
✳️星洲麥皮蝦👍👍👍必點
大虎蝦肉質肥美,厚實有彈性🦐
蝦頭蝦膏鮮美🤤油香味滿足

冷冷的牛油形成強烈對比
滑身綿密增加層次感

✳️海南雞飯
去骨雞肉方便
肉質滑身,冬瓜湯濃郁

✳️炸榴槤湯丸👍
愛榴槤的也必吃!流心榴槤漿