💖 有家煎餅 (屯門)屯門龍門路43號龍門居地下6號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️我其實真係好鍾意食煎餅果子😝,不過東門老街食開嗰間已經執咗笠🫠,返到嚟香港又覺得冇乜岩水。咁岩今日約左朋友掃街,佢就話呢間值得試🤫-煎餅果子🍳 $28本身28蚊已經包含雞蛋、生菜、薄脆同沙律醬,另外我加咗豬頸肉$15,就更加惹味😝,我最中意佢個薄脆😚,口感層次好豐富🥰-抹茶河粉芋泥碗💚 $38超多料嘅芋泥碗,有抹茶河粉、芋泥、桃膠、糯米小丸子、馬蹄爆珠❣️抵過自選配料😳我覺得佢個抹茶河粉味道好特別,抹茶味都幾濃郁,芋泥夠大球😝-抹茶布甸可麗餅🌯 $38可麗餅個包裝我覺得好值得讚!如果係拎返屋企食嘅話就唔怕會整瀉或者流到周圍都係😌。我覺得佢個抹茶布甸上面嘅抹茶粉但有少少苦澀味,但係下面嘅布甸有少少鹹香味可以中和返😍。-抹茶Latte🍵 $28抹茶Latte就係一個好清新🌿,抹茶味好濃郁,加埋牛奶就會好順滑,啱晒夏天飲。-鴨屎香爆打檸檬茶🍋 $18佢呢度嘅鴨屎香檸檬茶唔會話好甜,鴨屎香茶葉配埋香水檸檬味道好清爽!而且飲落口佢會比較澀少少,啱晒鍾意飲本土檸檬茶但又鍾意鴨屎香茶底嘅嘅香港人🇭🇰-黑糖珍珠奶茶🧋

💖 有家煎餅 (屯門)
屯門龍門路43號龍門居地下6號舖

-煎餅果子🍳 $28

-抹茶河粉芋泥碗💚 $38

-抹茶布甸可麗餅🌯 $38

-抹茶Latte🍵 $28

-鴨屎香爆打檸檬茶🍋 $18

-黑糖珍珠奶茶🧋 $24
好彈牙,又有咬勁既珍珠🤩。黑糖唔會太甜~🍯

-自家製鮮奶麻糬🍼 $38
咁啱店員同我哋講話佢哋新鮮整好咗麻糬😝問我哋有冇興趣,我就梗係話有興趣啦😆,新鮮滾熱辣喎😚。足足加咗4殼麻糬,好足料。然後就加咗好多好多黃豆粉🤩,配埋麻糬原來都幾夾。另外仲加埋Oreo餅碎😳,口感好豐富🥳

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮
2024-08-25
15 分鐘 (堂食)
2024-08-14 746 瀏覽
龍門居這裡都算是一條屯門挺有名的小食街,一出輕鐵站走過天橋下到最底就見到了,非常方便,一條街都是小食店!而這次吃的這間是主打煎餅果子和甜品的,都挺有特色的,又不算貴!煎餅果子(28元)加芝士(10元)加香草脆皮腸(12元)加奧爾良雞柳(15元)加爽脆豬頸肉(15元)雖然加的配料挺多的,但其實份量差不多夠2人吃的,單吃一半已經很飽了!果子都是新鮮配整的,表面有蛋香,口感有點韌性,內裡是生菜和薄脆來增加口感和清爽的感覺。一口吃下去滿滿都是料,有芝士的香,又有豬頸肉的爽滑,香腸的彈牙和雞柳的濃香,再加上大量酸甜的沙律醬,吃起來不會覺得油膩。燒仙草珍珠奶茶(加配28元)這個是全糖的,口感比較甜,奶味比較突出,珍珠軟糯,仙草嫩滑。芋泥抹茶布甸碗(44元)抹茶布甸我不太喜歡就轉了做原味,原味就是牛奶味,口感比較結實的。其他配料都很多,整挺味道挺香甜的,特別是加了桂花蜜和紅豆,其他芋圓口感軟糯,馬蹄爆珠爽脆,芋泥綿滑。

燒仙草珍珠奶茶(加配28元)
芋泥抹茶布甸碗(44元)

2024-08-12
龍門居真係數一數二食宵夜嘅好地方,估唔到而家龍門居都有煎餅果子,仲要係勁爆餡嗰隻~ 食完舔舔脷😍1️⃣ 煎餅果子🌯揀完餅底就可以隨自己鍾意揀配料😍我就揀咗一個要牛柳為主,一個以豬頸肉為主,另外仲分別加咗芝士、粟米粒、肉鬆…🤫不得不讚佢哋真係勁大方,全部都係大大羹放上煎餅度,一啲都唔孤寒,加埋芝麻好香~ 呢個勁爆餡嘅煎餅食完真係太滿足😋2️⃣ 可可布甸可麗餅🍫之前食嘅可麗餅都係扇形,今次嘅呢個餅成個雪糕筒咁🍦 上面係滿滿嘅可可粉,加上滑捋捋嘅朱古力布丁🍮 底下就有好細膩嘅cream同一片片嘅香蕉🍌 超好食😋3️⃣ 桂花河粉布甸碗🥣此河粉不同彼河粉,因為呢度係用蒟蒻整成河粉嘅樣~ 入面有小丸子、馬蹄爆爆珠、布甸… 而且加入咗桂花,淡淡的花香味😆食嗰陣時一定要配埋椰汁🥥4️⃣ 芋泥豆酪碗🥄係個食完會好飽嘅甜品✨一大球芋泥加好養生嘅桃膠、軟軟糯糯嘅芋圓,份量都幾多下😋~5️⃣ 招牌百香果檸檬茶🍋青檸加埋百香果係完美嘅配搭,真係flash到不行了✨ 清新嘅檸檬味加埋粒粒百香果籽,生津又解渴👍🏻6️⃣ 芋泥麻糬珍珠奶茶🧋我係勁鍾意芋泥嘅產品❤️ 呢到嘅芋泥係自己整架~~ 仲要係大大羹將芋泥放入奶茶入邊,再加埋麻糬同埋珍珠,

1️⃣ 煎餅果子🌯

食嗰陣時一定要配埋椰汁🥥

4️⃣ 芋泥豆酪碗🥄

係個食完會好飽嘅甜品
芋泥豆酪碗

一大球芋泥加好養生嘅桃膠、軟軟糯糯嘅芋圓,份量都幾多下😋~

5️⃣ 招牌百香果檸檬茶🍋
招牌百香果檸檬茶

6️⃣ 芋泥麻糬珍珠奶茶🧋
芋泥麻糬珍珠奶茶

我係勁鍾意芋泥嘅產品❤️ 呢到嘅芋泥係自己整架~~ 仲要係大大羹將芋泥放入奶茶入邊,再加埋麻糬同埋珍珠,煙煙韌韌😚
其他
可可布甸可麗餅
招牌百香果檸檬茶
芋泥麻糬珍珠奶茶
2024-10-26 77 瀏覽
眾所周知龍門居小食一條街真係勁出名,今日返外家屯門當然唔少後去龍門居覓食,上網睇煎餅真係好多。但喺香港食真係第一次( 喺深圳就試過感覺都幾得意,又好飽肚。)今晚就揀左煎餅果子做我晚餐同點左以下兩款甜品加兩款飲品。真係超高水準啊!首先點左兩杯飲品💥鴨屎香手打檸檬茶 🦆💩♨️🥤- 鴨屎香茶極清新( 可能我鐘意飲走甜嘅關係)味道同特別嘅香氣令人啖接一啖咁飲。士多啤梨手打檸檬茶🍓✋🏻🥤- 配合咗士多啤梨嘅甜味同檸檬嘅酸味,令成杯飲品帶有果香味道。店主使用特色飲料袋令客人有份新鮮感煎餅果子🌯- 皮薄餡多麵糊然後喺平底鍋上舖平再煎成薄餅,搽上蛋醬再灑上黑芝麻。我揀嘅係特製香辣醬,豬頸肉做餡料。仲有生菜+薄脆+肉鬆口感超級有層次,一啖接一啖食唔停。。。分量都頗大份超級抵食同推介最重要有屋企自家製嘅感覺就係唔重味精🥹食完都唔會頸渴🤭👍🏻甜品方面我叫左兩款 (兩款甜品配有椰奶按自己喜好落分量) 桂花河粉布甸碗🌾🍮-桂花河粉超級清新爽滑感覺,再配布甸🍮完全唔會膩嘅感覺,再加上小丸子,西米同特製爆珠裏面有馬蹄嘅口感,豐富嘅口感同時價錢都好抵食!芋泥豆酪碗🫘🥣-芋頭的天然香甜口感滑順。豆酪帶有輕微的鹹味和發酵的
眾所周知龍門居小食一條街真係勁出名,
今日返外家屯門當然唔少後去龍門居覓食,
上網睇煎餅真係好多。但喺香港食真係第一次
( 喺深圳就試過感覺都幾得意,又好飽肚。)

首先點左兩杯飲品💥
鴨屎香手打檸檬茶 🦆💩♨️🥤
- 鴨屎香茶極清新( 可能我鐘意飲走甜嘅關係)
味道同特別嘅香氣令人啖接一啖咁飲。
士多啤梨手打檸檬茶🍓✋🏻🥤
店主使用特色飲料袋令客人有份新鮮感

煎餅果子🌯
口感超級有層次,一啖接一啖食唔停。。。
分量都頗大份超級抵食同推介
最重要有屋企自家製嘅感覺就係唔重味精🥹
食完都唔會頸渴🤭👍🏻

甜品方面我叫左兩款
(兩款甜品配有椰奶按自己喜好落分量)
桂花河粉布甸碗🌾🍮
-桂花河粉超級清新爽滑感覺,再配布甸🍮
完全唔會膩嘅感覺,再加上小丸子,西米
同特製爆珠裏面有馬蹄嘅口感,豐富嘅口感同時價錢都好抵食!

芋泥豆酪碗🫘🥣
-芋頭的天然香甜口感滑順。豆酪帶有輕微的鹹味和發酵的香氣,與芋泥的甜味形成對比增添了層次感。仲有芋圓QQ口感同微甜嘅紅豆令人食落有甜美與鹹香滑順與綿密。
新鮮煎餅過程
分量爆多嘅煎餅果子
兩款不同手打檸檬茶
煎餅果子大大份滿滿嘅配料
2024-10-18 118 瀏覽
眾所周知龍門居成條街都係宵夜之選,不過今次過到去發現好多鋪頭都唔同左,然後行到最尾發現呢間新開嘅鋪頭,見到好似煎餅嘅嘢食所以比佢吸引左。煎餅本身$28已經包左雞蛋,薄脆同生菜,一款醬汁,再加其他配料就$5起;今次加配左海苔肉鬆$10,同埋要左沙律醬再$18加購左1杯700ml嘅百香果檸檬茶,因為佢現場即整,所以大概都等左10-15分鍾左右;因為太大份嘅關係,所以已經預先切開左兩份,確實呢個價錢呢個份量係真係好抵,因為半件已經差唔多飽哂,幾欣賞中間嘅薄脆同生菜,幫成個煎餅增加左啲口感,不過略嫌有少少咸,應該係肉鬆嘅味道影響,下次可能會試下加其他肉類,另外杯檸檬茶18蚊大大杯仲要幾好飲!!!
外賣自取
**煎餅果子🫔** 今次試咗佢哋嘅煎餅果子,真係好正!其中一個餅底用咗雞蛋、薄脆同西生菜,口感超好,再加上佢哋秘製嘅香辣醬,味道真係一流‼️裡面嘅清甜玉米粒同海苔肉鬆,食落去好有層次感,特別係奧爾良雞柳,肉質鮮嫩,簡直係一口接一口,食完仲想再黎🤩**煎餅果子🫔** 而另一款煎餅果子就係另餅底一樣係雞蛋、薄脆同西生菜,但佢加咗沙律醬,味道清新。酸辣土豆絲好有咬感,配上爽脆嘅豬頸肉,口感係層層遞進,真係好好味,食完有種滿足感😁**抹茶布甸可麗餅** 呢個抹茶布甸可麗餅,味道真係好香濃,抹茶味甜而不膩,佈甸滑溜滑溜,簡直係抹茶控嘅最愛,食落去心情都好好😌💕**可可布甸可麗餅** 可可布甸可麗餅就係另一種享受,巧克力味濃郁,甜度剛好,唔會過膩,搭配可麗餅嘅脆口感,真係一流,適合任何時候當甜品!**海鹽厚椰冰乳茶🥤** 呢杯海鹽厚椰冰乳茶,味道好特別!椰奶香濃,海鹽嘅加持讓整杯飲品多咗一層風味,甜中帶咸,飲落去非常清新,好適合夏天飲‼️**鴨屎香手打檸檬茶🍋**最後,鴨屎香手打檸檬茶真係唔可以錯過‼️檸檬味清新,手打嘅口感非常好,飲落去好清涼,特別適合炎熱嘅日子。🤩🤩
**煎餅果子🫔**

**煎餅果子🫔**

**抹茶布甸可麗餅**

**可可布甸可麗餅**

**海鹽厚椰冰乳茶🥤**

**鴨屎香手打檸檬茶🍋**
2024-09-17 252 瀏覽
路過龍門居條食街,有少少肚餓,見到呢間小食店,見到佢呢個即做嘅煎餅好吸引,忍唔住試吓。店員都有推介佢哋嘅甜品,作為一個甜品又點會忍得口。😜我叫咗佢嘅特色煎餅啦,加咗台灣香腸同紫菜肉鬆即叫即做,佢好足料啊,熱辣辣咁樣真係好好食。我要同阿仔share先食得晒。甜品食咗店員推介嘅桃膠鮮奶,嘩!超大筒都係$28,啲奶好香滑亦有足料嘅桃膠。我仔叫咗嘅芒果檸檬茶都好飲。另外佢個擺得好靚精緻嘅芋泥抹茶佈甸碗,堅好食,我覺得佢個芋圓同埋個抹茶布甸都好出色。真係食得出香濃嘅抹茶味。芋圓煙韌韌又有芋頭味,超想encore。咁嘅價錢,有咁高嘅質素真係好驚喜💁🏻‍♀️我下次經過一定會再去食。

咁嘅價錢,有咁高嘅質素真係好驚喜💁🏻‍♀️

我下次經過一定會再去食。

• 芋圓抹茶布甸碗
  • 桃膠鮮奶
2024-09-16 165 瀏覽
今日同小朋友去完屯門playgroup ,經過屯門龍門路美食街掃街,原來呢度開咗一間煎餅店[有家煎餅]裏面除咗最出名嘅煎餅外仲有好多甜品糖水選擇!上完堂真係好肚餓,整返兩件煎餅先🤤👍🏻美食⭐️⭐️⭐️⭐️🩵煎餅(配菜加咗牛柳)hkd28+15超級足料,入口好有層次,本身已經有雞蛋同埋脆片生菜喺裏面.🩵煎餅(配菜加咗雞肉)!!強烈推薦!!hkd28+15沙律醬配雞肉係絕配大家都知🤤👍🏻🩵招牌爆打椰檬茶小青檸加埋熱情果嘅配合,超級Fresh好解暑🧊份量超多!手提小水桶可以邊飲邊行呀🤣🩵白玉丸子佈甸碗裏面有原味布丁+白玉丸子+紅豆爆珠+綠西米+糯米小丸子+椰奶底,成個組合超級夾,好香濃椰奶味,唔會太甜啱啱好👍🏻🩵双拼芋泥奶砖紫米飯包住超多芋泥,上面鋪滿Oreo芝士奶蓋拼紫菜肉鬆紅豆爆珠,口感非常豐富,滿口都係芋泥!超足料!鍾意芋泥芝士奶蓋迷一定要揀雙拼🤤一次過達成兩個願望🤣地址:屯門龍門路43號門居地下6號舖

美食⭐️⭐️⭐️⭐️
🩵煎餅(配菜加咗牛柳)hkd28+15
超級足料,入口好有層次,本身已經有雞蛋同埋脆片生菜喺裏面.

🩵煎餅(配菜加咗雞肉)!!強烈推薦!!hkd28+15
沙律醬配雞肉係絕配大家都知🤤👍🏻

🩵招牌爆打椰檬茶

🩵白玉丸子佈甸碗

🩵双拼芋泥奶砖

地址:屯門龍門路43號門居地下6號舖

2024-09-09
10 分鐘 (堂食)
終於又到返屯門嘅日子,喺呢條宵夜街入邊有呢間買煎餅果子嘅舖頭。就買咗啲宵夜返去同屋企人食。喺度見到年宵市場入邊買$65嘅煎餅果子,喺呢度最平都係$28感覺好抵,我叫嘅係加辣醬,肉鬆同芝士。即叫即整入口已經加分,加上老闆送咗少少粟米成個果子嘅感覺就係甜甜脆脆帶少少辣醬嘅香味。加$18要咗個手打檸檬茶。本身想叫小甜,店員話呢個鴨屎香走得檸檬茶本身已經較低左甜度,所以就好安心咁樣叫咗原味。音樂又發現真係唔算特別甜,甘甘地。另外叫咗兩碗甜品。首先係呢個豆酪芋泥碗。賣相擺到好靚外賣冚蓋之前店員好好人咁問咗我要唔要影相先?🙈🙈 呢個款入邊有桃膠,佢本身冇乜味,所以混合左甜味嘅紅豆食感覺就啱啱好。甜品可以選擇加椰汁奶茶等等做調味,啲汁分開擺,所以就好方便自己調校味道哦。我叫嘅係奶茶,奶茶冇另外加糖,所以就中和左碗入邊嘅甜味。入邊豆酪其實就係類似豆腐布甸同啫喱之間嘅質感,大少少甜味,豆香唔係特別濃。最欣賞嘅係污泥佢仲有原始嘅質感,搭配其他嘅配料都好夾。芋圓三隻,各有唔同味道,但味道比較淡,我屋企人話食完唔係好分得出。但係個質感就真係做得好好,即使係凍食都唔會變硬,比較煙靭。另外叫咗個抹茶芋泥碗。入邊紅

另外叫咗兩碗甜品
甜品A

芋泥抹茶

另外叫咗個抹茶芋泥碗。入邊紅豆芋泥同芋丸三樣嘢,係同另一個一樣。唔同嘅係呢一個入邊加咗桂花凍,桂花凍比較甜就唔係我最鍾意嘅味道。但上面有一種新奇嘢叫馬蹄珠,我細妹話已經出現咗好耐,但係我就第一次見,入面真係有馬蹄🤣🤣

抹茶奶凍質感比較似布甸,有少少唔均勻,但整體味道唔錯。

總體嚟講,味道絕對對得起價錢。服務態度都比較好,有仔細確認我嘅要求, 欣賞。
甜品A
芋泥抹茶
  • 芋泥豆酪碗
晚上來到屯門龍門居買宵夜食,看到這間有鹹點、甜點、及飲品外賣的小店。正考慮點什麼食物時已見店主正忙碌地準備很多訂單,店前有不少食客正在等待他們的食物,如果有興趣來買外賣的朋友就需要耐心等待一下。我們點了一份煎餅果子,它們的煎餅都是即叫即做的,餅底的材料包括有雞蛋、西生菜、薄脆,食客可以選擇秘製香辣醬或沙律醬做醬汁,還可因應個人喜好加入其他材料,我們就選擇了海苔肉鬆。煎餅做好的時候熱騰騰的,所有餡料的味道都很夾,而且店員很貼心的為食客把煎餅一分為二,方便食客進食。此外,我們叫了三份甜品,包括芋泥豆酪碗、芋泥抹茶佈甸碗、桂花河粉佈甸碗,這些甜品都是椰奶底的,店主很貼心的把椰奶和甜品分開裝好,使運送的時候不會那麼容易倒瀉。而且餐具是獨立包裝的,很衛生。這三款甜品的配料各有不同,三款布甸都很好味,芋圓、小丸子亦很煙靭,芋泥的味道和質感也很好。而且,它還有一些其他甜品店比較少有的配料,如馬蹄爆珠、泰國綠西米、桂花凍、桂花河粉…配搭特別又有趣。另外,配搭甜品的椰奶十分香濃,但由於味道比較濃,有點突出不到其他材料的味道,如果可以提供其他味道較淡的奶底給食客選擇會更好,例如淡花奶、桂花糖水、薑糖水、涼

煎餅果子+海苔肉鬆

芋泥抹茶佈甸碗
桂花河粉佈甸碗

這三款甜品的配料各有不同,三款布甸都很好味,芋圓、小丸子亦很煙靭,芋泥的味道和質感也很好。而且,它還有一些其他甜品店比較少有的配料,如馬蹄爆珠、泰國綠西米、桂花凍、桂花河粉…配搭特別又有趣。另外,配搭甜品的椰奶十分香濃,但由於味道比較濃,有點突出不到其他材料的味道,如果可以提供其他味道較淡的奶底給食客選擇會更好,例如淡花奶、桂花糖水、薑糖水、涼粉糖水、或其他茶底…

整體來說,這間小店的煎餅果子和甜品都很好吃,而且店主和店員都很用心製作,是屯門街坊買宵夜好選擇。
2024-09-07
15 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
煎餅果子+海苔肉鬆
芋泥抹茶佈甸碗
2024-09-10 81 瀏覽
平時搭車出市區食嘢就多,入屯門反而比較少,轉埋輕鐵就真係五隻手指數得晒lol不過咁啱朋友住附近,所以就入去見下順便响附近買嘢食番屋企啦!行咗一個圈見到呢間鋪頭有好多唔同類型嘅小食同甜品,就決定買番去試下~煎餅果子加爽脆豬頸肉及芝士本身煎餅已經有雞蛋,薄脆同西生菜,今次加埋豬頸肉同芝士,分量好足!豬頸肉有七八塊,真係啖啖都有肉仲要幾juicy!配沙律醬好香,淨係睇相就知佢地連醬都起勢咁落,真係想減肥都難lol值得一提既係老板娘知道我搭輕鐵過黎買即刻用盒幫我裝住煎餅,真係好細心桂花河粉布甸碗呢個見其他人叫所以又叫~桂花河粉淡黃色好靚,食落有好香既桂花味,加埋原味布甸,小丸子,西米同爆珠真係好豐富呀!小丸子都幾煙韌,本身唔好爆珠,但原來加埋一齊食好夾,椰汁可以番到屋企慢慢加好貼心!呢個價錢有咁多配料幾抵!套餐鴨屎香手打檸懞茶買煎餅果子/可麗餅加購野飲有得減十蚊,成件事變得好抵!大大杯仲要老板娘起勢咁整,好有誠意!食咗咁多野飲番杯檸茶中和下好正抹茶可麗餅呢個係老板娘推介既~價錢黎講唔算好平,但係d餡料真係好多!我專登咬咗兩啖先影相,抹茶粉下面有層奶蓋,下面係抹茶奶酪,然後底層有Oreo碎、cr

煎餅果子加爽脆豬頸肉及芝士

套餐鴨屎香手打檸懞茶
食咗咁多野飲番杯檸茶中和下好正

抹茶可麗餅
呢個係老板娘推介既~價錢黎講唔算好平,但係d餡料真係好多!我專登咬咗兩啖先影相,抹茶粉下面有層奶蓋,下面係抹茶奶酪,然後底層有Oreo碎、cream同香蕉,真係好豐富!
本來諗住會好甜,但係抹茶奶酪同抹茶粉既甘香中和咗個甜味,所以甜度完全係可接受。最鍾意既係佢既packing,真係可以俾客人好好保護可麗餅番屋企,住遠d都唔驚!

作為一間小店會咁認真咁研究包裝,又好細心咁留意個客既需要,真係好值得支持!雖然住得唔算近但都會願意再過黎幫襯~
2024-09-02 122 瀏覽
朋友介紹試一下一間煎餅,是卷餅那一種。餅底已經有雞蛋、薄脆、西生菜。一個要了秘制生辣醬、清甜玉米粒、海苔肉鬆、奧爾良雞柳。$58 另一個要了沙律醬、芝士片、牛柳。$53 吃下去是那種,料好多,然後口感層次豐富,有滿足感的一個食品。水蜜桃爆打檸檬茶 跟餐$18、鴨屎香手打檸檬茶 跟餐$18,檸檬用青檸,檸檬味夠出來,水蜜桃甜品中和酸味,手打多甜更可口。芋泥豆酪碗$38,豆花重豆味,芋泥綿密有芋頭香,椰奶分開裝袋好細心。°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°有家煎餅📍 屯門龍門路43號龍門居地下6號舖.#MrsLong #hk #hkbloggermama #Longs #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers

有家煎餅
📍 屯門龍門路43號龍門居地下6號舖
2024-09-01 85 瀏覽
龍門居真係好多野食 有時收工肚餓都好想黎掃街呢間小店主打係煎餅果子 香港好少見鋪仔細細 人流不斷要食可以係門口拎紙自己剔完再落單✨煎餅果子可以揀好多配料加落去 本身煎餅已經有薄脆 雞蛋同生菜加左豬頸肉 香草脆皮腸 芝士同海苔肉鬆即叫即整 但唔駛等好耐就整好超大份 一份絕對可以兩個人share咬落啖啖都係料 而且甜甜地有薄脆同生菜仲增加左口感 食落好滿足🙌🏻✨鴨屎香檸檬茶叫煎餅仲可以跟餐加飲品檸檬茶係老闆娘親手打👍🏻一大桶 行住慢慢飲都得✨桂花河粉布甸碗呢個好靚 入面仲有西米同糯米小丸子椰奶仲有獨立包裝拎番屋企再慢慢加落去 好貼心桂花河粉食落有淡淡桂花味 好香布甸超滑 椰奶加西米絕配欣賞唔會好甜🙌🏻
龍門居真係好多野食

欣賞唔會好甜🙌🏻
  • 煎餅果子
  • 桂花河粉布甸碗
2024-08-30 90 瀏覽
位於屯門龍門路43號龍門居地下6號舖的「有家煎餅」,主打性價比高飲品及外賣小吃。當晚有不少附近的居民買這間小吃店的煎餅回家享用。煎餅果子 - $28餅底 - 雞蛋、薄脆、西生菜醬汁:沙律醬額外配料:奧爾良雞柳 - $15芝士片 - $10清甜粟米粒 - $5海苔肉鬆 - $5煎餅即點即製,新鮮熱辣。店主會在食客面前製作煎餅,過程頗為療癒精彩。店主會將食材一層層疊加,最後將所有食材包裹。煎餅的配料豐儉由人,可以按需要點選。筆者當晚頗為肚餓,所以加了四款配料。煎餅的賣相十分誘人,煎餅內塞滿了配料。筆者直接在門口愉快地享用燙口的煎餅,整體感覺相當豐富,能感受到:香脆的薄脆、香甜爽口的粟米粒等。餅底也不會煎得太過厚,厚薄適中。桂花河粉布甸碗 - $38桂花河粉、原味布甸、糯米小丸子、馬蹄爆珠、泰國綠西米、椰奶底甜品和椰奶底是分開盛載的,可以按需要添加。近日天氣炎熱,來一客清熱解暑的桂花甜品,一樂也。一份甜品的份量也適合兩位女孩子享用。最令人印象深刻的配料為馬蹄爆爆珠,輕輕咬開爆爆珠,會嚐到清甜的馬蹄汁和粒粒馬蹄肉。。豆酪布甸珍珠奶茶 - 單點$38,加配價$28(700 ml )一桶飲品大約有
當晚有不少附近的居民買這間小吃店的煎餅回家享用。

煎餅果子 - $28
餅底 - 雞蛋、薄脆、西生菜
醬汁:沙律醬
額外配料:
奧爾良雞柳 - $15
芝士片 - $10
清甜粟米粒 - $5
海苔肉鬆 - $5

店主會將食材一層層疊加,最後將所有食材包裹。

桂花河粉布甸碗 - $38

甜品和椰奶底是分開盛載的,可以按需要添加。

豆酪布甸珍珠奶茶 - 單點$38,加配價$28
(700 ml )

一桶飲品大約有700毫升,相當充足,在家可以一邊喝奶茶,一邊看電視。珍珠和布甸的份量豪爽又充足。
2024-08-12
5 分鐘 (堂食)
  • 煎餅果子
  • 桂花河粉布甸碗
2024-08-16 118 瀏覽
經過屯門龍門路美食街掃街,原來呢度開咗一間煎餅店[有家煎餅]裏面除咗最出名嘅煎餅外仲有好多甜品糖水選擇!上完堂真係好肚餓,整返兩件煎餅先🤤👍🏻美食⭐️⭐️⭐️⭐️🩵桂花河粉佈甸碗hkd38裏面有桂花河粉、原味佈丁、糯米小丸子、馬蹄爆珠、泰國綠西米、椰奶,超級香濃椰奶,唔會太甜👍🏻🩵煎餅(配菜加咗芝士片,牛柳,海苔肉鬆)hkd63超級足料,入口好有層次,本身已經有雞蛋同埋脆片生菜喺裏面.🩵煎餅(配菜加咗雞肉、芝士)!!強烈推薦!!hkd53沙律醬配雞肉係絕配大家都知🤤👍🏻

美食⭐️⭐️⭐️⭐️
🩵桂花河粉佈甸碗hkd38

🩵煎餅(配菜加咗芝士片,牛柳,海苔肉鬆)hkd63
超級足料,入口好有層次,本身已經有雞蛋同埋脆片生菜喺裏面.

🩵煎餅(配菜加咗雞肉、芝士)!!強烈推薦!!hkd53
沙律醬配雞肉係絕配大家都知🤤👍🏻