2024-01-26 93 瀏覽
今日放低咗架車喺車房等整車,對面開咗間新嘅茶餐廳,叫有間茶餐廳響附近,個名幾得意一於試試同而家一般冰室一樣,都係用QR code落單,點咗一個鮮茄魚柳飯,魚柳同鮮茄嘅份量都相當多,最緊要係個汁酸甜到啱啱好,如果啲飯再多少少就啱啱好。叫咗杯凍奶茶,有茶味,如果可以滑多少少就非常好,可能叫熱會更出味,不過喺土瓜灣區嚟講,性價比值已經超出預期,對比起其他大型冰室,呢啲新開小店係價錢同份量已經贏晒。下次有機會到一定會再嚟過!
2024-01-24 90 瀏覽
新開張食過早餐同午餐好抵食又幾好味,所以朋友生日專登去試吓佢哋晚餐!總共七個人點咗12個小菜幾杯特色飲品!超有驚喜,重點推介肉絲脆脆麵,超好食呀😋😋藥膳蒸雞、菠蘿咕嚕肉、薑蔥魚雲煲同辣子雞超水準,估計大廚應該係隱世高人全部有鑊氣,味道恰到好處!食素嘅朋友真係要試吓佢嘅南乳齋煲仲好食過素食店!我哋試咗紅豆系列嘅特色飲品,紅豆咖啡係炭燒味,紅豆非常腍真係好好飲,重點推介!朋友話紅豆奶茶同傳統紅豆冰都好正👍店員都非常健談,聽講可以order海鮮或者海鮮來料加工我哋決定下次再試!價錢性價比超高!真係真心極力推介
2024-01-24
慶祝紀念
生日
  • 肉絲脆脆麵  藥膳蒸雞  薑蔥魚雲煲  辣子雞
2024-01-20 211 瀏覽
朋友搵到間土瓜灣新嘅茶餐廳,見到個名幾得意叫做有間茶記响附近,開頭以為食沙嗲牛肉麵,點知原來夜晚有小炒。咁我哋一行六個人就叫咗6個餸,舖頭新裝修,所以坐得比較舒服,而且幾乾淨,樓面個男經理好健談,不停推介我哋食菠蘿咕嚕肉。又真係幾好食。但係我個人推介麻婆豆腐,撈飯食咗兩碗飯。好耐未試過食到咁有鑊氣小炒,可能係新開張,所以我哋坐到收舖都未俾人趕走,聽經理講而家係試業,遲啲價錢會調整。最美中不足係支可口可樂竟然無汽,另外一位男同事話幫我哋反映 唔通寫信去可口可樂公司投訴? 真係冇諗過支裝可樂都會無汽。

最美中不足係支可口可樂竟然無汽,另外一位男同事話幫我哋反映
唔通寫信去可口可樂公司投訴? 真係冇諗過支裝可樂都會無汽。
黑椒牛仔骨
川香麻婆豆
肉絲炒麵
  • 川味麻婆豆腐
2024-01-17 153 瀏覽
應該係我呢排冇食神定宜家啲商家無良⋯見附近開左間新茶餐廳唸著試吓啦。午餐$48係同區差唔多啦。安全起見點紅酒燴牛尾標準嘢應該都問題唔大喇掛!見佢掃碼落單有少份量唸著都係少飯啦!點知少佢就少餸喔!睇吓張相?三舊牛尾?唔係,嚴格黎講係兩舊半(實際大小比我張相細好多)!後來我睇清楚啲⋯飯係係下面果欄,得標準一個選項!可以話係我大意⋯但真係第一次體會到原來可以咁!人地少飯佢少餸!三舊仲咁細不如唔放牛尾齋汁吖?又唔見你汁少份量?算!再睇第二張杯紅豆冰⋯忌廉幾咁雄偉?我好似係點紅豆冰唔係忌廉紅豆冰喔⋯清左啲忌廉同冰⋯哇!厲害!得半杯。唔洗咁嘛?附近都係中學小學多⋯係咪唔好咁呃啲小朋友呢?
紅酒燴牛尾+紅豆冰
2024-01-17
2024-01-16 116 瀏覽
呢篇應該係呢間茶記嘅第一篇食評就等我嚟介紹下今日行到攰攰地撞手神嚟到呢間食啲嘢時間約2點佢哋嘅茶餐時間開始供應係2:30剩低午餐、常餐、特餐或即做粉麵飯可選擇於是我揀咗午餐雖然剩低選擇少只能三選一但絕對係高質蓮藕燜腩仔配上熱奶茶茶質夠香夠濃雖然未算係最滑但絕對唔嚡口配上咖啡糖感覺確一流米飯軟硬適度夠而且粒粒好分明好耐未食過咁高質嘅米飯蓮藕用上南乳及八角燜腩仔增加味道層次感而且腩肉肥瘦均勻蓮藕亦燜得好鬼腍咁嘅質素午餐只收$48好多地區都食唔到呢間明顯係新開餐具非常之新乾員工做嘢唔熟手要主管提示點做嘢QR code亦壞咗要用人手去落單午餐餐牌只靠螢幕來顯示並無紙張印本放檯面雖然要改進地方確唔少但絕對值得畀機會再試
呢篇應該係呢間茶記嘅第一篇食評
就等我嚟介紹下

今日行到攰攰地
撞手神嚟到呢間食啲嘢
時間約2點
佢哋嘅茶餐時間開始供應係2:30
剩低午餐、常餐、特餐或即做粉麵飯可選擇
於是我揀咗午餐

雖然要改進地方確唔少
但絕對值得畀機會再試
2024-01-16
2024-01-16 141 瀏覽
附近開左間新茶記, 叫”有間茶記响附近”, 見個名得得意意幾搞笑咁, 就過來試下!!茶記黎講佢都算闊落, 都坐得舒服! 食物黎講都係普通茶記食物, 有D午餐、常餐、特餐等… 價錢都算合理唔貴, 都係大約4X-6X左右, 同事叫左是日午餐, 大約$48, 我就叫左特餐"蕃茄排骨湯米粉配火腿煎蛋及雞扒"($47)試下!一開始上左個蕃茄排骨湯米粉先, 都幾大碗! 蕃茄味夠濃, 排骨略嫌有D少, 但食落D肉夠淋, 米粉煮得幾好, 有少少似新竹米粉的質感, 少少Q彈之後黎左個雞扒同火腿煎蛋, 份量好滿足!! 雞扒應該係有煎炸過, 外皮少少酥脆, 肉質正常。煎蛋好有誠意, 係流心蛋來的。整體黎講算幾好, 呢個份量對比價位, 應該無投訴的。服務就正正常常, 暫時食飯的時候都無遇到西員工。

2024-01-15