2023-03-06 70 瀏覽
元朗木玥巷係全落地玻璃,出面經過既人成日都會望下坐係入面既人,感覺就好似動物園既動物,比人成日望住咁。食左兩次都係坐高枱高櫈,都算舒服。紅燒牛肉麵,牛肉厚度適中,算淋,湯底係淡淡既藥材味,相比之前食段純貞碗咁鹹既麵,呢碗真係易入口好多,麵條唔係走彈牙路線,紅蘿蔔白蘿蔔煮得幾入味。如果要比較,我比較中意隔離送個碟茄子,酸酸甜甜,超入味,勁開胃。我會想再食碟茄子多過碗麵。鹽酥雞飯d鹽酥雞好大舊,好脆,幾juicy,但未話去到好驚豔,最值得讚既係個醬,係柚子醬黎,炸野配柚子醬都好夾,會令人想食多兩舊。
食左兩次都係坐高枱高櫈,都算舒服。

1月頭嘅時候同朋友一齊捉住紅葉嘅尾巴,去咗大棠睇紅葉,出發行山之前梗係要醫肚先~😛 嗰次就帶咗朋友去元朗嘅木玥巷,就喺朗屏站外面嘅天橋中間落返地面,行5分鐘都唔使,超就腳~ 我哋之前都有食過屯門嘅木玥巷,今次嚟到就發現兩間舖嘅餐牌同價錢都有少少唔同😯 叫咗嘢食之後就發現啲食材同埋整法都會有啲唔同🤔•🥢 干貝醬海鮮炒飯 $94 (午餐)因為一坐低就聞到好香鑊氣味,所以就決定試吓個炒飯!🤤 果然個炒飯真係炒得粒粒分明,乾身唔油,好夠鑊氣,加埋干貝醬就更加香口惹味👍🏼 炒飯入面有唔少帶子粒、蝦仁、蛋絲同埋切成粒狀嘅蜜糖豆,仲見到唔少乾瑤柱碎(干貝碎),非常足料!•🥢 紅燒牛肉麵 $72 (午餐)上次喺屯門木玥巷食嘅牛肉麵係用牛肋條嘅,但元朗呢間係用超厚切嘅牛腱,個人嚟講更加鍾意牛腱呢個版本😛 因為啲牛腱炆好腍好嫩滑,配埋清甜又帶點淡淡藥材味嘅湯底,都幾夾~麵條都幾吸湯,所以麵質就爭咗少少~而紅蘿蔔同白蘿蔔就依然係大大嚿,煮得幾腍,亦都係清甜嘅~•🥢 鹽酥雞 $54 (午市)一上枱就有啲被震撼到,因為啲鹽酥雞好大件!但只有約5件~炸皮夠酥脆得嚟一啲都唔厚粉,入面嘅雞肉仲啖啖肉好juicy!仲配

🥢 干貝醬海鮮炒飯 $94 (午餐)
干貝醬海鮮炒飯

🥢 紅燒牛肉麵 $72 (午餐)
紅燒牛肉麵

🥢 鹽酥雞 $54 (午市)
一上枱就有啲被震撼到,因為啲鹽酥雞好大件!但只有約5件~炸皮夠酥脆得嚟一啲都唔厚粉,入面嘅雞肉仲啖啖肉好juicy!仲配咗個酸酸甜甜嘅柚子醬,可以解解膩~
後尾我再睇返Openrice其他人影屯門木玥巷嘅鹽酥雞,原來屯門嘅係炸雞粒版,份量會多少少~但個人就偏好大大件嘅雞件多啲😆
鹽酥雞
紅燒牛肉麵
鹽酥雞
2023-03-03 708 瀏覽
元朗人氣高質台灣茶🥕琥珀合桃⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️合桃十分香脆可口,外表包裹住蜜糖甜甜的,令人忍5住一口接一口。🥕老台式蔥爆牛肉$108⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好多塊大大塊既牛肉,用左洋蔥、京蔥去爆牛肉真係好香口,而且牛肉同蔥都炒到勁入味,整體不會鹹,味道剛好🐰忍5住慢慢食晒d蔥🤣🥕蟹肉金絲炒新竹米粉$106⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️炒得好夠穫氣,炒到米粉夠晒乾身又香口,而且份量十分足,蟹肉增添不少鮮味。🥕蒜炒菠菜苗$84⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️菠菜苗好嫩,而且炒得剛好冇過火,蒜味好香好出色,略鹹不過餸埋飯就剛剛好,夠大碟。🥕雪糕氣泡焙茶$58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🐰第一次飲氣泡焙茶,感覺好新鮮又特別,係茶味既梳打呀~好香焙茶味但又係茶味汽水,不會太甜但茶味又出色,散發微微雲呢拿香。🥕木玥招牌水果茶(西柚)$42⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️上一枱哇~勁大杯又足料,滿滿既西柚肉同一片西柚,仲有百香果及其他水果,成件事夠晒fresh又香果茶味。🥕珍珠米白飯$15⭐️⭐️⭐️⭐️☆軟硬適中,濕度剛好。店家走木系裝修風格,有幾張吧枱,坐得舒適,座椅下有位置放物品,環境幾chill下,冷氣足夠,店員服務態度良好,需加一服務費。
元朗人氣高質台灣茶

蒜炒菠菜苗

🥕雪糕氣泡焙茶$58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

雪糕氣泡焙茶

🥕木玥招牌水果茶(西柚)$42⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

木玥招牌水果茶(西柚)

🥕珍珠米白飯$15⭐️⭐️⭐️⭐️☆
軟硬適中,濕度剛好。

珍珠米白飯

琥珀合桃
老台式蔥爆牛肉
蟹肉金絲炒新竹米粉
蒜炒菠菜苗
雪糕氣泡焙茶
木玥招牌水果茶(西柚)
珍珠米白飯
  • 木玥招牌水果茶
  • 招牌水果茶
我哋星期六大約8:45pm 去到店舖,裡面都仲有好多人,不過唔洗等位直入,因為上一餐食得好飽同遲食,所以今餐就食得比較遲同埋選擇2款小食和一款輕主食就夠了!前菜小食-合桃😋食後感:-不經意地吃一口有驚喜🤩咸咸哋幾好味🤤-好快就食完😂木玥招牌水果茶(西柚)$42木玥黃金水果茶(鳳梨)$42😋飲後感:-兩杯水果茶賣相都好吸引,好大杯😍-我叫咗西柚,西柚夠酸夠新鮮好味-試咗一啖菠蘿,比西柚甜,好香菠蘿味都好好飲,不過個人都係鐘意西柚多啲😋鹽酥雞 $62😋食後感:-炸得好脆不過外皮有少少硬,超邪惡😂食咗兩塊已經覺得好熱氣宜蘭三星蔥餡餅 $42😋食後感:-之前喺宜蘭食過一次三星蔥餡餅,好好味🤤今次第一次喺香港食,味道都唔錯,裡面係蔥同豬肉餡,份量咸味都剛剛好👍🏻蟹肉金絲炒新竹米粉 $106😋食後感:-第一次喺香港食新竹米粉,喺台灣都好似冇食過😆麵條口感同賣相有啲似星洲炒米,味道就有啲似瑤柱蛋白炒飯感覺,淡淡哋嘅蟹肉,好味🤤👍🏻價錢少少貴

前菜小食-合桃
-不經意地吃一口有驚喜🤩咸咸哋幾好味🤤
-好快就食完😂

木玥招牌水果茶(西柚)$42
木玥黃金水果茶(鳳梨)$42
😋飲後感:
-兩杯水果茶賣相都好吸引,好大杯😍
-我叫咗西柚,西柚夠酸夠新鮮好味

鹽酥雞 $62
😋食後感:
-炸得好脆不過外皮有少少硬,超邪惡😂食咗兩塊已經覺得好熱氣

宜蘭三星蔥餡餅 $42

蟹肉金絲炒新竹米粉 $106
2023-02-25
  • 琥珀合桃
  • 木玥招牌水果茶
  • 木玥黃金水果茶
  • 宜蘭三星蔥餡餅
【滷肉飯天花板👀黯然銷魂安格斯滷肉飯】木玥巷,元朗同屯門好有名氣既台灣野,之前介紹過佢嘅紅燒牛肉麵好好味,今日發現佢嘅黯然銷魂安格斯滷肉飯都好值得推薦!滷肉飯上面有一隻煎得剛剛好嘅太陽蛋,蛋黃仲好流心,撈飯一流安格斯牛肉充滿咗滷肉嘅味道,肉質唔韌,牛筋部位好軟,牛肉粒唔會太細粒,滿滿滷肉,下面嘅日本珍珠米充滿咗滷水汁配以酸酸美味嘅泡菜,同埋脆卜卜琥珀合桃,真係食得好滋味$88再加一💭點評非常滿足嘅一餐,好想再encore👅味道:4.7/5🌌環境:4.5/5👍🏻推薦:4.9/5(📍元朗) 木玥巷 (元朗)元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖 #hkdine360 #hkfood #hkfoodie #性價比餐廳 #性價比 #餐廳 #美食 #foodiehk #吃貨 #餐廳推薦 #打卡 #打卡餐廳
【滷肉飯天花板👀黯然銷魂安格斯滷肉飯】
黯然銷魂安格斯滷肉飯

滷肉飯上面有一隻煎得剛剛好嘅太陽蛋,蛋黃仲好流心,撈飯一流
黯然銷魂安格斯滷肉飯

配以酸酸美味嘅泡菜,同埋脆卜卜琥珀合桃,真係食得好滋味

$88再加一

💭點評
非常滿足嘅一餐,好想再encore

👅味道:4.7/5
🌌環境:4.5/5
👍🏻推薦:4.9/5

(📍元朗) 木玥巷 (元朗)
元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖

2023-02-21 40 瀏覽
屋企人話同朋友食完覺得好好食就帶咗我去食🤩雖然價錢唔係特別平但係食物質素係好好食甚至超哂水準😆特別推介係金沙蝦球🍤係會起沙而蝦好彈牙,一定要叫!飲品就推介木玥黃金水果茶,好大一杯!

2023-02-21 42 瀏覽
第一次去食午餐比佢嘅牛肉麵真心驚喜咗🤭牛肉都好淋仲有牛展,牛筋同肥牛🐮而湯底都好入味而且唔會覺得好多味精而鹹😙另外,最重點係白蘿蔔同紅蘿蔔🥕好入味同埋煮得好淋身!

2023-02-12 93 瀏覽
Bookmark咗木玥巷好耐,今日終於有機會試啦,星期日兩點幾都仲要等位,好彩等咗10分鐘左右就有位啦。QR code落單,menu唔多選擇,好容易就睇齊有咩食,又有相片參考,好快決定到食咩啦。鹽酥雞安格斯魯肉飯:見到幾乎枱枱都叫鹽酥雞,一於跟風,白飯可以加$10轉安格斯魯肉飯,本來覺得濃味嘅魯肉汁會蓋過安格斯嘅肉味,安唔安格斯都只係綽頭啫,點知一啖之後不得了!秒間愛上😍,安格斯嘅牛肉味依然濃郁,配上濃味魯肉煮法,居然能互相扶持相親相愛!相反,見到鹽酥雞比較大粒,期待外表crispy內裡juicy, 可惜第一啖已經拉出一絲絲柴咗嘅雞肉,確係有啲失望,但係之後又有幾件雖然做唔到爆汁效果,但就冇再亁爭爭,呢方面有啲出品唔穩定咁。蜂蜜冰地瓜:只係凍嘅地瓜切片淋上蜂蜜,係我諗多咗所以期望高咗少少🫣招牌水果茶(西柚):超大杯!酸酸甜甜又少少澀,有解渴解膩嘅功效👍下次一定要試吓紅燒牛肉麵😋

下次一定要試吓紅燒牛肉麵😋
鹽酥雞安格斯滷肉飯

蜂蜜冰地瓜

鹽酥雞安格斯滷肉飯
2023-02-06 85 瀏覽
其實我掛住這間餐廳的飲品多過食物,每次來都要排隊等位等很久,這次不幸地被安排了類似bar枱的二人位,其實因為我們揹了很多裝備所以有點不方便,第一次坐4人位就很舒適.柳橙汁好好飲,好大杯好解渴,其實每次都想叫寒玉那個飲品,但都沒有,但這個都很不錯,我很喜歡那種酸酸甜甜的果香味果汁.我叫了桂花梨糖醋骨,濃濃的糖衣包著排骨很惹味,桂花梨可暫緩一下糖醋骨的膩感.朋友叫牛肉麵不過應該漏了單,很遲才來所以忘了影相. 牛肉很淋配菜好味.

2022-08-22
30 分鐘 (堂食)
2023-02-06 93 瀏覽
想食台灣野, 朋友就推介呢個元朗小店, 喺西鐵朗屏站正下方, 交通幾方便。裝修幾精緻, 野食選擇都算多, 今日想同朋友試D 唔同D ge 野食, 唔好次次都牛肉麵+珍珠奶茶, 於是叫左幾個平時少叫ge 選擇:桂𦮝梨黑醋骨($90)D黑醋好入味, 肉質鬆軟, 平其他餐廳做得出色。黑黑蒜麻油雞 ($108)雞唔會太細隻, 加上淡淡黑蒜麻油味, 中上之選。炸花枝丸 ($34)4粒炸花枝丸, 都大粒, 食落彈牙伯爵冷萃氣泡茶($58)玫瑰氟泡蝶豆花茶($58)好少見到呢枝野出面有得賣, 但真係幾好飲, 樽身又靚, 打卡一流。

桂𦮝梨黑醋骨($90)
D黑醋好入味, 肉質鬆軟, 平其他餐廳做得出色。
黑黑蒜麻油雞 ($108)
雞唔會太細隻, 加上淡淡黑蒜麻油味, 中上之選。
炸花枝丸 ($34)
4粒炸花枝丸, 都大粒, 食落彈牙
伯爵冷萃氣泡茶($58)

玫瑰氟泡蝶豆花茶($58)
2023-02-02 91 瀏覽
推介指數:9/10經過朋友介紹,話喺我屋企附近有間台灣嘢好好食,所以特登過嚟試吓,點知真係布介紹錯。去到大概7:30,唔需要排隊。裝修簡單舒服,用電子落單方便快捷,仲可以睇到每一道菜嘅相片,附送前菜小食,常餐速度都好快每樣菜式都在水準之上,雖然價錢有點貴,但食物質素對得起個價錢。👍🏻不過有啲可惜嘅係,我叫咗一個黑蒜雞煲,因為佢係用炭精嘅關係,所以個煲只會滾10幾分鐘,如果可以有更換炭精嘅服務就更加好下次再過嚟試埋其他款式
推介指數:9/10

每樣菜式都在水準之上,
雖然價錢有點貴,但食物質素對得起個價錢。👍🏻
下次再過嚟試埋其他款式
2023-02-02
  • 蒜香蟹肉帶子炒飯
留港的朋友 有冇繼續幫襯小店😎是夜決定去木玥巷 好似好耐冇食高質台灣菜了😌蟹肉金絲炒新竹米粉 $96我喜歡米粉 新竹米粉更鐘意♥️爽口彈牙炒得好香 仲有矜貴的蟹肉👍🏻蒜香蟹肉帶子炒飯 $96炒飯做到水準以上 飯粒粒分明🍚油而不膩 內藏大粒帶子 🫣望落細細碗 😍 食落好飽呀😋*記得問店員拎辣醬🌶係偏麻辣風味😎配粉飯真心一流 多種層次😋桂花梨黑醋骨 $90呢味菜要盛讚下💪🏻 超好味的重口味之選炸皮係台式好薄個種 好香 口感好好🥰酸甜味 好出😌 再配幾塊桂花蜜漬過的水梨 甜得黎帶點花香🌼少見幾特別 又真係一洗排骨的油膩感飲品都要私心推薦😎 比出面特別雪糕氣泡焙茶 $58做到有雲呢拿味但又好似啤酒咁有泡🤓同時有培茶的aftertaste 🤩 又順滑😳整個體驗好正 試得過♥️蝶豆花拿鐵 $38好靚😍打卡一流 有蝶豆花的藍💙飲落係帶點紫薯味 配香濃牛奶 滑一滑🤭個人覺係上剩的台灣菜 配埋多首台灣歌👍🏻成件事好台灣😂 必須回頭🙆🏻‍♀️支持小店
留港的朋友 有冇繼續幫襯小店😎

飲落係帶點紫薯味 配香濃牛奶 滑一滑🤭

個人覺係上剩的台灣菜 配埋多首台灣歌👍🏻
成件事好台灣😂 必須回頭🙆🏻‍♀️支持小店
2023-01-25 76 瀏覽
早前已經聽過元朗呢間台灣菜好出名,特別係佢既牛肉麵。早前同朋友係元朗行完山,所以就過黎試下啦。當日等左一陣就有位,但入面都幾爆滿,KEEP住有人走就會有人入黎,睇黎人氣都真係好高!------------------------------🔵紅燒牛肉麵 $87紅燒牛肉麵係呢度既招牌菜,所以即刻揀左呢款。佢會有D酸菜同埋橙色一片片既木瓜(?)做配菜,個木瓜甜甜地又幾好食。碗麵到左即刻試左個湯先,好清甜。上面有3塊牛肉,牛肉勁淋同埋好大塊,食完真係好飽。麵身係比較軟,但我就比較鍾意食彈牙,所以覺得失色左少少。. 🟢酥炸排骨配菜香蛋飯柚子醋 $95酥炸排骨份量好多呀,炸粉唔會過厚,肉質多汁,幾好食。. 🟣濃豆乳湯擔擔麵 $79擔擔麵加上左豆乳,令到碗麵有香濃既豆味,個湯底變得杰身同濃郁,提升左層次感。.🔵炸花枝 $38 & 鹽酥雞$54另外仲叫左呢兩樣係台灣店必食既小食,味道不過不失,炸粉一樣唔會太厚。不過鹽酥雞雞件比較大粒,可能習慣左食細細粒既鹽酥雞,感覺就太大舊,鍾意啖啖肉既朋友就會岩哂,而鹽酥味可以再重D。. 🟠芋香紫薯拿鐵$38 &玄米茶拿鐵 $38芋香紫薯拿鐵有陣陣既芋香味,底部
🔵紅燒牛肉麵 $87

🟢酥炸排骨配菜香蛋飯柚子醋 $95
酥炸排骨份量好多呀,炸粉唔會過厚,肉質多汁,幾好食。

🟣濃豆乳湯擔擔麵 $79

🔵炸花枝 $38 & 鹽酥雞$54

🟠芋香紫薯拿鐵$38 &玄米茶拿鐵 $38
芋香紫薯拿鐵有陣陣既芋香味,底部仲有一粒粒既紫薯,但可惜拿鐵味道好淡,唔係太飲到芋香味,有D失望。玄米茶就濃味少少,但都係比較淡味。下次可能叫返水果茶會好D!
2023-01-24 68 瀏覽
✨木玥藥燉排骨 $108-成個湯都係藥材同排骨精華-湯底濃而不膩 -好足料 有三大舊排骨 仲有一大雲耳紅棗菇等材料 食到燉軟嘅排骨之外仲有爽口嘅雲耳 養生又有口感✨ 蟹肉金絲炒新竹米粉-米粉睇落平平無其 但勁在米粉係好香同口感非常煙靭 加上有大量蟹肉絲、荳芽菜等口感豐富✨ 蜂蜜冰烤地瓜-好有趣嘅處理方法-地瓜本身甜度已經好夠 加上少許蜂蜜,令地瓜嘅香甜味更加突出同清新-地瓜表皮有咬口 果肉冰烤至起沙 好似食緊雪葩咁 部分溶雪位置口感綿密 整體而言幾有趣✨雪菊蘋果茶(熱)-飲得出冇額外加糖 清新清甜蘋果味為主 茶香慢慢回甘散發出嚟✨伯爵冷萃氣泡茶-好創新嘅飲品 有氣嘅純伯爵茶,無帶甜味-伯爵茶味好香 充滿細氣泡 -另外有個酒杯方便倒出嚟飲 個空杯上枱已經凍-用酒杯飲 別有一番風味

✨木玥藥燉排骨 $108
-成個湯都係藥材同排骨精華
-湯底濃而不膩

✨ 蟹肉金絲炒新竹米粉

✨ 蜂蜜冰烤地瓜
-好有趣嘅處理方法

✨雪菊蘋果茶(熱)

✨伯爵冷萃氣泡茶
-好創新嘅飲品 有氣嘅純伯爵茶,無帶甜味
-伯爵茶味好香 充滿細氣泡
-另外有個酒杯方便倒出嚟飲 個空杯上枱已經凍
-用酒杯飲 別有一番風味
2023-01-21 79 瀏覽
✨ 台式三杯雞整得好入味😋嚿嚿雞都啖啖肉 而且肉質好嫩滑 唔嚡口 真係會食唔停🤭新竹米粉大大碟 仲炒到金黃色好吸引😎入口夠乾身 唔油膩 好有咬口 而且仲食到芽菜同絲絲蟹肉😋🦀另外仲嗌咗碟炒水蓮 平時好少食菜 睇落唔多吸引 但食落就好爽脆 好新鮮 唔錯👍🏻✨ 我地仲叫左兩枝香港本土手工氣泡茶🤟🏻冷萃伯爵茶同白桃伯爵入口都充滿伯爵茶香氣 但唔澀口 白桃果款多左浸果味 但甜度啱啱好👍🏻~🍴台式三杯雞 $80🍴蟹肉金絲炒新竹米粉 $96🍴樹子炒水蓮 $76🍴伯爵冷萃氣泡茶 $58🍴白桃伯爵氣泡茶 $58📍 木玥巷 🔍 元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖

🍴台式三杯雞 $80
🍴蟹肉金絲炒新竹米粉 $96