2020-10-22 65 瀏覽
又黎到食大閘蟹既季節啦~今次黎到中環食大閘蟹二人套餐, 平均$368一位另加一服務費和茶芥 ~ 但呢個價錢只適用於午市同晚市8點半後 原價要$398一位🤔個二人套餐都算幾多野食 又包野飲又包甜品 性價比十分之高 野飲方面包任飲陳年彫皇或者一杯丸•茶手作既凍蜂蜜檸檬 雖然自己唔好飲彫皇 但好似好抵飲咁至於野食方面 個大閘蟹二人餐每人可以食到2皇1后大閘蟹 大閘蟹公約重5両 而大閘蟹乸約重3両 每隻都爆哂蟹膏 個人黎講鐘意食公多d 蟹膏好似更加肥美🤤🤤除左可以食到大閘蟹之外 個餐仲有包金磚豆腐肴肉 粟米鮮蝦羹 蟹粉小籠包 小菜 臘味飯同紅豆糕 值得一埋係個蟹小籠包 雖然每人正係可以食到一隻 都個小籠包都幾大舊 而且相當juicy 同好多蟹粉🤭另外個小菜都炒得幾惹味 再配上臘味飯 超級美味而家係餐廳用云閃付銀聯二維碼俾錢 消費淨額$500或以上,仲會送$50現金券 不過正係可以下次惠顧先用到🙊

2020-10-21 2140 瀏覽
秋意濃濃,又到了大閘蟹的季節。中環的星‧68推出了特定時段優惠價$368 的大閘蟹饗宴套餐(午市和晚市8點半後),價錢已包括兩皇一后共三大隻的黃毛金爪靚靚大閘蟹、金磚豆腐肴肉、粟米鮮蝦羹、紅糟菌皇金姿、蟹粉小籠包、家嫂臘味飯、精美甜品和飲品,這個價錢真的超值超值超值~用餐環境新派時尚,從二人枱、大枱、卡位到包廂都有,適合朋友、家庭或商務的大小聚餐。開放式廚房的設計可以邊用餐邊欣賞師傅們的廚藝,特別的是餐廳和齊亮畫廊合作,在牆上掛上了多幅當代的水墨畫,賞心悅目。先送上前菜金磚豆腐肴肉,椒鹽炸豆腐酥脆不油膩,非常可口。鎮江肴肉口感層次鮮明,點一些薑絲香醋更惹味。湯品是粟米鮮蝦羹,清甜粟米湯加入彈牙鮮蝦提味,喝一碗在入秋暖暖胃~蟹粉小籠包皮薄餡靚,看起來晶瑩剔透,趁熱咬開是滿滿的蟹粉和湯汁,吃起來很迷人傳統上吃大閘蟹當然要配陳年花雕,這個套餐更是包花雕無限暢飲,CP值很高!這杯雕皇香味層次細緻,酒體醇厚,非常容易入口,又不會喧賓奪主,搶過蟹的鮮味。如果不喝花雕,可以改選丸茶手作的凍蜂蜜檸檬一杯,同樣清甜解渴。套餐可享大閘蟹兩皇一后,大閘蟹公約重5両,乸約重3両半,非常肥美足秤,餐廳會貼心的按

套餐可享大閘蟹兩皇一后,大閘蟹公約重5両,乸約重3両半,非常肥美足秤,餐廳會貼心的按次吃完再即蒸,保證新鮮熱辣出爐,可以慢慢享用~

先來蟹公,最正的就是那些白色半透明呈果凍狀的蟹膏,濃稠黏口,一口吸下去,感受著甘、香、醇的蟹膏在口中慢慢融化~我比較喜歡吃蟹公,所以套餐有兩隻公真的正中下懷😋 難以言喻的人間珍味~

蟹乸也同樣爆膏~滿滿的誘人蟹黃,硬身帶顆粒感,質感像蛋黃,呈現漂亮的橘黃色澤。拆岀來的蟹肉鮮甜味美,整個看的口水直流。

吃完大閘蟹依傳統配送熱騰騰的薑茶驅寒,溫補脾胃

這道紅糟菌皇金姿真的色香味俱全,加了紅糟令菜式帶淡淡發酵酒香,墨魚片和菇菌也炒得很惹味

菜式陸續有來,之後就是家嫂臘味飯,有臘腸膶腸,香味十足

最後甜品也有驚喜,是溫潤甜蜜的黑糖芋圓,Q軟好吃~大滿足!店員表示有推廣優惠,如用云閃付銀聯二維碼付款,消費淨額$500或以上,可送$50現金券供下次惠顧使用,就抵上加抵~

• 大閘蟹饗宴套餐
2020-10-20 92 瀏覽
🚨𝙃𝘼𝙄𝙍𝙔 𝘾𝙍𝘼𝘽 𝙎𝙀𝘼𝙎𝙊𝙉 🦀𝘽𝙐𝙏𝙏𝙀𝙍𝙔 𝘾𝙍𝘼𝘽 𝙍𝙊𝙀‼️𝙃𝙚𝙧𝙚 𝙘𝙤𝙢𝙚𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙚𝙖𝙨𝙤𝙣 𝙩𝙤 𝙛𝙚𝙖𝙨𝙩 𝙤𝙣 𝙗𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧𝙮 𝙘𝙧𝙖𝙗 𝙧𝙤𝙚👅👅❤️秋天係食大閘蟹 的季節 $438就可以享用大閘蟹餐,仲係「黃毛金爪」靚大閘蟹,每隻都好新鮮好多膏 蟹膏好甘香🤤🤤🤤 每人仲總共有3隻大閘蟹 小菜 湯 蟹粉小籠包 最後有荷葉臘味糯米飯同黑糖芋圓 芋圓好𝙌𝙌幾濃芋頭紫薯味道 唔錯👅呢個大閘蟹套餐好抵食,午市同晚市8點半後仲優惠價$405/位炸 不過我地正常價都係$438/位 😳由於我地唔飲花彫就轉左 丸•茶手作 凍蜂檸檬 解膩✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $500/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 𝙎𝙩𝙖𝙧 68𝙎𝙝𝙤𝙥 𝙂04, 𝙂/𝙁, 𝙈𝙖𝙣 𝙔𝙚𝙚 𝘼𝙧𝙘𝙖𝙙𝙚, 𝙈𝙖𝙣 𝙔𝙚𝙚 𝘽𝙪𝙞𝙡𝙙𝙞𝙣𝙜, 68 𝘿𝙚𝙨 𝙑𝙤𝙚𝙪

✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $500/𝚑𝚎𝚊𝚍.

☞ ☞ 𝙎𝙩𝙖𝙧 68
𝙎𝙝𝙤𝙥 𝙂04, 𝙂/𝙁, 𝙈𝙖𝙣 𝙔𝙚𝙚 𝘼𝙧𝙘𝙖𝙙𝙚, 𝙈𝙖𝙣 𝙔𝙚𝙚 𝘽𝙪𝙞𝙡𝙙𝙞𝙣𝙜, 68 𝘿𝙚𝙨 𝙑𝙤𝙚𝙪𝙭 𝙍𝙤𝙖𝙙 𝘾𝙚𝙣𝙩𝙧𝙖𝙡, 𝘾𝙚𝙣𝙩𝙧𝙖𝙡
2020-10-20 154 瀏覽
今天約了舊同事吃飯,朋友介紹來這家餐廳吃飯。這家店在萬宜大廈樓下,原來是屬于鴻星集團。裝修非常雅緻,實在感謝朋友的好介紹。點了一個4人午市套餐,首先有蝦餃和燒賣兩碗點心,做得非常有水準。蝦餃皮薄餡靚,燒賣肉肥大口感豐富。鴻星集團出品就是不俗。燉湯選了南北杏燉豬肺,湯料非常充足,湯本身很鮮甜,豬肺洗得很乾淨。很久沒有喝到這麼鮮甜的湯。沙爹水晶牛肉味道濃郁。沙爹汁撈飯實在是非常好味。水晶皮滲著沙爹汁份外入味。原隻鮑魚北菇翡翠也很不錯,雖然鮑魚比較細小,但口感很彈牙。冬菇也很鮮甜。配上白菜仔實在不錯。鳳梨甜酸肉即是咕嚕肉。唯一這道菜口感稍為失色,咕嚕肉比較瘦小,如果能肥一些會好一點。最後的海參沙葛叉燒粒炒飯做得也很不錯。不過配料不是很多,但豉油汁底的的炒飯炒得很乾身,整體算是不錯。埋單連茶錢加一共598元。人均200元算是一個非常不錯的午餐。

2020-10-20
2020-10-17 160 瀏覽
坐低後,見到點心紙才知到....星68,原來是鴻星酒家Group! 樓面大,但人手極度唔夠!見到職員都盡咗力💪🏻💪🏻!食物質素比想像中好很多!大部分點心只有三件,所以價錢都反映了!重點是,所有點心係超級熱熱辣辣送上👏🏻👏🏻,用料上乘,味道夠傳統!😋Order 台式飲品亦可免茶錢。但茶錢都是$12/位,另加$4/位小食(脆白飯魚花生)。都幾reasonable 啦!最特別係....茶有三款,可以叫Earl Grey tea,普洱茶&碧螺春!有新意!👍🏻我叫果啲傳統點心,真係超級好食!熱辣辣俘虜我的心😍。用料,味道(鹹甜適中)亦搶分!👏🏻👏🏻。絕對同5星級酒店嘅中餐有得flight!本小姐對蘿蔔糕一般都冇乜興趣。呢到煎蘿蔔糕好鬼好食,鬆軟,臘味分量適中,最重要係食到蘿蔔味!我最怕食嗰啲好多粘米粉&死實實的蘿蔔糕。XO醬豉油皇炒腸粉,XO醬另上。因為家人唔食得辣,所以分開上。XO醬大大碟,非常之大方!小豬嘜,佢唔話俾我聽有燕窩,我真係唔知囉🤣!飽的外型討好,奶皇餡料夠滑及細緻!燕窩,細心食係有少少的,不過唔凸出!貢棗糕,棗味香濃,甜味剛剛好芝麻糕,鍾意食黑芝麻嘅人必試!香港真係好少有咁好味的

貢棗糕,棗味香濃,甜味剛剛好

芝麻糕,鍾意食黑芝麻嘅人必試!香港真係好少有咁好味的芝麻糕賣!烏卒卒嘅黑芝麻糕,完全用料十足!我至愛!

臘味煎蘿蔔糕
安蝦鹹水角
花菇燒賣
魚肚滑雞集
椒鹽九肚魚
XO醬豉油王腸粉
小豬嘜(燕窩奶黃餡)
金箔芝麻糕
花菇燒賣
魚肚滑雞集
椒鹽九肚魚
XO醬豉油王腸粉
小豬嘜(燕窩奶黃餡)
金箔芝麻糕
貢棗糕
  • XO醬豉油皇炒腸粉
2020-09-22 171 瀏覽
見到社交平台推介,但去到前台已不太禮貌,卡位又預留,點心拚盤味道尚可,但再加單之沙葛义燒炒飯太濕,牛肉燒賣太咸,腸粉太多甜醬,花生醬👎🏻,點心不多選擇,其他點心水凖比一般洒樓差,叫你珍珠奶茶才看到可以免茶,但沒人講,後來才知是鴻星集團,特登請假去飲茶,有點失望😖
2020-09-12 203 瀏覽
限聚令時鬆時緊,難得與巴打的相聚,在星·68午餐。套餐的頭盤寫的是醬蘿蔔和肴肉,上的是豆乾和肴肉。豆乾入味、肴肉清爽,是不錯的前菜小吃。雙式點心是蝦餃燒賣各兩粒,不過不失。鳳梨酸甜肉跟咕嚕肉都是差不多的物體,只不過以肉片代替肉排,菠蘿多些,食味甜多過酸。鮑魚花菇翡翠以原隻鮑魚上,鮑魚扣得夠腍,菜蔬菇菌被鮑汁包裹著,是和味的。炒飯用上沙葛、海參及叉燒,飯炒得分明;惟配料勁細粒,味道毫不突出。亮點落在兩盅燉湯上。川芎白芷天麻燉魚頭勁香天麻味,啖啖精華。另一盅什菌湯雖則是素的,亦燉出各種菌類的香氣。意猶未盡的二人,同場加映了兩蝶點心。懷舊豬腸粉就是一碟加了大量混醬及芝麻的腸粉,如何懷舊不得而知,加兩枝竹籤最多只能說是加了街邊feel。魚形紅豆糕與其說是糕,不如說是奶凍更為貼切,皆因確實是奶凍,加上桂花香,不俗。可惜後來巴打再去時已經沒有這兩款驚豔的燉湯了。
限聚令時鬆時緊,難得與巴打的相聚,在星·68午餐。

豆乾什菜 & 京式肴肉

雙式點心是蝦餃燒賣各兩粒,不過不失。
雙式點心

鳳梨酸甜肉

川芎白芷天麻燉魚頭

另一盅什菌湯雖則是素的,亦燉出各種菌類的香氣。
羊肚菌茶樹菇野菌

桂花紅豆糕 & 懷舊豬腸粉

可惜後來巴打再去時已經沒有這兩款驚豔的燉湯了。
午餐
  • 海參沙葛叉燒粒炒飯
  • 桂花紅豆糕&懷舊豬腸粉
  • 豆乾什菜&京式肴肉
2020-09-09 200 瀏覽
🌹翻開飲食雜誌,看見一間新派酒家開了,最吸引我是🐷包,再看介紹食店裝飾畫是來自水和田作品,就是這樣吸引我星期六去探店。🌹在Openrice 訂了位,11:15到達,人不多,但去到果刻是失望的,因為真的是酒家一間,而且沒有特色。😂😂食物,普遍收費頗高:68點心盒🌟🌟🌟鳳爪🌟🌟🌟蝦米煎腸粉🌟🌟要讚讚酒樓安排,我哋叫了腸粉,來到是混醬,嚇親老公,因為他不食醬,所以提出要求更換,醬分開,服務員很包容,給我們更換,不用我一人食下整碟腸粉🤣!甜菜煎包🌟🌟🌟個人評分食物💙💙💙服務💙💙💙環境💙💙(廁所最糟🤦🏿‍♀️)衛生💙💙抵食💙回頭率💙註:當天有8折優惠🌟

食物,普遍收費頗高:

68點心盒

鳳爪

蝦米煎腸粉
🌟🌟

甜菜煎包

個人評分

食物💙💙💙
服務💙💙💙
環境💙💙(廁所最糟🤦🏿‍♀️)
衛生💙💙
抵食💙
回頭率💙

註:當天有8折優惠🌟

2020-09-05
$223 (早餐)
2020-07-31 220 瀏覽
星.68地址:中環德輔道中68號萬宜大廈 萬宜廊地下G04號舖🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼星.68是一間新派中式菜館😀位置十分方便,旁邊有停車場🅿️也很適合駕駛人士來❤️💕餐廳跟👧🏻👦🏻2個叫左個午市套餐再加多小小點心😋2人午市套餐包括有🔸前菜2小碟🔸即日燉湯(4選2)👧🏻選左三菌螺頭燉烏雞這款湯能增強免疫力,菇菌味香濃🍄👦🏻選左粉葛鱆魚赤小豆燉螺頭最近訓到周身骨痛🙃而粉葛有舒緩肌肉痛的功效所以👦🏻就選左這款湯水🔸雙式點心🥧《鮮蝦餃皇》《花菇燒賣》蝦餃啖啖肉好新鮮🦐彈牙彈牙🔸菠蘿🍍酸甜肉🔸原隻花菇鮑魚🔸海參沙葛叉燒粒炒飯另外叫左個68薈萃全盒最吸引當然係個青蛙🐸包啦🥰😍打咭之選🐸😍青蛙紅豆包外面加左綠茶🍵粉搓成而裡面既紅豆餡不會太甜😋
星.68

地址:中環德輔道中68號萬宜大廈
萬宜廊地下G04號舖
🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼
[丸茶手作]合作有台式珍珠奶茶等🥤

👧🏻👦🏻2個叫左個午市套餐再加多小小點心😋
2人午市套餐包括有
🔸前菜2小碟

🔸即日燉湯(4選2)

👧🏻選左三菌螺頭燉烏雞
這款湯能增強免疫力,菇菌味香濃🍄
👦🏻選左粉葛鱆魚赤小豆燉螺頭

打咭之選🐸😍

青蛙紅豆包外面加左綠茶🍵粉搓成
而裡面既紅豆餡不會太甜😋
2020-07-31 350 瀏覽
傳統粵菜是港人舊一輩最喜愛的地方菜之一,還記得兒時每逢節日喜慶,例必一家人到酒家大排延席歡聚一番。而隨著時代變遷,香港已滙聚了不同國家的美食,中菜也因著競爭而開始變革,轉向高格調甚或融合菜來繼續爭取客人的歡心。前陣子筆者就造訪了一間座落於中環萬宜大廈地下的新派中式菜館,裝潢採用了中西合璧的設計風格,中式老店地板瓷磚和藤椅配上西式吊燈和掛畫,加上帶西式風格的Open Kitchen,雅緻時尚;而且環境地方寬敞舒適,枱與枱之間空間感足,感覺悠閒中見氣派!而原來店家還有與畫廊合作在店內展出銷售各名師的作品,碰巧筆者到訪當期是水禾田先生的佳作,更是添上藝術氣息。餐廳主打保健四季燉湯、精緻點心和鑊氣小炒,其中較特別的是聯同了「丸茶手作」提供各種台式手搖飲品,品嚐一盅兩件之餘還可以飲到手搖特飲,實在是十分新穎的玩法,新鮮感十足!而由即日起至31/7(造訪當天員工透露優惠期有機會會延長至另行通告)店家還推出68折優惠,無論堂食、自取外賣或丸茶手作的飲品均可享有此折扣,實在超值。先端來的是一小碟炸銀魚仔花生的小食,雖然要另外收費,但入口確是香口酥脆,作為餐前小食也不錯。率先登場的是三品小薈,分別有京式

三品小薈

率先登場的是三品小薈,分別有京式肴肉、鹵牛展和醬香蘿蔔。肴肉鹹香中帶點嚼勁,如能軟滑一點應會較好;鹵牛展醬香濃厚,鬆軟入味;醬漬蘿蔔爽脆中滲著蘿蔔的獨有氣息。三款涼菜食味都算不錯,但質素均不算十分突出,份量亦偏小,有點不似預期,尚有改善的空間。

燉湯是這店的主打菜式之一,有別於一般中餐廳的模式,這裡的燉湯款式每7天會更換一次,當中有4款燉湯供客人選擇,標榜真材實料,完全不含味精。今趟筆者就和朋友點來了海星蘋果龍脷葉燉瘦肉和三菌螺頭燉烏雞。

三菌螺頭燉烏雞

海星蘋果龍脷葉燉瘦肉,海星有化痰止咳的功效,配上蘋果和龍脷葉,清甜滋潤;三菌螺頭燉烏雞,用上了三種不同的菇菌,配上螺頭和烏雞,鹹鮮濃香兼備 ,滋補鮮甜。兩款燉湯端上來是均是熱騰騰的,湯色清澈,湯汁內堆滿了不同食材,用料十足,飲完成身暖笠笠,清潤養生。

濃雞湯松葉蟹鉗灌湯餃

接著點來幾款心儀點心,濃雞湯松葉蟹鉗灌湯餃,原隻巨型松葉蟹鉗包在灌湯餃裏邊,浸沒在金黃濃郁的雞湯當中,餃內除了蟹鉗之外,還有蝦仁帶子粒等海鮮,入口啖啖肉鮮美滑嫩,配上濃濃雞湯更令味道層次昇華,令人喜出望外,定價雖偏高了一點,但仍是值得一試。

乾蒸牛肉燒賣

鮮蝦餃皇,大大隻皮薄餡靚,軟糯煙韌的餃皮包著爽口彈牙蝦肉餡,鮮甜多汁。乾蒸牛肉燒賣,燒賣脹卜卜的,牛肉內餡厚實嫩彈 ,帶著淡淡的芫茜香,而且還加入了馬蹄粒添加了爽脆口感,平凡中見心思。

話梅叉燒酥

話梅叉燒酥,外皮鬆化酥香,入口即化,叉燒餡料帶酸甜,醬香濃郁,話梅味反而不太突出,但味道平衡得剛好,吃完一啖接一啖不覺油膩,頗為出色。

煎甜菜黑豚肉包

煎甜菜黑豚肉包,煎得兩邊金黃焦香,微脆鬆軟,內裏肉餡甜香多汁,鬆軟可口。

酥炸魷魚鬚

酥炸魷魚鬚,即叫即炸,端上來時還熱辣辣的,份量頗多,炸皮鬆脆魷魚Q彈,雖有別於傳統上粉炸脆的做法,但也不失脆香美味。

除了傳統粵菜之外,當然要試一下邊嘆茶邊飲手搖的多樣化享受,遂點來了丸茶手作的香濃芝士奶蓋 x 黑糖珍珠撞奶。芝士奶蓋厚度適中濃香綿密,黑糖珍珠軟糯有嚼勁,黑糖香是有的但個人覺得濃一點會更好,雖然這樣說但其實整體味道平衡得不錯,奶香順滑,冰涼消暑。

整餐的出品質素到位,雖未算十分出衆但仍是不錯的,加上環境寬敞坐得舒適自在,氣派典雅,正宗「歎茶」的享受,現以68折的價錢消費更是無話可說,超值實惠,性價比高,值得一試!
2020-07-25
1 分鐘 (堂食)
三菌螺頭燉烏雞
乾蒸牛肉燒賣
煎甜菜黑豚肉包
酥炸魷魚鬚
網上見到中環萬宜大廈開咗間新嘅中菜館「⭐️星.68」,七月底前做緊堂食/外賣*68折優惠*,咁鬼抵就一於試下。餐廳入口原來喺停車場旁邊,即係斜路仔。餐廳環境寬闊,燈光明亮,客人自然坐得舒服😊。由於好耐無飲過茶、食過中菜,於是我哋就放縱一下🙈,叫咗個二人餐之餘,再另點其他食物。餐廳算係新派中菜館,創意款式同經典口味任君選擇!餐廳比較特別嘅地方係有同丸茶手作(我最愛嘅茶飲店)合作,即係我可以邊嘆珍珠奶茶、邊食點心🥤。除咗茶飲外,餐廳亦主打滋補燉湯,唔同日子有唔同款式以供選擇😁。68薈萃全盒($108),六款點心包括鮮蝦餃皇、乾蒸牛肉燒賣、臘味煎蘿蔔糕、安蝦鹹水角、青蛙王子同金箔芝麻糕。論賣相無可能唔拎滿分掛💯?拼盤有四款鹹點同兩款甜點,其中🐸青蛙包最吸睛,餡就係豆沙餡,包皮都算鬆軟。另外,鹹水角係較傳統嘅點心,出奇地呢到嘅出品好出色🤤,外皮炸得好脆,但無油膩感,又夠大隻。乾蒸牛肉都唔錯,建議點喼汁食;蘿蔔糕就無乜特別。甜點芝麻糕類似芝麻卷嘅口感,味道濃郁,我唔鍾意食芝麻糊都覺得便幾好食。午市套餐(2位用$276),套餐內容豐富,兼且十分抵食😍。其實齋食佢已經飽哂,不過我哋太為食無計。二小碟:
餐廳環境寬闊,燈光明亮,客人自然坐得舒服😊。
1903 瀏覽
68薈萃全盒
68薈萃全盒($108),六款點心包括鮮蝦餃皇乾蒸牛肉燒賣臘味煎蘿蔔糕安蝦鹹水角青蛙王子金箔芝麻糕。論賣相無可能唔拎滿分掛💯?拼盤有四款鹹點同兩款甜點,其中🐸青蛙包最吸睛,餡就係豆沙餡,包皮都算鬆軟。
二小碟: 陳皮牛𦟌、醬香蘿蔔,兩款涼拌小食各有五件,份量啱啱好。其中一款本身應該係京式肴肉,但好似換咗做牛𦟌🐂,食落有啲啲辣;由於醃咗味,所以都唔確定佢係咪真係牛。至於醬香蘿蔔有啲其貌不揚,但又幾爽脆、幾開胃,唔太重口味。
海星蘋果龍脷葉燉瘦肉
即日燉湯嘅款式係海星蘋果龍脷葉燉瘦肉,後尾先發現好似可以轉款,但而家都無損失,因為依款勁好飲😋。首先我相信餐廳係有將個燉湯去油,加上口味唔會過鹹,所以好清爽。第二燉湯好足料,有成隻海星仔同🍎蘋果,同埋大量好有嚼口嘅煲湯瘦肉。我勁鍾意哈哈。
雙式點心: 鮮蝦餃皇、花菇燒賣,兩款皇牌點心、每款各二,簡直係完美組合,皆因點心係好食,但都好飽肚😆。蝦餃同燒賣均唔錯,大大粒無欺場,朋友話食落有傳統酒樓點心嘅風味,即帶點豬油香。
鳳梨酸甜肉
鳳梨酸甜肉,呢個即係咕嚕肉,味道偏酸,啱配飯。咕嚕肉大小適中,無骨,可以一啖食哂。另外,伴菜有唔少三色椒同菠蘿🍍。
原隻鮑魚花菇翡翠
原隻鮑魚花菇翡翠,兩隻鮑魚炆得入味,口感爽口得嚟唔會韌,幾正!下低墊住嘅仲有小棠菜同大花菇,同樣地亦係好夠味😛。
海參沙葛叉燒粒炒飯
海參沙葛叉燒粒炒飯,炒飯份量好多,每人分到唔止一碗囉!🍚炒飯好高質,每粒炒至乾身分明,仲好均勻地上哂色,粒粒都帶有豉油鹹香。我哋食得出叉燒粒同沙葛粒,但食嗰時就無為意有無海參。
酥炸魷魚鬚
酥炸魷魚鬚($70),我知道餐廳係隸屬鴻星集團,所以酥炸系列係必點項目。🦑炸魷魚鬚真係好鬼正,魷魚本身已經好食,加上佢嘅炸皮酥脆兼夠薄,食完唔會成口粉或者熱氣,果然無令我失望,推介。
桑寄生蓮子芋圓茶
桑寄生蓮子芋圓茶($39/位),我預咗唔會有西營盤老字號咁好味,但都比想像中好。桑寄生茶帶點甘味,唔會過甜;除咗有名稱所述嘅蓮子同芋圓外,亦都加入咗鵪鶉蛋作配料🥚。
脆脆銀魚
題外話,我亦都特別介紹番集團嘅名物,就係作為餐前小食嘅脆脆銀魚🐟,真係好惹味,去親工展會都要入貨!
餐牌寫住如果叫特式茶飲,就可免茶水費(每人都成$12),諗落嗌嘢飲仲有著數啵。我哋要咗凍奶蓋芋香奶茶($32)及凍極品鐵觀音($18)加桂花珍珠($6)同經典黑糖珍珠($6)。質素同平日飲開無異,飲品好飲、珍珠好食😙。
格雷伯爵茶
不過食中餐點都要飲返杯熱茶至啱數,我哋要咗中菜館少見啲嘅格雷伯爵茶🍵,都幾清香。另外,仲有四季春同普洱茶揀。
總括嚟講,成餐都令我哋喜出望外,皆因食物、環境同服務方面都好好。雖則佢嘅味道未稱得上好驚艷,但起碼樣樣都叫做有番咁上下水準,份量又多👍。最後亦係重點所在:而家做緊68折優惠真係好抵食,成枱食物埋單都只係四百蚊左右。
2020-07-26
脆脆銀魚
格雷伯爵茶
2020-07-30 245 瀏覽
三日內食咗兩次,我唔喺中環返工純粹去搵食, 星期日同gf去,過2日就同阿媽去食, 所以問我好唔好食…我嘅行動就已經係答案~ 因為社會問題呢一年都已經冇飲過茶, 再加上疫情之下~多多少少都有影響, 星期日 決定去中環睇下有咩好食… 因為正路星期日中環應該會少好多人, 見到呢間星•68新開嘅,行去8下門口宣傳至31/7" 堂食及外賣自取點心菜式及丸茶手作飲品 68折"﹐ 最可愛係有丸茶手作? 試下啦~可能因為係星期日同埋疫情關係人唔算好多,坐好佢有提供酒精濕紙巾抹手又有個紙袋仔畀人放口罩~呢個幾好;有一個餐牌同點心紙,餐牌燉湯~大約1個禮拜左右轉一款,一個月有四轉~ 好肚餓呀…叫咗幾款點心加一個燉湯,仲驚唔飽再叫多個手打烏冬…我哋兩個都幾大食 ,咁同阿媽嚟呢就簡單啲啦~ 揀返今次好食嘅嘢, 老人家唔好要佢冒險啦~根據兩次嘅經驗,個人推薦…蝦餃~蝦肉新鮮夠大隻,傳統做法配筍, 唔會落埋啲奇奇怪怪嘅嘢影響蝦嘅鮮味牛肉燒賣~ 呢個超多芫茜…其實我自己唔食芫荽, 不過佢將啲牛肉整得好好食,juicy肉味香, 幾唔鍾意食芫茜我都食咗一粒~ 蝦湯蝦滑手打烏冬~ 烏冬係幼烏冬,我幾乎以為自己叫咗東北麵,

根據兩次嘅經驗,個人推薦…

蝦湯蝦滑手打烏冬~ 烏冬係幼烏冬,我幾乎以為自己叫咗東北麵, 但係浸耐咗都唔會變成一pat﹐最正其實係蝦滑, 打得有韌度有口感,唔係一口粉亦都唔係漿糊, 湯底蝦湯係屬於清湯形式, 好清香嘅蝦味~

青蛙王子~ 其實就係青蛙造型豆沙包, 不過冇將啲豆沙打到溶,保留少少豆嘅質感~唔太甜~

燉湯~ 兩次去試咗兩款燉湯, 非常濃郁但清甜, 將燉湯材料個原味燉出嚟~好好飲,呢個即使原價無68折我都覺超值~

總結星•68點心嘅製作, 係屬於忠於傳統同食材嘅做法, 例如鹹水角嘅皮同蔗汁馬蹄糕,而家好多新式嘅做法可能會加啲木薯粉令到佢有彈牙嘅感覺,但係呢度就用咗啲比較傳統嘅做法,就係用開粉嘅比例功夫同搓麵粉嘅時間令到佢有韌度,呢啲真係食得出…係人工同心機~

我比較like係佢係有珍珠奶茶飲, 今時今日飲茶唔一定要飲傳統茶嘅…當然其實佢都好唔傳統哋係有英國茶earl grey可以選擇~
68折到7月31號, 而家個時勢會唔會extend就好難講,但埋單時佢哋都好細心會話番已經打個六八折嘅價錢,有啲乜嘢收費係點計, 兩次我都叫咗一杯珍珠奶茶…變咗只收一位茶位~公道喎…
食物味道好滿意,唯一要彈一彈就係檯面嘅茶漬係咪可以抹得乾淨少少呢?
  • 青蛙王子
2020-07-30 171 瀏覽
近排鴻星開咗呢一間新嘅line嘅餐廳主打fusion中菜點心😊位置位於停車場則環境超靚 仲crossover埋丸茶手作🤩最近有68折真係超值可以飲埋台式飲品啱曬年青人68薈萃全盒有六樣嘢有蝦餃 牛肉燒賣 青蛙包 黑芝麻糕 蘿蔔糕 鹹水角牛肉燒賣好好食 皮又薄牛肉好香蝦餃皮都好薄 有蝦味幾彈牙鹹水角蘿蔔糕味道中上脆卜卜最特別芝麻糕咬落去好香芝麻味又滑又彈牙超正😘話梅叉燒酥個酥皮好香脆 叉燒餡好多叉燒睇到佢唔係色素 較為健康入面味道超濃郁好邪惡蓮蓉西米布甸同傳統做法一模一樣個皮好脆 入面好香蛋香同埋西米粒加埋好滑好香嘅蓮蓉😋老公食到好開心✅燕麥脆蛋散睇住open kitchen入面嗰個大隻佬喺度炸😍作為港女好開心!分量超多果然夠豪爽點埋啲煉奶食超好食又脆咁大份🥶🥶🥶酥炸魷魚鬚分量好多 嗰啲椒鹽味令到魷魚更加鮮味外皮脆卜卜分又唔多香酥荔芋鴨同傳統有啲唔同鴨肉好多加埋超濃沃嘅芋頭蓉再炸到脆卜卜食到停唔到口😋性價比超高值得一試因為唔係成日都搵到 就反失傳如果同場幫襯埋太茶手作仲可以減去十蚊茶錢價錢又唔貴梗係飲啦!我哋叫咗兩杯沙冰全部都係真味用鮮果打成 咁fusion真係好值得try!!!😘一次滿
近排鴻星開咗呢一間新嘅line嘅餐廳
加埋好滑好香嘅蓮蓉😋
老公食到好開心✅
燕麥脆蛋散
睇住open kitchen入面嗰個大隻佬喺度炸😍
作為港女好開心!
分量超多果然夠豪爽
性價比超高值得一試
因為唔係成日都搵到
就反失傳
如果同場幫襯埋太茶手作仲可以減去十蚊茶錢
價錢又唔貴梗係飲啦!
我哋叫咗兩杯沙冰全部都係真味
用鮮果打成 咁fusion真係好值得try!!!😘
一次滿足晒2個願望😊😊
🎀星‧68
🎀中環德輔道中68號萬宜大廈萬宜廊地下G04號舖
餐廳:星‧68 (中環)地址:中環德輔道中68號萬宜大廈萬宜廊地下G04號舖紀錄一下29/7全日禁堂食前嘅最後一餐堂食lunch🥺,唔知香港人嘅生活幾時先可以回復正常星‧68係中環一間新派中菜館🥢,疫市期間開咗一個月 多啲,無論係價錢、環境定食物都一樣咁高質,性價比頗高👍🏼。餐廳內除咗有開放式open kitchen之外👨🏻‍🍳,仲有唔少畫作可供欣賞同購買🖼,最值得留意嘅係佢地同丸茶手作做Cross-over🥤,估唔到飲茶都可以真點飲台式飲品😍,買丸茶手作飲品仲免埋茶錢添叫咗個午市二人套餐($278),先黎咗碟京式肴肉同醬香蘿蔔開下胃,之後就飲返碗清甜無味精嘅粉葛赤小豆豬骨章魚湯🍲,絕對係媽媽級嘅味道👍🏼飲完湯就有蝦餃同花菇燒賣、香脆可口而且甜酸適宜嘅菠蘿酸甜肉🍍、炆得好入味又腍嘅原隻鮑魚花菇翡翠,最後仲有足料惹味嘅海參沙葛叉燒粒炒飯😋,每道菜都用料上乘。68折咗即係$200都唔洗就有2款前菜、4款食物同1款湯🥳,真係抵到喊😭咁抵嘅關係,又係最後一餐堂食,緊係要食盡佢!所以另外叫咗個68薈萃全盒($108)同酥脆好味嘅炸魷魚鬚($70)🦑。呢個全盒有隻可愛Keroppi🐸,原來係紅豆包
餐廳:星‧68 (中環)
地址:中環德輔道中68號萬宜大廈萬宜廊地下G04號舖

飲完湯就有蝦餃同花菇燒賣、
香脆可口而且甜酸適宜嘅菠蘿酸甜肉🍍、
炆得好入味又腍嘅原隻鮑魚花菇翡翠,

酥脆好味嘅炸魷魚鬚($70)🦑。呢個全盒有隻可愛Keroppi🐸,原來係紅豆包,仲有芝麻糕、蘿蔔糕、煎堆、牛肉球同蝦餃😋,叫黎打卡影相都值回價錢📸️

最後緊係唔少得叫埋丸茶手作啦🥳,唔該一杯熱嘅頂級茉香綠茶($18)同一杯奶蓋咖啡拿鐵🥤呀~

記住記住!去到31/7,星‧68有堂食同外賣自取點心菜式,同埋丸茶手作飲品68折😻,用呢個超抵優惠買返屋企食,就可以錫住自己健康又錫住個荷包啦😎
2020-07-27
8 分鐘 (堂食)
2020-07-27 1812 瀏覽
好友約我中環新張的星·68嘆茶,餐廳的環境優雅,開放式廚房,食具擺放整齊,牆上掛有水禾田先生的畫。我們點左濃雞湯松葉蟹拑灌湯餃 $68,雞湯底味濃鮮甜,松葉蟹鉗味鮮甜又啖啖肉,餃子皮夠薄,真美味。酥炸魷魚鬚 $70,炸得鬆脆可口。午市套餐$276二小碟有百葉絲和豬手涷,真不錯👍 是日燉湯:三菌螺頭燉竹絲雞,清香又味甜。蝦餃皇、蟹籽燒賣:大大粒,蝦爽口彈牙,超鳳梨酸甜肉,豬肉質嫩滑,炸得外脆內軟,甜酸醬汁配菠蘿片、青椒,真開胃又美味。原隻鮑魚北菇翡翠,原隻鮑魚真夠矜貴,配蠔油杰獻汁,菇質地感軟滑可口,炆得很入味。海參沙葛叉燒粒炒飯,沙葛清甜,义燒味香,飯炒得粒粒分明,很爽口。即日起至31/7,堂食、外賣自取及丸茶手作飲品 68折。見咁抵我們再點:熱黑糖珍珠撞奶$31有68折實是$21 ,不太甜,很不錯。瘋芒畢露$34折實$24.9,冰冰真解渴。叫左飲品不收茶錢,真超超抵。
好友約我中環新張的星·68嘆茶,餐廳的環境優雅,
開放式廚房,食具擺放整齊,
牆上掛有水禾田先生的畫。我們點左
酥炸魷魚鬚 $70,炸得鬆脆可口。
午市套餐$276
二小碟有百葉絲和豬手涷,真不錯👍
是日燉湯:三菌螺頭燉竹絲雞,清香又味甜。

蝦餃皇、蟹籽燒賣:大大粒,蝦爽口彈牙,超

即日起至31/7,堂食、外賣自取及丸茶手作飲品 68折。
見咁抵我們再點:
熱黑糖珍珠撞奶$31有68折實是$21 ,不太甜,很不錯。
瘋芒畢露$34折實$24.9,冰冰真解渴。
叫左飲品不收茶錢,真超超抵。

• 蝦餃皇
  • 蟹籽燒賣