2018-06-04 963 瀏覽
九龍城出名食泰國菜,試過唔少,有高級點嘅坐得比較舒服(當然都貴啲),亦有近啲大排檔嘅平價版。呢間幫襯過幾次,就因為佢係介乎兩者之間,怪不得佢係咁熱嘅天氣都咁多人專登訂埋枱嚟幫襯。個餐牌嘅第一個類別就係沙律,加上咁熱,就選擇唔叫湯而叫個沙律試下(記得試過佢啲湯都好足料下),揀個少有啲嘅茄子沙律,茄子砌段再配啲新鮮生菜,加點車厘茄同甘荀絲,看似好簡單嘅製法,但凍凍的,夠清新。近日愛食蝦餅,又試下......好正常嘅水準,仲有青瓜清清熱,但食落就唔夠前幾日食嘅另一間好味,有點炸得太熱氣。到串燒,有半打同一打揀,兩個人就當然叫半打就夠,有豬同雞,我吔就揀咗每款一半,肉質正常,唔會好乾,本身燒嘅時候已經有加辣味,再配埋個沙嗲醬就更惹味。幾十蚊而又唔係幼幼一串,算抵食。  我吔冇叫炒粉麵,就揀咗個咖喱配白飯,佢嘅汁好香,好夠味之餘又唔會好重我唔鐘意嘅椰汁味,啱哂只係食到少辣嘅人。份量嚟講以咁嘅價錢算係唔錯。

茄子沙律

炸蝦餅

沙嗲串燒半打 (豬&雞各三串)

黃咖喱雜菜 (配雞肉)
題外話/補充資料: 佢喺九龍城有兩間分店,但都好多人,假期嚟的話最好預先訂枱或者七點半前就嚟攞位。我吔七點左右嚟到,食到中段已經好多人等位,入嚟嘅好多都係已訂枱。 店內有冷氣,但如怕熱的話最好要求唔太近門口嘅位,因為門會又開又閂,都幾熱吓。
2018-06-01
黃咖喱雜菜 (配雞肉)
  • 黃咖喱雜菜(配雞肉)