2019-06-21 1290 瀏覽
九龍城最出名就係泰國菜,不過我就唔係好鍾意去,因為我覺得有好多間泰國菜都好味過九龍城,我成日覺得九龍城係多泰國菜集中同一個地方,但唔係間間都咁好味朋友生日見到食評話唔錯,就去咗呢間度食生日飯首先叫咗碟生蝦,穩陣起見都係叫咗一碟試吓先,點知好新鮮又好味,啲蝦頭全部都好多蝦膏,所以忍唔住要叫多一碟!之後就係鳳爪沙律,不過呢個鳳爪冇乜味😭軟殼蟹生菜包咖喱包,呢三個餸都好出色,蒜蓉包撈咖喱,就算有幾飽都忍唔住要食晒成個包!生菜包就超入味,生菜都新鮮呢個冬陰公又入味而又出色,唔會話太辣或者太鹹,味道適中總共叫咗三杯嘢飲,芒果沙冰係要特別講之外,其他都幾好飲嘅,因為芒果沙冰好似溝咗野咁!見到食評寫呢一個蠔餅好好味,的確真係唔錯好多蠔仔同煎得好好,估唔到泰國菜會有蠔餅食串燒就即叫即燒,啲肉唔會太硬,都不錯
朋友生日見到食評話唔錯,就去咗呢間度食生日飯

之後就係鳳爪沙律,不過呢個鳳爪冇乜味😭

呢個冬陰公又入味而又出色,唔會話太辣或者太鹹,味道適中

串燒就即叫即燒,啲肉唔會太硬,都不錯
2019-06-15 465 瀏覽
好友又準備飛翻新加坡,所以大家決定聚一聚!朋友就決定去九龍城這間新派泰菜試一吓朋友到先,所以唔知洗唔洗等位店環境精緻美麗,位唔算太多太大還可以的!大家到齊後就開始叫嘢!生蝦,炒雜菜,冬陰公湯,燒雞,豪餅,炸蝦餅,椰青焗海鮮飯等等!上菜都幾快,生蝦係幾靚不過略嫌唔夠鮮,燒雞豪餅最好食!椰青焗海鮮飯都唔錯好香椰青味融入啲飯裏邊一齊焗所以呢個都應該算係必食推介!再加上4個人一人一杯嘢,我就叫咗芒果沙冰,不過味道一般Total 埋單一人$240,都ok啦!不過不失
朋友到先,所以唔知洗唔洗等位

店環境精緻美麗,位唔算太多太大還可以的!

Total 埋單一人$240,都ok啦!不過不失
2019-05-04 713 瀏覽
難得Happy Friday 興致勃勃黎九龍城食泰菜,冇目的地去揀餐廳,普遍九龍城嘅泰國餐廳環境都係比較簡樸,然後發現到一間裝修比較上係精緻少許嘅,而且幾乎坐滿咁滯。所以就揀左佢⋯⋯點知⋯⋯因為要等朋友,所以先order 一個拼盤同2款飲品食住等,食完我地毫不猶豫地轉場,同埋好感激遲左到嘅朋友Chao2拼盤 $158 - 價錢唔算平,擺盤全部細細件算幾精緻。蝦餅 - 質感微微鬆散唔夠彈牙,麻油味重,會食到一粒粒蝦肉,蝦肉算係新鮮。魚餅 - 魚餅只有陣陣鹹魚味春卷 - 睇到有d春卷爆哂不在話下,餡料係全蔬菜,有木耳芽菜等等,但係口感好粉,而且偏淡,調味稍為不足。食左一舊已經唔想食落去喇👎🏻雞卷 - 係當中最好食嘅,咬落去會食到一絲絲嘅雞絲,夾雜住少許西芹絲紅蘿蔔絲,西芹香會令味道冇咁單一,雞卷係整個拼盤黎講已經算唔錯,但絕唔稱不上好好食。試完呢個拼盤後,質素一般,價錢亦唔係平,連飲品加一埋單$242,果斷離開轉場再食🤣

魚餅 - 魚餅只有陣陣鹹魚味

這間算是高CP值的泰式料理,食物新鮮,料理口味也OK!但建議大家點特色菜,像經典泰式的沙拉跟湯就普普通通沒有特別有新意,不過口味也還可以。店內裝潢走復古工業風,店內空間算大不會過於擁擠,很適合五六人的晚餐聚會,食物分量適合多人分食,配點小酒也是不錯的選擇!記得事先訂位喔,生意蠻好的*推薦菜:1、泰式生蝦(非常新鮮)2、南瓜咖哩軟殼蟹(份量很多,略帶甜味的泰式咖哩)————喜歡我寫的食記快來instagram找我💡INS ID:honestlytaste

*推薦菜:
1、泰式生蝦(非常新鮮)
泰式生蝦
2、南瓜咖哩軟殼蟹(份量很多,略帶甜味的泰式咖哩)

————

喜歡我寫的食記快來instagram找我💡
INS ID:honestlytaste
2018-08-10
2019-04-11 456 瀏覽
朋友生日話想食泰國野,咁上OpenRice 搵下九龍城有咩靚靚地,又評價ok既泰國野食啦~咁就搵到呢間比較新式既泰國餐館喇~食物可以話不過不失,但人手唔多夠,長期得一個侍應做野~價錢唔平,但坐底水都無杯,要叫先有😅泰國野食海鮮成日中伏~但呢到生蝦都算夠新鮮,個醬超辣🔥👍🏻冬陰公完全唔辣,個人認為辣d會更好~叫個細size已經足夠4人飲。咖喱蟹正~好多膏,又夠鮮甜,叫左個薄餅點咖喱,但得4小片🙈份量太小。菠蘿抄飯同生菜包都普普通通,唔太好坐,冷氣機有滴水問題,擔心餸菜會滴到水
冬陰公
生菜包
2019-04-07
慶祝紀念
生日
生菜包
  • 咖喱炒蟹
2019-03-14 387 瀏覽
在香港想嘗試一間正宗的泰國菜,大家都知道要到九龍城來。今次跟朋友試一試這間從來未嘗試過的泰國菜,結果不盡人意。環境方面,餐廳樓底很高,我問一種舒服的感覺不會有侷促的。生蝦刺身,感覺新鮮,加上自製泰國醬汁及檸檬,口感不錯.網上推介的咖喱南瓜軟殼蟹,比較驚喜的是咖喱和軟殼蟹分開上,不會造成香脆軟殼蟹變淋的狀態。但咖喱方面的味道不足,南瓜型住得比較難不能盡吃。椰子雞湯椰子味很濃,亦是比較出色的。泰式金邊粉沒有味道,跟外邊平常吃到的金邊粉不太一樣。最後服務員的態度不是十分友善,不能夠給人非常安心舒服的感覺。
環境方面,餐廳樓底很高,我問一種舒服的感覺不會有侷促的。
生蝦刺身,感覺新鮮,加上自製泰國醬汁及檸檬,口感不錯.
椰子雞湯椰子味很濃,亦是比較出色的。
泰式金邊粉沒有味道,跟外邊平常吃到的金邊粉不太一樣。
2019-03-14 261 瀏覽
中女獨食難肥日誌 #昭拍耶2 #九龍城個名奇奇怪怪咁,原來係食泰菜九龍城咁多泰菜,要睇下同其他有咩唔同先,一入餐廳見裝修幾特別大大個九龍城招牌坐得都舒服!泰式炒金邊粉 $58(連汽水)呢個#padthai 同平時食有啲唔同,係帶酸味,感覺好fresh好開胃,唔通係檸檬汁?不過係比一般好味,推薦雖然餐飲得汽水,但原來係支裝!總覺得支裝好飲啲!#雞肉濕炒河粉 $52(連汽水)見到隔離枱食我地又食,無其他泰國餐廳咁多油,又多菜感覺健康啲,不過都只係感覺黎河粉本身好肥同埋我覺得pad Thai 好味啲,下次試試個生菜包!
中女獨食難肥日誌
#昭拍耶2 #九龍城
個名奇奇怪怪咁,原來係食泰菜
大大個九龍城招牌
坐得都舒服!

泰式炒金邊粉 $58(連汽水)

雖然餐飲得汽水,但原來係支裝!總覺得支裝好飲啲!

#雞肉濕炒河粉 $52(連汽水)

2019-03-14 139 瀏覽
因為媽媽生日所以我地出街食飯。講起泰國菜,當然要入九龍城食正宗泰菜啦😬店舖不算大,等左一陣就入得。裝修都幾靚,牆面顯示世界各地不同時間的時鐘。南瓜🎃咖哩軟殻蟹咖哩好好食配飯一流,而且賣相幾得意😋😋泰國菜必食的串燒果然味道沒有失望,肉質鬆軟,燒到好香😬食過一次生蝦會從此愛上左🤤再加上它的醬汁,真係好好食,忍不住要encore😂炸魚餅正常炸物的味道😹唔記得叫咩菜,不過食泰國野都一定會食既青菜🥬總括來講,呢餐泰國菜都算高質,價錢唔太貴👍🏻
因為媽媽生日所以我地出街食飯。
講起泰國菜,當然要入九龍城食正宗泰菜啦😬
店舖不算大,等左一陣就入得。

裝修都幾靚,牆面顯示世界各地不同時間的時鐘。

南瓜🎃咖哩軟殻蟹
咖哩好好食配飯一流,而且賣相幾得意😋😋

泰國菜必食的串燒
果然味道沒有失望,肉質鬆軟,燒到好香😬

食過一次生蝦會從此愛上左🤤
再加上它的醬汁,真係好好食,忍不住要encore😂

炸魚餅
正常炸物的味道😹

唔記得叫咩菜,不過食泰國野都一定會食既青菜🥬

總括來講,呢餐泰國菜都算高質,價錢唔太貴👍🏻
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2019-01-19 442 瀏覽
試過其他泰國餐廳都係返嚟呢間穩陣啲😬每次必點嘅分別有椰青啦、芒果🥭糯米飯啦同埋蝦刺身。我鍾意佢個刺身會炸埋個黑🦐頭,不過唔知會唔會膽固醇超標呢 ?🤤🤤 另外今次我哋試左樣新嘢就係南瓜軟殼蟹咖喱,之前一直唔敢試係因為男朋友抗拒軟殼蟹呢樣野,我叫佢當係其他炸物咁食,撈埋啲咖哩汁就唔覺佢係蟹㗎啦! 😅結果佢都俾面食咗件。我哋配埋薄餅食特別惹味,不過好似偏鹹咗少少。再加埋個凍冰冰嘅椰青,簡直絕配。飯後甜品嘅芒果🥭糯米飯幾飽都要食埋先走😂😂

飯後甜品嘅芒果🥭糯米飯幾飽都要食埋先走😂😂

南瓜🎃軟殼蟹配薄餅
2018-11-29 650 瀏覽
之前已經㴝過食晚餐,好好味!今日午餐㴝encore, 原來有lunch set, 仲要包汽水,可加錢轉其他野飲!CP相當高!冬蔭功雜菇湯河,飲汽水(仲要係支裝,正!)河粉唔係平時食開個啲,係好大片無因為係午餐偷功減料,個湯好好香,料都好足,食完好滿足!
之前已經㴝過食晚餐,好好味!

冬蔭功雜菇湯河,飲汽水(仲要係支裝,正!)

河粉唔係平時食開個啲,係好大片
無因為係午餐偷功減料,個湯好好香,料都好足,食完好滿足!

2018-10-01 1050 瀏覽
又食泰菜😂 基本上我入黎九龍城十之八九都係黎食呢間,因為真係泰。出色🤣 今次食咖哩軟殼蟹,用原個南瓜上,入面又有好多洋蔥青椒咁,我幾鍾意啊個咖哩有蔬菜甜香♥️ 軟殼蟹分開上所以唔驚稔,過左一陣都仲係脆既~ 生菜包真係辣😛生蝦好正,新鮮再加個生蝦汁生得頂,佢地仲炸左蝦頭,我地私底下叫佢做生蝦二食🤣 串燒係必食!我唔明點解可以咁軟稔,好似唔駛點咬就分解左呑得🙈 冬蔭功比小曼谷個味酸醒 d 突出d。菜是特登叫俾日本朋友既,因為日本 d 菜好貴,返香港要食多 d 😅一間泰國菜可以係九龍城屹立不倒仲開多間分店自然係有實力既~

軟殼蟹分開上所以唔驚稔,過左一陣都仲係脆既~

生菜包真係辣😛

冬蔭功比小曼谷個味酸醒 d 突出d。

一間泰國菜可以係九龍城屹立不倒仲開多間分店自然係有實力既~
2018-08-20 907 瀏覽
裝潢非常有特色,播著泰國地道流行曲,彷彿也去了泰國旅行。香港人鍾情泰式生蝦,這裏的生蝦非常厚肉,爽口彈牙,醬汁香辣酸醒,配蒜片同吃,就是這個味道。最喜歡餐廳把蝦頭炸脆,可惜油溫好像不夠熱,蝦頭有點吸油,不過點了醬汁還是很好吃,再配一口泰國啤酒,爽。炒金邊粉也是我最喜歡的泰菜之一,這裡的炒得乾身已是加分,青檸汁花生碎,豆芽豆乾大蝦,材料豐富,就調味未見蘿望。串燒很不錯,沙嗲汁很惹味,肉也醃得很有風味,就再厚身點就更完美
裝潢非常有特色,播著泰國地道流行曲,彷彿也去了泰國旅行。

2018-08-02 802 瀏覽
同一班好友聚會 大家都覺得夏天熱辣辣特別想食泰國菜食泰國菜第一時間都係諗起九龍城昭拍耶本身都出名 竟然開了分店而且裝修環境比第一間更靚好似泰國既cafe 好有特色雖然地方不算太大但成間餐廳都精心佈置我地叫左個泰式生蝦蝦非常新鮮 好彈牙仲炸好埋蝦頭 炸得好香脆 蝦頭仲有蝦膏配啤酒一流明爐烏頭配上好多雜菜 令成條魚更加入味魚好滑 不過小心有骨配上酸汁 特別開胃呢間餐廳價錢親民價十分抵食而且質素高!好適合一班朋友聚會!
同一班好友聚會

配上好多雜菜 令成條魚更加入味
魚好滑 不過小心有骨
配上酸汁 特別開胃
呢間餐廳價錢親民價十分抵食
而且質素高!好適合一班朋友聚會!
2018-06-04 963 瀏覽
九龍城出名食泰國菜,試過唔少,有高級點嘅坐得比較舒服(當然都貴啲),亦有近啲大排檔嘅平價版。呢間幫襯過幾次,就因為佢係介乎兩者之間,怪不得佢係咁熱嘅天氣都咁多人專登訂埋枱嚟幫襯。個餐牌嘅第一個類別就係沙律,加上咁熱,就選擇唔叫湯而叫個沙律試下(記得試過佢啲湯都好足料下),揀個少有啲嘅茄子沙律,茄子砌段再配啲新鮮生菜,加點車厘茄同甘荀絲,看似好簡單嘅製法,但凍凍的,夠清新。近日愛食蝦餅,又試下......好正常嘅水準,仲有青瓜清清熱,但食落就唔夠前幾日食嘅另一間好味,有點炸得太熱氣。到串燒,有半打同一打揀,兩個人就當然叫半打就夠,有豬同雞,我吔就揀咗每款一半,肉質正常,唔會好乾,本身燒嘅時候已經有加辣味,再配埋個沙嗲醬就更惹味。幾十蚊而又唔係幼幼一串,算抵食。  我吔冇叫炒粉麵,就揀咗個咖喱配白飯,佢嘅汁好香,好夠味之餘又唔會好重我唔鐘意嘅椰汁味,啱哂只係食到少辣嘅人。份量嚟講以咁嘅價錢算係唔錯。

茄子沙律

炸蝦餅

沙嗲串燒半打 (豬&雞各三串)

黃咖喱雜菜 (配雞肉)
題外話/補充資料: 佢喺九龍城有兩間分店,但都好多人,假期嚟的話最好預先訂枱或者七點半前就嚟攞位。我吔七點左右嚟到,食到中段已經好多人等位,入嚟嘅好多都係已訂枱。 店內有冷氣,但如怕熱的話最好要求唔太近門口嘅位,因為門會又開又閂,都幾熱吓。
2018-06-01
黃咖喱雜菜 (配雞肉)
  • 黃咖喱雜菜(配雞肉)
2018-05-27 660 瀏覽
今晚我哋五個人去咗九龍城玩泰國嘢食,去咗依間比較試正啲乾淨啲嘅泰國餐廳。驚喜之處在於佢哋有少爺嘅手工啤,我嗌左桂苑味都真係有少少貴樣嘅香味。嘢食其實就唔夠正中,首先椰汁雞湯唔係好夠香濃,亦都唔係好夠雞肉喺裏面。泰國生蝦都幾肥味泰式生菜包佢哋啲免字豬肉炒得好鹹冇乜泰國風味沙嗲串燒其實都笑得幾腍肉但係個沙嗲醬就唔夠正中啦個蒜蓉炒椰菜苗炒得好硬可以腍翻啲蒜蓉包整得唔錯香脆亦都唔會好硬帶咗個燒雞糯米飯但係個燒雞竟然係串燒嚟嘅我仲以為係真係完個燒雞或者半個燒雞添千祈唔好嗌芒果冰因為口水冇乜芒果味我相信我下次未必會再嚟啦⋯⋯因為九龍城泰國嘢實在太多選擇啦

泰國生蝦都幾肥味

泰式生菜包佢哋啲免字豬肉炒得好鹹冇乜泰國風味