2020-01-10
香港人係乜呢?香港人係...急速有效率急到食餐飯都趕頭趕命,當然,呢種係普遍既態度,唔係個個香港人都係咁。但有啲餐廳就趕住做多幾轉,要迫你埋單,你都唔好意思要阻人發達。講咗咁多,都要入正題啦,呢間餐廳係就係趕頭趕命,但唔係食客,而係伙計。我眼見佢地好忙,忙住送上美食,又要放好位置,又要set 時間去蒸,每道菜都蒸唔同時間,點記既呢?最慘係有人食得快,有人食得慢,但我留意到,服務員(我唔知應該叫佢傳菜好呀,還是廚師好?)係會等我食完先一道菜,佢先至會蒸第二道菜,我估係佢唔想蒸好之後,我未食完令到第二道菜攤凍啦。但我食得慢,變咗佢又要等我。但佢都自動隱形,唔想俾壓力我,所以我覺得呢到超好服務喎。再睇下牆上有好多明星合照,相信呢到既話事人應該幾好人緣。講到蒸氣火鍋,市面上都有唔少,以前我都有食過,多數都係蒸海鮮,因為咁樣最能夠保留食物既鮮味。呢間餐廳每道菜式都好講究,而且食材係極之優質,以及童叟無欺,點解咁講呢,因為有隻蜆蒸完唔開口,我都不以為然,但個服務員好主動話幫我地換過隻。呢D信心既保證,一隻蜆就收買到我啦,哈哈哈。先黎第一道菜,黑松露蒸水蛋好心急呀,等咗6分鐘,終於可以食啦,黑松露唔
再睇下牆上有好多明星合照,相信呢到既話事人應該幾好人緣。
先黎第一道菜,黑松露蒸水蛋
好心急呀,等咗6分鐘,終於可以食啦,黑松露唔會好搶,只會有少少松露味,最怕係好大陣味,影響到之後食海鮮既鮮味。
鮮鮑 + 沙包蜆
洗得好乾淨,一啲泥味都冇,食蜆最怕有沙,食得唔過隱嘛。
海蝦 + 日本元貝
唔知點解要用竹籤串超隻蝦,應該有好大學問係裡面
美國桶蠔
啖啖肉,而且係熱既,蠔呢…如果係咁大隻呢,保險啲唔好食生既,但好果邊爐呢,最怕係煮得太耐,蠔邊會韌,但呢到計過度過時間,完全係熟而不韌
手剁豬肉丸 + 墨魚丸
呢兩粒丸都係眼白白睇住佢由生變熟,在生既時候,你分得出佢係手剁既;熟咗,係會食得架啦!
金銀蒜蒸勝瓜 + 薑蔥蒸鮮魷
食咗幾道菜,如果仲未飽,就加埋呢兩個餸,相信應該好滿足。