2021-10-04 505 瀏覽
服務好周到,店員有禮貌,又積極主動。香港地飲食業好少咁好服務。座位闊落,唔使驚同人迫或者同人坐得太近。裝修簡約,環境整潔,晚飯時間人都唔多,坐得好舒服。仲有音量適中嘅音樂,幾chill。求其嗌左個生菜包,菜洗得乾淨,肉夠辣,香茅夠香,洋蔥夠生,好食又夠曬大份足料。酸酸辣辣好開胃68蚊好合理。主動針水俾我,細心咁問凍定熱,仲有主動比牙籤。呢啲細節位令人食得好舒服。好奇點解咁少人食,覺得整體質素好好,推介。
2021-08-19 506 瀏覽
服務態度勁好。雖然店舖入面好忙碌,只有一個經理同埋兩個女仔。但係唔該前唔該後,好忙,但係都好有笑容同斯文。叫咗個黃咖哩三寶:牛腩牛筋牛脷飯同一杯青檸梳打。牛腩同牛筋都好林好入味。差啲食晒成碗飯。青令梳打係真正嘅泰國梳打,所以用來配咖喱一齊食好美味。離開嘅時候突然間落大雨,買單時經理問我有冇帶遮,我話冇啊,不過緊要我架車喺對面停車場。我出門口嘅時候佢竟然開個櫃攞把遮比我「你攞住我把遮先啦下次俾返我」😳 🥰 嘩超級窩心。雖然我都係拒絕咗佢把遮,因為我真係跑去對面馬路就有把遮啦! 但係咁嘅服務態度真係好神奇! 下次喺附近一直在返嚟。

青令梳打係真正嘅泰國梳打,所以用來配咖喱一齊食好美味。

下次喺附近一直在返嚟。

咖喱牛三寶飯
咖喱牛三寶飯
2021-07-30 433 瀏覽
服務態度極差!!!食餐飯買難受好似欠左佢咁!食香葉肉碎飯未食完就問要唔要 想收左佢!!!蛋都仲有半隻未食一擺低筷子諗住飲下野就叫埋單!杯熱飲仲熱到未飲到 就催埋單我同個職員講我杯野都仲係好熱佢黑口黑面!成餐飯食左唔夠十分鐘 我索性埋單走人了隔離台見到我被人催埋單 佢都拿拿聲戴上口罩準備走人食物質素無咩問題 但係絕對食得好唔開心
服務態度極差!!!食餐飯買難受

隔離台見到我被人催埋單 佢都拿拿聲戴上口罩準備走人

食物質素無咩問題 但係絕對食得好唔開心
2021-07-30
2021-06-15 662 瀏覽
最近發現公司附近有間泰國小店,港島區來說午食套餐好抵食😋😋 50幾蚊包一杯飲品(凍飲加3蚊)小編揀了冬蔭功濃湯3餸河粉,揀了泰式炸魚餅、炸蟹子龍蝦🦞丸和豆卜,另配一杯泰式凍奶茶🥤湯底不太辣,椰香味重,豆卜似海綿吸收了濃湯,非常惹味😋 奶茶甜道適中,夠滑有茶香味👍🏻而且店員服務態度熱切有善,值得加許🥳

而且店員服務態度熱切有善,值得加許🥳

2021-06-11
5 分鐘 (堂食)
2021-02-17 1250 瀏覽
平時經過這間餐廳,總會見到一條人龍,心想必定很好吃,所以今天專程來試試。外賣自取過程十分順利快捷,由落單至拿食物,只需5分鐘。身為海南雞飯控的我,當然點了「無骨海南雞飯」。雞肉嫩滑,份量十足,都有七八件。最出色的竟然是油飯,粒粒分明,香甜美味,覺得比雞肉還美味。然而,這個套餐的精粹原來是這個泰式醬汁,微酸微辣,蘸滿了醬汁的雞肉份外醒胃,一口一口地吃着,不消一會兒便KO了這盒飯。這個套餐68元,包一杯飲品,CP值高,怪不得平時有這麼多人來排隊啦!下次要試試其他菜色!
外賣自取過程十分順利快捷,由落單至拿食物,只需5分鐘。

2021-02-17
5 分鐘 (外賣自取)
  • 無骨海南雞飯
今天想吃泰國菜,一走進店裡就覺得環境很舒服。店員特別安排兩個人坐在私人台。與其他客人保持一定的距離。我定了二人套餐。中間還想改單,但店員態度很好,沒有覺得麻煩。通菜不夠鮮嫩,海南雞的味道還不錯醬汁很特別。肉碎茄子有泰式風味。泰式奶茶非常好喝泰式紅茶也很正宗。

泰式奶茶非常好喝泰式紅茶也很正宗。
二人套餐
2020-09-13
二人套餐
  • 泰式奶茶
  • 茄子肉碎
2020-07-28 1223 瀏覽
食物尚可,不過有一位男服務員態度差。因為有港燈膳食卷關係,我連續有兩天在這裡用餐,今天是第二天。我點了海南雞和熱的青寧紅茶,共$75,結帳的時候順利成章給了三張卷(每張$25),豈料男服務員說建議我付2張就可以,又說結帳系統話負左數,聽得我莫名奇妙,我是客人,你餐廳的系統出現了問題與我有什麼關係呢??他之後很不耐煩很大聲叫我去看他的電腦,我感到他有點奇怪,堅持給三張卷。然後他就大大聲話「你可以走得啦!」我覺得這個男服務員好無禮貌,之前見他工作都落力,對他印象還不錯,點知咁無家教。我下次唔會再去!
我是客人,你餐廳的系統出現了問題與我有什麼關係呢??

2020-07-28
2020-06-24 1070 瀏覽
晚餐時間係利園附近覓食,無意間發現有間泰國菜,曼谷食堂,見入面裝修新淨,門口餐牌既海南雞幾抵食,於是入去一試。入座後發現原來海南雞已經賣曬,又唔想周圍走,唯有坐定定叫其他野食,點知又有d 驚喜...青木瓜沙律 $42木瓜絲好爽脆,味道酸酸甜甜,好開胃。雖然味道唔夠正宗,比較港式,但勝在唔太辣,同行唔食辣既朋友可以一齊分享,配搭車厘茄,真心正! 8分燒豬頸肉配泰式辣汁 $55豬頸肉一般,肉質緊實唔會好乾,但唔夠香口,味道基本黎自隔離的泰式辣汁。辣汁唔辣,鹹鹹地,冇過人之處。5分泰式滷水豬手(例)$70豬手滷到好入味,炆得好冧,起曬膠,豬皮最,唔油膩,感覺啖啖膠原放入口。呢道菜跟左個酸辣汁,酸酸地,辣辣地,好過癮!(最後我豬頸肉都沾呢個汁)8分蒜蓉炒椰菜苗 $68份量比一般餐廳多,幾抵食,蒜蓉味香,不過椰菜苗有d 老,7分總體而言(5星滿分):味道性價比服務環境值得再試!

青木瓜沙律 $42

燒豬頸肉配泰式辣汁 $55

泰式滷水豬手(例)$70

豬手滷到好入味,炆得好冧,起曬膠,豬皮最

蒜蓉炒椰菜苗 $68

總體而言(5星滿分):

性價比

值得再試!
2020-06-21
2020-06-22 740 瀏覽
餐廳寫名11點30分開門我11點29分入到去,染金毛侍應生在食緊午飯好大聲咁鬧我哋:“睇唔睇到個牌呀仲未開門呀!”我即刻呆咗從來未試過咁樣畀人鬧。跟住落嚟基本嘢唔使講1手指插入碗湯2上菜個碟係大大力擺上枱3埋單冇講多謝。其實真心嗰句啲嘢食唔曳價錢都接受到,喺銅鑼灣食到呢個價錢呢種quality都算係咁。但係嗰個染金毛個侍應我真係唔想再畀我見到佢,我唔知佢嗰一係唔開心定係乜嘢,總言之我覺得冇一個客人deserve 咁樣畀人鬧嘅
我今晚要返通宵,透過某外賣平台,於下午4點半為一家五口人,預訂餐點晚上7點15分送抵,落單後收到email確認埋,就爭取時間休息瞓下,到7點瞓醒睇下送餐進度,先見到外賣平台約5點半左右既email通知: 「曼谷食堂 Bangkok Canteen (銅鑼灣) 必須取消你的訂單」,內文並沒有交代原因。Oh!My God!算點先仲係「必須」咁巴閉😠!我明白今日係母親節,又剛減低咗限聚令要求,多番生意好忙,我都理解既,不果真係太忙做5到外賣,咪5好做囉!何妨我咁早落單,打開門做生意,係咪都有預算先!我又有留聯絡電話,有乜苦衷都好,乜都好係咪有責任盡快通知聲先,5通預咗個個客落單後,要下下check住個email,會5會被取消訂單咩!大佬呀!今晚母親節,臨時改出街食又人多又等位,再落外賣單又未必嚟得快,我仲要趕住返工,實在太過份!咁算係乜野服務態度先,乜野生意模式先!🤔😑外出食飯或叫外賣既野,總會有機會遇到唔愉快既經歷,每次我都係算數,咪以後5幫襯囉!今次我真係超嬲,做生意唔係咁既!不由得迫住花時間落呢段劣評,希望提醒大家,記住外賣落單後,要守住個email,費時被「必須取消訂單」都5知,冇得
!咁算係乜野服務態度先,乜野生意模式先!🤔😑
,做生意唔係咁既!不由得迫住花時間落呢段劣評,希望提醒大家,記住外賣落單後,要守住個email,費時被「必須取消訂單」都5知,冇得食都飽哂,谷氣谷飽哂囉!多謝哂,曼谷食堂!帶俾大家最新既訂餐注意事項,唔該哂!

2020-05-10
外賣送餐
  • 人哋都唔俾機會試,點推介呀!
2020-03-01 1033 瀏覽
1️⃣二人小食拼盤$60蝦餅 雞翼 魚餅 春卷:每一樣都炸得啱啱好 同埋唔係好食到雪味 新鮮👍🏻2️⃣曼谷唐人街小虎蝦粉絲煲 $118好 大 煲!唔係講笑 呢度有6-8碗粉絲 仲有 7-8粒蝦同埋豬頸肉!$118黎講係好抵食 野食夠熱同埋分量好足3️⃣蒜蓉炒椰菜苗$68呢碟椰菜苗都係比出面$68一碟的多,好有鑊氣🤤📜Overall:成日話呢排無人出街 生意差 但係曼谷食堂都坐滿7/8成 咁啱我地坐低就已經再黎多台7個人的 service好好 有間唔中fill水 就算2個人黎 都比咗中間share table埋邊的4人位我地 坐得好舒服☺️
1️⃣二人小食拼盤$60
2️⃣曼谷唐人街小虎蝦粉絲煲 $118
3️⃣蒜蓉炒椰菜苗$68
呢碟椰菜苗都係比出面$68一碟的多,好有鑊氣🤤
2020-02-23 656 瀏覽
這天和朋友仔行完山,來到銅鑼灣呢間曼谷食堂吃個午餐,店內位置頗多,我們點了一人一碗泰國粉吃,上菜速度都幾快。我點的是海鮮冬蔭公濃湯湯河,冬蔭公濃湯少少辣味丶少少酸酸的,入口不錯,海鮮有蝦、青口、魚蛋、墨魚仔,味道幾好呢,配上河粉,頗有泰式風味。小食點了一客炸南乳單骨雞翼,雞翼炸得香脆,南乳味不算太吃得出,但單骨雞翼入口較有口感,美味香脆,甚有驚喜呢~飲品點了一杯凍龍眼冰,龍眼味香濃,冰凍清涼,好味道。唯一是杯子有點怪怪的,比較小的一杯。

2020-02-20 505 瀏覽
銅鑼灣想食泰國菜其實選擇好多,個人比較推薦曼谷食堂,性價比高,地方就腳(喺利園附近),同朋友傾完業務就落樓食dinner,輕鬆暢談兩位女生的事業發展。鹵水豬手金邊粉,個湯好甜好好味!分量剛剛好,不會過份飽。蒜蓉炒椰菜苗,呢個分量超少,完全唔值$64蚊呢個價錢。泰式燒豬頸肉($50)好入味,豬頸肉咬落有嚼勁唔霉,分量都好合理。老實說,銅鑼灣泰國菜有總統戲院樓上,各大商場內都有唔少價錢中上既選擇,如果想平平地食一餐泰國菜,不妨選擇曼谷食堂啦!有樣搞笑事同大家分享,店員抹檯時,唔知係咪忘記了我地坐緊喺度食飯,抹得好起勁,我地檯上既送猶如經歷地震咁不停抖動,好彩D湯唔係好滿,但就同朋友對視而笑左好耐!希望店員可以留意下啦哈哈!
鹵水豬手金邊粉,個湯好甜好好味!分量剛剛好,不會過份飽。
蒜蓉炒椰菜苗,呢個分量超少,完全唔值$64蚊呢個價錢。

2019-12-17 782 瀏覽
每個星期都會有一日去銅鑼灣上課,所以會來這邊試試不同的餐廳,這次來到了《曼谷食堂》🇹🇭。我喜歡泰國,也喜歡泰國菜😍。喜歡它的調味總是很豐富。如果自己一個人吃泰國菜,我通常都會點《泰式豬髀飯》,而這次也不例外。豬髀炆得非常鬆軟又入味,有種入口即溶的感覺。豬髀上淋了滷水汁,旁邊也配上了酸辣醬,讓嗜辣之人大快朵頤😋。不過我認為酸菜較普通,那半隻都只是白烚蛋,有點稍為欠缺誠意呢😅。不過總括來說我認為它也滿有曼谷風味,挺好吃的☺️。而且值得一讚的是服務員態度都很好,笑容滿面,細心,也很有禮貌😉 。總是在給我加水,遙紙巾、牙籤之類,很好🤭見到餐牌上也有很多款曼谷街頭常見的海南雞飯、船粉等等,下次還想再來試試其他菜式呢😃!

泰式豬髀飯

泰式豬髀飯
Lee Garden附近的泰菜小店點了去骨海南雞飯,油飯不油,只有少許油香味。醬汁酸甜,開胃。但作為重點的海南雞,無得輸!先是份量來說,有一隻雞翼、一隻雞腿肉,雞腿肉下面還有數件雞胸。肉質如上圖所示,十分嫩滑,浸雞的溫度和時間控制得剛剛好。即使不沾醬汁,都已夠味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻男友點了滷水鴨飯,原本想像是燒味店的模樣,但上菜時有驚喜完全兩碼子,試吃了一塊,不滑,但很香軟👍🏻另點了飛天通菜,少少辣,惹味。十分翠綠,賣相滿分。甜品:芒果糯米飯,普普通通,飯很熱,個人喜歡凍一點的🙈埋單$240,人均才是$120。 CP值極高!!!!!
Lee Garden附近的泰菜小店

男友點了滷水鴨飯,原本想像是燒味店的模樣,但上菜時有驚喜

完全兩碼子,試吃了一塊,不滑,但很香軟👍🏻

另點了飛天通菜,少少辣,惹味。十分翠綠,賣相滿分。

甜品:芒果糯米飯,普普通通,飯很熱,個人喜歡凍一點的🙈

埋單$240,人均才是$120。 CP值極高!!!!!
2019-09-26