6天前 96 瀏覽
香港人飲食習慣有了微妙的變化,晚上不吃太多,因此,朋友們請我食特色生日午宴,品嚐9款特色[鲁菜]、[江南菜]及[川菜],原來是高檔Michelin美食。🎉水晶垛子黃牛肉(鲁菜)精選黄牛肉切片,配以晶莹剔透的水晶垛子,口感嫩滑,肉香濃郁,清爽不腻。🎉熗拌濰鮮蘿蔔皮(鲁菜)采用新鲜蘿蔔皮,煙煙靭靭有咬口,酸爽开胃,是经典凉菜。🎉松茸青湯雞豆花(江南菜)松茸香氣濃郁,搭配嫩滑雞豆花,清湯清淡鲜美,滋補養生,口感细腻。🎉海捕大蝦燒膠州白菜(鲁菜)新鲜海虾配上胶州白菜,虾肉鲜甜彈牙,白菜软糯,湯汁鲜美濃郁。🎉魚籽醬烤鴨配煎餅(鲁菜创新)烤鸭外皮酥脆,搭配鱼籽酱增添鲜味,配以薄煎饼,咸鲜交织,風味獨特。🎉成都青花椒毛血旺(川菜)麻辣鲜香,青花椒的獨特麻感刺激味蕾,豐富食材層肉餡次分明,絕對滿足喜愛川菜者必食之選。🎉母子生煎包(江南菜)外皮酥脆,肉餡鲜美多汁,母子生煎包以獨特包法和火候赢得食客喜爱。🎉慕絲大油條(腐乳味/鳳梨味)(创新江南甜品)酥脆油條不油膩配以丝滑慕斯,腐乳味咸香独特,凤梨味清甜果香,甜咸结合各具特色。🎉阿膠絲滑酸奶(江南甜品)阿胶滋补,酸奶丝滑顺口,营养豐富,口感清爽,適合飯後享

🎉水晶垛子黃牛肉(鲁菜)

🎉熗拌濰鮮蘿蔔皮(鲁菜)
采用新鲜蘿蔔皮,煙煙靭靭有咬口,酸爽开胃,是经典凉菜。

🎉松茸青湯雞豆花(江南菜)

🎉海捕大蝦燒膠州白菜(鲁菜)

🎉魚籽醬烤鴨配煎餅(鲁菜创新)

🎉成都青花椒毛血旺(川菜)

🎉母子生煎包(江南菜)

🎉慕絲大油條(腐乳味/鳳梨味)(创新江南甜品

🎉阿膠絲滑酸奶(江南甜品
阿胶滋补,酸奶丝滑顺口,营养豐富,口感清爽,適合飯後享用。

完美生日宴與朋友享用这九款美食,呈現豐富多样的中国傳统与創新風味。

2025-06-16
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
傳統魯菜我真係未食過,但原來同川菜係差唔多~同埋呢到既菜式可以令到食客有唔同既體驗,如果諗緊要見客嘅餐廳呢間都係唔錯選擇。👍🏻呢到啲店員好細心有禮堂切垛子牛肉🐄其實係水晶肴肉,但係用牛肉去切碎,非常晶瑩通透,刀工好厲害,切到好薄片。熗拌濰坊鮮蘿蔔皮🥒望落一啲都唔似蘿蔔好特別,食落蘿蔔皮非常清脆爽口,酸甜開胃菜松茸湯雞豆花✨🍄‍🟫🐓呢個湯好驚豔既係個雞豆花,望落以為係豆腐花,但其實係雞肉打至起膠,入口即溶,好神奇,仲有陣陣松茸香味魚籽酱烤鴨配煎餅✨🦆師傅即場喺面前切烤鴨,可以見到師傅工架了得,切得好快手,而且落魚子醬唔需諗要落幾多,再加埋個薄脆喺底,口感非常豐富,烤鴨皮好香脆成都青花椒毛血旺✨🌶️呢個青花椒毛血旺份量非常之多,好足料,仲有薯粉底,吸晒啲青花椒湯汁,呢個食落都辣辣地㗎,最啱食辣之人。海捕大蝦燒膠洲白菜🦐🥬呢個菜可以中和前面食過嘅菜式,因為白菜非常甜,而且大蝦口感好彈牙,一食落去就知係新鮮嘅。慕斯大油條✨✨✨✨👍🏻🥖(腐乳慕斯/百香果)冇諗過可以整到咁大條嘅油炸鬼,係巨型尺寸,足足長過你隻手呀,一剪落去,聽到嗰啲酥脆聲,就知道油炸鬼炸得非常之合適,最重要係佢哋自製咗啲磚醬,紅色

傳統魯菜我真係未食過,但原來同川菜係差唔多~

堂切垛子牛肉🐄

熗拌濰坊鮮蘿蔔皮🥒

松茸湯雞豆花✨🍄‍🟫🐓

魚籽酱烤鴨配煎餅✨🦆

成都青花椒毛血旺✨🌶️

海捕大蝦燒膠洲白菜🦐🥬

慕斯大油條✨✨✨✨👍🏻🥖
(腐乳慕斯/百香果)
冇諗過可以整到咁大條嘅油炸鬼,係巨型尺寸,足足長過你隻手呀,一剪落去,聽到嗰啲酥脆聲,就知道油炸鬼炸得非常之合適,最重要係佢哋自製咗啲磚醬,紅色腐乳磚醬食落咸咸地好特別,但係我覺得最出色係個菠蘿果醬,好似食牛角包嗰啲果醬味道一樣,超級夾,仲可以中和咗油炸鬼既油膩。

拇指生煎包
啲生煎包整到好細粒好迷你,但估佢唔到裏面都係爆餡~

阿胶絲滑酸奶🍯🍼
呢個酸奶食落就好似乳酪咁,再落咗阿胶,個味道就好似落咗黑糖醬咁,非常開胃~~

• 慕斯大油條
今次嚟到中環嘅《星 South Beauty》食中菜,叫咗個尚品套餐($1680/2位用)🌟 啲食物都好特別、好有誠意☺️🐮 水晶垛子黃牛水晶黃牛好特別,水晶部分晶凝通透,加上黃牛鹹香得宜,好味😋🥕 熗拌濰坊鮮蘿卜皮呢個小菜好開胃!🍲 松茸清湯雞豆花之後有每人一碗湯,湯清甜滋味😚🦆 魚籽醬烤鴨配煎餅之後有廚師出嚟切出烤鴨,配上煎餅🫓 鴨皮香脆,油脂感豐富有煎餅中和一下,正🥳🌶️ 成都青花椒毛血旺毛血旺超大鍋同足料,鍋底加入花椒同辣椒,好麻辣、好過癮~🥬 海捕大蝦燒膠洲白菜之後嘅白菜加入超多大蝦🍤,勁香蝦味!🥖 慕斯大油條之後有好打卡嘅大油條,打卡後侍應會切開油條,可以好似西餐嘅餐包咁搽上兩種唔同嘅醬料,包括腐乳慕斯同鳳梨慕斯🍍一鹹一甜,好特別!👍🏻 拇指生煎包之後嘅姆指生煎包就係細細料嘅生煎包,雖然細粒,但都有好多肉餡🥰🍧 阿胶丝滑酸奶最後食埋個酸奶做甜品,好滿足!

🐮 水晶垛子黃牛
水晶黃牛好特別,水晶部分晶凝通透,加上黃牛鹹香得宜,好味😋

🥕 熗拌濰坊鮮蘿卜皮
呢個小菜好開胃!

🍲 松茸清湯雞豆花
之後有每人一碗湯,湯清甜滋味😚

🦆 魚籽醬烤鴨配煎餅

🌶️ 成都青花椒毛血旺
毛血旺超大鍋同足料,鍋底加入花椒同辣椒,好麻辣、好過癮~

🥬 海捕大蝦燒膠洲白菜
之後嘅白菜加入超多大蝦🍤,勁香蝦味!

🥖 慕斯大油條

👍🏻 拇指生煎包

🍧 阿胶丝滑酸奶
最後食埋個酸奶做甜品,好滿足!
星·South Beauty係由米芝蓮餐廳《魯上魯》與《俏江南》攜手打造~餐廳主打傳統魯菜,並輔以創新川菜風味~位於中環南豐Place 3樓,地方闊落充滿氣派之餘再以京劇為主題作裝修風格,充滿特色~作為半個山東人嘅我,覺得佢呢種來自北方嘅感覺,實屬吸引🤩「燴拌潍坊蘿蔔皮 / 堂切垛子牛肉 / 酸辣烏魚蛋湯」佢地啲蔬果原產地直送,所以特別新鮮好食~山東🥒潍坊蘿蔔皮,充滿濃濃麻香,非常青脆~而🐂垛子牛肉,感覺似肴肉但薄切~好似紙咁薄,片片透光,但牛味濃郁~湯羹方面本來想叫松茸清湯雞豆花,但賣曬~於是轉左「酸辣烏魚蛋湯」,屬於國宴第一湯!所謂嘅烏魚蛋就係由雌性烏賊卵腺體加工而成~要處理佢工序較繁複,但營養豐富~望落咁清湯嘅感覺,但實際味道係非常濃郁~充滿白胡椒嘅辣香,同醋嘅酸香味~難怪據聞有冬食去寒,夏食解熱嘅功效~「🪿魚籽醬烤鴨配煎餅」應該目前我係香港食過最好食嘅片皮鴨!👑每一樣食材夾埋一齊嘅鬆脆口感,筆墨難以形容~再夾埋魚子醬嘅鹹香,鴨肉嘅軟腍口感~絕對係齒頰留香,值得再嚐🤤🤤👍🏻👍🏻「海捕大蝦燒膠洲白菜🥬 & 成都青花椒毛血旺」🦐大蝦燒白菜,睇佢個色咁橙紅以為佢會好鹹~但實際唔會,反而

餐廳主打傳統魯菜,並輔以創新川菜風味~
作為半個山東人嘅我,覺得佢呢種來自北方嘅感覺,實屬吸引🤩

「燴拌潍坊蘿蔔皮 / 堂切垛子牛肉 / 酸辣烏魚蛋湯」

佢地啲蔬果原產地直送,所以特別新鮮好食~
山東🥒潍坊蘿蔔皮,充滿濃濃麻香,非常青脆~
而🐂垛子牛肉,感覺似肴肉但薄切~
好似紙咁薄,片片透光,但牛味濃郁~
湯羹方面本來想叫松茸清湯雞豆花,但賣曬~
於是轉左「酸辣烏魚蛋湯」,屬於國宴第一湯!
所謂嘅烏魚蛋就係由雌性烏賊卵腺體加工而成~
要處理佢工序較繁複,但營養豐富~
望落咁清湯嘅感覺,但實際味道係非常濃郁~
充滿白胡椒嘅辣香,同醋嘅酸香味~
難怪據聞有冬食去寒,夏食解熱嘅功效~

「🪿魚籽醬烤鴨配煎餅」

應該目前我係香港食過最好食嘅片皮鴨!👑
每一樣食材夾埋一齊嘅鬆脆口感,筆墨難以形容~
再夾埋魚子醬嘅鹹香,鴨肉嘅軟腍口感~
絕對係齒頰留香,值得再嚐🤤🤤👍🏻👍🏻

「海捕大蝦燒膠洲白菜🥬 & 成都青花椒毛血旺」

🦐大蝦燒白菜,睇佢個色咁橙紅以為佢會好鹹~
但實際唔會,反而鮮蝦味濃,整體大蝦鮮彈,白菜鮮甜~
而毛血旺又係非常推薦👑好鍾意青花椒帶出嚟嘅麻辛味~
簡直就係中式版部隊鍋,正😋

「慕斯大油條/ 拇指一口生煎包/ 阿膠絲滑酸奶」

未見過咁大條油炸鬼!有我手指頭到前臂咁長👀
新鮮炸起,熱辣辣超酥脆香口👍🏻
配上鹹甜組合嘅腐乳同鳳梨慕斯一齊食~
好似牛油搽法包咁🤣🤣
🥟生煎包一啖一口,但非常足料~
外皮彈牙,充滿鮮嫩肉汁,細細個唔會太肥膩太漏~
最後要食埋甜品🍮,佢個酸奶都幾酸~
一定要加返阿膠黑蜜嚟中和返,咁就又滑又好味😋

• 慕斯大油條
  • 魚子醬烤鴨山東煎餅
  • 成都青花椒毛血旺
  • 拇指生煎包
2025-04-21 139 瀏覽
今日收工同事帶咗我去食中菜 餐廳好闊落 好有空間感堂切垛子牛肉 $268熗拌濰坊蘿蔔皮 $128食落好清爽 啱晒用嚟解一解之後嘅麻松茸清湯雞豆花 $198/位好香好清甜嘅一個湯 雞豆花質感好得意 味道清清哋咁魚籽醬烤鴨配煎餅烤鴨皮好香脆嫩滑嘅鴨肉 咬落去油脂感爆咗出嚟🥺魚子醬做點啜 再配上煎餅 omg 成件事好好味🥹我可以再嚟多2件🦦鮮青椒毛血旺 $498麻香味滿滿 好豐盛好多料肥牛 肥腸 午餐肉 全部都好入味 我都好喜歡仲有寬粉吸晒啲湯汁 好滿足~~海捕大蝦燒膠州白菜 $468都係第一次食膠洲白菜 真係好甜加埋爽口彈牙嘅大蝦 增添咗一份鮮味酸菜鮮肉餃子 $128 咬落係滿滿餡料 而且仲好多汁蘸少少醋 一啖一件 唔覺唔覺就啪晒成碟慕斯大油條 $98(腐乳慕斯/ 鳳梨慕斯)一上枱嘅時候 已被震撼到會唔會太大份😂食落去口感好鬆脆 越咬就越香 係好好食嘅油炸鬼🥹啪完一舊又一舊🦦阿膠絲滑酸奶酪 $78/位最後食埋甜品
今日收工同事帶咗我去食中菜 餐廳好闊落 好有空間感
烤鴨皮好香脆
鮮青椒毛血旺 $498
麻香味滿滿 好豐盛好多料
肥牛 肥腸 午餐肉 全部都好入味 我都好喜歡
仲有寬粉吸晒啲湯汁 好滿足~~
海捕大蝦燒膠州白菜 $468
都係第一次食膠洲白菜 真係好甜
加埋爽口彈牙嘅大蝦 增添咗一份鮮味
酸菜鮮肉餃子 $128
咬落係滿滿餡料 而且仲好多汁
蘸少少醋 一啖一件 唔覺唔覺就啪晒成碟
慕斯大油條 $98
(腐乳慕斯/ 鳳梨慕斯)
一上枱嘅時候 已被震撼到
阿膠絲滑酸奶酪 $78/位
最後食埋甜品
2025-04-10
2025-06-14 0 瀏覽
- **傳統北京烤鴨配煎餅**:廚師推車即席片鴨,鴨皮脆如琉璃,油脂滴落瞬間香氣四溢。顛覆傳統的吃法——煎餅墊底,覆上鴨肉與**魚子醬**,鹹鮮的海洋氣息與鴨脂豐腴在煎餅麥香中昇華,奢華感直逼頂級法餐。 - **膠東蔥燒渤海灣帶魚**:渤海帶魚去骨後裹蛋漿香煎,蔥燒醬汁濃郁如墨。魚肉雪白細嫩如蒜瓣,外層微焦帶蛋香,醬汁的甜鹹蔥香滲入肌理,搭配燴菜中的吸汁豆腐,堪稱「魯式靈魂」。 - **宮保手剝大蝦球**:蝦球大如兵乓,炸至金紅酥脆。宮保汁甜辣中隱現花椒麻香,蝦肉彈牙緊實,咬下時醬汁從脆殼裂隙迸發,佐酒一絕。 - **膠東大燴菜**:紹菜、肉片、蝦米與老豆腐文火共冶一爐,湯頭醇厚如家常記憶,豆腐飽吸海陸精華,暖胃入心。 **碳水與甜點:創意收尾** - **酸菜鮮肉餃子**:拇指大小卻皮薄餡滿,酸菜揉入豬肉餡中,輕咬即爆出微酸肉汁,解膩妙筆。 - **阿膠絲滑酸奶**:酸奶綴以琥珀色阿膠糖漿,絲滑質地裹著黑糖般的焦香,微酸乳香收束盛宴,滋補與美味並存。

**碳水與甜點:創意收尾**

2025-06-14 0 瀏覽
之前母親節,就帶咗媽媽去試呢間新開嘅新派川菜餐廳,只係叫二人餐份量都好多😳尚品套餐 (二人用)$1680堂切垛子牛肉熗拌濰坊鮮蘿蔔皮垛子牛肉即係水晶牛肉,晶凝通透,好似好薄嘅牛腱~質感就係好似風乾咁,但完全唔鹹,亦冇乜添加嘅味道,沾左辣椒粉會惹味好多😆然而第一次食綠色嘅蘿蔔😳 帶有芝麻芝麻香,清甜爽脆,都幾醒胃~松茸清湯雞豆花超級rich嘅松茸味😍個雞湯都好清甜,啲蛋白都好似豆腐花咁滑~成個湯飲落有啲似瑤柱雞湯魚籽醬烤鴨配煎餅個片皮鴨真係勁Juicy 勁香😍 個皮又好香脆🤤啲鴨油泌哂出黎~熱辣辣夾埋個煎餅食,入口即溶好正😍海捕大蝦燒膠洲白菜個蝦好有鮮味,肉質都好彈牙,成個湯芡係用爆過嘅海浦大蝦嘅蝦頭汁淆成,但都完全冇腥臭味,都唔會好重口味~ 然後白菜都好清甜入味🥰成都青花椒毛血旺成個大雜燴嘅煲咁😳有毛肚、、內臟、腸、鱔、牛柏葉、豬紅等~啲鱔都冇腥味,口感煙靭~牛柏葉都爽口彈牙~媽媽話豬腸肥美又夠腍,鵝腸都好彈牙~另外都有啲牛肉、豬肚、午餐肉咁樣~就算好似唔食內臟嘅我,都仲有好多料可以食😆配上花椒麻辣湯底,真係好惹味,不過真係有啲辣🙈慕斯大油條 (腐乳慕斯/鳳梨慕斯)條油炸鬼成隻手臂咁

尚品套餐 (二人用)$1680

堂切垛子牛肉
熗拌濰坊鮮蘿蔔皮

松茸清湯雞豆花

魚籽醬烤鴨配煎餅

海捕大蝦燒膠洲白菜

成都青花椒毛血旺

慕斯大油條 (腐乳慕斯/鳳梨慕斯)

條油炸鬼成隻手臂咁長咁粗😆真係超大份~然後配上腐乳mousse同埋鳳梨mousse~配上腐乳mousse食落就鹹鹹香香,比較重味~相反配上鳳梨mousse,食落就酸酸甜甜,比較fresh比較開胃~可以調劑一下啱啱毛血旺嘅重口味

拇指生煎包

細細粒好的骰好cute~份量都幾多~個皮煎得都好香脆~雖然細細粒,但每個入面都有滿滿嘅肉汁~

阿膠絲滑酸奶

佢個乳酪係solid少少嘅,真係好滑,加上山東阿膠峰蜜,甜甜地但唔會過甜,好適合作為呢個大餐最後嘅甜品🥰

因為份量真係好多,其實食完真係好飽🤣 都真係幾多嘢食~加上見到呢間餐廳嘅集團之前都攞過好多次michelin😳都算係一餐satisfied嘅節日大餐黎😆
2025-05-17
慶祝紀念
母親節
  • 魚子醬烤鴨山東煎餅
  • 阿膠絲滑酸奶
上環有間超高質的粵菜餐廳,環境💯分,服務💯分,食物賣相及質素都係💯分呀!🎉🎉講緊嘅係South Beauty,佢個招牌值得一講,外面好似冇見過招牌可以做到3D效果😎!一邊係餐廳名,另一邊係紅色主調嘅臉譜圖案。餐廳內環境好chill,桌下有個鼓既裝飾。而且玻璃櫥窗展示有關粵劇的飾物。叫左個$1,880既「星.品味1880套餐」,廚師🧑‍🍳為我「堂弄」片皮鴨。就喺我哋枱前邊慢慢為我哋切片,依個沉浸式既體驗,我欣賞得非常開心,同時流緊口水🤤。比較特別嘅係佢附上「三小碟醬料」其中包含條狀山楂一同夾麼麼皮,味道清新。🥣國宴烏魚蛋湯--溫度超熱特別好飲,而且質感呈膠狀汁液,唔會過「希」。🐟膠東蔥燒渤海灣帶魚--味道較濃,但魚質超嫩滑。膠東大燴菜:菜煮到非常軟身,豆腐配搭自家醬汁食到停唔到口,也是健康之選。宮保手剝大蝦--賣相精緻,質感非常彈牙爽口。宮保醬汁亦都非常搭配。酸奶--滿足甜品胃🍧;為作完美收結。味道微酸都幾好食。

🐟膠東蔥燒渤海灣帶魚--味道較濃,但魚質超嫩滑。

酸奶--滿足甜品胃🍧;為作完美收結。味道微酸都幾好食。
  • 品味1880
2025-06-13 0 瀏覽
餐廳環境非常闊落,以戲曲作為主題,放了不少獨特擺設.而且一入內已感受到氣派與彬彬有禮的服務.套餐也能吃到不少餐廳名物,整體體驗不錯~🔸「星.品味1880」北京烤鴨套餐 ($1880)▫️脆蔥手撕諸城熏雞▫️老虎菜熗拌豆皮前菜份量十足,前者雞肉帶有煙燻香氣,配搭炸乾蔥惹味又開胃;後者豆皮吸盡醬汁,伴菜清爽▫️國宴烏魚蛋湯湯頭清澈卻帶濃厚鮮甜味道,雪白薄片的烏魚蛋滑溜帶點爽脆,原來是山東菜傳統菜餚,挺特別!▫️傳統北京烤鴨新鮮出爐的主角登場~~師傅手推車仔即席把鴨皮鴨肉逐塊片起,同時間一直冒出熱騰騰的熱煙.鴨肉皮脆,肉質非常幼嫩!帶少許油脂下,鴨肉香氣更為突出,配搭餅皮,醬料,山楂條等,啖啖滿足!▫️膠東蔥燒渤海灣帶魚▫️膠東大燴菜前者魚塊無骨,入口軟腍,香蔥燒汁帶甜味;後者大白菜燉至半透明,豆腐吸盡醬汁,加上煙靭寬粉.兩款餸菜都帶有濃厚醬汁,送飯一流!▫️宮保手剝大蝦球蝦球巨大隻!肉厚而爽彈,宮保醬汁甜度多於辣度,惹味卻不嗆口.怕辣人士都可以食到.▫️酸菜鮮肉餃子▫️阿膠絲滑酸奶餃子內包裹着酸菜與豬肉.一口一粒,飽肚感十足!最後酸奶竟加入滋補養生的阿膠糖漿,乳酪味道加上微酸配搭,完美解膩!

🔸「星.品味1880」北京烤鴨套餐 ($1880)
▫️脆蔥手撕諸城熏雞▫️老虎菜熗拌豆皮

▫️國宴烏魚蛋湯

▫️傳統北京烤鴨

▫️膠東蔥燒渤海灣帶魚▫️膠東大燴菜

▫️宮保手剝大蝦球

▫️酸菜鮮肉餃子▫️阿膠絲滑酸奶
2025-06-12 0 瀏覽
愛精緻 更鍾情中菜, 自從被驚艷後, 我地 又忍唔住要再黎食魯菜~有經驗, 直接點 “尚品套餐(2位用)” 就可以了, 啱食夠食: 熗拌濰坊鮮蘿卜皮爽脆得不得了, 開胃 / 餸菜間 清清味蕾 都好啱呀~水晶垛子黃牛肉我地都好鍾意呢個前菜呀, 精緻味美;透光薄片, 入口即化 濃郁細緻, 感覺好得意~松茸淌湯雞豆花清甜清甜 感覺滋養~啊~廚師推隻烤鴨黎面前, 睇住聽住界開鴨 ”卟” 一聲, 感觀也享受了呢! 滿滿儀式感 愛了愛了魚籽酱烤鴨配煎餅咸香魚子 . 出色烤鴨 配煎餅食, perfect match 啊! 好味呀, 我地下次想食半隻烤鴨呢~成都青花椒毛血旺精選材料配料, 企理好食, 麻 香 辣 有感覺~海捕大蝦燒膠洲白菜蝦彈牙鮮味, 吸收曬精華嘅膠洲白菜更正, 鮮甜到呢~慕斯大油條 (腐乳慕斯/百香果慕斯)大油條好大好大好大 長過我手掌連前臂呀!之前食鳳梨慕斯 微酸甜, 經已開胃好正; 今日百香果慕斯 酸甜更立體 更好味! 推介啊!拇指生煎包粒粒脆底 熱辣辣;一啖一粒 好過隱啊~Encore 之選!!!阿胶丝滑酸奶呢度嘅同事專業, 唔止 helpful 係好caring, 整個晚飯

熗拌濰坊鮮蘿卜皮
爽脆得不得了, 開胃 / 餸菜間 清清味蕾 都好啱呀~

水晶垛子黃牛肉
我地都好鍾意呢個前菜呀, 精緻味美;
透光薄片, 入口即化 濃郁細緻, 感覺好得意~

松茸淌湯雞豆花
清甜清甜 感覺滋養~

啊~
愛了愛了

魚籽酱烤鴨配煎餅

咸香魚子 . 出色烤鴨
配煎餅食, perfect match 啊!

好味呀, 我地下次想食半隻烤鴨呢~

成都青花椒毛血旺
精選材料配料, 企理好食, 麻 香 辣 有感覺~

海捕大蝦燒膠洲白菜
蝦彈牙鮮味, 吸收曬精華嘅膠洲白菜更正, 鮮甜到呢~

慕斯大油條 (腐乳慕斯/百香果慕斯)
大油條好大好大好大
長過我手掌連前臂呀!

粒粒脆底 熱辣辣;
一啖一粒 好過隱啊~
Encore 之選!!!

阿胶丝滑酸奶

呢度嘅同事專業, 唔止 helpful 係好caring, 整個晚飯 都被好好照顧到, 真係好值得表揚!
FD係山東人,話香港終於開咗間高檔魯菜中餐廳,係北京米其林二星魯上魯同俏江南聯手打造的,咁一定要試試。餐廳裝修得好靚,係古典同新派相結合。估唔到晚市都幾多人,有唔少都係商務聚餐。普洱茶,用蠟燭溫咗茶水,幾時飲都可以keep到溫度。脆蔥手撕諸城熏雞,雞肉撕成細條,入口鮮甜得嚟又帶少少煙熏味。脆蔥焗到脫水,食落口感爽脆。同雞肉一齊食,鹹香中又帶啲蔥嘅辛辣。蝦油蒜泥低溫元貝,用低溫慢煮嘅方式烹飪元貝,肉質嫩滑好似豆腐咁。面頭淋咗層蝦油蒜泥,蒜香勁濃,但唔會搶咗元貝嘅鮮味,蝦油仲帶啲鹹香,味道層次好豐富。國宴烏魚蛋湯,烏魚蛋切得好薄身,食落入口即化,湯底清甜得嚟又帶咗海鮮嘅鮮味。落咗香醋調味係點睛之筆,成碗湯鮮香酸甜,好好飲。傳統北京烤鴨(半套),每位客人都會搭配烤鴨小料一份。烤鴨師傅會當住客人面片鴨,師傅手勢一流,每塊皮都會連住少少肉。用薄餅包住鴨肉,加埋青瓜絲,蔥絲同甜麵醬,一啖咬落去,鴨肉嫩滑,青瓜清爽,鴨油同醬汁爆咗出嚟,超好味。膠東蔥燒渤海灣帶魚,用魯菜家常方法燒制,味道偏濃郁,以醬香味為主。帶魚肉質結實又唔會老,大蔥嘅香甜完全滲入魚肉,醬汁濃鬱但唔會蓋過魚鮮。宮保手剝大蝦球,係魯菜
普洱茶,用蠟燭溫咗茶水,幾時飲都可以keep到溫度。
宮保手剝大蝦球,係魯菜同川菜結合嘅新派菜品。蝦球大大粒,爽口彈牙,宮保汁酸甜微辣。醬汁掛得唔會太薄,每啖都夠曬味,但又唔會太濃而搶咗蝦嘅鮮甜。辣度都啱啱好,唔食得辣嘅客人都接受得到。
膠東大燴菜,呢個大燴菜好有北方風味。白菜,粉條,豆腐等燴埋一鍋,湯汁濃鬱得嚟又唔會油膩。豆腐燉到軟腍,食落入口即化,粉條索曬湯汁鮮甜,好入味。

阿膠絲滑酸奶,阿膠嘅滋補同酸奶嘅酸甜出奇地夾,酸奶質地絲滑唔會太稀。再落入少少黑糖,食落甜度適中感覺好養生,似高級甜品多過普通酸奶。
2025-06-11
  • 蝦油蒜泥低溫元貝
  • 國宴烏魚蛋湯
  • 傳統北京烤鴨
  • 膠東蔥燒渤海灣帶魚
2025-06-11 106 瀏覽
只可以話百貨應百客(如果想食山東家鄉原味道)或之前其他食評及社交媒體係受人xx替人xx…叫咗兩人午市魯味商務套餐…+1+茶芥=$1200埋單烹調技巧: 家常菜水準, 家鄉原味道食材質素: 花膠碎, 兩餸飯( 黃芽白,牙帶,豬肝, 豬雜等), 高質熟食中心一品煱, 非遺饅頭=多士,每人半片北京填鴨,甜品+幾滴阿膠汁環境裝修: 內地三線城市高級餐廳格局, 夜晚仲好似有山東傳統劇表演員工服務: 態度良好,但亦只係家庭式水平

烹調技巧: 家常菜水準, 家鄉原味道

員工服務: 態度良好,但亦只係家庭式水平
估唔到喺香港都食到傳統魯菜,魯菜是山東的地域傳統菜系,亦為中國四大菜系之一,星 South Beauty 輔以創新川菜風味✨「星·品味」 $1880北京烤鴨套餐**, 🍗 脆蔥手撕諸城熏雞雞肉煙薰味超香,搭配炸脆蔥,口感層次滿分! 🌱老虎菜熗拌豆皮入口好清爽,豆皮吸盡醬汁,超級開胃~ 🍲國宴烏魚蛋湯(半套)湯底鮮到震,烏魚蛋滑溜得黎帶點爽脆! 🍖傳統北京烤鴨師傅會推架車仔出嚟,即席切鴨~ 表演咁豐富。鴨肉皮脆肉嫩,油脂分布完美,鴨肉包餅+秘制醬料+青瓜絲,一口滿足~ 🐟 膠東蔥燒渤海灣帶魚蔥燒醬汁味道超級濃郁,裏面有魚塊🍤宮保手剝大蝦球,蝦球大過乒乓球,宮保汁甜辣平衡 🥬膠東大燴菜白菜、粉絲、五花肉燉煮,湯汁超級送飯! 🥟酸菜鮮肉餃子皮薄餡多,酸菜解膩一流 🍮阿膠絲滑酸奶 養顏阿膠+酸奶,甜蜜結束盛宴

「星·品味」 $1880北京烤鴨套餐**,

🍗 脆蔥手撕諸城熏雞
雞肉煙薰味超香,搭配炸脆蔥,口感層次滿分!

🌱老虎菜熗拌豆皮
入口好清爽,豆皮吸盡醬汁,超級開胃~

🍲國宴烏魚蛋湯(半套)
湯底鮮到震,烏魚蛋滑溜得黎帶點爽脆!

🍖傳統北京烤鴨

🐟 膠東蔥燒渤海灣帶魚
蔥燒醬汁味道超級濃郁,裏面有魚塊

🍤宮保手剝大蝦球,蝦球大過乒乓球,宮保汁甜辣平衡

🥬膠東大燴菜
白菜、粉絲、五花肉燉煮,湯汁超級送飯!

🥟酸菜鮮肉餃子皮薄餡多,酸菜解膩一流

🍮阿膠絲滑酸奶 養顏阿膠+酸奶,甜蜜結束盛宴

2025-06-08 0 瀏覽
今次我哋嚟到中環的星 south beauty 食魯菜,真係好特別,因為我第一次試呢種菜式✨首先,餐廳環境好靚,裝潢時尚又有中國風,令人一踏入就覺得好放鬆🌿我哋叫咗一個尚品套餐,兩位用,菜式非常豐富🍽️第一道係「水晶垛子黃牛肉」,牛肉切得薄薄地,口感滑嫩,味道非常鮮美👍接住嚟係「熗拌濰坊鮮蘿蔔皮」,呢道菜清新爽口,蘿蔔皮拌得恰到好處,辣味唔太重,啱啱好🌶️然後就試咗「松茸清湯雞豆花」,湯底清淡,松茸香氣撲鼻,暖心又滋補❤️「魚籽醬烤鴨配煎餅」,佢有職員喺你面前切片皮鴨,烤鴨外脆內嫩,魚籽醬加上煎餅食,真係一流,味道層次多樣,令人食到停唔到口😋接下來係「成都青花椒毛血旺」,呢道菜麻辣味十足,毛血旺好入味,青花椒的香氣令整道菜都升華咗,入邊仲有肥牛同餐肉🔥再嚟就係「海捕大蝦燒膠洲白菜」,蝦肉鮮甜,搭配脆口的白菜,真係一個完美組合🦐最後,甜品方面有「慕斯大油條」同「拇指生煎包」,慕斯滑溜又唔油膩,而生煎包外酥內嫩,咬落去有汁流出,細細粒好cute,真係好正!🥟最後以「阿胶絲滑酸奶」作結,清新又有益,為呢頓美食畫上完美句號🍦總體來講,星 south beauty 的魯菜真係讓我大開眼界,無論係味道定

總體來講,星 south beauty 的魯菜真係讓我大開眼界,無論係味道定係擺盤都令人驚喜!
2025-06-08 0 瀏覽
傳統魯菜我真係未食過,但原來同川菜係差唔多~同埋呢到既菜式可以令到食客有唔同既體驗,如果諗緊要見客嘅餐廳呢間都係唔錯選擇。「燴拌潍坊蘿蔔皮/堂切垛子牛肉/ 酸辣烏魚蛋湯」佢地啲蔬果原產地直送,所以特別新鮮好食~山東&潍坊蘿蔔皮,充滿濃濃麻香,非常青脆~而勿垛子牛肉,感覺似肴肉但薄切~好似紙咁薄,片片透光,但牛味濃郁~湯羹方面本來叫松茸清湯雞豆花,但賣曬~於是轉左「酸辣烏魚蛋湯」,屬於國宴第一湯!所謂嘅烏魚蛋就係由雌性烏賊卵腺體加工而成~要處理佢工序較繁複,但營養豐富~望落咁清湯嘅感覺,但實際味道係非常濃郁~充滿白胡椒嘅辣香,同醋嘅酸香味~難怪據聞有冬食去寒,夏食解熱嘅功效~「海捕大蝦燒膠洲白菜& 成都青花椒毛血旺」大蝦燒白菜,睇佢個色咁橙紅以為佢會好鹹~但實際唔會,反而鮮蝦味濃,整體大蝦鮮彈,白菜鮮甜~而毛血旺又係非常推薦好鍾意青花椒帶出嚟嘅麻辛味~材料又豐富,真係乜都有⋯(牛肉/午餐肉/鴨血/鵝腸/黃鱔/毛肚⋯)簡直就係中式版部隊鍋,正

「燴拌潍坊蘿蔔皮/堂切垛子牛肉/ 酸辣烏魚蛋湯」
佢地啲蔬果原產地直送,所以特別新鮮好食~
山東&
潍坊蘿蔔皮,充滿濃濃麻香,非常青脆~
難怪據聞有冬食去寒,夏食解熱嘅功效~

「海捕大蝦燒膠洲白菜& 成都青花椒毛血旺」
而毛血旺又係非常推薦好鍾意青花椒帶出嚟嘅麻辛
味~
簡直就係中式版部隊鍋,正