土瓜灣原來有間咁嘅餐廳,根本係菜館茶餐廳價錢,平過自己煮,都唔知點賺錢夜晚拍搭車宵夜吹水方便車定喺門口嗰杯奶茶凍檸茶超大杯神經病。有好多得意野食。鬼鬼怪怿。又幾好味全部黃色。都係黃人多。
2023-12-01
下午茶
2024-07-03 453 瀏覽
最近探訪咗一間叫「有間茶記係附近」嘅餐廳,真係名副其實嘅美食天堂。呢度嘅餸唔單止味道一流,賣相都靚到爆,完全超出咗我嘅預期。第一道菜:炒飯呢碟炒飯粒粒分明,香氣襲人。每一啖都可以感受到米飯嘅彈牙口感同埋豐富嘅配料,真係一試難忘。評分:4第二道菜:鹽焗蟹鹽焗蟹嘅蟹肉鮮甜多汁,表皮焗得啱啱好,鹹香味十足。呢道菜簡直係海鮮迷嘅福音。評分:😍😍😍第三道菜:牛仔骨牛仔骨嘅肉質鮮嫩,燒烤得啱啱好,帶有一絲碳烤嘅香氣。配埋特製嘅醬汁,真係錦上添花。評分:4.5第四道菜:炸魚柳炸魚柳外皮酥脆,內裏魚肉嫩滑,配上自家製嘅塔塔醬,味道層次豐富。呢道菜無論大人定細路都會鍾意。評分:4總括嚟講,「有間茶記係附近」嘅餸唔單止味道出色,賣相亦都值得讚賞,每一道菜都可以帶畀人驚喜。呢次嘅用餐經歷真係令人難忘,下次一定會再嚟。

第一道菜:炒飯

第二道菜:鹽焗蟹

第三道菜:牛仔骨

第四道菜:炸魚柳

2024-06-24 391 瀏覽
機緣巧合,在土瓜灣出沒的情況大增,變相經常在這區開餐,見到有間茶記,即來一頓晚餐,看看質數如何。餐廳環境布置新簇,座位多而且寬落,甚為舒服!這裏的超值二人餐 $178,真的是開心大發現,超值抵食!先來例湯,是日例湯是青紅蘿蔔瘦肉湯小食點了花雕醉雞翼,雞翼夠大隻,輕輕的酒味,恰到好處。主菜是菠蘿咕嚕肉,酸酸甜甜,開胃醒神。小菜則選了粟米魚柳,外層微脆,魚片肉厚,粟米汁伴飯,也甚為理想。至於是日的上湯時蔬,出了最愛的浸菜心,嫩綠無渣,加上炸蒜頭,不錯不錯。跟餐的還有飲品,點了檸檬🍋茶,只需加 $3另一杯是少冰的脆華田脆脆,脆卜卜阿華田加上滑溜的忌廉,正!

餐廳環境布置新簇,座位多而且寬落,甚為舒服!

這裏的超值二人餐 $178,真的是開心大發現,超值抵食!

先來例湯,是日例湯是青紅蘿蔔瘦肉湯
小食點了花雕醉雞翼,雞翼夠大隻,輕輕的酒味,恰到好處。

主菜是菠蘿咕嚕肉,酸酸甜甜,開胃醒神。

跟餐的還有飲品,點了檸檬🍋茶,只需加 $3

另一杯是少冰的脆華田脆脆,脆卜卜阿華田加上滑溜的忌廉,正!

2024-06-23 336 瀏覽
陪朋友拎駕車去土瓜灣維修,等候期間去咗附近一間餐廳食飯,有間茶記响附近,個名改得好特別,餐廳燈光明亮,地方乾淨,座位舒適,是一間港式茶餐廳。亦有鑊氣小炒。豆腐斑腩煲:熱辣辣用煲仔上,炸香的豆腐及斑腩帶著蠔油的鹹鮮味道,滑溜的豆腐和斑腩鮮香濃郁!滑蛋炒蝦仁:蛋嫩蝦爽,蝦和滑蛋的鮮味相得益彰,加上半生熟的爽甜韮黃更是錦上添花。豉椒肉片炒河:肉片嫩滑;河粉炒得有鑊氣,豉椒醬汁調得好惹味。西多士外脆內軟,蛋味濃郁,中間仲有花生醬,加些糖漿,令西多士的味道更上一層。紅豆冰:紅豆林甜,面層加上滑滑忌廉增加奶香,入口奶味香濃又順滑。凍奶茶:香醇濃厚,口感幼滑。

凍奶茶:香醇濃厚,口感幼滑。
2024-06-18 297 瀏覽
這家茶餐廳位於土瓜灣站附近,交通方便。內部裝修新,環境光猛,清潔衛生,店員服務殷勤。豆腐火腩煲68元,大大煲,豆腐軟滑,火腩惹味,醬汁微咸。蒜蓉西蘭花班球98元,西蘭花翠綠,口感爽脆,味道鮮甜,魚肉嫩滑多汁,帶點蒜蓉味和薑味。西檸雞塊78元,雞外脆內軟,芝麻香氣撲鼻,醬汁酸酸甜甜,美食抵食。白飯連例湯10元,白飯軟硬適中,例湯為蓮藕瘦肉湯,湯濃郁,味道清甜。不收加一服務費。總結:食物美味,性價比高。

豆腐火腩煲68元,大大煲,豆腐軟滑,火腩惹味,醬汁微咸。

不收加一服務費。

總結:食物美味,性價比高。
2024-06-16
2024-06-13 209 瀏覽
土瓜灣浙江街新開了一間茶餐廳,口碑不俗。今天遊覽土瓜灣海心廟,順道午膳,一試這裏的菜式。餐廳裝修簇新,光亮整潔,午餐時間都滿座,可能需要併枱的。餐牌上中、西美食選擇非常多,而最吸引我的是粤式小菜。「京都焗肉排」,色澤鮮豔,肉排大大塊,啖啖肉,肥瘦比例適中,爽口多汁,配上鮮菠蘿,酸甜可口,特別開胃。「西檸雞塊」,即叫即製,雞塊炸得香,配上鮮檸檬,芡汁調校得剛好,不太酸,又有檸檬的清香,讓人食不停口。「豉椒牛肉河粉」,熱焫焫炒起,牛肉份量不少,肉質爽滑無渣,牛肉味道濃郁,河粉幼滑,豆豉青椒炒得香噴噴。小菜加$10可配白飯例湯。例湯,是豬骨蓮藕老火湯,有家的味道。熱飲,小菜加$3有咖啡奶茶等熱飲。這裏的小菜水準高,比大酒樓有過之而無不及,性價比奇高,令人一試難忘。餐廳每日下午3-6時更有$15「揚州炒飯」外賣,惠及長者或有需要人士。
小菜加$10可配白飯例湯。
例湯,是豬骨蓮藕老火湯,有家的味道。
熱飲,小菜加$3有咖啡奶茶等熱飲。
  • 京都焗肉排,西檸雞塊,豉椒牛肉河粉
拎架車去車房整,放低咗去附近有間茶餐廳食埋飯,見到旁邊有間好光猛的 《有間茶記响附近》茶餐廳,食飽飽行過隔離就可以攞車返屋企。聽車房老闆講,《有間茶記响附近》係善心小店,每日3點後:楊洲炒飯賣15元,支持區內經濟困難人士及老人,值得我前來幫襯。二人晚餐好抵食,有小食、主菜、餐湯、飲品、白飯,加條蒸魚,食埋個甜品就Perfect啦!一坐低店員服務細心,送上例湯一碗。小食滷水牛腱額外叫多左個滷水牛腱,仲有配沙律菜,牛腱好香口,啖啖肉,滷水味道幾好。花雕醉雞翼仲要有特色小食,叫左花雕醉雞翼,份量幾大,口味又岩哂我,有花雕酒香味,又唔會太鹹,老少咸宜,非常抵食。無骨海南雞主食叫左無骨海南雞,海南雞充滿鮮味,肉質嫩滑,配搭秘製醬汁,鍾意食海南雞嘅朋友必須要叫。清蒸海魚叫了果皮蒸盲鰽,魚肉嫩滑有口感,有海水鮮味更加鮮香,好彈滑。芥末魷魚筒新鮮魷魚筒口感軟糯,招牌小菜都幾大隻,新鮮煮起熱辣辣,又夠多芥末汁,刺激上腦。上湯時菜菜心脆綠鮮嫩,香口爽脆。脆脆華田華田脆脆,有口感,水蜜桃檸檬茶 , 味道平均,甜味剛好。紅豆咖啡清新甜香紅豆味同咖啡濃郁味,味道搭配,甜味適中。榛子醬西多士西多士配上榛子醬,味道
一坐低店員服務細心,送上例湯一碗。
小食
滷水牛腱
花雕醉雞翼
無骨海南雞
清蒸海魚
芥末魷魚筒
上湯時菜
菜心脆綠鮮嫩,香口爽脆。
脆脆華田
華田脆脆,有口感,水蜜桃檸檬茶 , 味道平均,甜味剛好。
紅豆咖啡
清新甜香紅豆味同咖啡濃郁味,味道搭配,甜味適中。
榛子醬西多士
西多士配上榛子醬,味道香甜,還有濃郁的榛子香味,完美滿足的甜品
  • 清蒸海魚
  • 無骨海南雞
  • 榛子醬西多士
2024-06-07 131 瀏覽
這間位於土瓜灣的茶餐廳,晚市主打多款小菜,價錢貼地。而且餐廳更有盡社會責任,每日3點後,以$15賣楊洲炒飯給區內經濟困難人士及老人,值得支持。餐廳還有二人餐供應,只需$178,十分抵食。例湯是紅蘿蔔豬骨湯,清甜無味精。XO醬西芹炒肥牛西芹已去筋皮,炒至爽脆,肥牛切得較細片,XO醬炒至惹味。豉汁蒸䱽魚䱽魚新鮮,一至二人分享剛好,豉汁蒸超夾,火喉剛才,蒸至肉質嫩滑。京都焗肉排肉排幾乎無骨,肉質嫩腍,醬汁酸甜開胃,送飯一流。

餐廳還有二人餐供應,只需$178,十分抵食。

例湯是紅蘿蔔豬骨湯,清甜無味精。

XO醬西芹炒肥牛
西芹已去筋皮,炒至爽脆,肥牛切得較細片,XO醬炒至惹味。

豉汁蒸䱽魚

京都焗肉排
肉排幾乎無骨,肉質嫩腍,醬汁酸甜開胃,送飯一流。
2024-06-06 157 瀏覽
約咗住土瓜灣嘅朋友食飯,就揀咗依間茶餐廳,晚飯時間二人套餐超抵食!$200有找,已經有前菜,兩款主菜,有碟蔬菜,兩碗飯,兩碗湯,家的感覺!鳳爪酸辣味突出,非常開胃,份量都唔少👍🏻菠蘿咕嚕肉,用咗新鮮菠蘿,即刻覺得性價比好高。咕嚕肉做到香脆外皮效果,啖啖肉,冇乜肥肉,抵讚!大大棵菜心,有綠色食物嘅晚餐,特別健康我同朋友最鍾意就係依一個主菜,南乳花生豬手。南乳味道調校得好好,非常好餸飯,花生軟硬度適中,豬手好腍好入味,食到個嘴好黏,超多骨膠原!本身諗住喺附近搵個地方食甜品,但店員推薦佢哋有西多士,既然出面落雨都費事行嚟行去,一於食埋甜品先走!依個西多士,賣相非常靚,有濃厚嘅朱古力醬同花生醬味,唔使再額外落糖漿,已經好好食,真係非常飽,非常滿足!

酸辣無骨鳳爪

鳳爪酸辣味突出,非常開胃,份量都唔少👍🏻
菠蘿咕嚕肉

大大棵菜心,有綠色食物嘅晚餐,特別健康

1K
2024-06-05 1302 瀏覽
今日中午上跳舞班足足兩個半小時,  下課已是2:00,   約了同學一齊去醫肚.    同學介紹 [有間茶記响附近] ,   由地鐵站去只須 6 分鐘,  餐廳是孖舖,  門面好闊. 裝修好標準, 光猛整潔, 座位闊落, 自助餐具在桌櫃桶, 也設有自助飲水機,   還有幾部大電視.   店長服務好,  知道我哋第一次去,  叫我們先睇餐牌,  或可以作介紹.   本想每人叫一份午餐,接著店員通知可以看 牆 上電子下午茶餐牌,  每日不同.   今日有 9 項,  超值抵食啊 !!我們立即點了 下午茶餐  D 及 G.  紅豆冰  及  凍檸檬茶  五分鐘 送到, 涼冰冰,  好大杯. D餐:  炸脆雞翼配雜果沙律. $34-   特飲另加$10,  改為紅豆冰.   店員送上時, 感覺茶記出品不但有服務, 而且抵食大件, 非常整齊.  雞翼炸得金黃香口, 外皮夠脆, 肉質又嫩又多汁, 口感味道豐富. 雜果沙律, 份量足, 雜果有齊蘋果, 菠蘿, 梨, 甘筍......加上沙律醬, 好鮮美. G 餐:   有間茶記三文治 (公司三文治) 烘底, $42,   配檸檬茶, 凍飲加 $3.
 由地鐵站去只須 6 分鐘,  餐廳是孖舖,  門面好闊.
我們立即點了 下午茶餐  D 及 G.
紅豆冰    凍檸檬茶  五分鐘 送到, 涼冰冰,  好大杯.
炸脆雞翼配雜果沙律. 紅豆冰.
有間茶記三文治 (烘底) 配凍檸檬茶
這個三文治, 賣相滿分.   麵包烘得香脆,
有火腿, 蛋,  餐肉, 芝士, 生菜,  蕃茄,  混合蛋黃醬, 足料好食.
我們越食越開胃.  各人再叫了主食,
醉乳鴿,  用花雕酒浸製.  乳鴿 好肉大隻.
醉乳鴿
乳鴿已切成 4件方便分嚐.   鴿肉酒香入味, 吾會過濃.
啖啖酒香之餘, 也品嚐到鴿肉味, 相對平衡.  食得滋味.
另一個主食, 燒汁野菌炒牛仔骨, 好鑊氣, 上檯香噴噴.  賣相擺碟真係超越普通茶記水準.
燒汁野菌炒牛仔骨
牛仔骨肉嫩, 好肉又大塊, 燒汁調味正, 野菌鮮香,
加上紅綠椒及洋蔥,  伴上牛仔骨, 真係食得回味無窮.
有間茶記响附近, 抵食又好食, 必定再來.
炸脆雞翼配雜果沙律. 紅豆冰.
有間茶記三文治 (烘底) 配凍檸檬茶
醉乳鴿
燒汁野菌炒牛仔骨
  • 有間茶記三文治
  • 烘底
  • 配凍檸檬茶
2024-05-19 235 瀏覽
土瓜灣新開人氣街坊茶記 唔到午市都勁多打工仔街坊幫襯 最近為答謝街坊推出咗$15 揚州炒飯 每日三點後供應 吸引咗我去試試.⭐️揚州炒飯 $15雖然只係$15 表面有六粒蝦仁 完全冇Hea你每一啖都好多配料 超級足料 糧尾救星.⭐️無骨海南雞荷葉飯比較特別用咗荷葉飯 飯粒吸咗荷葉香味海南雞無骨肉質都幾滑 旁邊仲有個沙律.⭐️菠蘿柚子斑塊$138賣相滿分 上菜嘅時候會帶住乾冰 煙霧彌漫比較似咕嚕肉嘅做法 但加左柚子醬 清新柚香.⭐️⁠黃金酥炸軟殼蟹$88軟殼蟹超級大隻而且香脆避風塘炒蟹feel 香辣惹味.⭐️慢煮椰香咖喱牛肋骨$228賣相勁霸氣 原條牛肋骨上 而且肉質幾軟底下大量咖喱汁 最後加上椰奶.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_土瓜灣.#有間茶記响附近 (土瓜灣) 地址:土瓜灣浙江街19-23號旭日豪庭地下6號舖.⭐️評分:味道:3.8/5環境:3.5/5服務:3.8/5抵食:4.5/5.
⭐️揚州炒飯 $15
賣相勁霸氣 原條牛肋骨上 而且肉質幾軟
底下大量咖喱汁 最後加上椰奶
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_土瓜灣
#有間茶記响附近 (土瓜灣)
地址:土瓜灣浙江街19-23號旭日豪庭地下6號舖
⭐️評分:
味道:3.8/5
環境:3.5/5
服務:3.8/5
抵食:4.5/5
2024-05-06 156 瀏覽
今日又係每月一聚今次响土瓜灣發現新開左間個名好正既茶餐廳 ❤️本身環境已經乾淨光猛坐得舒服然後眼見食物精緻完全一洗平時對茶餐廳既印象🤭三個女仔點左四個小菜其實仲有好多想試(因為有人想飯後食甜品所以要留肚🙄)椰香咖喱牛肋骨 (招牌菜, 勁軟熟, 必食👍🏻)香茅雞中翼 (超正👍🏻)鮮菠蘿柚子斑球 (好味😋)金不換粉絲蒸花甲 (正👍🏻👍🏻) 太吸引,顧住食,唔記得影相😂非常滿足性價比高之餘亦超乎一般茶餐廳水準因為仲有勁多野想試已經即時決定下期一聚再嚟試多幾款再決定會唔會將佢變做我地既飯堂😝😝😝
今日又係每月一聚
今次响土瓜灣發現新開左間個名好正既茶餐廳 ❤️

本身環境已經乾淨光猛坐得舒服
然後眼見食物精緻
完全一洗平時對茶餐廳既印象🤭

三個女仔點左四個小菜
其實仲有好多想試(因為有人想飯後食甜品所以要留肚🙄)

椰香咖喱牛肋骨 (招牌菜, 勁軟熟, 必食👍🏻)
香茅雞中翼 (超正👍🏻)
鮮菠蘿柚子斑球 (好味😋)

非常滿足
性價比高之餘
亦超乎一般茶餐廳水準

因為仲有勁多野想試
2024-05-05
15 分鐘 (堂食)
  • 椰香咖喱牛肋骨
  • 香茅雞中翼
  • 鮮菠蘿柚子斑球
  • 金不換粉絲蒸花甲
2024-04-27 191 瀏覽
朋友住喺附近就介紹我去食下佢地既招牌菜襯星期五 Happy Friday 我約左幾位朋友去茶記食晚飯聚一聚。唔係好熟土瓜灣既我,一出地鐵行5分鐘就到,好方便舖頭門面好光猛,夜麻喺街一望就已經望到。茶記還境尚算寬敞,都坐得舒服。同幾位朋友叫左幾款招牌菜,味道好好,分量尚算大碟我地叫左以下:椰香咖喱牛肋骨 - 呢個咖哩夠哂辣又有揶香。我認為係中辣情度。香茅雞中翼 - 啲雞翼好大隻,肉都夠 Juicy,真心推介鮮菠蘿柚子塊片- 真係足料,味道都濃,好甜好啱悶熱天氣食金不換粉絲蒸花甲 - 花甲新鲜,如果粉絲無甘多湯水湛住會覺得好啲,本人比較中意食乾身啲既粉絲。仲有杯熱疆擰蒙可樂真係好足料飲完一抔又再叫🥰🥰因為好好飲呀!
朋友住喺附近就介紹我去食下佢地既招牌菜

舖頭門面好光猛,夜麻喺街一望就已經望到。
茶記還境尚算寬敞,都坐得舒服。
同幾位朋友叫左幾款招牌菜,味道好好,分量尚算大碟
我地叫左以下:
香茅雞中翼 - 啲雞翼好大隻,肉都夠 Juicy,真心推介

鮮菠蘿柚子塊片- 真係足料,味道都濃,好甜好啱悶熱天氣食
仲有杯熱疆擰蒙可樂真係好足料
飲完一抔又再叫🥰🥰因為好好飲呀!
2024-04-26
  • 香茅雞中翼
  • 金不換粉絲蒸花甲
  • 椰香咖喱牛肋骨
  • 鮮菠蘿柚子塊片
2024-04-27 151 瀏覽
I visited this local cafe recently and wanted to share my experience. The place was clean, which made for a comfortable setting. I tried a few fried items on the menu, and they were all quite good—nicely done with a satisfying crunch. The curry, in particular, stood out to me. It had a depth of flavor that I really enjoyed, possibly one of the better curries I've had. I also tried the sweet and sour fish (鮮菠蘿柚子斑塊), it was a delightful surprise. Overall, a very pleasant visit with some tasty foo

Overall, a very pleasant visit with some tasty food.
2024-04-26
2024-04-01 337 瀏覽
事隔多日,呢一日又再次嚟幫襯呢間茶記,叫咗個福建炒飯,配熱檸水,承惠$54。檸水例牌先到,三片檸檬,味道正常,所以無影到。福建炒飯,呢個飯啲食材就間間唔同,有啲會用草菇、雜菜,有啲好似大家樂咁會用珍珠帶子,無特定規格,但都會係雞蛋炒飯做底,而呢間就用咗甘筍、肉絲、冬菇絲及蝦仁,加條芫荽起上面,配上炒飯底,豉油蠔油芡汁。記得第一次嚟,飯食配飲品$45,第二次嚟$54,飯食連湯連飲品,呢次同樣都係$54,但只得飯食連飲品,而第一次嚟食只係今年一月,短短三個月之內就加咗$9,即係20%,會唔會離譜啲?更離譜嘅係,居然無水單畀我,而上兩次都有嘅,呢次問佢要嘅時候,佢居然畀將無銀碼嘅字條我,話就咁埋去收銀處畀錢就得,但咁嘅服務係唔係離譜咗啲?雖然佢嘅飯確實係幾好食,但咁嘅加幅、咁嘅服務質素,即使好食都未必要再幫襯,同區嘅選擇依然有好多。
檸水例牌先到,三片檸檬,味道正常,所以無影到。