呢個夏天☀️,台式飲品店開完一間又一間,繼幸福堂、老虎堂、春水堂等等之後,近日又一嚟自台中、以精緻華麗紙杯設計聞名嘅春芳號正式登錄香港,選址喺中環就啱晒一班OL下晝食完飯同放工飲番杯。😄.有別於其他台式飲品店,呢間嘅紙杯設計的而且確好靚,中國風色彩帶點古典圖案,充滿藝術氣息。如果由著上旗袍嘅美女拎住,一定更加襯到絕😆!哈哈!聽講喺台灣,佢哋更會推出期間限定唔同紙杯嘅設計吸引客人收藏。.外表就好吸睛喇!飲品味道又點呢🤔?試咗 #玉荷青蘆薈蜜 ($36),呢款荔枝四季茶加入少少蜂蜜,甜而不膩,再加上粒粒爽口嘅蘆薈果肉,更添一份健康清新味道,好飲!👍🏼👍🏼👍🏼
2019-07-23 297 瀏覽
本身係俾佢既包裝吸引而黎, 去之前仲怕會好多人, 結果去到完全唔洗等, 唔知係咪因爲落雨既關係啦🤔 飲品款式算多而且可以自由選擇冰量同甜度, 所以係其中一個貼心之作橙柚青蘆薈蜜🥤($36)今次揀既呢杯飲品感覺清新, 我揀左走冰走甜🙂 茶底係四季春茶, 有淡淡既橙香而且有好多蘆薈肉, 飲既時候有D咬口🤩 就算走左甜都唔怕會太淡, 因為有蜜糖既甜味感覺清爽💆🏽‍♀️ 雖然價錢比一般其他飲品店高不過佢都幾大杯而且味道唔錯所以都算物有所值既🥰

橙柚青蘆薈蜜🥤($36)
橙柚青蘆薈蜜
2019-07-20
橙柚青蘆薈蜜
2019-07-12 360 瀏覽
Happy Friday 和同事出外走走,順便滿足我的私心,去新開的春芳號潮聖一下。在砵甸乍街中間的春芳號,一點半的放飯高峰期不算人滿為患。茶飲選擇頗多,有冷熱選擇,我們落單過程順暢。這裏裝修以花為主,盛茶飲的杯,圖案也是精心設計,好靚。我們等大概15分鐘便拎到茶,算幾快。新店都要試最基本的,所以點了2杯珍珠奶茶少甜少冰。少冰後的少甜,個人覺得也頗甜,茶味不算出,不過價錢和其他茶飲店比,也算合理,因為高身杯,容量相對地多。整體感覺一般,沒有大驚喜,但要改善的是珍珠,因為珍珠大部份痴埋一齊,有點難啜,所以飲到最後仲有大量珍珠在杯底。

在砵甸乍街中間的春芳號,一點半的放飯高峰期不算人滿為患。

茶飲選擇頗多,有冷熱選擇,我們落單過程順暢。

這裏裝修以花為主,盛茶飲的杯,圖案也是精心設計,好靚。

2019-07-12
15 分鐘 (外賣自取)
午餐
2019-07-11 544 瀏覽
今日食完lunch,行過砵典乍街,見到有間新舖頭有人排緊隊,就上前睇睇,原來係一間新嘅台式飲品店。見人龍唔算長,前面都係大約3-4個,咁就排隊買杯試下啦。睇Openrice 見其他人話地瓜同紫薯系列都係推介嘅,但我岩岩先食完飯,已經好飽,怕地瓜同紫薯太heavy,所以就試下個蘆薈系列。我點左佢地係排行榜嘅number 1 ,玉荷青蘆薈蜜($36),微甜走冰(因為係蘆薈蜜,所以無得叫走甜)。睇英文先知玉荷係荔枝。味道幾清新,但都係偏甜,蘆薈都夠多,但就無咩驚喜,而且$36都幾貴。

2019-07-08 334 瀏覽
呢日經過中環見到新開嘅飲品店 門面裝修好靚 連啲杯都好有特色 打卡影相一流我就點咗嘅No.1排名嘅飲品 既然sell係第一 應該最好味㗎嘛? 一於試下佢🤟🏻玉荷青蘆薈蜜(少冰少甜)好清新嘅味道 有荔枝果香 再加埋啖啖蘆薈肉 口感QQ 蜜糖味唔會太甜 再配埋個四季春茶做膽 唔會太濃 清清地 今日天氣悶熱 飲呢杯都幾fresh同解渴下次再試其他排名嘅飲品 仲可以叫外賣送貨 又幾好 👍🏻今日like IG/FB 仲可以攞到春芳號文件套乙個 兩款各有特色
呢日經過中環見到新開嘅飲品店 門面裝修好靚

連啲杯都好有特色 打卡影相一流

玉荷青蘆薈蜜(少冰少甜)

下次再試其他排名嘅飲品

仲可以叫外賣送貨 又幾好 👍🏻

外賣自取
2019-07-08 257 瀏覽
又一台灣飲品店進駐香港啦!春芳號首間香港中環店的裝潢走浪漫藝術風格,我覺得也帶點中國風的設計呢!手作調飲以原材料配上香醇茶感見稱,使用4種不同香度、濃度的茶葉: 青茶、台灣烏龍、紅茶、綠茶。完全是我杯茶,好喜歡茶底調飲。春芳號 更是花花杯始祖 啊!限量版櫻花版、第三代的綠色和風設計、 香港限定版是黑金色調配上白花朵朵。茶香花香加上精選優質食材,無添加保留原材料本身的香味與甜度。而且還可按喜好選冰量與甜度,好貼心。以 紫薯珍珠鮮奶綠為例,幽香紫薯與清涼微甜的奶綠,加上滑溜中帶點QQ的珍珠,口感爽快。銷售排行榜首位的玉荷青蘆薈蜜  ,更非常適合炎夏悶焗天,四季春與蜂蜜爽口蘆薈肉,加上荔枝果香,清爽無負擔。單杯裝或2杯裝都有專屬手挽袋,成件事好華麗啊!店內還特設AR攝影鏡頭,手機對準春芳號logo,隨即有美美的花朵飄出與我合照,新穎的打卡玩意,首1000位顧客在拍照並上載到facebook或instagram,再 hashtag指定字句 ,可獲限定文件夾一個。
又一台灣飲品店進駐香港啦!

單杯裝或2杯裝都有專屬手挽袋,成件事好華麗啊!

2019-07-03
2019-07-07 306 瀏覽
對於愛好茶的我來說, 知道台灣地瓜手作調飲第一家春芳號進駐香港中環, 確實感到非常高興, 可以一嚐真正擁有茶味的台飲. 春芳號在台灣極受歡迎, 因店家以原材料配上香醇茶, 並以地瓜作茶飲, 很真材實料! 四款茶底包括青茶、台灣烏龍、紅茶及綠茶選擇; 再加上8個系列: 蘆薈系列、地瓜奶茶、紫薯系列、冬瓜系列、奶茶系列、鮮奶茶系列、單品茶及調味茶, 真的讓人樂透半天! 我是真的感到有點迷惘, 所以看春芳top 6排行作參考. 選了地瓜珍珠奶茶.  不是吧!! 地瓜及珍珠..會很飽很膩, 但春芳號把原隻地瓜烤焗乾身再敲碎, 令地瓜充分地溶入茶湯中, 喝茶是同樣喝到地瓜的纖維, 好香甜. 珍珠軟稔度正正又是我喜歡的, 好美味!!! 加分之處是茶品可以自選甜度及冰度, 一航來說, 我也是微糖微冰. 另外, 作為花花杯的始祖, 顧客選飲品時就可選自己喜愛的花花杯, 4款凍飲杯都好美.熱飲杯就只有這一款啊~若然要買走兩杯, 這設計亦十分精美, 穩陣不易鬆脫. 我亦買了兩杯橙柚青蘆薈蜜回家, 畢竟水果茶很適合炎熱夏天. 蘆薈份量多, 每一口都有橙肉及西柚果肉及蘆薈, 喝起來真的十分消暑.

熱飲杯就只有這一款啊~

2019-07-05
  • 地瓜珍珠奶茶
  • 橙柚青蘆薈蜜
2019-07-07 210 瀏覽
中環開左新嘅台灣過江奶茶店,俾佢啲杯嘅設計吸引左,係花花呀😍今日試左佢嘅人氣no.1同no.2!➖1️⃣ 玉荷青蘆薈蜜 $36呢杯係本店no1,都幾fresh,茶底好飲,散發左少少蜂蜜味,雖然唔係話太大驚喜,但都係好飲嘅😋➖2️⃣ 地瓜珍珠奶茶 $33我覺得呢個似no.1多啲囉🤤, 從來都未飲過咁重番薯味嘅奶茶,好香烤番薯味,想一飲再飲,又唔係話好甜,極推薦👍***啲杯嘅設計真心好靚,好有中國古典風,打卡一流!

1️⃣ 玉荷青蘆薈蜜 $36

2️⃣ 地瓜珍珠奶茶 $33
***
啲杯嘅設計真心好靚,好有中國古典風,打卡一流!
2019-07-05 112 瀏覽
上星期同事收到春芳號外賣單張,around 1點半打去話order 6杯就送上門,當然即刻落單! 不過店員話要4/5點先會送到,大家都嚇一嚇🤭最後都應承會4點前會送到~我地都預左要等新開張兼外送門檻比其他中環飲品店低,自然訂單多到做唔切~~🕟最後6杯飲品都要4點半先送到,實在非常考驗大家耐性🗿講返主角啲飲品先!!冬瓜烏龍($22) 春芳排行第5位烏龍茶非常好👍🏼可惜冬瓜味相對比茶味掩蓋~只係飲到好淡好淡好淡嘅冬瓜味🙁個人認為唔值得咁高排名🧐幾位同事試左 春芳排行第1位 玉荷青蘆薈蜜($36)聽到佢地有讚無彈😍荔枝茶底配清甜蘆薈~依個配搭唔常見,荔枝茶底唔係平時飲開用水果糖漿溝茶嘅味道,所以飲落幾新鮮亦都有啲驚喜~~值得比讚一定係充滿香港特色嘅杯design!! 比起大家嘅飲品獲得更高嘅好評😆第一次等候時間偏長,但飲品味道質素都叫唔錯,而且未試過主打嘅地瓜同紫薯系列~大家都決定擇日round 2!! 🚨幾日後想再order外賣,已經要8杯先送~大家要留意返📣
新開張兼外送門檻比其他中環飲品店低,自然訂單多到做唔切~~

🕟最後6杯飲品都要4點半先送到,實在非常考驗大家耐性🗿
講返主角啲飲品先!!
冬瓜烏龍($22) 春芳排行第5位
個人認為唔值得咁高排名🧐

幾位同事試左 春芳排行第1位 玉荷青蘆薈蜜($36)
聽到佢地有讚無彈😍荔枝茶底配清甜蘆薈~

🚨幾日後想再order外賣,已經要8杯先送~大家要留意返📣
2019-06-27
150 分鐘 (外賣送餐)
  • 玉荷青蘆薈蜜
剛剛過去的七一假期,在台北過了那三天假,就像回家的感覺一樣。每次去台北都有新體驗,但最開心係,永遠都有新事物發生,當我地係台北風景區叫一個台灣人幫我地影大合照嘅時候,佢一句香港加油,證明這城市的質素,很高。當然,所有朋友都知我對台灣有一份特別的情意結,再說就hard sell了。講咁多題外話都係廢,講番正題,又有一個台灣新嘅飲品品牌來到香港,還記得舊年呢個時候,黑糖飲品為香港帶來一個最大嘅飲食高潮。那個時候的幸福堂,老虎堂,和珍煮丹,你還記得幾多間?反而對我來說,茶永遠都比較適合大眾化人士,起碼冇咁甜,易受歡迎,我諗你而家想買杯黑糖飲品應該唔使5秒鐘。春芳號完全不同,大概就是這個背景,以原材料配香醇茶感見稱的品牌,更有特色,最出名係用地瓜來打出名堂,之後的玉荷青蘆薈蜜,更是台中貴婦千金最愛的飲品。當然其實品牌背後其實係兩個人的愛情故事,被茶牽引著,於是才有一份好茶,滿面春風,這個對茶和愛情執着的口號,有興趣你inbox我,講多啲你聽。當日在這個試業階段就飲了幾個飲品,由於太熱,第一杯選了凍的甘蔗清茶,選了半糖和全冰,絕對是夏日之選。喜歡其甘蔗不太假,又不是死甜。另外冬瓜烏龍也是清新無比

那個時候的幸福堂,老虎堂,和珍煮丹,你還記得幾多間?

喜歡其甘蔗不太假,又不是死甜。

另外冬瓜烏龍也是清新無比的選擇,也是有點涼快而不是太人造的味,茶香也很重,那烏龍叫人心曠神怡。

最後係成名作,玉荷青蘆薈蜜,甜度高一點的選擇,但蘆薈和蜜糖的交流,令人感到舒適。

可惜太飽還要食飯,飲唔到佢哋嘅地瓜,下次一定要再聚。

可能你會奇怪,問我點解要飲咁多杯,原因就係呢一個花花杯,莫講話女仔一定鐘意,復古感非常重的花花杯絕對係打卡對象,我都好鐘意,這裏有齊不同的第一代至第四代的花花杯,更有特別的限量版, 為咗個杯試幾個飲品,都不出奇。

只要你在Google一search,你哋見到帶着春芳號旅行的hashtag,就是這樣才知道呢個品牌係咁勁。

不過最有心係,係呢個品牌嘅心機不只放係隻杯或者杯嘢飲嘅品質,連店舖嘅藝術風格和細節都做得好好,香港的製作團隊更特別製作了一個攝影鏡頭。

只要係店裡用手機鏡頭對住logo,就會有不同的效果而且有大量花朵飄出,呢一個咁新的玩意係之前任何一間飲品店都前所未有的,也因此,最藝術的台灣茶飲品牌,絕不會為過。

如果你經過中環,絕對值得繞道過來飲一杯,打過卡,特別係呢幾日咁熱又令人心情煩躁,起碼呢度嘅漂亮華麗會叫香港人的低落心情好返些少,暫時望憂吧。

我相信這個台灣的團隊都會毫不猶豫跟所有來的香港人說:香港加油!!!

春芳號
中環砵典乍街6號立輝大廈地舖
2019-06-28
2019-07-02 318 瀏覽
和「台式飲品控」朋友逛街的好處是:可以發掘不少過江龍飲品牌子。今次就認識了這間「春芳號」。看到門口的花牌,原來才剛開業幾天而已,不得不佩服友人如此緊貼潮流。奶茶用了花花杯盛載著,看到宣傳牌上寫了「春芳號」是使用華麗花花杯的始祖。筆者手持著的黑色版本,更是香港才有的設計,印著各個香港特色圖案。這杯地瓜鮮奶茶,每一口都帶著地瓜的淡淡香甜味。原來「春芳號」把地瓜原個焗熟,再磨成粉末,溶入鮮奶茶中。當中更強調不加任何調味,把原材料原原本本呈現眼前。
。今次就認識了這間「春芳號」。

看到門口的花牌,原來才剛開業幾天而已
,不得不佩服友人如此緊貼潮流。

地瓜鮮奶茶

。筆者手持著的黑色版本,更是香港才有的設計
,印著各個香港特色圖案。

這杯地瓜鮮奶茶,每一口都帶著地瓜的淡淡香甜味
。原來「春芳號」把地瓜原個焗熟,再磨成粉末,溶入鮮奶茶中。

當中更強調不加任何調味,把原材料原原本本呈現眼前
2019-06-29
地瓜鮮奶茶
2019-07-02 116 瀏覽
上週末陽光明媚,甜魔家又有一場小旅行,原本十分開心;但晚上收到又一個極度心痛的消息... 無論情況再壞再不堪,請不要主動放棄生命!春芳號 是個台灣來的過江龍品牌,華麗雅致的店面,以及特色的花花杯(原來這裡正是花花杯始祖呢!)都很易認,早兩天經過中環時也來了幫襯~店內有四款底茶,花花杯則有6-7款,其中黑色是香港別注版,別的地區沒有的哦。當天試了人氣 No. 1 & 2 的玉荷蘆薈蜜及地瓜珍珠奶茶,兩款都很好喝(個人偏向選半糖)。而店內還有可用特定 Facebook Filter 拍照/拍片的留影區,愛美女生打卡必影。 生活再苦,也總會有甜,會有愛;為了你的愛人,也為了愛你的人,請好好珍惜生命、共同勇敢的活下去~

2019-06-27
今日剛收到有人派傳單嚟介紹呢間飲品店, 見到好似有幾多選擇, 而且幾特色, 所以立即叫埋啲同事一齊試下好唔好飲。係兩點幾打去落單, 話要至少要6杯或夠$200先送貨, 大家都無問題, 之後店員覆話5點前會送到, (要成兩個幾鐘做6杯飲品...?)最後同事都Ok照落單。過晒5點都未到, 再打去已經打唔通, 等到我都就嚟收工都仲未到, 係咪玩嘢呀間鋪??!!!實行傳開去叫人唔洗幫襯呢間嘢!唔會再有下一次叫呢間嘢囉! 真係未見過咁差囉!
實行傳開去叫人唔洗幫襯呢間嘢!
唔會再有下一次叫呢間嘢囉! 真係未見過咁差囉!
2019-06-28
200 分鐘 (外賣送餐)
2019-06-28 404 瀏覽
來自台中的茶飲店「春芳號」,海外第一家分店設於中環砵典乍街,以地瓜配上四款茶葉,創造出內外兼備的台式茶飲,大多數甜度及冰量也可自行選擇,盡量迎合每一位客人的要求。地方不算大,主力做外買生意,在六款最有特色茶飲品,選了其中一款:紫薯珍珠鮮奶綠,含花青素的紫慕,配上綠茶,在喉嚨間拼發出淡淡的薄荷味道,為這夏日帶來了一份清涼爽快。下次有空要來試試其餘五款特色茶飲。#六款特色茶飲#玉荷青蘆薈蜜#地瓜珍珠奶茶#甘蔗青茶#紫薯珍珠鮮奶綠#冬瓜烏龍#橙柚青蘆薈蜜春芳號地址: 中環砵典乍街6號立輝大廈地舖電話: 3168-1683

下次有空要來試試其餘五款特色茶飲。

#六款特色茶飲

地址: 中環砵典乍街6號立輝大廈地舖
電話: 3168-1683
  • 紫薯珍珠鮮奶綠
2019-06-27 255 瀏覽
在中环逛街的时候路过了这家茶铺 被美貌吸引了!仔细一看是台湾第一家地瓜手作茶饮~🍠地瓜珍珠奶茶🍠香港限定黑色和风包装设计花花杯🍠四种鲜茶调配:四季春 乌龙 红茶 绿茶🍠玉荷青芦荟蜜:荔枝四季春 排名第一的饮品 太适合夏天啦!有一面照片墙 用fb拍照有ai效果噢📍店铺地址中环春芳号 香港中西区砵典乍街6号立辉大厦地舖🚇MTR港岛线/东涌线 中环/香港站C出口
🍠地瓜珍珠奶茶
🍠香港限定黑色和风包装设计花花杯
🍠四种鲜茶调配:四季春 乌龙 红茶 绿茶
🍠玉荷青芦荟蜜:荔枝四季春 排名第一的饮品 太适合夏天啦!

有一面照片墙
用fb拍照有ai效果噢