2021-11-16 1069 瀏覽
冰鎮咕嚕肉 $168咕嚕肉份量大方🉑有十五、六粒外皮香脆內裏豬肉有咬口得黎唔會過韌👌🏻外脆內軟外凍內熱🧊♨️口感同味蕾層次都豐富甜酸汁稠性高🍯咕嚕肉被甜酸汁包裹住好惹味😋 冰鎮咕嚕肉同菠蘿咕嚕肉相比我會中意菠蘿咕嚕肉多啲😝菠蘿咕嚕肉份量相若炸漿無咁厚肉質更實在🏆性價比更高💰  泰式肉鬆生菜包 $88生菜新鮮爽脆🥬肉碎調味酸中帶微辣好開胃生菜夾住啲肉碎、洋蔥、香葉一齊食🌮好fresh🥗食左咁多熱氣野之後來一啖可以減低罪惡感😜不過略嫌肥膏比例較高🙁如果用多啲瘦肉碎會食得更放心 潮式煎蠔餅 $98蠔仔🦪份量大方大粒且鮮嫩食材處理得好無腥味👏🏻蛋漿炸到金黃香脆🍳一脆一軟口感層次豐富🤤煎得尚算乾爽碟底唔會積左好多油🍾點埋醋一齊食可以減輕油膩感☺️ 我一個月內食左兩次👻每道菜都做得幾好👍🏻值得一試😋

冰鎮咕嚕肉 $168

泰式肉鬆生菜包 $88
生菜新鮮爽脆🥬
肉碎調味酸中帶微辣
好開胃
生菜夾住啲肉碎、洋蔥、香葉一齊食🌮
好fresh🥗

我一個月內食左兩次👻
每道菜都做得幾好👍🏻
值得一試😋
2021-11-15 1066 瀏覽
因為住附近經常經過呢間,見生意火爆特登同女朋友落黎試下。夜晚7點到鋪頭門口,完全冇人理你,好啦主動去問啦,長髮女侍應:「冇位啊!」短髮嗰個好少少,叫我等下。等左半個鐘終於有位,坐低繼續冇人理你,坐左成十幾分鐘先落到單。因為我地得兩個人所以淨係叫左一個酸菜魚、一個水煮牛、白飯同一杯檸茶。當你以為落到單已經係勝利?NoNoNo等左半個鐘先得杯凍檸茶上到台盤酸菜魚足足等左我地一個鐘頭好啦酸菜魚終於到啦我地都已經由得小小餓等到饑餓難耐點知白飯又係要等10分鐘當我地食完盤酸菜魚同白飯盤水煮牛先出現呢餐飯我地一共食左2個半鐘而其中2個鐘係用黎等我真係唔明生意咁好點解唔請多兩個人?好啦講下啲野食啦我又唔明啦點解呢間野可以生意火爆?又係因為啲所謂「媒體效應」?酸菜魚賣相唔錯條魚係ok嘅 冇骨但份量極少而且個汁完全係白醋味可以酸到上腦見有好多食評話個酸菜魚好食可能佢地冇乜點食過川菜啦我就真係r曬頭個水煮牛反而幾好食不過一樣份量極少然而成餐飯令我地最滿意嘅竟然係碗白飯同凍檸茶白飯係煲仔飯黎 食落好香而杯凍檸茶好飲又大杯不過都要成$28總括而言呢餐飯食到我一肚氣食完要仲去隔黎食糖水安撫自己酸菜魚黎講,絕對冇
因為住附近經常經過呢間,見生意火爆特登同女朋友落黎試下。

當你以為落到單已經係勝利?NoNoNo

當我地食完盤酸菜魚同白飯
盤水煮牛先出現

呢餐飯我地一共食左2個半鐘
而其中2個鐘係用黎等

我真係唔明生意咁好點解唔請多兩個人?

好啦講下啲野食啦
我又唔明啦
點解呢間野可以生意火爆?
又係因為啲所謂「媒體效應」?

酸菜魚賣相唔錯

而杯凍檸茶好飲又大杯
不過都要成$28

總括而言呢餐飯食到我一肚氣
食完要仲去隔黎食糖水安撫自己
酸菜魚黎講,絕對冇下次
水煮牛
水煮牛
  • 水煮安格斯牛肉
2021-11-14 477 瀏覽
2個人夜晚7點40分walkin等左10分鐘左右有位,但要搶先有位,有人會打佔,樓面得兩條友,佢地只會叫你:等一等。所以唔夠主動既話會等到聽朝。坐低後7點50分嗌左酸菜魚例牌、一碗飯、一杯凍檸茶,嗌後25分鐘先有杯凍檸茶,再等多半個鐘先有酸菜魚,即係我足足等咗一個鐘啲野先齊。更有趣的事,是隔離枱遲我哋半個鐘嗌左碟大酸菜魚,佢地碟酸菜魚可以同我哋一齊同時間上枱世事就係咁唔公平。冇下次。完唯一好既野就係杯凍檸茶好大杯幾好飲。

世事就係咁唔公平。冇下次。完

唯一好既野就係杯凍檸茶好大杯幾好飲。
2021-11-14
10 分鐘 (堂食)
當你有一個好鍾意食酸菜魚嘅男朋友👦🏻,就會周圍尋覓好食嘅酸菜魚。無意中係OpenRice見到深水埗有一間食酸菜魚嘅小店,睇相個樣好似幾吸引,於是黎試一試。當日去到好多人,啲枱開到去店出面。一睇menu見到好多選擇,除左酸菜魚又唔知揀咩好,點知見到隔離枱個盤冰鎮咕嚕好正,點知係隱藏餐單,要提早預約先有,咁唯有下次再試。是日晚餐:🐟老壇酸菜魚由於唔太肚餓嘅關係,我地嗌左兩碗飯同一杯巨大凍檸茶黎送酸菜魚,味道好正呀,係我目前食過數一數二好味嘅酸菜魚。之後同👦🏻啲朋友再黎食第二次,今次有4個人可以嗌多幾個小菜,味道值得一讚,最失策係冇提早預約冰鎮咕嚕肉⋯⋯

是日晚餐:
🐟老壇酸菜魚

2021-10-28 990 瀏覽
之前朋友介紹過呢間酸菜魚,話酸菜魚要訂,否則唔會食得到個日朝早先決定去食,朝早11點訂已經得返8點半先有位,預留一個酸菜魚(例)諗住早少少當walk in去睇下有無位,8 點就到?,成間舖好full,門口位都開?兩?,企?門口10分鐘大約8點2先同呀姐講我早咗到,我企係門口,你有位先叫我過咗5分鐘門口有一枱客走,有兩個人又係等緊位,話入面個負責人留咗呢張枱俾佢,但呀姐話佢無訂枱,唔坐得,俾咗我坐到我坐低呀姐就串我,你訂咗8點半,唔係8點3,西我面又反白眼江南四小拼($128),似前菜,有沙薑豬手,醃蘿蔔,海蜇頭,口水雞,樣樣都好好食,酸酸甜甜,愈食愈開胃。好鍾意醃蘿蔔,好入味,每一塊大細一樣同好薄,好快一塊又一塊咁食晒主菜酸菜魚($188),一大鍋,配菜有椰菜花,薯粉,芽菜,酸菜。魚肉都幾多,唔似冰鮮魚,魚肉好滑同唔會好鬆散。湯底好夠味,夠酸同小小辣,配菜吸晒啲湯底好好味整體食物質素好好,係個呀姐態度太差,男嘅負責人態好好,唔講以為個呀姐係老細
之前朋友介紹過呢間酸菜魚,話酸菜魚要訂,否則唔會食得到
江南四小拼
2021-10-26
10 分鐘 (堂食)
江南四小拼
2021-10-26 368 瀏覽
菠蘿咕嚕肉 $88菠蘿🍍用新鮮菠蘿伴碟🥙用火輕輕燒過♨️味道酸甜多汁好開胃😋 咕嚕肉🐷熱辣辣新鮮炸起😍瘦多肥少肉質結實有嚼口👏🏻外皮帶少脆醬汁平均地覆蓋住舊肉唔會有啲有醬有啲無醬汁味道調教得恰到好處👍🏻酸甜比例適中好啱我口味😽下次會試下冰鎮咕嚕肉🧊  老壇酸菜魚 $188魚片既份量唔算多😿魚肉尚算嫩滑質地偏實浸耐左有少少鞋身但食得出無過度加工👌🏻 湯底唔算太油🍾味道少麻帶辣個人認為唔夠辣🌶配料有酸菜、薯粉、椰菜花🥦、豆芽等全部都正常發揮👌🏻 椒鹽鮮魷 $92炸粉好簿脆身鮮魷都算大塊👼🏻有咬口得黎唔會過韌最驚喜既係食材夠入味🤩唔會似咬緊無味既橡筋份量好多🤰🏻食極都仲有🤣 鑊氣小炒皇 $108份量多材料豐富🈵有韭菜花、魷魚🦑、蝦乾、炸蝦米、蘿蔔乾等蝦乾同蘿蔔乾既咬口炸蝦米🦐既脆口增加左小炒皇既口感層次💯會忍唔住一啖接一啖咁食🤪調味方面唔會過鹹但略嫌有啲油🍾泡椒鳳爪 $38味道唔算好辣🌶浸泡時間夠長夠入味👍🏻鳳爪厚肉但好易咬開平時唔太食鳳爪既我都覺得唔錯🥳  整體而言,有鑊氣既食物質素高新鮮、即叫即製每樣餸都好食👏🏻無中伏份量亦十足🍲食物選擇頗多算係我近期食過最好食既小菜館🥇一定會再幫襯😻

菠蘿咕嚕肉 $88

但食得出無過度加工👌🏻

湯底唔算太油🍾
味道少麻帶辣
個人認為唔夠辣🌶
配料有酸菜、薯粉、椰菜花🥦、豆芽等
全部都正常發揮👌🏻

食極都仲有🤣

鑊氣小炒皇 $108
份量多
材料豐富🈵
有韭菜花、魷魚🦑、蝦乾、炸蝦米、蘿蔔乾等
蝦乾同蘿蔔乾既咬口

食物選擇頗多
算係我近期食過最好食既小菜館🥇
一定會再幫襯😻
2021-10-09 617 瀏覽
呢間自稱 「魚好吃 湯更吃」就試試會唔會有太二咁既味道!♥ 老壇酸菜魚 例 $188魚係滑身,有魚味,食得出唔係冰鮮貨色而唔算多細骨,好易食!湯方面,酸辣酸辣,但係仲未算湯比魚好吃!裡面仲有薯粉椰菜花,整體算不錯!♥ 菠蘿咕嚕肉冇預訂所以冇得叫冰鎮咕嚕肉,下次黎之前,記得預訂!咕嚕肉都做得好好,擺盤有心思!炸到外面脆卜卜,甜酸醬做得剛剛好,不會過酸過甜!加埋菠蘿食,非常開胃。令我心思思想快啲再黎試佢個冰鎮咕嚕肉!整體來說,價錢唔貴,每碟份量都好多足,值得一試,但餐廳位置唔算好大,建議預先訂枱!
呢間自稱 「魚好吃 湯更吃」就試試會唔會有太二咁既味道!

♥ 老壇酸菜魚 例 $188

魚係滑身,有魚味,食得出唔係冰鮮貨色
而唔算多細骨,好易食!
湯方面,酸辣酸辣,但係仲未算湯比魚好吃!
裡面仲有薯粉椰菜花,整體算不錯!

老壇酸菜魚

♥ 菠蘿咕嚕肉

冇預訂所以冇得叫冰鎮咕嚕肉,下次黎之前,記得預訂!

菠蘿咕嚕肉

30 分鐘 (堂食)
老壇酸菜魚
菠蘿咕嚕肉
  • 冰鎮咕嚕肉
自從係網上社交平台加入左米線關注組 每日都睇住一碗碗好吸引嘅米線 成日睇到流晒口水有好多間都好想去試食 但可惜我得一個胃 食唔到咁多所以要精挑細選 左揀右揀 揀間最正嘅 咁先唔會浪費左個quota千挑萬選之下 再加上天時地利人和 終於揀咗呢一間我覺得我做咗一個好明智嘅選擇😎呢間餐廳真係想食完再食 性價比超高因為網上面個個都話要排好耐隊先入到夜晚冇book位的話 想堂食都幾難所以我同朋友選擇咗應該係最少人嘅時間---下午茶果然真係一去到就入得 👍🏻👍🏻但原來會落場…好彩兩點零鐘到左不過下午茶時段來講 呢間餐廳真係算多人 只有一至兩張吉枱一拎起餐牌 就見到我今日嘅目標 --- 酸菜魚米線原來可以揀酸菜魚泡飯 好似都好吸引咁 下次可以試吓一上菜已經聞到好香超多酸菜好香好夠味魚嘅份量亦都好多 好滑無骨 唔會食食吓食淨啲米線仲要加咗啲芝麻喺面 連埋啲湯一齊飲 簡直係極品🥰依家打打下食評 睇返碗米線 諗起都流口水🤤🤤
有好多間都好想去試食 但可惜我得一個胃 食唔到咁多

仲要加咗啲芝麻喺面 連埋啲湯一齊飲 簡直係極品🥰
依家打打下食評 睇返碗米線 諗起都流口水🤤🤤
下午茶
2021-09-26 518 瀏覽
如果冇朋友訂枱,基本上今晚都冇機會可以嚟呢度!要提早訂枱㗎,呢度唔係隨便walk in 都可以做到,最好早兩個星期訂枱,甚至再早啲,咁就萬無一失啦!同埋有好多好彩你都要為地圖嘅時候再定例如,豉汁炒蜆,酸菜魚,冰鎮咕嚕肉,總之你想食提早預訂就更加好!今日朋友生日,所以五個人都叫左幾個菜,唔係好多既,最主要叫咗酸菜魚,冰鎮咕嚕肉,椒鹽鮮油,豬油渣菜心,糯米飯,白汁豬肺湯,豉汁炒蜆!大部份我都好鍾意,只係有一個鴨,由於我唔食嘢鴨所以完全是都冇試過。我諗主要好多人都係會講酸菜魚幾好食,的而且確會幾開心嘅,只係啲魚肉片比較少,但係佢有粗嘅薯粉放咗喺酸辣魚湯下面吸收咗好多汁,所以整體感覺都好好。再嚟就係行汁豬肺湯,因為我唔知我裝但係朋友試咗之後耐冇飲過湯,而且味素少所以值得叫!反而豬油渣菜心唔想佢再就比較,冇得食到市中心個早餐後感覺。再黎係豉汁炒蜆,味道香濃,炒蜆嘅肉都好結實好新鮮
如果冇朋友訂枱,基本上今晚都冇機會可以嚟呢度!

反而豬油渣菜心唔想佢再就比較,冇得食到市中心個早餐後感覺。

再黎係豉汁炒蜆,味道香濃,炒蜆嘅肉都好結實好新鮮

冰鎮咕嚕肉,酸菜魚,豬油渣菜心
2021-09-24
慶祝紀念
生日
冰鎮咕嚕肉,酸菜魚,豬油渣菜心
  • 酸菜魚
2021-09-03 585 瀏覽
今日家中有人生日🎂,因為疫情關係,我們一行十人,所以分兩枱,之前預訂咗杏汁豬肺湯、拔絲咕嚕肉……,非常有驚喜!雖然舖位細細,座落於深水埗平民區,而大多數是藍領工人幫襯,流動性大,客人如流水!酸辣魚出色、拔絲皮薄鬆脆、涼浸浸😋,經典咕嚕肉也不錯,要提的是豬油砵仔飯,店員特別介紹餐牌內沒有的黑鑽炸豆腐,果然好介紹,還有店主怕客人叫的凍飲唔夠飲,可叫大杯裝,真的很大杯🤣 整體來說,會再回頭,大家不妨一試😋
2021-09-03
慶祝紀念
生日
  • 酸菜魚
  • 老壇酸菜魚
2021-08-01 760 瀏覽
呢間餐廳位置係深水埗,而位置雖然比較難搵,不過佢勝在一岀地鐵站行十分鐘話到,根據上次經驗,我同朋友今次早幾日打電話預約定菜式同book枱免得白行。冰鎮咕嚕肉呢個菜式係要預訂,不能夠即場叫,老闆話呢個算係隱藏菜式,好彩朋友食過後話食完呢個反唔到轉頭同對咕嚕肉改觀,佢真係講得冇錯👍🏻真係唔抗拒,不停食😂因為我一放入口仲係脆卜卜,而且仲係好熱🌟係岀面食唔到既味道📍椒鹽炸豆腐 呢碟菜式都算幾特別👍🏻唔好睇佢黑色一舊,佢都唔差👍🏻👍🏻賣相一流📍炸蠔餅呢個炸蠔飯比較一般,唔算特別,不過味道比較咸,鐘意重口味可以一試📍涼拌豬手呢個前菜都比較出色,同埋味道都好入味,不過佢份量唔算多,賣相都一般📍凍檸茶呢杯凍檸茶真係第一次見有咁大杯👍🏻👍🏻👍🏻真係要讚一讚老細咁有諗頭👍🏻聽朋友講仲有酸菜魚係好好味😋不過叫得睇多食唔哂 要等下次食了
冰鎮咕嚕肉
係岀面食唔到既味道

📍椒鹽炸豆腐

📍炸蠔餅

📍涼拌豬手

📍凍檸茶

2021-08-01 492 瀏覽
深水埗有鑊氣已經幫襯過很多次推介我食過嘅小食海蜇頭泡椒鳳爪沙薑豬手同埋唔知咩蒜蓉青瓜菠蘿咕嚕肉脆皮咖哩牛坑腩鹽水鵝水煮魚都係冇得輸太多我唔曬不過外賣最好半個鐘頭前打電話星期六可能45分鐘添
深水埗有鑊氣已經幫襯過很多次
推介我食過嘅小食海蜇頭泡椒鳳爪沙薑豬手同埋唔知咩蒜蓉青瓜

菠蘿咕嚕肉脆皮咖哩牛坑腩

2021-07-24 3359 瀏覽
朋友話帶我來吃酸菜魚, 梗係跟佢嚟啦😅 首先要講下店舖的位置喺深水埗港鐵站C2出口, 一出要直行幾條街至醫局街, 位置比較偏遠. 而有一些餸菜也要在用餐前一日打電話來預訂, 例如酸菜魚, 冰鎮咕嚕肉, 杏汁豬肺湯......食鋪面積不是太大, 店內約有10張枱左右, 店外亦有兩張枱, 不過店外沒有冷氣比較熱🌡️🥵 生磨杏汁潤肺湯$35/位燉湯內有豬肺, 雞腳&瘦肉各一件, 杏汁味不算太濃, 但起碼個湯夠熱, 有啖湯水飲都好, 價錢亦不貴. 另有一個高級版燉湯, 內有花膠$60/位鮮沙薑豬手🐷$45豬手處理得幾好, 起碼豬皮上不見有豬毛😅 不過味道偏淡, 不夠沙薑味老壇酸菜魚🐟(大)$298大份酸菜魚內有兩個魚頭, 厚厚滑滑的魚塊, 另有酸菜, 椰菜花, 芽菜&寬粉. 味道普普通通, 沒有太大的驚喜冰鎮咕嚕肉🐷$168這裡的冰鎮咕嚕肉不是配平時的菠蘿, 而是配脹卜卜大大粒的青提子. 咕嚕肉外脆內暖, 有肉汁, 不乾身椒鹽鮮魷🐙$92椒鹽鮮魷是用炸漿粉, 外層是脆脆的, 內是有咬囗的魷魚, 夠椒鹽味珍寶🍋檸檬茶$28大杯裝檸檬茶, 內有多塊檸檬片, 茶味清新 沒有苦澀味店舖環境&服務一般,

生磨杏汁潤肺湯$35/位
生磨杏汁潤肺湯(位)

鮮沙薑豬手🐷$45
鮮沙薑豬手

老壇酸菜魚🐟(大)$298
老壇酸菜魚(大)

冰鎮咕嚕肉🐷$168
冰鎮咕嚕肉

椒鹽鮮魷🐙$92
椒鹽鮮魷

珍寶🍋檸檬茶$28
大杯裝檸檬茶, 內有多塊檸檬片, 茶味清新 沒有苦澀味
珍寶檸檬茶

店舖環境&服務一般, 繁忙時段坐滿人時, 冷氣都不夠涼, 食到出晒汗💦, 可能當時飲緊熱湯😅 食物質素中規中矩, 價錢都算合理, 因他們也沒有另收取加一服務費, 留意店舖只收現金💰 不接受信用卡💳🙅‍♀️
2021-07-22
2021-07-22 516 瀏覽
見朋友FB介紹,想試下。即日打去想訂檯,得5:30或8:30有位🥶5:30吃要7點交檯,8:30吃又覺得太夜。5:30就5:30啦。餐廳唔大,都算企理。老壇酸菜魚,樣幾靚,魚都幾滑,但無味,唔酸唔辣唔麻。特登嚟吃酸菜魚嘅,會失望。偏多粉👇🏻凍咗唔好吃。好多胡椒粉嘅家鄉炒米粉。沙薑雞,不錯。最好味係個菜。6:50已經被催要埋單還檯。當時餐廳仲有兩張吉檯。如果經過有位可以試下嘅。特登去吃就無下次。
見朋友FB介紹,想試下。
即日打去想訂檯,得5:30或8:30有位🥶
5:30吃要7點交檯,8:30吃又覺得太夜。
5:30就5:30啦。
餐廳唔大,都算企理。

偏多粉👇🏻凍咗唔好吃。

好多胡椒粉嘅家鄉炒米粉。

沙薑雞,不錯。

最好味係個菜。

6:50已經被催要埋單還檯。當時餐廳仲有兩張吉檯。
如果經過有位可以試下嘅。特登去吃就無下次。
2021-06-30 444 瀏覽
朋友訂左呢一間餐廳話想試下佢嘅酸菜魚先講呢一個酸菜魚由於佢係有大份, 細份兩個份量俾大家揀今次我地點左細份所以魚肉份量唔係太多但對三個人嚟講係足夠嘅啲魚肉係滑, 酸菜都好多, 底下都有寬粉辣度方面算係中辣但係偶爾你會食到啲辣椒籽咁樣個辣度就會提昇啦朋友亦都打電話黎留左黎一個冰鎮咕嚕肉起初我都有啲驚訝點解一個咕嚕肉要拿打電話預訂?食落去就知道啦, 真係可能會賣晒!首先喺夏天食一個冰鎮嘅菜式實在係有消暑嘅作用第二就係冇諗到原來冰鎮左佢地嘅炸漿亦都可以做到依然咁脆入面加豬肉亦都係炸得啱好真係外脆內軟哩嗰係絕對值得大家地點嘅一個菜式我地亦都點左一個小食沙薑豬手哩嗰沙薑味稍為淡左少少如果可以加多少少加麻油味同埋沙薑味的話應該會更加好味我地亦都點左一份蠔餅呢份蠔餅只係不過不失魚露有點偏鹹蠔仔味道都唔係太出粉漿炸得過火左少少令到成個蠔餅失色晒所以呢一餐最有驚喜嘅就係冰鎮咕嚕肉都推薦大家來到呢度嘅時候要點記得打電話黎問下洗唔洗預計喇
朋友訂左呢一間餐廳
話想試下佢嘅酸菜魚

先講呢一個酸菜魚
由於佢係有大份, 細份兩個份量俾大家揀
今次我地點左細份
所以魚肉份量唔係太多
但對三個人嚟講係足夠嘅
啲魚肉係滑, 酸菜都好多, 底下都有寬粉

辣度方面算係中辣
但係偶爾你會食到啲辣椒籽
咁樣個辣度就會提昇啦

朋友亦都打電話黎留左黎一個冰鎮咕嚕肉
起初我都有啲驚訝
點解一個咕嚕肉要拿打電話預訂?

食落去就知道啦, 真係可能會賣晒!

首先喺夏天食一個冰鎮嘅菜式
實在係有消暑嘅作用