2019-04-14 345 瀏覽
雖然春水堂被稱為珍珠奶茶嘅始祖,不過我都係最近半年先係台北第一次飲 🤷🏻‍♀️ 今次黎試試香港鋪如圖片所見,冇咩人排隊,不過我都等左10分鐘先拎到杯野飲。當拎到杯珍奶果時,我有surprise到熱飲會細杯咁多😂(可能俾其他台飲寵壞)本來諗住邊行邊飲⋯⋯點知佢係杯蓋周邊滴水 🤬 認真望望,佢個蓋都唔實嘅,一揸實個杯,個蓋就鬆。肉緊啲飲仲會彈蓋添 🙄所以我放棄左個蓋⋯⋯一打開。嘩(利申:我一啖都冇飲過)個杯已經細,佢仲要扣我份量⋯⋯好傷心💔雖則佢啲細珠真係幾唔錯,茉香味又夠濃,但尼個價錢我有其他更好嘅選擇🥴 或者飲佢凍飲會冇咁失望 🙍但我未必再試了

如圖片所見,冇咩人排隊,不過我都等左10分鐘先拎到杯野飲。

珍珠茉香奶茶(熱)

2019-04-14
10 分鐘 (外賣自取)
珍珠茉香奶茶(熱)
2019-04-14 317 瀏覽
台灣手搖菜中, 春水堂一直在我心目佔非常高的位置。得知春水堂在香港開第一間分店, 都趁未出現人龍之前特意去試。 (那時觀塘店還未正式開張) 位置在高鐵站上一層, 都幾易搵。果然不用排隊, 人龍比台灣還要少! 要知同台灣一唔一樣, 當然要試招牌珍珠奶茶($27), 台灣人說不要少甜少冰,因為它最初調好的就是最理想的味道, 不過當日天氣都仲涼涼地,就叫咗少冰。約等了十分鐘就有。味道方面, 可能都係台灣比較正宗, 但係香港的至少茶底同奶都係真材實料, 可惜珍惜係細珍珠, 反而冇咁有咬口。手搖茶最近開到成行成市, 澳門朋友又叫呢D 做「廢水」, 因為好多只係用香精及粉沖個味道出來, 沒有用心在茶底上, 一杯就索價30-40大元。春水堂嘅料應該都沒有太「廢」,而且價錢本身在台灣就偏貴, 來到香港反而沒有大幅加價。

2019-02-09
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2019-04-12 288 瀏覽
已經有一排冇寫食評, 但係因為春水堂就忍唔住要寫呢一篇喇。經高鐵出入, 第一次要留喺度食food court行嚟行去搵唔到有咩好食, 之前大賣廣告嘅拉麵同埋漢堡完全冇曬蹤影去到第二層見到春水堂, 諗起呢一間都好似好出名㗎喎,但係飲過幸福堂等等嘅珍珠奶茶, 間間唔係話自己果早就呢樣嗰樣好 但名不符實 。都諗左一陣要唔要試。 仲要冇咩人排隊。。。不過真係好口渴所以想試下佢出名嘅鐵觀音奶茶。員工好有禮貌幫我少甜少冰, 都冇乜人等但係都等咗大概10分鐘左右。 我十分鐘就繼續喺網上睇下人哋點介紹春水堂。。。 聽講所有材料都係有台灣運過嚟㗎。。。拎到上手就嚟料啦 第一啖飲落去鐵觀音茶香非常濃郁, 茶香味真係要加分 有茶香但係又唔會有茶甘 。因為佢係奶茶當然有奶啦 但係絕對唔會太膩或者搶咗個茶嘅味道。 個人覺得比例非常之好真係好surprise原來出名嘅嘢飲真係有一間係好飲嘅
已經有一排冇寫食評, 但係因為春水堂就忍唔住要寫呢一篇喇。

不過真係好口渴所以想試下佢出名嘅鐵觀音奶茶。

真係好surprise原來出名嘅嘢飲真係有一間係好飲嘅

10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 鐵觀音奶茶
2019-04-07 271 瀏覽
前幾天我買了一杯春水堂的奶茶來喝,看看香港的春水堂與台灣的春水堂飲品是否一樣水準。很多人在台灣推薦鐵觀音奶茶,所以今次我也買了同一款的奶茶。然後最好選少甜,除了健康也可品嚐到茶香,但這杯春水堂飲品與台灣的那杯很不同。這杯奶茶的奶沖多了,鐵觀音的茶味也不夠台灣的那杯香濃,員工掌握不了奶與茶的份量,相比之下,在台灣買的那杯才在水平上。我買飲品的時候是不需等很久,當時只有二個客人在等,我認為在非繁忙時段也掌握不了調配的份量,這方面確實有待改進。我會再光顧台灣的春水堂,但不會在香港購買這間的飲品。

鐵觀音奶茶

外賣自取
2019-04-03 180 瀏覽
好鐘意奶茶既我 係見到奶茶都會買黎食既 今日就試下春水堂先 突登係柯士甸站行過黎 叫左杯鐵觀音奶茶 茶既味道都夠濃 都幾好飲下 同埋呢到比較小人唔使好似平時咁 買杯奶茶飲都要等好耐
2019-03-23 155 瀏覽
台灣珍珠奶茶始祖,上次去台灣飲過,覺得失左水準。今次見放假有空,特意過黎打卡同希望飲到如大家好評嘅珍珠奶茶。不過黎到就轉心意,轉點珍珠鐵觀音奶茶微甜少冰。雖然唔多人排隊買,但製茶需時,都要等至少十分鐘。如果我黎到趕火車,就要預鬆時間/打消光顧諗頭😂😂附近有位坐,坐住等~認真說,我覺得比台灣喝的更好。一喝,茶味濃;一咬,珍珠煙韌👍 (上次台灣喝的較淡味)佢碎冰上,有時飲飲下有碎冰咬下。不過要留意反佢係細珠略嚴地址不便,不過想開拓港外市場,呢度都不錯選址。 下次試反珍珠奶茶先。

附近有位坐,坐住等~

• 珍珠鐵觀音奶茶
2019-03-16 254 瀏覽
久仰春水堂大名,難得係高鐵站都有珍奶鋪,當然要試一試過江龍珍奶始祖有幾厲害星期日既黃昏唔算多人,排兩三個就可以買到,但等拎飲品就要15分鐘左右~珍珠鐵觀音奶茶 - $31茶底夠濃,有真正既茶香味,但又唔會蓋過奶味,比例剛剛好失色既係珍珠,走甜既我知道珍珠多數用糖水煮,所以春水堂既珍珠都唔例外,有一定甜度不過採用既珍珠比較細粒,而中間似係未煮得熟所以有d硬,所以珍珠味道ok,但口感有d差如果下次再試應該都係試純茶/奶茶系列~

珍珠鐵觀音奶茶 - $31
珍珠鐵觀音奶茶

茶底夠濃,有真正既茶香味,但又唔會蓋過奶味,比例剛剛好

如果下次再試應該都係試純茶/奶茶系列~
2019-03-10
15 分鐘 (堂食)
珍珠鐵觀音奶茶
每次去台灣必定到訪 的珍珠奶茶店 香港終於都有啦!🤭🤭🤭聽朋友講原來跟港鐵站只是C出口行過高鐵站遠好多😨反而柯士甸站D出口行過去係最快 地理位置都幾方便😃😃.來到香港 員工依然親切有禮 值得一讚 仔細介紹每款茶的口味 果然專業 不愧係珍珠奶茶的始祖.🔹珍珠鐵觀音奶茶 ($33) 少冰 少甜茶味夠濃 奶香充足🤤👍🏼係焙火香 面層係碎冰及細滑奶泡 珍珠依舊係迷你size 好煙韌 👍🏻👍🏻👍🏻。❤️熱飲 會軟綿綿一點🤪。最近觀塘店又開幕啦 試過外賣店之後真係迫不及待再去嗰邊 聽講仲有牛肉麵同熔岩蛋糕🧁🤣🤣🤣

🔹珍珠鐵觀音奶茶 ($33) 少冰 少甜

茶味夠濃 奶香充足🤤👍🏼係焙火香 面層係碎冰及細滑奶泡
珍珠依舊係迷你size 好煙韌 👍🏻👍🏻👍🏻

❤️熱飲 會軟綿綿一點🤪

Chun Shui Tang is THE original Taiwanese teahouse that invented the global sensation - Bubble Tea! I'm very excited they have finally hit Hong Kong and I can't wait to share with you my experience.Bubble Tea $27.The one and only original bubble tea. Oxidized black loose-leaf tea, brewed to strengh, provides a rich depth and complexity of flavour. Mixed with fresh milk, and combined with a base of generous chewy tapioca pearls that have an enjoyable and satisfying bite. Excellent! 👍$27 for an aff

Bubble Tea
Bubble Tea $27.
$27 for an affordable luxury. A definite must-try.
2019-02-15
5 分鐘 (外賣自取)
Bubble Tea
2019-02-12 700 瀏覽
不是友人和我說這間春水堂大有來頭,我也不知道原來它是珍珠奶茶既鼻祖 (真的是好邪惡的發明,令我一個星期至少也要喝一杯珍奶)。知道它這般有名氣,於是上網查一下,它說『所有材料如珍珠同茶葉都由台灣直運到港』是日點左$31凍珍珠鐵觀音奶茶微糖少冰,等大概8分鐘就有得喝。評價如下: 平常喝一些價格比較貴的珍奶,喝了之後覺得不值,但這杯珍珠鐵觀音奶茶以$31這個價錢絕對值得。好好喝~冰塊部份打成砂,鐵觀音味甘濃,終於喝到一杯真正有茶香的珍珠奶茶。而且份量比例剛好這個真係好喝到忍不住拿個卡片,原來有分店,位於觀塘的APM商場(不過好似未開業,遲D開業了的話住附近的朋友就正啦~可以時常喝到好喝既珍奶~還有賣台式小吃,下次再試試題外話: 付款方式還真多(可能是西九龍站的原故)春水堂地址 :尖沙咀柯士甸道西3號香港西九龍站售票大堂B1層5號舖電話號碼:28805115營業時間:星期一至日08:00 - 20:00

還有賣台式小吃,下次再試試

題外話: 付款方式還真多(可能是西九龍站的原故)

春水堂
電話號碼:28805115
營業時間:星期一至日08:00 - 20:00
2019-02-10
8 分鐘 (堂食)
2019-02-10 503 瀏覽
2次光顧經驗,一次係平日夜晚7點,另一次係週日下午4點,前者等候時間為15分鐘,後者等候時間超過25分鐘;後者為紅豆珍珠鮮奶茶(熱),飲品本身口感不差,但拿到手時的滾燙程度是手拿都困難的!但杯身卻寫明「30分鐘為最佳飲用期」? 店員話「紅豆」為紅豆泥,因而飲品中未見到紅豆,勉強都可以接受。但總結來說,若不提高產品的質素,本地回頭客恐怕難免常有。
2019-02-06 472 瀏覽
#春水堂 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西3號香港西九龍站售票大堂B1層5號舖-----凍蜂蜜綠茶($25)-😆被譽為台灣珍珠奶茶始祖的春水堂黎左香港~B仔又點可以唔試呢~因為都有開左好幾個月 唔知係咪熱潮減退🤷🏻‍♀️竟然完全唔使排隊~等左5分鐘左右~我ge🐝蜂蜜綠就到手啦~茉莉花茶底非常非常香濃 亦唔會有苦澀味 飲完之後 茶味有回甘ge感覺 而蜂蜜味雖然都好出 不過蜂蜜ge味道同茶底就唔係特別夾🤷🏻‍♀️如果分開細細品味 茶底同蜂蜜都好唔錯 可惜兩個味道唔夾 整體飲落去怪怪地...都係天仁茗茶ge蜂蜜綠茶味道配搭得好d......-----B仔整體評價:7/10個👍🏻B仔抵食程度:6.5/10個👍🏻B仔環境評分:外賣😋B仔味道評分:7/10個👍🏻(☹️真係可惜唔夾)B仔回頭機會:7/10個👍🏻-----
#春水堂 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道西3號香港西九龍站售票大堂B1層5號舖
B仔整體評價:7/10個👍🏻
B仔抵食程度:6.5/10個👍🏻
B仔環境評分:外賣😋
B仔味道評分:7/10個👍🏻(☹️真係可惜唔夾)
B仔回頭機會:7/10個👍🏻
2019-02-06 393 瀏覽
春水堂開業之今一直都未去試飲因為位置上唔方便好地地行街唔會行左去高鐵站幫襯春水堂😂.今次新年回鄉探親轉坐高鐵🚄就算幾趕時間都不忘買返杯係高鐵上慢慢嘆.(比起飲 Starbucks 更喜歡飲台式飲品😊一黎可以揀甜度 二來更多茶類飲品揀).當時係早上10點正一去到春水堂係無客既 唔需要排隊(開心🥳)因為趕住搭車😂.買左兩杯珍珠奶茶試試佢$27蚊杯.珍珠size 同軟硬都適中奶茶叫左少甜少冰 係岩口味啦好怕飲野好飲到好似飲糖水咁甜.硬件: 珍珠奶茶幾好飲 下次經過會再幫襯軟件:d staff 就係典型木口木面(可能太早?或者對慣大陸客?)不過做野效率好 野飲好快到 真係做野👍🏻👍🏻抵讚唔似有時去到d台飲鋪頭佢地無咩客時會好公開拎電話出黎玩或者掛住傾計玩都唔沖你杯野飲🧐.整體而言: 會再飲👍🏻後記: 過關時有一刻擔心過野飲會唔會過唔到關😂以為自己去左機場啊 答案係無問題既😊.新一年祝大家新年快樂 日日食好西 食極唔肥啊😆🧧🧨
春水堂開業之今
轉坐高鐵🚄
就算幾趕時間
都不忘買返杯係高鐵上慢慢嘆
(比起飲 Starbucks 更喜歡飲台式飲品😊
一黎可以揀甜度 二來更多茶類飲品揀)
當時係早上10點正
一去到春水堂係無客既 唔需要排隊(開心🥳)
因為趕住搭車😂

整體而言: 會再飲👍🏻

珍珠奶茶

新一年祝大家新年快樂 日日食好西 食極唔肥啊😆🧧🧨
2019-02-06
5 分鐘 (外賣自取)
$27 (早餐)
珍珠奶茶
2019-02-01 303 瀏覽
等咗佢開店好耐,台灣朋友仔都表示春水堂在當地都幾出名架。標榜茶底出名,當然要試最經典嘅珍珠奶茶(冰的),味道 okay 但冇乜驚喜(可能期望太高)。以我去台灣嘅經驗,所有店員都會問清楚需要嘅甜度同冰塊嘅份量。可惜香港嘅呢間分店無,仲比我飲到最底時食到好多冰塊。。。真心話,第一間分店選址算係偏僻,除非要搭高鐵,否則好難會特登過嚟飲杯珍珠奶茶。
等咗佢開店好耐,台灣朋友仔都表示春水堂在當地都幾出名架。

2018-11-24
外賣自取
2019-01-20 589 瀏覽
春水堂第一家香港分店設於西九站內。除飲品外亦設有熱食外帶。有紅燒腩肉/蒲式鯛魚/台式魯肉/台式素菜四款便當選擇。Foodamin 選了 。長方紙盒便當造形。賣相不錯。整體味道亦十分出色。只售$45。性價比頗高。相當於1.5碗份量的米飯非常有誠意地採用珍珠米。煮得煙韌。素菜包括芥蘭,蜂巢豆腐,蒿荀,南瓜,西蘭花等。令foodamin最驚喜的是附有的半顆蛋是茶葉蛋。茶味相當濃郁入味。而車厘茄也是加熱了的。最合foodamin口味 。原茶系列的 抹茶味道非常濃郁。唯一美中不足的是珍珠煮得不夠。口感偏硬。扣了少許分。
春水堂第一家香港分店設於西九站內。除飲品外亦設有熱食外帶。有紅燒腩肉/蒲式鯛魚/台式魯肉/台式素菜四款便當選擇。Foodamin 選了[台式素菜便當] 。長方紙盒便當造形。賣相不錯。整體味道亦十分出色。只售$45。性價比頗高。相當於1.5碗份量的米飯非常有誠意地採用珍珠米。煮得煙韌。素菜包括芥蘭,蜂巢豆腐,蒿荀,南瓜,西蘭花等。令foodamin最驚喜的是附有的半顆蛋是茶葉蛋。茶味相當濃郁入味。而車厘茄也是加熱了的。最合foodamin口味

原茶系列的 [宇治抹茶凍飲] 抹茶味道非常濃郁。唯一美中不足的是珍珠煮得不夠。口感偏硬。扣了少許分。