———————————————————————🎈海南雞飯一向係我嘅至愛之一,旺角新開左一間泰國海南雞飯見到價錢非常之抵食,what!!一個餐都只係$30!?梗係要同屋企人入去試吓啦☀️餐廳嘅選擇嚴格來講就只有四款食物,「海南雞飯」、「泰式豬手飯」、「青木瓜沙律」、「芒果糯米飯」,適合簡簡單單又唔想煩嘅朋友,今次我就試咗頭三款啦。✅「正宗水門海南雞飯」,雞嘅賣相睇落相當有光澤,咬落雞皮連肉香口得來亦夠嫩滑,雞肉嘅質素亦都唔差,配埋傳統嘅雞油飯食,當然最緊要都係嗰醬,最鍾意配埋佢個像撈埋飯一齊食極之開胃同惹味 ,眨吓眼就掃晒🙆🏻‍♂️✅「泰式軟綿綿豬手飯」,個名改得相當貼切,又係一睇個外賣相就知道佢整得極之冧阿!連肉帶皮食,好鬼滿足阿!另有配酸酸辣辣嘅汁,令到味道唔會太寡,讚,兩個餐都係$30 ,呢個價錢性價比真係冇得輸,唯一要留意嘅係份量未必夠大食嘅人食,可能要加番啲小食啦。🧡食咗咁多充滿油香嘅飯同肉,推介大家記得帶埋佢嘅木瓜沙律,入面嘅配搭清爽又可以去油膩,最緊要係份量細細地,唔會太over!🔹可惜今次太飽唔到試唔到芒果糯米飯, 以平到喊嘅價錢配上咁唔錯嘅質素,可以話係無得輸,性價比已經俾
———————————————————————

🔹可惜今次太飽唔到試唔到芒果糯米飯, 以平到喊嘅價錢配上咁唔錯嘅質素,可以話係無得輸,性價比已經俾佢推到無限大了😂

👀留意到店長好細心咁喺每台客走咗,都會再噴消毒水喺枱面,再認真清潔同抹枱絕對食得安心又放心👌
2K
2020-11-22 14 瀏覽
今時今日食餐飯 起碼都$60啦 講緊嘅仲要係外賣如果同你講$30就有得食 你信唔信?原來真係有㗎 仲要係旺角 平到震驚13憶人口🙃今日去左補習社附近呢間隱蔽泰吃小店嗰度主要賣海南雞同泰式豬手 唔好以為平就係難食啲飯味道ok 份量適中 絕對唔會因為平而hea做-🐓#正宗水門海南雞飯 $30以呢個價錢 有一盒足料嘅去骨海南雞同黃油飯性價比高 海南雞飯流量快 雞肉新鮮嫩滑黃油飯完全唔油膩 份量仲幾多下-🍖#泰式軟綿綿豬手飯 $30豬手果然軟腍 點醬汁食更滋味難怪平時超級怕肥嘅朋友豬皮都唔放過 -🥭#芒果糯米飯 $18黑白糯米暖笠笠 食入口甜滋滋 細細杯做甜品啱啱好-🥤#鹹檸七 $12🥤#青檸梳打 $12小店經營 只賣罐裝汽水 鹹檸檬味道唔錯 感覺清新-📍#曼谷水門海南雞旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下Deli2地舖

今時今日食餐飯 起碼都$60啦 講緊嘅仲要係外賣
如果同你講$30就有得食 你信唔信?
原來真係有㗎 仲要係旺角 平到震驚13憶人口🙃

小店經營 只賣罐裝汽水 鹹檸檬味道唔錯 感覺清新
📍#曼谷水門海南雞
旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下Deli2地舖
2020-11-22 36 瀏覽
女人街嘅隱世角落開咗間細細嘅泰國水門海南雞飯,喺妹記嗰幢嘅lift口,細細間舖而且啲嘢食好抵食!😋 正宗水門海南雞飯 $30海南雞飯嚟講30蚊算係幾唔錯,雞肉唔算好嫩滑但都幾多脂肪,飯好重香茅味,一粒一粒咁都唔算好油,個酸辣醬都調得幾好香,點雞食都幾開胃🤩 但講到正宗,正宗嘅水門雞飯應該唔係咁🤔 正宗喺曼谷水門市場排長龍嘅雞飯嘅雞特式係唔肥膩,而飯都係普通用雞湯煮嘅,所以正宗水門雞飯成碟都偏淡色,唔會好黃。But anyways,唔正宗同好唔好食又無乜關係嘅🤪😋 泰式軟綿綿豬手飯 $30呢個豬手飯就唔錯喇!飯底同雞飯嘅一樣,都係好重香茅味,泰式豬手嘅肉係一定要軟身啲先好食㗎😆 塊皮厚身啲幾有彈性,索晒啲滷水味!不過啲豬手有一半都比較肥,食完要跑多幾個圈😛😋 青木瓜沙律 $1212蚊一碗仔當係開胃菜都唔錯!青木瓜絲同紅蘿蔔絲都幾爽口,有魚露嘅香味又唔太濃,正呀!但覺得可以再辣啲😝😋 芒果糯米飯 $18呢碗芒果糯米飯上菜嘅時候好熱,打開蓋擺咗一陣先食都仲好熱🥵 糯米部份用咗黑白糯米,整體嚟講覺得唔夠黏,一擺落口啲糯米就散開晒🙈 黑糯米比較好啲因為有啲咬口。啲芒果甜度一般,但喺啲熱飯上面所以

😋 正宗水門海南雞飯 $30

😋 泰式軟綿綿豬手飯 $30

😋 青木瓜沙律 $12

😋 芒果糯米飯 $18
呢碗芒果糯米飯上菜嘅時候好熱,打開蓋擺咗一陣先食都仲好熱🥵 糯米部份用咗黑白糯米,整體嚟講覺得唔夠黏,一擺落口啲糯米就散開晒🙈 黑糯米比較好啲因為有啲咬口。啲芒果甜度一般,但喺啲熱飯上面所以搞到啲芒果都好熱。椰奶有椰香但唔夠甜,感覺有啲似食緊椰汁西米露。

整體嚟講都唔錯,最緊要係夠抵食!但份量比較細,男仔可能要叫一個飯加一碗小食先夠。
2020-11-21 19 瀏覽
🉑:外賣自取 uber eats⭐評分: 7/10​———————————————​位於通菜街嘅黃店~呢條街本身都超多嘢食。舖頭唔算超細,但裝修有點hea、唔夠光猛。2個人叫4樣嘢2杯嘢飲都係$114埋單,又真係幾平嘅!🤪——————————————————​▪️ 正宗水門海南雞飯 ($30)▪️ 泰式軟綿綿豬手飯 ($30)▪ 青木瓜沙律($12) 芒果糯米飯 ($18)▪ 青檸梳打 ($12)雖然寫係「正宗」,但係其實呢到嘅做法同泰國水門雞有差別,最明顯嘅就係呢到係香茅薑黃飯,水門雞係米白色嘅油飯。飯粒老實唔係好乾爽,但總算無黏埋一舊,飯量唔算多,香茅味非常濃,以至我食唔出有雞油香,呢個就睇個人喜好了🤔海南雞飯有6嚿雞,全部無骨啖啖肉,算幾嫩滑👍🏻唔會有白切雞feel,但皮下無乜啫喱。老實雞份量就唔夠飽,但30蚊又ok,大你多碗都仲得。個酸辣汁好好食!非常開胃又有蒜香,撈飯點雞一流😍豬手標榜「軟綿綿」,又真係幾腍,份量比起海南雞多得多,豬手表皮油亮,但食落唔會太油,豬皮有彈性,肉一咬就開,非常腍身🤤青木瓜沙律細細份、酸酸地幾fresh,係完全唔辣的,我幾鐘意。芒果糯米飯嚟到係熱到辣

🉑:外賣自取 uber eats
⭐評分: 7/10​
———————————————​
——————————————————​
▪️ 正宗水門海南雞飯 ($30)
▪️ 泰式軟綿綿豬手飯 ($30)
▪ 青木瓜沙律($12) 芒果糯米飯 ($18)
▪ 青檸梳打 ($12)

青木瓜沙律細細份、酸酸地幾fresh,係完全唔辣的,我幾鐘意。芒果糯米飯嚟到係熱到辣手,最後連嚿芒果都熱埋,係咪應該整成微溫instead of 辣手?紫米好食有咬口,白糯米煲得太爛,不過好彩芒果夠甜/椰汁救咗成杯嘢😂

✨ 曼谷水門海南雞飯 ✨​
📍 旺角通菜街威達商業大廈地下M號舖
📍新蒲崗衍慶街29號地舖
⏰ 1200-2200

2020-11-16 42 瀏覽
有人叫我要極力推介呢間餐廳因為呢間餐廳位置有啲隱蔽怕冇人食會執🙈📍曼谷水門海南雞飯旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下M號舖老實講一開始我望到個門口係有啲愕然心諗咁簡陋會唔會係伏嫁但放心因為所有餐具都係即棄包保衛生入去坐低見到個餐牌 得豬手飯 海南雞飯 青木瓜沙律 芒果糯米飯我心諗咁少種類 應該味道唔會差嘅好彩好彩冇令我失望 仲令我好驚喜必定會去再食!!!食評來了😋正宗水門海南雞飯$30 份量超足 多雞又多飯 食落係泰國嘅味道😍海南雞好嫩滑好入味 黃油飯好重香茅味 食之前記得加秘製醬汁辣辣地超開胃😋泰式軟綿綿豬手飯$30肥瘦適中 厚厚嘅皮充滿骨膠原 豬手炆得好入味 滷水味超香同海南雞飯一樣係配黃油飯 食之前記得加酸酸甜甜嘅秘製醬汁 令豬手更惹味 同時可以中和下豬手肥膩感 青木瓜沙律同芒果糯米飯我就賣個關子唔講啦大家有興趣快啲去食啦香港終於有間好食嘅海南雞飯啦🎉一定要支持下保證唔會令你失望!
有人叫我要極力推介呢間餐廳

入去坐低見到個餐牌
得豬手飯 海南雞飯 青木瓜沙律 芒果糯米飯
我心諗咁少種類 應該味道唔會差嘅
好彩好彩冇令我失望 仲令我好驚喜
必定會去再食!!!

食評來了

青木瓜沙律同芒果糯米飯我就賣個關子唔講啦

大家有興趣快啲去食啦

香港終於有間好食嘅海南雞飯啦🎉

一定要支持下

保證唔會令你失望!
呢間餐廳嘅海南雞飯好食仲要只係收$30❗️佢地主打三寶,今次仲加入左豬手飯:-1️⃣「泰式軟綿綿豬手飯🐷($30)」-食落豬手軟淋,個皮充滿膠質🤤,幾厚略肥,秘製醬汁令豬手更加惹味, 油飯充滿薑黃香同雞油香 The pork knuckles rice is savoury! The pork knuckles are colloidal and greasy. It is served on fragrant rice with coriander leaf on the top.-2️⃣「海南雞飯🐔🍚($30)」-用上超嫩無骨雞髀肉🍗,今次仲有雞翼,同樣係油飯底,重點佢嘅秘製醬汁辣辣地超開胃🌶 係貼地抵食之選!🤟🏻Hainanese chicken rice is yummy and affordable! The tender chicken thigh is served on fragrant rice with coriander leaf on the top.-3️⃣「芒果糯米飯🥭($18)」-芒果新鮮清香 有黑白兩款糯米 上手熱辣辣 配上唔太甜嘅椰汁岩岩好🥰🥥~Mango stic
1️⃣「泰式軟綿綿豬手飯🐷($30)」
2️⃣「海南雞飯🐔🍚($30)」
3️⃣「芒果糯米飯🥭($18)」
芒果新鮮清香 有黑白兩款糯米 上手熱辣辣 配上唔太甜嘅椰汁岩岩好🥰🥥~Mango sticky rice is good. The rice is cooked to perfection. The coconut milk goes well with the juicy and sweet mango.
4️⃣「青木瓜沙律🟢($12)」
青木瓜絲食落清爽 配上酸甜醬汁 但個人對沙律一般🙈~Thai papaya salad is made of crispy shredded papaya with sweet & sour sauce which makes it appetising and refreshing.
泰式軟綿綿豬手飯
泰式軟綿綿豬手飯
2020-11-14 674 瀏覽
🥢旺角新店 新蒲崗開到旺角❗️$30高質海南雞飯🥢之前慕名去食新蒲江一間隱世抵食的海南雞飯,一直念念不忘他們家的超香飯底同滑滑無骨雞,今日終於都等到佢地在旺角開分店了,旺角的朋友真的有口福了🥢餐廳為了專注做好出品,所以只有四樣野賣,無骨海南雞飯,無骨豬手飯,青木瓜沙律,芒果糯米飯,價錢仲要同新蒲崗一樣超級抵食🥢正宗水門海南雞飯 $30難以相信在旺角都可以以同樣價錢食到無骨海南雞飯,雞件啖啖肉,雞肉滑滑的,雞皮散發住油脂的香氣,必點特製泰式青醬酸酸辣辣味道很開胃惹味,雞飯散發出陣陣香料味,帶少少香茅清香,飯粒夠曬爽口,個人覺得係最岩我口味的海南雞飯🥢泰式軟棉棉豬手飯 $30豬手同樣是無骨的,最鐘意食啖啖肉,肥瘦適中滷水味很香,同樣配香料味強的黃飯一樣咁夾🥢青木瓜沙律 $12青爽的青木瓜絲酸酸辣辣帶甜味,很開胃,細細一碗岩曬一個人食🥢芒果糯米飯 $18重點必食抵食芒果糯米飯,熱辣辣的紫米加軟腍煙韌,椰汁甜甜的,芒果好甜無渣,用上靚芒果這碗甜品絕對係超值🥢真心羨慕旺角返工的朋友,終於可以有間咁抵食又好食的水門雞飯,而且價錢平,可以慳唔少錢,份量剛剛好食完飯再
🥢旺角新店 新蒲崗開到旺角❗️$30高質海南雞飯

🥢正宗水門海南雞飯 $30

🥢泰式軟棉棉豬手飯 $30

🥢青木瓜沙律 $12
青爽的青木瓜絲酸酸辣辣帶甜味,很開胃,細細一碗岩曬一個人食

🥢芒果糯米飯 $18

🥢真心羨慕旺角返工的朋友,終於可以有間咁抵食又好食的水門雞飯,而且價錢平,可以慳唔少錢,份量剛剛好食完飯再食返個芒果糯米飯,感覺超級滿足

曼谷水門海南雞飯(女人街Delí2 食廈地下)

地址: 旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下M號舖
  • 水門海南雞
  • 芒果糯米飯
  • 青木瓜沙律
2020-11-12 37 瀏覽
今日收工之後同男朋友去試下依間係旺角新開嘅泰國餐廳🥰佢個位置雖然喺地下但係就凹咗入去😅啲海南雞係好嫩滑,一啲都唔鞋口👍🏻仲有啲飯底係黃飯仲有啲香料係入面tim。睇得岀就算係$30但都唔係hea你咁。🐥海南雞飯HKD$30個豬手都幾入味加埋個醬食嘅話就啱啲重口味嘅人🐷豬手飯HKD$30其實仲叫佐個🥭芒果糯米飯$18, 好好食,重點係佢個飯(應該係紫米加糯米)夠熱同多椰汁!真係好好食!😋可能新得滯嘅關係,未完全上唒軌道,所以係用即棄餐具,所有裝住食物嘅器皿都係用膠或者紙,就覺得唔係幾環保🥺希望佢地諗下會唔會用其他野代替啦😢

2020-11-12
  • 海南雞飯
  • 芒果糯米飯
2020-11-12 61 瀏覽
放工係旺角搵食,經過呢間小店,想食下海南雞飯就入左去食,不過門口唔太明顯~坐低打開餐牌,都真係幾平😱 一個飯都係$30,所以叫來試下啦。餐具係一次性的獨立包裝,確保衛生..海南雞飯🐓本身用外賣紙盒裝,雞肉份量足夠,雞肉好滑👍🏻飯係薑黃油飯,幾好味,仲有少量青瓜!本身會有醬汁俾我地點的👍🏻..泰式豬手飯🍖豬手唔駛點醬都好夠味,煮得軟腍,唔錯~飯都係一樣薑黃油飯~..青木瓜沙律🥗青木瓜切絲,本身有酸辣汁,幾開胃!另外最後點左芒果糯米飯,熱辣辣,係雙色糯米飯,唔會太甜,幾好!..飲品點左青檸梳打同柚子蜜梳打,兩杯都好fresh,唔會太甜又解渴👍🏻 呢度價錢真係幾抵,仲要係泰國菜,都見唔少人會買外賣~
青木瓜沙律
泰式豬手飯
柚子蜜梳打及青檸梳打
芒果糯米飯
2020-11-10 438 瀏覽
高質水門海南雞係男友人公司樓下搵食,食到間高水準又性價比高嘅餐廳,收藏。今晚食得好開心,成餐飯和男友人一路食每一樣一路話好味,真心好味,仲要價錢每盒飯都係$30!痴線,咁嘅價仲要有質素,極之良心又有心!推介!食到最後,和大廚傾計交流,原來師父是由日本廚被欣賞轉了整水門海南雞,分享專心做好一樣野、點解咁平嘅價錢但要有質素,哇!Respect!!!!大家去試吓支持下!.正宗水門海南雞飯 $30 😋😋😋😋😋😋比多一分個海南雞醬,超正係我嘅醬呀,店員話可以用黎撈麵😂我即刻問佢哋有冇,唯有下次外賣時自己煮黎撈😍海南雞係無骨,食落好嫩有雞味,好好我哋咁岩食係雞髀,更加幸福,加上佢哋特制的醬汁,成個雞飯即刻昇華晒。最特別係個飯,加上香茅炒香,每口黃油飯帶上陣陣香茅味,好特別和第一次食,感受到廚師的功夫和心機,要諗$30嘅飯樣樣都要功夫和時間去整,完全物超所值!份量還要很充足!.半隻海南雞 $80 😋😋😋😋😋因為好味,我哋特意叫多半隻🙈真心唔想浪費個醬和口痕想食多啲!就算食雞胸位置都係咁嫩口。.泰式軟綿綿豬手飯 $30 😋😋😋😋😋豬手飯男友人更喜歡,食落口好軟滑,充滿骨膠原,肉嫩飽滿,豬手都有特調的醬
高質水門海南雞
係男友人公司樓下搵食,食到間高水準又性價比高嘅餐廳,收藏。
正宗水門海南雞飯 $30 😋😋😋😋😋😋
半隻海南雞 $80 😋😋😋😋😋
泰式軟綿綿豬手飯 $30 😋😋😋😋😋
豬手飯男友人更喜歡,食落口好軟滑,充滿骨膠原,肉嫩飽滿,豬手都有特調的醬汁配上,酸酸甜甜,師父說用嚟中和豬手的肥膩感,正!
青木瓜沙律 $12 😋😋😋😋
加上番石榴,很驚喜呢!味道比出面更酸辣,好岩我哋味道。
裡面除了木瓜絲外,都加上花生、蘿蔔絲等,食落更有口感。
芒果糯米飯 $12 😋😋😋😋
食到最後有埋甜品就岩岩好,以為會好飽,但食落甜甜地,好易入口,好好味,芒果新鮮有芒果本身的甜酸味,配上糯米飯剛剛好。
鹹檸七 $12 😋😋😋😋
食泰國嘢配上鹹檸七無得彈。
青檸梳打 $12
🉐