2021-04-01 128 瀏覽
原本很有期待的一碗麵 沙嗲牛肉很柴 沒有汁 牛角包很奇怪 而且凍 奄列 可以接受 食物有待改善 服務員比較散漫 牛角包 不是脹卜卜 而是一個 扁咗的包所以也很失望 口感不像牛角包 🥐 時代冰室 令我感到非常失望
原本很有期待的一碗麵
沙嗲牛肉很柴 沒有汁 牛角包很奇怪 而且凍
奄列 可以接受 食物有待改善
服務員比較散漫 牛角包 不是脹卜卜
而是一個 扁咗的包

所以也很失望 口感不像牛角包 🥐
時代冰室 令我感到非常失望
2021-03-23 102 瀏覽
時代冰室終於開到黎新蒲崗啦, 位置都算方便, 新裝修入面都有大 好多位置, 最鐘意就係食豬扒三蛋飯 真係好好味,  豬拱啖啖用, 仲加埋三隻雞蛋, 如果唔鐘意食太生既話, 可以叫佢地轉煎蛋都可以但我個人鐘意將D蛋汁同蔥油撈埋一齊食 所以就無特別轉到整體黎講連鎖既餐廳有呢個水準都算係咁上下, 價錢就中等 都可以接受既 最緊要係次次食完都飽住走!
但我個人鐘意將D蛋汁同蔥油撈埋一齊食 所以就無特別轉到
2021-03-01
2021-03-15 122 瀏覽
好小黎新蒲崗 黎到睇戲順便食個時代下午茶💛 雖然係卡通片但我諗小朋友應該睇唔明😂 王牌生炸雞脾🍗($26)🍗我覺得茶記一定係最正宗最好食‼️果然不負所望熱辣辣新鮮炸起好正🤩雞皮夠脆雞肉夠嫩又juicy✨最尾仲用張紙巾包住個尾 揸住黎啃肉食得好自在😂😂唯一係最入既肉有少少紅色唔熟 不過只係好少原諒佢😎火腿鮮茄通粉(+$5)火腿通黎講都算足料 好多粟米同個湯都算杰同濃🍅(雖然可能都係味精湯🙈)薯角(+$5)呢個麻麻地凍既 有啲硬同炸得太燶🥔🥔為食指數: 3.5/5性價比指數: 4/5推介指數: 3.8/5

王牌生炸雞脾🍗($26)

火腿鮮茄通粉(+$5)

薯角(+$5)
呢個麻麻地凍既 有啲硬同炸得太燶🥔🥔

為食指數: 3.5/5
性價比指數: 4/5
推介指數: 3.8/5

2021-03-13
2021-03-10 158 瀏覽
最近好忙,無乜時間去發掘好西😢經過見到時代冰室,就決定入去食個快飯😌餐廳比一般茶記企理,以卡位為主。雖然裝潢嘗試夾雜些許懷舊港式風,但係店員高談闊論,好似無時無刻提醒住顧客「你係茶記啊」咁😂不過都算係香港茶記特色來既,幾有親切感🤪坐低先送黎抗疫湯水,幾窩心💛應該係青紅蘿蔔煲豬骨⁉️清甜,飲完亦無口乾。✅川味無骨麻辣口水雞飯 ($64跟熱飲) 🌟3/5分賣相吸引🤤醬汁較麻,帶微辣,灑上些許辣椒碎同芝麻,幾香☺️雞肉薄薄一層,份量正常,唯肉質較柴。油飯同配菜不過不失~✅ 招牌王牌雜扒($88跟熱飲) 🌟3.5/5分好耐無食豉油西餐啦,呢個份量好大👍🏻豬扒厚切唔乾身,雞扒煎得香口,腸仔火腿就正常來貨,大陽蛋亦煎得靚仔🍳跟餐可揀飯/意/薯菜,不過薯角墊底淋哂啦😂整體味道唔錯,更多係食童年回憶😛✅兒童鴛鴦 (跟餐凍飲+$3) 🌟3.5/5分餐廳都幾多特飲選擇,兒童鴛鴦好似唔多地方有得飲啦😌男朋友忍唔住嗌返杯回味下~味道濃郁,非常甜,岩哂小朋友🤣總括而言,時代環境乾淨,選擇非常多,水準亦穩定。之前都試過佢既蔥油豬扒同早餐,味道都唔錯👍🏻有時返工放飯,收工想食個快飯,甚至係想回味港式風情,未嘗唔係一個好

✅川味無骨麻辣口水雞飯 ($64跟熱飲) 🌟3/5分
川味無骨麻辣口水雞飯 ($64跟熱飲)

✅ 招牌王牌雜扒($88跟熱飲) 🌟3.5/5分
招牌王牌雜扒($88跟熱飲)

✅兒童鴛鴦 (跟餐凍飲+$3) 🌟3.5/5分
兒童鴛鴦 (跟餐凍飲+$3)

總括而言,時代環境乾淨,選擇非常多,水準亦穩定。之前都試過佢既蔥油豬扒同早餐,味道都唔錯👍🏻有時返工放飯,收工想食個快飯,甚至係想回味港式風情,未嘗唔係一個好選擇☺️💕
招牌王牌雜扒($88跟熱飲)
All day breakfast 通常都唔平,普通茶餐廳通常得常餐,但就唔會做全日早餐 ,估唔到時代冰室竟然有,水準仲要唔錯又抵食50幾蚊一份1. 最欣賞同最鐘意係三角型薯餅😍熱辣辣即炸,外脆內軟,仲有件雞扒勁大份,一個人都都好飽,連埋半條司華力腸,牛角包,芝麻醬沙律,絕對唔馬虎。2.份滑蛋都係畫龍點晴之選。炒到好滑,恰到好處。充分滿足左平時晏起身又想食早餐的欲望。好似仲做緊外賣自取9折/送特別熱飲。非常抵食不過相入面份撈公仔面係男友share比我食。佢叫左份瑞士雞翼撈公,一樣高水準,偷食左幾啖,下次都會想再黎試下其他野食
All day breakfast 通常都唔平,
普通茶餐廳通常得常餐,
但就唔會做全日早餐 ,

估唔到時代冰室竟然有,
水準仲要唔錯又抵食
50幾蚊一份
1. 最欣賞同最鐘意係三角型薯餅😍
熱辣辣即炸,外脆內軟,

仲有件雞扒勁大份,一個人都都好飽,
連埋半條司華力腸,牛角包,芝麻醬沙律,
絕對唔馬虎。

2.份滑蛋都係畫龍點晴之選。
炒到好滑,恰到好處。
充分滿足左平時晏起身又想食早餐的欲望。
好似仲做緊外賣自取9折/送特別熱飲。
非常抵食

不過相入面份撈公仔面係男友share比我食。
2021-02-02 330 瀏覽
時代冰室新開張🥳裝修得好靚成日經過終於試到🤩週末朝早都好多人👯近乎滿座好彩都唔洗等位😆直接有位坐👍🏻早餐都有好多選擇🤩蔥油滑雞依啲都比較少係其他餐廳嘅早餐見到🐣嗌咗兩份早餐🥣😋落單後好快就有得食鮮奶麥皮 + 煎雙蛋同餐包 包熱餐飲都只係$25🤩 超值之選😆麥皮食落清淡 唔會過甜 冇落煉奶係健康嘅選擇👍🏻餐包摸落係熱辣辣🔥有烘熱過係誠意出品🤩煎雙蛋有燶邊🍳太陽蛋完美唔會蛋白唔熟另外嗌咗沙嗲牛肉出前一丁 + 炒蛋方包小小失望係沙嗲味未見出色😢味道偏淡牛肉肉質鮮嫩🤤唔會咬唔開貼心位係味粉同麻油係分開上👍🏻食客可以自己調教湯底濃淡💦方包烘得好靚✨✨仲搽好埋牛油🤩🤩炒滑蛋閃閃炩唔會炒到乾晒⚡️⚡️
時代冰室新開張🥳裝修得好靚

食客可以自己調教湯底濃淡💦
方包烘得好靚✨✨仲搽好埋牛油🤩🤩
炒滑蛋閃閃炩唔會炒到乾晒⚡️⚡️

2021-01-10 1925 瀏覽
「新蒲崗」分店「時代冰室」實際位置,位於「崇齡街」旁邊,面向商場「越秀廣場」,跟大型商場「Mikiki」的地舖裡面,雖然店舖不難找,但是需要不斷走,才能找到店舖實際位置所在。「新蒲崗」「時代冰室」裡面的電視機沒有播放電視節目,改為播放「時代冰室」自行拍攝的短片片段,看電視機過程雖然沒有感到壓力,但是看到短片感覺會有點奇怪,因為不是自己平日會看的電視節目。汲取上次在「深水埗」茶餐廳,享用茶餐卻一時大意,忘記為「雞蛋三文治」選擇加「烘底」,導致「雞蛋三文治」口感變得比較軟,不夠堅挺,今次我再在「新蒲崗」光顧「時代冰室」,務必選擇為「雞蛋三文治」加烘底。結果「時代冰室」「雞蛋三文治」一被加烘底處理之後,三文治麵包實際質感立刻漲大變厚,麵包口感也立刻變得十分鬆軟。至於「雞蛋三文治」裡面的煎蛋也都十分厚,雞蛋裡面隱約食到少許甜味。至於「時代冰室」下午茶裡面的「通粉」食品,我選擇了「蕃茄湯底」。「蕃茄湯底」裡面的「蕃茄」酸味感覺都稱得上算是濃厚,至少通心粉也完全吸收了「蕃茄」酸味。至於「時代冰室」下午茶茶餐裡面的「炸雞髀」,「時代冰室」廚房師傅預先用刀,把「雞髀」雞肉內部劏開,令「雞髀」更快被全面

至於「時代冰室」下午茶茶餐裡面的「炸雞髀」,「時代冰室」廚房師傅預先用刀,把「雞髀」雞肉內部劏開,令「雞髀」更快被全面炸熟,控制「炸雞髀」實際製成品口感變得比較嫩滑,不會太乾太韌。

被「時代冰室」廚房預先劏開處理的「炸雞髀」,表面上看似完全沒有骨頭,但是實際上骨頭其實還是仍然存在,只是雞髀裡面的肉被迫劏開,雞肉被張開之後面積變得闊大,讓我產生少許錯覺,以為骨頭已經消失而已。

「時代冰室」廚房沒有為「炸雞髀」提供任何調味醬汁,所以「時代冰室」「炸雞髀」的實際味道,主要還是來自「炸雞髀」裡面的調味鹽鹹味。

最後我食完所有下午茶食品,喝完用金屬杯盛載,溫度感覺冰涼的甜味「凍奶茶」之後,埋單結賬時發現「時代冰室」下午茶價錢頗為便宜,才港幣四十六元而已。

我只花僅僅四十六元,就已經食了「時代冰室」「下午茶」三款食品加一杯冰凍港式奶茶飲品,性價比感覺不錯,下次來到「新蒲崗」,可以考慮再光顧。

凍奶茶

厚切滑蛋蛋治 配 王牌炸雞髀

火腿鮮茄通粉

2020-12-22
10 分鐘 (堂食)
凍奶茶
厚切滑蛋蛋治 配 王牌炸雞髀
火腿鮮茄通粉
  • 厚切滑蛋蛋治配王牌炸雞髀
  • 厚切滑蛋蛋治配王牌炸雞髀
2020-12-22 795 瀏覽
今日突然想食個下午茶 就去咗附近新開嘅時代冰室 其實我之前都有食過兩次早餐 質素一般算係唔好食 所以早餐我唔會再喺度食 今日我再俾多次機會佢 就點咗個佢哋招牌厚切豬扒 諗住點招牌法 原來件豬扒係又凍又乾 學到嘢 時代冰室 唔再見