2024-07-24 923 瀏覽
又喺因為一年一度阿媽嘅死忌日而嚟到鑽石山墳場掃墓,之後照慣例就同細佬妹一齊食埋晏先散。貪方便加上由於天氣熱,所以,大多數都喺行過嚟「慈雲山中心」搵食就算。佢哋唔多試新嘢,茶記就最啱佢哋,所以,一早上網揀定咗「木椰餐廳」,可謂目標清晰。睇門面已覺得間鋪好大,環境乾淨企理,光猛闊落,正值午飯高峰時間,全場近乎座無虛席。雖然喺咁,無見店家逼人坐埋一枱,或兩個人坐卡位要坐埋同一邊。我哋就搵到個角落位,騷擾度細啲。主餐牌大大本,今次就無影晒,只喺影咗我哋有嗌嗰版,另外,仲有個精選午餐餐牌,每日都有6款選擇 包餐湯及熱飲。是日餐湯細佬就嗌精選午餐,餐廳都喺茶記嘅標準:紅湯、白湯,佢就要咗紅湯(雜菜湯),味道OK啦,料多,酸酸香香,夠平穩。焗葡汁雞皇飯 $58因為喺是日精選午餐,所以,好快就送到嚟。睇外觀感覺好似幾正咁,食落又會係點呢?細佬就話個葡汁聞落幾香,但食落唔夠椰子香味,唔叫差,但未有食到好開心嘅感覺,幸而啲雞肉就都嫩滑,拉番啲分。精選常餐 $52細妹就揀咗常餐,主食都有四款選擇,佢就揀咗「瑞士汁雞翼撈螺絲粉」,啲雞翼上晒色,睇樣又喺幾唔錯喎,細妹就話幾入味,幾好食,啲螺絲粉亦都煮得夠咬口,
是日餐湯

是日餐湯
焗葡汁雞皇飯 $58

焗葡汁雞皇飯
精選常餐 $52

細妹就揀咗常餐,主食都有四款選擇,佢就揀咗「瑞士汁雞翼撈螺絲粉」,啲雞翼上晒色,睇樣又喺幾唔錯喎,細妹就話幾入味,幾好食,啲螺絲粉亦都煮得夠咬口,不過,就喺好唔夠汁囉,食到尾段好乾。
精選常餐
另外常餐仲包咗腸仔(或火腿)、炒蛋配丹麥多士,啲炒滑蛋就炒得一流,香滑又夠份量,腸仔都喺普普通咁嘅雞肉腸,本應丹麥多士本身就幾好食,不過,細妹就嫌佢烘燶咗啲。
精選常餐
炸雞髀煎蛋飯配特製蔥油 $53

小弟就睇啱招牌蔥油系列,炸髀蔥油夠晒唔健康,但啱我囉,難得老婆今次唔得閒嚟,當然放縱少少食返個邪惡碟頭飯啦。先講隻炸髀,確喺有料到喎,大大隻有眼你睇,而且,炸得甘香,咬落去層皮咔咔聲咁脆,又唔覺得好油膩,啲雞髀肉亦都好嫩滑,又入曬未;蔥油亦都俾得好手鬆,加埋啲蛋漿撈飯食,真喺可以講淨食蛋漿蔥油撈飯都夠呀!
炸雞髀煎蛋飯配特製蔥油
炸雞髀煎蛋飯配特製蔥油
熱奶茶

嚟到茶記,我都喺忠於飲番杯熱奶茶,雖然睇表面好似泡多啲,但味道確喺唔失禮,茶底醇厚芳香,茶奶比例又啱啱好,雖未至於絲咁滑,但入口都算好順口。
熱奶茶
今餐啲嘢食幾唔錯,不過服務就真喺有啲亂,我哋同隔離張二人枱喺同枱號,但分為A枱、B枱,咁啱我哋喺同時間點餐,點嘅嘢部份又有啲相似,但送餐就送到亂晒籠,其實啲阿姐啲態度都好好嘅,相信喺比較新手。
2024-06-03 458 瀏覽
📍木椰餐廳呢個價位嘅屋邨餐廳,其實對佢食物嘅質素都冇乜要求,只要唔難食就可以。幫襯過幾次覺得佢嘅炒飯同蕃茄芝士焗雞扒飯都幾唔錯。每次我嚟其實都係食呢兩樣嘢。今次叫咗辣椒雞粒炒飯,佢嘅炒飯份量好足好大碟,不過略嫌佢今次炒得唔夠乾身有啲濕。另外加咗個羅宋湯,味道正常。但蕃茄芝士焗雞扒飯嘅份量就明顯好細。雞扒一般餐廳嘅雞扒要細好多。我平時都細食,但食完都係啱啱好冇乜飽嘅感覺。佢呢個焗飯有炒飯底,如果可以加埋菠蘿就Perfect
📍木椰餐廳

辣炒雞粒炒飯

蕃茄焗芝士雞扒飯

2024-05-02 307 瀏覽
喺呢度食過好多次,最令人反感就是有個男人服務員,工作態度差,沒有禮貌,食物水準一般,杯凍咖啡淡過貓尿一啲咖啡味都冇,價格一般,最主要唔會再去原因,就係這個男服務員非常之無禮貌,基本禮貌都沒有,真係是趕客之都。
2024-05-02
2024-04-29 214 瀏覽
因為住附近食過呢間好多次之前食過佢下午茶嘅咖喱牛腩飯 上到嚟見唔夠汁叫佢加多啲汁都會畀今次都係食呢個 個飯嚟到牛腩得兩三舊 汁又少唔夠撈😅就嗌侍應幫手加啲汁啦佢竟然話下午茶冇得多㗎 要就加5蚊講完佢頭也不回走咗😅😅但汁真係太少 唯有嗌返佢過嚟話要加啦佢笑住話 加5蚊都加?幫你問下啦咩叫問下?😅😅😅如果係不嬲都加5蚊先畀嗰一兜仔咖喱汁嘅就唔洗特登去問下啦下話?直接幫我落咪得😅仲要menu根本冇寫要加5蚊睇返張單寫住 手寫單 $5其實加5蚊係咪個侍應自己作?😅😅😅
因為住附近食過呢間好多次
其實加5蚊係咪個侍應自己作?😅😅😅
2024-04-24
下午茶
2024-01-22 347 瀏覽
寫親早餐食評都俾openrice話係試食,我都想有餐廳請我去試食。今次唔早餐忍餓等下午茶睇你又話唔話我試食。西多磚配炸雞髀令人流晒口水嘅組合。西多磚真係外層金黃酥脆,內裡鬆軟濕潤,口感豐富。但比想像中冇咁甜,多士有啲韌。配上炸雞髀,更是絕配!炸雞髀又外層酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,啖啖肉,但隻脾賣相差啲。兩樣一齊黎。快係快,但變左冇得係熱辣辣嘅時間食可能冇乜人上菜好快..定炸定先真係唔知,不過上碟時都係熱辣辣超級香,應該話香味比食落嘅味最佳。
今次唔早餐忍餓等下午茶睇你又話唔話我試食。
兩樣一齊黎。快係快,但變左冇得係熱辣辣嘅時間食
可能冇乜人上菜好快..定炸定先真係唔知,
不過上碟時都係熱辣辣超級香,應該話香味比食落嘅味最佳。
2024-01-22
15 分鐘 (堂食)
2023-08-18 662 瀏覽
要去慈雲山做事,外面下雨,便留在室內食飯。慈雲山都有多選擇,有機會再去外面食過。今次去這間食下牛排,因為之前上手都是食排不錯的好地方。當然一分錢一分貨,不是食和牛。(其實我都唔明入口即溶有什麼好,食牛油便入口即溶)Anyway, 個牛排不錯,而且個冷奶茶,好有港式奶茶的茶底。當然,這次都有彩蛋,不過我自己都無影到的。便是owl 🦉 ,無錯是貓頭鷹。如果你好好彩,在慈雲山上的某一個公園,你是會影到牠的。Good luck~

,食牛油便入口即溶)

2023-08-01 385 瀏覽
我係唔想食到血既,所以要求牛柳九成熟。原本以為好似食橡筋咁樣,但估唔到近乎Well Done既牛柳咬落去好鬆軟,好好食,真係Well Done 另外,紅湯、乳酸飲品都唔錯。
我係唔想食到血既,所以要求牛柳九成熟。

另外,紅湯、乳酸飲品都唔錯。
2023-08-01
2023-07-30 331 瀏覽
星期日同老公開開心心心去食早餐,點知食到一肚氣,10點37分落單,叫咗一個沙嗲牛肉麵,一個蕃茄湯牛肉麵,沙嗲牛肉麵大約8分鐘送到,但蕃茄牛肉麵催單多次仍未到,詢問職員,多次回覆都係已落單,在詢問職員期間,遲過我哋入餐廳的食客都已有早餐送到,而且同我點嘅蕃茄牛肉麵一樣,所以問職員為何我哋未有,此舉可能令隔離枱食客誤會我哋想搶早餐,所以破口大罵我哋,第一次因職員犯錯而與食客爭執,最後11點10分親身到水吧詢問,職員話有一碗剛煮好,現在畀你……真係食到火起,以後唔會再去,免得再與食客"開火"😡
2023-07-23 322 瀏覽
今日第一次去試這間新開的餐廳,我點了鐵板牛柳絲炒麵,我的朋友點了星期日set lunch, 餐牌上寫明set lunch特飲加$10,而跟餐特飲半價。我哋叫之前已經問咗阿姐一次,確認價錢才叫,然後我哋都叫咗兩杯特飲,但係睇返張單,全部都係收特飲半價。我向另一個阿姐查詢,佢話加$10係另一版的特飲,我睇咗好耐都見唔到餐牌上有特飲兩個字,而餐牌上寫着特飲又是什麼?我跟店員理論,她表示系統係咁,又話要train d落單阿姐,推得一乾二淨,所以全部都收跟餐半價,而並非加$10,好明顯是誤導食客。還有就是那碟鐵板牛柳絲炒麵,上來不是鐵板,而是用膠碟上。我投訴他們違反商品說明條例,佢就話唔啱食就取消左佢,堅持唔改餐牌或作出任何糾正。我為免浪費食物,最後沒有取消,但一定要公開他們這種不良的營商手法,以免再有街坊中招。😡😡😡
2023-07-18 233 瀏覽
今日晏咗起身想頹食lunch,就過咗嚟依間新開嘅冰室試下!撞正下午茶時間,男朋友又肚餓,所以總共嗌咗3個下午茶餐🤣我哋叫左乾炒牛河,可能係下午茶價錢,分量比較少,但河粉炒得夠鑊氣,而且唔油,幾好食!牛肉都唔鞋,不過都係偏少。另外嗌咗個咖哩吉列豬扒飯。豬扒嘅炸粉唔會太厚,啖啖肉,比預期中好!咖哩帶甜味同椰香,好餸飯!依個雖然都係下午茶餐,但分量好足,性價比相對乾炒牛河較高!最後嗌多咗個西多磚。西多有花生醬餡,外皮炸得好酥但唔會太油,加埋牛油同糖漿真係又邪惡又好味!😋總括嚟講依間冰室性價比算高,食物質素整體都唔錯,而且啲侍應姐姐都幾好態度,食得幾開心!街坊經過不妨一試!👍🏼

2023-07-12 190 瀏覽
第2次來吃下午茶,因為之前食完覺得唔錯。這次差不多6點才來,發覺人多了很多,幾乎要排隊。這次清潔明顯比上次差了一試,餐具也馬虎了一點,這次拿餐具時發現餐具還有水漬。這次叫了兩樣食物,卡邦尼煙肉意粉和香草番茄汁焗豬扒飯,意粉味道挺好,汁很多,肉挺少,看上去挺大碟。焗豬扒飯豬排挺大份,味道正常,汁很多,飯是炒飯底。
第2次來吃下午茶,因為之前食完覺得唔錯。
這次差不多6點才來,發覺人多了很多,幾乎要排隊。
卡邦尼煙肉意粉
香草番茄汁焗豬扒飯
2023-07-08
卡邦尼煙肉意粉
2023-07-05 421 瀏覽
剛剛開張的店鋪,看見下午茶挺便宜抵食便進去嚐嚐。環境很清潔,不管是桌子還是餐具,不愧是剛開的。店員也挺有禮貌,一叫就過來了,也沒有催促我們下單,吃完也沒有馬上過來把東西收走趕人走。叫了兩樣東西吃,一個芝士雞排焗飯,雞排是挺大份的,味道挺好正常,飯是炒飯底再焗,芝士正常發揮沒甚麼味道。另一個是咖喱牛腩意粉,咖喱挺好吃,不辣有點甜,汁是挺多的,夠拌意粉,牛腩份量少了一些,就幾件吧,有點硬,不入味,總的來說份量不夠,我一個男人吃完都不夠飽。
剛剛開張的店鋪,看見下午茶挺便宜抵食便進去嚐嚐。
環境很清潔,不管是桌子還是餐具,不愧是剛開的。
咖喱牛腩意粉
焗芝士咖喱雞排火腿飯