普慶餐廳

The Astor
餐廳: 普慶餐廳
資訊:

2023-06-18 2889 瀏覽
▪️普慶餐廳 #TheAstor 設有七個美食區➖海鮮區:生蠔 龍蝦 小龍蝦 青口 麵包蟹 長腳蟹 翡翠螺等等款式都算多 最期待既一定係生蠔🦪😛 每人每次限取兩隻✌️記得2019年既時候 生蠔係有二三款種類揀 而且相對肥啲 鮮甜啲〰️生蠔洗得好乾淨 但海水味都偏重 其他海鮮中規中矩➖日式美食:刺身 壽司刺身有三文魚 油甘魚 吞拿魚 帶子 珍寶蝦 我哋食得最多就係珍寶蝦🤓!好大隻 又鮮甜 刺身我哋都排咗幾轉🤣壽司🍣就唔太吸引了〰️➖中式美食中式比想像中吸引🤩有老火湯 片皮鴨 燒味 粉河 炒菜 蒸魚等等 蒸魚好味 值得一試😬👍➖特別美食 🛎️叮〰️一到七點 就有廚師🧑🏻‍🍳即場烹調西班牙海鮮燉飯同巴馬臣芝士輪即製意粉 由於太多人排隊 我哋就無排了 但成個參與度幾好🙌➖燒肉區燒肉區有澳洲頂級燒牛肉 豬腩肉 試咗燒牛肉 好難咬 不太好味🥹➖其他仲有好多野食 例如串燒 甜品 Mövenpick雪糕🍦等等 最值得一提 係素食朋友仔都有好多啱食💚〰️
▪️普慶餐廳 #TheAstor 設有七個美食區

➖日式美食:刺身 壽司

➖中式美食

➖特別美食 🛎️叮〰️

➖燒肉區

2023-06-13 2377 瀏覽
我們一行3人,訂了枱的,但當天原本安排的半梳化枱,錯誤地安排了另一位客人坐下了,所以安排了我們到近門口有點熱的4人坐位或到合適2人坐的卡位,當日天氣太熱,無耐地卡位都可以坐到3人,只好選卡位了🥹這個餐廳的内部錯誤,雖要留意及加以改善!食物方面,以下午茶自助餐來説,是個好的評價👍🏻首先炎炎夏日,有芒果椰子沙冰及ocean blue(檸檬雪碧特飲),真的涼透心☺️熱食雖然不太多選擇,但味道好食👍🏻甜品方面,款式比較熱食的多🥰雪糕口味都有10款選擇😍滿足到喜歡甜食的我🤭整體除了安排坐位以外,都十分滿意👍🏻會再次光顧的😊
熱食雖然不太多選擇,但味道好食👍🏻
整體除了安排坐位以外,都十分滿意👍🏻會再次光顧的😊
2023-06-10
10 分鐘 (堂食)
紀念日
  • 甜品
今日去咗逸東酒店嘅普慶餐廳食晚市自助餐🍽️用餐時間3小時~6pm至9pm座位尚算寬敞,環境光猛,精精神神!我倆早咗到,未夠鐘就先行咗自助圈一round~未食先興奮🫨🫨🫨-自助區都幾多選擇。當日平日去都唔算多人,所以連最受歡迎嘅海鮮區都不用排隊~-對蠔🦪🦪為之瘋狂嘅我覺得當日嘅蠔比較啖味啲~當日嘅海鮮嚟講係蝦🍤最為出色!-比較有特色嘅係,每兩人有一張木牌仔,俾你將木牌仔掉入港式海鮮檔入面嘅籃仔,揀相應嘅即燒/蒸是日精選海鮮🥢整好就會有🕺🏼依據木牌上嘅枱號送餐俾你添~-甜品選擇好多!!必推即煎pancake!! So yummm🤤--〔食飽治癒系w〕
今日去咗逸東酒店嘅普慶餐廳食晚市自助餐🍽️
用餐時間3小時~6pm至9pm
座位尚算寬敞,環境光猛,精精神神!
我倆早咗到,未夠鐘就先行咗自助圈一round~
未食先興奮🫨🫨🫨
〔食飽治癒系w〕
2023-05-31
2023-05-31 1886 瀏覽
首先,食物枱擺設太分散,左闪右闪,可能糸地方設計上配合呱!同網頁視覺上有出入~这吃得多可走動多了可消化!同眉看眼好似好多品種,但晚餐6百几(有折)糸食物一般!主耍糸海鮮,熱葷少,有個素食枱,冇特別!甜品麻麻!侍应收碟密同快…到你未食完就收咁,有D騷擾性!大多用全女班糸食物柜枱侍候,但態度5太友善冇笑容…(5糸要賣,但可寬容D呢),有D似5想招呼感覺!反而糸海鮮部男Chef就耐心解釋取食物程序同位女侍应協助!就比番D分!不愉快感覺糸蟹粥柜位很窄,又多配料小碟~不慎把小匙羹跌在地上,把它拾起交比負責該處女侍应並說5好意思,換耒不悦反应,仲教我点企乜位置就5会再有同样發生!聽後愕然…冇心之失但被怪罪了?5講比較大酒店,相对有D小酒店服務水準更高於这…!整体以上,冇驚喜,十分滿分比6分!下次5会再去!
2023-05-30
  • 刺身
  • 片皮鴨
  • 波士頓龍蝦
2023-05-22 2257 瀏覽
是次主題「五週年回味:普慶戲院」以地道美食同頂級海鮮作賣點星期日晚間時段698+10%凍海鮮蠔:好瘦削、無鮮味,食完個口好鞋好澀龍蝦:瘦、無乜膏、肉質好削,感覺似過度沖水解凍蝦:都算大隻,肉質尚可,但一樣似過度沖水,無味青口:一般,都係啖口無咩海鮮味麵包蟹:多膏,但都係無乜味沙律cold cuts:正常發揮煙三文魚:肉質少少枚龍蝦湯:太濃太重味,偏苦片皮鴨:限量,要排隊拎,但海鮮醬好少,味道亦一般天婦羅:粉漿好多,亦唔夠脆串燒:無乜特色,食左串金菇肥牛卷,調味不足脆皮燒豬腩:鹹,無乜豬肉味素食專區:有菇、栗子、燒甘筍、燒粟米筍等等,正常水平燒味:豉油雞,無雞味,肉質好削(我媽形容似生蕃薯)即煮海鮮:每張枱都有一個牌仔,但每個牌仔只可以拎一份海鮮(what?)有蠔、扇貝同魚揀,我揀左蒜蓉粉絲蒸扇貝,無味、過熟、差刺身帶子:普通,無乜雪味吞拿魚:顏色非常唔討好,淡口,肉質梅油甘魚:無乜油香,但無雪味,算數甜品無食,只可以話賣相一般,吸引唔到我去拎雪糕係movenpick,無野可以投訴買餐券包餐飲,有檸茶、檸水、橙汁、蘋果汁Twinings茶、椰汁冰,大人細路都啱飲座位之間不太逼夾,但某D位

是次主題「五週年回味:普慶戲院」
以地道美食同頂級海鮮作賣點
星期日晚間時段698+10%

凍海鮮
蠔:好瘦削、無鮮味,食完個口好鞋好澀
龍蝦:瘦、無乜膏、肉質好削,感覺似過度沖水解凍
蝦:都算大隻,肉質尚可,但一樣似過度沖水,無味
青口:一般,都係啖口無咩海鮮味
麵包蟹:多膏,但都係無乜味

沙律cold cuts:正常發揮

煙三文魚:肉質少少枚

龍蝦湯:太濃太重味,偏苦

片皮鴨:限量,要排隊拎,但海鮮醬好少,味道亦一般

天婦羅:粉漿好多,亦唔夠脆

串燒:無乜特色,食左串金菇肥牛卷,調味不足

脆皮燒豬腩:鹹,無乜豬肉味

素食專區:有菇、栗子、燒甘筍、燒粟米筍等等,正常水平

燒味:豉油雞,無雞味,肉質好削(我媽形容似生蕃薯)

刺身
帶子:普通,無乜雪味
吞拿魚:顏色非常唔討好,淡口,肉質梅
油甘魚:無乜油香,但無雪味,算數

甜品無食,只可以話賣相一般,吸引唔到我去拎

雪糕係movenpick,無野可以投訴

座位之間不太逼夾,但某D位置同取餐位較近,一排隊就會有人企喺自己側邊,同埋相對比較熱。其實成餐飯我都未覺得有涼嘅感覺😅

喺度拎野食好攰,因為東一忽西一忽,行到頭都暈🙈我見有長者行到搵唔返自己張枱

總括嚟講,今餐都頗失望,同外間嘅好評有好大落差
短期內唔會再有下次

凍海鮮
芝士&  cold  cuts
生蠔
帶子、呑那魚、油甘魚刺身
2023-05-21
芝士&  cold  cuts
2023-05-06 2194 瀏覽
呢度好多嘢食,嘢食款式好多,職員影相影得好靚,職員係生日蛋糕上寫的字都寫得好靚,好有心思👍值得推介來呢度食職員嘅服務態度好好,杯伯爵茶朱古力好美味,飲咗兩杯,甜品每款都有食,好食,雪糕嘅青檸味最好食
2023-05-06
生日
  • 甜品
  • 自助餐
2023-05-04 2372 瀏覽
屋企人撩去食buffet, 朋友提議幾間後,最後揀左普慶試,純粹近紅磡放工過去😝,用埋OpenRice 加master card 優惠買$5xx 有生蠔當然想試一試質素。6:30去到人未算多,座位尚算舒適。自助餐佈局分得比較開,好處:客人唔會眾埋一堆;缺點:分好多地方先拎野食。 先行一轉睇睇野食。進食次序如下: 1️⃣生蠔- 美國品種,一次拎兩隻,拎既時候職員會沖一沖水。味道鮮甜。2️⃣冷盤海鮮之龍蝦及長腳蟹,龍蝦肉質結實,但長腳蟹比較失色,味道較淡。3️⃣牛扒- 不過不失。因為拎嘅時候去到尾段外皮比較乾身同肉質大約七成熟4️⃣素菜區- 芝士菠菜、蕃茄秋葵炒雜菇味道超好。5️⃣刺身-當日提供五款,我試咗吞拿魚、劍魚腩鯛魚,整體肉質結實,油脂豐富。欣賞佢刺身有冇用兵墊底上碟。6️⃣天婦羅及串燒- 我對天婦羅比較失望,因為去到都俾人拎晒,要等重新炸串燒最後試咗煙肉蕃茄仔,略嫌未夠乾身7️⃣廚師推介- 燒菠蘿😂ok既 8️⃣粉面區- 魚片+喇沙湯底。普普通通 ,湯底未好出味。9️⃣廚師發辦- 啱啱好7:30有,墨魚汁意大利飯味道好好味。見到要試。🔟甜品- 我超鐘意甜品😍,食緊正餐中途都沖咗去開始食甜品。小玻璃杯裝甜品基本全部都

進食次序如下:
4️⃣素菜區- 芝士菠菜、蕃茄秋葵炒雜菇味道超好。

串燒最後試咗煙肉蕃茄仔,略嫌未夠乾身
7️⃣廚師推介- 燒菠蘿😂ok既
8️⃣粉面區- 魚片+喇沙湯底。普普通通 ,湯底未好出味。

🔟甜品- 我超鐘意甜品😍,食緊正餐中途都沖咗去開始食甜品。小玻璃杯裝甜品基本全部都好味,小清新味道為主。
檸檬芝士撻,食左幾件。
雪糕係Movenpick, 有8種味道揀。
本身配窩夫/ pancake都應該好正,但嗰日嗰位職員哥哥應該比較新手,窩夫出爐比較燶。
1️⃣1️⃣飲品吧- 每日有兩款特色飲品揀,當日係有薰衣草紅茶同青瓜青檸梳打。當然仲有基本嘅咖啡奶茶果汁任飲。

整體來講,餐廳氣氛唔錯,水準尚算中上。因為個人偏好生蠔、甜品刺身,佢地三款表演比較出色,呢個價錢算係對得起質素。

❣️Ps: 如要回本,應該要出大大力食生蠔、冷盤海鮮及刺身等,因為我覺得熟食好似唔算太多。驟眼睇,好似冇見到有老人家鍾意食嘅炒飯,炒麵(戴頭盔,驚自己睇漏咗🙄)不過至少仍然有南瓜粥、中式湯、即煮麵檔、幾款點心及燒味比佢地揀。

用餐優惠
信用卡優惠
在open rice 看到普慶有很多食評,有正評也有負評,有消費券就決定去試試。一去到就覺得那裡很大,也有很多選擇。海鮮和魚生的種類也多,但是我覺得熱食很吸引。例如燒牛扒和燒豬腩,但好吃,自助餐吃到這個質素真的很開心。另外,不同的時段會有特別即烹所食物,例如片皮鴨,也很有質素。總之吃了一頓很美味的自助餐。下次會再去。
一去到就覺得那裡很大,也有很多選擇。
海鮮和魚生的種類也多,但是我覺得熱食很吸引。
例如燒牛扒和燒豬腩,但好吃,自助餐吃到這個質素真的很開心。
總之吃了一頓很美味的自助餐
下次會再去。
一間位於佐敦及油麻地交界的自助餐,餐廳裝修新穎,顏色配搭鮮艷,位置闊落,而食物區域分布喺唔同角落,人流會有所調節,而我最欣賞呢間自助餐嘅地方,就係佢嘅熟食非常吸引,絕對值得一試!———1️⃣燒牛肉不得不說呢個燒牛肉肉香不錯!肉質軟林,有一定嘅質素,以自助餐嚟講,我覺得佢係滿分!2️⃣燒豬肉豬肉烤得超脆身,豬肉味香,唔會好多肥豬肉,讚!3️⃣生蠔絕對係驚喜加分位,生蠔質素不錯,海鮮味香!4️⃣意大利烤雜菜蕃茄醬汁調味香,配合新鮮蔬菜,非常開胃!5️⃣片皮鴨呢個完全係我意料之外,唔好以為係任食就質素唔好,佢完全係我會俾錢買嘅質素,片皮鴨味道出色,我自己都食咗兩轉!6️⃣通粉沙律完全估唔到佢嘅沙律非常出色,如果我係買lunch box,呢個沙律絕對會係我嘅選擇!7️⃣忌廉牛肉餅超好食嘅炸忌廉餅,外脆內軟,薯仔味香,牛肉味亦都出!刺身、甜品、泰式菜呢幾種食物相對上就冇咁出色啦,但係其他食物相對質素都偏高!所以絕對值得大家來一試!———評價:❤️ 熟食出色之選🦪 生蠔開心👨‍👩‍👧‍👧 一家大細聚餐之選✅ 食物質素與價錢相符推介指數:❤️❤️❤️❤️(五個心心為滿分)

———
1️⃣燒牛肉

2️⃣燒豬肉

豬肉烤得超脆身,豬肉味香,唔會好多肥豬肉,讚!

3️⃣生蠔

絕對係驚喜加分位,生蠔質素不錯,海鮮味香!

4️⃣意大利烤雜菜

蕃茄醬汁調味香,配合新鮮蔬菜,非常開胃!

5️⃣片皮鴨

6️⃣通粉沙律

7️⃣忌廉牛肉餅

超好食嘅炸忌廉餅,外脆內軟,薯仔味香,牛肉味亦都出!

刺身甜品、泰式菜呢幾種食物相對上就冇咁出色啦,但係其他食物相對質素都偏高!所以絕對值得大家來一試!

———

評價:

❤️ 熟食出色之選
🦪 生蠔開心
👨‍👩‍👧‍👧 一家大細聚餐之選
✅ 食物質素與價錢相符

推介指數:❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)
2023-04-16 1595 瀏覽
好失望嘅一次,晚餐自助餐,龍蝦似擦膠,所有急凍海鮮都係冇味 。六點半開始自助餐,七點已經見冇人會去攞急凍海鮮,未見一間自助餐有咁嘅情況,所有嘢冇一樣係好食,諗住食下熟食熱葷,燒牛肉冇牛味,食落好韌。 刺身區刺身唔新鮮 ,帶子根本就係大陸貨,問師傅刺身係邊度來貨,佢話係加拿大,加拿大帶子根本就唔可以生吃 ,以後唔會再去。 湯就更加唔洗講好似水咁,燒味只得叉燒可以入口,甜品選擇少, 我未試過食自助餐係唔飽出門口嘅。連埋加一,七百幾蚊一個人。 我覺得300蚊都唔值。
好失望嘅一次,晚餐自助餐,龍蝦似擦膠,所有急凍海鮮都係冇味 。六點半開始自助餐,七點已經見冇人會去攞急凍海鮮,未見一間自助餐有咁嘅情況,所有嘢冇一樣係好食,諗住食下熟食熱葷,燒牛肉冇牛味,食落好韌。 刺身刺身唔新鮮 ,帶子根本就係大陸貨,問師傅刺身係邊度來貨,佢話係加拿大,加拿大帶子根本就唔可以生吃 ,以後唔會再去。 湯就更加唔洗講好似水咁,燒味只得叉燒可以入口,甜品選擇少, 我未試過食自助餐係唔飽出門口嘅。連埋加一,七百幾蚊一個人。 我覺得300蚊都唔值。
2023-04-09
2023-04-08 1951 瀏覽
復活節加慶祝家人生日,打算食個buffet lunch 作開始,可惜整體水準令人失望提早訂座5人,並指出是為慶生。酒店要求四人以上要先付訂金,另外慶祝蛋糕要提早預訂,個別收費。已一早做好以上要求確定。可惜到座時,是被安排在樓梯下的四人座位另加一張椅,餐枱固然變得十分迫。服務員亦很少主動來執碟,需要多次多番請求才有人來收拾。到蛋糕來到時,雖然經理主動提出幫忙影,但當時枱面凌亂,我們只是要她等一會,自己快手執拾一下,但該經理已經黑面。在影相時,她亦不給時間我們準備一下,只是很快地拍。如果是這樣伊服務態度,我們寧願不需她幫忙影!另外,食物都真的很一般,沒有值得拍下的。

提早訂座5人,並指出是為慶生。

另外,食物都真的很一般,沒有值得拍下的。

2023-03-31 2828 瀏覽
終於試到,佐敦普慶自助餐 ($358/位 午餐,另收加一)唔使嚟食$358再加日,款式好多都叫做抵食, CP值都高,自助餐貴在可以一次試晒唔同款嘅嘢。佢個窩夫好好食😛配movenpick 雪糕👍🏻有我老公,最鍾意嘅希靈魚😍😂我見佢食咗好多。日式刺身,天婦羅,西式,中式,海鮮(有麵包蟹,有蠔),甜品,飲品唔洗人叫店員收碟收得好快手,非常之好幫手。不過,係佢係佐敦同油麻地地鐵站中間,兩邊都要行。推薦度(10👍🏻滿):8.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):9⭐️環境(10⭐️滿):9⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):8⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):7⭐️[普慶餐廳 (佐敦)你📍佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B1樓層#食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #hkfoodpic #hkfood #topcitybiteshk #香港美食 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #eeeeeats #foodiegram #instagood #winsomelai
終於試到,佐敦普慶自助餐
($358/位 午餐,另收加一)

佢個窩夫好好食😛配movenpick 雪糕👍🏻

有我老公,最鍾意嘅希靈魚😍😂我見佢食咗好多。

唔洗人叫店員收碟收得好快手,非常之好幫手。

不過,係佢係佐敦同油麻地地鐵站中間,兩邊都要行。

推薦度(10👍🏻滿):8.5👍🏻
地點(10⭐️滿):7⭐️

[普慶餐廳 (佐敦)你
📍佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B1樓層

2023-03-26 2281 瀏覽
疫情下幾年冇食自助餐,看到網上介紹,目測不錯,就帶老爸老媽出去食好東西。一個有驚喜的下午茶自助餐,首先是服務,餐廳所有員工都非常有禮貌,包括廚師、停車場內的工作人員,真是很讚。餐廳座位寬敞,樓底高,乾淨整潔。食物選擇頗多,有牛扒、芝士、火腿、西式熱葷、炸魚薯條、壽司、天婦羅、點心、灼粉麵、印度菜式、咖喱、中西湯、西點酥餅、多款甜品、名牌子雪糕、咖啡茶任飲。天婦羅即炸沒有油膩感,做得好好,尤其蟹柳是推介;點心乾蒸牛肉、饅頭很美味;好飽也要吃一碗灼粉麵,推介辣椒油,絕配;咖喱雞香口必定配薄餅;星洲炒米幼細的米粉炒得乾身,絕不求其;雪糕有椰子新口味;咖啡、茶、果汁任飲,雖然不能渴太多,但餐廳絕不吝嗇。
2023-03-26
2023-03-23 1650 瀏覽
難得放假, 就book左普慶個自助早餐嘆下. 餐廳空間唔算太大, 但枱同枱之間都有足夠空位, 唔會太迫,加上食朝早8點果轉,可能太早所以人流唔多, 感覺舒適.至於食物方面, 種類都幾多, 西式中式什至日式都有,而且各自都有好多選擇, 味道亦都幾好. 中式有雞粥、炒麵、點心仲有即叫即整粉麵區, 可以自己揀材料同麵種. 西式方面基本既腸仔、煙肉、麵包等全部都有,有沙律吧亦都有個即整奄列區. 想食甜品仲有即整pancake tim! 比較特別既係餐廳仲有日式早餐, 有關東煮同烤鯖魚. 所以個人認為普慶早餐自助餐性價比都幾高!

Sorry that your food quality really spoiled our family experience and expectation for my wife birthday treats......****晚餐水準比預期中差,食物款式和選擇與午餐差不多(如中式湯與午餐沒有分別,只是普通的紅蘿蔔瘦肉湯。),沒有太大分別和驚喜(如龍蝦肉質有如塑膠般難食)。很奇怪為何Restaurant Manager / F&B Director 沒有察覺到 ??7pm的 Chef Action Counter 簡直係名過於實。 F&B同事真的要思考一下如何為晚餐食物增值及吸引客人再次光顧,我就應該唔會再幫襯呢間餐廳 (even though I support this restaurant a few times during last year)!Disappointing food***
****
Disappointing food