2021-08-18 94 瀏覽
好似好耐都冇試過去葵涌廣場行街啦,記得以前細個成日都去呢度行街食嘢,啲嘢全部都好平好正!🤣🤣今次再去嘅時候已經好多嘢都唔同晒!多咗好多餐廳👍🏻今日就去咗試吓呢個曼菊泰國料理😉同朋友叫咗一份冬陰功湯河同埋青咖喱豬頸肉飯😌先講吓呢個冬陰功湯可,呢個冬陰功酸酸辣辣,非常過癮,而且會係越食越上癮嘅味道🤣同埋呢度嘅冬陰功都好入味,唔會太辣,但係配合埋啲河粉一齊食,味道超夾!而且呢個大蝦冬陰功,入面嘅大蝦都非常彈牙爽口,可以話係好食嘅蝦!至於呢個青咖喱豬頸肉飯亦都非常出色,我本身都好鍾意食青咖喱,佢嘅味道好特別,而且非常香濃!而且豬頸肉嘅份量都好多,性價比好高!如果呢個豬頸肉飯係一啲出面嘅泰式餐廳,一定唔會係收呢個價錢!!非常高質👍🏻👍🏻下次要再試吓其他菜式先得!!

今日就去咗試吓呢個曼菊泰國料理😉

同朋友叫咗一份冬陰功湯河同埋青咖喱豬頸肉飯😌

2021-08-16 160 瀏覽
上個星期喺呢度發現咗有間好餐廳佢嘅芒果糯米飯超好食,一隻心掛掛今日放假決定再嚟買一個外賣返屋企食😍😍😍呢一間曼菊泰國料理真係麻雀雖小五藏俱全!入面真係有好多正宗嘅泰國菜食,但係只係好平民嘅價錢,絕對係性價比超高嘅餐廳!今次叫咗呢個芒果糯米飯,呢度嘅糯米飯做得好熱辣辣好軟熟,而且有好香濃嘅椰汁味道!!😍而且呢個芒果亦都係非常甜嘅芒果!可以話係好高質嘅芒果糯米飯!😍之前出去食糯米飯最驚就係啲飯好硬同埋唔入味,但係呢度嘅糯米飯有好香濃嘅糯米味,再加上椰汁同埋熱辣辣!另一邊係凍冰冰好甜嘅芒果,簡直係絕配!!呢個甜品真係無論幾時食都好正!😍😍

2021-08-14 831 瀏覽
🌸葵廣美食🌸曼菊·煮意🇹🇭今天放工想吃一頓輕便泰國菜❗️知道葵涌廣場有間專門提供親民抵食泰國菜的小店-「曼菊泰國料理」,而小店主打外賣海南雞飯及串燒飯等泰國美饌❗️於是今天決定光顧此小店作晚餐❗️小店主要提供外賣餐點❗️價錢親民,而小店服務員的工作態度也十分友善健談,他們都非常之清楚了解餐廳提供的食物❗️能夠向客人詳盡地介紹餐點❗️我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣海南雞飯🐓$45海南雞肉鮮嫩、香濃雞油飯粒粒分明,充斥雞油香,而且份量十足,配上餐廳提供的海南雞醬一起品嘗甚具風味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️❌賣相指數:⭕⭕❌❌❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️2️⃣🌟泰式炒金邊粉 $45泰式炒金邊粉味道不錯❗️配料豐富,有新鮮彈牙大蝦🦐味道甜酸適中❗️而且金邊粉咬落都幾爽口👍🏻配搭粒粒花生美味指數:⭕⭕⭕⭕️❌賣相指數:⭕⭕❌❌❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️3️⃣🌟自家研製高溫消毒餸包 1. 冬蔭公蝦湯 $422. 紅咖哩豬軟骨$583. 青咖哩牛腩 $58另外,小店亦有售賣自家研製及香港製造的高溫消毒餸包,有多款湯品及泰式美饌選擇,價錢親民,大家可以隨時安在家中把各款餸包以簡單步驟翻熱即可食用,方便衞生❗️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️🌟為是次餐廳用膳的
🌸葵廣美食🌸曼菊·煮意🇹🇭

1. 冬蔭公蝦湯 $42
2. 紅咖哩豬軟骨$58
3. 青咖哩牛腩 $58

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此小店價錢非常親民,地點鄰近葵芳站,交通方便❗️而且食物質素不俗❗️屬於葵芳一帶的親民足料泰國菜之選❗️
2021-08-12
10 分鐘 (外賣自取)
  • 泰式海南雞飯
2021-08-13 88 瀏覽
平日掃街,周不時都想找一些泰式小食,但發覺選擇少之又少。小編最近發現,原來葵涌廣場不知不覺多了一些泰式美食,當中1間街坊熱捧店,有分量十足的 芒果糯米飯 !究竟有驚喜,抑或失望而回?小編即場試食先!😆😆😆芒果和糯米飯的分量都非常多,$38盒都頗抵食。芒果鮮甜多汁,配微暖糯米飯,白糯米煙韌得來帶點煙燻味,有驚喜!而黑糯米就比較有咬口一點,兩款糯米都不會過甜蓋過芒果鮮甜味;而椰汁很香,但略嫌味道不夠濃郁,整體來說,好味道!👍🏻👍🏻

2021-06-08
2021-08-11 78 瀏覽
今日去葵芳探個朋友,諗住求其食啦,佢就介紹咗我哋葵廣呢間餐廳比我,佢話呢間餐廳超正,佢成日都叫外賣拎返屋企食,佢話食極都唔會厭,所以超級推介呢間餐廳!😍😍😍我我就叫咗一個香葉肉碎大蝦飯,見到啲蝦好大隻,同埋都好多,第一啖梗係食咗隻蝦先啦,好彈牙,冇梅果種感覺,煮到啱啱好,食到佢既鮮味!👍🏻👍🏻👍🏻隻蛋更加冇得輸,煮到啱啱好,流心蛋,夾落去,啲蛋黃流晒落個飯度,超好食,隻蛋煎到啱啱好有啲脆口,正阿!個肉碎好泰式啊,辣辣地,又有香葉嘅味道,真係好似喺泰國街邊啲小食檔阿。送飯一流!😋
2021-07-24 175 瀏覽
有間小店主要以外賣為主,但食物真心好食,使我感動。以泰國菜為主的特色外賣店,我特別喜歡熱食有多種選擇,今次海南雞飯和豬頸肉飯,肉嫩份量十足,真心好味而且他們有售賣不同的泰式「曼菊煮意」之即食餸包,全線產品採用高溫消毒技術,由香港制造無防腐劑,不需冷藏,十分之方便的!放入沸水整熱15分鐘或者把袋中食品放至微波爐器皿加熱後就即刻可以食啦!六款包括:-泰式椰汁雞湯-冬蔭功蝦湯-青咖哩牛腩-紅咖哩豬軟骨-甜酸豬仔骨-密沙文咖哩牛舌款款都有泰國🇹🇭特色,開胃又地道,保留正宗泰國風味, 一試難忘呢!曼菊泰國料理葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓C07A號舖
有間小店主要以外賣為主,但食物真心好食,使我感動。

六款包括:
-密沙文咖哩牛舌

曼菊泰國料理
葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓C07A號舖

2021-07-23 126 瀏覽
喺葵青區返工,收工梗係去葵芳行街,享受 #metime 再買埋外賣返屋企食。夏天特別想食湯麵同泰國嘢,見到呢間 # 曼菊泰國料理 ,不時都有人買外賣,我就一於試下啦!點咗個肉碎雞絲湯河同椰汁西米糕外賣,另外仲買咗啲即食餸包,方便喺公司做lunch 唔使諗。雙層外賣碗非常保溫同堅固,冇倒瀉。經過差唔多一個鐘車程,返到屋企碗湯都仲係熱㗎!雞肉同肉碎都鋪得滿滿的,仲有啲蔥同炸蒜,雖然返到屋企已經淋咗,但蒜味依然濃烈,好開胃。湯底濃厚,倒入河粉索湯,每啖河粉都沾滿湯汁,湯底好味,唔油膩,食完都唔口渴,最驚喜係湯入面仲配搭咗通菜同芽菜。再食埋個甜品椰汁西米糕,有椰香同好飽滿嘅西米,$18/3件,價錢都ok。下次要試埋其他😆👍🏻👍🏻

雙層外賣碗非常保溫同堅固,冇倒瀉。
經過差唔多一個鐘車程,返到屋企碗湯都仲係熱㗎!

下次要試埋其他😆👍🏻👍🏻
肉碎雞絲湯河
肉碎雞絲湯河
2021-06-12 397 瀏覽
今日同好朋友去葵廣行街,呢間餐廳係葵廣入面,係小店有堂食,但都有勁多人會叫外賣拎走番屋企食。🤣今次揀咗呢個< 冬蔭湯河> 可以揀食海南雞或者豬頸肉或者蝦!今次我哋揀咗要大蝦🍤好大隻,非常新鮮咬落去好彈牙😋😋🤤冬陰功湯酸酸辣辣都好正!!而且呢個湯底真係同泰國試到嘅冬陰功湯好似!就咁飲都好好飲,今次仲要加埋河粉,真係好正!河粉都完全好入味,而且做得好滑🤩😋😋唔係講笑,呢間曼谷泰國料理可以媲美高級泰國餐廳嘅食物質素👍🏻👍🏻而且平民價錢,值得推介!下次要試埋其他嘢先得

2021-06-11 261 瀏覽
葵廣小店新發現,好似好耐冇去過葵廣,見到多咗好多新野!呢間泰國料理好吸睛🤩❤️❤️曼菊泰國料理❤️❤️今日叫咗呢個牛肉船河湯底色清,但入口卻香濃,嘗到牛骨香,吞下喉頭時又有香料的回甘,很有層次。 河粉夠滑身。 跟泰國街頭食到的味道相似。 而且仲有牛肉同埋牛丸,加埋呢個河粉同埋湯底一齊食超級夾還配有油炸鬼,夠正宗,用來吸湯,油香惹味。湯清味濃,很有層次。估唔到一間喺葵涌廣場入面嘅泰國餐廳小店,都可以食到咁有質素嘅泰國河粉!!❤️❤️
❤️❤️曼菊泰國料理❤️❤️
今日叫咗呢個牛肉船河
2021-06-10 181 瀏覽
夏天來臨了,再加上現在疫情去到哪裏都要帶着口罩😷今日去到葵涌廣場行街,去咗呢間曼菊泰國料理😎去吃了極度消暑的甜品。我們買了芒果糯米飯,黏而不膩的糯米飯,再一口結實芒果肉😎😎芒果肉好甜😌🤩而且大大粒,好多肉!超正😍加上呢度嘅糯米飯都做得好出色,加埋椰汁好夾👍🏻👍🏻另外仲叫咗一個椰汁西米糕好耐冇食過啦😌😌而且呢度$18/3件👍🏻真係好抵食👏🏻呢個西米糕好豐富,而且好甜好香嘅椰汁味!同埋仲係好Juice😙吃完他店這個超級好吃的甜品後心情也變得非常美好。🤣🤣
另外仲叫咗一個椰汁西米糕
吃完他店這個超級好吃的甜品後心情也變得非常美好。🤣🤣
2021-06-06 202 瀏覽
今日同朋友去葵涌廣場行街,好耐都冇行葵廣啦,有好多野都唔同咗好多!🤣最唔同嘅係多咗好多食肆!!其中比呢間曼谷泰國料理吸引咗🤩❤️呢間餐廳入面有好多泰國菜,同埋我見到好多人排隊買嘢食,應該都幾正,而且價錢都好合理!😌叫咗一個鳳爪沙律$32🥰佢係用泰式醬料,再加無骨鳳爪整埋一齊,酸酸辣辣嘅味道好開胃,而且鳳爪做得好入味,同埋好香!🤤🤩而且份量好多,食極都仲有好滿足🤣🤣而且啲汁加埋啲沙律菜一齊食味道好夾!!下次要試埋其他先,見到好多人都有叫外賣🤣🤣
其中比呢間曼谷泰國料理吸引咗🤩❤️

叫咗一個鳳爪沙律$32🥰

下次要試埋其他先,見到好多人都有叫外賣🤣🤣
2021-03-26 679 瀏覽
我公司附近就係葵涌廣場 有時行過路過都會搵d野食下今次一於食番之前on list好評既曼菊呢間野入到去見到店員係泰國人無骨鳳爪 d汁好正 鳳爪冇骨易食  有好多洋葱 青做底  爽滑有口感 泰式炒金邊粉都ok 有穫氣 正常 唔會太乾芒果糯米飯 ,飯有兩個色,雙色糯米飯,有紫和白糯米,芒果夠甜,有啲脆脆,椰汁,好飽肚,性價比都好高。上次我地仲有食到豬頸肉  d豬頸肉燒得剛剛好,有小小黑邊,呢度樣樣野都係幾十蚊,CP值4/5不過佢唔好有2點1.沒有位坐,要立食2.有時店員好busy 態度一般
我公司附近就係葵涌廣場 有時行過路過都會搵d野食下
今次一於食番之前on list好評既曼菊

呢間野入到去見到店員係泰國人

無骨鳳爪
d汁好正 鳳爪冇骨易食  有好多洋葱 青做底  爽滑有口感

泰式炒金邊粉
都ok 有穫氣 正常 唔會太乾

有啲脆脆,椰汁,好飽肚,性價比都好高。

上次我地仲有食到豬頸肉  d豬頸肉燒得剛剛好,有小小黑邊,

呢度樣樣野都係幾十蚊,CP值4/5

不過佢唔好有2點

1.沒有位坐,要立食
2.有時店員好busy 態度一般
2020-07-06 1799 瀏覽
叫左豬肶飯,豬頸肉飯,生菜包豬肶飯:正!個汁好惹味,豬肶夠𣺉夠入味豬頸肉飯: 豬頸肉好香炭燒味,夠嫩份量又夠多👍🏼生菜包: 已經叫左小辣,都係辣到苦,要用一粒肉碎送一大匙飯先食到唔知係咪廚房搞錯左整體值得一試
叫左豬肶飯,豬頸肉飯,生菜包

豬肶飯:正!個汁好惹味,豬肶夠𣺉夠入味

豬頸肉飯: 豬頸肉好香炭燒味,夠嫩份量又夠多👍🏼

唔知係咪廚房搞錯左

整體值得一試
外賣送餐
2019-11-10 2958 瀏覽
其實之前買過佢嘅冬陰公湯河覺得幾好食,所以諗住今次試吓佢嘅炒金邊粉。落單之後唔使2分鐘就拎到外賣,我心諗點解今日咁快手嘅!?返到屋企一打開...我真係打咗個凸!42蚊盒炒金邊粉,乾爭爭乜味都冇,得幾舊炒蛋碎同埋兩粒蝦。成盒入面冇花生碎冇辣椒粉無青檸又冇豆腐干...搞乜!?完全同佢Menu上面果幅圖有極大嘅分別!我諗我直頭可以去消費者委員會嗰度做投訴添!如果你係唔夠食材去煮嘅話,我情願你同客人講冇呢一個菜式,都唔好欺騙客人!有圖有真相!真係比錢買難受!
2019-10-23 1655 瀏覽
葵廣不嬲多野食,近排都多左好多泰國食品,今次經過就試下芒果糯米飯。芒果糯米飯 $35用app落單仲可以減3蚊。落完單等左一陣就有得食喇,賣相都不錯,飯有兩個色,我自己就中意食白糯米多啲,但店員就話無得轉做全部白糯米,咁就由佢。啲飯都幾大份,仲熱辣辣既,面頭有啲脆脆,不過因為個飯太熱所以林左,如果個飯係暖既感覺應該會再煙韌啲,椰汁我就覺得咸左啲。整體黎講係好食既,芒果夠甜,個飯既量亦夠多,食完好飽肚,性價比高。

芒果糯米飯 $35

用app落單仲可以減3蚊。