2019-10-25 99 瀏覽
今日想食海鮮,經比卡超介紹後去左呢間有蒸氣海鮮石鍋專門店,佢話呢到啲海鮮隨時會生猛到卡比當左佢系好朋友咁話。點左一個$328既套餐後就開始左our「蒸氣晚餐」lu。🔷有蒸氣石鍋海鮮餐 💰328🔹海底椰椰子雞湯湯底揀左椰子雞,系粥底同椰子雞之間抉擇左好耐,不過都算無揀錯。湯底系最後蒸完海鮮先飲用,攞左海鮮既精華,多左一份好新鮮既鮮味之餘個椰子味仲系咁出眾。🔹海鮮部分(沙包蜆、竹串海中蝦、大連鮑魚、日本元貝、清蒸美國桶蠔、薑蔥蒸鮮魷)佢既新鮮程度無需多講,著重講下個蒸法。鮑魚吾系單純咁蒸,有系面頭上邊放左冬蟲草,微吸收到個味食落亦多左一份爽口。元貝系常見既蒜茸粉絲蒸,十分惹味同啖啖肉因為好大粒,好滿足。鮮魷配薑蔥同豆卜蒸,可以當一味菜式了。🔷菜類、丸類(雜錦手打四寶丸、甜梅菜蒸鴛鴦菜)話明手打就緊系爽口彈牙,用料上一d都吾hea。

🔷有蒸氣石鍋海鮮餐 💰328

🔹海底椰椰子雞湯

🔹海鮮部分

🔷菜類、丸類
(雜錦手打四寶丸、甜梅菜蒸鴛鴦菜)
話明手打就緊系爽口彈牙,用料上一d都吾hea。
2019-10-23 11 瀏覽
第1次食蒸海鮮, 與我想像中的不一樣, 原來不用自己動手,有專人服待, 咁就唔怕over cook, 蒸老海鮮啦~今次食入門版 - 有蒸氣石鍋海鮮餐 $328一位(2位起),套餐都好豐富, 有沙包蜆、竹串海中蝦、大連鮑魚、日本元貝、清蒸美國桶蠔、薑葱蒸鮮魷、手剁豬肉丸、墨魚丸及金銀蒜蒸勝瓜。海鮮款式多,大隻而且鮮味十足,手剁肉夠彈牙, 有口感。蒸勝瓜清清地, 去油解膩。最後食返兩碗鮮味南瓜雞肉粥,粥係由蒸蜆時煲的, 吸收哂所有精華, 所以粥底好鮮甜。

2019-10-23 16 瀏覽
諗起好耐冇食蒸氣火鍋,所以今日就約咗朋友去試一間位於尖沙咀嘅食肆,個名幾得意,叫做有蒸氣海鮮石鍋專門店。店舖位於尖沙咀天文台圍一間酒店內,地點都幾隱蔽,食肆面積不太大,但間有好多間廂房,不過我哋得兩個人,就揀咗在開放區進食。呢間石鍋專門店有多款套餐可供選擇,今次我哋就選擇咗每位$328嘅套餐,個套餐除咗有好多海鮮外,仲可以揀湯底或粥底,我就揀咗粥底+蕃薯+排骨。先來兩碟前菜,花生和拍青瓜,花生幾香口,但拍青瓜對於我嚟講就太辣喇!不過朋友就好喜歡,仲清曬碟添。侍應先將米、蕃薯和排骨放鍋中,加上蒸架就可以開始蒸海鮮喇,每蒸完一款海鮮,就將海鮮夾畀我哋食,而蒸海鮮剩餘嘅汁液就倒落粥鍋內,所以呢窩粥係集合哂所有海鮮嘅精華。沙包蜆 、大連鮑魚蜆好大隻,無沙,鮑魚配蟲草花嚟蒸,清甜又滋補。竹串海中蝦海蝦唔算大隻,不過好鮮味。日本元貝元貝用蒜蓉蒸,惹味。清蒸美國桶蠔 桶蠔肥美,加入薑絲蒸,一啲都唔腥。手剁豬肉丸、墨魚丸 肉丸彈牙,應該係自家製。鮮魷好爽脆,食完海鮮食清甜嘅勝瓜,感覺好清新。食完曬所有蒸海鮮之後,侍應就幫我加入葱、大頭菜……等配料煮粥,不到十分鐘,就有一鍋充滿海鮮湯底嘅香甜美味蕃薯排骨

沙包蜆 、大連鮑魚
蜆好大隻,無沙,鮑魚配蟲草花嚟蒸,清甜又滋補。

竹串海中蝦
海蝦唔算大隻,不過好鮮味。

日本元貝
元貝用蒜蓉蒸,惹味。

清蒸美國桶蠔
桶蠔肥美,加入薑絲蒸,一啲都唔腥。

手剁豬肉丸、墨魚丸
肉丸彈牙,應該係自家製。

鮮魷好爽脆,食完海鮮食清甜嘅勝瓜,感覺好清新。

食完曬所有蒸海鮮之後,侍應就幫我加入葱、大頭菜……等配料煮粥,不到十分鐘,就有一鍋充滿海鮮湯底嘅香甜美味蕃薯排骨粥喇!
呢度啲食物好新鮮,而且價錢唔貴,如果和一班朋友相敍,想享受私隱度的話,book呢度嘅廂房,就唔怕嘈住人哋喇!
2019-10-22 13 瀏覽
蒸氣石鍋早幾年前好鬼興,但近年好似熱潮已過,唔再係好多地方可以食到。外國朋友返黎香港探親,話好想試下,所以我就搵左呢間近佢住嘅地方,位於天文臺圍嘅寶軒酒店內嘅餐廳。餐廳面積唔大,人多可以包一間房,私隱度極高,除左侍應之外無咩人會入去甚至經過。由於我地只有兩個人,所以只能係揀開放式座位啦。餐牌上選擇都好多,可以散叫亦都可以叫套餐。唔想煩嘅我地叫左個每位$328嘅「 有蒸氣石鍋海鮮餐」,除咗有好多海鮮外,仲可以揀湯底或粥底添。沙包蜆:味道鮮甜肉厚多汁,亦都幾有海水味。大連鮑魚:鮑魚鮮嫩大隻,加左蟲草去蒸,時間剛剛好,咬落去唔韌,入口新鮮爽口彈牙,一咬斷開。竹串海中蝦:每人都有兩隻,雖然唔係好大隻,但係拆開後都幾好肉,肉質爽彈,亦都好有鮮蝦味。日本元貝:元貝算幾大隻同肥厚,加入蒜蓉同粉絲去蒸,食落厚肉爽口,粉絲吸收晒醬汁嘅精華後感覺更惹味。清蒸美國筒蠔:筒蠔大大隻,海鮮味重,味道濃郁,蒸得剛剛好,非常好味。薑蔥蒸鮮魷:鮮魷彈牙爽甜,配上豆卜一齊蒸,時間控制得剛剛好,食落好有口感,唔會過老,值得一讚。金銀蒜蒸勝瓜:呢個勝瓜腍度適中, 蒜茸味都好入味, 清淡鮮甜。手剁豬肉丸及墨魚丸:豬肉丸係以新

沙包蜆:
味道鮮甜肉厚多汁,亦都幾有海水味。

大連鮑魚:

竹串海中蝦:

日本元貝:

清蒸美國筒蠔:
筒蠔大大隻,海鮮味重,味道濃郁,蒸得剛剛好,非常好味。

薑蔥蒸鮮魷:

金銀蒜蒸勝瓜:
呢個勝瓜腍度適中, 蒜茸味都好入味, 清淡鮮甜。

手剁豬肉丸及墨魚丸:
豬肉丸係以新鮮豬肉手剁,再加入少少馬蹄同埋其他材料整成既,肉質好嫩滑,味道濃而多層次,至於墨魚丸更加係爽口彈牙,好好味。

粥底:
呢個排骨粥係全晚重頭戲,一開始未蒸任何食物時已經放入鍋底,材料可以係
-南瓜/番薯/菜乾/黃豆/鮮腐竹/粟米/乾瑤柱 (揀一樣)
-配排骨或雞

我地揀左南瓜同埋排骨。

呢個粥底係全餐飯之中我最期待嘅,個粥係經過多輪唔同海鮮同餸菜既蒸氣精華「蒸」成嘅,由本來嘅珍珠米,排骨同南瓜,過左1個鐘頭之後,終於變成好多粥水嘅南瓜排骨粥。粥呈米黃色,口感綿滑,吸晒排骨嘅味道,鹹鹹地,好入味。

總括黎講呢度嘅食物份量適中,又有專人幫你計時同逐道菜夾上蒸籠同上碟,以三百幾幾蚊呢個價錢可以享受到咁嘅食材同服務,算係性價比高。
2019-10-22 12 瀏覽
有蒸氣石鍋海鮮餐呢日同屋企人黎到尖沙咀覓食共同都係海鮮愛好者既我地就揀左呢間有蒸氣平時食開蒸氣石鍋 最驚就係要計好時間唔係既話 啲海鮮老左就唔好食呢間既店員會逐樣逐樣幫你整好👍。食左個每位328既海鮮餐包括沙包蜆、竹串海中蝦、大連鮑魚、日本元貝、清蒸美國桶蠔、薑蔥蒸鮮魷、手剁豬肉丸墨魚丸、金銀蒜蒸勝瓜食材非常新鮮 味道好鮮甜而一路蒸 啲海鮮既鮮味就會落埋去最後個粥度所以一定要留番少少胃口去試個粥呀。整體服務同環境都好舒服絕對值得二次到訪
有蒸氣石鍋海鮮餐
呢日同屋企人黎到尖沙咀覓食
共同都係海鮮愛好者既我地就揀左呢間有蒸氣
平時食開蒸氣石鍋 最驚就係要計好時間
唔係既話 啲海鮮老左就唔好食
呢間既店員會逐樣逐樣幫你整好👍

食左個每位328既海鮮餐
包括沙包蜆、竹串海中蝦、大連鮑魚、
日本元貝、

所以一定要留番少少胃口去試個粥呀

整體服務同環境都好舒服
絕對值得二次到訪
2019-10-21 17 瀏覽
今晚去咗呢一間有蒸氣海鮮石鍋專門店嘅食飯~想食海鮮就嗌左個海鮮套餐,有蒸氣石鍋海鮮餐有沙包蜆、竹串海中蝦,大連鮑魚、日本元貝、清蒸美國桶蠔、薑蔥蒸鮮魷、手剁豬肉丸墨魚丸同金銀蒜蒸勝瓜($328/1位)呢度嘅海鮮餐除咗間粥底仲可以揀湯底,湯底有雞腳排骨湯、蘋果雪梨雞腳排骨湯、鮮響螺竹絲雞湯同海底椰椰子雞湯我哋就揀咗粥底啦!粥底配料就揀咗粟米同雞。海鮮蒸完嘅汁流落啲粥到煲勁鮮甜!😛😛😋黑松露蒸蛋 職員較好咗時間蒸冇多冇少,蒸到差唔多就落埋啲黑松露醬,好香黑松露😜蜆,勁有海水味,同鮑魚一齊食減淡個咸味蝦好爽口彈牙👍🏼👍🏼元貝連埋粉絲 索哂味道 好鮮甜薑蔥蒸蠔,唔會細細隻嗰啲黎薑蔥蒸鮮魷,仲有豆卜一齊吸味 正啲丸本身已經有鮮甜味,好墨魚味!最後嚟個蒸勝瓜清一清口啲粥幾甜!有機會再嚟
今晚去咗呢一間有蒸氣海鮮石鍋專門店嘅食飯~

想食海鮮就嗌左個海鮮套餐,有蒸氣石鍋海鮮餐

蜆,勁有海水味,同鮑魚一齊食減淡個咸味

蝦好爽口彈牙👍🏼👍🏼

元貝連埋粉絲 索哂味道 好鮮甜

薑蔥蒸蠔,唔會細細隻嗰啲黎

薑蔥蒸鮮魷,仲有豆卜一齊吸味 正

啲丸本身已經有鮮甜味,好墨魚味!

最後嚟個蒸勝瓜清一清口

啲粥幾甜!有機會再嚟

2019-10-20 32 瀏覽
蒸氣海鮮推出左有一段時間,而家先黎食下。黎到佢會比小菜,有花生同青瓜。之後就開始簡餐,叫左個海鮮餐,入面包左沙包蜆、海中蝦、鮑魚、元貝、美國桶蠔、薑蔥蒸鮮尤、豬肉丸、墨魚丸、金銀蒜蒸絲瓜。 一開始以為係自己蒸,但原來有專人服侍!第一樣黎既係黑松露蒸蛋,店員有定時黎睇蒸熟未, 最後蛋蒸到剛好,好滑! 黑松露味濃郁! 第2樣就係蜆同鮑魚,食到好新鮮,有海水味,而且冇沙的! 之後就係元貝,用左蒜蓉仲有粉絲。呢到既海鮮都好新鮮,冇用好多調味,食到海鮮原味,不過就算係重口味既朋友,都有醬汁提供。墨魚丸食落好彈牙,手剁果然唔同!因為叫左粥底, 個湯吸曬海鮮精華, 有個好味既栗米雞粥!
2019-10-19 34 瀏覽
今日有好事慶祝🤗男朋友就book左呢間專門食粥底海鮮嘅餐廳黎食餐好嘅!😊餐廳每張枱都好大!坐得好舒服😌可能方便擺唔同嘅海鮮上枱!🤡我地搵左店員介紹揀左幾款唔同既新鮮海鮮食🤓一路望住啲海鮮蒸真係令人好期待!流曬口水🤤先蒸左四隻大蝦🍤店員同我地介紹完就開始幫我地整🤩蒸左幾分鐘就可以食得!大蝦肉質鮮甜🤤夠晒新鮮!咁吸引好想再encore!!!!🤪然後叫左蠔😆 我平時唔係好蠔!因為覺得好腥🙈但係今次咁樣食一啲都唔腥喎!而且啖啖肉好香膿差啲想叫多隻食添😆最後仲有好吸引吸收曬全部精華既粥底呀🤤好正!好滋味!臨走前仲有渣渣糖水😆
今日有好事慶祝🤗
男朋友就book左呢間專門食粥底海鮮嘅餐廳黎食餐好嘅!😊

餐廳每張枱都好大!坐得好舒服😌可能方便擺唔同嘅海鮮上枱!🤡

我地搵左店員介紹揀左幾款唔同既新鮮海鮮食🤓

一路望住啲海鮮蒸真係令人好期待!流曬口水🤤

然後叫左蠔😆 我平時唔係好蠔!因為覺得好腥🙈
最後仲有好吸引吸收曬全部精華既粥底呀🤤好正!好滋味!

臨走前仲有渣渣糖水😆
  • 竹串海中蝦
  • 清蒸美國桶蠔
2019-10-19 26 瀏覽
帶著媽媽食好西😆出咗糧就梗係帶媽咪去食好嘢啦🥰媽咪最鍾意就係食海鮮!今日就帶咗佢嚟朋友介紹嘅呢間有蒸氣海鮮火鍋🍲呢間係食粥底海鮮嘅😝一去到鋪頭環境都幾大🤩媽咪都話坐得好舒服!佢有啲海鮮擺咗出嚟😆望落都好新鮮生猛😆我哋先蒸左鮑魚同埋大蜆😎鮑魚蒸得啱啱好😘唔會太硬😄啖啖肉口感極好又新鮮🤡蜆肉好鮮甜好香 雖然得兩隻唔係好夠喉🤣但係感覺都好正😝然後嚟咗最鍾意嘅扇貝😆有粉絲底😊全晚最鍾意食呢個好正!有新鮮嘅海鮮真係唔使點調味!😆如果蒸得剛剛好🤓肉質彈牙鮮甜!媽咪都讚不絕口😳最後仲蒸左肉丸🤓唔落過多既油同調味料蒸既肉丸感覺好健康😄重點就係食最後嗰粥底🍲吸收曬海鮮既精華不得了🤪食到停唔到口!😃
帶著媽媽食好西😆

出咗糧就梗係帶媽咪去食好嘢啦🥰
媽咪最鍾意就係食海鮮!
今日就帶咗佢嚟朋友介紹嘅呢間有蒸氣海鮮火鍋🍲
呢間係食粥底海鮮嘅😝

一去到鋪頭環境都幾大🤩媽咪都話坐得好舒服!
佢有啲海鮮擺咗出嚟😆望落都好新鮮生猛😆

我哋先蒸左鮑魚同埋大蜆😎
鮑魚蒸得啱啱好😘唔會太硬😄啖啖肉口感極好又新鮮🤡
蜆肉好鮮甜好香 雖然得兩隻唔係好夠喉🤣但係感覺都好正😝

然後嚟咗最鍾意嘅扇貝😆有粉絲底😊全晚最鍾意食呢個好正!

最後仲蒸左肉丸🤓唔落過多既油同調味料蒸既肉丸感覺好健康😄

2019-10-19 30 瀏覽
海鮮新鮮根本不需要特別的烹調方法, 所以簡單的蒸海鮮就最好不過,可保留到食物的原汁原味。今次揀左了最平既有蒸氣石鍋海鮮餐$328一位有8個餸加粥底 / 湯底。我揀左個南瓜雞粥做底,而每層海鮮都有專人負責,set好計時器,不會過熟。較岩時間蒸既海鮮真係特別嫩,可惜沙包蜆份量較少。竹串海中蝦, 串起方便食鮑魚鎅上花紋, 視覺上靚好多, 鮑魚彈牙日本元貝加入大量粉絲加蒜蓉, 食落好滋味。清蒸美國桶蠔又肥又飽滿手剁豬肉丸及墨魚丸, 墨魚丸超彈牙又爽口薑蔥蒸鮮魷, 份量好多金銀蒜蒸勝瓜, 好清甜南瓜雞粥底都煲得似模似樣喎,係差左少少鹽, 咁就梗香甜。

較岩時間蒸既海鮮真係特別嫩,
可惜沙包蜆份量較少。

竹串海中蝦, 串起方便食

鮑魚鎅上花紋, 視覺上靚好多, 鮑魚彈牙

日本元貝加入大量粉絲加蒜蓉, 食落好滋味。

清蒸美國桶蠔又肥又飽滿

手剁豬肉丸及墨魚丸, 墨魚丸超彈牙又爽口

薑蔥蒸鮮魷, 份量好多

金銀蒜蒸勝瓜, 好清甜

南瓜雞粥底都煲得似模似樣喎,係差左少少鹽, 咁就梗香甜。

早前因為濕疹問題,幾乎要戒掉所有海鮮,近日情況已經穩定,為了好好慶祝,決定與好友到尖沙咀吃蒸氣石鍋海鮮~這家餐廳來頭不小,店舖內的告示板幾乎貼滿了明星光顧照~餐牌上有多款套餐選擇,而我最後揀了有蒸氣石鍋海鮮餐~套餐可選粥底或湯底,湯底有四款選擇,不過我們放棄了,點了粥底。而粥底可選南瓜/蕃薯/菜乾/黃豆鮮腐竹/粟米/乾瑤柱,配排骨或雞。沙包蜆及大連鮑魚沙巴蜆雖然size細細,但口感爽甜,全部沙粒,大連鮑魚上放了蟲草花,令口感層次變得豐富,口感鮮甜有咬口,得新鮮~竹串海中蝦海中蝦同樣是非常新鮮,口感彈牙爽脆,絕對可以用「鮮爽來形容~」日本元貝元貝大大隻,底層加了粉絲,上層則加了蒜蓉及辣椒調味, 元貝裙邊超爽口,元貝肉亦非常鮮甜,配上蒜蓉辣椒,很惹味~清蒸美國桶蠔美國桶蠔蠔身漲卜卜,飽滿圓潤,口感嫩滑,鮮味重,很好吃~薑蔥蒸鮮魷吃了多款海鮮後,蒸鮮魷就變得不夠吸引,不過,它的味道還是不錯,鮮味爽口~手剁豬肉丸及墨魚丸豬肉丸口感雖然不算細滑,但脂香味濃,味道甘香,而墨魚丸口感彈牙~金銀蒜蒸勝瓜最後一款蒸煮食物是勝瓜,算是清清味蕾吧~來到粥底部分,我點了南瓜及雞做配料,南瓜很香甜,與白米融合,

這家餐廳來頭不小,店舖內的告示板幾乎貼滿了明星光顧照~

餐牌上有多款套餐選擇,而我最後揀了有蒸氣石鍋海鮮餐~

沙包蜆及大連鮑魚

清蒸美國桶蠔
美國桶蠔蠔身漲卜卜,飽滿圓潤,口感嫩滑,鮮味重,很好吃~

薑蔥蒸鮮魷

手剁豬肉丸及墨魚丸

金銀蒜蒸勝瓜
最後一款蒸煮食物是勝瓜,算是清清味蕾吧~

來到粥底部分,我點了南瓜及雞做配料,南瓜很香甜,與白米融合,令粥底變得更香綿,而雞肉口感嫩滑不老,雞味重,吃後整個人都暖笠笠,超滿足!
2019-10-16
2019-10-17 13 瀏覽
成日都打邊爐其實都幾肥又會熱氣 今次就係尖沙咀搵左間蒸氣海鮮鍋食 呢度位置係天文臺道個度 行少少就到 今晚係平日 都算多人 黎到有好多選擇款套裝 可以散叫。有唔同海鮮配料個啲我就揀左個海鮮餐再加黑松露蒸蛋 雖然揀左套餐但都要再揀粥底定湯底 因為想清啲驚粥底會太飽😂所以我地就揀左鮮響螺竹絲雞湯底 揀晒野食但啲野食未到 就食左佢前菜青瓜同花生 青瓜酸酸辣辣都幾開胃 同埋店員拎左醬油架俾我地自己調味 都係平時個啲蒜呀辣椒豉油。不過海鮮應該都自帶甜味 唔洗點點呢度食蒸氣鍋有店員幫我地落野食計時唔洗自己黎 正! 先黎嘅係黑松露蒸蛋 食落好重黑松露嘅香味同埋蛋好滑 之後就有鮑魚同沙包蜆 鮑魚食落都幾爽口反而蜆就有鮮味 都鮮甜 蝦就一串串咁上 食個陣方便啲 同埋係蒸出黎 所以唔會整污糟手 都好甜 唔洗點豉油都好好食然後就有個蒜蓉粉絲蒸元貝 好鐘意佢夠香口 同埋元貝大大粒 仲有桶蠔就夠肥美 薑蔥蒸鮮魷就份量幾多 食落都幾爽甜 仲有豆卜添 索左啲海鮮味 手剁豬肉丸同墨魚丸就夠彈牙唔會肥膩 最後黎嘅係金銀蒜蒸勝瓜 好香蒜味 到最最後就飲埋個湯 因為索左頭先啲海鮮味所以個湯變得好鮮甜好好飲 下次黎會揀佢嘅粥

不過海鮮應該都自帶甜味 唔洗點點

最後黎嘅係金銀蒜蒸勝瓜 好香蒜味 到最最後就飲埋個湯 因為索左頭先啲海鮮味所以個湯變得好鮮甜好好飲 下次黎會揀佢嘅粥底同埋其他套餐先!
2019-10-14
  • 日本元貝
  • 黑松露蒸蛋
  • 手剁豬肉丸及墨魚丸
2019-10-17 7 瀏覽
今日又去咗尖沙咀覓食見天氣涼涼地想食下蒸氣海鮮最後就去咗試呢間係天文臺道嘅有蒸氣呢間餐廳環境幾舒服揀咗食有蒸氣石鍋海鮮餐可以揀粥底或者湯底食蒸氣火鍋最鍾意就係食佢嘅粥底所以今次就揀咗乾瑤柱粥底沙巴蜆好大粒估唔到食落好鮮甜仲完全沙大連鮑魚面頭有啲蟲草花一齊蒸竹串海中蝦都好大隻好厚肉又新鮮日本元貝好厚肉除咗蒜蓉仲有啲辣椒食落辣辣地咁美國桶蠔好肥美  食落好creamy蒸完更加食到蠔嘅鮮甜豬肉丸及墨魚丸兩款丸都係手剁 好彈牙薑蔥蒸鮮魷啲魷魚好有咬口金銀蒜蒸勝瓜 勝瓜好清甜蒜蓉味好香個粥底真係好好食好綿滑有齊曬所有海鮮嘅精華最後仲有一碗滋潤嘅木瓜雪耳糖水同埋呢度嘅staff都好nice服務非常之好又有笑容
今日又去咗尖沙咀覓食

最後仲有一碗滋潤嘅木瓜雪耳糖水

同埋呢度嘅staff都好nice
服務非常之好又有笑容
2019-10-17 13 瀏覽
今晚約咗朋友去尖沙咀食飯朋友帶咗我去食呢間有蒸氣火鍋位置有啲難搵如果唔係佢帶我嘅話都未必知道有 餐廳環境光猛好新淨除咗有唔同嘅蒸氣火鍋套餐仲有單點嘅嘢食我哋揀咗有蒸氣石鍋海鮮餐前菜有麻辣青瓜同埋花生可以自己調較醬汁沙包蜆蜆好鮮甜 同埋幾大粒蟲草花蒸大連鮑魚鮑魚好軟腍 仲食到小小蟲草花味竹串海中蝦海蝦好鮮甜日本元貝元貝加咗蒜蓉辣椒同埋粉絲蒸啖啖肉美國桶蠔蠔味濃郁好厚肉手打豬肉丸同墨魚丸食落好有咬口薑蔥蒸鮮魷同埋金銀蒜蒸勝瓜個粥底煮度軟綿綿咁好有鮮味木瓜雪耳糖水 今餐真係食得好滿足
今晚約咗朋友去尖沙咀食飯

木瓜雪耳糖水

今餐真係食得好滿足
2019-10-17
2019-10-17 10 瀏覽
今天剛好跟朋友來到尖沙咀附近行逛,到了晚飯時間在網上尋找一些特色的餐廳,剛好找到這家海鮮蒸氣鍋,所以就來這裏吃一下吧!原來這裏有很多明星曾經來光顧過,我點了餐牌的左邊「有蒸氣石鍋海鮮餐」都是新鮮海鮮,已經急不及待想吃了!一開始有調味可以自己調校,我點了蘋果雪梨雞腳排骨湯底,最近正在轉換天氣, 正適合喝一些滋潤湯了。另外這裏得最特色的地方有專人來服侍我們,他們替我海鮮都放進鍋裏,我們作為客人只需要耐心等待就有美食吃了!這裏的大連鮑魚、沙包蜆,很有鮮甜味道,竹串海中蝦很大的一隻,肉質是爽滑的。日本元貝配上蒜蓉粉絲蒸來吃,有畫龍點睛的感覺,更能帶出元貝的鮮甜味道。薑蔥蒸鮮魷很特別,配搭上豆粕一起來正,由於肉質彈牙不會很軟身的那種,正適合愛吃海鮮的人吃呢。最後有金銀蒜蒸勝瓜,手打豬肉丸及墨魚丸,墨魚丸很出色的,吃得出是手打的彈牙新鮮口感。海鮮吃完後,當然要喝他們的湯水,我很喜歡他們湯水很足料,雪梨雞腳排骨湯底很適合秋冬天,當中的雪梨蘋果很滋潤喉嚨,雞腳同事對女生皮膚很好的,整體不會很油膩,有陣陣雪梨的甜味道。總結,愛吃海鮮又想健康的可以來吃蒸氣鍋,海鮮是新鮮的,而且座位是有私人空間,正適合與朋

總結,愛吃海鮮又想健康的可以來吃蒸氣鍋,海鮮是新鮮的,而且座位是有私人空間,正適合與朋友談談天。
  • 日本元貝
  • 手剁墨魚丸