2024-11-12 661 瀏覽
星期日放假跟朋友經過長沙灣,發現有間韓式餐廳好古色古香,看一看餐牌,午市價錢合理而且不收服務費,所以進去吃個午餐。一進門,餐廳裝修真的好像拍宮廷劇似的,每個位置都好復古風。❤️大醬豆腐牛肉湯配釜飯大醬湯香濃,牛肉份量多,釜飯是以石窩上的,上面有芝麻、蛋絲等配料,攪拌後非常惹味,有有脆香的飯焦。配上大醬湯味道一流。❤️泡菜豬肉豆腐湯配釜飯泡菜湯辣度適中,豬肉味濃郁,配上釜飯,十分好味。🥤百香果梳打飲品超級大杯,百香果清香,非常爽口。🥤柑桔檸檬汁柑桔檸檬酸酸甜甜,非常解膩。🍱餐廳:會長之家烤肉🏫地址:長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖#長沙灣美食 #長沙灣 #深水埗 #深水埗美食 #香港旅遊 #香港美食 #香港美食打卡 #韓國餐廳 #韓食 #韓式美食

一進門,餐廳裝修真的好像拍宮廷劇似的,每個位置都好復古風。

❤️大醬豆腐牛肉湯配釜飯

❤️泡菜豬肉豆腐湯配釜飯
泡菜湯辣度適中,豬肉味濃郁,配上釜飯,十分好味。

🥤百香果梳打
飲品超級大杯,百香果清香,非常爽口。

🥤柑桔檸檬汁
柑桔檸檬酸酸甜甜,非常解膩。

🍱餐廳:會長之家烤肉
🏫地址:長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖

2024-11-10
午餐
間唔中就會心癢癢想食韓燒,搵左日約埋朋友一齊黎到長沙灣嘅「會長之家烤肉」食烤肉。餐廳嘅裝修都幾有韓國當地餐廳嘅氛圍,好似真係走左轉韓國食燒肉咁!呢到除左單點仲有套餐提供,我地唔想煩叫咩就即刻點左個會長韓牛海鮮套餐,呢個set夠3-4個人食!店員將所有食材以一圈嘅形式圍住個爐,賣相睇落好澎湃!而呢個套餐仲好豐富,除左有唔同款式肉類、海鮮for燒烤之外,仲有兩款小食,包括脆炸紫菜粉絲卷同埋脆炸雞翼配孜然醬。兩款都好香口又好味,尤其係雞翼嘅孜然醬特別惹味! 燒烤食材方面都好多樣化。有美國牛舌芯、M6澳洲和牛小柳、M8澳洲和牛內裙肉、韓牛肉眼扒、西班牙黑毛豬肩胛肉、西班牙黑毛豬肋條。海鮮就有阿根廷珍寶紅蝦、韓式燒鰻魚、魷魚、扇貝、青口。肉類同海鮮嘅質素都唔錯,而且肉類涵蓋埋牛肉同豬肉,滿足到食肉獸!韓牛肉眼扒最正最深刻!肉味濃厚,但又唔會覺得油膩。西班牙黑毛豬肋條肉質爽口,肉味亦比一般豬肉突出!海鮮方面最滿足係呢個set有埋韓式燒鰻魚。店員會幫手燒鰻魚,燒到皮脆肉嫩,唔洗額外點醬汁已經好味。其他貝殼類海鮮都好新鮮鮮甜,尤其係紅蝦好彈牙。另外見到竟然有得燒埋牛腸就順便試埋。食落好重油脂香,雖然邪
店員將所有食材以一圈嘅形式圍住個爐,賣相睇落好澎湃!
兩款都好香口又好味,尤其係雞翼嘅孜然醬特別惹味!

燒烤食材方面都好多樣化。
海鮮就有阿根廷珍寶紅蝦、韓式燒鰻魚、魷魚、扇貝、青口。
韓牛肉眼扒最正最深刻!肉味濃厚,但又唔會覺得油膩。
西班牙黑毛豬肋條肉質爽口,肉味亦比一般豬肉突出!

海鮮方面最滿足係呢個set有埋韓式燒鰻魚。
店員會幫手燒鰻魚,燒到皮脆肉嫩,唔洗額外點醬汁已經好味。
其他貝殼類海鮮都好新鮮鮮甜,尤其係紅蝦好彈牙。

另外見到竟然有得燒埋牛腸就順便試埋。
食落好重油脂香,雖然邪惡左啲不過係好味嘅!
2024-11-07 630 瀏覽
我哋嗌咗韓式燒鰻魚(4件)($148)、熟成西班牙黑毛豬梅頭肉($108)、M6澳洲和牛小柳($78)、西班牙黑毛豬肋條($68)、辣味豬五花($68)、韓式水冷麵($68)同埋荔枝米酒 500ml($98)咁首先講咗最重點嘅燒鰻魚先啦我覺得佢嘅鰻魚食落去真係幾juicy而且佢又唔會太多骨鰻魚食落去亦都幾滑嫩、幾有咬口如果鍾意食鰻魚唔話,一定要試吓呢個同埋佢哋依家做緊優惠‼️‼️(每位最低消費$250,其後每位+$100可以任食燒鰻魚!)咁之後就講吓佢哋嘅牛肉 / 水冷麵先啦澳洲和牛食落去幾煙韌👍👍牛肉味都算幾濃郁水冷麵食落去味道就比較酸酸甜甜用嚟當開胃菜都幾適合跟住就講吓嗰三個豬肉啦熟成西班牙黑毛豬梅頭肉完全做到油而不膩嘅效果😍😍而且紋路望落去都幾靚西班牙黑毛豬肋條食落去就比較煙靭爽口😝😝但係又唔會韌到咬得好辛苦豬五花食落去就比較入味啲嘅😗😗(味道都唔算超辣)最後就講埋嗰個荔枝米酒啦~呢個飲落去都算幾容易入口唔會覺得超重酒味咁飲落去荔枝嘅香味都幾濃郁😜😜

咁首先講咗最重點嘅燒鰻魚先啦
我覺得佢嘅鰻魚食落去真係幾juicy
而且佢又唔會太多骨
鰻魚食落去亦都幾滑嫩、幾有咬口
如果鍾意食鰻魚唔話,一定要試吓呢個
同埋佢哋依家做緊優惠‼️‼️

而且紋路望落去都幾靚
西班牙黑毛豬肋條食落去就比較煙靭爽口😝😝
但係又唔會韌到咬得好辛苦
豬五花食落去就比較入味啲嘅😗😗
(味道都唔算超辣)

最後就講埋嗰個荔枝米酒啦~
呢個飲落去都算幾容易入口
唔會覺得超重酒味咁
飲落去荔枝嘅香味都幾濃郁😜😜

• 熟成西班牙黑毛豬梅頭肉
  • 韓式水冷麵
2024-11-06 603 瀏覽
好耐冇食過韓燒啦呢日同屋企人去咗長沙灣嘅會長之家烤肉食韓燒,餐廳裝潢好地道,好似去韓國旅行會碰到嘅傳統韓式小店🇰🇷,氛圍唔錯!一坐低,店員就送上四款免費前菜,不過冇得refill,有d美中不足。我哋一行四人,點咗會長韓牛海鮮套餐($1280),有小食小肉有海鮮,款式多多。份量雖然話係四人份,但非常飽肚豐富!套餐有脆炸雞翼、脆炸紫菜粉絲卷、美國牛舌芯、M6澳洲和牛小柳、M6澳洲和牛內裙肉、韓牛肉眼扒、西班牙黑毛豬肩甲肉、西班牙黑毛豬肋條、阿根廷珍寶紅蝦、韓式燒鰻魚、魷魚、扇貝、青口!小食有脆炸雞翼及脆炸紫菜粉絲卷。脆炸雞翼炸至金黃香脆,配孜然醬,有中式fusion嘅感覺,味道幾好。脆炸紫菜粉絲卷餡料豐富,係非常香口嘅小食!牛肉都有唔同嘅部位,美國牛舌芯厚切,口感爽彈!M6澳洲和牛小柳肉質嫩滑!M6澳洲和牛內裙肉肉味濃郩!韓牛肉眼扒不愧為韓牛,肉味突岀,油脂分佈平均,肉質細膩!食下牛,又食下豬!西班牙黑毛豬肩甲肉、西班牙黑毛豬肋條都係肉味好濃!阿根廷珍寶紅蝦好大隻,蝦肉新鮮彈牙!鰻魚肉質都好爽彈,魷魚同青口就比較淡,如果有韓式醬料調味會更好!難得有牛腸($188),點咗一份!店員會親自炮製
好耐冇食過韓燒啦

脆炸紫菜粉絲卷餡料豐富,係非常香口嘅小食!

難得有牛腸($188),點咗一份!店員會親自炮製,牛腸好肥美,油香十足。
2024-11-06 507 瀏覽
之前已經有聽過朋友講起呢一間 #燒肉 今次就試吓😋我哋嗌咗韓式燒鰻魚(4件)🧜🏻‍♀️望落都好厚肉 而且店員都會幫手燒 如果唔係都唔太知點處理🤣平時香港好少燒鰻魚 見到佢燒到金黃色再配上甜甜嘅鰻魚汁😍正呀 咬落口啲肉好紮實 個皮又脆🤩值得一試熟成西班牙黑毛豬梅頭肉🐷呢個真心好驚豔😍好少食到豬肉咁好食😋咬入口係脆邊 塊肉又唔會太油 真心必試🌟烤年糕配黑糖🍬年糕嘅嚼勁和黑糖嘅香甜完美結合🫡外層微微焦脆 內部則保持柔軟嘅口感😋韓式醬汁牛五花🌺肉質鮮嫩 大量油花燒晒出嚟 入口好嫩滑😍M6澳洲和牛小柳🐮M6級別嘅澳洲和牛肉質極其細膩 脂肪分布相對較少 肉質結實🤓麻油紫菜飯🍙撈埋啲前菜一齊同燒肉送飯 正!脆炸紫菜粉絲卷➿呢個同樣好正🤩外層金黃酥脆 內部真係只有紫菜同粉絲 好簡單但炸得好香口 沾上醬料更加昇華十倍 呢個都好值得推介🫶🏻味道好食 價錢合理 值得比畀更多人知道👍
之前已經有聽過朋友講起呢一間 #燒肉 今次就試吓😋

我哋嗌咗

韓式醬汁牛五花🌺肉質鮮嫩 大量油花燒晒出嚟 入口好嫩滑😍

麻油紫菜飯🍙撈埋啲前菜一齊同燒肉送飯 正!

味道好食 價錢合理 值得比畀更多人知道👍
  • 熟成西班牙黑毛豬梅頭肉
  • 韓式醬汁牛五花
  • M6澳洲和牛小柳
2024-11-05 464 瀏覽
一直都想試吓釜山飯好耐㗎啦🥰呢排見到會長之家新出咗新午市Menu😍有唔同各式各樣嘅釜山飯揀😚🍴三文魚魚石鍋釜飯 $118呢個釜飯配料非常豐富🥰有三文魚扒🐟蝦肉🍤同黑松茸。三文魚煮得啱啱好🫶🏻嫩滑又唔會過熟,入口即化。魚露醬油汁帶出咗食材嘅鮮味,微鹹中帶點甘香。加埋蔥🌿蛋絲🍳同芝麻,食落層次感好豐富。牛油🧈融化後,飯粒更加香滑,散發出濃郁嘅香氣🔥🍴蟹膏蟹肉石鍋釜飯 $128呢款釜飯有特濃蟹膏同蟹柳絲🦀蟹味非常濃郁,帶有海洋嘅鮮甜😆蟹籽喺口中爆開,增加口感!蝦肉口感爽彈🍤黑松茸添咗一絲獨特嘅香味。蔥、芝麻同牛油🧈令飯更加香口,牛油嘅滑潤提升咗整體口感,係一個海鮮愛好者唔可以錯過嘅選擇😙性價比:7.5/10好食程度 😋:8/10回頭指數💗:8/10

🍴三文魚魚石鍋釜飯 $118

🍴蟹膏蟹肉石鍋釜飯 $128

性價比:7.5/10
好食程度 😋:8/10
回頭指數💗:8/10
餐廳鄰近長沙灣站C2出口, 步行6分鐘左右就到。餐廳名字叫得會長之家當然就是去他家進餐啦😆。會長家裝潢十分復古好有品味。一進門已見到屏風對面仲有一張梳妝枱, 枱上面有大哥大電話仲有打字機好懷舊的感覺, 餐廳內部牆身兩邊都掛滿特色的國畫充滿文藝色彩比人有種奢華的感覺。 餐廳職員服務相當好, 他們會預先給你計時器指示你這碟食材時間需時多久, 有時亦會前來幫忙烤肉令食客不用擔心煎太久影響食材的味道, 相當貼心。 招牌牛油熟成厚切豬五花擺盤相當盞鬼其用砧板放上碟, 一把刀砍落五花肉內😆。豬肉勁厚身, 外層全都被牛油包著所以煮的時候已聞到味道好香牛油味, 因為豬油相當多所以唔易燶底店員服務相當積極會及時前來幫忙烤肉及將食材剪細 值得一讚👍🏻。味道食到好香濃的豬味但唔會羶油脂分佈都算平均不錯之選。 韓式燒鰻魚(4件)最近越來越多人鍾意食烤鰻魚當然都唔執輸叫來試下, 其味道香口鮮甜就算唔沾上燒汁味道都已經好好食又唔腥, 雖然份量只得四件但因為魚油多的關係但食了一兩件後都會有少少偏膩的感覺都好飽肚。 韓式水冷麵食左幾款油膩的燒肉一於叫番碗冷麵中和下個口腔膩之餘又開胃可以食多D野。 冷麵味道酸酸的又夠凍
餐廳鄰近長沙灣站C2出口, 步行6分鐘左右就到。

招牌牛油熟成厚切豬五花

韓式水冷麵
食左幾款油膩的燒肉一於叫番碗冷麵中和下個口腔膩之餘又開胃可以食多D野。 冷麵味道酸酸的又夠凍經典的韓國菜色之一。

泡菜豬肉豆腐湯
同樣經典的韓國菜式之一, 份量相當足味道微甜酸及微辣反而唔咸, 其相當開胃如用來配白飯應該好夾。

百香果梳打(凍)
食燒肉飲番杯有氣的梳打水真係一流, 又可解渴又解膩味道適中唔會好甜。

韓國檸檬果荼 (熱)
韓國特色的飲品之一 其味道甜甜酸酸令人飲完開胃又醒神。
2024-10-29 715 瀏覽
會長韓牛海鮮套餐(3-4人) ($1280)一個圈擺晒所有食材喺度,果然係會長級既食物,好豪華咁🤣- 小食:脆炸雞翼(8件)配孜然醬單骨雞翼外皮酥脆,雞肉多汁,唔使搭配孜然醬都夠味- 小食:脆炸紫菜粉絲卷(8件) 粉絲卷炸到金黃色,外脆內軟,加埋辣醬更加惹味,口感層次豐富😙到燒嘅部份,幾好,店員會主動幫手燒,仲好精準咁有個計時器擺喺度,咁就唔怕啲嘢唔熟啦🤣 - 美國牛舌芯肉質細膩柔軟。燒烤之後散發出濃郁的肉香👍🏻- M6澳洲和牛小柳色澤靚,口感幾好😙- M8澳洲和牛內裙肉即使店剪細左size都feel到好厚肉🤤- 韓牛肉眼扒油脂豐富,肉質鮮嫩多汁,韓牛味道都唔同啲☺️- 西班牙黑毛豬肩甲肉肉質細嫩,唔會嚡😚- 西班牙黑毛豬肋條肉質厚實,滑嫩而不油膩🤪- 阿根廷珍寶紅蝦4隻紅蝦肉質鮮甜又大條🤤- 韓式燒鰻魚(4件)鰻魚真係好難睇究竟熟未,所以有店員幫手燒就Perfect啦!好厚肉,亦都冇泥土味,nice!😝- 魷魚幾爽口,不過我本身麻麻哋🤣- 扇貝(4隻) 好大嚿,又軟熟,正呀!🤩- 青口(4隻) 燒得啱啱好,正常發揮🤓牛腸 ($188)牛腸有小腸同大腸,小腸口感彈牙,肉質柔嫩,可以慢慢嚼
會長韓牛海鮮套餐(3-4人) ($1280)
一個圈擺晒所有食材喺度,果然係會長級既食物,好豪華咁🤣

- 小食:脆炸雞翼(8件)配孜然醬
單骨雞翼外皮酥脆,雞肉多汁,唔使搭配孜然醬都夠味

- 小食:脆炸紫菜粉絲卷(8件)

- 美國牛舌芯
肉質細膩柔軟。燒烤之後散發出濃郁的肉香👍🏻

- M6澳洲和牛小柳
色澤靚,口感幾好😙

- M8澳洲和牛內裙肉
即使店剪細左size都feel到好厚肉🤤

- 韓牛肉眼扒
油脂豐富,肉質鮮嫩多汁,韓牛味道都唔同啲☺️

- 西班牙黑毛豬肩甲肉
肉質細嫩,唔會嚡😚

- 西班牙黑毛豬肋條
肉質厚實,滑嫩而不油膩🤪

- 阿根廷珍寶紅蝦4隻
紅蝦肉質鮮甜又大條🤤

- 韓式燒鰻魚(4件)

- 魷魚
幾爽口,不過我本身麻麻哋🤣

- 扇貝(4隻)
好大嚿,又軟熟,正呀!🤩

- 青口(4隻)
燒得啱啱好,正常發揮🤓

牛腸 ($188)
牛腸有小腸同大腸,小腸口感彈牙,肉質柔嫩,可以慢慢嚼;大腸口感有筋道又似膏,幾特別🙊

結論

餐廳名稱:會長之家烤肉
餐廳地址:長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
營業時間:星期一至日 12:00-22:00

2024-10-28 563 瀏覽
韓式燒烤一直都好受歡迎,今日就去咗會長之家烤肉!我地一行4人,試咗佢哋嘅海鮮套餐,一上枱真係好驚喜,超大個盤,裝住成個套餐,超適合打卡🥰!✨開胃小食套餐入面有脆炸雞翼同脆炸紫菜粉絲卷。雞翼外皮香脆,配上孜然醬,味道獨特,食一口就停唔到口!紫菜粉絲卷就更加特別,內餡新鮮,外層酥脆,口感層次豐富,配埋辣醬,真係好開胃。✨主菜主菜方面選擇多樣,美國牛舌芯同韓牛肉眼扒質量都非常好,肉質鮮嫩,油花分佈均勻,燒烤後香氣四溢。M6同M8嘅澳洲和牛小柳同內裙肉,肉質滑順,真係好好味。特別值得一提嘅係韓國大熱嘅全港首創海鹽牛油熟成豬肉,熟成七天,味道更加濃郁,豬肉肉質細膩,配上海鹽同牛油嘅獨特風味,為整個套餐增添咗一個新高度。此外,牛小腸同牛大腸都係唔可錯過嘅選擇,牛小腸彈牙爽口,烤到金黃香脆,牛大腸則更具濃郁嘅肉香味,兩者都好適合搭配燒烤醬,讓人食得過癮。西班牙黑毛豬嘅肩甲肉同肋條都好值得推介,肉質鮮美,脂肪適中,烤到金黃香脆,好滋味!✨海鮮套餐入面嘅海鮮選擇都好豐富,其中韓式燒鰻魚特別值得一提。呢道菜用嘅係新鮮淡水鰻魚,經過醃製之後,肉質鮮嫩,燒烤時外層略微焦脆,內部保持多汁,每一口都散發住誘人嘅香

✨開胃小食

✨主菜

✨海鮮

套餐入面嘅海鮮選擇都好豐富,其中韓式燒鰻魚特別值得一提。呢道菜用嘅係新鮮淡水鰻魚,經過醃製之後,肉質鮮嫩,燒烤時外層略微焦脆,內部保持多汁,每一口都散發住誘人嘅香氣,搭配韓式小菜,味道更加平衡。另外,阿根廷珍寶紅蝦嘅鮮甜、魷魚嘅彈牙,以及扇貝同青口嘅鮮嫩,全部都烤到啱啱好,口感極佳。

餐廳環境舒適,座位闊落,氛圍輕鬆,非常適合同朋友或者家人一齊聚下!
2024-10-24 488 瀏覽
韓式復古風嘅裝修喺香港真係好少見到,門口仲專登整咗塊鏡同裝飾,所以餐廳都幾多打卡位😚今次同朋友再去食,發現原來中午有石鍋飯餐,唔淨止得燒肉食😜而且價錢都幾吸引!.🍱牛頸脊石鍋拌飯 $98喺眾多石鍋飯套餐入面最吸引小編嘅就係牛頸脊😘本身個set都幾多嘢食,有前菜、湯同埋韓式益力多😂飯入面都非常多配料,口感豐富,同埋飯底整得好靚,食到金黃色嘅飯焦🤩.💰人均消費: ~$100.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🍱牛頸脊石鍋拌飯 $98
💰人均消費: ~$100
🍽味道: 4/5
🏙環境: 4/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
2024-10-21 522 瀏覽
今次來到長沙灣這間餐廳,完全是被網友們的鰻魚post所吸引,作為鰻魚控的我當然想要品嚐下。此店是一間充滿傳統韓國特色的餐廳,門口處已經擺放了應該算是古董的梳妝台傢俱,內裡牆上亦掛滿古代韓國壁畫,又有水晶吊燈,整體裝修像極是韓國財閥屋企,襯托出「會長之家」的店名。入座後先奉上四小碟韓國前菜開開胃,可用QR Code落單,每道菜都有註明建議燒法,不過很多時候都是店員幫我們燒,乖乖地坐著等食真好。上菜速度很快,主角韓式燒鰻魚以及熟成西班牙黑毛豬梅頭肉是一定要點的,另外亦叫了個打卡之作招牌牛油熟成厚切豬五花等等。韓式燒鰻魚(4件) $148雖說只有4件,但它確實切得好厚身,兩個人食剛好,新鮮鰻魚好肥美,有店員幫手燒就更專業更好食,燒得金黃香脆,魚皮好脆口,魚肉口感扎實彈牙,一口咬開充滿油脂香,雖然另有鰻魚汁附上,但燒完就咁食已經好好味。熟成西班牙黑毛豬梅頭肉 $108此道梅頭肉是以經過26日熟成的黑毛豬所製,燒熟後肉質軟諗,油脂分布平均,味道帶點鹹香,像食很多肉的臘腸般,幾特別。招牌牛油熟成厚切豬五花 $238豬肉果然相當厚切,賣相仲好特別,有把小刀插入豬肉內放於小鉆板上,食前當然要影相打卡先

韓式燒鰻魚(4件) $148

熟成西班牙黑毛豬梅頭肉 $108

招牌牛油熟成厚切豬五花 $238
豬肉果然相當厚切,賣相仲好特別,有把小刀插入豬肉內放於小鉆板上,食前當然要影相打卡先。店員在燒前會把牛油切走,底面各燒三分鐘然後剪開碎件,豬肉超級肥美,入口充滿脂香,如果包菜同食會更好味。

M6澳洲和牛小柳 $78
極力推介此款牛小柳,燒完以後肉味濃郁,肉質軟嫩多汁。甚為懷疑之前食烤肉是否自己唔識燒,有店員燒出來的,熟食程度掌握特別好所以特別好食呢?

原味豬腸/蜜糖炭燒豬腸 $88
蜜糖炭燒的豬腸比原味的好食,豬腸好乾淨入口亦沒有腥味,而且易咀嚼。店員告知原來還有隱藏餐單,韓國直接空運到港的韓牛小腸及大腸,餐牌及QR code上面是沒有顯示的,下次要直接向店員落單。

石鍋拌飯 $88
食韓國烤肉就當然配上石鍋拌飯啦,配料頗多,有蘿蔔絲、泡菜、芽菜、菇菇等,連同雞蛋一起攪拌食,口感豐富,只是沒有飯焦感覺小了點什麼,但都ok既。
2024-10-17
2024-10-20 466 瀏覽
長沙灣搵吃🍽️平時好少去長沙灣😄今日工作來依度✅晚飯就吾好諗咁多又要煮,簡單食餐韓燒先🔹🔹🔹🐟韓式燒鰻魚(4件) 每件燒大約十分鐘,鰻魚肉燒到金黃色,肉質新鮮爽口彈牙,配上特制燒汁,好味🐄美國極佳牛頸脊,M8澳洲和牛内裙肉牛肉質嫩滑,配上韓式醬汁🦐阿根廷珍寶紅蝦兩隻大大隻,新鮮🐖熟成西班牙黑毛豬梅頭肉如果鍾意食肥肉黑毛豬啱晒你,半肥瘦,有口感🥤爆打香水檸檬茶粒粒檸檬肉,爽🌟地方夠大

🔹🔹🔹

🐟韓式燒鰻魚(4件)

🐄美國極佳牛頸脊,M8澳洲和牛内裙肉
牛肉質嫩滑,配上韓式醬汁

🦐阿根廷珍寶紅蝦兩隻
大大隻,新鮮

🐖熟成西班牙黑毛豬梅頭肉
如果鍾意食肥肉黑毛豬啱晒你,半肥瘦,有口感

🥤爆打香水檸檬茶
粒粒檸檬肉,爽
🌟地方夠大
2024-10-20 413 瀏覽
💛這次在會長之家燒內的用餐,😋菜品的選擇多樣且精緻,讓人期待每一口的味道。 ✨️韓式燒鰻魚(4件)  鰻魚鮮嫩,搭配韓式醬汁,味道豐富,令人驚喜。每一口都能感受到海鮮的鮮美,值得推薦。 ✨️熟成西班牙黑毛豬梅頭肉  肉質極為細膩,經過熟成的處理,口感柔軟且風味濃郁。 ✨️麻油紫菜飯  香氣四溢的麻油飯,😌紫米的健康感讓這道菜更具吸引力。飯粒分明,口感滑順,十分適合作為主食的配菜。 ✨️M8澳洲和牛和牛的肉質真是無可挑剔,外焦內嫩,油花分布均勻,燒烤後風味絕佳,令人回味無窮😍。 ✨️H6澳洲和牛小柳  💕小柳部位的肉質鮮嫩,極適合快速煎制,肉汁豐富,讓人一口接一口😋😋 ✨️紅豆鯛魚燒  甜點部分,外皮酥脆,紅豆餡香甜,作為餐後的完美點綴 ✨️芒果梳打清新的氣泡飲料,讓人瞬間提振精神💚,芒果的自然甜味與清爽的氣泡相得益彰,完美解渴。✨️Cass啤酒😆這款韓國啤酒口感清爽,微苦中帶有些許甜味,與燒肉搭配相當合適,讓整體用餐體驗更添風味。 🌻會長之家燒內提供了一個豐富的美食體驗,每道菜都有其獨特的風味和魅力,非常適合與朋友或家人一同享用。這裡的食物不僅美味,還讓人感受到用心💛。

✨️韓式燒鰻魚(4件)

✨️熟成西班牙黑毛豬梅頭肉
  肉質極為細膩,經過熟成的處理,口感柔軟且風味濃郁。

✨️麻油紫菜飯

✨️M8澳洲和牛

✨️H6澳洲和牛小柳

✨️紅豆鯛魚燒
  甜點部分,外皮酥脆,紅豆餡香甜,作為餐後的完美點綴

✨️芒果梳打
✨️Cass啤酒

2024-10-18 435 瀏覽
鋪頭:會長之家烤肉地址:長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖​💰$533💰連加一💰兩個人order左d咩? ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟𝐂𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭係呢到 ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ​ ​ ​ ​1️⃣ 韓式燒鰻魚(4件)$74 (有半價)鰻魚肉好脆,燒得好香,d骨都燒到好脆,點埋個醬幾好味​2️⃣ 熟成西班牙黑毛豬梅頭肉 $108完全冇豬腥味,肉質好腍,亦唔會好重油膩感​3️⃣ 鹿兒島A4三角小排 $158燒過嘅和牛有入口即溶嘅感覺,同係日本食到嘅和牛一模一樣​4️⃣ 韓式水冷麵 $68好有驚喜,整得好地道有埋梨肉絲,加埋燒肉食好爽,好清爽​5️⃣ 百香果梳打$38 & 柑桔檸檬汁$38味道好似手搖店整得咁好飲,幾鍾意佢唔會好甜​😋總結:鰻魚同豬肉嘅味道比較深刻,鰻魚夠爽脆,豬肉肉質好腍呢度全部前菜小食都係免費,仲要份量都幾多,全部都係好爽脆,唔係軟腍腍,係好味的
鋪頭:會長之家烤肉
地址:長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖

💰$533💰連加一💰兩個人order左d咩?

1️⃣ 韓式燒鰻魚(4件)$74 (有半價)
鰻魚肉好脆,燒得好香,d骨都燒到好脆,點埋個醬幾好味

2️⃣ 熟成西班牙黑毛豬梅頭肉 $108
完全冇豬腥味,肉質好腍,亦唔會好重油膩感

3️⃣ 鹿兒島A4三角小排 $158
燒過嘅和牛有入口即溶嘅感覺,同係日本食到嘅和牛一模一樣

4️⃣ 韓式水冷麵 $68
好有驚喜,整得好地道有埋梨肉絲,加埋燒肉食好爽,好清爽

5️⃣ 百香果梳打$38 & 柑桔檸檬汁$38
味道好似手搖店整得咁好飲,幾鍾意佢唔會好甜

😋總結:鰻魚同豬肉嘅味道比較深刻,鰻魚夠爽脆,豬肉肉質好腍

2024-09-28
下午茶
2024-10-17 462 瀏覽
唔駛北上,喺長沙灣呢間韓國餐廳都可以食到燒鰻魚,宜家仲做緊優惠,可以半價點燒鰻魚,所以我就同朋友去試下。⭐韓式燒鰻魚(4件)餐廳職員會幫手燒,仲會計哂時,所以保證燒得熟又唔會過哂火喉。我第一次食燒鰻魚,平時唔食魚嘅我都覺得幾好食,食落原來好爽口彈牙,而個鰻魚汁比平時日式果款甜,幾好味。⭐熟成西班牙黑毛豬梅頭肉呢隻黑毛豬係26 days dried age,見到覺得幾特別就試下。職員燒到金黃色,仲剪到細細件,望落有啲似叉燒,而食落肉味好香,點少少辣醬已經夠味。⭐美國極佳牛頸脊⭐韓式醬汁牛五花仲試多咗兩款烤肉,可以揀自己燒或者職員幫手,不過我都係搵職員燒,確保食到最佳嘅味道。兩款都唔錯,但我個人比較鍾意醬汁牛五花,雖然脂肪較多,但個醬汁甜甜哋,加上牛五花醃到好入味,食完會想再食。⭐韓式水冷麵冇乜喺香港叫過韓式冷麵食,估唔到呢碗幾有驚喜。冷麵好煙韌,個汁酸酸甜甜,加上有青瓜絲同雪梨,食落好開胃。整體黎講,呢間食物味道同質素都幾好,會有下次。

⭐韓式燒鰻魚(4件)

⭐熟成西班牙黑毛豬梅頭肉

⭐美國極佳牛頸脊
美國極佳牛頸脊

⭐韓式醬汁牛五花
韓式醬汁牛五花

⭐韓式水冷麵
韓式水冷麵

整體黎講,呢間食物味道同質素都幾好,會有下次。

前菜

2024-10-09