每次去香港迪士尼玩樂, 無論要跟朋友, 家人一起我都會預訂晶荷軒嚐卡通點心.當你玩到攰攰地, 只要走出園外,乘一轉接駁車就能到迪士尼酒店, 就能享受一個在華麗悠閒, 服務超好且有舒適環境中的點心盛會.去晶荷軒的其中一個焦點就係食卡通點心, 要食就必須在訂枱時同時預訂, 因為要做這些精緻點心相信很考師傅功夫本想先放新點心DUFFY同SHELLIEMAY的相片, 但今次既小白是我多次光顧以來造得最好的一次, 必須先放:接著是最新點心, 相比其它點心, DUFFY同SHELLIEMAY比較大個, 綠茶餡味道很不錯:還有繼續係中左輻射既可愛三眼仔同"小巧可愛"既BAYMAX, 兩者都係咸飽, 相對甜點我覺得比較好吃:為左下午的作戰一定要有飯氣落肚, 以前試過晶荷軒招牌炒飯, 今次試海膽醬海皇炒飯, 啖啖鮮味有驚喜:最後要有甜品才能為一餐飯劃上完美的句號, TSUMTSUM甜糕可愛到唔捨得食:食飽後繼續下午玩玩玩.

海膽醬海皇炒飯

食飽後繼續下午玩玩玩.
2018-07-07
海膽醬海皇炒飯
2018-07-21 1686 瀏覽
終於來到weekend luuuu, 同🖐🏻個同學早就約好今日要去Disney玩玩。開始衝入樂園瘋狂玩機動遊戲前,我地打算醫飽個肚子先,well planned的同學一早就book好枱啦。到埗,就是精緻中菜廳的格局,又沒有一般茶樓的喧鬧,非常好。我地被安排到一旁的大圓桌,私隱度剛好,好讓我們能盡情的耍廢。😀先來的是米奇煎餅,味道不錯,不算油膩。然後是賣相很漂亮的小天鵝荔蓉酥和豬🐽叉包。味道中上,餓鬼同學們2秒便清光光。接下來,黎到大佬出場。OMG,三眼仔黎到,d藏不住既意真瀉晒出黎。傻架?咁得意都有既!?看它性感既咀仔。HAHAHA.. 好啦,報告完畢。只能說,在不用工作的一天與朋友們來吃個好睇好食既點心,再反轉個樂園,很爽。

先來的是米奇煎餅,味道不錯,不算油膩。
米奇煎餅

天鵝荔蓉酥
小豬🐷叉燒包

傻架?咁得意都有既!?
看它性感既咀仔。

三眼仔👀菜肉包

HAHAHA.. 好啦,報告完畢。
2018-07-14
5 分鐘 (堂食)
天鵝荔蓉酥
三眼仔👀菜肉包
  • 三眼仔菜肉包
2018-07-17 1381 瀏覽
每次食中菜,如果人數多,都會想起片皮鴨!今次放暑假第一撃立刻帶女去迪士尼,一行五人玩到攰又唔想食樂園裡快餐,估唔到有驚喜!晶荷軒片皮鴨真心值得推介,仲可以加多少少錢片皮鴨二食。海鲜菜式定價頗高,其他菜式屬於中高價,可查詢有部份樂園咭有九折,樂園金咭生日禮包內有折扣券,$300可折$100。我地用渣打樂園咭今次有75折,計落真係超值!我哋冇食海鮮,片皮鴨都食唔晒,本來想食甜品,都要等下次,下個月可以encore!
晶荷軒片皮鴨真心值得推介,仲可以加多少少錢片皮鴨二食。
北京片皮鴨
二食加100
浸波菜苖
羅漢陳皮黑豚肉
2018-07-12 949 瀏覽
入住廸士尼酒店,必去嘅食肆,一定係【晶荷軒】,因為有小朋友最鍾意嘅就係公仔形狀嘅點心或者菜色。因為我地第一嚟呢間食肆,唔知道所有公仔點心要48小時前預訂,原本侍應姐姐話係冇得叫㗎,但係侍應姐姐好好,見到小朋友好想食,即刻入去廚房睇下有冇預多左,有嘅留就比我地,好好啊,服務一流。我地叫左【Duffy & ShellieMay甜包】,靚到唔捨得食。【綠色小人菜肉包】,個樣都好可愛,味道同一般菜肉包差唔多。【荔蓉天鵝酥】外層脆卜卜,好似食緊正宗天 婦羅咁,裡面荔蓉甜而可口。另外,我地仲叫左個一人三百幾嘅套餐,飽到嘔出門口,埋單$940。
,好好啊,服務一流。

【綠色小人菜肉包】,個樣都好可愛,味道同一般菜肉包差唔多。

2018-07-04
2018-06-21 935 瀏覽
成日以為迪士尼酒店的餐廳只賣卡通人物,食品味道只是一般,那就大錯特錯了,晶荷軒不單格調一流,那盞荷花大吊燈簡直一大傑作,數盞一字排開,有氣勢而不顯俗氣,食物我喜歡鴨肉凍,不油不膩,不黐牙。真心推介,會再來。
2018-06-16
2018-06-17 984 瀏覽
其實去迪士尼通常都不會對食物有太過高的期望,但這間位處迪士尼酒店的晶荷軒卻頗具名氣。我們在到迪士尼前,特意到其酒店一試它的點心。但很可惜,我們最想吃的卡通造型點心,原來是要預訂的,但服務員也很熱心,推介可以試米奇鴛鴦糕。原來是蘿蔔糕和芋頭糕的合體,一上一下,味道不錯,但芋頭味有點太搶風頭燒肉餅,一口size,不錯吃海膽醬炒飯,海膽味濃烈,但海鮮料略嫌不足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)要講一下這個葡汁海鮮蕃薯酥,從來未吃過這個組合的點心,怎料很出色,外脆內軟,葡汁點晴(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)小籠飽,皮過厚,湯汁少,不合格叫一見鐘情,我一飲鐘情,白花香而不濁

燒肉餅,一口size,不錯吃

海膽醬炒飯,海膽味濃烈,但海鮮料略嫌不足
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)小籠飽,皮過厚,湯汁少,不合格
叫一見鐘情,我一飲鐘情,白花香而不濁
2018-06-03 1111 瀏覽
這裡的點心太可愛了,一上桌就忙著拍照,拍完後點心都涼了,但還是捨不得吃。其實這些都是叉燒包,菜肉包,豆沙包等常見點心,味道也還可以的,另外還點了甜點,也一樣可愛。
2018-05-02 1101 瀏覽
晶荷軒入迪士尼,唔一定要去樂園玩先開心。其實入去酒店食個飯,已經好正。今次book 咗晶荷軒食靚靚得意點心。記要book枱時預訂埋D公仔點心呀!我order咗5個公仔點心Duffy & ShellieMay 甜包:非常得意,靚到唔捨得食呀😍醫神海鮮雞肉包:小孩最岩,細細個,幾好味三眼仔菜肉包:小孩最岩,不會太鹹,不過樣有D怪😂米奇煎薄餅:脆脆地,見到米奇頭,個個都想食Star Wars 凍糕:一黑一白,好精緻點心整體上不錯,味道啱小朋友,不會太鹹。造型點心主要係包類,小朋友食包食到飽曬。另外叫咗芋泥天鵝酥,一樣咁靚,清甜芋香,熱辣辣,好味道。腸粉有三種口味,蝦腸、菇腸、梅菜腸,幾特別青瓜海蜇頭,十分爽脆蝦餃大大粒,足料靚蝦肉海皇飯,飽肚之選,雖然貴,但份量夠,味道幾好蟹肉伊麵,我至愛!足料,不欺場。環境優美,服務一流!大人小孩都好滿意!食完仲可以去迷宮同公園仔玩,放晒小朋友啲電呀!
晶荷軒

入迪士尼,唔一定要去樂園玩先開心。
其實入去酒店食個飯,已經好正。

今次book 咗晶荷軒食靚靚得意點心。
記要book枱時預訂埋D公仔點心呀!

我order咗5個公仔點心
醫神海鮮雞肉包:小孩最岩,細細個,幾好味
三眼仔菜肉包:小孩最岩,不會太鹹,不過樣有D怪😂
米奇煎薄餅:脆脆地,見到米奇頭,個個都想食
Star Wars 凍糕:一黑一白,好精緻

另外叫咗芋泥天鵝酥,一樣咁靚,清甜芋香,熱辣辣,好味道。

腸粉有三種口味,蝦腸、菇腸、梅菜腸,幾特別

青瓜海蜇頭,十分爽脆

蝦餃大大粒,足料靚蝦肉

海皇飯,飽肚之選,雖然貴,但份量夠,味道幾好

蟹肉伊麵,我至愛!足料,不欺場。

環境優美,服務一流!
大人小孩都好滿意!

食完仲可以去迷宮同公園仔玩,放晒小朋友啲電呀!
慶祝紀念
紀念日
襯著農曆新年再加上還未去過迪士尼酒店的晶荷軒飲茶,就約了朋友一起去呢!比起另一邊的西餐廳,這邊在下午茶時間反而沒什麼人 (●′ω`●)餐點種類跟平時的酒樓差不多。特地來吃的大概也像我們那樣是衝著造型點心來吧?事前已有想好要吃那款點心,不過其中想吃的Duffy竟然沒有了 ...只好點了另外兩款的造型點心 QAQ綠色小人菜肉包 ($88/3件) - 其實這個是Toy Story的三眼仔!(ง •̀_•́)ง 雖然確實有三隻眼也是綠色的,但形狀有點微妙...讓整體看起來很奇怪包很厚身,餡料相對地很少~但幸好味道還算不錯醫神海鮮雞肉包 ($78/2件) 這個的造型看上去可愛得多!!只有頭的部份有餡料~除了肉餡還有一隻彈牙的蝦呢不過這包也很厚身 ... 放久了會變得又乾又硬~所以記得要襯熱吃 (≧∀≦)如果用以上點心比較,這個 - 金箔雲彩四喜餃 ($68/4件) 反而不錯雖然這個的皮也是厚厚的,但內餡滿滿。除了有菜外~還有一些菇,吃起來口感豐富這裡的點心很精緻 ... 基本上最多兩啖已經吃完!(°д°)甜品方面,我們點了一款 - Tsum Tsum 三色凍糕果然是不能要求太高嗎? 這三個的樣子也很

只好點了另外兩款的造型點心 QAQ

包很厚身,餡料相對地很少~但幸好味道還算不錯
綠色小人菜肉包 (3件)

只有頭的部份有餡料~除了肉餡還有一隻彈牙的蝦呢

醫神海鮮雞肉包 (2件)

金箔雲彩四喜餃 (4件)

甜品方面,我們點了一款 - Tsum Tsum 三色凍糕

果然是不能要求太高嗎? 這三個的樣子也很微妙 (默)
Tsum Tsum 三色凍糕
2018-02-10
下午茶
金箔雲彩四喜餃 (4件)
2018-02-13 1188 瀏覽
晶荷軒一定要吃的就是陳皮燉雪梨真係太好食了!餐廳將個雪梨心整走,成個雪梨也是甜甜的,冬天食係一大享受!晶荷軒其他食物都非常精緻美麗,味道也很不俗!重點,環境寧靜。加十分!可惜價錢的確較貴。一年來食幾次就好了!有全年証的有八折or 七折的!
晶荷軒一定要吃的就是陳皮燉雪梨

晶荷軒其他食物都非常精緻美麗,味道也很不俗!
重點,環境寧靜。加十分!可惜價錢的確較貴。
一年來食幾次就好了!有全年証的有八折or 七折的!
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 陳皮燉雪梨
2017-12-16 955 瀏覽
Hong Kong Disneyland belongs to Hong Kong people? I do not think so! For foreign tourists, especially in the eyes of Asian tourists, Mickey Mouse Theme Park is a must visit attractions, although Mickey Mouse is not Made in Hong Kong. We have never been to Hong Kong Disneyland, in order to accompany friends traveling to Hong Kong, entered this wonderful dreamland. When the summer peak season, is full of familiar and unfamiliar language, as many Chinese and foreign tourists is expected. Disney Bea

Disney Bear sweet package. Duffy & ShellieMay ($ 78) can still be tasted without a reservation, but
if you have a favorite Disney character, it is best to book it in advance! Almost a common problem of cartoon
dim sum, the body surface is harder and harder, soft and less moist ideal, shape only barely qualified, that
crooked crooked, fairy tale suddenly burst. Sweet stuffing is the red bean paste and blueberry, red bean paste,
sweet and smooth, but the delicate fragrance of platypus filling seems more to my heart.
2017-11-27 1905 瀏覽
星期日同屋企人入迪士尼玩,順便去左酒店既晶荷軒中菜廳食野,食左啲好得意既公仔點心落肚,好邪惡呀!原本以為啲公仔好睇唔好食,點知又唔錯喎!啲包全部都好足料,天鵝酥炸得好鬆脆,好香芋頭味,好食唯一美中不足既係叫左片皮鴨,個皮冇想像中咁脆,有啲失望總括黎講,呢間中菜廳水準唔錯,下次一定要黎食埋其他公仔點心!
蠔汁叉燒豬仔包
米奇煎薄餅
荔蓉天鵝酥

唯一美中不足既係叫左片皮鴨,個皮冇想像中咁脆,有啲失望
蠔汁叉燒豬仔包
米奇煎薄餅
荔蓉天鵝酥
  • 荔茸天鵝酥
  • 三眼仔菜肉包
2017-11-01 6002 瀏覽
香港迪士尼樂園,是屬於香港人的?我看未必吧!對於外國遊客來說,特別是亞洲遊客眼中,米老鼠主題樂園是必訪的景點,雖然米老鼠不是Made in Hong Kong的。從未到過香港迪士尼的我倆,為了陪伴來港旅遊的友人,踏進了這奇妙的夢幻國度。時值暑假旺季,到處是熟悉又陌生的語言,中外遊客之多是預期之內了。不過,我倆還是因着迪士尼的「香港居民優惠」,找到專屬於港人的一片天空。在一票價錢可入園兩次的優惠下,第二次入園首先到訪的不再是睡公主城堡,而是慕名已久的,香港迪士尼全球第一家中菜餐廳-晶荷軒。「晶荷軒」,富中國風的古雅名字,予人高貴脫俗之感。門前的水晶荷花美得炫目,內廳垂吊着水晶荷花吊燈,還有牆上巨型荷花掛畫.....到處都有荷花的影蹤。沒有中菜廳的富麗堂皇,那西洋風的華麗的格調,倒是很有迪士尼式的夢幻感覺。服務令人留下美好的印象,特別喜歡侍應的倒茶方式,細節上流露出迪士尼的獨有文化。來晶荷軒就要有高消費的心理準備,不過光顧過園區餐廳的快餐後,更期待晶荷軒貴價之同時,能有比園區餐廳更優的質素。迪士尼小熊甜包.Duffy & ShellieMay($78)在沒有預訂下仍是可以嚐到,不過若然有心

迪士尼小熊甜包.Duffy & ShellieMay($78)在沒有預訂下仍是可以嚐到,不過若然有心儀的迪士尼卡通人物,還是最好提前預訂吧!幾乎是卡通點心的常見毛病,包身表面較乾硬,鬆軟潤濕度未如理想,造型亦只勉強合格,那睫毛歪歪斜斜的,童話感頓時破滅。甜餡分別是豆沙和斑蘭,豆沙綿滑甜美,但幽香的斑蘭餡似乎更得我心。
迪士尼小熊甜包.Duffy & ShellieMay

米奇鴛鴦糕.Turnip & Taro Pudding($78)沒有卡通點心般唯肖唯妙的造型,壓上米奇形狀的鴛鴦糕走的是實力派路線,一邊是蘿蔔糕,軟綿的糕身有不少甜美蘿蔔絲,一邊是芋頭糕,切成粗身芋頭絲口感更佳,看似平凡卻盡顯心思
米奇鴛鴦糕.Turnip & Taro Pudding

為了一試晶荷軒的實力,選一道甚考工夫的蜜味桂花燒鱔.Barbecue Eels Fillet($158),這燒鱔果然沒有讓人失望,新鮮肥美的白鱔沒有一絲泥味,外層燒得微微焦香,鱔肉細嫩得很,濃甜的蜜汁加上陣陣桂花香,燒鱔如此質素是物有所值
蜜味桂花燒鱔.Barbecue Eels Fillet

亞拉斯加蟹肉灌湯餃.Crab Meat Dumpling($98)是為喜愛灌湯餃的老公而點的,當掀開蓋子,湯中懸浮着的分明是隻餃子,雖然食味還算不賴,但那不是灌湯餃的原型,相信只有遊客才會傻傻分不清吧。在這「缺陷」之外,也有其可人之處,亞拉斯加蟹肉是真材實料,那口高湯也是足料清甜,這種「喧賓奪主」倒是挺讓人受落的。

亞拉斯加蟹肉灌湯餃.Crab Meat Dumpling

主食選擇不多,雪菜火鴨絲炆米.Vermicelli with Duck($168)竟出現在晶荷軒餐牌之上,總是認為這不太賣錢的主食只會出現在茶餐廳,這反而讓人更想試試有多與別不同。火鴨絲、雪菜不多,不太感覺火鴨絲的肉香,也不太吃出雪菜的咸香,最敗筆處是炆米有股焦燶味道,相信是製作中途出現了些枝節,加上炆米味道平平無奇,是為最令人失望的一道主食。
雪菜火鴨絲炆米.Vermicelli with Duck

一直以來,對香港迪士尼有莫名的疏離感,也許當中是有太多主觀的個人偏見。直到去年暑假,專誠到訪了上海迪士尼樂園,見識中國式的迪士尼,中國式的本地遊客,相比之下才覺得,香港迪士尼實在是可愛得多了。

晶荷軒不再是迪士尼的「唯一」,但它永遠是迪士尼的「第一」,能令中外遊客慕名而來是不無道理的。
2017-07-05
米奇鴛鴦糕.Turnip & Taro Pudding
蜜味桂花燒鱔.Barbecue Eels Fillet
亞拉斯加蟹肉灌湯餃.Crab Meat Dumpling
2017-10-15 3591 瀏覽
今晚和一班好朋友約了去人人常歡笑的主題樂園酒店內的中餐廳食晚飯,當然希望有歡笑之餘,亦可以享受到美味的食物。所以一早就預訂好位,準備大食一番。七味鹽酥豆腐粒、麵粉皮好厚所以一點也沒有酥的感覺、由因為七味粉好多,入口只有七味粉味道!你可以幻想一下好唔好食。香味香口水雞、有小小辣味,芝麻醬味比較濃郁,有點失了平衡。最奇怪的,是沒有雞味。四喜燒烤麩、這一個平平無奇,不過不失的前菜。蘋果醋海蜇花蓮藕片、不知道是不是真的用了蘋果醋、但醋味總算香、海蜇頭亦非常爽口。片皮鴨 是提前預訂的也帶有點期待。往往有期待的,總是會令人失望。鴨燒得有點過了火,所以皮就變得帶點燒燋了。色澤均勻、不肥不膩對於一隻片皮鴨來講,是非常重要的。燒成這樣,當然唔好好食、沒有油香肉滑、外皮不夠脆之餘,皮仲有點韌。鴨肉本身味淡,加上鴨燒得比較生還帶點粉紅色的緣故,吃起來更覺無味。就算是配以京葱、青瓜、甜麵醬等裹着來吃,都不好味道!鴨絲炒飯、帶點鴨油香味、可能是鴨絲炒過出了點鴨油包裏着炒飯、鴨絲太粗又韌完全影響了口感。蜜味桂花燒鱔、這個菜做得不錯!鱔肉沒有半點泥腥味。皮燒得好香脆。鳳梨古法生炒骨、汁芡比較稠、用上排骨配合菠蘿、紅

七味粉豆腐

風味香辣口水雞

四喜燒烤麩、這一個平平無奇,不過不失的前菜。
四喜燒烤麩

蘋果醋海蜇花蓮藕片

鴨絲炒飯

蜜味桂花燒鱔

鳳梨古法生炒骨、汁芡比較稠、用上排骨配合菠蘿、紅綠青椒炒作。入口有點脆口,總算合格。
鳳梨古法生炒骨

黃金綉球伴湯鮑、其實是粟米蝦球配湯鮑。蝦膠沒有嚼口,好在芡汁薄。湯鮑就好韌冇味、不食也吧!最奇怪的是餐廳沒有提供刀叉,唯有用隻鮑魚容易咬開食,好在今晚全部自己友,冇table manner 也沒有問題。
黃金綉球伴湯鮑

雀巢泮水芹香、餡料都算多,味道偏淡,可惜油比較多了。
泮水芹香

法國溫室菠菜苗、還可以!
法國溫室菠菜苗

陳皮燉雪梨是酒店推介、陳皮味有點似大陸的九製陳皮味。叫做九製陳皮燉雪梨比較合適。一點點陳皮香味也沒有!相比之下、雪蓮子桃膠燉萬壽果就好好多了!
陳皮燉雪梨

今晚整體出品水準在預期之下、以後應該唔會再特登到此食飯、以後隨緣。再會了!

2017-10-14
2017-06-12 3085 瀏覽
因為有個朋友生日話要食啲特別野,然後就suggest咗喱間,話見到啲迪士尼點心好似好可愛咁。所以之後就打去訂位,順便預訂埋果啲點心。到咗果日,我地一行五人搭到迪士尼站再轉酒店穿梭巴士,到香港迪士尼樂園酒店。係酒店行咗陣(第一次去)就入去食。一黎度俾佢個樣嚇親麻麻地,有啲乾 紅豆包-味道其實可以,係賣相差咗啲蠔汁叉燒豬仔包-this one so cute 唔知係咪因為我朋友生日俾咁大個雞丁。一開始我仲以為係食得,點知係假既。旁邊啲細雞丁就食得,大雞丁裹面都暗藏一隻細既。雞丁蓮蓉包-個人覺得好睇唔食最後仲叫碟炒飯,同幾碟小菜。

一黎度俾佢個樣嚇親
麻麻地,有啲乾
Duffy

紅豆包-味道其實可以,係賣相差咗啲
three little pigs bbq  pork  bun

蠔汁叉燒豬仔包-this one so cute

唔知係咪因為我朋友生日俾咁大個雞丁。
一開始我仲以為係食得,點知係假既。
旁邊啲細雞丁就食得,大雞丁裹面都暗藏一隻細既。

雞丁蓮蓉包-個人覺得好睇唔食
最後仲叫碟炒飯,同幾碟小菜。

Duffy