2024-07-23 311 瀏覽
想吃台灣菜必看‼️一早起床想吃台灣菜,於是在openrice搜尋,看到評價不錯,特意前往。入座後發現menu截然不同,一道台灣菜式都沒有!只剩下台式飲料!點了一個大啡菇芝士和牛漢堡及木玥稻庭烏冬漢堡水準一般,份量足夠。但離譜的是那個稻庭烏冬!!!像垃圾般的大雜燴 劣質到不行整個湯底油到不行,將一大堆普通食物放在一起,叉燒、豬軟骨、餃子及不知道什麼雞蛋,都不知道吃了什麼進口。如果大家想吃日式料理 歡迎來到木玥巷。
想吃台灣菜必看‼️
點了一個大啡菇芝士和牛漢堡及木玥稻庭烏冬
漢堡水準一般,份量足夠。
但離譜的是那個稻庭烏冬!!!
像垃圾般的大雜燴 劣質到不行
如果大家想吃日式料理 歡迎來到木玥巷。

• 木玥稻座烏冬
2024-07-08 716 瀏覽
在「開飯喇」Search”元朗‘’,木玥巷獲得眾多好評,位居前列,一直在我bookmarks名單中。本身想試一間新開的餐廳,但跟google去錯位置,去了朗屏,路過木玥巷,乾脆誤打誤撞,入咗去一試究竟。根據大部分食家的照片顯示,這一間餐廳應該主打台灣菜式,但當日晚餐顯示的Menu偏西式,出名的鹽酥雞售罄,所以點了德國豬手同漢堡包。原隻咸豬手配薯條沙律($98)豬手:比想像中大件,個皮夠脆。醬汁:唔點醬食就偏鹹。茄汁、芥末醬一齊點,好味!薯條:正常發揮沙律:配韓國柚子醬就不太搭整個餐味道都算幾滿意。大啡菇芝士和牛漢堡($78)麵包:似嘉X麵包,可圈可點。和牛:賣相睇落係手打漢堡,本身很期待。但塊扒,沒有牛味,以為食緊豬肉,肉質太散,真係唔好食。醬汁配菜:少量酸菜幾好味,但整個汁太稀、太水,一咬下去,即刻流晒啲汁。漢堡夾心唔好食,等於失望靈魂。左:白桃桂花烏龍清茶(無糖)+$34白桃烏龍茶好濃,幾清新解膩。右:木玥招牌水果茶(西柚)$44好大杯,西柚味好出,又唔太甜。但跟餐價貴咗少少。如果再嚟呢間餐廳,我會試返佢招牌嘅台灣菜,應該唔會再食漢堡㗎啦

原隻咸豬手配薯條沙律($98)
豬手:比想像中大件,個皮夠脆。
醬汁:唔點醬食就偏鹹。茄汁、芥末醬一齊點,好味!
薯條:正常發揮
沙律:配韓國柚子醬就不太搭
整個餐味道都算幾滿意。
原隻咸豬手配薯條

大啡菇芝士和牛漢堡($78)
麵包:似嘉X麵包,可圈可點。
漢堡夾心唔好食,等於失望靈魂。
大啡菇芝士和牛漢堡

左:白桃桂花烏龍清茶(無糖)+$34
白桃烏龍茶好濃,幾清新解膩。

右:木玥招牌水果茶(西柚)$44
好大杯,西柚味好出,又唔太甜。但跟餐價貴咗少少。

原隻咸豬手配薯條
2024-07-06 563 瀏覽
專登入嚟元朗食,點知成個menu都係得burger同日式嘢,得一款係鹽酥雞拼墨魚腸飯,原來轉咗手,連成個menu都唔同晒。份量其實ok,但啲嘢食9唔搭8咁前菜比帶子裙邊,完全唔關事。鹽酥雞無味,好似冇醃過,連鹽酥雞粉都冇落… 但又無啦啦比碟茄汁你點啲雞。同埋唔理解點解啲雞件有分兩款,啲炸粉都好厚吓另外嗌咗一個大啡菇芝士漢堡,可能真係手打啦,嚿漢堡肉唔實淨,一路食一路跌出嚟勁狼狽😅 味道就正正常常只能當普通街坊餐廳咁食,$100/head左右

份量其實ok,但啲嘢食9唔搭8咁

前菜比帶子裙邊,完全唔關事。

只能當普通街坊餐廳咁食,$100/head左右

2024-07-03 381 瀏覽
收工路過,見到有人排隊,即管八下有咩食,店員話轉咗大廚,轉咗餐牌,即管入去試吓。坐低冷氣夠涼已經夠爽,環境坐位又坐得舒服👍主菜到了!好大份呀!味道估唔到仲有驚喜 😋 仲有要讚下果位帶位同事,你好幽默好nice丫! 希望你地keep到食物水準同服務啦! 加油丫💪⭐️⭐️⭐️一定有下次 ⭐️⭐️⭐️#黑松露大啡菇蟹肉長通粉#香酥蝦膠釀冬菇#招牌果茶#木玥巷#朗屏站
主菜到了!好大份呀!味道估唔到仲有驚喜 😋

⭐️⭐️⭐️一定有下次 ⭐️⭐️⭐️

#黑松露大啡菇蟹肉長通粉
#香酥蝦膠釀冬菇
#招牌果茶
#木玥巷
#朗屏站
隔咗好耐冇嚟食,今次嚟食返一模一樣嘅嘢,完全唔係以前嘅味道,簡直就中晒伏🥹午餐嚟到嗌咗一個鹽酥雞飯同埋一個鴨血寬粉。首先個鹽酥雞啲雞唔係以前嗰一種大大舊既雞,變咗好似喺超市買一pack急凍嗰啲麥樂雞咁,炸既方法都唔同左,炸粉厚左好多。作為一間台式餐廳,我唔明點解個飯會有泡菜,同個鹽酥香勁違和。跟住嗌咗個鴨血寬粉,個湯底完全以前唔同味,好似清水加辣椒油,連以前有嘅配菜而家都冇埋,成碗粉都唔合格🥲好可惜冇咗以前嗰種咁出色嘅味道。

2024-06-23
2024-06-23 260 瀏覽
是否轉手了?食物質素差好遠,已到難食水平,點咗麻辣鴨血粉,完全冇麻冇辣,湯唔夠,上枱時粉已經漲哂,豆腐用咗板豆腐,完全吸唔到湯汁,鴨血改咗薄片,全冇口感,實在唔掂,冇下次了😩
2024-06-23 209 瀏覽
木玥巷既鹽酥雞一直係我心中既世一3舊大大舊,深色既,脆卜卜,調味適宜,久唔久就要食,即使外賣都係脆仲不停推薦畀朋友今日再黎,除左失望,都唔知講咩好一入座同野食上枱已發現唔同1. 鋪入面冇乜人2. 鹽酥雞飯變左便當,飯有肉鬆同泡菜3. 鹽酥雞變8-9粒,同出面貨色一樣4. 伴碟變左青瓜5. 西柚水果茶水果得幾粒,味淡,得死甜唔知係易手定轉廚,望大家知道,好多野已經唔同左,唔需要專登入黎入黎睇openrice就發現舊客都感受到呢個改變🫂🫂見到佢係新商場開左一間,本身好想試,睇黎可以慳番再一次,永遠懷念鹽酥雞😢😢
木玥巷既鹽酥雞一直係我心中既世一
仲不停推薦畀朋友
今日再黎,除左失望,都唔知講咩好
一入座同野食上枱已發現唔同
1. 鋪入面冇乜人
2. 鹽酥雞飯變左便當,飯有肉鬆同泡菜
3. 鹽酥雞變8-9粒,同出面貨色一樣
4. 伴碟變左青瓜
5. 西柚水果茶水果得幾粒,味淡,得死甜

入黎睇openrice就發現舊客都感受到呢個改變🫂🫂
見到佢係新商場開左一間,本身好想試,睇黎可以慳番

再一次,永遠懷念鹽酥雞😢😢
2024-06-15 183 瀏覽
以前很喜歡食,就算價錢高些但味道很好。現在應轉左手、牛肉麵難食 湯底差 真的不會再黎食了。唔想大家再中伏 忍唔到手留言告警大家,希望大家不會滿心期待黎到但大失所望…………
2024-05-25 257 瀏覽
元朗店由岩岩開張果陣已經有食,第一次食鹵肉飯覺得好好食,好有心做,價錢比其他貴少少但值得,一直都有keep住幫襯,每個月都會食但最近幾次食,個鹵肉飯已經變到好普通,未去到難食但感覺好hea,岩岩食左牛肉麵,已經係難食水平,以前食個牛肉係好淋好滑,岩岩食果個鞋到食唔到,唔知係轉左老細定換左廚定換左供應商,食埋今次唔會再食,好失望建議大家考慮清楚先去,真係比以前難食左好多好多,好可惜元朗少左一間飯堂..

外賣送餐
2024-05-23 197 瀏覽
木玥巷一直係我同老婆喜愛嘅餐廳,間唔中就會幫襯。最近一次去食,發覺食物質素大不如前,冇左贈送嘅蜜糖合桃,最出名嘅安格斯滷肉飯得返少量肉絲,想叫碟菜食,發現冇左以前食開嘅水蓮,睇menu亦好似冇左好好食嘅黑醋骨。晚市兩個人叫左一碗安格斯滷肉飯一碟娃娃菜一個小食,冇叫飲品,埋單超過$300。我地兩個都已經覺得奇怪,以前嘅木玥巷根本唔係咁樣,以現在嘅食物質素同價錢,性價比極低。聽聞木玥巷已轉手,相信是真的。冇下次了👋👋
2024-05-22 162 瀏覽
作為一個熱愛台灣小吃的食客,我經常光顧本地的一間台灣小食店。然而,最近數次造訪卻讓我大失所望。最令我失望的是他們的鹽酥雞。這向來是這家店的招牌菜式,但這次卻大失水準。雞肉完全失去應有的鮮嫩脆酥口感,取而代之的是一種沒有生氣的軟綿感,仲有浸雪藏味。我心想,就算在家自己炸,也能做出比這更好吃的鹽酥雞。我不禁要問,這間我多年來支持的台灣小食店,究竟發生了什麼?是老闆忽視了質素管控,還是店內人手不足,導致製作工藝大不如前?無論原因為何,這樣的下滑都讓我感到相當失望。
鹽酥雞

2024-05-20 148 瀏覽
成間舖頭裝修都係木係設計,喺門口嗰陣時其實睇唔出係台灣餐廳,可以自己掃碼落order,比較方便我比較鍾意,台灣餐廳唔係食滷肉飯就係食牛肉麵㗎啦,dinner套餐牛肉麵有埋一條台灣腸一個滷蛋,湯底濃味會大有少少藥材味,牛肉炆得好冧,但係個面就煮得比較硬咗啲,唔卦汁,台灣腸,如果可以加埋個大蒜就好啦。
2024-04-19 356 瀏覽
餐廳位於元朗富來花園地下, 環境簡約、採用木系設計, 以地道台式料理及台式飲品為主✨自行掃ǫʀ下單、非常方便, 有系統完全沒有漏單情況, 值得一讚👍🏻我們點了晚市套餐 黯然銷魂安格斯滷肉飯🍳 配太陽蛋、花枝丸兩粒滷肉飯軟嫩、安格斯牛味濃郁, 口感甜中帶點鹹, 送飯一流, 套餐還有涼伴青瓜, 花枝丸香脆彈牙, 必點推介😍木玥招牌牛肉麵🍜 配台灣腸一條、滷蛋牛肉麵是台牛肉麵經典之一, 湯底味道濃厚, 建議先品嘗一下台灣風味的湯底, 牛腱肉肉質燜得軟滑、台灣香腸非常香口小食鹽酥雞🐔 份量很多, 建議sʜᴀʀᴇ食, 鹽酥雞香氣四溢、鮮嫩多汁, 雞胸肉完全不乾也不鹹, 非常滋味👍🏻飲品黑糖珍珠鮮奶紅茶🧋茶味濃夠香滑, 飲後口裏還有茶味的清香木玥招牌水果茶(西柚) 大大杯清爽解膩西柚味水果茶、開胃解渴小店用心製作、非常足料, 服務員非常細心, 價錢非常親民、ᴄᴘ值高, 晚市時段坐無虛席、值得再回顧💕

我們點了
晚市套餐
黯然銷魂安格斯滷肉飯🍳
配太陽蛋、花枝丸兩粒

木玥招牌牛肉麵🍜
配台灣腸一條、滷蛋

小食
鹽酥雞🐔

飲品
黑糖珍珠鮮奶紅茶🧋
茶味濃夠香滑, 飲後口裏還有茶味的清香

木玥招牌水果茶(西柚)
大大杯清爽解膩西柚味水果茶、開胃解渴

• 黯然銷魂安格斯滷肉飯
  • 木玥招牌紅燒牛肉麵
2024-04-14 230 瀏覽
我比較喜歡吃台式料理😍午餐時間,和同事來這裡吃。同事叫了一個鹽酥雞飯,我叫了台式牛肉麵。食物賣相非常吸引,牛肉淋身入味,麵質爽口彈牙,也會配一點點酸菜,我也叫了一個特飲👍🏻也試吃了同事叫的鹽酥雞麵,非常鬆脆,肉質嫩滑多汁👍🏻環境方面,二人可以坐近落地玻璃窗的高腳枱椅,如果想坐得舒服一點,也可以選擇另一邊的桌椅。店舖不算很大,應該可以坐20人,一點前到相對,不用太多等位。餐廳食物價錢合理,質素不錯,值得推介👍🏻
我比較喜歡吃台式料理😍

餐廳食物價錢合理,質素不錯,值得推介👍🏻
  • 紅燒牛肉麵
  • 鹽酥雞
2024-03-25 329 瀏覽
黎到朗屏呢面真係唔知食乜野 見到一間好大既店岩岩開門 好就入去食下,門面裝修係幾靚同附近既店比 呢間殺哂 門口又近車位可以睇車,呢個係賣點😅,入到去 職員都正正常常 冇乜惡劣態度 係冇乜表情 ,叫左兩個麵一個係招牌牛肉麵喇,一個係麻辣鴨血麵,味道牛肉麵係正常既,湯底好似冇出面既咁濃,但呢樣野真係見人見志,我比較鍾意濃湯,岩岩好接受到既 份量呢都算大,麻辣鴨血就好普通有小小似即食果d麻辣鴨血杯麵,但都係正常既。 份量大到食唔哂。有冇下次 就未必了 因為價錢唔平