2024-01-25 267 瀏覽
朋友懷念地拖咗我嚟,話要試下呢間新開張嘅店。店面唔大,但係啲人潮喺度聚埋,真係有啲出名咁滯。先來個招牌木子壹號,啖啖芋泥嘅香滑,加上彈牙嘅芋圓,真係食得我心滿意足😋。仙草質地啱啱好,唔會太糊,恰到好處嘅甜度,齊齊和諧地同椰汁唱起合唱🍮。再試吓咗椰汁紫米芋圓,當紫米撞上芋圓,簡直係口感嘅雙重享受,仲有種意猶未盡嘅感覺。最後嗰碗芋治牛乳芋圓,上面嗰一球綠茶冰淇淋真係畫龍點睛;等佢喺椰汁中慢慢溶化,每一啖都飲得出一份清新同濃郁🍨。係呢間,食物係講究材料嘅自然鮮味,真材實料,而唔係滿口人工添加。每一嚐,都能夠感受到對食材嘅尊重同匠心。下次再過嚟,我一定要攞個大肚,真係食得過癮呀!👍

2023-12-27 216 瀏覽
今次同朋友點左1) 豆腐雪泥芋圓紅豆湯 $30(2) 宇治仙草芋圓 $30(3) 芒果仙草芋圓 $31三四年前食 果時啱啱開 叫左豆腐雪泥紅豆湯 另一碗就唔記得lah 印象中嘅紅豆湯好濃 豆腐雪泥好綿 但係今次食 有啲失望 紅豆湯正常發揮 但係雪泥好冰好硬 係未試其他味之前食左呢碗先 但係都係好淡 其餘兩個仙草碗都唔錯如果真係要比較 芒果第一 宇治第二芒果果碗 配牛奶雪糕 啲芒果都好鮮甜 宇治嗰碗 抹茶味都好濃如果真係要搵嘢挑剔 就係仙草太多 食到最尾 都淨翻好多仙草 不過對於仙草控嘅我來講 其實唔算一個問題
今次同朋友點左:

宇治嗰碗 抹茶味都好濃
如果真係要搵嘢挑剔 就係仙草太多 食到最尾 都淨翻好多仙草
不過對於仙草控嘅我來講 其實唔算一個問題
外賣自取
木子甜品係我最鍾意嘅甜品店,依家每次去荃灣/經過西營盤,都一定會買返屋企食😍我的最愛✨🟢宇治仙草芋圓⚫️🟢宇治牛乳芋圓⚪️每次都必點呢兩款,然後再自行share牛奶同仙草😝 咁就芋圓、和風圓子、紅豆、仙草、牛奶、綠茶雪糕都冚嘭唥有齊晒,成為咗兩碗完美嘅甜品💯🥰佢哋嘅芋圓同圓子都好煙韌,超級鍾意,份量亦非常足料😚第一次食木子,已經係好多年前,嗰陣喺油塘大本型有分店。之後大角咀開分店,我哋都會幫襯。之後依家得返西營盤外賣店同荃灣總店,真係好怕呢個我最愛嘅甜品店會消失🥺請大家多多支持🙌🏻🙌🏻🙌🏻真係好好食,絕無廣告成份

我的最愛✨
🟢宇治仙草芋圓⚫️
🟢宇治牛乳芋圓⚪️
佢哋嘅芋圓同圓子都好煙韌,超級鍾意,份量亦非常足料😚

請大家多多支持🙌🏻🙌🏻🙌🏻
真係好好食,絕無廣告成份
  • 宇治仙草芋圓
  • 宇治牛乳芋圓
___________🏖餐廳簡介🏖___________ 木子甜品是一間小小的外賣甜品店,主打台式芋圓,門口細細的,如果不是附近街坊,可以比較難發現他的存在。- _____________🍽食物🍽_____________🥥 海底椰仙草芋圓 (凍) $33推介指數 ■■■■□喜歡椰汁類的朋友仔可以一試,香甜而不膩,椰子雪泥超級加分!海底椰口感爽淋的,有點像蘆薈跟椰果的混合體,仙草滑溜溜的。整體感覺非常喜出望外,有煙韌有爽淋,有滑溜亦有冰凍感覺,😳完全百吃不厭。-🟣 椰汁紫米芋圓 $30推介指數 ■■■■□香味濃郁的紫米配上椰汁,甜度適中,芋圖跟地瓜圓的數量不少,口感QQ彈彈,還有兩粒煙韌大團子,絕對是一碗很高分的紫米露。而且,一大碗才$30😳 超級便宜!實在找不到不吃的理由。- _________🌶辣椒紙總結📝__________整體:🌶🌶🌶🌶環境:-員工:🌶🌶🌶🌶食物:🌶🌶🌶🌶(滿分為五隻🌶) - 總括,兩碗糖水的味道很好,甜度適中不會過膩,除了芋圓是必點外,🌶📝很推薦海底椰給各位😊海底椰爽口,整體椰香味濃,雪泥令甜品凍感提升,夏天吃一流。-_____________________
___________🏖餐廳簡介🏖___________
🥥 海底椰仙草芋圓 (凍) $33
推介指數 ■■■■□
🥥 海底椰仙草芋圓 (凍)

🟣 椰汁紫米芋圓 $30
推介指數 ■■■■□

_________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶🌶
環境:-
員工:🌶🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
📍 木子甜品
西環西營盤皇后大道西414號地下6號舖
人均消費:~$31.5

2023-02-12
5 分鐘 (外賣自取)
$31.5 (宵夜)
🥥 海底椰仙草芋圓 (凍)
  • 椰汁紫米芋圓
2023-04-19 235 瀏覽
係我食過最好味嘅芋圓,煙靭有彈性,性價比高,份量足!加埋雪泥係最完美嘅配搭!首選蘆薈仙草芋圓,宇治今時芋圓!加上店主友善又有愛心,一定要支持,西環街坊街坊必食推介!
首選蘆薈仙草芋圓,宇治今時芋圓!
加上店主友善又有愛心,一定要支持,西環街坊街坊必食推介!
2022-05-12 1143 瀏覽
🍡木子甜品 🍮係呢個連街都唔想出既時候木子甜品黎左我地呢個甜品沙漠做團購(黃到金既寶堡甜品已結業T^T)身為甜品控既南區之友一定要撐之前經過荃灣同西環已經食咗幾次係值得再Encore既黃店呀木子一號 $34由 仙草 芋圓 白玉丸子 芋泥 椰汁 組成芋圓好煙韌又唔會硬芋頭同蕃薯味好出個芋泥都好出色 整到成舊雪糕咁又圓又大舊仲好香芋頭味溫馨提示 唔好睇少個碗睇落好似都唔係好大咁我就覺得食落好大碗建議各位留肚食甜品呀!
🍡木子甜品 🍮

係呢個連街都唔想出既時候
木子甜品黎左我地呢個甜品沙漠做團購
(黃到金既寶堡甜品已結業T^T)
身為甜品控既南區之友一定要撐

又圓又大舊仲好香芋頭味

溫馨提示 唔好睇少個碗
睇落好似都唔係好大咁
我就覺得食落好大碗
建議各位留肚食甜品呀!
前排晚市禁堂食,外賣晚餐之餘都忍不住順便買個甜品。這間台式甜品小店只提供外賣,門口不算顯眼,但有一定的街坊熟客。Menu選擇都算多,但在仙草和芋圓控的眼中,只集中看到可以一次過滿足2個願望的芋圓系列。以其味道和份量,這個價錢算是佛心街坊價,CP值很高。如果是在商業旺區,價錢Double也不意外。- 木子1號(仙草、圓子、芋圓、芋泥) $34- 宇治仙草芋圓(配抹茶雪泥) $30仙草質感滑溜溜,味道不苦,以椰汁打底沒有糖水或糖漿的死甜味,而且份量頗多,Perfect!芋圓有分芋頭圓和蕃薯圓,Size適中,與如湯圓般大大粒的圓子一樣煙韌有咬口。雖然圓子沒有餡料,只有糯米粉的味道,但出色的口感加上椰汁底,也很討人歡喜!另一驚喜是芋泥,一個雪糕球的份量,意外之外超綿密,帶有粒粒芋蓉,芋味濃郁。抹茶雪泥偏苦澀回甘味,還有椰子雪泥可選擇。夏日炎炎一口仙草,一口冰凍雪泥,爽啊!
宇治仙草芋圓

- 木子1號(仙草、圓子、芋圓、芋泥) $34
- 宇治仙草芋圓(配抹茶雪泥) $30
宇治仙草芋圓
2022-02-19 563 瀏覽
因為係外賣店嘅關係 好難影到好靚📷但好食程度100分💯👧🏻木子壹號招牌木子甜品💯仙草配黑糖糖水一流😍芋圓好煙韌👍🏼重點芋泥好滑 成件事perfect池🥣👧🏻豆腐雪泥芋圓紅豆湯豆腐味又係不能抗拒的東西 豆腐味好出💯連埋紅豆湯一齊食就好似豆腐花加紅豆湯咁😍入面仲有幾粒芋圓湯圓 🍡同芋圓一樣咁煙韌👅要準備多啲牙力呀
因為係外賣店嘅關係 好難影到好靚📷但好食程度100分💯
👧🏻木子壹號
👧🏻豆腐雪泥芋圓紅豆湯
2021-11-07 724 瀏覽
这家甜品店在gym旁邊,自從發現了它,每次做完g都忍不住買一份,我简直做了個負g。只能外賣,无堂食。🌟🌟🌟🌟招牌木子壹號(仙草、圓子、芋圓、芋泥) $32芋泥绵密,濃濃的香芋味。芋圓q彈,一點也不生硬,口感均勻。兩個大圓子也好好吃。我個人不太喜歡仙草,里面仙草是最多的,我把好吃的先吃完了,最後會剩一堆仙草。椰汁打底,整體質地是很濃稠的,吃完很飽,像吃了半頓飯。🌟🌟🌟🌟椰汁紫米芋圓 $29很喜欢紫米,吃完也是熱量爆表且有飽腹感。🌟🌟🌟🌟芋治牛乳芋圓 $32有一個大綠茶冰淇淋,單獨包裝,融化在椰汁里,味道很搭。會不停回訪,我还是不要做g了....... Out of sight, out of mind.

🌟🌟🌟🌟招牌木子壹號(仙草、圓子、芋圓、芋泥) $32

🌟🌟🌟🌟椰汁紫米芋圓 $29
很喜欢紫米,吃完也是熱量爆表且有飽腹感。

🌟🌟🌟🌟芋治牛乳芋圓 $32
有一個大綠茶冰淇淋,單獨包裝,融化在椰汁里,味道很搭。

招牌木子壹號
芋治牛乳芋圓
2021-11-07
招牌木子壹號
芋治牛乳芋圓
  • 木子壹號
2021-09-20 564 瀏覽
武漢肺炎搞到唔多出街, 去街坊FRIEND 屋企煮面食, 睇電視, 買個甜品上去食就PERFECT 喇!~呢邊都有幾間甜品鋪, 我都會輪住去食~ 今次輪到呢間木子甜品~ 個FRIEND 揀咗蘆薈仙草芋圓, 我就揀咗鮮芒仙草~ 因為個FRIEND 想食芋泥, 原來加芋泥都係加3 蚊, 咁就唔駛睇住有芋泥嗰D 嚟叫, 想食乜就食乜~ 食完正餐, 之後有得食甜品, 真係人生一大樂事呀~ 個FRIEND 既蘆薈仙草芋圓, 佢食食吓竟然問, 點解D 仙草食極都仲有~ 哈哈~ 因為木子甜品抵食囉~ 佢既仙草真係幾好食, 我最鐘意食呢D 仙草呀, 愛玉呀, 呢D 嘢, 所以我咁鍾意食木子同滔滔就係咁解~食之不盡既仙草~ 正呀!!!! 我地大家都對呢個甜品好滿意, 好好食~ 好飽~ 大滿足呀!!!

食之不盡既仙草~ 正呀!!!!
蘆薈仙草芋圓, 鮮芒仙草加芋泥
2021-09-11
蘆薈仙草芋圓, 鮮芒仙草加芋泥
  • 鮮芒仙草
  • 蘆薈仙草芋圓
2021-07-18 561 瀏覽
武漢肺炎呢排冇乜出嚟,我都出多咗街食飯, 少咗響屋企附近買外賣, 呢日冇約人,又唔想煮,就諗住響附近買d嘢食返去醫肚。 本來想食burger, 但係佢又早咗賣晒收工, 咁我就即刻諗起有一排冇食木子甜品, 係, 冇錯, 甜品做dinner我望住個menu, 又係選擇困難症發作, 咁我都係唔諗,又係叫木子壹號~佢嘅木子壹號有仙草,圓子,芋圓,芋泥,椰汁, 食完都真係幾夠飽架. 返到屋企已經急不及待開嚟食, 依然都係咁好食,唔太甜,d圓子呀,芋圓又夠Q, 仙草好似食極都仲有咁, 真係不得了, 叫佢做dinner 絶對正確 !!! 好好味!!

!!! 好好味!!
木子壹號
2021-07-16
2 分鐘 (外賣自取)
木子壹號
某日出去買飯食經過見到,朋友話想食芋圓就買嚟試下。不得了,超好食,次次經過都想買,有次仲係特登出去買點知無開wuwu,記住留意佢ig嘅放假通告,咪傻更更摸門釘呀。❁𖥧ܾ☼ 芋圓一號 $32芋圓、蕃薯圓、仙草、芋泥、白玉,花奶底。先講佢驚為天人嘅芋泥,味道濃郁,綿密到呢(ง ᵕ⚰︎ᵕ)ว♪ ,仲有粒粒口感,係我喺香港食過最好味嘅;白玉大粒軟糯,芋圓同蕃薯圓超煙韌,不過味道就淡咗啲;仙草滑,份量多,同椰汁巧夾呀🥥。(shh我喺lecture room食嘢,唔好篤爆我xd)
某日出去買飯食經過見到,
朋友話想食芋圓就買嚟試下。
不得了,超好食,次次經過都想買,
有次仲係特登出去買點知無開wuwu,
記住留意佢ig嘅放假通告,咪傻更更摸門釘呀。

❁𖥧ܾ☼ 芋圓一號 $32

芋圓、蕃薯圓、仙草、芋泥、白玉,花奶底。
先講佢驚為天人嘅芋泥,味道濃郁,
綿密到呢(ง ᵕ⚰︎ᵕ)ว♪ ,仲有粒粒口感,
係我喺香港食過最好味嘅;
白玉大粒軟糯,芋圓同蕃薯圓超煙韌,
不過味道就淡咗啲;
仙草滑,份量多,同椰汁巧夾呀🥥。

(shh我喺lecture room食嘢,唔好篤爆我xd)
芋圓一號
2021-04-06
芋圓一號
2021-05-11 547 瀏覽
“奶茶沙冰”($29)木子甜品開咗喺屋企行2步路就到嘅腳程🤣但咁耐以嚟都未買過呢間啲芋圓甜品😂因為一向都唔係太鍾意影外賣🙈(唔計飲品)但最近比我發現原來呢道都有飲品賣,仲要隻杯有logo😍(真心覺得冇舖頭logo嘅外賣飲品杯好肉酸🤡)終於比我搵到原因幫襯啦😛其實呢道飲品選擇只得沙冰😆而每杯沙冰都會配上一球雪糕🍦味道方面我就揀咗奶茶沙冰☺原來一杯份量都幾多😍奶茶味道唔算太濃🤣同埋啲冰粒太粗太大粒😂不過咁熱天時飲返杯又係幾爽嘅🤣
“奶茶沙冰”($29)

木子甜品開咗喺屋企行2步路就到嘅腳程🤣
但咁耐以嚟都未買過呢間啲芋圓甜品😂
因為一向都唔係太鍾意影外賣🙈(唔計飲品)
但最近比我發現原來呢道都有飲品賣,仲要隻杯有logo😍
(真心覺得冇舖頭logo嘅外賣飲品杯好肉酸🤡)
終於比我搵到原因幫襯啦😛
其實呢道飲品選擇只得沙冰😆
而每杯沙冰都會配上一球雪糕🍦
味道方面我就揀咗奶茶沙冰☺
原來一杯份量都幾多😍
奶茶味道唔算太濃🤣同埋啲冰粒太粗太大粒😂
不過咁熱天時飲返杯又係幾爽嘅🤣
又再一次幫襯係西環嘅 🤩之前兩次你都係食佢嘅芋圓,今次試吓佢嘅沙冰先!不過提提大家呢度係外賣小店,最好穩定位置可以慢慢食,如果唔係企喺度食會有啲狼狽啊~.ღ 芝麻牛乳沙冰 𝙎𝙚𝙨𝙖𝙢𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝙎𝙢𝙤𝙤𝙩𝙝𝙞𝙚 $𝟮𝟵呢個價錢來講都真係幾大杯,兩個人𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲都啱啱好!面頭仲有一大舊雪糕,超飽肚啊!芝麻香係有嘅,但個人覺得整體芝麻味可以再濃郁啲🤏🏻沙冰口感棉密,奶味香重!╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬.𝑀𝑢𝑧𝑖 𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡 木子甜品 ✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟲/𝟭𝟬 (𝘁𝗮𝗸𝗲𝗮𝘄𝗮𝘆 𝗼𝗻𝗹𝘆)✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳/𝟭𝟬✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 $𝟯𝟬/𝗽𝗽✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ʏᴇs ✓

𝑀𝑢𝑧𝑖 𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡 木子甜品
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳/𝟭𝟬
$𝟯𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ʏᴇs ✓
芝麻牛乳沙冰
芝麻牛乳沙冰
喺西營盤附近食完飯搵甜品,醒起大半年前新開嘅時候食過,印象唔錯,再次幫襯支持下先!整體質素唔錯,而份量,無論係一碗碗嘅甜品定係沙冰都好大,可惜只有外賣🥺.had dinner nearby sai ying pun 😆 so decided to check out for dessert 🤤 overall, its pretty decent for a takeaway dessert place 😋 their taro balls is pretty chewy and definitely satisfies that craving.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.6/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 6.5/10 (takeaway only)服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10🌟.《椰汁紫米芋圓》$29🌟7.8/10🌟男朋友超鍾意食紫米,次次都比我揀食咩嘅佢,今次都忍唔住揸主意話要食呢款(•̀ᴗ•́)و果然無揀錯!又凍又熱,我哋揀左凍食!紫米露好好食,甜度適
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.6/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10
🌟

《椰汁紫米芋圓》$29🌟7.8/10🌟
男朋友超鍾意食紫米,次次都比我揀食咩嘅佢,今次都忍唔住揸主意話要食呢款(•̀ᴗ•́)و果然無揀錯!又凍又熱,我哋揀左凍食!紫米露好好食,甜度適中,椰汁味亦都好香好出~主角芋圓有大有細,兩款口感都煙韌唔錯,仔細食的話都會食到淡淡嘅香芋同番薯味道~而大嘅有芋泥包餡,好正!
𝑀𝑢𝑧𝑖 𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡 木子甜品