我的早餐最愛。雖然係小店一間,但選擇超多!石磨腸粉有16款,蒸米粉也有15款,仲有糖水、小食、自家製飲品!而且腸粉和蒸米粉可加$2-$9 搭配其他材料,創造自己最喜歡的味道。呢間石磨腸粉最好食的地方,在於那濃濃的米味!老闆娘在店內置個石磨,自磨米漿,即場蒸製。腸粉不單新鮮熱辣,還米香軟滑,彈牙煙靭。配搭醬油、特製辣醬、自家製尖椒、炸菜,非常惹味。價錢實惠,腸粉大大盒也只是$14-$23!而且餡料足又新鮮。最喜歡素三絲腸粉,很多很多甘荀、翠玉瓜、木耳,健康有益,又清甜可口。肉燥撈腸粉可揀超薄,肉燥調味適中又啖啖肉,滑滑的腸粉很掛汁,像在吃中式千層麵。雞蛋肉碎腸粉也很香口。外賣回家煎一煎更香口惹味。蒸米粉好味健康。無油但不會很乾,米味香而且口感很彈牙。材料可隨心配搭。甜品六點後特價!自家製芝麻糊大大碗只是$10!很香的芝麻味,而且不會很甜。但我最愛是桃膠$25!清甜滋潤!材料豐富!雲耳很爽口,杞子紅棗桃膠滋補養生。自家製黑豆漿也很好喝。豆味重很順口而且不太甜。老闆娘非常熱情,總是笑臉相迎,讓人覺得非常有親切感。
我的早餐最愛。

自家製黑豆漿也很好喝。豆味重很順口而且不太甜。

老闆娘非常熱情,總是笑臉相迎,讓人覺得非常有親切感。
2021-10-14 57 瀏覽
❣️早餐之選❣️屯門人之福好少地方有真材實料嘅石磨腸粉✨係屯門良景,我真係揾到有間,用心和用平民價錢食到高質素的小店。📍秘製叉燒蛋腸粉小店自製嘅叉燒,加上香滑既雞蛋🥚粉皮上既黑色小粒粒,代表左用米即磨,真材實料既痕跡。厚薄均勻,加上不油膩既辣椒🌶️油可以不停食😚📍臘腸腸粉有特色的,有創意既臘腸腸粉😉小店並唔係用下價臘腸重點既係,腸粉,皮簿,簿過張紙🤏所以唔會有好飽肚既感覺粉皮愈簿愈靚🙄再配上秘製青椒和菜鋪,好野味(提示:送完即止)📍肉碎蒸米粉第一次食健康既蒸米粉,一滴油都冇肉碎做到,有種台灣滷肉既味道😋📍綠豆沙係街邊,真係好少會食到,真材實料(陳皮.海帶.綠豆),又足料既糖水,食完即刻下哂火☺️📍芋頭西米露芋頭細粒,入口即溶,大細岩岩好。岩哂我呢啲懶人😉📍石磨黑豆漿每日新鮮即磨既黑豆豆漿,飲落去好清純,唔會好似外面既有好多粒粒。甜度剛剛好。
❣️早餐之選❣️屯門人之福
好少地方有真材實料嘅石磨腸粉✨

📍秘製叉燒蛋腸粉
小店自製嘅叉燒,加上香滑既雞蛋🥚
粉皮上既黑色小粒粒,代表左用米即磨,真材實料既痕跡。
厚薄均勻,加上不油膩既辣椒🌶️油
可以不停食😚

📍臘腸腸粉
有特色的,有創意既臘腸腸粉😉
小店並唔係用下價臘腸
重點既係,腸粉,皮簿,簿過張紙🤏
所以唔會有好飽肚既感覺
粉皮愈簿愈靚🙄
再配上秘製青椒和菜鋪,好野味(提示:送完即止)

📍肉碎蒸米粉
第一次食健康既蒸米粉,一滴油都冇
肉碎做到,有種台灣滷肉既味道😋

📍綠豆沙

📍芋頭西米露
芋頭細粒,入口即溶,大細岩岩好。
岩哂我呢啲懶人😉

📍石磨黑豆漿

2021-10-12 74 瀏覽
用石磨米漿做出來的腸粉原來咁好食,即叫即整,好有米香,好嫩滑。簿到可以拉出黎睇到有幾簿,口感一流,越薄越好食【肉碎腸粉】好出色,唔洗落豉油都夠晒味【酸菜尖椒配菜】,除了配腸粉,可以配米粉,粥,都一樣好好味,中意食嘅朋友可以訂返屋企炒菜煮餸或作調味都相當不錯。 【叉燒蒸米粉】炒嘅就食得多,蒸嘅我未食過,估唔到用蒸嘅米粉好健康,沒有油膩感,而且米粉爽口彈牙,口感出色👍👍,就連蒸出來的菜都保留左菜原本的鮮甜爽口。【中式糖水】我就試左桃膠紅棗雪耳糖水,真材實料啦,唔太甜,有益健康,仲有多款中式糖水選擇價錢親民,性價比高,唔試就走寶。

【肉碎腸粉】好出色,唔洗落豉油都夠晒味

【中式糖水

價錢親民,性價比高,唔試就走寶。

2021-10-07
1 分鐘 (堂食)
$30 (早餐)
而家連山景街市都有得食的石磨腸粉我一向鐘意食石磨腸粉見屯門有一定要試下啦😋肉燥撈腸粉:一流,肉燥好好味,味道咸淡適中😍我經常幫襯呢味😋薄粉漿好好食,聽講係自己買米返黎磨,所以咁正,食完都未夠喉😝所以買多樣食👇素三絲腸粉:就算無肉都一樣咁好食,有紅蘿蔔絲,木耳,耳肉瓜等等,好足料,另外仲附上豉油,淋埋豉油都好正😊糖水又係我之前成日幫襯佢地,全部都好好食,熱食凍食我都試過,吾錯😊芝麻糊:好香濃芝麻味,好喜歡杰身的口感,吾會太過流質,我鐘意😊紅豆沙:外賣返去雪凍食,凍食又有另外一種風味,好清甜,甜度岩岩好,吾會過甜又吾會淡👍🏻綠豆沙:熱食一樣好清甜,仲有海帶。黑豆漿都好好飲!呢間小店係一間有下苦功同心機的食店,服務又好好,又快手,有咩要求佢地都會配合到,店員有禮貌,所以幫襯過咁多次都仍然會再食佢,舖面乾淨衛生都好重要,等待時間短,自己係真心鐘意,又推薦各位鍾意食腸粉既朋友都黎試下啦 👍🏻
而家連山景街市都有得食的石磨腸粉
我一向鐘意食石磨腸粉
見屯門有一定要試下啦😋
肉燥撈腸粉:
素三絲腸粉:
芝麻糊:
好香濃芝麻味,好喜歡杰身的口感,吾會太過流質,我鐘意😊
紅豆沙:
綠豆沙:
熱食一樣好清甜,仲有海帶。

黑豆漿都好好飲!
芝麻糊
綠豆沙
肉燥撈腸粉
素三絲腸粉
黑豆漿
紅豆沙
2021-10-05
5 分鐘 (堂食)
芝麻糊
綠豆沙
肉燥撈腸粉
素三絲腸粉
黑豆漿
紅豆沙
2021-10-05 16 瀏覽
有無腸粉控係到?咩腸粉最好食?我一定會話石磨腸粉石磨腸粉最出色既地方係真係用大石磨去磨粉,到有人食既時候再蒸。我想講呢間好驚喜,佢問我中唔中意食薄既,我話勁中意。之後店主整左份我想食既薄腸粉比我。佢既腸粉配料選擇都幾多,我揀咗雞絲腸粉,我想講佢真係勁好食,係我目前喺香港食過最好食嘅腸粉,食完之後過一陣就已經再想食。超級建議去食一定話要薄腸粉,如果唔係普通腸粉就比較飽肚但係食唔到我哋吃貨想吃嘅嘢。而黑豆漿唔會好甜,飲得出佢係冇乜水,真材實料。仲打包左叉燒腸同埋肉碎雞蛋腸粉,呢個我揀咗正常想試吓佢係有咩分別,果然同普通腸粉差唔多,所以一定要試薄既,仲要即刻食。收工時間仲可以叫個糖水食,$10咋,平到咁都有。愛辣人士一定要是去辣椒油🌶️腸粉同埋米粉我都落咗勁多 超級好食
有無腸粉控係到?
咩腸粉最好食?我一定會話石磨腸粉

我想講呢間好驚喜,佢問我中唔中意食薄既,我話勁中意。

而黑豆漿唔會好甜,飲得出佢係冇乜水,真材實料。

收工時間仲可以叫個糖水食,$10咋,平到咁都有。

愛辣人士一定要是去辣椒油🌶️
腸粉同埋米粉我都落咗勁多 超級好食
  • 辣椒油
  • 石磨腸粉
2021-06-03 203 瀏覽
石磨腸粉越黎越興✨近年周圍都開多左🏠同一直食開既豬腸粉,最唔同既地方就係👇🏻即叫即拉🔥新鮮熱辣辣🔥同埋配料 / 配搭都幾多唔同組合🤤💁🏻‍♀️有d有肉,💁🏻‍♀️有d係素食。屯門區皺皮腸粉舖唔算多,不過依間只得原味 ⚪️白米腸粉🍚~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▪ 肉燥撈腸粉 ($22) 🐷🥣依款唔洗加豉油都好夠味。▪ 雞蛋香茜腸粉 ($20) 🥚🍀多左雞蛋香其實係幾正,不過芫荽就唔係個個鍾意。但係顏色上豐富左🤣▪ 秘製叉燒腸粉 ($22) 🔥🐷👆🏻都幾大盒,食晒成盒應該可以當一餐👆🏻配料都足,算多🤗特別係肉燥撈腸粉,肉燥真係勁多😍腸粉比較薄身🤏🏻唔同平時食開既豬腸咁捲埋🫔所以會滑d😌同埋因為用🍚米漿,所以多左份米香味👃🏻而且帶有🤏🏻少少煙韌🤏🏻咬口👄之前食過其他店有🌶辣粉 • 🧄炸蒜可以自己加,但依到係用辣油🌶🛢相比之下,我比較鍾意辣粉😝😛~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•🔺豉油同辣油都係分開裝住俾你。唔洗怕浸住豉油返到屋企淋晒 / 過鹹🥳🔺Menu 都有十幾款選擇🤩🔺除左腸粉,仲有蒸米粉,小食同野飲🥤🔺
石磨腸粉越黎越興✨近年周圍都開多左🏠
同一直食開既豬腸粉,最唔同既地方就係👇🏻
即叫即拉🔥新鮮熱辣辣🔥
同埋配料 / 配搭都幾多唔同組合🤤
💁🏻‍♀️有d有肉,💁🏻‍♀️有d係素食。
屯門區皺皮腸粉舖唔算多,
不過依間只得原味 ⚪️白米腸粉🍚

▪ 肉燥撈腸粉 ($22) 🐷🥣
依款唔洗加豉油都好夠味。
肉燥撈腸粉 🐷🥣
肉燥撈腸粉 🐷🥣

▪ 雞蛋香茜腸粉 ($20) 🥚🍀
多左雞蛋香其實係幾正,不過芫荽就唔係個個鍾意。
但係顏色上豐富左🤣
雞蛋香茜腸粉 🥚🍀

▪ 秘製叉燒腸粉 ($22) 🔥🐷
秘製叉燒腸粉 🔥🐷

👆🏻都幾大盒,食晒成盒應該可以當一餐👆🏻
配料都足,算多🤗
特別係肉燥撈腸粉,肉燥真係勁多😍
腸粉比較薄身🤏🏻唔同平時食開既豬腸咁捲埋🫔
所以會滑d😌同埋因為用🍚米漿,所以多左份米香味👃🏻
而且帶有🤏🏻少少煙韌🤏🏻咬口👄
之前食過其他店有🌶辣粉 • 🧄炸蒜可以自己加,
但依到係用辣油🌶🛢
相比之下,我比較鍾意辣粉😝😛
🔺豉油同辣油都係分開裝住俾你。
唔洗怕浸住豉油返到屋企淋晒 / 過鹹🥳
🔺Menu 都有十幾款選擇🤩
🔺除左腸粉,仲有蒸米粉,小食同野飲🥤
🔺價錢唔算太貴( $1x-$2x )
🔺有幾個堂食位,我就揀左外賣🥡🥢
(店員話下次可以📱電話落左單先,咁就唔洗等咁耐)
🔺雖然外賣唔洗加錢,不過舖頭係用發泡膠盒🥴
如果大家想環保,可以自備飯盒去買♻️
外賣自取
2019-12-15 970 瀏覽
-🦄曜鳴石磨腸粉-素三鮮腸粉+生菜 Hkd20Rating🌕🌕🌕🌕🌑粟米腸粉 Hkd13Rating🌕🌕🌕🌗🌑-比我搵到係屯門區一間又抵食又好味既石磨腸粉就係呢間曜鳴喇😼屯門區真係好少皺皮腸粉店更加少有既係有素菜既腸粉 完全係我杯茶🤭-🔥份量方面🔥腸粉既份量都幾多下 第一次食腸粉會有飽肚既感覺而且入面既材料都好豐富好足料 例如係素菜個款腸粉真係食到好多蘿蔔同木耳同翠肉瓜 切得比較大條所以就會增加返個口感 而且我加左生菜🥗感覺上就更加翠綠更加飽肚喇 而另外一款既粟米腸其實都好好味架 不過相比起素腸呢款就會遜色啲就咁粟米加啲蔥 雖然簡單 但卻很滿足 係幸福呀😍🔥滑溜程度🔥腸粉即叫即整 滑嘟嘟而且新鮮熱辣辣🔥雖然味去到好滑溜但都好順喉好易入口 不錯🙈🔥其他/總結🔥有個好處係可以自己加調味 即係佢送來個陣係咩都冇咁既自由度大啲 因為我好怕有啲送來已經咩都加曬人人口味唔同 都係自己調配最好😂😂😂同埋佢真係好多人食 可以堂食可以外賣🤭堂食同外賣都要等 但佢地好快食完所以唔洗等好耐證明佢幾咁出名幾多人支持😂暫時佢係我食過最好食既皺皮腸粉店❣️💜-打打下又開始肚餓了.......-
🦄曜鳴石磨腸粉

同埋佢真係好多人食 可以堂食可以外賣🤭
堂食同外賣都要等 但佢地好快食完所以唔洗等好耐
證明佢幾咁出名幾多人支持😂
暫時佢係我食過最好食既皺皮腸粉店❣️💜

打打下又開始肚餓了.......
2019-12-09
5 分鐘 (堂食)
  • 素三鮮腸粉
2019-11-12 501 瀏覽
偶爾來到良景,找找有趣的食物。最近覺得香港好興腸粉所以試一試!下單後阿姐即時用大盆整我的三素腸,新鮮,頗大份,好滑,不會太鹹,自己落調味。外賣拿走,加一杯熱豆漿,很滿足。 Traditional rice roll freshly made at this store. You can choose the fillings of your choice, such as barbecued pork, egg, sausage etc. I chose to have the vegetarian roll which was smooth and yummy. Recommended to people to want to try Chinese local snack. They sell soy milk too

外賣自取
這一間即磨腸粉我想吃很久了但每一天下班他都已經賣完了T^T今天星期日中午經過良景市集終於可以食到了!店內你可以看到一部磨豆機他們說都是每朝新鮮磨豆!所以每天都有限份量我在bar枱坐下,看看餐牌發生有很多不同種類的腸粉更加有芝麻糊!我決定要一碗芝麻糊和雞蛋腸店員說雞蛋腸要等,先幫我上一碗芝麻糊濃濃的芝麻香!嘗一口發現是我最喜歡的口味很多其他餐廳都會做得太甜這邊的不太甜,反而食的出芝麻味!雞蛋腸方面也太好吃了吧!新鮮即磨的腸粉原來有那麼大分別,腸粉十分之滑!!他雖然軟,但是不是那種蒸太耐所以變軟入口十分順滑,加上少少蔥花和豉油真的很好味我終於明白為什麼那麼人每天都在排隊,加上價錢真的很便宜只需要$15!令到很多老人家和街坊都可以負擔一定要支持小店!我吃完這兩份我都已經十分之飽了但下次有機會一定再食
這一間即磨腸粉我想吃很久了
但每一天下班他都已經賣完了T^T
今天星期日中午經過良景市集終於可以食到了!
店內你可以看到一部磨豆機

他們說都是每朝新鮮磨豆!
所以每天都有限份量

我在bar枱坐下,看看餐牌

發生有很多不同種類的腸粉
更加有芝麻糊!

我決定要一碗芝麻糊和雞蛋腸
店員說雞蛋腸要等,先幫我上一碗芝麻糊

濃濃的芝麻香!嘗一口發現是我最喜歡的口味
很多其他餐廳都會做得太甜
這邊的不太甜,反而食的出芝麻味!

雞蛋腸方面也太好吃了吧!

新鮮即磨的腸粉原來有那麼大分別,
腸粉十分之滑!!
他雖然軟,但是不是那種蒸太耐所以變軟
入口十分順滑,加上少少蔥花和豉油真的很好味
我終於明白為什麼那麼人每天都在排隊,
加上價錢真的很便宜只需要$15!
令到很多老人家和街坊都可以負擔
一定要支持小店!

我吃完這兩份我都已經十分之飽了
但下次有機會一定再食