2018-03-12 410 瀏覽
之前試過椰汁仙草凍&川貝燉雪梨都覺得不錯,星期六晚上難得早歸,糖水便是不二之選。當時大約21:30,門口有大約6-7人在排隊,收銀處亦有寫輪候時間15分鐘,感覺都頗有秩序,但當想開口下單,收銀處的姐姐便叫我排隊,於是問問旁邊最近的2位太太們是否在買外賣,她們都幫忙跟收銀姐姐解釋是在等位,這樣姐姐才肯幫我落單。先叫一碗芝麻湖但說已買完,跟住改叫合桃露又說買完了,再問餐牌上的中式糖水還有哪款是有的,她便用不耐煩的眼神瞪了我一下。這樣差的服務我只有放下餐牌無奈地離開,但都聽見剛才幫口的2位太太繼續問收銀姐姐是否沒有糖水,不過我聽不到有回覆,於是回頭看看見到那2位太太及有幾個原在等位的人都離開了。失望的是:21:30應該是剛開始糖水鋪的黃金時間及以一間收02:00的糖水鋪來說這麼早就買完最普遍的產品,實在太令食客感到無奈及掃興。希望改進:熱門產品建議加上售完即止,這樣可以提醒排隊的食客先詢問再輪候,另培訓員工可在客人落單前先主動告知甚麼產品是買完,以免浪費大家時間

2018-03-10
外賣自取
2018-02-18 321 瀏覽
原本跟媽媽去樓下百佳辦年貨,不過去到的時候百佳正好關門,唯有明天再來。既然在樓下,媽媽說不如吃個糖水吧,反正在家除了看電視外都沒甚麼東西好做。我跟媽媽將餐牌翻了又翻,都想挑芋圓以外的甜品吃,平日都是吃芋圓嘛,新年吃點新口味,新的開始。媽媽選了熱無花果薏米蓮子湯,而我則吃桂圓踏雪,我很久沒吃過冰凍的甜品了,今晚要解禁啊。以無花果作為配料的糖水真的少見,卻有多種功效益處。無花果薏米蓮子湯喝起來溫潤無比,無花果能舒緩喉嚨咳嗽,薏米又可去濕,蓮子也能滋潤身心,糖水亳不死甜,真的是便宜補益的好糖水。至於桂圓踏雪一球一球的雪白椰子珠,晶瑩的水晶珠與龍眼肉在雪白的蜂蜜沙冰上,視覺上非常吸睛。儘管沙冰挺冰凍的,但絲絲甜蜜的蜂蜜氣息十分討好,甜而不膩,搭配彈牙的椰子珠和水晶珠那豐富的嚼感讓沙冰不單調,清甜的龍眼肉亦有畫龍點睛之用。

已經係第五次揸車入嚟買!我覺得呢間芋圓絕對可以講係我暫時喺香港食過最好食嘅。因為去完台灣九份食過鐵道鄺車之後令我覺得,芋圓呢一樣野真係好好食呀!喺香港食過好多連鎖糖水舖好似滿記,殿堂級等等啦,好多芋圓來貨用機器啤出嚟,好硬同埋有好奇怪嘅膠味!但係呢一間糖水舖絕對冇產生以下上嘅情況!完全帶到正宗台灣手工嘅味道!呢一間位於天水圍一個好隱蔽嘅地方嘅糖水店,居然可以帶返係台灣食到的感覺!佢嘅柔軟度,糯米嘅香,各方面都係完美!所以我每一次食完,仍然不忘!我係好遠嘅地方專程揸車入嚟買!希望佢可以開到幾多分店啊!

佢嘅柔軟度,糯米嘅香,各方面都係完美!

所以我每一次食完,仍然不忘!

我係好遠嘅地方專程揸車入嚟買!希望佢可以開到幾多分店啊!
外賣自取
2017-08-21 379 瀏覽
【木子甜品😊】🌟芋圓海底椰豆花配芒果雪泥 $31芋圓夠煙韌 👍 海底椰都好滑------------------------------🌟鮮雜果豆花配雲呢拿雪泥 $29😋豆花夠哂滑 👍 又可以食埋生果好似好健康咁 😂
【木子甜品😊】
🌟芋圓海底椰豆花配芒果雪泥 $31
芋圓夠煙韌 👍 海底椰都好滑
🌟鮮雜果豆花配雲呢拿雪泥 $29😋
豆花夠哂滑 👍
又可以食埋生果好似好健康咁 😂

2017-06-09 480 瀏覽
“木子”無論聽起來,寫起來,看起來都散發著一種書卷香。是次體驗我只感覺到“名存實亡”,是死去了的甜品。首先,環視四周環境不單縱然陝小,尚算乾淨。選擇算少,也不算合味,在”云云佳麗”中,我決意一試保守的芒果與高難度榴槤。保守的芒果(芒果撈$30)有椰汁底坐陣。一顆一顆的椰子小丸子是偏爽口質感,與癱軟沒有口感的芒果形成強烈反差,絕不合襯。不試無妨,一試投降之選。這個重頭戲榴槤(榴槤撈$38)亦有椰汁底及椰子小丸子。讓人很懷疑這家是只有這種材料,同樣甜品的主題就是反差。另外一提的是榴槤肉少得可憐,整杯只有椰子味。完全是一個受騙的過程,儘管甜品再低價都不可以是這個水準,簡直是浪費食物,金錢和時間的地方。味道和價錢不及M記水準,筆者提提你 : 這店左面有間高汁M記。
“木子”無論聽起來,寫起來,看起來都散發著一種書卷香。

是次體驗我只感覺到“名存實亡”,是死去了的甜品

榴槤滋味
芒果撈

2017-06-05
$34 (宵夜)
2017-04-08 447 瀏覽
芝麻糊擺明係難食,仲有微酸😖(更証明唔好食)呢d非傳統糖水舖都係唔好食傳統中式野啦。好易中伏奶凍正常味道,$19算係咁啦職員唔多理人,舉手十萬次都無人應,可能因為人地成千呎鋪唔夠人手卦。俾錢都唔會有句多謝,無回應無反應,well~仲靜過靜音車箱😑

奶凍正常味道,$19算係咁啦

2016-09-08 957 瀏覽
飯後甜品,我同朋友去左木子甜品到食,佢地呢個就食牛乳布甸同芋圓,我就食左個芒果黑白 ($26)價錢黎講都平,比起出面好多糖水店黎講,可能要成30幾蚊!你係咪同我一樣都R爆頭呢?咩係芒果黑白,齋睇字我就知有芒果囉,但你問我咩係黑白?睇下咪知囉😱所謂既黑白咪就係紫米露+雲呢拿雪糕!面頭再加D芒果~芒果唔酸,仲甜甜地,好難得!份量適中又唔算話係好多👍🏻👍🏻紫米露好凍,又正又甜,份量都算多架啦,好食~雲呢拿雪糕就有一球,不過就比較快溶,所以我建設拿拿聲食左個雪糕比較好,除非你係鍾意個雪糕係溶左落去個紫米露到Mix埋一齊食啦😋我食完一個已經好飽,我個兩個朋友仲想追加兩個芋圓食,聽老闆講呢到既芋圓係特別好賣,我朋友想叫第二轉岩岩都要等多5分鐘左右先有新既出爐,佢地真係好好彩!😬

所謂既黑白咪就係紫米露+雲呢拿雪糕!面頭再加D芒果~
芒果唔酸,仲甜甜地,好難得!份量適中又唔算話係好多👍🏻👍🏻

紫米露好凍,又正又甜,份量都算多架啦,好食~

2016-06-09 895 瀏覽
見到新開既甜品鋪入面既款式係將唔同野MIX埋一齊感覺好奇怪 但賣相好似幾正咁就叫左個豆腐花食仲有雪糕同芋圓但真係好難食因為佢豆腐花係無味道溝埋溶左既雪糕 好奇怪
見到新開既甜品

因為佢豆腐花係無味道

溝埋溶左既雪糕 好奇怪

2015-06-27
2016-01-09 805 瀏覽
係樓上打邊爐後, 小孩嚷著要吃甜品, 所以一試! 睇睇Menu, D甜品相, 好像碗湯麮咁, 有D似刺身, 都幾得意!我叫左迷你糖不甩$12, 用5cm左右的一個膠碗剩著小丸子, 每粒少於1cm, 再用一個same size的膠碗剩著花生碎、黑芝麻、砂糖等配料, 小丸子好E um, 但配料'好''好''好'甜, 少甜者留意.小孩叫左心太軟配香草雪糕, 我試左少少, 朱古力好滑, 但偏苦, 好像黑朱古力咁, 香草雪糕......淡而無味, 無香草味, 也沒有甜味, 建議加$轉其他雪糕.最後, 小孩想試下蛋殼布丁, 所以再買了一個焦糖布丁, 似蛋殼的容器很有趣, 外賣包裝也很穩當, 蛋殼器皿可清洗乾淨重用, 小孩說焦糖布丁好好味.

心太軟

2016-01-08
2015-10-24 829 瀏覽
呢間甜品我成日都食架,要推介呀! 因為我好中意食芋圓,所以成日都黎呢間野食!呢間開左唔算係好耐,啱啱開果陣好多人排隊架,而家就少左d。今次叫左仙草2 號同宇治豆花芋圓加海底椰。仙草2 號有一個仙草雪球咁既野、腰豆、芋圓、仙草等等。真係好好食 ,但我就覺得佢甜左少少。個仙草雪球幾特別架,未試過食有仙草味既雪球,味道好清新。佢d 芋圓好QQ 架!正! 咬落去好有口感。宇治豆花芋圓係我既至愛黎架!但因為次次去都叫,所以今次叫左第二個,然後叫男朋友叫呢個。 呢個係超好味,佢有一個抹茶雪球,有好多芋圓、紅豆同豆花。 點解我咁中意佢係因為我本身就唔係咁中意太甜既糖水,呢個就有豆花中和返佢既甜度。另外個抹茶雪球好香,唔會有好重奶味。 佢d QQ 芋圓份量好多,好似係極都食唔完咁。下次再去既話我都係會食返宇治豆花芋圓架!而佢地既價錢都好抵,仙草2 號都係$19 蚊,宇治豆花芋圓都係$24 蚊。好平呀! 真係好開心有一間食芋圓既糖水係屋企附近。
呢間甜品我成日都食架,要推介呀!

咬落去好有口感。
仙草2 號
 呢個係超好味,佢有一個抹茶雪球,有好多芋圓、紅豆同豆花。
 佢d QQ 芋圓份量好多,好似係極都食唔完咁。
宇治豆花芋圓加海底匠椰
 真係好開心有一間食芋圓既糖水係屋企附近。
2015-10-20
$24 (宵夜)
仙草2 號
宇治豆花芋圓加海底匠椰
2015-09-29 388 瀏覽
😊今天約了很久不見的朋友朋友帶我來了這間甜品店!太久沒到天瑞 開了一間甜品店都不知道款式十分特別 不像一般甜品店價錢也十分便宜😘最吸引我的是抺茶沙冰 及 奶茶沙冰最後還是決定叫 抺茶沙冰抺茶味適中 不會過份淡 或 過份濃上面還有一球像雪糕的雪球/冰沙泥十分美味 只是不夠冰凍 來的時候已經有點融化了🙈
😊今天約了很久不見的朋友
朋友帶我來了這間甜品店!
太久沒到天瑞 開了一間甜品店都不知道
上面還有一球像雪糕的雪球/冰沙泥
十分美味 只是不夠冰凍 來的時候已經有點融化了🙈
抺茶沙冰
2015-09-29
$25 (其他)
抺茶沙冰
2015-08-14 351 瀏覽
呢間甜品店開左都有幾個月, 初初超多人,排曬隊,仲要好多賣曬, 香港人好健忙, 現在都不會人山人海啦.今次第二次黎, 係台式甜品, 一向對甜品一般的我, 第一次都幾新鮮, 但係第二次就一般,五太鐘意好多似紅豆沙D水係度……. 都係較喜歡傳統 雪糕紫米芋粒- 芋粒QQ, 紫米都幾夠唸芒果雪糕豆腐花 - 豆花味算濃, 芒果雪糕都幾濃芒果香味心太軟加雪糕 - 外面蛋糕不夠軟滑, 朱古力味幾濃, 云尼那雪糕幾香

芒果雪糕豆腐花 - 豆花味算濃,
芒果雪糕都幾濃芒果香味

心太軟加雪糕 - 外面蛋糕不夠軟滑,
朱古力味幾濃,
云尼那雪糕幾香
2015-08-01
2015-07-30 420 瀏覽
睇MENU先知係台灣野, 想試EGG PUDDING,但晨早賣哂LAW, 唯有點豆花同奶凍雜果豆花: 好大碗, 朋友話唔算滑, 一般啦~抹茶紅豆奶凍: 唔知點解奶凍, 抹茶SORBET 同紅豆是分開上...不過都好, 我唔食紅豆的, 所以只溝抹茶SORBET 一齊食, 奶凍好大份, 質地比較實, 唔夠滑, 但好飽肚, 同埋唔怕甜, 基本上係偏淡, 岩哂我, 抹茶SORBET 都是唔會好甜, 淡淡的抹茶味, 溝埋一齊, 不錯~

雜果豆花: 好大碗, 朋友話唔算滑, 一般啦~

2015-07-29 386 瀏覽
木子甜品 仙草2號 $19配料有芋泥,腰荳,蘆薈及仙草冰,小妹也是第一次吃這家甜品,新開在天水圍的店,好友的評價也不俗,今天終於有幸堂食一番!平均價格真的算是平民價,這家店主打台灣甜品也是噱頭之一!仙草 粵語又稱涼粉草或涼粉。唇形科涼粉屬草本植物。為藥食兩用植物。小妹覺得仙草跟涼粉有些不同的,涼粉會比較硬身點,仙草是比較柔軟一些。仙草頗滑溜的配芋泥吃也不俗,芋泥還帶點芋頭顆粒有點咬囗的。芋圓又煙韌一囗一粒。腰豆用糖水煮過,帶微微的甜味,煮沸也沒有太蓉蓉爛爛,還可以吃到一顆顆!蘆薈味道帶點清新但相比其他配料會有點遜色!在上的是仙草冰,仙草冰帶微甜囗感像沙冰般!
木子甜品
仙草2號 $19

腰豆糖水煮過,帶微微的甜味,煮沸也沒有太蓉蓉爛爛,還可以吃到一顆顆!蘆薈味道帶點清新但相比其他配料會有點遜色!在上的是仙草冰,仙草冰帶微甜囗感像沙冰般!
2015-07-09 400 瀏覽
上次吃過屯門店木子覺得只是一般,上星期五在天瑞吃完M記之後,就見到木子,可能天水圍太少甜品店,天瑞木子好旺埸,好在我只有一個人,我就試下這分店會否比屯門店,我叫咗黒糖布丁同仙草奶茶,明眀圖片上冇雪糕,當仙草奶茶來到時候多了雪糕,雪糕隻味最僧芒果,我立即叫店員拎碗,等我可以畢走最僧芒果,仙草奶茶味道不太甜,我覺得冇我最僧芒果旳話,這杯還不錯,黑糖布丁又好好味 ,有淡淡黑糖味,甜味剛剛好,布丁口感好滑,天瑞分店比屯門好好多,下次再去這分店,這裡服務又幾好,地方不及屯門店大,座位亦坐得舒服

2015-07-03
$45 (宵夜)
  • 黒糖布丁