2024-09-24
今日我同朋友去咗蘭桂坊附近一間出名嘅川菜館,正好佢哋即日至9月30日,晚上全單85折,真係好抵食!我哋兩個人決定試下幾樣招牌菜。一入去,餐廳嘅環境就已經好有川菜館嘅特色,牆上掛住一些中國風嘅裝飾,燈光柔和,令我哋感覺到一種溫馨嘅氛圍。服務員態度都好好,親切又熱情。首先上嚟嘅係涼皮,呢道菜色香味俱全,涼皮滑滑嘅,上面有香辣油,搭配咗青瓜絲,食落去真係好清新!另外叫左碟麻辣豬耳!醬汁嘅味道麻辣適中,豬耳有嚼頭。接著,我哋再叫咗一份肉夾膜,呢個就更加正!肉夾膜嘅餡料用咗慢煮嘅豬肉,肉質軟嫩,味道香濃,搭配住外脆內軟嘅膜,每一口都充滿肉香,全完吾油!然後就係我哋最期待嘅麻辣鮮牛肉水餃麻辣麵,呢一斤份量真係好足夠,有3粒水餃,水餃煮得剛好,裡面嘅牛肉餡鮮嫩多汁,而且麵條嘅口感滑順,湯底濃郁,麻辣味令整碗麵都充滿咗香氣!主菜方面,我哋叫咗岀名嘅大盆雞,裡面有薯仔同黃椒做配菜,盆子大到可以4個人食!大盆雞嘅雞肉煮得非常入味,湯汁濃郁,薯仔吸收咗雞嘅鮮味!最後,我哋就選擇咗酒釀湯圓作為甜品,呢碗湯圓真係好大碗,湯底甜而不膩,湯圓軟滑,配搭酒釀味道,真係一個完美的完結!我哋兩個食完之後都覺得超級飽!飲品
飲品方面,餐廳有自家製嘅冷泡茶,清新可口,幫助消化!
係蘭桂坊飲完酒可以去呢間川菜館再食過!