2019-12-10 1357 瀏覽
包裝設計獨特 粉藍色鐵盒旋轉木馬嘅設計好吸引原來係殿堂無添加曲奇同埋蝴蝶酥我一定返嚟試吓 好貪心買咗一盒大一盒細➰蝴蝶酥拼盤大鐵盒有三種味道淡淡的綠茶味道不會太濃伯爵茶味比較甘香獨特別鋪滿一層層玫瑰花碎 反而味道不算太濃烈3種味道我最鍾意食伯爵茶➰楓糖蝴蝶酥蝴蝶酥表面鋪滿楓糖糖漿蝴蝶酥口感鬆脆可口 越食越停唔到口
包裝設計獨特 粉藍色鐵盒

越食越停唔到口
2019-11-29
  • 楓糖蝴蝶酥
2019-12-09 905 瀏覽
之前已經聽聞這家的曲奇很好吃。店舖位於銅鑼灣近鵝頸橋,很容易找到。 入到店裡,店員很殷勤招呼,介紹產品,有不同口味的蝴蝶酥及曲奇餅,也可以隨便試食自己喜愛的味道產品。我喜愛綠茶,第一件試的就是綠茶曲奇, 淡淡的綠茶味遇上鬆鬆的曲奇,口感及味道都不錯。 又試了杏仁糊蝶酥, 蝴蝶酥很脆、香牛油味, 加上一小塊杏仁,很想多食二件。 之後還試了​​不少口味,店員也不厭其煩, 招呼周到。 好了,到決擇買那盒回家才最難,樣樣也想要😋 包裝有紙盒及鐵罐,我花了10分鐘考慮,才決定要"華麗派對"鐵罐盒裝$218,再 加"杏仁小蝴蝶酥"紙盒裝$92。 另外, 有限定版"芝士蛋黃曲奇" 加$60,我試了一口, 是我最喜愛的鹹蛋黃, 忍唔住也買了一盒。 回到家裡,打開"華麗派對"小朋友第一眼已經說很漂亮啊, 每塊曲奇都有一些果仁碎,感覺健康😆,小朋友第一件食就是朱古力味, 他們贊不絕口。另外, 小蝴蝶酥一盒有四小包,一啖一口, 食到停不了手呀! 總括嚟講,曲奇及蝴蝶酥太多口味,下次一定要再買其他來試。
之前已經聽聞這家的曲奇很好吃。

另外, 小蝴蝶酥一盒有四小包,一啖一口, 食到停不了手呀!

總括嚟講,曲奇及蝴蝶酥太多口味,下次一定要再買其他來試。
2019-12-02 683 瀏覽
店子的裝潢很漂亮,給人明亮乾淨的感覺。店內放滿玻璃瓶,瓶內是各種口味的曲奇和蝴蝶酥,可以先試吃然後選擇口味。選好口味再選紙盒裝或鐵盒裝,也有主題(如聖誕節)鐵盒裝供顧客選擇,不同口味不同包裝的價錢都不同,都列明在價格牌上。由於產品都是到店前已入盒,所以不能自行組合,若可自由組合口味和數量就更好。這次我選了:綠茶朱古力曲奇:綠茶味香濃莓瑰蝴蝶酥:蝴蝶酥上有細碎的玫瑰和草莓,單看樣子就愛上了。和黑芝麻阿麻籽小蝴蝶酥:老公喜愛黑芝麻這店的曲奇和蝴蝶酥都脆而不膩,口感好,味道佳,而且口味選擇多,真的不錯。
這次我選了:
綠茶朱古力曲奇:綠茶味香濃
莓瑰蝴蝶酥:蝴蝶酥上有細碎的玫瑰和草莓,單看樣子就愛上了。
和黑芝麻阿麻籽小蝴蝶酥:老公喜愛黑芝麻
2019-11-26 490 瀏覽
真係好好彩比我抽到某app嘅霸王餐﹕曲奇童話$250現金卷一張🥳🥳🥳今日我為左攞曲奇,所以黎左銅鑼灣分店。一入到舖,我就同店員講我係霸王餐黎攞曲奇。雖然我唔係比錢買,但店員都好friendly咁同我介紹舖頭唔同系列嘅曲奇味道🤩仲問我有無咩喜好😊見到舖頭咁多口味同系列....真係唔知揀咩好🤔🤔因為未食過,又驚揀錯😓店員見到我咁迷茫,同我提出可以試完先揀🤩嘩🤩我唔係比錢都可以慢慢試,服務態度真係好好👍🏻試食時,我除左試曲奇外,仲有試埋蝴蝶酥😆😆曲奇好酥鬆、牛油味香濃但並唔會油膩,而且唔會太甜,淡淡嘅甜味剛好帶出味道但又唔會太搶風頭,甘願乖乖做配角。當中我試左果仁系列:果仁好香脆,而且果仁都好足料,每一片都有好多果仁碎😲(就連唔太鐘意食果仁嘅我都覺得好好食呢😊)茶味系列我都好鐘意,除左味道好重茶味外,仲見到真材實料嘅茶葉碎,難怪茶葉味咁香濃👍🏻試左一輪,我最后㨂左黑馬王子😆“黑馬王子”係由朱古力味嘅曲奇組合而成,分別有﹕朱古力曲奇-朱古力味好香濃,而且朱古力碎好多咖啡榛子朱古力曲奇-一咬落去就即刻有濃濃嘅咖啡味係口腔湧上黎。榛子味香但唔會乾晒或者好硬,正😋綠茶朱古力曲奇-估唔到純樸嘅綠茶同濃

試左一輪,我最后㨂左黑馬王子😆

“黑馬王子”係由朱古力味嘅曲奇組合而成,分別有﹕
朱古力曲奇-朱古力味好香濃,而且朱古力碎好多
綠茶朱古力曲奇-估唔到純樸嘅綠茶同濃烈嘅古力係咁夾🤭🤤🤤
朱古力杏仁曲奇-杏仁脆片好多好多,直頭睇得見滿滿咁多😁
法國鹽之花朱古力曲奇-呢款係全盒最少,全盒都只係得4塊﹗其中1塊仲係好特別嘅木馬造型﹗😎一食落口,味道真係好特別,朱古力本應係甜味,但加左鹽之花之后,曲奇嘅味道變得好多層次,而且鹹味唔係死鹹,鹹度剛好釣出朱古力嘅味道。我食嘅時候,味蕾食到甜鹹相間,而且並唔止甜、鹹2個層次,甜與鹹當中都仲有2-3個層次嘅感覺。真係好特別、好難忘﹗

后感﹕舖頭嘅曲奇好健康,食完都唔覺得隻手有油笠笠嘅感覺。我以前都有食過好出名嘅小熊曲奇,但口感同味道都完全唔係同一個level。呢間真係好食好多🤫🤫真係要再次多謝呢個app🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️
2019-11-19
試食活動、現金券
2019-11-23 317 瀏覽
買咗一盒蝶舞翩翩。一盒滿滿的蝴蝶酥,內有三種口味;伯爵茶、綠茶和莓塊。蝴蝶酥十分香脆。伯爵茶跟綠茶口味滲透著濃郁又的伯爵茶香和綠茶香。而莓塊口味更為出色,面頭一層薄薄的莓醬,還有莓乾碎和玫瑰花瓣碎,十分清新的花香跟甜蜜的莓香味。

蝶舞翩翩
伯爵茶、綠茶、莓塊蝴蝶酥
外賣自取
蝶舞翩翩
伯爵茶、綠茶、莓塊蝴蝶酥
2019-11-17 143 瀏覽
地點不難找,在時代廣場附近,滿方便的🥰店內有曲奇🍪及蝴蝶酥,每款都有滿多的味道可以選擇花多眼亂,所以都花了一點時間決定服務員態度很好,很有耐性解釋最好是可以試吃,試過了味道是自己喜歡的才買👍🏻最後選了The Butterfly Delight蝴蝶酥口味有三種mix分別是抹茶、玫瑰草莓、伯爵茶🍵抹茶吃下去是淡淡的抹茶香味道不濃,但餘香滿久,不會太甜☕️伯爵茶較抹茶香一點,但也是偏淡不過好處是不會喧賓奪主,還可以嚐到蝴蝶酥的牛油香🌹若然你喜歡味道比較濃的,玫瑰草莓🍓是一個好選擇咬下去一陣香濃玫瑰味道,再吃下去是草莓果醬淡淡草莓味,相比前面兩種味道更香濃更甜但也不會過甜👍🏻🧀咸吃的蝴蝶酥比較少,但我試了芝士味道覺得還蠻驚喜的😋😋😋蝴蝶酥的牛油香配咸香的芝士意外的合配芝士味道滿香的,鋪在面上的芝士酥酥脆脆的,增加了口感蝴蝶酥整體也很好吃,很酥很脆牛油味道也是好香,會令人不自覺一口吃一口吃很多🤣
地點不難找,在時代廣場附近,滿方便的🥰
店內有曲奇🍪及蝴蝶酥,每款都有滿多的味道可以選擇
花多眼亂,所以都花了一點時間決定
服務員態度很好,很有耐性解釋
最好是可以試吃,試過了味道是自己喜歡的才買👍🏻

最後選了The Butterfly Delight
蝴蝶酥口味有三種mix
分別是抹茶、玫瑰草莓、伯爵茶

🍵
抹茶吃下去是淡淡的抹茶香
味道不濃,但餘香滿久,不會太甜

☕️
伯爵茶較抹茶香一點,但也是偏淡
不過好處是不會喧賓奪主,還可以嚐到蝴蝶酥的牛油香

🌹
若然你喜歡味道比較濃的,玫瑰草莓🍓是一個好選擇
咬下去一陣香濃玫瑰味道,再吃下去是草莓果醬
淡淡草莓味,相比前面兩種味道更香濃更甜
但也不會過甜👍🏻

🧀
咸吃的蝴蝶酥比較少,但我試了芝士味道覺得還蠻驚喜的😋😋😋
蝴蝶酥的牛油香配咸香的芝士意外的合配
芝士味道滿香的,鋪在面上的芝士酥酥脆脆的,增加了口感

蝴蝶酥整體也很好吃,很酥很脆
牛油味道也是好香,會令人不自覺一口吃一口吃很多🤣
2019-11-06 225 瀏覽
非常開心🥳有朋友請我 所以令我機會品嚐這店的曲奇餅及蝴蝶酥🍪店員非常有禮貎及耐性介紹店裏的曲奇及蝴蝶酥,亦都有主動給我試食,又介紹曲奇的成份,令我更加深入了解這店的製作😚最後我選擇咗華麗派對盒裝曲奇,原味紙盒裝蝴蝶酥,拿回家第一時間品嚐非常好味👍🏻👍🏻
優惠券
2019-11-05 125 瀏覽
我在前公司工作時曾有客戶送過曲奇童話給我,那次嚐過後特別喜歡他們的曲奇口味選擇眾多,而且很多加入果仁、果乾等,不太甜不會油,比香港某知名曲奇店更健康、一家大小都可吃我個人較偏好茶味,及不嗜甜,所以選了以下三款:「伯爵茶杏仁曲奇」能看到一粒粒伯爵茶茶葉碎,吃下去口腔充滿茶香,非常適合我這個伯爵茶控「綠茶開心果南瓜子曲奇」綠茶味香濃、帶甘香南瓜子增加了曲奇的口感,開心果味配搭也很不錯!「黑芝麻阿麻籽曲奇」非常香口而且足料,一咬下去充滿芝麻香,相信長輩會非常喜歡這口味建議可來一嚐而且比某知名曲奇店好的是不用排隊、不用受氣,開心多!

我個人較偏好茶味,及不嗜甜,所以選了以下三款:

「綠茶開心果南瓜子曲奇」綠茶味香濃、帶甘香
南瓜子增加了曲奇的口感,開心果味配搭也很不錯!

建議可來一嚐
而且比某知名曲奇店好的是不用排隊、不用受氣,開心多!
2019-11-02 178 瀏覽
玩左大眾點評都有一段時間,終於到我中霸王餐啦👏🏼真係要多謝「曲奇童話」同埋「大眾點評」🙏🏼平時我都好少食曲奇,今次係因為中左霸王餐,所以就去左換黎試下!值得一讚既係,店員唔會因為你係霸王餐而唔招待你,一樣細心介紹👍🏻非常專業!由於霸王餐禮券係$250,但我又貪心想樣樣試下,所以就每樣都揀左一盒😂檸檬杏仁條:好酥脆,每一口都食到杏仁,鍾意杏仁嘅朋友一定唔好錯過!同埋佢比想像唔算太甜,加上檸檬既清新香味,中和返甜度!做得唔錯👍🏻法國鹽之花曲奇:口感鬆脆,帶有濃郁嘅牛油香味🤤食食下,就會滲透出一陣海鹽味道!一啲油膩感都冇😍超正!莓塊小蝴蝶酥:個樣好靚呀🥰原來係用左玫瑰花同埋覆盆子粉製成,酸酸甜甜嘅味道,再配合玫瑰嘅香味,出黎效果完來咁夾😍再次感謝「曲奇童話」同埋「大眾點評」😊評分(5❤️滿分)檸檬杏仁條:❤️❤️❤️❤️法國鹽之花曲奇:❤️❤️❤️❤️❤️莓塊小蝴蝶酥:❤️❤️❤️❤️❤️
玩左大眾點評都有一段時間,終於到我中霸王餐啦👏🏼
真係要多謝「曲奇童話」同埋「大眾點評」🙏🏼

檸檬杏仁條

莓塊小蝴蝶酥

再次感謝「曲奇童話」同埋「大眾點評」😊

評分(5❤️滿分)
檸檬杏仁條:❤️❤️❤️❤️

優惠券、現金券
檸檬杏仁條
莓塊小蝴蝶酥
2019-11-01 107 瀏覽
這家曲奇餅店,很近銅鑼灣時代廣場出口,就在鵝頸橋下面,很方便很近😈難得有家有質素的曲奇餅店,就當然急不及待去吃啦~😈😈😈進店後就已得到店員的熱情招待,每款曲奇餅都說能讓我試吃,這樣就當然高興啦,因試吃過後好吃才買,就不怕買錯😈😈最後,挑了蝴蝶酥,海鹽曲奇餅及檸檬杏仁條,3樣都很鬆脆好吃,聽店員說是文華酒店師傅做,而且選用的都是法國材料做餅,真不知道這裡有家這樣高質的餅店,幸好網上推介及有機會來這裡,很感恩🎉🎉🎉

難得有家有質素的曲奇餅店,就當然急不及待去吃啦~😈😈😈

2019-11-01 82 瀏覽
幸運的把我帶到這店,一到門前的我左盼右盼,看看有甚麼好吃,或許我太異相吧🤣🤣店員主動到店外邀請我進店,還說每款曲奇均可試食,試食愛吃才買都未遲😍😍😍店員的態度超好🙈🙈🙈到我開始看得花多眼亂時,店員又主動過來問我要試她們的招牌曲奇嗎?朱古力曲奇(可能看到我帶著小朋友😂)小朋友一試便愛上,其實我都是🤣🤣🤣朱古力味超濃,吃完後口內不會感覺黏調,亦不會濃得喉嚨辛苦,很好吃😍😍😍到試吃蝴蝶酥,同樣是超鬆脆很香,一咬下便在口裡沒有了似的,下午茶小吃超正🤩🤩當然,試吃好吃就會買,店員態度又很好,推薦❗❗❗

當然,試吃好吃就會買,店員態度又很好,推薦❗❗❗

最新推出新年迎春版本將最受歡迎既曲奇放入盒中讓食客可以品嚐到最自豪的美味曲奇包括朱古力曲奇椰子曲奇杏仁山核桃曲奇綠茶開心茶南瓜曲奇法國鹽之花曲奇味道每一款都有自己既特色有咸有甜,過一個節日必不可少的味道好難先訂到!另有多款盒裝款式可選購朱古力朋友一定要試黃金時光 喜樂果子綠茶開心果南瓜子曲奇,芒果曲奇,野莓曲奇,杏仁橙曲奇,桂花桂圓黑糖曲奇,鳳梨曲奇幸福樂章杏仁山核桃曲奇,朱古力杏仁曲奇,咖啡夏威夷果仁曲奇,黑芝麻阿麻籽曲奇,法國鹽之花曲奇,朱古力曲奇黃金時光杏仁山核桃曲奇,朱古力杏仁曲奇,法國鹽之花曲奇,朱古力曲奇華麗派對咖啡夏威夷果仁曲奇,綠茶開心果南瓜子曲奇,野莓曲奇,黑芝麻阿麻籽曲奇,朱古力橙曲奇,杏仁橙曲奇,蝶舞花間蝴蝶酥,杏仁蝴蝶酥,黑芝麻阿麻籽蝴蝶酥,檸檬杏仁條 選用頂級食材,無添加梳打粉 食起來質感更好 新年包裝會喜慶感更濃郁 優雅既門市裝潢先試吃再考慮選擇那一款 多達20多種不口款式的餅乾讓你品嚐細味
最新推出新年迎春版本
將最受歡迎既曲奇放入盒中
讓食客可以品嚐到最自豪的美味曲奇

包括朱古力曲奇
椰子曲奇
杏仁山核桃曲奇
綠茶開心茶南瓜曲奇
味道每一款都有自己既特色
有咸有甜,過一個節日必不可少的味道

好難先訂到!

另有多款盒裝款式可選購
朱古力朋友一定要試黃金時光

喜樂果子
幸福樂章
黃金時光
杏仁山核桃曲奇,朱古力杏仁曲奇,法國鹽之花曲奇,朱古力曲奇
華麗派對
蝶舞花間
蝴蝶酥,杏仁蝴蝶酥,黑芝麻阿麻籽蝴蝶酥,檸檬杏仁條
 選用頂級食材,無添加梳打粉
食起來質感更好

新年包裝會喜慶感更濃郁

優雅既門市裝潢
先試吃再考慮選擇那一款

多達20多種不口款式的餅乾讓你品嚐細味
2019-01-07
2017-12-26 692 瀏覽
由於聖誕臨近,於是積極搜索精美及好味的曲奇作送禮之用。試食過一、兩間比較著名的店舖味道也不是我杯茶,偶然發現這間“Conte de cookie - 曲奇童話” ,味道頗多元化,款式分:喜樂果子、幸福樂章 、黄金時光、華麗派對及黑馬王子五款,價錢亦算合理,購買了幸福樂章及黄金時光作送禮外,並買了“華麗派對”自用,即晚試食後最喜歡咖啡夏威夷果仁及朱古力橙,前者有香濃咖啡味及我最愛的夏威夷果仁後者全因筆者是個朱古力癡差不多大部分朱古力產品都喜愛,另其中有一款“鳳梨”味道的曲奇,筆者覺得好特別可惜未能試到,希望有機會一嘗,最後覺得若每塊曲奇的size可以縮小一點,可以一口一塊便更方便。
後者全因筆者是個朱古力癡
2017-12-26